Kazachstán – Polsko 6:1 (kon.) | Slovinsko – Itálie 3:4 (kon.) | Maďarsko – Velká Británie 2:3 (1:2 po s.n.)
po s.n. (1:2)
Maďarsko
2:3 (1:0, 0:0, 1:2 - 0:0)
Velká Británie
Sobota 28.04.2018, 19:30 • László Papp Sportaréna, Budapešť, Maďarsko • Mistrovství světa - I. A Divize • 5. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:30.
     
    Naprosto neuvěřitelné mistrovství skupiny A první divize dnes může vyvrcholit historickým úspěchem britské hokejové reprezentace. Té totiž stačí z dnešního utkání vybojovat jediný bod, aby se po dlouhých čtyřiadvaceti letech vrátila mezi světovou elitu. Nebude to ale mít jednoduché – proti ní se totiž postaví domácí Maďarsko, za kterým bude stát obrovská a hlasitá divácká kulisa.
     
    TABULKA MISTROVSTVÍ
    Před startem sobotního programu

    1. V. Británie – 4 Z, 3-0-0-1, 13:13 (0), 9 b.
    2. Itálie – 4 Z, 2-0-0-2, 11:8 (+3), 6 b.
    -------------------------------------------------------
    3. Kazachstán – 4 Z, 2-0-0-2, 12:9 (+3), 6 b.
    4. Slovinsko – 4 Z, 2-0-0-2, 12:11 (+1), 6 b.
    5. Maďarsko – 4 Z, 2-0-0-2, 7:11 (-4), 6 b.
    ------------------------------------------------------
    6. Polsko – 4 Z, 1-0-0-3, 10:13 (-3), 3 b.
     
    MAĎARSKO
    5. místo ve skupině
    4 Z, 2-0-0-2, 7:11 (-4), 6 bodů

    Stejně jako krom Polska každý tým ve vyrovnané tabulce turnaje, i Maďaři dnes mohou slavit postup do elitní divize. Šance však mají asi nejmenší – ze všech celků mají největší brankový rozdíl a tudíž by dnes Britům museli uštědřit obrovský debakl, což se při pohledu na výsledky jejich soupeře na turnaji pravděpodobně nestane.

    Nejproduktivnější hráči
    Balázs SEBÖK – 5 bodů (3+2)
    János HÁRI – 3 body (1+2)
    Vilmos GALLÓ – 3 body (0+3)

    Brankářské statistiky
    Ádám VAY – 239 min. | 93,2% úsp. | prů. 2,50
    Bude zaplněná hala zpívat hymnu i dnes?

     
    VELKÁ BRITÁNIE
    1. místo ve skupině
    4 Z, 3-0-0-1, 13:13 (0), 9 bodů

    Před začátkem turnaje téměř všichni očekávali, že Británie je po loňském postupu ve skupině A jen na otočku a velmi brzy jí zase opustí. A měli pravdu – pravděpodobně opustí, jenže namísto pádu zpět dolu zamíří mezi světovou hokejovou smetánku. S výjimkou Kazachstánu ostrované zdolali všechny své soupeře a dnes jim stačí získat jen bod, aby svůj pohádkový příběh dotáhli do šťastného konce.

    Nejproduktivnější hráči
    Brett PERLINI – 6 bodů (4+2)
    Ben O'CONNOR – 5 bodů (3+2)
    ...tři hráči – 3 body

    Brankářské statistiky
    Ben BOWNS – 226 min. | 91,4% úsp. | prů. 3,19
    Jackson WHISTLE – 14 min. | 88,9% úsp. | prů. 4,26
     
    CESTA TURNAJEM – Maďarsko
    22. 4.: Maďarsko – Kazachstán 0:3 (0:0, 0:0, 0:3)
    23. 4.: Itálie – Maďarsko 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
    25. 4.: Slovinsko – Maďarsko 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
    26. 4.: Polsko – Maďarsko 2:3 (0:2, 2:0, 0:1)

    CESTA TURNAJEM – Británie
    22. 4.: Británie – Slovinsko 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)
    24. 4.: Kazachstán – Británie 6:1 (1:1, 2:0, 3:0)
    25. 4.: Británie – Polsko 5:3 (2:1, 0:2, 3:0)
    27. 4.: Itálie – Británie 3:4 (2:2, 0:1, 1:1)
     
    Věděli jste, že...
    ...by to nebylo poprvé, co by Britové slavili postup dvakrát ve dvou letech? V roce 1992 totiž naprosto suverénně ovládli třetí nejvyšší skupinu, přičemž ani jednou nezaváhali ani o rok později a postoupili do elitní divize. Tam ovšem tvrdě narazili a jejich úctyhodnou sérii úspěchů následovalo trpké vystřízlivění v podobě pádu o kategorii níž.
     
    Přeji vám příjemný sobotní večer. První dvě utkání posledního hracího dne jsou už za námi, zbývá odehrát jen to poslední a zároveň nejdůležitější.

    Kazachstán porazil Polsko a Itálie gólem dvě sekundy před koncem základní hrací doby zdolala Slovince. Oba poražené celky už nemají šanci postoupit do elitní divize, přičemž reprezentace našich severovýchodních sousedů už má jistý i sestup do divize IB.

    Maďarsko bude muset ostrovany porazit v základní hrací době, pokud chce pomýšlet na účast na mistrovství světa v Košicích a Bratislavě příští rok. Spolu s ním by pak na Slovensko jeli i Kazaši, kteří by se navíc mohli radovat ze zisku zlatých medailí.

    Pokud však utkání dopadne jakýmkoliv jiným výsledkem – tedy výhrou Maďarska v prodloužení či nájezdech a jakýmkoliv úspěchem Velké Británie – budou se z postupu radovat právě jejich soupeři, kteří by do elitní divize zároveň katapultovali i Itálii.
     
    Úvodní sestavy:

    Maďarsko: Vay (Rajna) – Stipsicz, Pozsgai (A), Varga, Wehrs, Szirányi, Göz, Garát – Sebok, Hári, Erdély – Galló, Bodó, Vas (C) – G. Nagy, Sarauer, Magosi (A) – K. Nagy, Kóger, Sofron – Benk.

    Velká Británie: Bowns (Whistle) – O'Connor, D. Phillips, Richardson (A), Ehrhardt, Swindlehurst, Lee, Sullivan – Perlini, Farmer, Shields – Lachowicz, Betteridge, J. Phillips (C) – Dowd (A), Hammond, Brooks – Myers, Kirk, Ferrara – Davies.

    Rozhodčí: Heikkinen (FIN), Ingram (CAN) – Lundgren (SWE), Spur (CZE).
     
    László Papp Sportaréna je zaplněna k prasknutí, zápas o všechno začíná zhruba za sedm minut. Právě byl zahájen zakončující cermoniál turnaje.
     
    Oba celky už jsou na ledě a řadí se na modrých čarách. Maďaři dnes zvolili červeno-zelenou kombinaci, zatímco jejich soupeř nastoupí v bílých dresech.
     
    Atmosféra v hale je ohlušující, už dlouho jsem neviděl podobnou. Od úvodního buly nás dělí pouhé desítky sekund, boje o všechno brzy začnou.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:34
    Hra se přelévá z jedné strany na druhou, oba celky začali aktivně. Maďarské i britské obrany pracují na plné obrátky a všechny útoky zastavují už na modré.
     
    01:03
    U mantinelu v maďarském pásmu probíhá tahanice o kotouč, do které je zapojeno hned několik borců z obou týmů. Těžko odhadnout, kdo si pryž nakonec odveze.
     
    01:55
    Maďarsko si zahraje přesilovku. Dvě minuty za podražení dostává Paul Swindlehurst (GBR) a v úvodu utkání tak oslabuje svůj celek.
     
    03:31
    Maďarsko právě vstřelilo branku!
    Domácí přetavují první početní výhodu utkání v úvodní gól a ve čtvrté minutě otevírají skóre! Ze zadní hranice pravého kruhu vypálil Nagy, jehož ránu Bowns vyrazil před sebe. Ke kotouči se následně nejrychleji dostal CHRISTOPHER BODÓ a usměrnil jej za záda britského gólmana. Asistence: Gergo Nagy, Andrew Sarauer.
    03:31 Christopher BODÓ - 1:0
     
    04:20
    Maďarům jeden zásah nestačí a za mohutné podpory divácké kulisy opět zamířili dopředu, se zakončením zblízka si ale tentokrát Bowns poradil.
     
    04:39
    Britové mají ideální příležitost vyrovnat. Zsombor Garát (HUN) na pravém kruhu nyní zahákoval Roberta Lachowicze a bude za to teď dvě minuty pykat.
     
    05:32
    Domácí se už podruhé dostali ke kotouči a vyhodili, hostům se zatím nedaří před Vayem rozjet kombinaci. Maďarsko plně kontroluje hru.
     
    06:24
    Colin Shields zkusil své stěstí z prostoru pro vhazování, přičemž jeho zakončení připravený Ádám Vay vyrazil před sebe ramenem.
     
    07:06
    Háriho ránu od modré čáry se ještě mimo dosah gólmana před brankou pokusil tečovat Erdély, jenže Bowns kotouč nakonec zvládl vykrýt bez obtíží.
     
    07:24
    Rozhodčí nyní domácí přistihli v ofsajdu už podruhé za posledních pár sekund, Maďaři budou muset na přechodu do pásma ještě trochu zapracovat.
     
    08:28
    Špatná přihrávka vede k britskému icingu, hra je přerušena. Po kratičké pauze uvidíme buly pro pravici Bena Bownse.
     
    09:05
    Sullivan na sebe upoutal pozornost prudkou ranou od modré čáry, kterou připravený gólman sekundární farmy Minnesoty Wild vykryl vyrážečkou.
     
    10:07
    Znovu se vylučuje, tentokrát na trestnou lavici zamíří jeden hráč z obou celků. Ben O'Connor (GBR) dostává trest za hákování, Gergo Nagy (HUN) za filmování.
     
    11:10
    Budapešťská aréna sleduje svižnou a vyrovnanou hru, přičemž častěji jsou na kotouči domácí. Těm se ale nedaří proniknout hlouběji do útočného pásma.
     
    12:26
    Nahození Balázse Seböka připravený maskovaný Brit schoval do rukavice, hra je tedy opět přerušena. Maďaři jsou momentálně aktivnějším celkem.
     
    13:20
    Andrew Sarauer nahrál zpoza branky na kruh najíždějícímu Magosimu, jehož následné prudké zakončení z první připravený Bowns chytá.
     
    13:52
    A hostující gólman musel opět zasahovat, tentokrát vyzrál na zakončení Arnolda Vargy z pravého kruhu. Zatím v utkání předvádí excelentní výkon.
     
    14:41
    Vasovu odraženou střelu mohl do branky doklepnout Sebök, fenomenální Bowns se ale ke vzdálenější tyči nakonec přesunul včas!
     
    15:27
    Dalším pánem na holení byl teď Kevin Wehrs, jehož táhlá střela z vysokého úhlu zamířila přímo do rukavice maskovaného strážce britského brankoviště.
     
    16:13
    Jeden z domácích se dostal do dobré střelecké pozice v mezikruží, Bowns byl připraven. O pár sekund později musel zasahovat také Ádám Vay.
     
    17:15
    Colin Shields proklouzl přímo před branku a zkusil uklidit kotouč mezi tyč a beton, brankář Maďarů ale jeho zakončení zkrotil včas.
     
    17:44
    Vyrovnat se nyní pokusil Swindlehurst, i on ale ze souboje s Vayem vyšel jako poražený. Štít domácího gólmana je stále čistý.
     
    18:47
    Dvakrát krátce po sobě z takřka identické pozice pálil Stephen Lee, Vay nezaváhal ani jednou. Britové teď mají o něco málo více ze hry.
     
    19:30
    Do konce první části zbývá přesně třicet sekund, Dallas Ehrhardt startuje zpoza vlastní branky a míří vpřed. Uvidíme, co hostující útok vymyslí.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 9 – 10
    Trestné minuty: 4 – 4
    Využití přesilovek: 0/1 – 0/1
     
    Po první třetině jsou blíže postupu do elitní divize domácí Maďaři, kteří vedou nad výběrem z Británie 1:0. Po většinu periody měli nad svým soupeřem převahu, v závěru se ovšem už ostrované začínali na ledě rozkoukávat a Ádám Vay musel hasit jednu ránu za druhou. Uvidíme, co nabídne dějství druhé.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:08
    O'Connor poslal krátkou přihrávkou do útoku Shieldse, jehož zakončení z pravého kruhu Ádám Vay vyrazil betonem mimo nebezpečí.
     
    20:44
    Ve druhé třetině už musel zasahovat i Ben Bowns na druhém konci ledové plochy, který na prudkou ránu od modré odpověděl dobře postavenou vyrážečkou.
     
    21:21
    Obě skvadry ostřelují soupeřova gólmana z velké vzdálenosti, strážce domácí svatyně teď musel krotit ránu Phillipse od modré čáry.
     
    22:15
    Brooks našel v mezikruží volného Myerse, jehož následná střela sjela po Vayovu betonu do rohu kluziště. Tam se ke kotouči dostávají domácí.
     
    23:12
    Nebezpečné zakončení Galla z hranice brankoviště Bowns chytá. Oba celky teď dávají vše do útoku, obrany jsou děravé jako švýcarský sýr.
     
    23:58
    Vargu v jeho obranném pásmu sestřelil jeden z Britů, maďarský obránce ovšem stihl na poslední chvíli předat kotouč spoluhráči. Ten nyní míří vpřed.
     
    24:51
    Bálint Magosi se prodral do útočného pásma, Maďaři se pokusili usadit před Bownsem. Hostující obrana je ale ze třetiny velmi rychle vyhnala ven.
     
    25:54
    Liam Kirk přišel v útočném pásmu ke kotouči jako slepý k houslím a rozhodl se využít situace, jeho ránu z kruhu připravený Vay chytil do rukavice.
     
    26:10
    Prudký výpad Maďarů na branku zakončoval střelou z prostoru pro vhazování Dániel Kóger. Po Bownsově zákroku byla k vidění menší strkanice.
     
    26:28
    Gözovo nahození na branku šlo těsně mimo vzdálenější tyč britské branky. Bowns jen sledoval, jak pryž klouže kolem jeho svatyně.
     
    27:29
    Balázs Sebök vyrazil na branku rychlostí světla, po souboji s jedním z obránců následně vrazil do tyče a vychýlil branku mimo její správnou pozici.
     
    27:29
    V budapešťské hale se nehraje, vyměňují se kolíky v britském brankovišti. Halou se nese ohlušující chorál obrovského domácího kotle.
     
    27:40
    Robert Dowd se uvolnil na kruhu a vypálil, Vay kotouč hrudníkem vyrazil před sebe a následně schoval do rukavice. Hra je opět přerušena.
     
    28:21
    Christopher Bodó se prodral na pravý kruh a i přes bránícího hráče zvládl vypálit, jeho ránu připravený Bowns vykryl vyrážečkou.
     
    28:35
    Matthew Myers (GBR) teď dost okatě zahákoval jednoho z protihráčů, čehož si rozhodčí nemohli nevšimnout. Britský hráč usedá na dvě minuty na trestnou.
     
    29:23
    Krátká kombinace vyvrcholila střeleckým pokusem Balázse Seböka z pravého kruhu, který úplně zmizel ve výstroji hbitého Bena Bownse.
     
    30:06
    Domácí hokejisté se znovu usazují před britskou klecí a snaží se propracovat do lepších střeleckých pozic. Čtyři ostrované se semkli kolem svého gólmana.
     
    31:30
    Maďaři se dostali do úniku dva na jednoho, přičemž zakončující Krisztián Nagy pryž poslal přímo do betonu výborně chytajícího Bena Bownse.
     
    32:31
    Britové teď chvilku hráli v šesti a budou za to pykat. Trest za své spoluhráče odsedí obránce Mike Hammond (GBR), Maďary čeká přesilovka.
     
    33:34
    Hosté se dostali na kotouč a okamžitě vyhodili, domácí se ale velmi rychle zvládli přesunout zpět do útoku a momentálně kombinují.
     
    34:24
    Brendan Brooks ve vlastním oslabení pronikl dopředu, přes dva bránící hráče se však nedostal do zakončení. Maďaři se vrací dopředu.
     
    34:49
    Robert Dowd měl na hokejce vyrovnání, výborný Vay se ale zvládl natáhnout a jeho ránu z první vykrýt! Domácí tak stále vedou.
     
    35:38
    Znovu byl teď viděl Brooks, který ani napodruhé na Vaye nevyzrál. Tentokrát měl maďarský brankář ještě méně práce než předtím.
     
    36:41
    Střela Vilmose Galla z první z pravého kruhu pro vhazování zaduněla o Bownsovu vyrážečku a šla vysoko nad branku, kotouč následně dopadl za svatyni.
     
    37:04
    Špatně teď vystřídali zase Maďaři a stejně jako před chvílí Britové dostávají menší trest za příliš mnoho hráčů. Ten odpyká Csanád Erdély (HUN).
     
    37:45
    Britové se vlastní chybou vyhánějí z útočného pásma, špatná přihrávka dojela až do poloviny hostující části ledové plochy.
     
    38:30
    Ben O'Connor vyráží zpoza vlastní branky dopředu, Britové se pokusí opět usadit před Vayem. Uvidíme, jak zareaguje domácí defenzíva.
     
    39:02
    Slabší pokus Dallase Ehrhardta se neujal. Erdély už nervózně přešlapuje na trestné lavici, za pár sekund se vrátí zpět na ledovou plochu.
     
    39:48
    Střelu od modré Bowns vyrazil před sebe, britští hráči následně kotouč vyváží ven z pásma. Do konce druhé části zbývá dvanáct sekund.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 22 – 21
    Trestné minuty: 6 – 8
    Využití přesilovek: 0/3 – 0/2
     
    Maďaři jsou dvacet minut od návratu do elitní divize, po dvou třetinách vedou nad Británií stále o jednu branku. O vítězi ale ještě není ani zdaleka rozhodnuto – ostrované hrají výborně a snaží se ze všech sil vyrovnat, ovšem stále narážejí zeď zvanou Ádám Vay.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:29
    Jako první se dopředu dostali Maďaři, kterým se ale přes dobře hrající obranu Britů nedaří ohrozit Bena Bownse v brance.
     
    41:01
    Pod první střelu třetí části se podepsal Csanád Erdély, jehož zakončení z pravého kruhu pro vhazování připravený britský gólman vykryl.
     
    41:27
    Hostující celek se dostal do ofsajdu, hra je přerušena. Po krátké pauze uvidíme vhazování těsně u maďarské modré čáry.
     
    41:53
    Maďarsko právě vstřelilo branku!
    Tak teď už to budou mít hosté hodně těžké, CSANÁD ERDÉLY zkraje třetí části zvyšuje na 2:0 pro Maďarsko! Domácí útočník projel skrz britskou obranu až před branku, odkud tečoval střelu Háriho z vysokého úhlu přímo mezi tři tyče. Planost zásahu ještě musel potvrdit videorozhodčí, ostrované totiž inkasovaný gól reklamovali. Asistence: János Hári.
    41:53 Csanád ERDÉLY - 2:0
     
    42:35
    Momentálně se bojuje hlavně ve středním pásmu, oba celky hodně zpevnily své obrany a nepouští soupeře daleko za modrou čáru.
     
    43:24
    Z bezprostřední blízkosti brankoviště se pokoušel za Vaye doklepnout kotouč jeden z Britů, připravený gólman Maďarska ale zasáhl včas.
     
    44:28
    Lachowicz vyvezl kotouč z vlastního pásma a nahodil jej za domácí klec, Britové střídají. K pryži se tak dostávají hokejisté Maďarska.
     
    45:24
    Liam Kirk našel před brankou najíždějícího Daviese, který ale přes dotěrného bránícího hráče nezvládl pořádně zakončit. Vay nemusel zasahovat.
     
    45:58
    Kapitán János Vas pronikl za hostující obranu a jel sám na Bownse, který jeho prudké zakončení z mezikruží vykopl mimo brankoviště!
     
    46:53
    Na kotouči jsou momentálně častěji Maďaři, kteří mají o něco málo více ze hry. Vesměs však stále sledujeme relativně vyrovnané měření sil.
     
    47:58
    Hosté se teď na krátkou dobu usadili před brankou Ádáma Vaye, nezvládli jí ale ohrozit. Domácí tak dvanáct minut před koncem stále vedou o dvě branky.
     
    48:54
    Hra se přelévá z jedné strany kluziště na druhou, britský výpad střídá maďarský protiútok a naopak. Oba celky ubrali z plynu, sledujeme o něco klidnější zápas.
     
    49:52
    Ádám Vay si teď povyjel z branky, aby mohl zastavil zakončení Brendana Brookse. Hra se následně přerušuje, vhazovat se bude před domácí klecí.
     
    50:26
    Po ráně Bretta Perliniho z kruhu se domácím fanouškům zatajil dech, maskovaný Maďar ovšem pokus britského ostrostřelce vykryl hrudníkem.
     
    50:54
    Velká Británie právě vstřelila branku!
    Tak pozor, tohle bude ještě drama! Domácí obrana teď úplně zkolabovala, přičemž chaotické situace před brankou nejlépe využil ROBERT DOWD, který z pravého kruhu pro vhazování kotouč uklidil za bezmocného Vaye. Britové jsou tak jeden gól od postupu do elitní divize. Asistence: Brendan Brooks, Mark Richardson.
    50:54 Robert DOWD - 2:1
     
    51:28
    Maďaři znervózněli a faulují, dvě minuty za držení dostává Bence Stipsicz (HUN). Dokáží Britové vyrovnat, nebo domácí oslabení ubrání?
     
    52:18
    Hosté jsou pevně usazeni před maďarskou klecí a kombinují, domácí hokejisté brání ze všech sil. Atmosféra v hale by se dala krájet.
     
    53:34
    Maďarské oslabení je u konce, Stipsicz opouští trestnou lavici a upaluje na střídačku. Jeho spoluhráči mezitím vyhání své soupeře ven z pásma.
     
    53:59
    Hra se stále drží výhradě před svatyní, kterou střeží Ádám Vay. Britové se ale přes houževnatou domácí obranu vůbec nemohou odlepit od mantinelů.
     
    54:36
    Vilmos Galló nic neřešil a okamžitě po přejezdu modré čáry nahodil kotouč na branku, Bowns letící pryž schovává do lapačky.
     
    55:05
    Farmer projel do útoku a nahrál dozadu na O'Connora, jehož následné zakončení skončilo v rukavici připraveného Ádáma Vaye. Přerušuje se.
     
    55:39
    Dowd se dostal do bezprostřední blízkosti branky, nezvládl ale pořádně ohrozit domácího gólmana a čtyři a půl minuty před koncem tak Maďaři stále vedou.
     
    56:38
    Teď, nebo nikdy! Arnold Varga (HUN) je vyloučen za nedovolené bránění a dává tak soupeři obrovskou šanci vyrovnat!
     
    57:00
    Robert Farmer zahákoval Jánose Háriho, který se ve vlastním oslabení dostal do úniku. Maďar pojede trestné střílení!
     
    57:00
    Hári přestřelil branku, stav tak zůstává 2:1 pro Maďarsko!
     
    59:05
    Britové si vzali oddechový čas, po které se Bowns už nevrací do branky! Hosté nemají co ztratit a zkusí své štěstí v power-play!
     
    59:40
    Brooks se teď dostal do výborné šance, z bezprostřední blízkosti branky ale trefil jenom masku Ádáma Vaye!
     
    59:44
    Velká Británie právě vstřelila branku!
    Přepište dějiny, tenhle gól má cenu zlata! Britové obrovský tlak v závěru utkání přetavují ve vyrovnávací branku a šestnáct sekund před koncem tak dělají obrovský krok k zajištění postupu do elitiní divize! Domácí obrana teď úplně zapomněla na ROBERTA FARMERA, který z bezprostřední blízkosti brankoviště překonal bezmocného Vaye. Bez asistence.
    59:44 Robert FARMER - 2:2
     
    59:52
    Před Bownsem se odehrála naprosto chaotická situace, Vas z perfektní pozice nakonec přestřelil branku! Osm sekund do konce.
     
    59:59
    Sekundu před koncem je ještě odpískán britský icing, na konečném výsledku to ale pravděpodobně už nic nezmění...
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Britové berou zlaté medaile z letošního turnaje a poprvé od roku 1994 si zahrají v elitní divizi! Spolu s nimi postupuje ještě Itálie.
     
    Poměrně rozměrný kotel britských příznivců v hale slaví, hokejisté Maďarska pak zdrceně postávají kolem střídačky. Vilmos Galló po závěrečné siréně vzteky vrhnul holí o led.
     
    Ještě nás samozřejmě čeká prodloužení, které začne za malou chvíli.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:41
    János Hári se protlačil před britskou branku a pokusil se rozhodnout o majiteli bezvýznamného bodu navíc, Bowns byl ale proti a chytá.
     
    61:02
    Robert Dowd pronikl do pásma a zakončil, jeho střela šla těsně mimo maďarskou branku. Na rozhodující gól si tak ještě počkáme.
     
    61:45
    Erdély unikl hostující obraně a zakončil k tyči, gólman Britů na poslední chvíli zakročil betonem! Pokračujeme dál...
     
    62:23
    Na druhém konci ledu se pak do krásné šance dostali Hammond se Shieldsem, přičemž druhý jmenovaný zamířil přímo do betonu Ádáma Vaye.
     
    62:49
    Robert Lachowicz pronikl do útoku po pravém křídle a zakončil, maďarský gólman se protáhl a jeho ránu nakonec zvládl pokrýt.
     
    63:50
    Znovu teď byl vidět Vilmos Galló, jehož pokus z bezprostřední blízkosti brankoviště Bowns vykryl vleže hrudníkem.
     
    64:45
    Patnáct sekund do konce prodloužení, stav je stále 2:2. Vypadá to, že o vítězi dnešního utkání budou muset rozhodnout nájezdy.
     
    65:00
    Prodloužení skončilo.
     
    Je to tak, v Budapešti půjdeme do penalt. Ty začnou po drobné úpravě ledové plochy.
     
    Italští hokejisté se už shromažďují u mantinelu, po zápase jim budou předány stříbrné medaile. Ty zlaté půjdou největšímu překvapení letošního turnaje – Velké Británii, která si, opakuji, poprvé po čtvrtstoletí příští rok znovu zahraje elitní divizi.
     
    Ben Bowns se už připravuje v brankovišti, jdeme na věc.
     
    Samostatné nájezdy začínají.
     
    1. série
    0:0
    Csanád Erdély zamířil přímo do betonu připraveného Bownse.
     
    1. série
    0:1
    Robert Farmer vymíchal Vaye a poslal pryž do horní části klece.
     
    2. série
    1:1
    Bownse přelstil Christopher Bodó a vyrovnává na 1:1.
     
    2. série
    1:2
    Ben O'Connor se nemýlil a vrací Brity zpět do vedení.
     
    3. série
    1:2
    Andrew Sarauer slabším zakončením Bownse nepřekonal.
     
    3. série
    1:2
    Zakončení Liama Kirka se zastavilo o beton maďarského gólmana.
     
    4. série
    1:2
    Balázse Seböka Bowns vychytal.
     
    4. série
    1:2
    Dowdovo zakončení šlo přímo do betonu.
     
    5. série
    1:2
    János Hári neuspěl, Britové vítězí!
     
    V samostatných nájezdech zvítězil tým Velká Británie.
    Autorem vítězné branky je BEN O'CONNOR.
     
    Konec zápasu.
     
    Je to oficiální – Británie opustí Maďarsko se zlatými medailemi a postupuje mezi světovou hokejovou smetánku! Spolu s nimi se do elitní divize vrací také Italové.
     
    Britové, které všichni považovali za největšího favorita na sestup, slaví na jejich půlce ledu. Zdrcení Maďaři jsou seřazení na modré čáře.
     
    Hráči utkání
    GBR: Robert Dowd
    HUN: Bence Stipsicz
     
    Halou zazněla britská národní hymna, hráči obou celků si nyní podávají ruce. Zlaté medaile se budou předávat za malou chvíli.
     
    Domácí hokejisté se seřadili před svým kotlem, celá hala následně začala zpívat národní hymnu. Pro Maďary je tohle opravdu hořký konec...
     
    Maďaři opouští ledovou plochu a míří do kabin, předávání zlatých medailí může začít.
     
    Kromě Italů se do arény vrací také Kazaši. Ti sice nepostupují, půjdou si ovšem převzít bronzové medaile.
     
    Nejlepší hráči turnaje
    Brankář: Ádám Vay (HUN)
    Obránce: Ben O'Connor (GBR)
    Útočník: Jan Urbas (SLO)
     
    Hokejisté Kazachstánu si přebírají bronzové medaile.
     
    Igor Němeček nyní předává stříbrné medaile Italům.

     
    Pro zlaté medaile si nyní za bouřlivých ovací jedou hokejisté Británie, které jim předává prezident maďarské hokejové federace!
     
    Kapitán Jonathan Phillips přebírá trofej pro vítěze turnaje, britské oslavy začínají!
    Společná fotka postupujících týmů.

     
    To je ode mne pro dnešek vše. S připomenutím, že příští rok uvidíme na Slovensku Británii a Itálii, se vámi loučím a přeji vám příjemný zbytek večera. Na početnou v příští sezóně! (22:48:20)

    Vojtěch Martinek

    Branky a nahrávky: 4. Bodó (G. Nagy, Sarauer), 42. Erdély (Hári) – 51. Dowd (Brooks, Richardson), 60. Farmer, rozh. náj. O'Connor

    Samostatné nájezdy:

    1. série:
    0:0   Csanád Erdély (HUN)
    0:1   Robert Farmer (GBR)
    2. série:
    1:1   Christopher Bodó (HUN)
    1:2   Ben O'Connor (GBR)
    3. série:
    1:2   Andrew Sarauer (HUN)
    1:2   Liam Kirk (GBR)
    4. série:
    1:2   Balázs Sebok (HUN)
    1:2   Robert Dowd (GBR)
    5. série:
    1:2   János Hári (HUN)


    Maďarsko: Vay (Rajna) – Stipsicz, Pozsgai (A), Varga, Wehrs, Szirányi, Göz, Garát – Sebok, Hári, Erdély – Galló, Bodó, Vas (C) – G. Nagy, Sarauer, Magosi (A) – K. Nagy, Kóger, Sofron – Benk.
    Velká Británie: Bowns (Whistle) – O'Connor, D. Phillips, Richardson (A), Ehrhardt, Swindlehurst, Lee, Sullivan – Perlini, Farmer, Shields – Lachowicz, Betteridge, J. Phillips (C) – Dowd (A), Hammond, Brooks – Myers, Kirk, Ferrara – Davies.

    Rozhodčí: Heikkinen (FIN), Ingram (CAN) – Lundgren (SWE), Špůr (CZE).
    bahis siteleri