Sparta – FCSB 1:1 (kon.) | Ludogorec – CZ Bělehrad 2:2 (kon.) | BATE – Dundalk 1:0 (kon.)
Partizani Tirana – Salzburg 0:1 (kon.) | Plzeň – Karabach 0:0 (kon.) | Rostov – Anderlecht 2:2 (kon.)
Šachtar – Young Boys 2:0 (kon.) | Dinamo Záhřeb – Dinamo Tbilisi 2:0 (kon.) | Ajax – PAOK 1:1 (kon.)
konec
Ajax Amsterdam
1:1 (0:1)
PAOK Soluň
Úterý 26.07.2016, 20:45 • Amsterdam ArenA • Liga mistrů (předkola) • 3. předkolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Hezký večer přeji všem fotbalovým příznivcům. Dnes začínají třetí předkola prestižní Ligy mistrů a my se v tomto přenosu společně zaměříme na duel, v němž slavný Ajax Amsterdam doma přivítá PAOK Soluň. Tak si to nenechte ujít!
    Fotbalisté Ajaxu si v pondělí naposledy zatrénovali před dnešním důležitým duelem.
     
    Ajax prožil pořádně divoký závěr loňského ročníku Eredivisie. Tým, jehož barvy obléká i česká naděje Václav Černý, ještě před posledním kolem vedl ligovou tabulku, nicméně v posledním zápase sezóny pouze remizoval se slaboučkým De Graafschapem, čehož využil obhájce PSV Eindhoven k zisku titulu. Zatímco PSV si zajistilo přímý postup do Ligy mistrů, Amsterdamští budou muset ještě pořádně zabojovat v předkolech.

    Hned jejich první soupeř není žádný nazdárek. PAOK si účast ve třetím předkole Ligy mistrů zajistil v dechberoucím šestizápasovém play-off, ve kterém nechal za sebou aténské celky Panathinaikos, AEK i Panionios. V loňském ročníku se Soluňští podívali až do základní skupiny Evropské ligy, v předkolech totiž vyzráli na Lokomotivu Záhřeb, Spartak Trnava i Brøndby. Odměnou bylo PAOKU měření sil například se slavnou Borussií Dortmund, kterou řecký celek dokázal překvapivě porazit v Signal Iduna Parku.
    PAOK se s Ajaxem utkal už v roce 2010, jediným pamětníkem tohoto duelu z tábora hostů je Stelios Malezas. Zápas skončil remízou 1:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Ajax Amsterdam: Cillessen – Tete, Veltman, Viergever, Dijks – van de Beek, Riedewald, Klaassen "C" – El Ghazi, Dolberg, Cassierra.
    Náhradníci: Boer – Sinkgraven, Younes, Westermann, Černý, Schöne, Źivković

    PAOK Soluň: Glykos – Matos, Crespo, Tzavellas, Leovac – Charisis, Šachov, Cimirot – Rodrigues, Athanasiadis "C", Campos.
    Náhradníci: Brkić – Tziolis, Malezas, Koulouris, Biseswar, Mystakidis, Kitsiou

    Rozhodčí: Estrada – Martínez, Martín (všichni Španělsko).
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkopu se ujali hostující fotbalisté hrající v tmavě modrých dresech, rychle ale o míč přišli. V amsterdamském fotbalovém chrámu panuje doslova elektrizující atmosféra, i dnes by mělo být v hledišti přes 50 tisíc diváků.
    Takto to vypadalo v hledišti těsně před začátkem.
     
    2
    Jöel Veltman si u postranní čáry počíhal na Rodriguese a ostře do něj zajel, PAOK tak bude mít hned v úvodu k dispozici přímý kop z levé strany.
     
    3
    Z něj ale žádné nebezpečí pro Cillesena a spol. nepramenilo, sám faulující Veltman totiž dokázal odhlavičkovat balon do bezpečí a červenobílí už míří kupředu.
     
    4
    Na levém křídle se otevřela spousta volného prostoru pro domácího kapitána Davyho Klaassena, ten ale neměl dostatečnou rychlost na to, aby se odhodlal k individuálnímu průniku a radši přenechal balon Riedewaldovi.
     
    5
    Aktivně napadající fotbalisté Ajaxu připravili Řeky o míč ještě před půlící čarou, za neustávajícího skandování domácího kotle míří svěřenci Petera Bosze vstříc prvnímu ohrožení Glykosovy svatyně.
     
    6
    K tomu ovšem nakonec nedošlo, jelikož van de Beekův centr z levé strany nebyl vůbec přesný a kulatý nesmysl doletěl až do zámezí. Následovat bude odkop od branky Soluně, chcete-li Saloniky, chcete-li Thessaloniki.
     
    7
    Amsterdamští fotbalisté budou zahrávat svůj první rohový kop, stalo se tak krátce poté, co Charisis nedovoleným zákrokem zastavil průnik El Ghaziho po pravém křídle.
     
    8
    Ze zmiňovaného rohu ale žádné nebezpečí pro hosty nepramenilo, fotbalisté PAOKu bez větších problémů dopravili pumlíč až k půlící čáře.
     
    9
    Ajax dává v posledních letech spoustu prostoru mladým fotbalistům a svým odchovancům. Zdaleka se nejedná pouze o na lavičce sedícího Václava Černého, v základní sestavě například pobíhá teprve devatenáctiletý Jairo Riedewald, který se nyní dostal ke střele, ta ale proletěla vysoko nad.
     
    11
    Stefanos Athanasiadis, přezdívaný Klaus, zbytečně fauloval po ztrátě míče na polovině hřiště, fotbalisté Ajaxu tak budou mít spoustu prostoru na rozehrávku.
     
    12
    Krajní zadák Dijks se po levé straně vydal kupředu, v klíčový moment mu ale sjel balon z kopačky a došoural se až k hostujícímu gólmanovi Glykosovi.
     
    13
    Z našlapaných tribun se ozval pískot poté, co Rodrigues pořádně přidal pádu po souboji s Viergeverem a komediálně se před pokutovým územím Ajaxu skácel k zemi. Akce hostů poté ještě chvilku nebezpečně pokračovala, Amsterdamští si ale nakonec poradili.
     
    14
    De Godenzonen jsou v dosavadním průběhu jasně aktivnější. To nyní chtěl dokázat i osmnáctiletý mladík Kasper Dolberg, jehož přízemní střela zpoza hranice šestnáctky ale postrádala přesnost i razanci.
     
    15
    Dijks se dostal do výměny názorů s Djalmou Camposem a do celé věci se musel nakonec vložit i španělský sudí Javier Estrada, nakonec si ale vystačil se slovní domluvou směrem k oběma kohoutům.
     
    17
    Domácí už se radovali z gólu, když Klaassenovu střelu dorazil za záda bezmocného Glykose mladík Dolberg, jemuž však byl zpětně odpískán ofsajd!
    17. Kasper Dolberg dorážel z ofsajdu.
     
    18
    A další obrovská šance Ajaxu! Odraženého míče se pár metrů za hranicí pokutového území ujal Jairo Riedewald, jehož bomba z první orazítkovala břevno!
    18. Riedewald orazítkoval břevno!
     
    19
    Po několika minutách se PAOK díky Rodriguesovi dostal na útočnou polovinu, kde se hosté na nějakou dobu udrželi a nakonec se dostali i do zakončení! Camposův centr z pravé strany doletěl právě na hlavu Rodriguese, ten ale hlavičkoval přímo do Cillessenovy náruče.
     
    21
    Souboj Rodrigues versus Cillessen byl k vidění po malé chvilce podruhé, projektil prvního jmenovaného byl ale zblokován, a strážce domácí svatyně tak měl velmi snadnou práci.
    21.
     
    22
    Na druhé straně zkusil štěstí columbijský legionář Matteo Cassiera, další teenager v základní sestavě Ajaxu ovšem pálil vysoko nad Glykosovu klec.
     
    23
    Fotbalisté Ajaxu jsou i nadále aktivnějším týmem a tlačí se za vstřelením úvodního gólu, tak se nechme překvapit, zdali se to svěřencům Petera Bosze podaří.
     
    25
    Polovina úvodní pětačtyřicetiminutovky je za námi. Momentálně sledujeme hlušší pasáž hry, v níž se ani jeden tým netlačí dopředu, míč na svých kopačkách mají na polovině kombinující hráči v červenobílé kombinaci.
     
    27
    PAOK právě vstřelil branku!
    No ale pozor, hosté udeřili z ojedinělého protiútoku a podařilo se jim vstřelit veledůležitý venkovní gól! Léo Matos parádní kolmicí vyslal do brejku rozběhnutého DJALMU CAMPOSE, který vylákal ven z brány Cillessena a z ostrého úhlu dokázal poslat balon do prázdné klece Ajaxu!
    27. Djalma CAMPOS - 0:1
     
    28
    Třiadvacetiletý kapitán domácích Davy Klaassen to vzal z dobrých dvaceti metrů na sebe, jeho střelu ale tečoval jeden ze zadáků Soluně přímo do nastavené Glykosovy náruče.
     
    29
    Stefanos Athanasiadis si v hlavičkovém souboji vyšlápl na Veltmana a španělský rozhodčí soluňského kapitána za tento zákrok potrestal žlutou kartou.
     
    31
    V roli faulujícího se tentikrát ocitl Jöel Veltman, který si nedovolenými prostředky pomohl v souboji s Charisisem. Hosté budou zahrávat další standardku z levé strany.
     
    32
    Její exekuce se ujal Rodrigues, který ovšem poslal kulatý nesmysl přímo do zdi. Tentokrát defenzíva Ajaxu zafungovala jako švýcarské hodinky – narozdíl od pět minut staré akce, která vedla k dosud jediné brance utkání.
     
    33
    Domácí příznivci nepřestávají hnát svůj tým dopředu, po vstřeleném gólu ale PAOK převzal iniciativu. Po Camposově průniku po levém křídle se ke střele z hranice malého vápna dostal Stefanos Athanasiadis, jenž ovšem ze skvělé pozice minul!
    33. Athanasiadis minul!
     
    34
    Athanasiasis je jinak obávaným střelcem, o tom žádná, v květnu tohoto roku se v dresu PAOKu prosadil už posté, nicméně teď to měl doslova na zlatém podnose a stoprocentní šancí pohrdl.
     
    35
    A mohl přijít trest v podobě vyrovnání. Panagiotis Glykos totiž poněkud propadl při výběhu proti centru a skončil vleže na trávníku, domácí uz toho ale nakonec vytěžili pouze rohový kop.
     
    36
    To byla náramná akce Ajaxu! Po rohovém kopu rozehraném na krátko a spektakulárních nůžkách Dolberga se ke střele z první dostal Anwar El Ghazi, jehož pumelici ovšem Glykos dokázal vyrazit!
     
    37
    Po úvodním Camposově gólu sledujeme parádní podívanou. Domácí se snaží útočit a vytvářet si tlak, zatímco PAOK hrozí z rychlých protiútoků. Jen houšť těmto pasážím hry!
     
    38
    Sám sebe teď laxním pohybem dostal pod tlak Kenny Tete, dvacetiletý domácí stoper si ovšem nakonec poradil a rozehrál na svého kolegu v obraně Viergevera.
     
    39
    Kasperu Dolbergovi střela z nějakých dvaceti metrů příliš nesedla, postrádala totiž potřebnou razanci a míč navíc míříl přímo do míst, kde číhal připravený Panagiotis Glykos.
     
    40
    Úvodní pětačtyřicetiminutovka už se pomalu, ale jistě začíná chýlit ke svému konci. Hráči v červenobílých dresech rozjíždějí další akci z hloubi vlastní poloviny a vypadá to, že už především nechtějí vyrobit další chybu.
     
    41
    Nizozemský legionář v dresu řeckého soupeře Ajaxu Kenny Rodrigues to pořádně schytal od Cassierry, hosté tak budou mít spoustu času na rozehrávku další akce.
     
    42
    Šachovovi nákop na útočnou polovinu příliš nevyšel, balon totiž doletěl do autu a domácí se jeho rozehrávky ujali okamžitě, a tak mohou zamířit rychle kupředu.
     
    44
    Ani z této akce Ajaxu ale nakonec nic převratného nevzniklo, Soluňští se bez problémů ubránili a vše nasvědčuje tomu, že si do kabiny odnesou těsný náskok.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Skutečně tomu tak je, první pětačtyřicetiminutovka je minulostí. Ajax byl sice prakticky po celou dobu aktivnějším týmem, o čemž hovoří i střelecká převaha 8:3, mnohem spokojenější ovšem mohou být Soluňští. PAOK od sedmadvacáté minuty vede zásluhou Campose a o chvilku později mohl zvýšit Athanasiadis, ten ale ze skvělé pozice minul. Šance si vytvořili i domácí a zdá se, že ve druhé půli jich postupně bude přibývat, přinese to Amsterdamským vyrovnání? To začneme postupně zjišťovat ve 21:46.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Domácí začali po změně stran aktivně a Kasper Dolberg se v samotném úvodu druhé půle dostal k hlavičce, která byla pořádně štiplavá a Glykos musel vyškrábnout míč na roh!
     
    48
    Jeho exekuce se ujal Davy Klaassen, hosté se ale bez větších problémů ubránili. Na hranici pokutového území ještě chvilku operoval s míčem na kopačce Dolberg, osmnáctiletý mladík se ale ocitl mezi třemi hráči soupeře a zákonitě o balon přišel.
     
    49
    Prakticky veškeré dosavadní dění druhého poločasu se odehrává na útočné polovině Ajaxu, domácím ale stále chybí klid a přesnost v předfinální, respektive i finální fázi.
     
    51
    Davy Klaassen na sebe vzal zodpovědnost a vyskočil si na centr z pravé strany, jeho následná hlavička ovšem o několik metrů minula levou tyč Glykosovy svatyně.
    Vcelku netradičně navržená domácí střídačka.
     
    52
    Klaassen posléze nedovoleným zákrokem poslal k zemi hostujícího stopera Tzavellase, soluňští fotbalisté tak budou mít spoustu času na rozehrávku.
     
    54
    S nedovolenými zákroky se doslova roztrhl pytel. El Ghazi si na polovině hřiště vyšlápl na Rodriguese, hosté si budou moci rozehrávku zopakovat.
     
    55
    Exekuce nařízeného přímého kopu se o chvilku později ujal Leovac, jehož centr ale ani nedoletěl do šestnáctky, Jasper Cillessen tentokrát mohl zůstat v klidu.
     
    56
    Deset minut druhé půle je za námi a tlak Ajaxu se podle očekávání začíná stupňovat, tak se nechme překvapit, zdali to povede k vyrovnávacímu gólu.
     
    58
    Ajax právě vstřelil branku!
    Je vyrovnáno, domácí se dočkali zasloužené trefy! O tento gól se zasloužili dva mladíci: Riedewald posunul balon na osmnáctiletého KASPERA DOLBERGA, jenž si kulatý nesmysl připravil ke střele a z dobrých dvaceti metrů poté vypálil nechytatelně k pravé tyči!
    58. Kasper DOLBERG - 1:1
     
    58
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam: ze hřiště odchází Cassierra, přichází Younes.
     
    59
    Domácí příznivci se hodně zlobí na sudího Estradu, který dal pokyn k pokračování ve hře poté, co byl poněkud sporným způsobem připraven o míč po levém křídle unikající Dijks.
     
    61
    Po nějaké době sledujeme kombinaci PAOKu na útočné polovině, ta je ale zatím hodně latentní, všichni nebezpeční hráči hostů jsou dokonale pokryti.
     
    62
    Aktivně napadající svěřenci Petera Bosze vytlačili řecký tým až ke gólmanovi Glykosovi, jenž se následně zmohl jen na nekonstruktivní nákop k půlící čáře.
     
    63
    Djalma Campos to na pravé straně hřiště schytal od Riedewalda, což neuniklo očím sudího Estrady – přímý kop pro Soluňské.
     
    64
    Míč si ke střele připravil stoper Tzavellas, který vsadil na razanci, ale domácí defenzíva jeho projektil odvrátila do zámezí. Hosté budou mít k dispozici rohový kop.
     
    65
    Rodriguesův centr hráči v červenobílém sice odhlavičkovali ven z pokutového území, jenže pouze na kopačku Giorgose Tzavellase. Ten ale následně jen odevzdal balon Cillessenovi.
     
    67
    Ani další akce PAOKu nepřinesla ovoce, Charisisův pokus o průnikový pas skončil v autu a hra bude pokračovat autovým vhazováním v podání Teteho.
     
    68
    Po inkasované brance jsou trochu překvapivě aktivnějším týmem Soluňští, fotbalisté Ajaxu už se tolik netlačí dopředu – navzdory tomu, že výsledek 1:1 by do odvety nahrával spíše Řekům.
     
    69
    Střídání v týmu PAOK Soluň: ze hřiště odchází Charis Charisis, přichází Alexandros Tziolis.
     
    70
    Do konce základní hrací doby zbývá nějakých dvacet minut a v poslední době sledujeme naprosto otevřenou partii, ve které se ještě může stát ledacos.
     
    71
    Kasper Dolberg po vstřelené brance doslova hýří sebevědomím. Další produkt proslulé místní akademie to zkusil z hranice šestnáctky, jeho střela ale byla pořádně nepřesná.
     
    72
    Většina dnešních utkání včetně duelů Plzně a Sparty už skončila. Kromě námi sledovaného zápasu Ajax – PAOK se hraje ještě na stadionech v Rostově, Doněcku a Záhřebu, tak si to na onlajnech nenechte ujít!
     
    74
    Panagiotis Glykos nezapřel svůj řecký původ a s blížícím se koncem zápasu se uchýlil ke zdržování, které mu přineslo škraloup v podobě žluté karty.
     
    75
    Teď jsem příliš nepochopil, proč se Glykos za vyrovnaného stavu rozhodl zdržovat, v posledních minutách přitom drželi balon na svých kopačkách spíše fotbalisté PAOKu.
     
    76
    Kasper Dolberg byl adresátem dalekonosného nákopu a dokonce se mu podařilo míč dostihnout ještě na hrací ploše, mladého domácího útočníka ale poté zradilo zpracování.
     
    77
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam: ze hřiště odchází van de Beek, přichází Lasse Schöne.
     
    78
    Soluňští fotbalisté měli k dispozici svůj druhý rohový kop v utkání, jehož exekuce se ujal opět Rodrigues, domácí se ovšem tentokrát bez problémů ubránili.
     
    79
    Mladičký Dolberg se ocitl v dalším rychlém protiútoku, v souboji jeden na jednoho se zkušeným Tzavellasem si ale pomohl nedovolenými prostředky.
    Dnešní utkání sleduje 47744 diváků!
     
    80
    Amsterdamští vybojovali další roh, tentokrát si míč k centru připravil střídající Lasse Schöne, který ale poslal kulatý nesmysl přímo na hlavu stopera Crespa.
     
    81
    Svěřenci Petera Bosze za vytrvalého skandování domácích příznivců kombinují na polovině hřiště, nutno podotknout, že ani domácí už se nikam neženou.
     
    83
    Střídání v týmu PAOK Soluň: ze hřiště odchází Garry Rodrigues, přichází Giannis Mystakidis.
     
    84
    Anwar El Ghazi se po centru z levé strany dostal k hlavičce z velmi nebezpečné pozice, zakončení mu ale vůbec nesedlo a Glykos byl nakonec zcela bez práce. Tribunami to jen zahučelo.
    84. El Ghaziho nepřesná hlavička.
     
    85
    Samotný závěr zápasu patří svěřencům Petera Bosze. Domácí neohroženě kombinují na útočné polovině, chybí tomu ale moment překvapení. Zdálky hráči Ajaxu Glykose jen těžko ohrozí...
     
    86
    Nyní se o to z velké vzdálenosti pokusil Lasse Schöne, jehož jakýsi hybrid mezi střelou a centrem byl ale pevnou soluňskou defenzívou zblokován.
     
    87
    Do hry se už za pár okamžiků podívá český talent Václav Černý, jemuž už dal trenér Bosz pokyn k vysvlečení se do dresu!
     
    88
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam: ze hřiště odchází Anwar El Ghazi, přichází Václav Černý.
     
    89
    Amsterdamští příznivci se dožadují odpískání pokutového kopu poté, co v šestnáctce soupeře upadl kapitán Davy Klaassen, o penaltový zákrok jednoho z hostujících zadáků se ale v žádném případě nejednalo.
     
    90
    Střídání v týmu PAOK Soluň: ze hřiště odchází Stefanos Athanasiadis, přichází Efthymis Koulouris.
     
    90+1
    V Amsterdam Areně se již rozběhlo nastavení, které po rozhodnutí sudího Javiera Estrady bude trvat celkem tři minuty! Ani jeden tým už se ale dopředu nehrne a nic nenasvědčuje tomu, že by se na tom něco mělo měnit.
     
    90+2
    Polovina nastavení je za námi a na předešlém konstatování se nic nezměnilo. Crespo nevěděl, co s míčem, a tak z poloviny hřiště odkopl kulatý nesmysl až k Jasperu Cillessenovi.
     
    90+3
    Osmnáctiletý debutant Kasper Dolberg se ve středu hřiště provinil faulem na střídajícího Koulourise, hosté tak budou mít k dispozici ještě jednu rozehrávku.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Nebudou, španělský sudí Estrada totiž ještě předtím utkání ukončil. Po poločasové přestávce nastoupil Ajax opět aktivně a vytvořil si několik šancí, z nichž ta Dolbergova skončila v síti. Po trefě osmnáctiletého debutanta v dresu amsterdamského áčka už se ale hra uklidnila a mnoho zajímavého k vidění už nebylo, zápas tak nakonec skončil remízou 1:1, která je vzhledem k průběhu zasloužená. Výsledek prvního zápasu mírně nahrává do karet Řekům, kterým bude k postupu stačit doma vystavět defenzivní hráz a ubránit bezbrankovou remízu. Stane se tak, nebo opět uvidíme atraktivní zápas? To se dozvíme příští týden.
    Je dobojováno. Ajax díky mladíkovi Dolbergovi (ten nahradil v základu hvězdného Milika, který má podle všeho namířeno do Neapole) dokázal po přestávce vyrovnat.
     
    Pro tentokrát už je to z mé strany vše, brzy zase na počtenou! (22:38:30)

    Vojtěch Balon

    Branky: 58. Dolberg (Riedewald) – 27. Campos (Matos)

    Karty:   29. Athanasiadis (SOL), 74. Glykos (SOL)


    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 7:1. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 16:5.
    Ajax Amsterdam: Cillessen – Tete, Veltman, Viergever, Dijks – van de Beek (77. Schöne), Riedewald, Klaassen "C" – El Ghazi (88. Černý), Dolberg, Cassierra (58. Younes).
    Náhradníci: Boer – Sinkgraven, Younes, Westermann, Černý, Schöne, Źivković

    PAOK Soluň: Glykos – Matos, Crespo, Tzavellas, Leovac – Charisis (69. Tziolis), Šachov, Cimirot – Rodrigues (83. Mystakidis), Athanasiadis "C", Campos.
    Náhradníci: Brkić – Tziolis, Malezas, Koulouris, Biseswar, Mystakidis, Kitsiou

    Rozhodčí: Estrada – Martínez, Martín (všichni Španělsko)

    Diváci: 47744
    Středa 03.08.2016
    PAOK - Ajax 1:2

    Branky: 4. Athanasiadis (Rodrigues) – 45+1. Klaassen (pen.), 87. Klaassen (Ghazi)

    Karty:   45. Leovac (SOL), 56. Crespo (SOL) – 57. Gudelj (AJA), 66. Tete (AJA), 90+4. Ghazi (AJA)

    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 6:2. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 13:17.
    bahis siteleri