Beşiktaş – Neapol 1:1 (kon.) | Ludogorec – Arsenal 2:3 (kon.) | Basilej – PSG 1:2 (kon.)
Benfica – Dynamo Kyjev 1:0 (kon.) | Mönchengladbach – Celtic 1:1 (kon.) | Manchester City – Barcelona 3:1 (kon.)
Atlético – Rostov 2:1 (kon.) | Eindhoven – Bayern 1:2 (kon.)
konec
Benfica Lisabon
1:0 (1:0)
Dynamo Kyjev
Úterý 01.11.2016, 20:45 • Estádio do Sport Lisboa e Benfica, Lisboa (Portugalsko) • Liga mistrů • 4 • Skupina B
Předzápasové kurzy
     
    S konstatováním, že Benfica Lisabon navázala na výhru 2:0 v Dynamu Kyjev a doma se stejným soupeřem vyhrála 1:0 zásluhou proměněné penalty na konci prvního poločasu, zatímco Kyjev ve druhém poločasu pokutový kop neproměnil, se s Vámi loučí a hezké úterý přeje Tomáš Lysý. (22:58:22)
     
    Vzhledem k tomu, že ve druhém utkání skupiny, které začínalo již v 18 hodin, doma Besiktas jen remízoval s Neapolí 1:1, je situace v tabulce po čtyřech kolech jasná. Neapol je první se ziskem sedmi bodů, druhá je se stejným bodovým ziskem Benfica díky dvěma výhrám nad Kyjevem. Besiktas na třetím místě ztrácí na italsko-portugalské duo jeden bod a naopak pouze jeden bod má zatím nasbíráno Dynamo Kyjev, které je tak jasně čtvrté.
     
    Statistiky zápasu:
    Góly: 1-0.
    Střely celkem: 18-9.
    Střely na branku: 4-2.
    Zásahy gólmanů: 2-3.
    Střely mimo: 10-5.
    Zblokované střely: 3-2.
    Břevna: 1-0.
    Rohy: 5-6.
    Ofsajdy: 2-5.
    Držení míče: 51% – 49%.
    Fauly: 15-15.
    Žluté karty: 1-6.
    Červené karty: 0-0.
     
    Utkání je u konce a Benfica si připisuje důležité tři body. V prvním poločase to vypadalo, že se oba týmy budou zastřelovat. Kapitán Luisão pálil po rohu hlavou nad, poté Grimaldo, řítící se do vápna, hlavičkoval a Rudko srazil míč na roh. Deset minut před pauzou nejprve dobrou střelu Gonzáleze zblokovali domácí na roh a po něm mířil Vida již podruhé v utkání nad břevno. Když se neprosadil zblízka ani Mitroglu, vypadalo to, že do kabin se půjde za remízového stavu. Jenže Makarenko školácky fauloval na pravé straně soupeře a po přímém volném kopu podržel v souboji kapitánů hostující Domagoj Vida domácího Luisãa, z čehož vyústila jasná penalta. Benfica jí kopala již dva týdny zpět na Ukrajině a také nyní byla, znovu zásluhou Eduarda Silvy, úspěšná.

    Ve druhém poločase nejprve Mitroglu obstřelil branku i pravý horní roh a asi v nejhezčí střele celého utkání mířil Guedes z dvaceti metrů dělovkou do břevna. Po tom, co Mitroglu v další hezké šanci mířil lobem jen do boční sítě, mohli domácí o vedení přijít. Ederson totiž ve vápně odebral míč Gonzálezovi jen za pomocí nedovoleného zákroku, jenže vzápětí gólman Benfiky svojí chybu napravil, když vystihl směr střely Júniora Moraese. Když v 78. minutě střídající Besedin netrefil v ideální pozici míč po hezkém centru Makarenka, další branka nepadla a ani náznaky na její vstřelení nebyly. Dynamo si ani v závěru nevytvořilo žádný tlak a jeho šance na postup je v oblasti teorie – 1:0.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+4
    V něm Jevhan Chačeridi takticky fauloval a je to i pro něj jasná žlutá karta.
     
    90+4
    Ačkoliv to Benfica s bráněním nyní trošku přetaktizovala a hosté se rychle dostali k míči, před vápnem Edersona jej ztratili a domácí zahajují rychlý útok.
     
    90+3
    Tím spíše, že domácí budou na útočné polovině zahrávat přímý volný kop.
     
    90+2
    Dynamo se prakticky vůbec nemůže dostat před vápno portugalského celku a zdá se, že jeho naděje na postup do další fáze Ligy mistrů se rozplývá a směřuje do říše teorie.
     
    90+1
    Dlouhý nákop Besedina, který na Estadio da Luz výrazně přisvítil má gólman Benfiky i s troškou těch potíží bezpečně v rukavicích.
     
    90
    Ve druhém poločasu budou nastaveny čtyři minuty.
     
    89
    Pizziho pokus zblokovala obětavá obrana hostí a hned poté Salvio nevměstnal svojí střelou míč mezi tři tyče. Tohle je pro Benfiku hodně dobré, nepouští hosty na svojí půlku.
     
    88
    Ani tentokrát po něm nevzniklo žádné nebezpečí pro branku Rudka.
     
    87
    Po Pizziho rohu si po levé straně seběhl do vápna Franco Cervi a snažil se vymodlit si další penaltu, jenže třetí jedenáctku neuvidíme. Je to tak správně, po zákroku hostí následuje další roh.
     
    87
    Dvojnásobné střídání, na každé straně jedno a navíc dnes poslední. Dobře hrající Gonçalo Guedes přepouští místo na place André Almeidovi, za hosty jde dolu Vitalij Bujalski, za kterého na post záložníka nastupuje Arťom Gromov.
     
    86
    Benfica má míč poblíž vápna hostí a navíc vybojovala rohový kop. To je další voda na její tříbodový mlýn.
     
    85
    Už zřejmě mohlo být hotovo, když Orichovskij zbytečně ztratil před půlící čárou míč. Domácí založili rychlý protiútok, při kterém kousek za vápnem vyloženě chrtil Raúl Jiménez. Místo aby přihrál lépe postavenému spoluhráči, vystřelil takovou šmudlu k pravé tyči, kde Rudko bezpečně a bez potíží zasáhl.
     
    83
    Centrovaný míč Guedese si hledal ve vápně Pizzi, který sice lehce postrčil Morozjuka, ale nepískalo se. Asi i díky tomu, že se k míči nedostal. Následně před zraky asistenta sudího skolil Cervi k zemi Makarenka a byť záložník domácích naznačuje, že se jej ani nedotkl, zdvižený a mávající praporek Gringoreho signalizuje opačný názor.

    Tomáš Lysý

    Branky: 45+2. Salvio (pen.)

    Karty:   79. Samaris (BNF) – 11. D. González (DKY), 15. Morozjuk (DKY), 44. Makarenko (DKY), 45+1. D. Vida (DKY), 56. Rybalka (DKY), 90+4. Chačeridi (DKY)

    Neproměněná penalta: 68. Júnior Moraes (DKY), brankář Ederson zneškodnil


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 10:5. Rohy: 5:6. Ofsajdy: 2:5. Fauly: 15:15.
    Benfica Lisabon: Ederson – Semedo, Luisão (C), Lindelöf, Grimaldo – Pizzi, Fejsa (59. Samaris) – Salvio, Guedes (87. A. Almeida), Cervi – Mitroglu (70. Jiménez).
    Náhradníci: César – Lisandro López, Samaris, A. Horta, Jiménez, Carrillo, A. Almeida.

    Dynamo Kyjev: Rudko – Morozjuk, Chačeridi, D. Vida (C), Makarenko – Rybalka – Cygankov (60. Besedin), Sydorčuk (76. Orichovskij), Bujalskij (87. Gromov), D. González – Júnior Moraes.
    Náhradníci: Koval – Antunes, Očigava, Korzun, Orichovskij, Besedin, Gromov.

    Rozhodčí: Clément Turpin – Cyril Gringore, Nicolas Danos – Hicham Zakrani (vš. Francie)