Diamantová liga – Curych (kon.)
konec
Diamantová liga – Curych

Čtvrtek 30.08.2018, 18:25 • Letzigrund, Curych • Diamantová liga
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:25.
     
    Příznivcům atletiky pomalu končí sezóna. Kontinentální šampionáty jsou minulostí a devátý ročník Diamantové ligy právě vstupuje do svého velkého finále. To je rozděleno do dvou mítinků, přičemž ten první se, jak velí tradice, odehraje na jednom z nejslavnějších atletických stadionů světa, curyšském Letzigrundu.
     
    Již druhým rokem funguje Diamantová liga podle nových pravidel. Všechny předchozí závody byly "pouze" kvalifikací do finále. Vítězem jednotlivých diamantových disciplín se stanou ti, kteří ovládnou příslušné finálové závody. Šanci tak má úplně každý, kdo se do Curychu kvalifikoval.
     
    To platí i pro česká želízka v ohni. V Curychu bude na třetí vítězství v celkovém hodnocení Diamantové ligy v řadě útočit oštěpař Jakub Vadlejch, po životní sezóně se o první triumf bude pokoušet ve stejné disciplíně Nikola Ogrodníková. Doufat v zaváhání favoritů bude také koulař Tomáš Staněk. Ze slovenských atletů se do finále Diamantové ligy nikdo nekvalifikoval.
     
    Časový program

    18:25 – trojskok ženy
    18:35 – výška ženy
    18:50 – tyč ženy
    19:05 – ostěp ženy (Nikola Ogrodníková)
    19:40 – koule muži (Tomáš Staněk)
    20:04 – 400 m muži
    20:13 – 800 m ženy
    20:24 – 3000 m překážek muži
    20:40 – 100 m ženy
    20:45 – dálka muži
    20:48 – 1500 m muži
    20:55 – oštěp muži (Jakub Vadlejch)
    21:02 – 400 m překážek ženy
    21:11 – 200 m muži
    21:20 – 5000 m ženy
    21:44 – 400 m překážek muži
    21:54 – 4x100 m ženy (nediamantový závod)
     
    Začátek mítinku.
     
    3skokŽ
    V Curychu zatím závodí hlavně mládežnické kategorie, právě ale začala také první diamantová disciplína dospělých, trojskok žen. Vítězství v ní neobhájí Kažaška Olga Rypakovová, protože se do finále vůbec nekvalifikovala. Spravila si ale chuť na Asijských hrách, kde měla finále taktéž dnes a triumfovala.
     
    3skokŽ
    V první sérii se pouze polovina finalistek dostala za 14 metrů. Vedení se ujala Jamajčanka Shanieka Rickettsová pokusem dlouhým 14,19 m. Už z toho je poznat, že šlo pouze o zahřívací pokusy. O vítězství by se mělo rozhodovat na mnohem delších skocích.
     
    výškaŽ
    Začíná také soutěž výškařek, která by měla podle papírových předpokladů vypadat jako marný hon na suverénní Rusku Mariji Lasickeneovou, která již celkové hodnocení Diamantové ligy vyhrála v letech 2014 (ještě pod dívčím jménem Kučinová) a 2017.
     
    3skokŽ
    Trojskokanky mají problém srovnat se se sektorem. Jinak si nelze vysvětlit, že čtyři z osmi mají i po druhé sérii nejlepší pokus pod 14 metry, přičemž Francouzka Rouguy Diallová dvakrát přešlápla. Neplatí to ale pro Jamajčanku Shanieku Rickettsovou, která se druhým pokusem zlepšila na 14,52 m, ale poté se konečně trefila do skoku největší favoritka, Kolumbijka Caterine Ibarguenová, a přebrala vedení skokem dlouhým 14,56 m.
     
    výškaŽ
    Základní výškou závodu bylo 180 cm, kterou podle očekávání Lasickeneová vynechala. Italka Alessia Trostová musela jednou opravovat, jinak všechny ostatní finalistky zvládly rozehřívací skok napoprvé. S výjimkou Bulharky Mirely Demirevové, která sice měla být jednou z nejvážnějších soupeřek Lasickeneové, ale do závodu vůbec nenastoupila.
     
    tyčŽ
    Za malou chvíli bude zahájeno také finále tyčkařek. Zde obhajuje vítězství z předchozích dvou let Řekyně Katerina Stefanídiová, ale největší favoritkou je letos Sandi Morrisová, která se v sezóně jako jediná dokázala přehoupnout přes laťku ve výšce 495 cm.
     
    3skokŽ
    Po třech sériích, tj. v polovině závodu, se na čele nic nezměnilo. Pouze zatím třetí Američanka Tori Franklinová se mírně zlepšila na 14,17 m. Všechny trojskokanky již mají aspoň jeden měřený pokus.
     
    výškaŽ
    Na 185 cm si už skočila i Marija Lasickeneová a bez potíží tuto výšku překonala. Stejně jako všechny ostatní finalistky. Pouze Švédka Erika Kinseyová a Britka Morgan Lakeová musely jednou opravovat.
     
    tyčŽ
    Tyčkařky začínají na 427 cm, ale tuto výšku budou skákat pouze tři závodnice ze 12. Sandi Morrisová a Katerina Stefanídiová vynechají i 442 cm, Řekyně pak dokonce vypustí i 457 cm a začne až na 467 cm! To je hodně velký risk.
     
    oštěpŽ
    Za několik minut pak bude zahájeno již čtvrté finále ženské technické disciplíny. Zároveň první závod, který bude enormě zajímat české fanoušky, do akce totiž půjde Nikola Ogrodníková! Je tím pádem jasné, že půjde o oštěp, ve kterém prvenství z minulého roku neobhajuje ze známých důvodů Barbora Špotáková. Půjde o první finále letošní Diamantové ligy, které zcela jistě určí úplně novou vítězku celkového hodnocení a největší favoritkou je Číňanka Chuej-chuej Lü, která si v tomto roce zlepšila osobní rekord na 67,69 m.
     
    výškaŽ
    190 cm na 1. pokus zvládly pouze 4 výškařky. Ruska v nezávislých barvách Marija Lasickeneová, Němka Marie-Laurence Jungfleischová, Ukrajinka Julija Levčenková a Švédka Erika Kinseyová. Ostatní musí opravovat.
     
    3skokŽ
    Ani čtvrtá série nezměnila nic na prvních 4 místech soutěže trojskokanek. Stále tak vede Kolumbijka Caterine Ibargüenová výkonem 14,56 m, druhá je Jamajčanka Shanieka Rickettsová za 14,52m a třetí Američanka Tori Franklinová za 14,17 m.
     
    oštěpŽ
    Nikola Ogrodníková založila velmi slušně. V první sérii hodila oštěp do vzdálenosti 62,54 m a zařadila se těsně za Američanku Karu Wingerovou, která zatím vede výkonem 62,60 m.
     
    3skokŽ
    Pátá série trojskokanek vyhnala nudu ze sektoru! Nejprve zaútočila dosud šestá Jamajčanka Kimberly Williamsová a skokem dlouhým 14,47 m se zařadila na třetí místo. Poté napjatě čekala Shanieka Rickettsová na změření svého výkonu, zlepšila se, ale 14,55 m o 1 cm nestačí! Stále tak vede Caterine Ibargüenová.
     
    oštěpŽ
    První série oštěpařek je minulostí a pořadí na prvních dvou místech se už po hodu Nikoly Ogrodníkové nezměnilo. Běloruska Taciana Chaladovičová i Číňanka Chuej-chuej Lü totiž přešláply.
     
    tyčŽ
    Hned třem tyčkařkám ze čtyř, které zahajovaly již na 427 cm, udělala tato výška obrovské problémy a dvě ji nakonec vůbec nezvládly! Norka Lene Onsrud Retziusová a Ruska v nezávislých barvách Olga Mullinová opouští finále Diamantové ligy s ostudou, nemají ani jeden platný pokus. Na třetí pokus se zachránila Švýcarka Angelica Moserová. Pouze Venezuelanka Robeilys Peinadová neměla potíže a skočila 427 cm napoprvé.
     
    3skokŽ
    V poslední sérii soutěže trosjkokanek opět útočila na vítězství Jamajčanka Shanieka Rickettsová, počtvrté doskočila za 14,40 m, ale své maximum 14,55 m nepřekonala a končí na druhém místě, pouze o 1 cm za vítěznou Kolumbijkou Caterine Ibargüenovou, která tak ovládá celkové hodnocení Diamantové ligy již popáté v kariéře!
     
    oštěpŽ
    Ve druhé sérii se povedl hod Číňance Š'-jing Liou, která se ujala vedení za 64,53 m! Hned po ní házela Nikola Ogrodníková a dokázala se zlepšit, 62,99 m znamená návrat na průběžné druhé místo.
     
    výškaŽ
    Doslova katastrofou se pro výškařky stalo 190 cm! Kromě již dříve zmíněných 4 závodnic, které to zvládly napoprvé, totiž žádná další nedokázala tuto výšku překonat a hned 7 žen tak v soutěži končí ve stejný okamžik! O vítězství si to tedy rozdají Ruska v nezávislých barvách Marija Lasickeneová, Němka Marie-Laurence Jungfleischová, Ukrajinka Julija Levčenková a Švédka Erika Kinseyová. Pokračuje se na 194 cm.
     
    oštěpŽ
    Nikola Ogrodníková v závěru druhé série padá na 4. místo. Po přešlapech totiž zapsaly úspěšné pokusy jak Taciana Chaladovičová (64,29 m, 2. místo), tak Chuej-chuej Lü (63,53 m, 3. místo).
     
    tyčŽ
    Soutěž tyčkařek probíhá nesmírně pomalu. Ačkoliv se začalo před 40 minutami, dosud bylo k vidění pouhých 12 pokusů. Z toho na 442 cm dva. Úspěšný Švýcarky Angelicy Moserové, pro kterou jde o sezónní maximum, a neúspěšný Venezuelanky Robeilys Peinadové.
     
    oštěpŽ
    Nejlepší letošní výkon Američanky Kary Wingerové ve třetí sérii znamená další změnu na vedoucí pozici mezi oštěpařkami! 64,75 m je nyní metou, na kterou se snaží ostatní dostat.
     
    oštěpŽ
    A daří se to Číňance Š'-jing Liou, která odpověděla hodem na rovných 66 m, což už je skutečný útok na vítězství v Diamantové lize!
     
    oštěpŽ
    Nikola Ogrodníková si třetí pokus nenechala změřit. Průběžně je na 5. místě.
     
    výškaŽ
    194 cm dost možná rozhoduje o očekávané vítězce. Marija Lasickeneová totiž laťku překonala lehce napoprvé, ostatní ženy musí opravovat.
     
    kouleM
    Za několik minut bude zahájen první závod mužů, kterým bude koule i s Tomášem Staňkem. O úrovni této disciplíny v současné době vypovídá skutečnost, že nejhorší osobní rekord finalistů letošní Diamantové ligy je skvělých 21,95 m a tři z osmi vrhačů se za 22 metrů dostali i letos. O vítězství by si to měli rozdat Američan Ryan Crouser a Novozélanďan Tomas Walsh, který již dokázal celkové hodnocení seriálu ovládnout v roce 2016. Vítězství obhajuje další Američan Darrell Hill.
     
    výškaŽ
    Ani druhé pokusy Jungfleischové, Levčenkové a Kinseyové na 194 cm nebyly úspěšné. Že by ženská výška skončila překvapivě brzy?
     
    oštěpŽ
    Ve zbytku třetí série k žádným zlepšením a změnám nedošlo. V polovině závodu tak vede Š'-jing Liou (66,00 m) před Karou Wingerovou (64,75 m, SB) a Tacianou Chaladovičovou (63,96 m). Nikola Ogrodníková je za 62,99 m z druhé série pátá.
     
    kouleM
    Velmi dobrý základ položil prvním pokusem Tomáš Staněk! 21,33 m je pouze 19 cm za jeho letošním maximem. Doufejme, že ho dnes dokáže překonat.
     
    výškaŽ
    Výška žen ještě bude pokračovat! Julija Levčenková dokázala 194 cm napotřetí skočit. Marie-Laurence Jungfleischová a Erika Kinseyová naopak končí. Marija Lasickeneová tak stále má ještě jednu soupeřku. Pokračuje se na 197 cm.
     
    oštěpŽ
    Nikola Ogrodníková si nenechává měřit již druhý pokus za sebou.
     
    kouleM
    Hned v první sérii sledujeme v koulařském kruhu fantastické výkony! Američan Darrell Hill poslal kouli na 22,03 m, hned po něm Brazilec Darlan Romani na 21,94 m! To je hozená rukavice i pro největší favority.
     
    výškaŽ
    Drama v soutěži výškařek. Marija Lasickeneová neobvykle shazuje 197 cm a musí opravovat. Julija Levčenková ale také.
     
    oštěpŽ
    Ve čtvrté sérii si vzaly oštěpařky volno a vůbec nic zajímavého se v sektoru nestalo. Pokud nepočítáme skutečnost, že vedoucí Liou svůj pokus úplně vynechala a šetří své tělo.
     
    kouleM
    Fantastická soutěž koulařů pokračuje! Ryan Crouser hozenou rukavici zvedl, vrhl kouli do vzdálenosti 22,11 m a ujímá se vedení! Hned v první sérii 2 pokusy za 22 metrů!
     
    kouleM
    Tomáš Staněk na úvod druhé série zapsal pokus jen o 5 cm horší než v prvním vrhu. Drží se na průběžném 4. místě.
     
    oštěpŽ
    Nikola Ogrodníková v páté sérii háže pouze 58,46 m a zůstává na 5. místě.
     
    tyčŽ
    Po velmi dlouhé přestávce, jejíž důvod není znám, se opět rozběhla soutěž tyčkařek.
     
    kouleM
    Darrell Hill má skvělou formu a i druhým pokusem posílá kouli za 22 metrů! 22,23 m znamená, že si bere průběžné vedení zpět! To je závod!
     
    výškaŽ
    O vítězce Diamantové ligy ve výšce žen je rozhodnuto! Ruska v nezávislých barvách Marija Lasickeneová 197 cm napodruhé skočila, pro Ukrajinku Juliji Levčenkovou to byla konečná. Lasickeneová jako první výškařka historie ovládá konečné pořadí Diamantové ligy potřetí!
     
    oštěpŽ
    Ani pátá série v soutěži oštěpařek vůbec nic nezměnila. Najdou atletky ještě sílu na útoky v posledních pokusech?
     
    kouleM
    Novozélanďan Tomas Walsh se v první sérii pouze rozehřál, ale ve druhé zaútočil! 22,60 m je novým rekordem mítinku a také celé Diamantové ligy! Samozřejmě jde do vedení. Toto překonat už bude pro ostatní nesmírně obtížné.
     
    kouleM
    Tomáš Staněk poslal ve třetí sérii kouli na skvělých 21,87 m, pro něj nejlepší výkon sezóny! O fantastické úrovni soutěže svědčí skutečnost, že ho to z 5. místa výš neposunulo.
     
    400M
    Na řadě je první běžecká disciplína, čtvrtka mužů. Zde vítězství neobhajuje Isaac Makwala z Botswany. Největším favoritem by měl být Bahaman Steven Gardiner, který se jako jediný z finalistů letos dostal pod 44 sekund.
     
    kouleM
    Darrell Hill bojuje! I třetím pokusem se dostal za 22 metrů, tentokrát 22,40 m! Upevňuje si druhé místo.
     
    oštěpŽ
    Nikola Ogrodníková se v šesté sérii nedokázala ani přiblížit 60 metrům a končí tak ve finále Diamantové ligy na 5. místě výkonem 62,99 m ze druhé série.
     
    400M
    Tragédie Stevena Gardinera, který přepálil začátek a v cílové rovince odstoupil kvůli svalovému problému! Pro vítězství v Diamantové lize 2018 si tak doběhl Američan Fred Kerley, stačil mu k tomu průměrný čas 44,80 s. Druhý skončil jeho krajan Nathan Strother (44,93 s), třetí Brit Matthew Hudson-Smith (44,95 s). Kerley je třetím Američanem, který vítězí v konečném hodnocení historie Diamantové ligy.
     
    oštěpŽ
    Šéstá série nakonec přinesla rozuzlení soutěže oštěpařek! Běloruska Taciana Chaladovičová našla poslední zbytky sil a hodila oštěp do vzdálenosti 66,99 m! Číňanka Š'-jing Liou tak musela jít házet, ale zlepšit se nedokázala a za 66,00 m končí druhá, třetí končí Američanka Kara Wingerová (64,75 m). Nikola Ogrodníková je pátá. Chaladovičová se stává teprve čtvrtou oštěpařkou, která bude zapsána do seznamu vítězek Diamantové ligy.
     
    výškaŽ
    Marija Lasickeneová si ještě nechala posadit laťku na rovné 2 metry, ale ani jednou ji nepřekonala. Nic to nemění na tom, že se potřetí stala vítězkou celkového hodnocení DIamantové ligy.
     
    kouleM
    Tomáš Staněk ve čtvrté sérii přešlápl a zůstává na 5. místě.
     
    tyčŽ
    Na 442 cm končí Venezuelanka Robeilys Peinadová a Švédka Angelica Bengtssonová, pro kterou to byla základní výška a stává se třetí tyčkařkou závodu, která nemá ani jeden platný pokus.
     
    800Ž
    Ženská osmistovka má jedinou favoritku, Caster Semenyaovou z Jihoafrické republiky.
     
    800Ž
    One woman show v podání Caster Semenyaové. Stylem start – cíl s obrovským náskokem vyhrává závod na 800 m v čase 1:55,27 min a v posledních 2 letech na této trati nepoznala hořkost porážky. Potřetí v řadě tak vyhrává celkové hodnocení Diamantové ligy.
     
    800Ž
    Pro úplnost dodávám, že druhá doběhla Američanka Ajee Wilsonová (1:57,86 min) a třetí Jamajčanka Natoya Gouleová (1:58,49 min).
     
    kouleM
    Ve čtvrté sérii se zlepšil Ryan Crouser, 22,18 m ale pro něj neznamená posun z třetího místa výše. Neskutečná soutěž.
     
    tyčŽ
    V tyči žen se skáče 457 cm a napoprvé tuto výšku překonaly pouze 4 závodnice. Britka Holly Bradshawová, Američanky Sandi Morrisová s Katie Nageotteovou a Ruska v nezávislých barvách Anželika Sidorovová.
     
    kouleM
    Ani pátý pokus Tomáše Staňka se neměřil, zůstává tak na 5. místě.
     
    3000pM
    Za malý okamžik se rozběhne finále mužského stýplu. 7 Keňanů proti zbytku světa, který zastupuje 5 běžců z Kanady, USA, Etiopie a Maroka. Přesto je největším favoritem právě Maročan, konkrétně Soufiane El Bakkali, který letos jako jediný běžel pod 8 minut. V plánu je útok na rekord mítinku, k tomu mají pomoci 2 vodiči.
     
    kouleM
    Neskutečnou vyrovnanost prokazuje Darrell Hill. Po přešlapu ve čtvrté sérii v páté opět poílá kouli za 22 metrů. Všechny 4 jeho měřené pokusy jsou mezi 22,03 a 22,40 m, přesto to stačí pouze na druhé místo.
     
    3000pM
    Conseslus Kipruto, trojnásobný vítěz celkového hodnocení Diamantové ligy a obhájce trofeje z Keni, má velký problém! Ještě před metou 1 kilometru ztratil levou tretru a běží částečně naboso.
     
    tyčŽ
    V tyči žen pokračuje 7 závodnic. 457 cm po opravách ještě zvládly Řekyně Nikoléta Kiriakopóulouová a Francouzka Ninon Guillonová-Romarinová. Na 467 cm se pak poprvé rozběhne také Katerína Stefanídiová.
     
    kouleM
    Tomáš STaněk uzavírá soutěž pokusem dlouhým 20,96 m a končí tak na 5. místě. To mu zajistil výkon ze 3. série, 21,87 m, jeho nejlepší výkon v sezóně.
     
    kouleM
    Ryan Crouser a Darrell Hill v posledních pokusech nezapsali měřené pokusy a končí tak v tomto pořadí na 3. a 2. místě! Ačkoliv oba Američané poslali kouli za 22 metrů, musí se sklonit před Novozélanďanem Tomasem Walshem, který tak po roce 2016 vyhrává celkové hodnocení Diamantové ligy podruhé v kariéře a stává se teprve druhým koulařem, kterému se něco takového povedlo.
     
    3000pM
    Nádherný souboj v cílové rovnice závodu na 3000 metrů překážek mužů! O vítězství si to rozdali bok po boku Maročan Soufiane El Bakkali a Keňan Conseslus Kipruto. Druhý jmenovaný nakonec dokázal přesprintovat svého soupeře a ačkoliv běžel většinu závodu bez levé tretry,, nezabránilo mu to ve čtvrtém triumfu v konečném hodnocení Diamantové ligy, z toho třetím v řadě! Útok na rekord mítinku se nakonec nekonal, vítězný čas je 8:10,15 min.
     
    tyčŽ
    467 cm rozhodně o vítězce nerozhodne. Na první pokus ji totiž překonaly všechny největší favoritky, tj. Sandi Morrisová, Anželika Sidorovová a Katerína Stefanídiová. Ostatní musí opravovat, všechny už dvakrát shodily a čekají je pokusy poslední záchrany.
     
    100Ž
    Vše se chystá ke startu nejkratšího sprintu žen. V něm se může stát úplně cokoliv, ale největšími favoritkami jsou Britka Dina Asherová-Smithová a Marie-Josée Ta Louová z Pobřeží slonoviny.
     
    100Ž
    Pokažený start! Bude se vylučovat?
     
    100Ž
    Ano, z první dráhy je pro ulitý start vyloučena Nigerijka Blessing Okagbareová-Ighoteguonorová! Zbylých 7 sprinterek zakleká do bloků podruhé.
     
    100Ž
    Fantastický start Murielle Ahouréové zajistil této sprinterce z Pobřeží slonoviny historické vítězství v Diamantové lize! Poprvé totiž celkové hodnocení ovládá žena, která není z USA nebo Jamajky. Stačil jí k tomu podprůměrný čas 11,01 s, jelikož dvě největší favoritky na startu zaspaly. Britka Dina Asherová-Smithová končí druhá (11,08 s) a krajanka vítězky Marie-Josée Ta Louová třetí (11,10 s).
     
    dálkaM
    Rozbíhá se soutěž dálkařů, která by měla být hlavně soubojem Američana Jeffa Hendersona proti dvěma skvělým Jihoafričanům Ruswahlu Samaaiovi a Luvo Manyongovi. Právě Manyonga obhajuje trofej z loňského roku.
     
    1500M
    Odstartoval také závod mužů na 1500 metrů, ve kterém je největším favoritem Keňan Timothy Cheruiyot.
     
    tyčŽ
    467 cm nakonec překonaly pouze tři již zmíněné ženy, všechny ostatní vypadly. Nyní se skáče 477 cm a Sandi Morrisová, Anželika Sidorovová i Katerína Stefanídiová napoprvé shazují.
     
    1500M
    Keňan Timothy Cheruiyot nenechal nikoho na pochybách, kdo letos vládne mílařům! Klasickým zrychlením 200 metrů před cílem nechal všechny soupeře daleko za sebou a v poklidu obhájil celkové vítězství v DIamantové lize velmi dobrým časem 3:30,27 min! Za ním finišovali další Keňan Elijah Motonei Manangoi (3:31,16 min) a Ayanleh Souleiman z Džibutska (3:31,24 min).
     
    tyčŽ
    Skvělá bitva tyčkařek! Všechny tři zbývající, Sandi Morrisová, Anželika Sidorovová i Katerína Stefanídiová, zdolaly 477 cm na druhý pokus a dělí se o první místo! Pokračují na 482 cm.
     
    dálkaM
    V první sérii dálkařů se za 8 metrů dostali pouze oba Jihoafričané. Ruswahl Samaai doletěl na 813 cm, Luvo Manyonga na 832 cm a průběžně vede.
     
    oštěpM
    Rozbíhá se také soutěž oštěpařů, ve které bude bojovat o vítězství i uzdravený Jakub Vadlejch! Favority je trojice Němců, ale právě Jakub Vadlejch je obhájcem trofeje z předchozích dvou let.
     
    400pŽ
    Na dráze se mezitím chystá finále žen na dlouhých překážkách. Zde jsou největšími favoritkami Američanky Shamier Littleová s Dalilah Muhammadovou a Jamajčnka Janieve Russellová. Diamantovou trofej obhajuje Muhammadová.
     
    oštěpM
    Jakub Vadlejch se jako první dostal za 80 metrů, i když pouze těsně. 80,54 m, s tím na průběžném prvním místě dlouho nevydrží.
     
    tyčŽ
    Sandi Morrisová skáče 482 cm napoprvé!
     
    400pŽ
    Po suverénním výkonu obhajuje diamantovou trofej Američanka Dalilah Muhammadová! Na vítězství jí stačil solidní čas 53,88 s, soupeřky se v tomto závodě s vrcholnou formou totiž nepotkaly. Druhá doběhla další Američanka Shamier Littleová (54,21 s) a třetí Jamajčanka Janieve Russellová (54,38 s).
     
    tyčŽ
    Také Katerína Stefanídiová skáče 482 cm naopprvé, to je souboj! Anželika Sidorovová naopak dvakrát shodila. Co udělá s posledním pokusem?
     
    dálkaM
    Ve druhé sérii zaútočil Ruswahl Samaai, ale stále zůstává o 2 cm za krajanem Luvo Manyongou. 832 a 830 cm, to jsou výkony dvou průběžně nejlepších mužů. Na třetí místo se dostal Američan Marquis Dendy za 809 cm.
     
    oštěpM
    Ještě v první sérii přehodil Jakuba Vadlejcha Němec Andreas Hofmann (81,10 m), na začátku druhé série pak také Polák Marcin Krukowski (82,40 m), Němec Julian Weber (83,68 m) a vzápětí také čerstvý vítěz Asijských her, Neeraj Chopra z Indie, který tam přehodil 88 metrů. Nyní mu na vedení stačí 85,73 m.
     
    oštěpM
    Jakub Vadlech se ve druhé sérii zlepšuje na 81,58 m a posouvá se na 4. místo.
     
    200M
    Chystá se start mužské dvoustovky a souboj Američana Noaha Lylese a Turka Ramila Gulijeva. Nikdo jiný by tyto dva ohrožovat neměl. Právě Noah Lyles je zároveň obhájcem diamantové trofeje.
     
    tyčŽ
    Anželika Sidorovová netaktizovala a napořetí 482 cm dokázala skočit. Na 487 cm se tak představí 3 tyčkařky na stejné startovní čáře.
     
    200M
    Žádné drama se nekonalo! Američan Noah Lyles po výběhu ze zatáčky nechal všechny soupeře daleko za sebou a obhajuje vítězství v Diamantové lize! Časem 19,67 s navíc pouze o setinu sekundy zaostal za rekordem mítinku, který drží Usain Bolt. Druhý doběhl Turek Ramil Gulijev (19,98 s) a třetí Jereem Richards (20,04 s) z Trinidadu a Tobaga.
     
    oštěpM
    Další změna na čele soutěže oštěpařů! Estonec Magnus Kirt se ve druhé sérii pořádně opřel do svého hodu a zapsal 87,57 m! Jakub Vadlejch je po dvou sériích výkonem 81,58 m na předposledním, tj. sedmém, místě.
     
    dálkaM
    Ve třetí sérii pokračuje bitva Jihoafričanů, oba se vešli do rozdílu jednoho centimetru. Ani jeden se ale nezlepšil. Neuvěřitelně se trápí Američan Jeff Henderson, který sice letos skočil 844 cm, ale dva pokusy technicky nezvládl a jediným aspoň trochu slušným zapsal 796 cm.
     
    tyčŽ
    Katerína Stefanídiová jako jediná napoprvé překonala 487 cm! To by mohlo stačit na vítězství. Jak se zachovají soupeřky? Budou opravovat, nebo přenesou zbývající pokusy na 492 cm?
     
    5000Ž
    Na dráze se chystá start závodu žen na 5000 metrů. 3 vodičky mají rozběhnout dobré tempo, jednoznačná favoritka se ale určit nedá.
     
    tyčŽ
    Sandi Morrisová přenáší dva pokusy na 492 cm, Anželika Sidorovová ne a 487 shazuje i napodruhé!
     
    oštěpM
    Jakub Vadlejch se ve řetí sérii nezlepšil, hodil 80,52 m. Jenže super hod předvedl Němec Andreas Hofmann, který se konečně trefil do pokusu tak, jak by si představoval, a 91,44 m je razantním útokem na vítězství!
     
    tyčŽ
    Anželika Sidorovová shazuje 487 cm i napotřetí a diamantovou trofej nezíská. Ve finále skončí na 3. místě. Rozhodne se na 492 cm mezi Katerínou Stefanídiovou a Sandi Morrisovou.
     
    dálkaM
    Ve čtvrté sérii se na třetí místo posunul Francouz Henry Frayne výkonem 816 cm.
     
    dálkaM
    Ruswahl Samaai se posouvá do vedení! Ve čtvrté sérii vyrovnal výkon krajana Lovo Manyongy, tj. 832 cm, a vede na lepší druhý pokus! Manyonga sice ztratil vedení, přesto čtvrtý pokus vynechal.
     
    oštěpM
    Jakub Vadlech si čtvrtý pokus nenechává měřit a zůstává na 7. místě.
     
    tyčŽ
    Katerína Stefanídiová i Sandi Morrisová napoprvé shazují 492 cm. Morrisová však má poslední pokus.
     
    5000Ž
    Na dráze chybí ženám 1600 metrů do cíle a na čele je skupina 6 vytrvalkyň. Po odstoupení vodiček tempo výrazně upadlo a začíná se taktizovat.
     
    tyčŽ
    Sandi Morrisová i napodruhé shazuje 492 cm a to znamená, že Řekyně Katerína Stefanídiová potřetí za sebou získává diamantovou trofej! Tentokrát jí k tomu stačilo 487 cm na první pokus. Američanka končí druhá, Ruska v nezávislých barvách Anželika Sidorovová je třetí.
     
    5000Ž
    Strhující finiš závodu žen na 5000 metrů! Keňanka Hellen Obiriová nastoupila 250 metrů před cílem a dokázala za sebou udržet Etiopanku v nizozemských barvách Sifan Hassanovou, která sice soupeřce celou dobu dýchala na záda, ale předběhnout ji nedokázala! Hellen Obiriová doběhla v čase 14:38,39 min a obhajuje diamantovou trofej z loňského roku!
     
    dálkaM
    Pátá série dálkařů nepřinesla vůbec nic zajímavého. Je to pouze klid před závěřečnou bouří?
     
    oštěpM
    Ani čtvrtá série oštěpařů nestojí za řeč. Andreas Hofmann svým velehodem sebral soupeřům vítr z plachet.
     
    oštěpM
    Ani pátý pokus Jakuba Vadlejcha se neměřil. Český oštěpař tak zatím poráží pouze Lotyše Caksse.
     
    dálkaM
    V poslední sérii dálkařů se útočí! Ani Američan Jeff Henderson (811 cm), ani Jamajčan Tajay Gayle (815 cm) však Francouze Henryho Fraynea z 3. místa neodsunuli. Ten přešlápl, ale 816 cm ze 4. série mu stačí.
     
    oštěpM
    Pátá série oštěpařů se vyznačuje únavou všech borců. Andreas Hofmann dokonce svůj pokus vynechal.
     
    400pM
    Na dráze se chystá poslední běžecká diamantová disciplína curyšské části finále Diamantové ligy. Mužská čtvrtka překážek slibuje obrovskou bitvu mezi Kyronem McMasterem z Britských panenských ostrovů, Turkem Yasmenim Copellem a Norem Karstenem Warholmem.
     
    dálkaM
    Jihoafričan Luvo Manyonga si nechal vítězný skok do poslední série! Na jeho 836 cm již dosud vedoucí krajan Ruswahl Samaai nedokázal odpovědět a Manyonga obhajuje diamantovou trofej! Samaaiovi na druhé místo stačilo 832 cm, třetí skončil Francouz Henry Frayne s výkonem 816 cm.
     
    400pM
    Podle očekávání si to na čtvrtce překážek rozdala o vítězství trojice favoritů, která se v cílové rovince smrskla na dvojici Kyron McMaster – Karsten Warholm. Nor celou dobu vedl, ale v posledních metrech ho běžec z Britských Panenských ostrovů dokázal nejen dohnat, ale na pásce také předehnat a časem 48,08 s obhájil diamantovou trofej! Karsten Warholm je druhý (48,10 s) a Yasmani Copello z Turecka třetí (48,73 s).
     
    oštěpM
    V poslední sérii oštěpařů předvedl svůj nejlepší hod závodu Němec Thomas Röhler, a hodem 85,76 m odsunul Inda Neeraje Chopru na čtvrté místo.
     
    oštěpM
    Estonec Magnus Kirt poslední pokus přešlápl a výkonem 87,57 m končí druhý. Vítězem se stal jeden z favoritů, Němec Andreas Hofmann, který ve třetí sérii hodil 91,44 m a stává se třetím německým držitelem diamantové trofeje za oštěp mužů!
     
    4x100Ž
    Před námi je poslední závod curyšské Weltklasse. Štafeta žen na 4 x 100 metrů se sice do Diamantové ligy nepočítá, ale je to tradiční závěrečný závod tohoto mítinku. Bohužel bez Američanek, favoritkami tak jsou Britky ve složení Philipová, Lansiquotová, Williamsová, Asherová-Smithová.
     
    4x100Ž
    Britky měly závod velmi dobře rozběhnutý, ale měly obrovské problémy na poslední předávce, po které se dostaly do jasného vedení domácí Švýcarky. Ty sice hnal do cíle vyprodaný stadion, ale Dina Asherová-Smithová se kolem Koraové přehnala, jako kdyby byla švýcarská sprinterka namalovaná, a zajístila pro britskou čtveřici očekávané vítězství. Čas 42,28 s, druhé Švýcarky 42,49 s a třetí Němky doběhly v čase 42,69 s.
     
    Konec mítinku.
     
    První část finále Diamantové ligy jsou minulostí. Bylo k vidění několik výborných výkonů, mezi kterými jasně čněla celá soutěž koulařů, ve které se výborně ukázal Tomáš Staněk, jehož skvělých 21,87 m stačilo pouze na 5. místo. Vítězný Tomas Walsh překonal rekord Diamantové ligy výkonem 22,60 m. Další čeští zástupci už tak dobré výkony nepředvedli. Nikola Ogrodníková skončila v oštěpu průměrným hodem 62,99 m pátá, její kolega Jakub Vadlejch pak nedokázal najít formu a 81,58 m stačilo pouze na 7. místo.
     
    Na stadionu jsou jednotlivým vítězům právě předávány trofeje za vítězství v ročníku 2018 Diamantové ligy. Zde je jejich seznam.

    Ženy
    100 m:
    Murielle Ahouréová (CIV)
    800 m:
    Caster Semenyaová (RSA)
    5000 m:
    Hellen Obiriová (KEN)
    400 m překážek:
    Dalilah Muhammadová (USA)
    trojskok:
    Caterine Ibargüenová (COL)
    výška:
    Marija Lasickeneová (ANA)
    tyč:
    Katerína Stefanídiová (GRE)
    oštěp:
    Taciana Chaladovičová (BLR)

    Muži

    200 m:
    Noah Lyles (USA)
    400 m:
    Fred Kerley (USA)
    1500 m:
    Timothy Cheruiyot (KEN)
    400 m překážek:
    Kyron McMaster (IVB)
    3000 m překážek:
    Conseslus Kipruto (KEN)
    dálka:
    Luvo Manyonga (RSA)
    koule:
    Tomas Walsh (NZL)
    oštěp:
    Andreas Hofmann (GER)
     
    To je z dění v první části finále Diamantové ligy vše. Druhá polovina se odehraje v pátek v Bruselu, ze které vám samozřejmě textový přenos také přineseme. (22:09:05)

    Libor Štěpán

    Vítězky Diamantové ligy 2018
    100 m:
    Murielle Ahouréová (CIV)
    800 m:
    Caster Semenyaová (RSA)
    5000 m:
    Hellen Obiriová (KEN)
    400 m překážek:
    Dalilah Muhammadová (USA)
    trojskok:
    Caterine Ibargüenová (COL)
    výška:
    Marija Lasickeneová (ANA)
    tyč:
    Katerína Stefanídiová (GRE)
    oštěp:
    Taciana Chaladovičová (BLR)
    Vítězové Diamantové ligy 2018
    200 m:
    Noah Lyles (USA)
    400 m:
    Fred Kerley (USA)
    1500 m:
    Timothy Cheruiyot (KEN)
    400 m překážek:
    Kyron McMaster (IVB)
    3000 m překážek:
    Conseslus Kipruto (KEN)
    dálka:
    Luvo Manyonga (RSA)
    koule:
    Tomas Walsh (NZL)
    oštěp:
    Andreas Hofmann (GER)
    Časový program
    18:25 - trojskok ženy
    18:35 - výška ženy
    18:50 - tyč ženy
    19:05 - ostěp ženy (Nikola Ogrodníková)
    19:40 - koule muži (Tomáš Staněk)
    20:04 - 400 m muži
    20:13 - 800 m ženy
    20:24 - 3000 m překážek muži
    20:40 - 100 m ženy
    20:45 - dálka muži
    20:48 - 1500 m muži
    20:55 - oštěp muži (Jakub Vadlejch)
    21:02 - 400 m překážek ženy
    21:11 - 200 m muži
    21:20 - 5000 m ženy
    21:44 - 400 m překážek muži
    21:54 - 4x100 m ženy (nediamantový závod)
    bahis siteleri