Johnson – Kližan 2:0 (kon.) | Troicki – Rosol 2:0 (kon.)
konec
Steve Johnson
Steve Johnson
2
6 6  
Martin Kližan
Martin Kližan
0
4 3  
sk Pondělí 10.10.2016, 07:11ATP Šanghaj - Rolex Shanghai Masters (tvrdý povrch) • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 07:00.
     
    Tenisová sezóna pomaly vrcholí a jej tradičnou súťažou je aj turnaj ATP Master 1000 v čínskom Šanghaji. Dnes čaká duel prvého kola aj na Martina Kližana, ktorý sa pokúsi zaskočiť favorizovaného Stevea Johnsona. Zápas sa začína o 7:00 hod.

    STEVE JOHNSON

    Tomuto americkému tenistovi aktuálne patrí v rebríčku ATP solídne 24. miesto. Na konci sezóny má pomerne dobrú formu, keď na olympijských hrách i na tisícovom turnaji v Cincinnati postúpil až do štvrťfinále. Veľkú smolu mal na US Open, keď už v druhom kole narazil na rozbehnutého Juana Martina Del Potra. Po domácom grandslame si Steve Johnson doprial mesačnú prestávku a možno aj kvôli tomu minulý týždeň neuspel v susednom Pekingu. Už v prvom podľahol neskoršiemu finalistovi Grigorovi Dimitrovovi po veľkej dráme 7:5,6:7, 6:4. V Šanghaji sa v doterajšej kariére predstavil dvakrát a zakaždým vypadol v druhom kole. Tradičnou zbraňou tohto rodáka z Kalifornie je kvalitný prvý servis, po ktorom vyhral v tejto sezóne na tvrdom povrchu až 74% výmen.

    MARTIN KLIŽAN

    Rodák z bratislavskej Petržalky je dlhodobo slovenskou tenisovou jednotkou. V tejto sezóne si na konto pripísal dva turnajové tituly, no napriek tomu nemôže byť spokojný. V tomto roku ho sužovali zranenia a aj preto odohral len 33 zápasov s bilanciou 19-14. Na víťazstvo už ale čaká viac ako dva mesiace, keďže v prvom kole vypadol na US Open, v Métach a tiež v Tokiu. Verte či neverte, na tvrdom povrchu pri vonkajších podmienkach v tomto roku nevyhral Martin Kližan ide jedno stretnutie. Podobne ako jeho dnešný súper obhajuje v Šanghaji z minulej sezóny účasť v druhom kole, keď podľahol Novakovi Djokovičovi. Doposiaľ sa vo vzájomnom zápase so Steveom Johnsonom stretol len raz. Vlani prehral v španielskej Valencii v dvoch setoch 6:4, 6:3.
     
    0:0
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    0-15
    Dnešné stretnutie odštartoval na podaní favorizovaný americký tenista. Úvodný bod duelu ale získava na svoje konto Martin Kližan.
     
    0-30
    Slovenský tenista získava aj druhý bod zápasu, a tak si hneď v prvom geme zápasu môžu vypracovať brejkbalové šance.
     
    15-30
    Steve Johnson sa po prvýkrát v zápase zapisuje na tabuľu skóre. Tri šance na prelomenie podania tak z toho nebudú.
     
    15-40
    Martin Kližan pokračuje v dobrom výkone a predsa len sa dostáva k brejkbalom. Veľká šanca pre slovenského tenistu získať dôležitý brejk.
     
    30-40
    Prvú šancu ešte slovenský tenista nevyužil, keďže Steve Johnson si pomohol svojim kvalitným prvý podaním.
     
    40-40
    Hneď v úvodnom geme sme svedkami zhody. Martin Kližan nevyužil dva brejkbaly, no stále má šancu získať tento gem.
     
    A-40
    Tretí bod v rade získava na svoje konto americký tenista. Steve Johnson sa tak dostal z problémov a má výhodu na zisk prvej hry.
     
    1:0
    Steve Johnson mal v úvodnej hre zápasu na podaní možno trochu nečakané problémy, ale napokon situáciu zvládol a dostáva sa do vedenia.
     
    0-15
    Martin Kližan začína na podaní oveľa lepšie ako jeho súpera. Práve na jeho konto putuje prvá loptička druhého gemu.
     
    0-30
    Slovenský tenista získava ďalší bod a vyzerá to tak, že pri svojom podaní nebude mať vážnejšie problémy.
     
    0-40
    Martin Kližan veľmi dobre reaguje na bodovú šnúru svojho súpera a má šancu udržať si podanie vďaka čistej hre.
     
    1:1
    Je to tak. Martin Kližan bez najmenších problémov drží svoje podanie a vyrovnáva skóre prvého setu. Na podanie ide jeho americký súper.
     
    0-15
    Martin Kližan podáva na returne zatiaľ veľmi dobrý výkon. Aj tentokrát je to on, kto získava úvodnú loptičku gemu.
     
    0-30
    Steve Johnson akoby sa nepoučil z úvodnej hry zápasu a opäť bude musieť čeliť nepríjemnej hrozbe straty podania.
     
    0-40
    Martin Kližan si vypracoval ďalšie brejkbaly, tentokrát budú hneď tri. Verme, že slovensky tenista aspoň jeden dokáže zužitkovať.
     
    1:2
    Výborne! Martin Kližan získava ôsmu loptičku za sebou a v prvom sete získava dôležitý brejk. Steve Johnson zjavne nie je vo svojej koži, a tak musí doťahovať skóre.
     
    15-0
    Séria získaných loptičiek Martina Kližana sa skončila na čísle osem. Dúfajme, že slovenský hráč ale dokáže včas reagovať na nepriaznivý stav.
     
    15-15
    Martin Kližan teraz veľmi šikovne skrátil hru. Jeho súper sa snažil loptičku dobehnúť, no tá už dvakrát dopadla na jeho stranu dvorca.
     
    15-30
    Slovenský tenista zatlačil súpera do defenzívy. Steve Johnson sa v celej výmene prakticky iba bránil, no napokon sa aj tak neubránil.
     
    15-40
    Martin Kližan zaznamenáva aj dôležité eso, vďaka ktorému si vypracoval dva gembaly. Američanovi nepomohlo ani jastrabie oko.
     
    1:3
    Slovenský tenista potvrdil brejk z predošlej hry. Posledný bod vo štvrtom geme získal za pomoci svojho výborného prvého servisu.
     
    15-0
    Kvalitným servisom sa môže pochváliť aj Steve Johnson. Teraz to potvrdil, keď zaznamenal svoje druhé eso v zápase.
     
    30-0
    Následne si americký tenista pomohol priamym bodom z podania. Tentokrát to vyzerá na bezproblémovú jazdu.
     
    40-0
    Martin Kližan sa snažil zaútočiť po druhom podaní svojho súpera. Bohužiaľ, loptičku nasmeroval len mimo priestoru kurtu.
     
    2:3
    Steve Johnson si tento raz bez najmenších problémov drží svoje podanie a znižuje náskok súpera. Na podanie sa už pomaly chystá Martin Kližan.
     
    0-15
    Martin Kližan veľmi dobre umiestňuje svoje údery. Aj teraz si vypracoval prevahu, nabehol si na sieť a donútil súpera chybovať.
     
    0-30
    Eso z druhého podania! Aj to dokumentuje situáciu na kurte. Martin Kližan hrá zatiaľ v absolútnej pohode a zaslúžene vedie.
     
    0-40
    A ďalšie nechytateľné podanie. Steve Johnson ani v tomto geme nemá šancu a zrejme sa opäť k brejkbalom nedostane.
     
    2:4
    Víťazným forhendovým úderom ukončuje Martin Kližan šiesty gem prvého setu. Svoje podanie si tak už po druhýkrát udržal čistou hrou.
     
    15-0
    Steve Johnson teraz prekvapil nášho tenistu. Z ťažkej pozície zaútočil a jeho forhendový úder po čiare bol mimoriadne presný.
     
    15-15
    Víťazný úder si ale na svoje konto pripisuje aj slovenský tenista. Martin Kližan si loptičku obehol na forhend a súperovi nedal šancu.
     
    30-15
    Američan predviedol svoje kvalitné prvé podanie. Následne si prešiel na sieť a výmenu zakončil nechytateľným smečom.
     
    40-15
    Škoda. Martin Kližan sa dostal do výmeny, no loptička z jeho rakety napokon skončila tesne za základnou čiarou. Steve Johnson má dva gembaly.
     
    3:4
    Steve Johnson drží svoje podane. Opäť si pomohol servisom a následne zakončil výmenu svojim forhendom. O chvíľu pôjde s novými loptičkami podávať Slovák.
     
    15-0
    Martin Kližan teraz veľmi zle skrátil hru. Loptička sa odrazila až príliš vysoko, a tak ju Steve Johnson nemal problém poslať na druhú stranu.
     
    30-0
    Slovenský tenista chcel opäť skrátiť hru, ale ani tento raz mu to nevyšlo. Loptička totiž skončila ešte na jeho polovici kurtu.
     
    40-0
    Martin Kližan posiela loptičku len za základnú čiaru. Svojimi chybami tak súperovi doslova daruje výhodu troch brejkbalov.
     
    4:4
    Katastrofálny gem v podaní Martina Kližana. Bratislavský rodák v ňom spravil tri zbytočné nevynútené chyby, a tak prichádza o výhodu brejku.
     
    15-0
    Steve Johnson mal teraz aj kúsok šťastia. Nášho tenistu obhadzovať na sieti a práve od nej sa loptička odrazila na druhú stranu.
     
    30-0
    Následne si americký tenista pomáha aj svojim ďalším esom. Aktuálne je to on, kto je agresívnejší a istejší na kurte.
     
    40-0
    Steve Johnson získava ďalšiu loptičku po svojom kvalitnom prvom servise. K dispozícii tak má až trojicu gembalov.
     
    5:4
    Steve Johnson získava aj jedenástu loptičku za sebou a otáča priebeh prvého setu. O malú chvíľu pôjde podávať na udržanie Martin Kližan.
     
    15-0
    Steve Johnson vynikajúco skrátil hru. Naša tenisová jednotka nemala šancu reagovať, a tak má prvý bod americké farby.
     
    30-0
    Zbytočná nevynútená chyba v podaní Martina Kližana. Jeho americký súper sa tak nenápadne dostáva na dosah setbalových šancí.
     
    40-0
    Tak toto je veľmi nepríjemné! Martin Kližan začal robiť chyby a najmä vďaka ním má Steve Johnson tri šance na ukončenie prvého setu.
     
    40-15
    Konečne zabodoval aj Martin Kližan. Tentokrát zvolil taktiku servis-volej a výmenu zakončil bekhendovým volejom na sieti.
     
    6:4
    Majiteľom prvého setu sa stáva americký tenista Steve Johnson. Ten síce bol o jeden brejk dole, ale aj vďaka poľaveniu Martina Kližana získava úvodné dejstvo pomerom 6:4.
     
    15-0
    Druhý set začal na podaní americký tenista a hneď a úvod si pripisuje priamy bod z podania.
     
    30-0
    Martin Kližan sa snažil zaútočiť hneď po servise svojho súpera, ale loptičku poslal len vedľa bočnej čiary.
     
    40-0
    Martin Kližan robí ďalšiu zbytočnú chybu. Absolútne vypadol z tempa a Steve Johnson nemá pri svojom servise žiadne problémy.
     
    1:0
    Čistou hrou vstupuje americký tenista do druhého setu. V poslednej výmene si rozbehal súpera a výmenu zakončil víťazným úderom.
     
    15-0
    Martin Kližan opäť skúsil skrátiť hru. Bohužiaľ, ani v tomto prípade nebol úspešný a loptičku posiela len do polovice siete.
     
    15-15
    Konečne v druhom sete boduje aj slovenský tenista. Martin Kližan si pomohol svojim ľaváckym servisom, ktorým nedal súperovi šancu.
     
    15-30
    Po priamom bode z podania prichádza z dielne slovenského tenistu aj eso. V druhom geme sa tak Martin Kližan dostal do vedenia.
     
    30-30
    Martin Kližan poslal svoj bekhendový úder tesne do outu. Koniec-koncov potvrdila to aj moderná technika, ktorú si Slovák vyžiadal.
     
    30-40
    V správny moment si slovenský hráč pomáha priamym bodom zo servisu. Zažehnal hrozbu brejkbalu a sám môže ukončiť tento gem.
     
    1:1
    Výborne! Martin Kližan predviedol opäť výborné podanie a po piatich neúspešných hrách sa konečne zapisuje na tabuľu skóre.
     
    15-0
    Steve Johnson sa poriadne rozpodával. Teraz má náš tenista len minimum šancí dostať sa do výmeny.
     
    30-0
    Martin Kližan posiela svoj return až za základnú čiaru. Opäť to tak vyzerá na bezproblémový gem amerického tenistu.
     
    40-0
    Ďalší priamy bod znamená, že Steve Johnson môže získať svoje podanie prostredníctvom čistej hry.
     
    40-15
    Čistá hra z toho napokon nebude. Martin Kližan mal aj šťastie, keď jeho return spadol presne na základnú čiaru.
     
    2:1
    Ďalšie komplikácie už americký tenista nedopustil a v druhom sete sa dostáva do opätovného vedenia. Po prestávke pôjde podávať Kližan.
     
    15-0
    Martin Kližan nezačína práve najlepšie. Loptičku si síce obehol na forhend, ale následne ju posiela až za základnú čiaru.
     
    15-15
    Slovenský tenista to teraz zvládol oveľa lepšie, keď si prešiel na sieť a výmenu chladnokrvne zakončil presným volejom do odkrytej časti kurtu.
     
    30-15
    Bohužiaľ, slovenský tenista opäť chybuje. Tentokrát mal problém s výškou úderu a loptičku posiela len do siete.
     
    30-30
    Martin Kližan čiastočne napravuje svoje predošlé zaváhanie. Svojou aktívnou hrou si vytvoril prevahu a súpera donútil chybovať.
     
    30-40
    Veľká chyba v podaní amerického tenistu. Martin Kližan musel ísť do výmeny len cez druhé podanie, no napriek tomu Steve Johnson nedokázal returnovať.
     
    2:2
    Skvele! Martin Kližan si rozbehal svojho súpera a následne poslal loptičku do protipohybu amerického tenistu. Druhý set je opäť vyrovnaný.
     
    15-0
    Steve Johnson si teraz pomáha svojim kvalitným prvým servisom a pripisuje si ďalší priamy bod zo servisu.
     
    30-0
    Martin Kližan sa ani teraz nedostal do výmeny, pretože jeho return skončil len na páske.
     
    40-0
    Steve Johnson poslal loptičku presne na podávacie T-čko a na svoje konto si pripisuje ďalšie nechytateľné podanie.
     
    3:2
    Čistá hra je na svete! Americký tenista si bez najmenších problémov udržal svoje podanie a po tretíkrát sa v druhom dejstve dostáva do vedenia.
     
    15-0
    Na úvod šiesteho gemu prichádza zbytočná nevynútená chyba slovenského hráča. Ten poslal loptičku len za základnú čiaru.
     
    30-0
    To snáď nie je možné! Po koľkýkrát dnes Martin Kližan chcel skrátiť hru, ale ani teraz mu to nevyšlo.
     
    30-15
    Slovenský tenista si vytvoril tlak, prešiel si na sieť a napokon sa dočkal aj chyby svojho amerického protivníka.
     
    30-30
    Tentokrát treba Martina Kližana pochváliť. Podaním von z dvorca si vytvoril priestor a následne výmenu zakončil víťazným úderom.
     
    30-40
    Aj vďaka chybe svojho súpera otáča Martin Kližan priebeh tohto gemu a má k dispozícii jednu gembalovú príležitosť.
     
    3:3
    No konečne sa to skrátenie vydarilo. Steve Johnson musel hrať loptičku veľmi nízko a napokon ju už nedostal na druhú stranu kurtu.
     
    15-0
    Steve Johnson dnes podáva vynikajúco. Ďalším priamym bodom sa dostáva do výhody v siedmom geme.
     
    30-0
    Americký tenista si pomohol ďalším kvalitným servisom, následne si prešiel na sieť a výmenu ukončil forhendom.
     
    30-15
    Tentokrát ale prichádza nevynútená chyba aj v podaní amerického tenistu. Ten svojim forhendom poslal loptičku len do siete.
     
    40-15
    Vzápätí ale prichádza ďalšie skvelé podanie, vďaka ktorému má Steve Johnson dve šance ukončiť túto hru.
     
    4:3
    Ani teraz nemal Steve Johnson na podaní žiadne starosti a štýlovo esom ukončuje siedmy gem. Martin Kližan tak bude pod tlakom.
     
    0-15
    Slovenský tenista začína veľmi dobre. Pomohol si dobrým servisom a následne ukončil výmenu smečom na sieti.
     
    15-15
    Tentokrát ale Martin Kližan na sieti chybuje. Škoda tejto chyby, pretože Slovák mal túto výmenu dobre rozohranú.
     
    30-15
    Martin Kližan sa svojou zbytočnou chybou dostáva pod tlak. Bratislavčan posiela loptičku len do siete.
     
    30-30
    Následne ale našej tenisovej jednotke pomáha aj Steve Johnson, ktorý na konci dlhej výmeny nasmeroval loptičku len do siete.
     
    40-30
    Steve Johnson si predsa len vypracoval výhodu jedného brejkbalu. Martin Kližan chcel zahrať víťazný úder z bekhendu, ale loptička skončila mimo.
     
    5:3
    Steve Johnson získava zrejme kľúčový brejk tohto zápasu. Martin Kližan sa nevyvaroval zbytočnej chyby, loptičku poslal len do siete, a tak je gem od prehry.
     
    15-0
    Martin Kližan sa dostal do výmeny, no na môj vkus bol v nej až príliš pasívny. Dostal sa pod tlak a následne chyboval.
     
    30-0
    Steve Johnson sa približuje k dnešnému víťazstvu ďalším nechytateľným servisom. Američan potrebuje získať ešte dve loptičky.
     
    40-0
    Američan si pomohol kvalitným servisom a následne zakončil výmenu razantným forhendovým úderom. K dispozícii tak má tri mečbaly!
     
    6:3
    Víťazným úderom po čiare ukončuje Steve Johnson dnešné stretnutie. V prvom sete to z jeho strany nebol najlepší výkon, no v tom druhom už dominoval.
     
    Koniec zápasu
     
    Martin Kližan sa víťazstva na tvrdom povrchu nedočkal ani dnes. V čínskom Šanghaji prehral už v úvodnom kole, keď bol na jeho sily americký tenista Steve Johnson. Slováka môže mrzieť najmä zabraná koncovka prvého setu, v ktorom viedol 2:4, no štyrmi prehranými hrami v rade o neho prišiel. V druhom sete si na príjme prakticky neškrtol a bolo len otázkou času, kedy si Američan vypracuje rozhodujúci brejk. S týmto konštatovaním sa s vami lúčim a prajem príjemný štart do nového týždňa. (08:19:31)

    Miroslav Kováčik

    Čas utkání: 1:01

    2. set: 0:30

    Johnson Kližan
    2. set Utkání 2. set
    Získané body celkem
    30 56 37 16
    Nejdelší série získaných bodů
    6 14 8 4
    Setboly
    1 3 0 0
    Mečboly
    1 1 0 0
    Vítězné údery *
    20 20
    Nevynucené chyby *
    8 18
    Úspěšnost na síti *
    0 %
    0 %
    Statistiky na podání
    Čas her při vlastním podání
    0:12 0:25 0:27 0:14
    Esa **
    3 7 4 1
    Dvojchyby **
    0 0 0 0
    Udržená podání
    5 / 5
    100 %
    9 / 10
    90 %
    6 / 9
    67 %
    3 / 4
    75 %
    Odvrácené brejkboly
    0 / 0
    0 %
    2 / 3
    67 %
    1 / 4
    25 %
    0 / 1
    0 %
    Body při vlastním podání
    20 / 22
    91 %
    37 / 47
    79 %
    27 / 46
    59 %
    14 / 24
    58 %
    Body po 1. podání *
    29 / 34
    85 %
    18 / 27
    67 %
    Body po 2. podání *
    8 / 13
    62 %
    9 / 19
    47 %
    Úspěšnost 1. podání *
    34 / 47
    72 %
    27 / 46
    59 %
    Úspěšnost 2. podání *
    0 %
    0 %
    Průměrná rychlost 1. podání *
    Průměrná rychlost 2. podání *
    Nejrychlejší podání *
    Statistiky na příjmu
    Proměněné brejkboly
    1 / 1
    100 %
    3 / 4
    75 %
    1 / 3
    33 %
    0 / 0
    0 %
    Body při soupeřově podání
    10 / 24
    42 %
    19 / 46
    41 %
    10 / 47
    21 %
    2 / 22
    9 %
    Body po příjmu 1. podání *
    9 / 27
    33 %
    5 / 34
    15 %
    Body po příjmu 2. podání *
    10 / 19
    53 %
    5 / 13
    38 %
    Informace ke statistikám

    Aktuálnost statistik označených *: po 2. setu

    Ostatní statistiky jsou počítány průběžně automaticky.

    ** Počty es a dvojchyb v průběhu setu jsou neoficiální.

    Steve Johnson
    Stát: USA
    Datum narození: 24.12.1989
    Věk: 34 let
    Držení: pravák
    Výška: 188 cm
    Váha: 86 kg

    Martin Kližan
    Stát: Slovensko
    Datum narození: 11.07.1989
    Věk: 34 let
    Držení: levák
    Výška: 191 cm
    Váha: 85 kg
    bahis siteleri