Mexiko – KLDR 5:1 (kon.) | Izrael – Čína 2:5 (kon.) | Turecko – Nový Zéland 1:4 (kon.)
konec
Izrael
2:5 (1:2, 1:0, 0:3)
Čína
Úterý 04.04.2017, 06:30 • Paradice Ice Skating Rink Botany Downs, Auckland • Mistrovství světa - II. B Divize • 1. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 06:30.
     
    Vítám tu všechny milovníky hokejové exotiky! Tento týden se rozjíždí kolotoč nižších divizí světového šampionátu. Na programu jsou konkrétně obě skupiny 2. Divize. Já Vás zavedu do skupiny B, tedy druhé nejnižší kategorie, kterou letos hostí novozélandský Auckland. Druhým zápasem úvodního hracího dne bude duel mezi Izraelem a Čínou, který slibuje velmi zajímavou podívanou. Izrael by totiž měl patřit k aspirantům na medaile a Čína, jež loni sestoupila z A skupiny 2. Divize, má jasný cíl – okamžitě se vrátit o kategorii výše. Na soupisce asijského týmu navíc nalezneme i hráče, který letos odehrál 25 zápasů v KLH v dresu Red Star Kunlun...
     
    Čína:
    Hokej je ve velké Číně minoritním sportem. První národní mistrovství se v této zemi odehrálo v roce 1953 a o deset let později byl tamní hokejový svaz přijat do IIHF. Do soutěží, které Mezinárodní hokejová federace pořádá, se však Číňané zapojili až v roce 1972. Kromě let 1975 – 77 již hokejisté této asijské země na světových šampionátech nechyběli. V 80. letech dokonce dvakrát postoupili o skupinu výše – v prvním případě je trénoval Slavomír Lener. Od 90. let Číňané pravidelně pendlovali mezi druhou a třetí výkonnostní kategorií. Naposledy si I. Divizi (bývalá B skupina) zahráli v roce 2007 a po rozdělení II. Divize na dvě výkonnostní kategorie se dokonce ocitli ve slabším béčku. Poté, co bylo v roce 2015 rozhodnuto, že Peking uspořádá ZOH v roce 2022, začala vláda hokej více podporovat. V Číně tak o hokeji přednáší zahraniční odborníci a mládež vyráží na tréninkové stáže do hokejově vyspělých zemí. To se projevilo i na výkonnosti národního týmu, který v roce 2015 suverénně ovládl divizi II. B, ale loni mezi kvalitnější konkurencí ještě nestačil a spadl zpět do skupiny B. Cílem Číny pro letošní šampionát v Aucklandu je okamžitý návrat do áčka.

    Kunlun Red Star:
    V rámci snahy o zviditelnění hokeje v zemi, byl v Pekingu založen klub Kunlun Red Star, který má za sebou premiérovou sezónu v KHL. Hlavním trenérem je velmi známý Kanaďan Mike Keenan, který hned v premiérové sezóně dotáhl tým až do play off, ve kterém však Kunlun vypadl v prvním kole. Kádr mužstva je tvořen směsicí zahraničních hráčů, ale v sezóně si zahráli i čtyři hokejisté s čínským pasem – z toho dva jsou rodilí Číňané.

    V čínském kádru pro šampionát figuruje pouze jeden z hráčů Kunlunu. Je jím 18letý forvard Rudi Jing. Jing prošel systémem kanadských a amerických mládežnických soutěží. V juniorech nastupoval v OJHL, která patří v juniorském systému v Kanadě do druhé nejvyšší kategorie. V létě uspěl na testech v Kunlunu, kde podepsal dvouletou smlouvu. V tomto ročníku nastoupil do 25 zápasů, ale nebodoval a do statistik se zapsal pouze dvěma trestnými minutami. Bude rozhodně zajímavé sledovat, zda se Rudi Jing zařadí na MS divize II. B k čínským tahounům.

    Základní informace:
    Člen IIHF: od 25. 7. 1963
    Pořadí v žebříčku IIHF: 37.
    Celkový počet hráčů: 1 101 (z toho 222 mužů a 585 dětí a juniorů)
    Počet stadionů: 360 (z toho 154 krytých, počet se každým rokem zvyšuje)
     
    Izrael:
    Organizovaně se začal hrát hokej v Izraeli až v roce 1986, do té doby v zemi nebyla k dispozici žádná umělá ledová plocha. Hokejový svaz byl založen v roce 1988 a o tři roky později vstoupil Izrael i do IIHF. O rozvoj hokeje se zde v 90. letech zasloužili především židovští emigranti z SSSR a později také židovští hráči narozeni v Severní Americe. V roce 2005 navíc otevřel v Metule pobočku své hokejové akademie bývalý kouč NHL Roger Neilson, což byl další pozitivní impulz pro izraelský hokej.

    Národní tým je od přijetí do IIHF pravidelným účastníkem světových šampionátů. Do roku 2000 hráli Izraelci nejnižší skupinu, od té doby se ale stali pravidelným účastníkem II. divize. Dosud největší úspěch izraelského hokeje přišel v roce 2005, kdy země vyhrála svou skupinu II. divize a postoupila do druhé nejvyšší kategorie, kde se střetla i s Německem a Francií. Zde ale tým nezískal ani bod a sestoupil zpět do II. divize. V roce 2010 přišel naopak sestup až do III. divize, kterou však hokejisté Izraele hned vyhráli. V roce 2013 postoupili do divize II. A, následně ji však smolně opustili a v dalších dvou letech se postupu ani nepřiblížili. Loni brali v béčku bronzové medaile, ovšem ještě před posledním zápasem neměli ani jistou záchranu.

    Izrael zřejmě nebude mít k dispozici svou největší hvězdu Eliezera Sherbatova. Hráč, který má zkušenosti z elitní kanadské juniorky QJMHL a v současnosti nastupuje v kazašské lize za Beibarys Atyrau, sice vypadl se svým klubem už ve čtvrtfinále play off, ale na soupisce Izraele, která je k dispozici na webu IIHF, zatím nefiguruje.

    Americký kouč Derek Eisler tak bude spoléhat především na talentovaného brankáře Maxima Gokhberga a obránce Daniela Spivaka, jenž má bohaté zkušenosti ze zámořských nižších soutěží.

    Základní informace:
    Člen IIHF: od 1. 5. 1991
    Pořadí v žebříčku IIHF: 34.
    Celkový počet hráčů: 901 (z toho 345 mužů a 513 dětí a juniorů)
    Počet stadionů: 4 (všechny kryté, ale pouze 2 mají mezinárodní rozměry)
     
    Úvodní sestavy:

    Izrael: Gokhberg (Tichon) – Vinitzki, Spivak (A), Maaravi, Rosenthal, Kafri, Kozevnikov, T. Aharonovich – R. Aharonovich, Mazour (A), Spektor (C) – Vernyy, Greenberg, Ben Tov – Sherf, Krivobriukhov, Kozhevnikov – Klein, Kapulkin.

    Čína: Sun (Žen) – Liang, Č. Liou, Chu (A), Jang, P. Čang, Kuan, Wen – Ťi, Ch. Čang (A), Č. Li – T. Sia, Čchen (C), Č. Čang – Pao, Jing, C. Čang – Lu, J. Liou, Siang – Ch. Li.

    Rozhodčí: Zviedritis (LAT) – Čae (KOR), Howard (NZL).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    0:53
    Čína právě vstřelila branku!
    Číňané hned po 53 sekundách hry ukazují, že to myslí s postupem do A skupiny II. divize vážně! Po přihrávce Ce-sena Čanga zavěsil TCHIEN-SIANG SIA, jenž překonává gólmana Gokhberga hned z první střely. Asistence: Čcheng Čang.
     
    1:58
    Čína právě vstřelila branku!
    Uběhla minuta a asijský celek udeřil podruhé! Po přihrávce Chao Čanga se zblízka prosazuje osmnáctiletý RUDI JING, který letos odehrál 25 utkání v KHL za Kunlun. V elitní evropské soutěži sice nebodoval, ale tady je to přeci jen trochu jiný level a Jing je tu za hvězdu. Asistence: Chao Čang.
    1:58 Rudi JING - 0:2
     
    3:07
    Izraelští hokejisté se snaží po hororovém začátku trochu oklepat. Podařilo se jim i poprvé zahrozit a Ce-chao Sun v brance Číny musel poprvé ukázat něco ze svého umění.
     
    4:32
    Jinak jsou ale čínští hokejisté aktivnější. Brankář Maxim Gokhberg se musí mít na pozoru.
     
    7:29
    Hokejisté Číny vedou na střely už 6:1. Hokejisté Izraele se na ledě zatím marně hledají.
     
    9:55
    Izraelští hokejisté přeci jen trochu otupili tlak soupeře. Směrem dopředu jim ale stále chybí trochu větší kvalita.
     
    Kromě Kunlunu je dalším čínským klubem, který stojí za zmínku, China Dragon, jenž je jediným zástupcem této země v Asijské hokejové lize:

    Starší ze dvou čínských profesionálních klubů působí v Asijské lize, ač je v ní dlouhodobě nejhorší. Vznikl v roce 2007 sloučením dvou čínských klubů, které v té době Asijskou ligu nepříliš úspěšně hrály. Původně úzce spolupracoval se San Jose Sharks, ale od roku 2009 funguje nezávisle. V kádru převažují Čínané, kteří však hrají v týmu druhé housle. Ti nejlepší z nich se letos ocitali ve druhé obraně a jeden šťastlivec ve druhém útoku. Prim totiž hrají cizinci. Těch bylo v sezóně 16/17 celkem 8, z toho 5 Japonců. Domácí zápasy klub obvykle hraje v Sport Center Pavilion Shanghai, který má na ledové sporty kapacitu 8 000 diváků.
     
    13:35
    Střely na branku – 2:8.
     
    14:25
    Izrael si zahraje přesilovku! Za vysokou hůl je potrestán Tchien-i Kuan.
     
    15:24
    Číňané mají polovinu oslabení za sebou. Soupeře zatím nepustili k ohrožení své branky.
     
    16:26
    Čína v plném počtu. Izrael v přesilovce vystřelil pouze jednou a Ce-chao Sun v pohodě zakročil.
     
    17:57
    Izraelci se osmělili až po skončení své přesilovky. Brankáře Suna prověřili dalšími dvěma střeleckými pokusy, které čínský gólman zneškodnil.
     
    19:03
    Běží už poslední minuta úvodní části. Hokejisté Izraele zjistili, že se dá s Čínou hrát a snaží se do přestávky korigovat skóre.
     
    19:40
    Izrael právě vstřelil branku!
    Hokejisté Izraele byli za svou aktivitu odměněni! 20 sekund před koncem periody snižuje na 1:2 útočník týmu HC Bat Yam EVGENI KOZHEVNIKOV, jenž zužitkoval přihrávku od Elieho Kleina. Asistence: Elie Klein.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Skončila první třetina, po které prohrává Izrael s Čínou 1:2. Číňané měli do utkání drtivý nástup a v čase 1:58 vedli po trefách Tchien-sianga Sii a Rudiho Jinga už o dva góly. Hokejistům Izraele trvalo více než polovinu dvacetiminutovky, než se osmělili, ale v jejím závěru přeci jen zvýšili aktivitu a v čase 19:40 je vrátil do utkání Evgeni Kozhevnikov.
     
    Střely na branku – 8:8.
     
    Další třetina začne přibližně v 7:19.
     
    Útočník Roey Aharonovich je prvním izraelským hokejistou, který to dotáhl až do prestižní americké univerzitní soutěže NCAA. Od příští sezóny bude nastupovat za tým Neumann University v Astonu. Dvacetiletý hokejista odstartoval kariéru mezi dospělými už v šestnácti letech v dresu izraelského klubu Rishon. Následně se přestěhoval do USA, kde nastupoval nejprve ve středoškolské soutěži a letošní ročník zahájil v dresu týmu New York Apple Core v EHL, aby ho dohrál v barvách celku Chicago Cougars v United State Premier Hockey League.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:47
    Ilya Spektor se pokusil o individuální průnik, který zastavila čínská defenziva. Volný puk se doklouzal až k brankáři Sinovi, který přerušil hru.
     
    21:49
    Číňané si vytvořili velký tlak a brankář Gokhberg čelil v krátkém sledu snad třem střelám. Naštěstí pro Izrael dokázal vše pochytat.
     
    23:56
    Hra se přelévá ze strany na stranu. O něco více z ní mají přeci jen Číňané.
     
    25:23
    Střely na branku ve 2. třetině – 2:4.
     
    27:25
    Pcheng Ťi je vyloučen za vražení na hrazení a Izrael si zahraje druhou přesilovku.
     
    28:13
    Izraelci se v přesilovce zatím nemohou dostat do útočného pásma. Nyní je zastavil odpískaný ofsajd.
     
    29:26
    Čína se ubránila a je v plném počtu.
     
    29:38
    Asiaté jdou opět do čtyř! Tchien-jü Chu dostává dvouminutový trest za hákování.
     
    30:56
    Číňané zaútočili ve vlastním oslabení a Michael Kozevnikov si pomohl faulem – sekání. Síly na ledě se srovnávají.
     
    31:39
    Čína v plném počtu, začíná zkrácená přesilová hra tohoto týmu.
     
    32:57
    Izraelci, kteří mají v hledišti aucklandské haly i své fanoušky, v plném počtu.
     
    33:13
    Následuje ale další trest na jejich straně! Střelec jediného gólu Izraele, Evgeni Kozhevnikov, jde na trestnou lavici za krosček.
     
    34:11
    Číňané v přesilovce hodně zaměstnávají brankáře Maxima Gokhberga. Stále teprve dvacetiletý maskovaný muž drží svůj tým ve hře.
     
    34:38
    Izraeli se podařilo vyhodit.
     
    35:14
    Čína přesilovku nevyužila, Izrael kompletní.
     
    36:10
    Po zajímavém průniku Ce-sena Čanga si připsal další dobrý zákrok Gokhberg.
     
    36:58
    Číňané vyrazili do přečíslení 3 na 2. Nesehráli ho však dobře a Izraelci se tak stačili vrátit.
     
    39:21
    Izrael právě vstřelil branku!
    Hokejisté Izraele dávají i ve druhé třetině gól do šatny! Vyrovnání vynesla evropskému zástupci spolupráce dvou obránců, Ori Kafri našel před brankou TOMERA AHARONOVICHE a ten se nemýlil – 2:2. Asistence: Ori Kafri.
     
    39:55
    V závěru druhé části ještě přichází vyloučení Ming-siho Janga. Izrael tak začne třetí třetinu v početní výhodě.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Kdo by byl po dvou minutách zápasu, kdy Čína vedla už o dvě branky, řekl, že se izraelští hokejisté dokáží oklepat a po dvou třetinách budou hrát s kandidátem na postup vyrovnanou partii! Číňané sice byli ve druhé části střelecky aktivnější, ale gólově se v ní prosadil pouze jejich soupeř. 39 sekund před přestávkou se prosadil Tomer Aharonovich, jenž srovnal na 2:2.
     
    Třetí třetina začne přibližně v 7:58.
     
    Čína disponuje na šampionátu hodně mladým týmem. Jeho věkový průměr činí 22 let. I to je důkaz, že mužstvo je stavěné především pro budoucnost a jeho vrcholem by měla být domácí ZOH v roce 2022.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:37
    Závěrečnou dvacetiminutovku otevřeli náporem Číňané, kteří přitom hrají v oslabení. Puk končí pod Gokhbergem, jenž přerušil hru.
     
    41:06
    Střela Daniela Spivaka od modré byla tečována do ochranné sítě. Puku se naposledy dotkl izraelský hráč a tak se vhazuje ve středním pásmu.
     
    41:56
    Celek Číny je už v plném počtu. Izraelci v závěru přesilovky několikrát zahrozili.
     
    42:26
    Izraelci se dostali do blízkosti čínské branky a Ce-chao Sun byl nucen přikrýt kotouč.
     
    43:03
    Číňané se snaží převzít otěže zápasu do svých rukou. Dvě prudké střely ale minuly branku soupeře.
     
    43:40
    Do rychlého protiútoku vyrazili bílomodří. Ce-chao Sun zastavil jejich akci dobrým zákrokem.
     
    44:13
    Čínský obránce hrál puk až těsně ta útočnou modrou. Tím vystavil své spoluhráče do ofsajdu.
     
    44:35
    Číňané si musejí dávat pozor na protiútoky soupeře. Střelu z levého kruhu zastavil brankář Sun.
     
    46:17
    Hráči Izraele soupeři opět zatopili. Sun si připisuje další zákrok. Na střely je to v této třetině už 7:1 pro evropský celek.
     
    47:24
    Čína právě vstřelila branku!
    Čínští hokejisté strhávají vedení zpět na svou stranu! PCHENG-FEJ ČANG se ocitl sám před Gokhbergem a situaci vyřešil povedenou kličkou do forhendu – 2:3. Asistence: Tchien-i Kuan.
    47:24 Pcheng-fej ČANG - 2:3
     
    48:05
    Číňané si zahrají přesilovku. Na dvě minuty za hákování je vyloučen Daniel Mazour.
     
    49:14
    Hráči Izraele zaútočili i ve vlastním oslabení. Ce-chao Sun musel přerušit hru.
     
    49:27
    Číňané v postavení mimo hru. Vhazuje se ve středním pásmu.
     
    50:06
    Izraelci oslabení celkem v klidu přestáli. Teď už jsou kompletní.
     
    50:21
    Hokejisté Izraele se snaží hrát aktivně. Ce-chao Sun se ale rozchytal k dobrému výkonu a puk opět končí v jeho moci.
     
    Nejlepší hokejista čínské národnosti zatím Čínu nereprezentuje, ačkoliv má její občanství. Obránce Zach Jüen se narodil ve Vancouveru, kam jeho otec přišel v dětství z Hong Kongu. V juniorech se výrazně prosazoval ve WHL a v roce 2011 byl draftován Winnipegem Jets ve 4. kole. Nikdy však nepodepsal smlouvu s žádným klubem NHL, ačkoliv absolvoval několik letních kempů. Pravidelně hrál v ECHL, až v létě 2016 podepsal v nově vzniklém Kunlunu, kde patřil mezi stabilní hráče základní sestavy. Statistiky v sezóně 16/17 v KHL: 60 z., 11 b. (3+8), 42 TM, -5; play off: 5 z., 1 b. (1+0), 4 TM, -2.
     
    52:12
    Číňané se teď snaží držet puk daleko od své branky. Práci má Maxim Gokhberg, gólman týmu HC Bat Yam.
     
    52:40
    Také Izraelci se opět připomněli v ofenzivě a v kotli jejich fanoušků to po nebezpečné střele, která prosvištěla vedle tyčky, jen zahučelo.
     
    54:07
    Příležitost čínského týmu zlikvidoval Gokhberg. Oba gólmani dnes zaslouží za svůj výkon pochvalu.
     
    55:39
    Čína právě vstřelila branku!
    Číňané se přiblížili prvnímu vítězství na turnaji! Od modré vypálil Tchien-jü Chu, který sice netrefil branku, ale puk se od zadního mantinelu odrazil přímo k CE-SEN ČANGOVI, jenž ho doklepl do odkryté klece – 2:4, . Asistence: Tchien-jü Chu a Ming-si Jang.
    55:39 Ce-sen ČANG - 2:4
     
    56:53
    Teď už to budou mít Izraelci těžké. Zkusili se dostat do útočné třetiny nahozením za branku, ale tam se puku ujali jejich soupeři.
     
    58:01
    Ohlášeny poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:41
    Číňané v postavení mimo hru. Izraelci si vyžádali oddechový čas. Kouč Derek Eisler možná připravuje i power-play, ovšem k tomu se musejí jeho svěřenci dostat do útočného pásma.
     
    59:10
    Izrael to opravdu zkouší v šesti!
     
    59:24
    Izraelští hokejisté sehráli rychlou kombinací a zakončení vyšlo na Ilyu Spektora. Ce-chao Sun našel puk ve své výstroji.
     
    59:56
    Čína právě vstřelila branku!
    4 sekundy před koncem zápasu pečetí skóre CHAO ČANG, jenž po přihrávce Pcheng Ťiho uklidil zblízka puk do opuštěné klece soupeře. Asistence: Pcheng Ťi a Rudi Jing.
    59:56 Chao ČANG - 2:5
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepšími hráči utkání byli vyhlášeni izraelský gólman Maxim Gokhberg (30 zákroků) a útočník Číny Rudi Jing (1+1).
     
    Číňané si vyslechli národní hymnu. Utkání rozhodli až ve třetí třetině, v níž sice nebyli výrazně lepší, ale na rozdíl od soupeře využili své příležitosti. Ve 48. minutě strhl vedení na jejich stranu Pcheng-fej Čang a v čase 55:39 zvýšil na rozdíl dvou branek Ce-sen Čang. Skóre zápasu pak zpečetil 4 sekundy před koncem trefou do opuštěné svatyně soupeře Chao Čang.
     
    Střely na branku – 28:35 (8:8, 6:15, 14:12)
     
    S konstatováním, že utkání sledovalo 100 diváků, se s Vámi loučím. Již v 10:00 ale odstartuje utkání mezi Tureckem a domácím Novým Zélandem, z něhož Vám také nabídneme podrobný on-line přenos. Na počtenou! (08:56:07)

    Martin Augustin

    Branky a nahrávky: 20. Kozhevnikov (Klein), 40. T. Aharonovich (Kafri) – 1. T. Sia (C. Čang), 2. Jing (Ch. Čang), 48. P. Čang (Kuan), 56. C. Čang (Chu, Jang), 60. Ch. Čang (Ťi, Jing)


    Izrael: Gokhberg (Tichon) – Vinitzki, Spivak (A), Maaravi, Rosenthal, Kafri, Kozevnikov, T. Aharonovich – R. Aharonovich, Mazour (A), Spektor (C) – Vernyy, Greenberg, Ben Tov – Sherf, Krivobriukhov, Kozhevnikov – Klein, Kapulkin.
    Čína: Sun (Žen) – Liang, Č. Liou, Chu (A), Jang, P. Čang, Kuan, Wen – Ťi, Ch. Čang (A), Č. Li – T. Sia, Čchen (C), Č. Čang – Pao, Jing, C. Čang – Lu, J. Liou, Siang – Ch. Li.

    Rozhodčí: Zviedritis (LAT) – Čae (KOR), Howard (NZL)

    Diváci: 100
    bahis siteleri