Jablonec – Plzeň 0:1 (kon.) | Zlín – Liberec 2:0 (kon.) | Sparta – Brno 2:1 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
2:1 (0:1)
FC Zbrojovka Brno
Pondělí 30.11.2015, 19:15 • Generali Arena • Synot liga • 15. kolo
Předzápasové kurzy
     
    S konstatováním, že Brno na Letné poprvé od května 2008 vstřelilo branku, ale přesto Spartě podlehlo 1:2, se loučí Tomáš Kohlmann a přeji úspěšný vstup do měsíce prosince. (21:12:16)
     
    STATISTIKY UTKÁNÍ

    Střely celkem: 17 – 7
    Střely na bránu: 6 – 5
    Střely mimo bránu: 11 – 2
    Držení míče: 65% – 35%
    Rohové kopy: 12 – 0
    Ofsajdy: 4 – 0
    Fauly: 12 – 17
    Žluté karty: 1 – 3
    Červené karty: 0 – 0
     
    Letenští si v tabulce pojistili druhé místo, na lídra z Plzně ztrácí tři body, naopak na třetí Boleslav už mají čtyřbodový náskok. Brno si v tabulce pohoršilo, neboť jej přeskočil Zlín, který dnes zdolal Liberec 2:0 a už je šestý.
     
    Končí nesmírně dramatická dohrávka patnáctého kola, ve které Sparta v zápase plném nebezpečných příležitostí na obou stranách hřiště poráží Brno 2:1.

    Hosté přitom o poločasové přestávce nečekaně vedli, když je v 32. minutě posunul do vedení někdejší sparťanský útočník Jakub Řezníček.

    Sparťané ale po změně stran dokázali stav dvěma slepenými góly otočit, když Lafata nejdříve připravil vyrovnání pro Juliše a posléze sám vstřelil vítěznou branku. Výraznou měrou ale k oběma trefám přispěl i nebojácnými průniky Tiémoko Konaté.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Hušbauer měl v závěru na své kopačce ještě jednu branku, když mu střeleckou pozici připravil Lafata, sparťanský středopolař se do balónu opřel nártem a jen těsně přestřelil hostující branku!
     
    90
    Sudí Ardeleanu nenechá přítomné dlouho mrznout a prodlužuje druhý poločas o dvě nastavené minuty.
     
    89
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Marek Matějovský, přichází Josef Hušbauer.
     
    89
    Utkání už zcela ztratilo tempo, často se přerušuje a momentálně se hraje daleko od obou branek.
     
    88
    Na trávníku zůstal ležet otřesený Konaté a za doprovodu lékařů už míří za postranní čáru k ošetření.
     
    86
    Lafata se pokusil kolmicí vysunout za záda hostujících obránců Konatého, ovšem blíže měl k míči Keresteš a vybojoval si Afričanův faul.
     
    84
    Košťál se postavil do cesty rozebíhajícímu se Julišovi a za svůj počin se dočkal žluté karty.
     
    83
    Řezníčkovi je v těsné blízkosti sparťanské střídačky pískán faul na Krejčího, domácí budou rozehrávat míč z klidu.
     
    82
    Lafata se z pravého křídla rychle prohnal až před Melichárka, kterého dokázal překonat, ovšem skvělým zákrokem na brankové čáře hosty zachránil od třetí inkasované branky stoper Košťál!
     
    81
    Hosté naposledy mění svoji jedenáctku na hřišti, Lacka nahrazuje Tomáš Brigant.
     
    80
    Brabec nad rámec pravidel atakoval rozběhnutého Škodu a za své počínání vidí v ruce sudího Ardeleana žlutou kartu. Žlutou kartu zároveň vidí také hostující Petr Buchta.
    79. Skvělé zákroky Davida Bičíka
     
    79
    Přeci jen jsme se ale dočkali dramatické situace a jaké! Výborně hrající Miroslav Keresteš nebojácně pronikl do pokutového území, zblízka ale nedokázal prostřelit Bičíka podobně jako dorážející Škoda! Domácí brankář teď dvěma výbornými zákroky zachránil svému celku těsné vedení.
     
    78
    Po rychlém sparťanském obratu utkání trochu ztratilo na náboji a momentálně se především bojuje ve středu hřiště.
     
    77
    Brankář Bičík si pohrál s nervy sparťanských fanoušků, když při odkopu před dotírajícím Řezníčkem podklouzl, dokázal ale odehrát míč do pole.
     
    75
    Hlasitého pískotu se dočkalo hlášení o počtu přítomných diváků, kterých se ve velmi nefotbalovém počasí sešlo 5 731.
     
    74
    Řezníček si před pokutovým územím Sparty našel prostor k zakončení, slabou střelu ale nasměroval pouze k brankáři Bičíkovi.
     
    74
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Tomáš Weber, přichází Stanislav Vávra.
     
    72
    Letenský stadión dnes ani zdaleka není zaplněný, ovšem tisícovky přítomných sparťanských příznivců pějí oslavné chorály na adresu domácího kapitána a autora zatím rozdílové trefy.
    70. David LAFATA - 2:1
     
    70
    Sparta právě vstřelila branku!
    Letná bouří radostí! Konaté poslal z pravé strany centimetrově přesný centr, který proletěl napříč pokutovým územím k DAVIDU LAFATOVI a sparťanský kapitán už "rybičkou" zakončoval do odkryté branky!
     
    69
    Sparťané chytili druhý dech a okamžitě se ženou do ofenzivy, zákrok Keresteše na Marečka u rohového praporku ale rozhodčí k pískotu domácích fanoušků neocenili jako nedovolený.
    68. Lukáš JULIŠ - 1:1
     
    68
    Sparta právě vstřelila branku!
    Vyrovnáno! Konaté mezi třemi protihráči dokázal proniknout do pokutového území, po jeho přihrávce Lafata přistrčil míč na levačku LUKÁŠI JULIŠOVI, jenž prostřelil vše, co mu stálo v cestě a srovnává stav!
     
    67
    Brabec se odhodlal k útočnému výletu, zakončil jej ale nepřesnou přihrávkou na Konatého a míč se dokutálel za postranní čáru.
     
    65
    Ani jedenáctý rohový kop Sparty se nepotkal s úspěchem, byť si před pokutovým územím následně Vácha rovnal míč na střelu, tak zakončit nedokázal.
     
    64
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Kehinde Fatai, přichází Tiémoko Konaté.
     
    64
    Lafata si na hranici pokutového území našel odražený míč, jeho následná rána si ale neproklestila cestu až k brankáři Melichárkovi.
     
    63
    Nepřesnou Matějovského přihrávku na Váchu vystihl Weber, hosté ale po několika sekundách odevzdali míč zpět na kopačky fotbalistů v rudém.
     
    61
    Na Marečkův centr od rohového praporku si ke vzdálenější tyči naskočil Lafata, ten ale hlavičkoval pouze do připraveného Melichárka, jenž dokázal divoký míč nadvakrát zkrotit do svých rukavic.
     
    60
    Sestavu mění také domácí trenér Ščasný, Jiráčka nahrazuje útočníkem Julišem.
    60. Obrovská šance Sparty
     
    60
    Krejčí se z levého křídla probil do pokutového území, předložil ke vzdálenější tyči přihrávku Fataiovi před prázdnou branku, nigerijský útočník ale ve skluzu na míč jen těsně nedosáhl!
     
    59
    Hosté poprvé mění sestavu, Martina Chriena nahradí Radek Buchta.
     
    58
    Následný Matějovského centr ale mířil pouze do míst, kde stáli brněnští zadáci, kteří odehráli míč k postranní čáře.
     
    58
    Vácha se prosmýkl mezi dvojicí hostujících fotbalistů a vybojoval nedovolený zákrok v hloubi útočné poloviny.
     
    57
    Sparťanskou rozehrávku ve středu pole doprovází pískot netrpělivých fanoušků, ti si jistě nepředstavovali takovýto průběh zápasu.
     
    56
    Ve hře už se může pokračovat a to i s Chrienem, jenž se po bleskovém ošetření za postranní čárou vrátil zpět do boje.
     
    55
    Po souboji s Jiráčkem zůstal u postranní čáry ležet slovenský záložník Chrien a rozhodčí Ardeleanu povolal do akce hostující lékařský tým.
     
    54
    První žlutou kartu vidí za zdržování hostující obránce Malík. Rozhodčímu Ardeleanovi došla trpělivost při zdlouhavé rozehrávce standardní situace ve středu pole.
     
    53
    Lafata ledabyle přišel o míč ve středu pole, z čehož mohl rezultovat rychlý kontr hostů, ovšem Řezníček byl vytlačen až k rohovému praporku a následně vybojoval jen autové vhazování.
     
    52
    Přetrvávající déšť dává zabrat i jindy tak výbornému trávníku, který zejména v ose hřiště mezi brankami už je pořádně prošlapaný.
    50. Frýdkova šance
     
    50
    Po Krejčího centru od rohového praporku už se zdálo, že se hosté ubrání, nicméně zpětný centr Marečka do pokutového území propadl ke zcela volnému Frýdkovi, jenž byl svoji vyloženou příležitostí tak zaskočen, že míč prodloužil jen k brankáři Melichárkovi!
     
    49
    V prvním poločase měli domácí osm rohových kopů, nyní Mareček na pravém křídle vybojoval už devátý.
     
    48
    Balón před branku načechral první jmenovaný, ovšem nikdo z jeho spoluhráčů se k zakončení neprobojoval.
     
    47
    Frýdek si u levé postranní čáry vynutil nedovolený zákrok na svoji osobu, k centru už je připravena dvojice Mareček – Krejčí.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Z útrob letenské arény už vyběhli i zbývající aktéři dnešního zápasu a druhý poločas bude během několika sekund zahájen. Také hosté zatím měnit svoji jedenáctku nebudou.
     
    Sparťané už jsou zpět na hrací ploše, čeká se na jejich soupeře i trojici sudích. V domácí sestavě to zatím na žádné změny nevypadá.
     
    Sparta po prvním poločasu dohrávky patnáctého kola Synot ligy prohrává se Zbrojovkou Brno 0:1, když o dosavadním stavu rozhodl ve dvaatřicáté minutě Jakub Řezníček. Druhé dějství začne zhruba ve 20:18.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+1
    První poločas skončil.
    45. Kerestešova střela
     
    45
    V pokutovém území Sparty se do zajímavé příležitosti dostal Keresteš, jeho prudkou ránu z úhlu ale brankář Bičík stačil odrazit a před dobíhajícím Škodou odehrál míč Costa do zámezí a protože to zvládl i s tečí Škody, bude se kopat od Bičíkovy branky.
     
    45
    Rozhodčí Ardeleanu k úvodním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.
     
    44
    Sparťanští fanoušci se ve velmi chladném počasí zahřívají světlicemi.
     
    43
    Costa napřáhl k ráně z dobrých třiceti metrů, ovšem svým pokusem ohrozil spíše rohový praporek než hostujícího brankáře, který si při švédském angažmá v Malmö zachytal i kvalifikaci o Ligu mistrů.
     
    41
    Brabec se dokázal probít s míčem na kopačce až před pokutové území hostů, jeho následná rána levačkou si ale neproklestila cestu až k Melichárkovi.
     
    40
    Krejčího nepovedený centr k bližší tyči ale hostující defenziva bezpečně odvrací.
     
    39
    Jiráček se prohnal s míčem po pravém křídle, následný centr Keresteš srazil na šestý rohový kop Sparty.
     
    38
    O poznání lépe si Mareček vedl na útočné polovině a na jeho nebezpečně vyhlížející centr jen těsně nedosáhli nabíhající Lafata s Fataiem!
    37. Řezníčkova šance
     
    37
    Pokud už předchozí chyba Marečka byla hrubkou, tak sparťanský obránce dokázal vypracovat ještě horší zpětnou přihrávku, kterou vysunul Řezníčka do stoprocentní gólové pozice, brněnský útočník se ale příliš unáhlil a byť přehodil Bičíka, tak s ním těsně i domácí svatyni!
     
    36
    Mareček hrubě zaváhal při rozehrávce a měl pořádnou kliku, že Řezníček tak dlouho bojoval se zpracováním míče, až o něj přišel.
     
    35
    Byť Sparta na rohové kopy vede 5:0, tak si stále nedokázala z této standardní situace vypracovat vážnější příležitost ke skórování.
     
    34
    Krejčího centr Malík srazil vedle vlastní branky, dění se stěhuje před Melichárka.
    32. Jakub ŘEZNÍČEK - 0:1
     
    32
    Brno právě vstřelilo branku!
    Brno po sedmi letech střílí na Letné branku! Costa se vydal na útočný výlet, po ztrátě míče se nestačil včas vrátit, Keresteš v brejku vysunul za sparťanskou obranu JAKUBA ŘEZNÍČKA, jenž obešel i Bičíka a zasunul míč do odkryté branky!
     
    30
    Zavadil ve středu pole srazil pronikajícího Jiráčka, sparťané mohou rozehrávat míč z klidu.
     
    28
    Už se tak stalo a domácí pokračují v plném počtu.
     
    28
    Nigerijský útočník, který zřejmě bude brzy reprezentovat Rumunsko, už zamířil k pokračování ošetření za postranní čáru a brzy by se měl do utkání vrátit.
     
    27
    Fatai dostal úder do obličeje od Škody vedle brněnského pokutového území a je v péči domácích lékařů.
     
    27
    Mareček našel přesným centrem Jiráčka, ten ale nedokázal míč nasměrovat na brněnskou branku ani na nabíhajícího Krejčího, nabíhajícího ke vzdálenější tyči a hostující defenziva si se situací poradila.
     
    26
    Kromě vytrvalého deště na Letné pořádně zesílil vítr, dnešní podmínky fotbalu skutečně nepřejí.
     
    25
    Hosté vybojovali standardní situaci v hloubi útočné poloviny, Zavadil ale nacentroval míč přímo do náruče připraveného Bičíka.
    23. Lafatova šance
     
    23
    Frýdkovu dalekonosnou ránu Melichárek vyrazil pouze před sebe a Lafata v pádu doráží míč těsně vedle odkryté brněnské branky!
     
    22
    Brabcova zprvu nepříliš povedená přihrávka do pokutového území si proklestila cestu až za hostující obranu na osamoceného Jiráčka, ten před Melichárkem ještě volil přihrávku na lépe postavené spoluhráče, ovšem našel pouze fotbalisty v modrém.
     
    21
    Melichárek vyboxoval i následný centr Krejčího od rohového praporku. Brankáři jistě budou mokré míče v tomto počasí vyrážet častěji než obvykle.
    20. Šance domácích
     
    20
    První výrazná šance Letenských! JIráček se probil brněnskou obranou až před Melichárka, ten ale vytáhl výborný zákrok proti němu i dorážejícímu Váchovi!
     
    19
    Mareček si výborně zpracoval těžký pas u postranní čáry, poté ale přehnal razanci svého centru.
     
    18
    Po sparťanské souhře na levém křídle se do balónu opřel Jiráček, z ostrého úhlu ale brněnskou branku přestřelil.
     
    16
    Po následném rohovém kopu Krejčího míč propadl ve skrumáži před Melichárkem, Lafata ale hradbu těl nedokázal prostřelit.
     
    15
    Mareček z úhlu zkusil přímo vystřelit, brněnská zeď ale sráží míč za branku.
     
    14
    Krejčí vybojoval nedovolený zákrok na svoji osobu v těsné blízkosti boční hranice pokutového území a Sparta dostává zajímavou možnost standardní situace.
     
    12
    Podstatně nebezpečnější byl následný přízemní centr právě Keresteše, ovšem brankář Bičík měl k míči přeci jen blíže než dotírající Řezníček a ukryl jej do svých rukavic.
     
    11
    Kerestešův pas po levé straně hřiště nenašel vůbec nikoho a míč doskákal za brankovou čáru.
     
    10
    Zavadilův centr odhlavičkoval Costa daleko mimo pokutové území a bezprostřední nebezpeční pro domácí rychle pominulo.
     
    9
    Jiráček sestřelil Škodu a dostává se mu důrazné domluvy od sudího Ardeleana. Skluzy budou na dnešním terénu velmi nebezpečné.
     
    7
    Krejčí připravil střeleckou příležitost pro Marečka, jenž z osmnácti metrů prudkou ránou levačkou neprostřelil blokující brněnské stopery!
     
    7
    Tentokrát se podél levé postranní čáry prohnal Frýdek, jeho prudký přízemní centr hosté odkopávají do zámezí.
     
    6
    Krejčí se probil po levém křídle, přesným centrem posadil míč na hlavu Lafaty, ten ale v záklonu nedokázal nasměrovat kulatý nesmysl do prostoru mezi třemi tyčemi hájeného zkušeným Dušanem Melichárkem.
    4. Škodova šance
     
    4
    První vyloženou příležitost měli nečekaně hosté! To když Buchtův nákop z vlastní poloviny propadl za záda sparťanských stoperů a Škoda se řítil osamocen na brankáře Bičíka, kterého obstřelil, ovšem těsně minul i jeho svatyni!
    3. Krejčí v ofsajdu
     
    3
    Krejčí dostal pas za záda brněnských obránců a z levého křídla poprvé pokořil brankáře Melichárka, to už ale měl pomezní rozhodčí Vlasjuk dávno nad hlavou praporek na znamení Krejčího ofsajdu.
     
    2
    Mareček vybojoval míč v hloubi útočné poloviny, na pravém křídle si jej vyměnil s Jiráčkem a přetaženým centrem hledal Krejčího, ten ale hlavou nedokázal najít před brankou připraveného kanonýra Lafatu.
     
    1
    David Lafata s Petrem Jiráčkem se ujali úvodního výkopu. Sparťané hrají tradičně v rudém a v prvním poločasu útočí na branku směrem k Letenské pláni. Hosté z jižní Moravy nastupují celí v modrém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Před malou chvílí bylo ukončeno utkání Jablonce s Plzní, ve kterém Viktoria zvítězila 1:0 a zvýraznila svůj náskok na čele před Spartou na šest bodů. Letenští ale mají svůj dnešní zápas ještě celý před sebou.
     
    Čtyřiatřicetiletý arbitr Petr Ardeleanu společně s asistenty Vlasjukem a Dobrovolným už přivedli dvaadvacet fotbalistů na pažit letenského stadiónu, během několika desítek sekund bude utkání zahájeno.
     
    Na deštěm pořádně podmáčený trávník na Letné napochodovali sparťanští vlajkonoši, za tónů klubové hymny se čeká na nástup hlavních aktérů zápasu.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Bičík – Mareček, Brabec, Nhamoinesu, Frýdek – Jiráček, Vácha, Matějovský – Fatai, Lafata (C), Krejčí.
    Náhradníci: Štěch – Hybš, Mario Holek, Breznaník, Konaté, Hušbauer, Juliš.

    FC Zbrojovka Brno: Melichárek – Malík, P. Buchta, Košťál, Keresteš – Weber, Lacko – Chrien, Zavadil (C), Michal Škoda – Řezníček.
    Náhradníci: Doležal I. – Brigant, Zoubele, Vávra, Jakub Šural, R. Buchta, Frelih.

    Rozhodčí: Ardeleanu – Vlasjuk, Dobrovolný.
     
    Příjemný večer z pražské Letné, kde v závěrečném listopadovém utkání Synot ligy pražská Sparta přivítá Zbrojovku Brno.

    Utkání má jasného favorita, kterým jsou domácí. Ti do utkání vstupují z druhé příčky prvoligové tabulky a před dnešními dohrávkami patnáctého kola ztrácí na vedoucí Plzeň tři body, Západočechy ale čeká těžký souboj v Jablonci. Hosté z Brna jsou momentálně na šesté příčce tabulky a letos by po delší době nemuseli mít záchranářské starosti. Mimochodem v horní polovině tabulky naposledy skončili v sezóně 2007/2008!

    AC Sparta Praha

    Sparťané minulý týden oslavili postup do jarní fáze Evropské ligy, když zde na Letné před deseti tisíci fanoušky zdolali řecký Asteras Tripolis 1:0 brankou Jakuba Brabce. V lize ale svěřenci trenéra Ščasného v posledních třech kolech prohráli, doma však vyhrávají naprosto jednoznačně. Jedinou drobnou komplikaci sparťanům na Letné připravil shodou okolností jednoznačně poslední Baník Ostrava, který zde ještě v osmdesáté minutě vedl, nakonec však odjel poražen 1:3 a kromě Slezanů všechny další týmy prohrály na Letné minimálně o dvě branky.

    Trenér Ščasný určitě nebude moci využít dlouhodobě zraněného útočníka Paixaa, jinak má k dispozici prakticky kompletní kádr. Tedy i s uzdraveným Váchou, jenž se po dlouhé době představil v hracím zatížení proti Asterasu a nastoupit budou moci i Jiráček s Matějovským, kteří duel s Řeky sledovali z tribuny kvůli karetnímu trestu.

    FC Zbrojovka Brno

    Jihomoravané přijíždí na svůj neoblíbený trávník. Když 4. května 2008 zde Tomáš Došek v 90. minutě brankou na 2:0 potvrdil nečekané vítězství Brna, určitě hosty tehdy nenapadlo, že na další vstřelenou branku na Letné budou čekat déle než sedm let. Od zmíněného zápasu zde totiž hráli šestkrát a neuhráli ani bod při hrozivém skóre 0:19 a oba poslední výlety na Spartu skončily shodně 0:4 z pohledu Brna.

    Letos se ale Brnu proti silným celkům daří, neboť během posledních čtyř ligových kol Zbrojovka dokázala zdolat další pohárové účastníky Plzeň (1:0) i Liberec (3:1), oba zápasy však odehrála v domácím prostředí. Na hřišti soupeře se naposledy Brno představilo před deseti dny v Jihlavě, odkud si nepřivezlo ani bod po prohře 0:2.

    Trenér Kotal už může využít Chriena, který se vrací do sestavy, naopak chybět mu stále budou dlouhodobě zranění Pašek a Schuster.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:15.

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 68. Juliš (Lafata), 70. Lafata (Konaté) – 32. Řezníček (Keresteš)

    Karty:   80. Brabec (SPA) – 54. Malík (BNO), 80. P. Buchta (BNO), 84. Košťál (BNO)


    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 11:2. Rohy: 12:0. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 12:17.
    AC Sparta Praha: Bičík – Mareček, Brabec, Nhamoinesu, Frýdek – Jiráček (60. Juliš), Vácha, Matějovský (89. Hušbauer) – Fatai (64. Konaté), Lafata (C), Krejčí.
    Náhradníci: Štěch – Hybš, Mario Holek, Breznaník, Konaté, Hušbauer, Juliš.

    FC Zbrojovka Brno: Melichárek – Malík, P. Buchta, Košťál, Keresteš – Weber (74. Vávra), Lacko (81. Brigant) – Chrien (59. R. Buchta), Zavadil (C), Michal Škoda – Řezníček.
    Náhradníci: Doležal I. – Brigant, Zoubele, Vávra, Jakub Šural, R. Buchta, Frelih.

    Rozhodčí: Ardeleanu – Vlasjuk, Dobrovolný

    Diváci: 5 731
    bahis siteleri