Obří slalom - muži, 2. kolo, Vail/Beaver Creek Vítěz: T. Ligety (USA) (kon.) | Slalom - ženy, 1. kolo, Vail/Beaver Creek Vítěz: M. Shiffrinová (USA) (kon.)
Slalom - ženy, 2. kolo, Vail/Beaver Creek Vítěz: M. Shiffrinová (USA) (kon.)
konec
Slalom - ženy, 1. kolo, Vail/Beaver Creek

Vítěz: M. Shiffrinová (USA)

Sobota 14.02.2015, 18:15MS v alpském lyžování
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:15.
     
    Hned dvě želízka v ohni měla Česká republika na tomto mistrovství světa v coloradském Beaver Creeku. Ondřej Bank zde své působení zakončil dost smolným, nepříjemným, hrůzným, hororovým a hodně diskutovaným pádem v kombinačním závodě, a teď se čeští fanoušci mohou těšit na výkon Šárky Strachové, která ve své nejsilnější disciplíně bude ve slalomu útočit rovněž na medailové pozice.
     
    Dnes již zkušená Šárka Strachová, podobně jako Ondřej Bank, rozhodně neprožila klidnou kariéru. Neshody se svým otcem Petrem Záhrobským, hledání nového trenéra, znovunalezení zašlé slávy či operace mozku, tím vším si česká lyžařka na sklonku svých třiceti let prošla. Musíme však zmínit i rozhodně příjemné momenty, kterými se zapsala do historie českého si světového lyžování. Ve slalomu získala na MS v roce 2005 v Santa Caterině bronz, v Aare v roce 2007 zlato, aby o dva roky později ve Val d'Isere zase stála na stupních vítězů se stříbrnou medailí na krku. Na olympiádě v Soči pak měla tu čest být vlajkonoškou české výpravy. Další dva ročníky v Garmisch-Partenkirchenu a Schladmingu jí ovšem medaili nepřinesly a tuhle skutečnost by ráda změnila. V letošním ročníku předváděla velmi vyrovnané výkony, v Küthai v rámci světového poháru se poprvé po pěti letech umístila do první trojky. Navíc má na coloradské prostředí celkem hezké vzpomínky. V roce 2008 a 2009 získala v Aspenu svá jediná první místa v rámci svěťáku!
    Ve středu oslavila Šárka Strachová kulaté narozeniny. Medaile ze slalomu by byla tím nejlepším dárkem:

     
    Pořadatelé letošního mistrovství světa očekávali od svých závodníků možná trošku více. A co se ženského lyžování týče, tak určitě od nové rekordmanky v zisku triumfů ve světových pohárech Lindsey Vonnové, která nezvládla sjezd, nepřekvapila ani v kombinačním závodě a ze super-G si odnesla „pouze“ bronzovou medaili. V souboji lyžařských krásek zůstala jak za Rakušankou Annou Fenningerovu, tak slovinským obojživelníkem Tinou Mazeovou. Jestli však může dát někdo americké lyžování do kupy, pak právě Mikaela Shiffrinová, asi největší favoritka na triumf. Ze sedmi slalomů, které se letos v rámci světového poháru jely, hned čtyřikrát stála na stupních vítězů, z toho v Kühtai (a to dodejme a ještě jednou připomeňme, že před druhou Strachovou) a v Záhřebu získala první místo. Devatenáctiletá Američanka mimochodem bude obhajovat zlato z posledního mistrovství světa ze Schladmingu, kde na krk pověsila zlatou medaili, aniž by byla vůbec plnoletá.
     
    Velká pozornost bude upřena na slovinskou lyžařskou legendu Tinu Mazeovou, která se může stát nejúspěšnější na tomto šampionátu, pokud získá svou čtvrtou medaili. Mimochodem právě slalom je ovšem její jedinou disciplínou, ve které nikdy nezískala světovou medaili. Slovinka zvažuje, že by zakončila po této sezóně svou bohatou kariéru, a lepší loučení na svém posledním mistrovství světa by si vlastně ani nemohla přát. „Je nejrychlejší. V tuhle chvíli rozhodně nejlepší,“ uvedla o ní slalomová specialistka Kathrin Zettelová.
     
    Co se ostatních favoritek na stupně vítězů týče, kromě Shiffrinové, Stachové a Mazeové musíme zmínit také dvě Švédky, a to Fridu Hansdotterovou, která podobně jako americká teenagerka stála letos čtyřikrát na stupních vítězů, ale jen jednou triumfovala, a to v rakouském Flachau, a pak také Marii Pietiläovou-Holmnerovou, která zvítězila v prosinci na domácím svěťáku v Aare. Švédsko možná také čekalo od tohoto šampionátu více, v týmovém závodě se chtělo rvát s Rakouskem o zlatou medaili, ale zbylo na něj jen třetí místo, a v individuálních závodech zachraňuje čest této tradiční lyžařské země Jessica Lindellová-Vikarbyová, jenž získala v obřím slalomu bronz. A Rakousko? Opravdu jen těžko říci, která z trojice Kathrin Zettelová, Nicole Hospová nebo Michaela Kirchgasserová má lepší formu. Poslední dvě jmenované mají už medaili ze superkombinace, první jmenovaná rozhodně věří, že je doplní právě v dnešním slalomu. Co se dalších závodnic týče, Švýcarsko vkládá naděje do Wendy Holdenerové, Norsko do Niny Lösethové a Kanada do Marie-Michéle Gagnonové.
     
    Slovensko bude rozhodně zajímat výkon Veroniky Velez-Zuzulové, která na medaili ze světového šampionátu stále čeká, přitom už několikrát stála na stupních vítězů v rámci světového i evropského poháru. Třicetiletá lyžařka je pevně rozhodnutá prolomit těžkou konkurenci a porvat se o svůj historický úspěch, který jí zatím není souzený.
     
    Kromě Strachové a Velez-Zuzulové se závodu zúčastní také další tři Češky, a to ve složení Martina Dubovská, Kateřina Pauláthová a Gabriela Capová, a také Slovenka Petra Vlhová.
    Slovinští fanoušci jsou již na závod připraveni. Držet palce budou především Tině Mazeové:

     
    Startovní listina:

    1. Tina Mazeová (SLO)
    2. Mikaela Shiffrinová (USA)
    3. Kathrin Zettelová (AUT)
    4. Frida Hansdotterová (SWE)
    5. Maria Pietiläová-Holmnerová (SWE)
    6. Šárka Strachová (CZE)
    7. Nicole Hospová (AUT)
    8. Anna Swennová-Larssonová (SWE)
    9. Nina Lösethová (NOR)
    10. Michaela Kirchgasserová (AUT)
    11. Marie-Michéle Gagnonová (CAN)
    12. Veronika Velez-Zuzulová (SVK)
    13. Wendy Holdenerová (SUI)
    14. Chiara Costazzaová (ITA)
    15. Nastasia Noensová (FRA)
    16. Michelle Gisinová (SUI)
    17. Carmen Thalmannová (AUT)
    18. Erin Mielzynská (CAN)
    19. Resi Stieglerová (USA)
    20. Laurie Mougelová (FRA)
    21. Manuela Mölggová (ITA)
    22. Adeline Baudová (FRA)
    23. Sara Hectorová (SWE)
    24. Lena Duerrová (GER)
    25. Petra Vlhová (SVK)
    26. Taina Bariozová (FRA)
    27. Federica Brignoneová (ITA)
    28. Ana Buciková (SLO)
    29. Mireia Gutiérrezová (AND)
    30. Martina Dubovská (CZE)
    ---
    50. Kateřina Pauláthová (CZE)
    56. Gabriela Capová (CZE)
     
    1. kolo začalo.
     
    1
    Tina Mazeová (SLO) udělala jednu drobnou chybičku, která jí možná stála o něco lepší čas. Nakonec dojela do cíle v čase 50,92.
    jízda Tiny Mazeové
     
    2
    Mikaela Shiffrinová (USA) zajela naprosto parádní slalom, to se musí nechat! Na Mazeová najela 85 setin sekundy. A jednoznačně se dostala na první místo.
    fantastická Mikaela Shiffrinová
     
    3
    Kathrin Zettelová (AUT) nemůže být spokojená s výkonem v prvním kole. Některé úseky na trati jí nevyšly podle představ, takže dojela se ztrátou 1,03 sekundy. průběžně je zatím na třetím místě.
     
    4
    Frida Hansdotterová (SWE) byla v cíli spokojená. Na vedoucí Američanku ztratila jen 4 desetiny sekundy, čímž si vysloužila průběžné druhé místo. Švédka zajela určitě moc pěkné kolo.
    dojezd do cíle u Fridy Hansdotterové
     
    5
    Maria Pietiläová-Holmnerová (SWE) ztratila opravdu hodně. Několikrát neprojela branky čistě, je jasné, že nemůže být spokojená. Pravděpodobně i ztratila šanci na medaili.
     
    6
    Šárka Strachová (CZE) může být rozhodně spokojená! Ve druhé polovině trati nabrala ten správný rytmus a dojela do cíle se ztrátou 44 setin. Aktuálně je na třetím místě. A ve druhém kole rozhodně bude mít šanci zaútočit na medaili.
    Šárka Strachová zajela rozhodně slušně 1. kolo
     
    7
    Nicole Hospová (AUT) si možná představovala o něco lepší výsledek, přece jenom ztráta 1,39 sekundy je poměrně vysoká. Ve druhém kole bude muset Rakušanka pořádně zabrat.
     
    8
    Anna Swennová-Larssonová (SWE) nabrala ztrátu 1,22 sekundy. Možná jí chyběl malinko lepší rytmus, i díky tomu nenabrala tu správnou rychlost.
     
    9
    Nina Lösethová (NOR) mohla zajet rozhodně také lépe. Ztráta 1,43 sekundy jí sice zařadí asi někam prvních deset, patnáct závodnic, nicméně útočit na medailové pozice by již neměla.
     
    10
    A Michaela Kirchgasserová (AUT) může být rozhodně spokojená se svým výkonem. I když udělala některé chybičky, nakonec dojela za Shiffrinovou o 77 setin sekundy.
    na čtvrté místo se se ztrátou 77 setin dostala Michaela Kirchgasserová
     
    11
    Marie-Michéle Gagnonová (CAN) ztratila na v prvním kole skoro vteřinu a půl. Přece jenom nepatřila mezi největší favoritky. Dalo by se říci, že takový výkon se od ní dal čekat.
     
    12
    Veronika Velez-Zuzulová (SVK) může být určitě spokojená, slalom vlastně zajela bez chybičky. Přesto k lepšímu času potřebovala jakýsi faktor x. Nakonec ztratila 1,18 sekundy a je na sedmém místě.
    Veronika Velez-Zuzulová zaútočila na první desítku
     
    13
    Wendy Holdenerová (SUI) potvrdila svůj talent! Jela zdravě agresivně, ale zároveň bez větší chybičky. A po právu jí za ztrátu 1 sekundy a 2 setin patří šestá pozice. Dostala se tak před Velez-Zuzulovou.
     
    14
    Chiara Costazzaová (ITA) proťala cílovou čáru v čase 52,41, který byl o 2,34 sekundy horší než ten vedoucí Shiffrinové. Zatím zajela vůbec ten nejhorší slalom.
     
    15
    Nastasia Noensová (FRA) se snažila zrychlit, co to šlo, ale její jízda prostě nebyla tak čistá. Byla lepší pouze než Italka Costazzaová, konkrétně ztratila 2,13 sekundy.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Mikaela Shiffrinová (USA) 50,07
    2. Frida Hansdotterová (SWE) +0,40
    3. Šárka Strachová (CZE) +0,44
    ---
    8. Veronika Velez-Zuzulová (SVK) +1,18
     
    16
    Michelle Gisinová (SUI) se po krátké přestávce vydala na trať a nakonec si na vedoucí pozici utvořila deficit rovných dvou sekund. Určitě chtěla asi více.
     
    17
    Carmen Thalmannová (AUT) určitě překvapila, po Kirchgasserové je vlastně druhou nejlepší Rakušankou. S ní se opravdu moc nepočítalo, v cíli ale zářila štěstím. Na první příčku ztratila jen 94 setin sekundy.
    Carmen Thalmannová překvapila, po Kirchgasserové je druhou nejlepší Rakušankou
     
    18
    Erin Mielzynská (CAN) potvrdila dobrou formu z týmového závodu a je dokonce lepší než reprezentační kolegyně Gagnonová. Aktuálně je na šesté příčce se ztrátou 87 setin sekundy. Rozhodně dobrá výchozí pozice.
     
    19
    Američtí fanoušci zbystřili. Resi Stieglerová (USA) je však svým výkonem moc nepotěšila. A možná že s časem 3,35 sekundy možná ani nepostoupí do dalšího kola mezi elitní třicítku.
     
    20
    Laurie Mougelová (FRA) nepřekvapila, nezklamala, zajela prostě na to, na co má. Se ztrátou 2,31 sekundy bude mít slušnou pozici pro druhé kolo.
     
    21
    Manuela Mölggová (ITA) bude mít problém postoupit do dalšího kola mezi prvních třicet, více jak třívteřinová ztráta nakonec nemusí vůbec stačit. Italka trošku zaostala za svým očekáváním.
     
    22
    Adeline Baudová (FRA) je na dvacátém místě. Francouzkám zatím slalom příliš nevychází. Deficit 2,73 sekundy nakonec nemusí stačit na elitní třicítku.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Mikaela Shiffrinová (USA) 50,07
    2. Frida Hansdotterová (SWE) +0,40
    3. Šárka Strachová (CZE) +0,44
    ---
    10. Veronika Velez-Zuzulová (SVK) +1,18
     
    23
    Sara Hectorová (SWE) nepotvrdila roli jedné z favoritek. Určitě se ztrátou 2,32 sekundy nemůže být spokojená. Se svým časem na medaile pomýšlet už zřejmě nemůže.
     
    24
    Lena Duerrová (GER) nemusí vůbec smutnit, byla pomalejší než vedoucí Shiffrinová jen o dvě sekundy. Což jí rozhodně dává dobrý příslib do kola dalšího.
     
    25
    Petra Vlhová (SVK) přece jenom neprojela brankami tak čistě, jak by si zkrátka představovala. Ztráta 3,05 sekundy bude na hraně mezi postupem a nepostupem do elitní třicítky v kole druhém.
    závěr jízdy Slovenky Petry Vlhové
     
    26
    Taina Bariozová (FRA) zajela vlastně obdobně jako před pár okamžiky Vlhová. Byla lepší než Slovenka jen o tři setinky.
     
    27
    Slalomy začínají být čím dál horší, trať začíná být hodně vyježděná. A i možná proto Federica Brignoneová (ITA) nezajela lépe. Ztratila 2,83 sekundy.
     
    28
    Ana Buciková (SLO) nabrala deficit 2,48 sekundy, aktuálně je na 22. příčce. Určitě to není tak špatný výsledek pro tuhle Slovinku.
     
    29
    Mireia Gutiérrezová (AND) si možná představovala trošku něco jiného. Přece jenom ztráta tří a půl sekundy není vyloženě dobrým výsledkem. Uvidíme, jak vše napraví v kole druhém.
     
    30
    Martina Dubovská (CZE) kvůli nemoci nakonec do závodu nenastoupila!
     
    Průběžné pořadí:

    1. Mikaela Shiffrinová (USA) 50,07
    2. Frida Hansdotterová (SWE) +0,40
    3. Šárka Strachová (CZE) +0,44
    ---
    10. Veronika Velez-Zuzulová (SVK) +1,18
     
    32
    Paula Moltzanová (USA) zajela čas 53,04 sekundy a možná že se vejde do elitní třicítky. Uvidíme.
     
    31
    Emi Hasegawaová (JPN) byla v cíli spokojená, nabrala ztrátu 2,58 sekundy a pravděpodobně se vejde do elitní třicítky. Japonka potvrzuje, že je solidní slalomářkou.
     
    33
    Maren Wieslerová (GER) rozhodně překvapila! S vysokým startovním číslem se vešla mezi první patnáctku. Rozhodně je to pro ní slušný výsledek.
     
    34
    Charlotte Chableová (SUI) také nezajela špatně. Možná na postup do elitní třicítky to stačit bude.
     
    35
    Merle Soppelová (FIN) nabrala ztrátu 2,64 sekundy. I ona by se mohla vejít mezi elitní třicítku.
     
    36
    Duke Haileyová (USA) nepotěšila domácí fanoušky svým slalome. Určitě mohla zajet i lépe. Za Shiffrinovovu zaostala o 3,59 sekundy.
     
    37
    Candace Crawfordová (CAN) bude mimo třicítku, čas 54,02 sekundy rozhodně nebude stačit.
     
    38
    Katarina Lavtarová (SLO) ztratila 3,91 sekundy. Zařadila se někam do čtvrté desítky.
     
    39
    A máme tu vůbec první výpadek v tomto závodě! Ignjatovičová (SRB) chybovala prakticky po startu a upadla. Druhého kola se tak nedočká.
    první výpadek v závodě, nedojela Srbka Nevena Ignjatovičová
     
    40
    Leona Popovičová (CRO) se umístila někam do čtvrté desítky. Ztráta 3,52 sekundy se vlastně dala očekávat.
     
    41
    Greta Smallová (AUS), australský nezbedník, dojel do cíle s hrozivou ztrátou 5,81 sekundy. Zajela zatím nejhorší slalom.
     
    42
    Sofija Novoseličová (CRO) a její ztráta 5,58 sekundy možná nebude stačit ani na postup mezi šedesát závodnic. Uvidíme. Ale rozhodně to nebyl dobrý slalom.
     
    43
    Alexandra Tilleyová (GBR) postoupí dál, unikla jí ale těsně první třicítka. Konkrétně o dvě příčky.
     
    44
    Megan McJamesová (USA), domácí závodnice, nabrala ztrátu 4,75 sekundy. O postup bude bojovat.
     
    45
    Ksenia Alopinová (RUS) je určitě spokojená! Vešla se totiž do první třicítky. Na Shiffrinovou ztratila 2,95 sekundy. Rozhodně skvělý výsledek.
     
    46
    Karen Persynová (BEL), její ztráta 4,20 sekundy a čas 54,27 znamená průměrný výsledek.
     
    47
    Iva Misaková (CRO) je druhou závodnicí, která nedokončila tenhle slalom a do kolonky výsledků si připsala jen DNF.
     
    48
    Adriana Jelinkovová (NED) do závodu nezasáhla.
     
    49
    Charlotte Guestová (GBR) nezajela vyloženě špatně, s časem 3,96 může být vlastně spokojená.
     
    50
    Kateřina Pauláthová (CZE) nezvládla jednu z branek a pak už se na trať nevrátila. Kdyby alespoň projela cílem... Takhle určitě nebude spokojená.
    chyba Kateřiny Pauláthové
     
    51
    Andrea Komšičová (CRO) rovněž neprojela cílovou rovinkou.
     
    52
    Kristina Roveová (FIN) zajela někde na úrovni šesté desítky. S postupem to bude mít na hraně.
     
    53
    Salome Bancorová (ARG) je aktuálně někde v páté desítce, čas 55,70 znamená ztrátu 5,63 sekundy.
     
    54
    Lelde Gasunová (LAT) právě dojela do cíle, časomíra ovšem její čas nevykázala. Rozhodně výsledky dodá později.
     
    55
    Macarena Simariová Birknerová (ARG) si závody do Vailu přijela užít. Výsledky nebyly tolik rozhodující. Nabrala ztrátu 5,60 sekundy.
     
    56
    Gabriela Capová (CZE) dojela do cíle se ztrátou 6,49 sekundy. přijela do Colorada sbírat zkušenosti. A tenhle cíl vlastně splnila.
    Gabriela Capová dojela do cíle
     
    Právě dojela do cíle poslední česká nebo slovenská závodnice. Na startovní listině je celkem 120 žen, takže za sebou nemáme ani polovinu tohoto kola slalomu. Pokud by se někdo z ostatních lyžařek, povětšinou z exotických zemí, dostal do elitní třicítky, byl by to zajisté pro všechny velký šok.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Mikaela Shiffrinová (USA) 50,07
    2. Frida Hansdotterová (SWE) +0,40
    3. Šárka Strachová (CZE) +0,44
    4. Michaela Kirchgasserová (AUT) +0,77
    5. Tina Mazeová (SLO) +0,85
    6. Erin Mielzynská (CAN) +0,87
    7. Carmen Thalmannová (AUT) +0,94
    8. Wendy Holdenerová (SUI) +1,02
    9. Kathrin Zettelová (AUT) +1,03
    10. Veronika Velez-Zuzulová (SVK) +1,18
     
    1. kolo skončilo.
     
    Čeští fanoušci se určitě mají ve 2. kole na co těšit. Šárka Strachová totiž pojede o medaili! Na první Shiffrinovou ztratila 44 setin sekundy, na druhou Hansdotterovou dokonce jen 4 setiny! Uvidíme, jak si zkrátka povede v kole druhém, které navíc bude stavět Slovák Zozula, trenér Veroniky Velez-Zuzulové.
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (00:06:58)

    Patrik Sandev

    bahis siteleri