Tisková konference Českého Florbalu (kon.) | TK k zahájení Ak. individuálních sportů Plz. kraje (kon.)
konec
TK k zahájení Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje

Čtvrtek 19.04.2018, 14:00Tiskové konference
     
    Dnes se představují tři mladí sportovci – Kristýna Štemberová, plavkyně, má za sebou účast na seniorském ME v plavání a MS juniorů. Kateřina Skypalová je atletka původem ze Sušice, která ale studuje na Sportovním gymnáziu v Plzni, dvakrát vyhrála ME a je i mistryní republiky. Badmintonista Jan Louda jako junior vystoupal na šestou příčku světového žebříčku, mezi největší úspěchy patří vítězství na MČR dospělých. (14:33:09)
     
    Jan Řehula: Ze svého působení v Austrálii jsem si odnesl, že ve sportu i nemožné je občas možné. Měli tam třeba tři sportovní psychology, bylo to hodně specializované. Tehdy mě to přesvědčilo o tom, že ten výkon není jen o chtíči toho sportovce, ale i o té podpoře, kterou dostávají.
     
    Jan Řehula (garant triatlonu v AIS): Můj první triatlon byl strašný zážitek, ale pak jsem se k tomu znovu dostal a od té doby mě to drží. Jsem mo rád, že tento projekt zde teď vzniká.
     
    Lukáš Lintimer: U nás samozřejmě máme omezené prostředky a proto vítáme tuhle nadstavbu, která nabízí další možnosti.
     
    Lukáš Lintimer: Když jsme udělali výběr nejlepších sportovců, tak jsme zjistili, že z těch 46 vybraných žáků už jich přes 50 % studuje u nás na gymnáziu.
     
    Lukáš Lintimer (hlavní trenér Sportovního gymnázia): Už dnes je naše gymnázium centrem sportu v našem kraji. Cca 60 našich studentů patří mezi reprezentanty v různých sportovních odvětvích. My už máme spolupráci s fotbalovou, hokejovou nebo i triatlonovou akademií.
     
    Roman Čech: Vybrali jsme garanty pro každý sport, což jsou vlastně už sportovní ikony, které pocházejí z plzeňského kraje. Sportovce jsme vybrali samozřejmě podle výsledků a příslušnosti k Plzeňskému kraji.
     
    Roman Čech: Výběr sportů a sportovců pro první rok proběhl tak, že nebylo žádné omezení. Chtěli jsme původně sporty, které jsou zařazeny v olympijském programu. Podle naší metodiky nám pak vyplynulo třináct sportů, mezi nimi třeba triatlon, atletika, lyžování, golf, tenis.
     
    Roman Čech: Rovnou asi navážu na medializaci, budeme mít vytvořeno několik informačních kanálů, od webu přes sociální sítě a budeme se snažit co nejvíc informací dostat mezi lidi.

     
    Luboš Koželuh: Jsou zde vynikající fotbalová i hokejová akademie, které mají výborné výsledky, a Akademie individuálních sportů si klade podobné cíle.
     
    Luboš Koželuh: Třetí oblastí je medializace individuálních sportů, těch super talentů, aby se mezi veřejnost dostaly jejich výsledky a aby Akademie dokázala "prodat" výsledky mladých sportovců, kteří si tu pozornost zaslouží.
     
    Luboš Koželuh: Dalším úkolem je vytvoření jakési základny, kde by trenéři pomocí workshopů a seminářů mohli rozvíjet své vzdělání a odbornost. Tuto oblast by měl koordinovat doktor Rubáš.
     
    Luboš Koželuh: V Akademii se objeví v prvním roce 46 sportovců, kteří jsou mezi nejlepšími, patří už teď mezi úspěšné.
     
    Luboš Koželuh: Akademie by chtěla k vývoji sportovců přispět tzv. tréninkovou nadstavbou. Hlavní cíle nebo úkoly, které si klademe – chceme přispět k profinancování nebo zajištění té tréninkové nadstavby, ať už jde o výživové poradenství nebo zajištění funkční a odborné lékářské služby.
     
    Luboš Koželuh: Na tiskovce se představují badmintonista Jan Louda, bývalý triatlonista Jan Řehula, atletka Kateřina Skypalová, vedoucí trenér sportovního gymnázia v Plzni, Lukáš Lintimer, plavkyně Kristýna Štemberová, Roman Čech, specialista kondiční trenér.
     
    Luboš Koželuh: Dnes před vámi sedí tři z takových mladých a talentovaných sportovců, kteří určitě mají potenciál, aby uspěli.
     
    Luboš Koželuh: Cílem Akademie je, abychom pomáhali individuálním sportovcům k dalším podobným úspěchům, které jsme si právě připomněli.
     
    Tisková konference začíná promítáním videa, které připomíná slavné a úspěšné sportovce, kteří pocházejí z Plzeňského kraje. Mezi nimi třeba Kateřinu Emmons, olympijskou medailistku ve střelbě, cyklistu Romana Kreuzigera, tyčkařku Jiřinu Ptáčníkovou a další.

    Lukáš Kratochvíl

    bahis siteleri