konec
Tour de Suisse - 8. etapa

Víťaz: Arnaud Démare (Groupama-FDJ)

sk Sobota 16.06.2018, 14:30Cyklistika
     
    Predposledná etapa Tour de Suisse 2018 sa skončila očakávaným hromadným dojazdom favoritov. Najrýchlejší bol tentokrát Arnaud Démare, ktorý odsunul Fernanda Gaviriu opäť na druhé miesto. Peter Sagan skončil tesne pod stupňami víťazov, no Michael Matthews zo Sunwebu obsadil až desiatu priečku. To znamená, že víťazom bodovacej súťaže sa stáva trojnásobný majster sveta. V porovnaní s austrálskym súperom získal o dva body viac a môže sa radovať zo siedmeho triumfu v bodovacej súťaži. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok dnešného dňa. Prenosom vás sprevádzal Miroslav Kováčik. (17:21:24)
     
    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:

    1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 2:41:07 hod.
    2. Fernando Gaviria (Quick-Step Floors)
    3. Alexander Kristoff (UAE Emirates)
    4. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
    5. Jasper Stuyven (Trek–Segafredo)
    6. John Degenkolb (Trek–Segafredo)
    7. Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data)
    8. Sonny Colbrelli (Bahrain Merida)
    9. André Greipel (Lotto Soudal)
    10. Michael Matthews (Sunweb).
    V záverečnom špurte bol najrýchlejší Arnaud Démare.

     
    CIEĽ
    Víťazom dnešnej etapy sa stáva ARNAUD DÉMARE! Francúz sa krásne vyviezol za pretekárom tímu Quick-Step Floors, ktorý na poslednú chvíľu ešte rozbiehal špurt pre Fernanda Gaviriu. V chlapskom súboji mal napokon navrch pretekár tímu Groupama-FDJ. Peter Sagan neskoro začal špurtovať a napokon končí na štvrtom mieste, keď sa cez neho dostal aj nórsky pretekár Alexander Kristoff.
     
    1 km
    Daniel Oss má odpracované a na záver preberá tempo Marcus Burghardt. Bora-Hansgorhe vynikajúco natiahla pelotón a zatiaľ márne hľadáme dresy Quick-Stepu Floors či Lota Soudal. Peter Sagan má výbornú pozíciu.
     
    2 km
    Situácia je 2000 metrov pred cieľom dosť neprehľadná. Čelo pelotónu je veľmi farebné, keďže viacero tímov sa snaží vytvoriť si čo najlepšiu pozíciu. Pekný vláčik má vytvorený Arnaud Démare z tímu FDJ, no aj Peter Sagan má pri sebe ešte Marcusa Burghardta s Danielom Ossom.
     
    4 km
    Peter Sagan je niekde okolo dvadsiateho miesta. Medzitým bol únik definitívne dostihnutý a všetko speje k očakávanému súboju najrýchlejších pretekárov. Aktuálna rýchlosť cyklistov je viac než 60 km/h.
     
    6 km
    Willie Smit z Kaťuše-Alpecin sa ešte dokázal vrátiť späť do čela pretekov, keď dostihol svojho írskeho kolegu. My však pozorne sledujeme aj dianie v pelotóne, kde si pozíciu hľadajú favoriti dnešnej etapy. Peter Sagan má vpredu ešte dvoch či troch pomocníkov.
     
    8 km
    V krátkom stúpaní sa ešte vydal zo všetkých svojich síl Eddie Dunbar (Aqua Blue Sport) a pokračuje v úniku osamotene. Jeho náskok predstavuje deväť sekúnd, čo je vzhľadom na zostávajúcu porciu kilometrov málo.
    Rozdiel medzi pelotónom a únikom je minimálny.

     
    10 km
    Pelotón má unikajúcu skupinu na dohľad. Podľa televíznej grafiky stráca už len desať sekúnd. Svoju aktivitu už nadobro zabalil Nathan Brown a takisto si už vystúpil z úniku Paul Ourselin (Direct Energie).
     
    12 km
    Teraz sme boli svedkami poslednej šprintérskej prémie, ktorú takisto opanovali pretekári z úniku. Šesť bodov a tri bonifikačné sekundy získava Willie Smit z Kaťuše-Alpecin. Na bodovaných pozíciach skončili aj Nathan Brown a Edward Dunbar.
     
    14 km
    Američan Nathan Brown sa predsa len stihol zaradiť späť do unikajúcej skupiny. Jej náskok je aktuálne na hranici 25 sekúnd, čo nie je veľa. Pelotón takisto už poriadne zrýchlil a niekoľkí pretekári majú s tempom Marcusa Burghardta veľké problémy.
     
    17 km
    Eddie Dunbar z tímu Aqua Blue Sport sa snažil nastúpiť z vedúcej skupiny. Na samostatný útok to síce nebude, no z pôvodného úniku už nestačí nastolenému tempu Nathan Brown (EF Education First–Drapac).
     
    19 km
    Už sme v poslednom okruhu. Necelých dvadsať kilometrov pred cieľovou čiarou má únik k dispozícii 30-sekundový náskok. Predsa len mu trošku dochádzajú sily a zrejme úspešný nebude.
    V cieľovom priestore vidíme množstvo slovenských vlajok.

     
    22 km
    Kvarteto pretekárov je v úniku už presne 100 kilometrov, no napriek tomu má ešte dostatok síl na to, aby trápilo celý pelotón. Ten stráca ešte 45 sekúnd. Stále to však vyzerá na súboj najlepších šprintérov o víťazstvo, vrátane Slováka Petra Sagana.
     
    25 km
    Pelotón stráca ešte 50 sekúnd na vedúce kvarteto. V kratšom stúpaní je na čele Juraj Sagan, ktorý odvádza pre svojho brata opäť veľmi dobrú prácu. V celkovom hodnotení figuruje na 124. mieste so stratou viac než hodinu a pol.
     
    28 km
    Náskok vedúcej skupiny klesol o približne päť sekúnd, čo nie je vôbec veľa. Dopredu sa pomaly dostávajú aj dresy tímu Groupama-FDJ, ktorého esom v rukáve je francúzsky rýchlik Arthur Vichot.
     
    31 km
    Únik sa nevzdáva a stále si drží náskok na úrovni 70 sekúnd. Pelotón bude musieť ešte vystupňovať svoje tempo, ak chce, aby sa dnešná etapa skončila očakávaným šprintom partie okolo Petra Sagana.

    Miroslav Kováčik

    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:
    1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 2:41:07 hod.
    2. Fernando Gaviria (Quick-Step Floors)
    3. Alexander Kristoff (UAE Emirates)
    4. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
    5. Jasper Stuyven (Trek–Segafredo)
    6. John Degenkolb (Trek–Segafredo)
    7. Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data)
    8. Sonny Colbrelli (Bahrain Merida)
    9. André Greipel (Lotto Soudal)
    10. Michael Matthews (Sunweb)
    bahis siteleri