Brno – Dukla Praha 0:0 (kon.) | Olomouc – Teplice 1:0 (kon.) | Liberec – Jablonec 4:1 (kon.)
Bohemians 1905 – Zlín 1:1 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
1:0 (0:0)
FK Teplice
Sobota 28.10.2017, 17:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 483 míst) • HET liga • 12. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Druhý poločas přinesl přece jen o trochu atraktivnější průběh, neboť Olomouc i Teplice dokázaly, že umí kromě pečlivé defenzivní hry i útočit. O více gólových příležitosti se přece ale jen postarala Sigma, která tak s velkou dávkou štěstí a díky ostrostřelci Davidu Houskovi nakonec vybojovala tři body za chudé vítězství 1:0. Pro tabulku to znamená jediné, SIgma se minimálně do zítřka posune na druhé místo tabulky. Ode mě je to pro dnešek vše, přeji hezký zbytek dne. (18:58:37)
     
    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 8:2. Střely mimo: 9:5. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 13:14.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Kouč Jílek ještě využívá možnost taktického střídání v samém závěru, Jakuba Plška tak nahrazuje Michael Obročník.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 2 minuty nad standardní hrací čas!
     
    89
    Buchtovi se v tuto chvíli odkop od branky vůbec, ale vůbec nepovedl. Domácí brankář však měl obrovskou dávku štěstí, balón totiž zamířil nakonec do autu. Tepličtí se k balónu jen tak tak nedostali.
     
    88
    Teplice se také dostávají ke druhému střídání, místo Daniela Soungoleho jde na trávník Nermin Haljeta.
     
    87
    Teplice mají sice obrovskou snahu o zvýšení aktivity a vyrovnání, zatím však tento záměr svěřencům kouče Šmejkala nevychází. Olomouc momentálně hraje takticky a napouští svého soupeře naneštěstí k míči.
     
    86
    Teplický útok je tentokráte zastaven ofsajdovým postavením Rezka, k rozehrávce z vlastní poloviny se tak nyní dostává olomoučtí hráči.
     
    Dnešní utkání sleduje 3238 diváků.
     
    85
    Chorý pronikal přes teplické vápno a ještě přes záměrem střelby spadl na trávník, rozhodčí ovšem jednoznačně signalizuje, že o faul nešlo. Hosté tak mohou uniknout z dalšího období olomouckého tlaku.
    84. Diviš se musel vytáhnout proti Hálově pokusu.
     
    84
    A znovu Hála. Tentokrát už pálil ze střední vzdálenosti, jeho pokus ovšem Diviš fantasticky vychytal konečky prstů! Olomouc je nyní ve velkém tlaku na teplickou obranu.
     
    83
    Hála ukázal další zajímavou finesu, když se dostal ke střelbě. Jeho rána ovšem letěla těsně vedle branky. Teplice jsou neustále pod velký náporem.
     
    82
    I Teplice dostávají možnost ke střídání, Alexe Krála nahradil na trávníku Marek Červenka.
    81. Druhý gól Sigmy mohl přidat Kalvach.
     
    81
    Kalvach se pokusil obtočit okolo své osy a poslat míč přímo na bránu, jenomže velkou šanci nakonec nevyužil. Balón proletěl těsně vedle pravé tyče, Diviš trajektorii střely pro jistotu kontroloval.
     
    80
    Olomoucký tlak je momentálně stupňován prakticky na maximum, Teplice tak v těchto chvílích jen tak tak brání mnohé výpady Sigmy. Diviš se svými spoluhráči z obrany je prakticky permanentně zaměstnán.
     
    80
    Domácí podruhé střídají, na hřiště se místo Tomáše Zahradníčka podívá žolík Pavel Moulis.
     
    78
    Hosté jsou v tomto okamžiku nastalým vývojem dost zaskočení, neboť Olomouc se zčistajasna dostává do překvapivého vedení. Jejich defenzivní snahy jsou v tomto okamžiku zapomenuty.
    77. David HOUSKA - 1:0
     
    77
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Domácí se přece jen dostávají ke skórování! Olomoucký záložník DAVID HOUSKA napřáhl zpoza šestnáctky, což byl pro brankáře Diviše neřešitelný problém. Míč totiž ve vzduchu ještě lehce zaplaval a trefil přesně pravou šibenici. Tepličtí jsou jako opaření.
     
    75
    Rezek se zkoušel po levém křídle protlačit do zakončení, jenomže narazil na odpor pozorného Sladkého. Jeho čistý skluz tak zabránil možnému střeleckému pokusu, Olomouc bude rozehrávat od zadních řad.
     
    74
    Kalvach vyzkoušel pozornost brankáře Diviše, jenomže jeho rána se k tomuto stavu nemohla ani přiblížit. Teplický golman si tak balón v poklidu zpracoval rukama na hruď.
    73. Radaković zasáhl na přední tyči.
     
    73
    Olomouc měla v posledních minutách obrovské problémy v obraně, která mohla vyústit minimálně ve dvě tutovky Teplických. Hosté však nadějných možnosti nevyužili, hráči Sigmy měli obrovskou dávku štěstěny.
     
    72
    Krob se mohl dostat ke střelbě, jenomže nakonec míč ještě sklepl Královi. I ten se ale k dobrému či většímu ohrožení branky nedostal, Vepřek totiž míč odclonil mimo vápno. Talk Teplických pokračuje i nadále.
     
    71
    Olomoučtí hráči jsou momentálně mimořádně aktivní u soupeřovy brány, nicméně Kalvachova snaha o rozhýbání obrany Teplic je však nakonec bezúspěšná. Spoluhráči mu nepřišli na pomoc.
     
    70
    Olomoucká snaha o zvýšení aktivity u soupeřovy brány není úspěšná ani při standardce, Plškův centr totiž jen proletěl celým teplickým vápnem. Diviš nemusel ani zasahovat a nechal spadnout míč za pomezní čáru.
     
    69
    Král zfauloval Plška, který se ale ještě po nařízené výhodě dostal ke střelbě. Rozhodčí však hru ještě stačil přerušit, domácí tak budou kopat zajímavou standardní situaci.
     
    68
    Kalvach zkoušel dostat míč zpětným pasem směrem do vápna, leč tento pokus se s úspěchem nesetkal. Olomouc se dostane k autovému vhazování.
     
    67
    Olomouci se nedaří procpat přes výborně bránící teplické hráče. Hlavně defenzíva totiž charakterizuje největší prim, kterým svého soupeře momentálně nejvíce deptají.
    66. Chorý z úhlu těsně minul.
     
    66
    Chorý se dostal do obrovské příležitosti asi metr od brankové čáry, jenomže jeho rána z úhlu dostala zpětnou faleš. Teplice si tak mohou pořádně oddechnout, Hanáci totiž nebyli daleko od branky.
     
    65
    Martin Hála a Plšek měli krátce po sobě několik možnosti k centru, jenomže jejich pokusy úspěšné nebyly. V obou případech totiž oba iniciátoři akce své pokusy nepilovali k dokonalosti a byli hrubě nepřesní.
     
    64
    Domácí poprvé střídají, na pozici Šimona Falty nastupuje Martin Hála.
     
    63
    Chorý zkusil protečovat hrudí míč k bráně, nicméně o střelu se prakticky ani nejednalo. Brankář Diviš míč ve velmi pohodovém tempu chytil přímo do rukavic.
     
    62
    Olomoucký trenér Jílek je dost nespokojen s výkonem svého týmu, Sigma v této sezóně zřejmě tak špatný výkon ještě nepředváděla. Hlavně takticky jsou dnes domácí horší, hrají až příliš od zadních řad.
     
    61
    I Rezek si zkoušel zastřílet, jenomže jeho rána mezi tři tyče nemířila. Buchta ale míč raději přece jen chytil, Olomouc bude rozehrávat od zadních řad.
     
    60
    Plšek se po dlouhé dostal ke střelbě, leč jeho rána placírkou Diviše moc nevylekala. Teplický brankář tak balón uklidil do rukavic a může okamžitě vést útok Teplic na druhou stranu hřiště.
     
    59
    Jemelka ukázal parádní obranný zákrok, když se Teplice hnaly do brejku vedeného Soungolem. Nahrávka na Filla už ovšem nevyšla, do trajektorie nahrávky totiž vkročil právě zmíněný rusý stoper.
     
    58
    Rezek až příliš přitlačil v souboji se Sladkým, čímž se přímo před zrakem sudího Příhody dopustil faul. Olomouc bude rozehrávat kousek od půlící čáry.
    57. Zahradníček vypálil zpoza šestnáctky nad břevno.
     
    57
    Zahradníček se protlačil do střelecké pozice, avšak ani jeho mířidla nebyla kalibrována na dostatečnou úroveň. Míč se po jeho zásahu vznesl příliš vysoko, břevno přestřelil asi o dva metry.
     
    56
    Fillo zkoušel rozehrát přímý kop na přední tyčku, jenomže jeho styl provedení k úspěchu nevedl. Radakovič centr ve zdi zachytil a dostal do bezpečného prostoru před šestnáctkou.
     
    55
    Zahradníček zkoušel rozvířit aktivitu ve vápně Teplických, jenomže po obejití Soungoleho už Plška nenašel. Hosté dokázali jeho centr odhlavičkovat mimo vápno.
    54. Po akci Krále míč udržel Rezek a nabídl jej Fillovi, který vypálil doprostřed branky.
     
    54
    Fillo se dostal po krásné Rezkově přihrávce ke střelbě, jenomže jeho rána zpoza vápna nebyla úspěšná. Balón přiletěl přesně do náruče brankáře Buchty.
     
    53
    Vepřek ukázal zkušenosti, když míč od rohového praporku vyvezl skoro až na polovinu hřiště. Olomouc si nyní může na malý okamžik oddechnout od teplického presu, Sigmě se momentálně vůbec nedaří.
     
    52
    Olomoučtí si znovu vyrobili problémy naprosto sami, Vepřek si totiž poslal míč při rozehrávání příliš daleko od nohy. Sigma situaci před napadajícím Rezkem hasila na poslední chvíli.
     
    51
    Král se dostal v olomouckém vápně k hlavičce, nicméně pod tlakem tří obránců moc prostoru k zamíření nedostal. Rána teplického mladíka tudíž mířila o notnou vzdálenost vedle tyče, Buchta bude odkopávat.
     
    50
    Chorý prostupoval po levém křídle přímo k vápnu, jenomže na teplickou obranu byl naprosto sám. Jeho spoluhráči se totiž k jeho náběhu nepřipojili. Místo centru tak přišla znovu přihrávka zpět.
     
    49
    Sigma se vířivým pohybem pokouší rozpohybovat fotbalisty hostů, avšak tato taktika zatím žádné výsledky nemá. Olomoucký tlak sice zkouší posouvat Teplice k jejich brance, zde už šance rychle končí.
     
    48
    Zahradníček sice posílal balón směrem do předbrankového prostoru, jenomže tepličtí obránci si naprosto bez problémů poradili. Šušnjar míč odhlavičkoval mimo vápno.
     
    47
    Sigma i nadále drží míč na svých kopačkách, jenomže fádní tempo zápasu pokračuje i po přestávce. Neaktivní a pomalá rozehrávka Hanáků tak nemá šanci na úspěch, Teplice jsou v obraně mnohem více konsolidovanější.
     
    46
    Olomouc se sice jako první dostává k balónu, jenže po pár sekundách jej ztrácí. Kapitán Krob byl ve středu hřiště stabilnější než jeho protivník Falta.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas nepřinesl moc atraktivní fotbal. Oba mančafty se sice pokoušely toho druhého něčím zaskočit, jenomže tato taktika nakonec k ničemu významnějšímu nevedla. Lehce aktivnějším družstvem byli ale přeci jen hosté, kteří možná překvapivě Sigmu v mnoha ohledech přehrávali. Olomouci se totiž vůbec nedařilo dostat do souvislého tlaku a spoléhala pouze na náhodná přečíslení. Uvidíme, zda se dnes vůbec dočkáme branky, druhý poločas odstartuje přibližně v 18:03.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    44
    Olomouc se ještě ze závěrem prvního poločasu snaží o rychlý protiútok, Chorého nepřesnost nakonec ale celou akci zbržďuje. Hanáci tak musí rozehrávat znovu od základu, tedy od zadních řad.
     
    43
    Rezek byl v olomouckém vápnu mimořádně aktivní, což vyústilo znovu ve velmi napínavý moment, neboť Jemelka si musel vyměnit balón s Buchtou. Olomoucký brankář však nakonec situaci tak tak zvládl, bývalý plzeňský a reprezentační forvard tak odchází s nepořízenou.
     
    42
    Falta se zkoušel dostihnout dlouhatánský pas od zadních řad, jenže jeho sprinterské schopnosti nakonec nebyly dostatečné. Rozhodčí tak nařizuje odkop od teplické branky.
     
    41
    Olomoucká jedenáctka se takřka po pěti minutách dostala na soupeřovu polovinu, Teplice však nutí svého soupeře k návratu míče až k Buchtovi. Presink mají Severočeši parádní.
     
    40
    Radakovič byl při přímém kopu soupeře tím nejvýše hlavičkujícím hráčem ve vápně, Olomouc se tak teplickému tlaku pro tuto chvíli ubránila.
     
    39
    Plšek se dopustil faulu před vápnem, čímž se nabízí Teplicím zajímavá standardka. Olomouc se bude muset v této chvíli v celé sestavě stáhnout k brance.
     
    38
    Olomouci se postupně daří vyvarovávat se minelám, i tak se ale Teplicím zatím moc nevyrovnává. Severočeši už jsou notnou dobu natlačeni u brány Buchty.
     
    37
    Vepřek měl velikánské potíže, aby balón dostal daleko od šestnáctky. Nakonec se to však s dávkou štěstí zdařilo, Teplice jsou i nadále ve velkém tlaku.
     
    36
    Krob si vyměňoval míč se Soungolem, nicméně tato snaha o rozhýbání domácích k ničemu nevedla. Balón se po několika odrazech dostává znovu mimo útočnou polovinu.
     
    35
    Teplice byly znovu v menší převaze, jenomže i jim se nezdařuje ukázat větší kvality v kombinaci. Olomouc se totiž v zónové obraně pohybuje jako zkušený mančaft.
    34. Další střelecký pokus domácích končí pouze odkopem.
     
    34
    Chorý měl možnost střelby z hranice vápna, ale i jeho zradilo řešení zpracování. Místo střelby na bránu tak vyslal jen dost nepřesnou ránu, Diviš bude po nikým netečovaném pokusu rozehrávat.
     
    33
    Olomoučtí v těchto chvílích už postrádají aktivitu z předchozího průběhu poločasu, do popředí se naopak dostává lehce pohlednější hra Teplic. Sigma má v některých minutách velké problémy s pokrýváním soupeřových útoků.
     
    32
    Krob se zkoušel dostat do ofenzivní akce po levém křídle, jenomže k bráně měl dveře zavřené. Jeho záložní řešení tak obsahovalo centr, ten si však bez větších starostí pohlídal na penaltovém puntíku Buchta.
     
    31
    Falta ukázal roli bojovníka v domácí sestavě a Vondráška skluzem nikam dál do obrany nepustil, teplické řady se tak dostanou k autovému vhazování.
     
    30
    Soungole si sice nabíhal na Fillův pas, avšak teplický rebrejk byl v tomto okamžiku dost neúspěšným pokusem o rozhození domácí obrany. Inciátor celé akce totiž poslal míč přímo ke kopačkám Radakoviče.
    29. Kučera z dálky těsně minul šibenici.
     
    29
    Kučera ukázal, jak dokáže být platným z větší vzdálenosti. I jeho druhá rána měla gólové parametry, tentokrát však letěla těsně nad břevno!
     
    28
    Houska se už už napřahoval k palbě, jenomže Soungole ho nakonec čistým zákrokem vyvedl z míry. Hosté se tak mohou dostat do přečíslení!
     
    27
    Olomoucké snahy o přehrání teplického valu zatím končí častokrát dost neúspěšnými pokusy. Sigma je sice více aktivnější, jenomže postrádá větší rychlost v přenášení hry. Její soupeř tak je vždy v pravý čas na pravém msítě.
     
    26
    Sladký se dlouho bil o balón kousek od středové čáry, Král však byl podle všeho v souboji dříve. Arbitři tak nechávají rozehrávku Teplickým.
     
    25
    Olomoučtí se znovu dostávali do velké příležitostí, jenomže krásný volej Vepřeka nakonec všichni z nabíhajících přeběhli. Teplice si mohou pořádně oddechnout.
     
    24
    Plšek skončil na zemi po tvrdém střetu s Rezkem, avšak tento zákrok nakonec potrestán nebude. Rozhodčí oba hráče vybízí k pokračování hry, podle všeho šlo o čist souboj.
    23. Do další zajímavé situace se dostal domácí Plšek.
     
    23
    Plšek se dostal ve vápně k letícímu míči, jenže olomouckého sniperazradilo zpracování. Místo rány z voleje se tak balón dostal k Divišovi pomalým tempem, Severočeši mohou rozehrávat od zadních řad.
     
    22
    Fillo si procházel podél pomezní lajny až k brance domcích, jenže jeho zpětný pas nikoho ze spoluhráčů nenašel. Buchta si totiž tento pas našel a kokem na zem jej přerušil. Olomouc přechází znovu do brejku.
     
    21
    Domácí mančaft v této chvíli lehkovážně ztrácí balón, čímž se mohou Severočeši dostat do přečíslení. Nakonec jsou však zabrzděni nepřesnou rozehrávkou, čímž nechávají domácí zkonsolidovat.
     
    20
    Olomouc stále soupeře presuje, jenomže i nadále platí fakt, že domácí kombinaci schází lepší přesnost a větší překvapivost. Teplice se tak zatím bez problémů snahám o pres brání.
     
    19
    Na trávníku leže notnou dobu Jeřábek, jenomže rozhodčí nechával hru pokračovat. Až po přerušení hry ze strany Olomouce se nakonec hra přerušovala, rozehrávat se bude z půlící čáry.
     
    18
    Sigma si připsala další velký nápor, jehož inciátorem byl Houska. Jeho střelu ještě ovšem odclonil Šušnjar, jenže balón se dostal přesně k Faltovi. Střela olomouckého záložníka nicméně skončila znovu u pohotového Diviše, jenž balón vyrazil mimo bránu.
     
    16
    Hanáci zkouší čím dál tím více útočit, jenomže teplická obrana je prozatím naprosto soustředěná. Olomouci se nedaří nacházet skulinky v obranné hrázi, která je stále pohotová.
     
    15
    Houska poslal na branku vysoký volej, jenomže ani tento pokus o zvýšení aktivity nemohl být důvodem k ohrožení teplické obrany. I tentokrát totiž zasáhl pohotovým zákrokem Diviš.
     
    14
    Domácí si z rohu nic nevytvořili, Faltův centr totiž nikoho ze spoluhráčů nenašel. Teplice se tak mohou zkonsolidovat.
     
    13
    Houska se dostal po Chorého nabídce ke střelbě, jenomže velký nápor Sigmy nakonec v šanci nedospěl. Hanáci sice zvyšovali obrátky, avšak dostali se jen ke dvěma střelám, které byli obě zblokovány. Sigma má k dispozici roh.
    12. Zahradníček zmatků teplické defenzivy nevyužil.
     
    12
    Zahradníček se dostal do tutovky a těsně před Divišem se také rozhodl ke střelbě. Jeho rána obloučkem však nakonec do sítě nedoputovala, míč totiž po líznutí levé tyčky skončil mimo bránu.
     
    11
    Vondrášek zkoušel centrovat na Kučeru, avšak balón nakonec ke druhému jmenovanému nedoputoval. Radakovič s Jemelkou si totiž svůj prostor, za který mají odpovědnost, pohlídali a odpálil balón do bezpečí mimo šestnáctku.
     
    10
    Fillo probíhal podél lajny směrem na olomouckou bránu, což se mu tak jen tak tak nepovedlo. Olomoučtí beci mu totiž snížili manévrovací prostor a vytlačili ho zámezí. Ani přes protesty mu nakonec není rohový kop přiznán, čímž se míče může chopit Buchta.
     
    9
    Sladký zkoušel poslat míč vysokým volejem směrem na Divišovu branku, což se nakonec s velkým štěstím také povedlo. Teplický brankář však byl ve střehu a zastavil jakékoliv snahy o hlavičkování, když míč chytil do náruče.
     
    8
    Jeřábek si hlídal svůj prostor u zadní tyče, aby zabránil protivníkům v možném ohrožení branky. Faltův centr tak neuspěl, neboť k Chorému vůbec nedoletěl. Olomouc se ovšem dostane k vhazování.
     
    7
    Sladký skončil na trávníku po střetu s Králem, což neuniklo sudímu Příhodovi. Podle všeho šlo o nedovolený zákrok, čímž sr hra nakonec přece jen přerušuje.
     
    6
    Olomoučtí zatím zkouší svou kombinaci zrychlit, jenomže tato snaha neustále končí u chybovosti jednotlivců. Hanáci tak jsou oproti svému soupeři zatím v tomto ohledu horší.
     
    5
    Houska se dostal po sklepnutí Chorého ke střelbě, jenomže svým dalekonosným pokusem trefil jen Vondráška. Hanáci sice avizovali, že zkušený teplický obránce zasáhl rukou, ale hra pokračuje bez přerušení.
     
    4
    Král zabránil Sigmě v postupu vpřed, čímž jen potvrdil, že Sigma není v dnešním zápase na míči moc sebevědomá. Hostům se však ani tentokrát nepodařilo dostat do větší šance.
    3. Buchta měl s Kučerovou střelou potíže.
     
    3
    Olomouckým se opravdu v kombinaci zatím příliš nedaří, čehož mohl využít ke střele Kučera. Jeho rána Buchtu pořádně protáhla, avšak olomoucký brankář nakonec se štěstím míč vytáhl mimo tři tyče. Nakonec se dostanou k rozehrávce domácí.
     
    2
    Falta se zkoušel otevřít levou stranu hřiště, jenomže jeho přihrávka na Vepřka byla hrubě nepřesná. Olomouc je prozatím dezorganizovaná, což vyhovuje jen a jen hostům. Severočeši budou i tentokrát vhazovat.
     
    1
    Olomouc se snaží hned od začátku napadat soupeřovu rozehrávku, jenomže tato snaha zatím vychází naprázdno. Rezek se tak mohl jednoduše dostat kolem lajny do hloubky defenzivy Sigmy, Teplice budou vhazovat.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Před samotným úvodním hvizdem ještě domácí mančaft využívá tento zápas ke gratulaci Josefu Muchovi. Bývalý hráč Olomouce oslavil v minulých dnech padesáté narozeniny.
     
    Rozhodčí přivádějí oba týmy na hrací plochu, utkání za maličký okamžik začíná.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Radaković, Jemelka, Vepřek (C) – Zahradníček, Houska, Kalvach, Falta – Plšek – Chorý.
    Náhradníci: Reichl – Hála, Manzia, Moulis, Obročník, Štěrba, Texl.

    FK Teplice: Jakub Diviš – Vondrášek, Jeřábek, Šušnjar, Krob (C) – Král, Soungole – Fillo, Kučera, Jan Rezek – Vaněček.
    Náhradníci: Šeda – Haljeta, Hyčka, Urma, Červenka, Trubač, Šup.

    Rozhodčí: Příhoda – Pelikán, Černý.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    V Olomouci máme momentálně typické podzimní počasí, teplota se pohybují okolo deseti stupňů. Oba celky už jsou na hřišti a podstupují předzápasové rozcvičení.
     
    Rozhodčím dnešního zápasu je Radek Příhoda, na čarách pak budou působit Ondřej Pelikán a Ondřej Černý. Jako čtvrtý arbitr pak byl delegován Tomáš Klíma, delegátem asociace pak je Ladislav Čičmanec.
     
    Perličky zápasu

    ACH TY POKUTY: Oba mančafty mají momentálně co dočinění s morálkou. Teplický obránce Jan Krob označil před týdnem po zápase s Karvinou rozhodčí v čele s Ondřejem Berkou za „ňoumy“, za což obdržel od vedení klubu pokutu, jež bude věnována na charitativní účely. Asistent Sigmy Ladislav Onofrej pak za afekt s vhozením lahve při pohárovém zápase s Jabloncem od disciplinární komise vyfasoval zákaz výkonu funkce na tento zápas a desetitisícovou pokutu k tomu.

    STIGMA, L.P. 2016: Poslední vzájemný zápas Olomouce a Teplic byl pro statistiky hned několikrát významný. Vítězství Hanáků 6:0 byla pro Teplice nejkrutější porážka v ligové historii. Tak vysoké vítězství navíc nezabránilo Sigmě v sestupu, Příbram totiž ve stejný čas remizovala s Jabloncem 0:0. Před tímto duelem byla také pořízena fotka korupcí pošpiněných bafuňářů, která fanoušky jen podpořila ve spekulacích ohledně poctivosti celé ligy.

    BILANCE: Teplice s Olomoucí v ligovém zápase neprohráli osmkrát v řadě (naposledy 2011), Sigma pak drží v této sezóně šňůru osmizápasovou šňůru bez ztráty korunky.

    ABSENCE: Na olomoucké straně bude chybět dlouhodobě zraněný Václav Vašíček a obránce Aleš Škerle. Na straně hostů určitě nenastoupí Jakub Hora a zřejmě i Tomáš Grigar. Martin Fillo už se zapojil do tréninkového procesu, avšak jeho připravenost na utkání se Sigmou je v rovině spekulací.
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    14.05.2016 Olomouc x Teplice 6:0 (SL 2015/16)
    25.07.2015 Teplice x Olomouc 2:2 (SL 2015/16)
    02.03.2014 Teplice x Olomouc 4:0 (GL 2013/14)
     
    Poslední 3 zápasy obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    24.10.2017 Olomouc x Jablonec 3:4 (pohár)
    20.10.2017 Ostrava x Olomouc 1:1 (liga)
    14.10.2017 Olomouc x Jablonec 0:0 (liga)

    FK Teplice
    24.10.2017 Teplice x Hradec Králové 2:3 (pohár)
    21.10.2017 Teplice x Karviná 1:0 (liga)
    14.10.2017 Mladá Boleslav x Teplice 2:2 (liga)
     
    FK Teplice
    Severočeši bývají už několik let označováni za černého koně sezóny. Představy expertů o vzestupu teplického fotbalu však zatím se skutečností nemají příliš společného. Leč nutno přiznat, že rukopis trenéra Daniela Šmejkala je přece jen na týmu znát více, než v době kritizovaného kouče Vavrušky. K nejlepším čtyřem týmům ligy však mají stále po sportovní stránce ještě co dohánět. Letošní sezónu začal tým solidně, když měl z prvních pěti kol osm bodů a skalpy Dukly s Jihlavou k tomu. Začátek záři ovšem přinesl na Stínadla menší krizi, když Tepličtí prohráli na Spartě a ve Zlíně a doma předvedli bezkrevný výkon proti Bohemians, z čehož vzešla bezbranková remíza. Poslední tři zápasy už ale přinesly znovu lepší výkony, když po výhře nad Libercem a remízou s Mladou Boleslaví získaly Teplice naposledy jednobrankovou výhru nad Karvinou. Do tabulky se výsledky promítly celkem směrodatně, když Severočechům patří přesně její střed, tedy osmá příčka.

    Pozitivní náladu Teplických však naposledy přetrhla dost nemilá „příhoda“. Vypadnutí z osmifinále MOL Cupu a navíc s druholigistou z Hradce Králové není zrovna dobrou vizitkou aktuální formy družstva. Do Olomouce tak Severočeši nezajíždí jako favorit. Nejlepším střelcem mančaftu je momentálně útočník David Vaněček s šesti zásahy do sítí soupeřů, jen o gól méně má pak velezkušený Jan Rezek.
     
    SK Sigma Olomouc
    Hanáci ještě nedávno zažívali sezónu snů. Olomouc byla na vrcholu. Nic nenasvědčovalo pádu. Vše bylo z externího pozorování klubové atmosféry v naprosté harmonii. Mančaft, který dokázal loni deklasovat všechny soupeře ve Fortuna národní lize, zažíval extázi z úspěchů v nejvyšší soutěži. Kromě zaváhání v Plzni pravidelně bodoval, na domácím hřišti trápil hvězdy formátu Halila Altintopa, kterého dokonce svěřenci kouče Václava Jílka dohnali ke střídání. Usadili se na druhém místě tabulky. Před rokem by vypadaly tyto teze jako výmysly z hlavy blázna. Sigma dlouho hledala nového majoritního vlastníka, regionální média propírala její ekonomickou kondici a nucený prodej aktiv. A-tým tak byl logicky v nepohodě. Od loňského vypadnutí ve 3. kole MOL Cupu s Táborskem však nepoznal mančaft jedinou krizi. Takřka třináct měsíců!

    Poslední dva týdny už se však slovem krizí musí nazvat. Už to není jen stagnace formy. Po reprezentační přestávce, během které připravoval kádr asistent Ladislav Onofrej, jenž jako obvykle nahradil hlavního lodivoda střídačky Jílka plnícího povinností i českých lvíčat, se Sigma jakoby kompletně změnila. Na hřišti už to není ta pohoda, kterou obdivovala žurnalistická esa tuzemska ve chvílích, kdy se snažila skrývat svou neznalost jmen jako Texl či Falta. Už to nebyl tým šlapající jak hodinky. Přičítat třízápasovou šňůru bez výhry reprezentační pauze je irelevantní. Olomouc si už zažila absenci hlavního trenéra několikrát a pokleslá forma Falty, který byl myšlenkami před dvěma týdny místo na prvoligovém trávníku na lavičce národního týmu, by měly mít minimální vliv. Přesto důsledek na aktuální postavení má výpadek značný. Ligové remízy s Jabloncem a Ostravou znamenaly pád na třetí místo za Slavii, poslední zápas s Jabloncem pak dokonce vypadnutí z MOL Cupu už v osmifinále.

    Samotný úterní pohárový duel charakterizoval momentální rozpoložení Olomouckých. Do druhého poločasu vstupovali s obrovskou psychickou výhodou, neboť se „gólem do šatny“ dostali do vedení 2:1. Jablonec měl být příčinně s morálkou dole, jenže nastal pravý opak. Severočeši vsítili během osmi minut tři branky a rázem vedli 4:2. Ze strany domácích místo konstruktivních změn ze střídačky přiletěla na hřiště jen plastová láhev asistenta Onofreje a tradiční výmluvy na výkon rozhodčího. Prohru 3:4 však logicky ani jedna cesta přístupu nezvrátila. Do utkání s Teplicemi tak Hanáci nevstupují rozhodně v nejkomfortnější pozici, naopak by neměli být až tak velkým favoritem.

    Nejlepšími střelci týmu je momentálně trio hráčů. Jakub Plšek, Šimon Falta i David Houska mají na kontě po třech brankách.
     
    Hezké sváteční sobotní odpoledne, i dnes pokračuje HET liga další porcí napínavých duelů toho nejlepšího českého fotbalu. Jedním ze čtyř sobotních zápasů je souboj mezi mančaftů z horní poloviny tabulky, tedy mezi Olomoucí a Teplicemi. Utkání startuje v 17:00!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.

    Johan Čáp

    Branky: 77. Houska (Plšek)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 8:2. Střely mimo: 9:5. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 13:14.
    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Radaković, Jemelka, Vepřek (C) – Zahradníček (80. Moulis), Houska, Kalvach, Falta (64. Hála) – Plšek (90+2. Obročník) – Chorý.
    Náhradníci: Reichl – Hála, Manzia, Moulis, Obročník, Štěrba, Texl.

    FK Teplice: Jakub Diviš – Vondrášek, Jeřábek, Šušnjar, Krob (C) – Král (82. Červenka), Soungole (88. Haljeta) – Fillo, Kučera, Jan Rezek – Vaněček.
    Náhradníci: Šeda – Haljeta, Hyčka, Urma, Červenka, Trubač, Šup.

    Rozhodčí: Příhoda – Pelikán, Černý

    Diváci: 3238
    thejrc.org