Finále SP - stíhačka žen 10 km, Canmore Vítěz: T. Johaugová (NOR) (kon.) | Finále SP - stíhačka mužů 15 km, Canmore Vítěz: M. Sundby (NOR) (kon.)
konec
Finále SP - stíhačka mužů 15 km, Canmore

Vítěz: M. Sundby (NOR)

Sobota 12.03.2016, 22:00Běh na lyžích
     
    Z letošní sezony běžeckého lyžování je to tedy vše. S konstatováním, že dominanci mezi muži potvrdil Martin Johnsrud Sundby a mezi ženami Therese Johaugová, se s Vámi loučím, díky za pozornost a přeji krásný zbytek večera. (23:02:10)
     
    Konečné výsledky Ski Tour Canada:
    1. Martin Johnsrud Sundby (NOR)
    2. Sergej Ustjugov (RUS) +57.7
    3. Petter Northug Jr. (NOR) +1:52.5
    4. Maurice Manificat (FRA) +2:18.4
    5. Alex Harvey (CAN) +2:53.9
    6. Matti Heikkinen (FIN) +3:06.8
    7. Emil Iversen (NOR) +4:12.7
    8. Hans Christer Holund (NOR) +5:14.3
    9. Finn Hågen Krogh (NOR) +5:23.7
    10. Marcus Hellner (SWE) +6:01.3
    11. Andrej Larkov (RUS) +6:48.1
    12. Alexej Poltoranin (KAZ) +6:51.0
    13. Alexander Bessměrtnych (RUS) +6:54.1
    14. Ivan Babikov (CAN) +7:30.3
    15. Jean Marc Gaillard (FRA) +7:33.5
    17. Lukáš Bauer (CZE) +8:44.7
    36. Martin Jakš (CZE) +14:42.5
     
    Nejvíce mu paradoxně v této sezoně zavařil až Sergej Ustjugov při kanadském turné, přesto ale ani tento bohatýr nedokázal narušit suverenitu norského jedenatřicetiletého lyžaře, který během dnešního závodu rozdrtil vše, co mu stálo v cestě za vítězstvím.
     
    Martin Johnsrud Sundby tak potvrdil svou letošní dominanci vítězstvím i ve třetím etapovém závodě, čímž podtrhnul triumf ve Světovém poháru a zakončuje sezonu jako nejlepší z nejlepších.
     
    Cíl
    Martinu Jakšovi patří v konečném hodnocení Ski Tour Canada 37. místo. Jakš se tak o jedno místečko posunul směrem vzhůru, ale na body je to, bohužel, příliš daleko.
     
    Cíl
    Bauer je nakonec na sedmnáctém místě. Stejně, jak vyjel, tak i dojel. Výborný výsledek českého veterána, u kterého je potřeba připomenout, že sezonu měl ovlivněnou výraznými zdravotními problémy a naskočil do kolotoče vlastně až v únoru.
     
    Čekáme na dojezd dalších závodníků, mezi nimi i Lukáše Bauera a Martina Jakše.
     
    Cíl
    Sedmý je Emil Iversen, osmý dojíždí Holund, jenž nakonec pokořil svého krajana Krogha, který je devátý.
     
    Cíl
    Kanaďan Alex Harvey je nakonec pátý, ale měl co dělat a může být rád, že závod nebyl o pár kilometrů delší. Za ním totiž přijíždí Matti Heikkinen se ztrátou jen 13 vteřin na Kanaďana.
     
    Cíl
    Francouz Maurice Manificat vybojoval čtvrté místo, zazávodil dnes fantasticky a zaslouženě se posouvá ze sedmého na čtvrté místo.
     
    Cíl
    Petter Northug je v cíli třetí se ztrátou 1:52.5. Závod ho hodně bolel a unaveně padá do sněhu.
     
    Cíl
    Sergej Ustjugov je druhý se ztrátou téměř 58 vteřin na Sundbyho. Rus oproti norskému závodníkovi dnes ztratil přes minutu a půl, když připočteme náskok na startu.
     
    Cíl
    Mezitím ale Martin Johnsrud Sundby dorazil do cíle s časem 47:24.1 a vítězí i ve Ski Tour Canada, čímž ještě vylepšuje sezonu, během níž znovu ovládl Světový pohár! Sundby vyhrál tři etapové závody včetně Tour de Ski!
     
    13.4km
    Harvey ztrácí 1600 metrů před cílem 28 vteřin na Manificata a má náskok 18 vteřin na Heikkinena. No, že by další posun finského lyžaře?
     
    13.4km
    Maurice Manificat se utrhnul Harveymu a jede si pro čtvrté místo.
     
    13.4km
    Petter Northug projíždí mezičasem se ztrátou minuty a 32 vteřin. Obří ztráta.
     
    13.4km
    Pouhých šestnáct set metrů před cílem má Sundby komfortní náskok 45 vteřin na druhého Ustjugova!
     
    11.25k
    Bauer je stále na 17. místě a vypadá to tak, že takto i skončí. Je škoda, že musel jet ve vlně, osamoceně by možná měl více šancí porazit kupříkladu Kershawa.
     
    Sundby pokračuje při stoupání do kopce na posledním okruhu ve své dominanci, Ustjugov daleko za ním a to se přitom před skiatlonem hovořilo o tom, že Sundby bude rád, když bude na "bedně" celkového hodnocení.
     
    11.25k
    Iversen ztrácí už 14 vteřin na Heikkinena. Naštěstí pro něho ale má dostatečný náskok na osmého Krogha, který bojuje o osmé místo s Holundem.
     
    11.25k
    A jízda Mattiho Heikkinena je zajímavá i z dalšího hlediska. Čtvrtý Manificat a pátý Harvey, který jedou pospolu, mají náskok na Fina již jen minutu. Ani, zbývá poslední okruh, ale pokud by jeden z této dvojice vytuhnul...
     
    11.25k
    Mezitím registrujeme průjezd stadionem do posledního okruhu u prvních závodníků. Sundby vede o 20 vteřin před Ustjugovem a 53 vteřin před Northugem.
     
    9.7km
    Heikkinen jede neskutečně! Finský rychlík už předjel nejen Krogha, ale i Nora Iversena, který za ním po stoupání ve třetím okruhu ztrácí 3 vteřiny! To je teda super výkon finského lyžaře, který se posunul z devátého na šesté místo!
     
    9.7km
    Ale ztráta obou borců na třetího Northuga jsou téměř dvě minuty. Takže ryze souboj o čtvrté místo.
     
    Ale na trati se nyní strhává souboj o čtvrté místo, jelikož Francouz Manificat předjel Harveyho a domácí lyžař se nyní zkouší za Francouzem vyjet. Manificat stáhl přes minutu a půl na Harveyho.
     
    9.7km
    Northug ztrácí na Sundbyho už propastných 48 vteřin.
     
    9.7km
    Sundby projel mezičasem a na Ustjugova má velmi cenných 21 vteřin!
     
    Zatímco Ustjugovovi jedou skvěle lyže při sjezdu, do kopce dominuje Sundby a ukazuje se to i ve třetím okruhu. Co ukáže mezičas?
     
    Při stoupání na kopec dokázal Sundby zase něco najet na Ustjugova. Northug naopak výrazně ztrácí a je odsouzen k solo jízdě o třetí místo.
     
    7.5km
    Šestý jede osamocen Iversen, boj o sedmé místo spolu nyní svádí Fin Heikkinen a Nor Krogh. Heikkinen tak po včerejším skvělém výkonu pokračuje ve stoupání průběžným pořadím nahoru!
     
    7.5km
    Manificat má Harveho při průjezdu stadionem na dohled. Už jen 20 vteřin mezi oběma lyžaři.
     
    5.9km
    Jakš je aktuálně na 38. pozici, byl tak o jedno místo pohoršen.
     
    5.9km
    Při průjezdu vlny mezičasem na šesti kilometrech se moc nemění. Bauer je sedmnáctý se ztrátou 23 vteřin na Kershawa, oba tak jedou na trati poblíž sebe. Za Bauerem je o 31 sekund Vylegžanin.
     
    7.5km
    Po polovině závodu má Ustjugov už zase Sundbyho na dosah. Stáhl svou ztrátu na méně než 7 vteřin a odjel Northugovi, který je za Rusem o 10 vteřin! Třetí okruh může být zlomový!
     
    5.9km
    A využívá toho Heikkinen, který ztrácí na Krogha už jen 21 vteřin a může zaútočit na sedmé místo!
     
    5.9km
    Manificat už ztrácí na Harveyho jen 27 vteřin a je v jeho silách Kanaďana dojet! Za Manificatem jede Iversen se ztrátou 22 vteřin a Krogh odpadl. Ten ztrácí na Iversena už 26 vteřin. Těžký dlouhý kopec dělá své.
     
    5.9km
    Harvey ztrácí na Sundbyho na čtvrtém místě téměř dvě a půl minuty. Nás nyní ale zajímá situace za ním.
     
    Manificat ujíždí Kroghovi s Iversenem a vydal se stíhat Harveyho osamocen! Zajímavý obrázek!
     
    5.9km
    Je to dokonce 13 vteřin na duhého Ustjugova. Sundby drtí své konkurenty podobně jako Johaugová mezi ženami Wengovou.
     
    Opticky má Sundby nějakých 10 vteřin náskoku, počkejme ale na mezičas.
     
    Sundby v čele nastupuje a vypracoval si poměrně znatelný náskok nějakých 15 metrů! Dokoná úprk a definitivně se odpoutá už na šestém kilometru?
     
    3.75km
    Kanaďan Harvey už má na čtvrtém místě náskok jen 56 vteřin. Trio za ním tedy výrazně stahuje. A to mají za sebou teprve první okruh ze čtyř.
     
    2.1km
    Máme tu i průjezd vlny prvním mezičasem. Bauer je 17. a přepočty ukazují, že před ním je Kershaw o 24 vteřin a za ním je Turyšev o 48 vteřin. Jakš je momentálně na 34. místě po přepočtech.
     
    Sundbymu s Northugem stačilo ani ne půl stoupání ve druhém okruhu, aby Ustjugova sjeli. Jak dlouho vydrží tato trojka pospolu?
     
    2.1km
    Heikkinen již dojel Holunda a společně s ním se snaží dostihnout norsko-francouzské trio před nimi. Desátý Hellner ztrácí na Heikkinena 50 vteřin.
     
    3.75km
    Už se dá říci vedoucí trio je na stadionu a Ustjugov má náskok již jen 10 vteřin. Sundby s Northugem by ho měli dojet již v kopci na druhém okruhu.
     
    2.1km
    Kanaďan Harvey stále drží poměrně suverénně čtvrté místo. Za ním je o více než minutu sjeta trojice Manificat, Iversen a Krogh.
     
    Po dlouhém stoupání zhruba do poloviny okruhu přichází rovinka a delší sjezd. Zde se zdá, že Ustjugovovi jedou dobře lyže. Ale Norům také a stahují nadále.
     
    2.1km
    Průjezd prvním mezičasem odhaluje, že Norské duo ztrácí na Ustjugova již jen 16 vteřin. Rus buď nijak tempo nežene a nebo pokračuje jeho trochu slabší výkon už ze včerejší patnáctky.
     
    Didrik Tønseth do dnešního závodu nevyrazil. Bauer se tak už po startu posouvá na 17. místo.
     
    Start
    Ze startu vyráží vlna s odstupem 6 minut a 10 vteřin. Její součástí jsou Lukáš Bauer a Martin Jakš. Stejně jako u žen se bude přepočítávat čas okamžitě při průjezdu, tudíž časy na mezičasech nebudou tolik odpovídat obrázkům na trati.
     
    Sundby už je před Northugem a jal se stíhat Ustjugova. První mezičas je až po dvou kilometrech.
     
    Start
    Devátý Heikkinen může po startu stíhat Nora Holunda, který na něho má jen 10 vteřin. Pak s odstupem minuty startuje Švéd Hellner a po něm už vlna.
     
    Start
    V rozestupu 19 vteřin vyjíždějí Norové Krogh a Iversen a také Francouz Manificat, kteří by se měli záhy také spojit do stíhací skupinky. Na Harveyho ztrácí pátý Krogh 79 sekund.
     
    start
    Ztrátu 2:10 na Ustjugova a minuty a půl na Sundbyho vyjíždí domácí Alex Harvey.
     
    start
    O 32 sekund za ním vyjíždí Petter Northug a hned za ním po sedmi vteřinách jede Martin Johnsrud Sundby. Oba Norové se krátce po startu spojili a společně stoupají do náročného kopce.
     
    start
    Sergej Ustjugov vyráží do dnešního závodu!
     
    Startovní listina:
    1. Sergej Ustjugov (RUS)
    2. Petter Northug Jr. (NOR) +0:32
    3. Martin Johnsrud Sundby (NOR) +0:39
    4. Alex Harvey (CAN) +2:10
    5. Finn Hågen Krogh (NOR) +3:29
    6. Emil Iversen (NOR) +3:37
    7. Maurice Manificat (FRA) +3:48
    8. Hans Christer Holund (NOR) +4:15
    9. Matti Heikkinen (FIN) +4:25
    10. Marcus Hellner (SWE) +5:23

    Závodníci ve vlně s hromadným odstupem 6:10.

    11. Didrik Tønseth (NOR) +6:12
    12. Andrej Larkov (RUS) +6:56
    13. Alexej Poltoranin (KAZ) +7:20
    14. Alexander Bessměrtnych (RUS) +7:24
    15. Ivan Babikov (CAN) +7:43
    16. Jean Marc Gaillard (FRA) +7:57
    17. Devon Kershaw (CAN) +8:28
    18. Lukáš Bauer (CZE) +8:49
    19. Maxim Vylegžanin (RUS)+9:23
    20. Sergej Turyšev (RUS) +9:37
    21. Robin Duvillard (FRA) +9:43
    22. Francesco De Fabiani (ITA) +9:44
    23. Jevgenij Bělov (RUS) +10:27
    24. Dietmar Nöckler (ITA) +10:34
    25. Bernhard Tritscher (AUT) +10:40
    26. Lari Lehtonen (FIN) +11:19
    27. Graeme Killick (CAN) +11:20
    28. Jonas Dobler (GER) +11:35
    29. Martin Johansson (SWE) +12:05
    30. Jonas Baumann (SUI) +12:05
    31. Andrew Musgrave (GBR) +12:06
    32. Simon Andersson (SWE) +12:10
    33. Federico Pellegrino (ITA) +12:29
    34. Sebastian Eisenlauer (GER) +12:30
    35. Jens Burman (SWE) +12:38
    36. Ilja Černousov (RUS) +13:09
    37. Noah Hoffman (USA) +13:24
    38. Martin Jakš (CZE) +13:31
    39. Eirik Brandsdal (NOR) +13:40
    40. Oskar Svensson (SWE) +14:50
    41. Stanislav Volžencev (RUS) +14:52
    42. Giandomenico Salvadori (ITA) +15:01
    43. Erik Bjornsen (USA) +16:11
    44. Teodor Peterson (SWE) +16:52
    45. Richard Jouve (FRA) +17:32
    46. Kevin Sandau (CAN) +17:32
    47. Baptiste Gros (FRA) +19:34
    48. Len Valjas (CAN) +20:27
    49. Scott Patterson (USA) +21:38
    50. Luis Stadlober (AUT) +21:50
    51. Russell Kennedy (CAN) +23:21
    52. Michael Somppi (CAN) +25:02
    53. Tad Elliott (USA) +26:01
     
    Na základě reálných rozestupů v rámci Ski Tour se pak po dojezdu do cíle budou přepočítávat konečné časy, když kupříkladu Lukáši Bauerovi se k výslednému času připočtou dvě minuty a 39 sekund. To z toho důvodu, že jeho odstup od Ustjugova činí 8:49 a on bude vyjíždět ve vlně s časem 6:10.
     
    Naopak Martin Jakš nebude mít na trati vůbec snadnou úlohu. Pokud by se chtěl posunout do třicátého místa, musel by zajet například o více než minutu a půl rychleji než Švýcar Baumann. A stejně jako u Bauera platí, že to bude hodně náročné, jelikož všichni závodníci od 11. místa pojedou v hromadné vlně s odstupem 6 minut a 10 sekund od Ustjugova.
     
    Lukáš Bauer má sice klasiku mnohem radši než bruslení a mohl by z toho na trati těžit, ale rozdíl mezi ním a 17. Kershawem činí více než půl minuty. A další, lépe postavení soupeři, už mají náskok mezi 40 – 88 vteřinami, pokud se bavíme o reálně dostižitelných lyžařích, mezi něž patří i třináctý Poltoranin. Na druhou stranu má Bauer náskok přes půl minuty na 19. Vylegžanina.
     
    My si dnes nebudeme ukazovat průběžné pořadí Ski Tour Canada, jelikož samotná startovní listina stíhačky je v podstatě kopie průběžného pořadí. A v samotné stíhačce pak bude hájit vedení Rus Sergej Ustjugov před dvojicí Norů – Petterem Northugem a Martinem Johnsrudem Sundbym, kteří si to přinejmenším rozdají o druhé místo.
     
    Průběžné pořadí Světového poháru:
    1. Martin Johnsrud Sundby (NOR) 2191
    2. Finn Hågen Krogh (NOR) 1468
    3. Petter Northug Jr. (NOR) 1362
    4. Sergej Ustjugov (RUS) 1159
    5. Niklas Dyrhaug (NOR) 995
    6. Maurice Manificat (FRA) 881
    44. Martin Jakš (CZE) 145
    97. Lukáš Bauer (CZE) 29
     
    Jak již bylo řečeno, závod se pojede klasickou technikou, kterou má mnohem radši než volný styl například Lukáš Bauer, který stále ještě může pomýšlet na nějaké posuny pořadím. Trať dlouhá 15 kilometrů je dostačující k tomu, aby na ni mnozí získali a jiní zase ztratili.
     
    Světový pohár v běžeckém lyžování má před sebou poslední závod v této sezoně, kterým bude zároveň vrchol Ski Tour Canada. Finálový závod je stíhací závod na 15 kilometrů klasickou technikou.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 22:00.

    Jan Vojkůvka

    Konečné pořadí Ski Tour Canada:
    1. Martin Johnsrud Sundby (NOR)
    2. Sergej Ustjugov (RUS) +57.7
    3. Petter Northug Jr. (NOR) +1:52.5
    4. Maurice Manificat (FRA) +2:18.4
    5. Alex Harvey (CAN) +2:53.9
    6. Matti Heikkinen (FIN) +3:06.8
    7. Emil Iversen (NOR) +4:12.7
    8. Hans Christer Holund (NOR) +5:14.3
    9. Finn Hågen Krogh (NOR) +5:23.7
    10. Marcus Hellner (SWE) +6:01.3
    11. Andrej Larkov (RUS) +6:48.1
    12. Alexej Poltoranin (KAZ) +6:51.0
    13. Alexander Bessměrtnych (RUS) +6:54.1
    14. Ivan Babikov (CAN) +7:30.3
    15. Jean Marc Gaillard (FRA) +7:33.5
    17. Lukáš Bauer (CZE) +8:44.7
    36. Martin Jakš (CZE) +14:42.5

    Startovní listina:
    1. Sergej Ustjugov (RUS)
    2. Petter Northug Jr. (NOR) +0:32
    3. Martin Johnsrud Sundby (NOR) +0:39
    4. Alex Harvey (CAN) +2:10
    5. Finn Hågen Krogh (NOR) +3:29
    6. Emil Iversen (NOR) +3:37
    7. Maurice Manificat (FRA) +3:48
    8. Hans Christer Holund (NOR) +4:15
    9. Matti Heikkinen (FIN) +4:25
    10. Marcus Hellner (SWE) +5:23

    Závodníci ve vlně s hromadným odstupem 6:10.

    11. Didrik Tønseth (NOR) +6:12
    12. Andrej Larkov (RUS) +6:56
    13. Alexej Poltoranin (KAZ) +7:20
    14. Alexander Bessměrtnych (RUS) +7:24
    15. Ivan Babikov (CAN) +7:43
    16. Jean Marc Gaillard (FRA) +7:57
    17. Devon Kershaw (CAN) +8:28
    18. Lukáš Bauer (CZE) +8:49
    19. Maxim Vylegžanin (RUS)+9:23
    20. Sergej Turyšev (RUS) +9:37
    21. Robin Duvillard (FRA) +9:43
    22. Francesco De Fabiani (ITA) +9:44
    23. Jevgenij Bělov (RUS) +10:27
    24. Dietmar Nöckler (ITA) +10:34
    25. Bernhard Tritscher (AUT) +10:40
    26. Lari Lehtonen (FIN) +11:19
    27. Graeme Killick (CAN) +11:20
    28. Jonas Dobler (GER) +11:35
    29. Martin Johansson (SWE) +12:05
    30. Jonas Baumann (SUI) +12:05
    31. Andrew Musgrave (GBR) +12:06
    32. Simon Andersson (SWE) +12:10
    33. Federico Pellegrino (ITA) +12:29
    34. Sebastian Eisenlauer (GER) +12:30
    35. Jens Burman (SWE) +12:38
    36. Ilja Černousov (RUS) +13:09
    37. Noah Hoffman (USA) +13:24
    38. Martin Jakš (CZE) +13:31
    39. Eirik Brandsdal (NOR) +13:40
    40. Oskar Svensson (SWE) +14:50
    41. Stanislav Volžencev (RUS) +14:52
    42. Giandomenico Salvadori (ITA) +15:01
    43. Erik Bjornsen (USA) +16:11
    44. Teodor Peterson (SWE) +16:52
    45. Richard Jouve (FRA) +17:32
    46. Kevin Sandau (CAN) +17:32
    47. Baptiste Gros (FRA) +19:34
    48. Len Valjas (CAN) +20:27
    49. Scott Patterson (USA) +21:38
    50. Luis Stadlober (AUT) +21:50
    51. Russell Kennedy (CAN) +23:21
    52. Michael Somppi (CAN) +25:02
    53. Tad Elliott (USA) +26:01

    Průběžné pořadí Světového poháru
    1. Martin Johnsrud Sundby (NOR) 2191
    2. Finn Hågen Krogh (NOR) 1468
    3. Petter Northug Jr. (NOR) 1362
    4. Sergej Ustjugov (RUS) 1159
    5. Niklas Dyrhaug (NOR) 995
    6. Maurice Manificat (FRA) 881
    44. Martin Jakš (CZE) 145
    97. Lukáš Bauer (CZE) 29