Getafe – Leganés 0:0 (kon.) | Espanyol – Barcelona 1:1 (kon.) | Girona – Ath. Bilbao 2:0 (kon.)
Atlético – Valencia 1:0 (kon.)
konec
Espanyol Barcelona
1:1 (0:0)
FC Barcelona
Neděle 04.02.2018, 16:15 • RCDE Stadium • Španělská LaLiga • 22. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:15.
     
    22. kolo španělské Primera División si přichystalo opravdovou lahůdku v podobě barcelonského derby, v němž Espanyol Barcelona přivítá FC Barcelonu. Favorit zápasu je jasný, jak je ale známo, v derby se rozdíly často mažou, a tak se od 16:15 máme na co těšit!
     
    ESPANYOL BARCELONA

    Espanyol se i v letošním ročníku pohybuje ve spodní polovině tabulky a ačkoliv je teoreticky stále namočen do boje o záchranu, na sestupové příčky už má barcelonský celek sedmibodový náskok. Svěřenci Quiqueho Sáncheze Florese na svého městského rivala našli před necelými třemi týdny recept v poháru Copa del Rey, po vítězství 1:0 ale prohráli 0:2 v odvetě. Tento dvojzápas Espanyolu přesto ukázal cestu, jak proti lídrovi tabulky uspět.
     
    FC BARCELONA

    Blaugranas jsou suverénním lídrem tabulky, na druhé Atlético mají neuvěřitelný jedenáctibodový náskok. Barcelona se dnes bude muset obejít bez zraněného Ousmaneho Démbélého a dlouhodobého maroda Thomase Vermaelena, přesto bude jasným favoritem a pokusí se prodloužit sérii ligových výher už na osm v řadě. Jasný favorit tohoto barcelonského derby už v lize nenašel 28krát po sobě přemožitele, bude tato úctyhodná šňůra pokračovat?
     
    Úvodní sestavy:

    Espanyol Barcelona: Diego López – Navarro, David López, Naldo, Caricol – V. Sánchez, Darder – Baptistão, Granero, Jurado – G. Moreno.
    Náhradníci: Pau López – Ó. Duarte, Sergio Sánchez, Sergio García, Javi López, Hermoso, Melendo.

    FC Barcelona: ter Stegen – Semedo, Piqué, Umtiti, Digne – Coutinho, Paulinho, Busquets, Iniesta – Alcácer, L. Suárez.
    Náhradníci: Cillessen – Rakitić, Denis Suárez, Messi, Alba, Roberto, Y. Mina.

    Rozhodčí: Gil – Nevado, Martínez.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Kapacita RCDE Stadium trochu překvapivě není zcela zaplněna, pár sektorů je zaplněných sotva z poloviny. Diváci zatím sledují trpělivou kombinaci hostujících fotbalistů.
     
    3
    Středopolař Espanyolu Víctor Sánchez napřáhl ke střele ze střední vzdálenosti, ta ale byla zblokována a svěřenci Ernesta Valverdeho už zakládají protiútok.
     
    5
    Na konci přímočaré akce Blaugranas stál Luis Suárez, uruguayský šutér se ale ke střele nedostal a následovat bude jen odkop od Lópezovy svatyně.
     
    6
    Gerard Moreno vybojoval autové vhazování nedaleko rohového praporku, míč si bere na starost Marc Navarro.
     
    7
    Právě Navarro se nakonec dostal k centru z pravé strany, se kterým si ale Marc-André ter Stegen bez potíží poradil a okamžitě rozehrál.
     
    9
    Vracející se Esteban Granero nepustil Nélsona Semeda k centru, Blaugranas však budou mít k dispozici alespoň autové vhazování.
     
    10
    Paulinhův centr z pravé strany skončil jen u domácího zadáka Aaróna Caricola, svěřenci Quiqueho Sáncheze Florese už po pravém křídle míří kupředu.
     
    11
    Po Juradově pasu Marc Navarro poslal dalekonosný nákop do pokutového území, těsně před dobíhajícím Baptistãem však ter Stegen ukryl míč ve své náruči.
     
    12
    První varování pro Espanyol. Semedo poslal zajímavý nákop do předbrankového prostoru, Suárez ale v pádu na míč těsně nedosáhl, a Diego López si tak nakonec snadno poradil.
     
    14
    V Barceloně dnes hustě prší a na podmáčeném trávníku se místy vyskytují dokonce menší kaluže, což by mělo hrát do karet spíš domácímu týmu.
     
    15
    Vůbec poprvé se do hry dostal zkušený Andrés Iniesta, Alcácer ale prudký nákop barcelonského kapitána nedokázal dostat pod kontrolu, a López tak mohl zůstat v klidu.
     
    16
    Paco Alcácer prodloužil Semedův centr z pravé strany na zadní tyč, kam si sbíhal Luis Suárez, který ale na prudce letící balon nakonec nedosáhl.
     
    17
    Granerovi u postranní čáry ujel kulatý nesmysl do autu a krátce po následné rozehrávce Blaugranas byl Philippe Coutinho faulován, svěřenci Ernesta Valverdeho si tak budou moci rozehrávku zopakovat.
     
    18
    Hosté zatím většinou hrozí po pravém křídle, v předfinální a finální fázi jim ale chybí přesnost. Semedo se teď nedostal ani k centru a balon skončil v zámezí.
     
    20
    Suárez se pokusil sklepnout povedený Digneho centr na Alcácera, ten se ale k míči vůbec nedostal. Dvacet minut hry je za námi a na první větší šanci stále čekáme.
     
    21
    Paco Alcácer byl při rozehrávce zastaven hraničním způsobem, hra tak byla přerušena a hosté si budou moci rozehrávku zopakovat.
     
    22
    Philippe Coutinho měl na kopačce první šanci Barcelony v zápase, zpoza hranice pokutového území ale poslal balon do břevna!
     
    23
    Z následného rohového kopu už další nebezpečí pro Diega Lópeze nepramenilo, nepovedený Digneho centr se totiž stočil až do zámezí.
     
    24
    Hra zůstává přerušena, sudí Gil ještě musí uklidňovat rozvášněného hostujícího stopera Samuela Umtitiho.
     
    25
    Gerard Moreno se náramnou kličkou zbavil Iniesty, načež byl faulován a svěřenci Quiqueho Sáncheze Florese budou zahrávat ojedinělou standardku.
     
    26
    Z té ale domácí nezahrozili, Naldo vyběhl za letícím míčem příliš brzy a uvízl v ofsajdovém postavení.
     
    27
    Po necelé půlhodině hry zahrozil i Espanyol. Léo Baptistão při napadání ukradl míč Iniestovi a bez váhání vypálil k pravé tyči, Marc-André ter Stegen si ale dokázal poradit.
    27. Léo Baptistão na ter Stegena nevyzrál
     
    29
    Sergio Busquets naprosto zbytečně povalil k zemi Léa Baptistãa, za což si od sudího Gila vykoledoval žlutou kartu.
     
    30
    Gerard Moreno se přes Busquetse neprosadil, fotbalisté Espanyolu ale budou mít k dispozici alespoň autové vhazování.
     
    31
    Nélson Semedo si pohlídal dalekonosný nákop na Léa Baptistãa, následně se mu ale nepodařilo rozehrát a málem z toho byla příležitost pro Espanyol, Digne ale na poslední chvíli zakopl míč do autu.
     
    33
    Na barcelonském předměstí Cornella de Llobregat prší hustěji a hustěji a v posledních minutách je Espanyol zcela překvapivě aktivnějším týmem. Zatím sledujeme naprosto vyrovnanou a otevřenou partii.
     
    34
    Marc Navarro si vyměnil míč s Juradem a poté z pravé strany posadil přesný centr na hlavu Léa Baptistãa, tomu ale zakončení nevyšlo podle představ a ter Stegen mohl zůstat v klidu.
     
    35
    Luis Suárez po souboji s Naldem ostentativně spadl na trávník, pádu ale hodně přidal a dočkal se hlasitého bučení z tribun.
     
    36
    Hostující fotbalisté v posledních minutách padají na zem jako přezrálé hrušky. Naposledy si penaltu pokusil vynutit Paco Alcácer, sudí Gil mu ale na lep nesedl.
     
    37
    Gerard Piqué se dostal do problémů a Léo Baptistão se okamžitě vydal do bleskového protiútoku, Piqué se ale stihl vrátit a nepustil portugalského útočníka ke střele.
    Svůj ligový debut si Lionel Messi odbyl v roce 2004 právě proti Espanyolu, dnes je ale argentinský kouzelník jen na lavičce.

     
    39
    Další Piquého obranný zákrok – tentokrát na Morena – už byl posouzen jako nedovolený, následovat by tak měl přímý kop pro Espanyol z levé strany.
     
    40
    Domácí stoper Naldo se následně vydal protestovat a dožadoval se udělení žluté karty Piquému, nakonec byl ale za protesty takto napomenut on sám.
     
    41
    Gerard Moreno ve vzdušném souboji v pokutovém území fauloval brankáře ter Stegena, svěřenci Ernesta Valverdeho tak mohou uklidnit hru.
     
    42
    Digneho centr z levé strany sice nikoho v dresu Blaugranas nenašel, Léo Baptistão ale o chviličku později fauloval Suáreze, a hosté tak budou zahrávat přímý kop.
     
    43
    Exekuce přímého kopu se ujal právě faulovaný Luis Suárez, rána uruguayského snajpra ale proletěla těsně nad břevnem domácí branky!
     
    44
    Víctor Sánchez ve skluzu vypíchl míč Semedovi, následovat ale bude rohový kop pro Barcelonu.
     
    45
    Paulinho sice dosáhl na Iniestův nákop do pokutového území, hlavička mu ale nevyšla podle představ a následovat bude jen odkop od svatyně Espanyolu.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Sudí Gil nad rámec prvního poločasu nenastavil ani minutu a do kabin se tak jde za bezbrankového stavu. Tento zápas zatím dokazuje známé moudro, že v derby se rozdíly mezi oběma týmy smazávají, poněvadž až patnáctý Espanyol hraje s lídrem tabulky velmi vyrovnanou partii a také na šance to je nerozhodně: hostující Philippe Coutinho orazítkoval břevno a domácí Léo Baptistão o chvilku později pálil jen do ter Stegena.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 17:15.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Fotbalisté Espanyolu se ani ne minutu po začátku prvního poločasu radovali z gólu, Léo Baptistão si ale o pár sekund předtím zpracoval míč až v zámezí, a branka tak nemůže platit!
     
    48
    Hosté vstoupili do druhé půle velmi pasivně a v zámezí už se začíná rozcvičovat hvězdný Lionel Messi.
     
    49
    Gerard Moreno nedokázal dostat prudkou kolmici pod kontrolu a balon se poté dokutálel až do nastavené náruče Marca-Andrého ter Stegena.
     
    50
    Počasí v Barceloně se zhoršuje a zhoršuje, značně podmáčený trávník aktérům utkání pořádně komplikuje podmínky a především hosté začínají působit frustrovaným dojmem.
     
    52
    Samuel Umtiti naštvaně gestikuloval po neodpískaném zákroku Morena na jeho osobu, načež francouzský stoper vyfasoval žluté napomenutí.
     
    53
    Nyní už Gerard Moreno Umtitiho fauloval, hra je tak přerušena a hosté budou mít čas a klid na rozehrávku.
     
    54
    Coutinho s Iniestou se šikovně prokombinovali hluboko na útočnou polovinu, první jmenovaný se ale nakonec nedostal ke střele a následovat bude jen odkop od svatyně Diega Lópeze.
     
    56
    David López si pohlídal Semedův centr z pravé strany a svěřenci Quiqueho Sáncheze Florese posléze dostali míč alespoň k půlící čáře.
     
    57
    Lucas Digne přišel o míč u postranní čáry a posléze navíc fauloval Jurada, domácí fotbalisté s rozehrávkou ani trochu nespěchají.
     
    58
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Paco Alcácer, přichází Lionel Messi.
     
    59
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Nélson Semedo, přichází Sergi Roberto.
     
    60
    Bývalý hráč Realu Madrid Esteban Granero se ujal exekuce přímého kopu z levé strany, jeho centr ale nikoho nenašel a na opačnou stranu už vyráží Messi.
     
    61
    Lionel Messi se prokličkoval přes tři bránící hráče Espanyolu, načež jej fauloval Víctor Sánchez. Nyní přijde na řadu první střídání domácího týmu.
     
    61
    Střídání v týmu Espanyol Barcelona: ze hřiště odchází José Manuel Jurado, přichází Sergio García.
     
    62
    Lob Philippea Coutinha do pokutového území se štěstím propadl až k Luisi Suárezovi, jeho následnou střelu z ostrého úhlu si ale Diego López zkušeně pohlídal.
     
    64
    Po trmě-vrmě v pokutovém území Blaugranas se Gerard Moreno pokusil vystřelit "nůžkami", střela mu ale nesedla podle představ a balon se sotva dokutálel do zámezí.
     
    65
    Pětadvacet minut před koncem je Espanyol jasně aktivnějším týmem, Blaugranas se v posledních minutách proti outsiderovi jen brání.
     
    66
    Espanyol právě vstřelil branku!
    No a nakonec z toho pramení úvodní gól zápasu, který zcela překvapivě padl do sítě ter Stegena! Sergio García prchl po pravém křídle a poté narýsoval dokonalý centr do předbrankového prostoru, odkud GERARD MORENO usměrnil míč za záda hostujícího brankáře.
    66. Gerard MORENO - 1:0
     
    68
    Coutinhova kolmice na Messiho byla příliš prudká a balon skončil v zámezí, Diego López s odkopem od své svatyně pochopitelně nespěchá.
     
    69
    Svěřencům Ernesta Valverdeho zbývá na vyrovnání už jen něco málo přes dvacet minut, v závěru tohoto barcelonského derby se rozhodně máme na co těšit.
     
    70
    Marc Navarro za faul na Piquého u pravé postranní čáry vyfasoval žlutou kartu.
     
    71
    Víctor Sánchez vypíchl Robertův pas na Coutinha do autu, krátce po následném vhazování navíc Sergiu Busquetsovi ujel míč do zámezí.
     
    73
    Domácí fotbalisté se po vstřelení úvodního gólu zatáhli do defenzívy, lídr tabulky se ale na nyní už opravdu velice podmáčeném trávníku do šancí nedostává.
     
    74
    Piquého dalekonosný nákop na útočnou polovinu se nakonec odrazil ke Coutinhovi, načež se hostům podařilo vybojovat alespoň rohový kop.
     
    75
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Lucas Digne, přichází Jordi Alba.
     
    76
    Střídání v týmu Espanyol Barcelona: ze hřiště odchází Marc Navarro, přichází Javi López.
     
    77
    Luis Suárez se dožaduje odpískání rohového kopu, podle sudího Gila se ale míč dokutálel do zámezí od něj, a následovat tak bude jen odkop od svatyně Espanyolu.
     
    78
    Na opačné straně hřiště byl nyní rohový kop upřen Gerardu Morenovi, svěřenci Ernesta Valverdeho už po levém křídle zakládají další rychlou protiakci.
     
    79
    Střídající Sergio García ostře zajel do Umtitiho, který poté spadl přímo do kaluže, tady o udělení žluté karty nebylo pochyb.
     
    80
    Blaugranas vybojovali rohový kop, který se bude opakovat, bránící Sergio García totiž centr od rohového praporku odhlavičkoval zpět do zámezí.
     
    81
    Na rohové kopy je to už 7:0 pro Barcelonu, ani tentokrát ale hosté ze standardní situace nezahrozili. Sergio García ovšem poté znovu fauloval Umtitiho...
     
    82
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Espanyol vedení proti jasnému favoritovi neudržel, v derby je vyrovnáno! Exekuce přímého kopu po faulu na Umtitiho se ujal Lionel Messi, jehož centr z levé strany našel uvnitř šestnáctky hlavu GERARDA PIQUÉHO a ten dokázal usměrnit balon do sítě!
    82. Gerard PIQUÉ - 1:1
     
    84
    Gerard Moreno naprosto mimo dění zajel do Gerarda Piquého, který se drží za nohu a autor domácího gólu za svůj zákrok dostal žlutou kartu.
     
    85
    Hra zůstává přerušena, po Morenově faulu se totiž na trávníku strhla hromadná strkanice. Sledujeme derby se vším všudy!
     
    86
    V této strkanici se nejvíce činil Jordi Alba, který nakonec také vyfasoval žlutou kartu.
     
    86
    Střídání v týmu Espanyol Barcelona: ze hřiště odchází Léo Baptistão, přichází Carlos Sánchez.
     
    87
    Blaugranas byl odpískán útočný faul, domácí tak budou mít čas a klid na rozehrávku. Rýsuje se nám velmi dramatická koncovka zápasu...
     
    89
    Po nepovedené kombinaci svěřenců Quiqueho Sáncheze Florese nedaleko půlící čáry míč skončil u Samuela Umtitiho, který okamžitě posunul míč na Messiho a ten míří kupředu.
     
    90
    Lionel Messi se nyní dožaduje odpískání faulu na svou osobu, sudí ale zákrok Víctora Sáncheze posoudil jako dovolený a hra vesele pokračuje.
     
    90+1
    Na začátku tříminutového nastavení si Messi ještě se Sánchezem cosi vyříkává, o chvilku později ale sudí přerušili hru po faulu hostujícího Paulinha na Gerarda Morena.
     
    90+2
    Sergio García se skácel k zemi v pokutovém území po souboji s Umtitim, jeho zákrok ale na penaltu rozhodně nebyl a hosté už zakládají další protiútok.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Barcelonské derby nakonec přineslo parádní podívanou! Navzdory podmáčeném trávníku a mnoha kalužím jsme sledovali zápas ve velmi vysokém tempu a i po závěrečném hvizdu emoce vřou, hostujícího stopera Samuela Umtitiho dokonce musejí uklidňovat jeho vlastní spoluhráči a domácí kouč Sánchez Flores.

    Espanyol se proti favoritovi překvapivě ujal po hodině hry vedení zásluhou domácího odchovance Gerarda Morena, o dvacet minut se však o vyrovnání postaral Gerard Piqué – pro změnu odchovanec Blaugranas. V závěru jsme pak sledovali otevřenou bitvu s pár náznaky šancí na obou stranách, stav 1:1 ale vydržel až do konce.
     
    Držení míče: 26 % : 74 %.
    Střely na branku: 2:2. Střely mimo: 2:5. Rohy: 0:7. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 15:12.
     
    To je z mé strany již vše, příště na počtenou! (18:10:31)

    Vojtěch Balon

    Branky: 66. G. Moreno (Sergio García) – 82. Piqué (Messi)

    Karty:   40. Naldo (ESB), 70. Navarro (ESB), 79. Sergio García (ESB), 84. G. Moreno (ESB) – 29. Busquets (BAR), 52. Umtiti (BAR), 86. Alba (BAR)


    Držení míče: 26 % : 74 %.
    Střely na branku: 2:2. Střely mimo: 2:5. Rohy: 0:7. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 15:12.
    Espanyol Barcelona: Diego López – Navarro (76. Javi López), David López, Naldo, Caricol – V. Sánchez, Darder – Baptistão (86. Ca. Sánchez), Granero, Jurado (61. Sergio García) – G. Moreno.
    Náhradníci: Pau López – Ó. Duarte, Ca. Sánchez, Sergio García, Javi López, Hermoso, Melendo.

    FC Barcelona: ter Stegen – Semedo (59. Roberto), Piqué, Umtiti, Digne (75. Alba) – Coutinho, Paulinho, Busquets, Iniesta – Alcácer (58. Messi), L. Suárez.
    Náhradníci: Cillessen – Rakitić, Denis Suárez, Messi, Alba, Roberto, Y. Mina.

    Rozhodčí: Gil – Nevado, Martínez
    bahis siteleri