11. etapa Víťaz: Alessandro De Marchi (BMC Racing) (kon.)
konec
11. etapa

Víťaz: Alessandro De Marchi (BMC Racing)

sk Středa 05.09.2018, 15:15La Vuelta a Espaňa
     
    Najdlhšiu etapu tohto ročníka španielskej Vuelty majú cyklisti za sebou. Víťaznú radosť si v cieli mohol dopriať Alessandro De Marchi, ktorý bol v závere najaktívnejším pretekárom. Na Alto del Mirador de Cabezoas nastúpil Talian spoločne s Jhonatanom Restrepom a približne tri kilometre pred páskou sa ho dokázal zbaviť. Podobne ako v roku 2016 Simon Yates tak víťazí v regióne Ribeira Sacra a nadväzuje na víťazstvo tímového kolegu Rohana Dennisa z úvodného prológu. Peter Sagan finišoval na 115. mieste s mankom viac než 21 minút. Ja vám ďakujem za pozornosť, prajem pekný zvyšok dňa a teším sa na vás aj pri zajtrajšom prenose. (17:16:25)
     
    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:

    1. Alessandro De Marchi (BMC Racing) 4:52:38 hod.
    2. Jhonatan Restrepo (Katuša – Alpecin) +0:28
    3. Franco Pellizotti (Bahrain Merida) +0:59
    4. Nans Peters (AG2R La Mondiale) +1:24
    5. Dylan Teuns (BMC Racing) +1:45
    6. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) +1:46
    7. Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) +1:46
    8. Nicolas Roche (BMC Racing) +1:48
    9. Sergio Henao (Team Sky) +1:50
    10. Thibaut Pinot (Groupama – FDJ) +1:50.
     
    Dnešná etapa sa skončila.
     
    CIEĽ
    V cieli máme aj skupinu favoritov, v ktorej sa dnes nič zaujímavé nestalo. Alejandro Valverde sa v samotnom závere ešte snažil nájsť sekundičku na Simona Yatesa, no obaja prišli do cieľa v rovnakom čase. Austrálčan napokon stratil na Thibauta Pinota len 12 sekúnd a zostáva v červenom drese.
    Alessandro De Marchi víťazí v dnešnej etape.

     
    CIEĽ
    Víťazom dnešnej etapy je taliansky cyklista ALESSANDRO DE MARCHI! Ten nastúpil približne 3500 metrov pred cieľom a definitívne sa zbavil Jhonatana Restrepa. Jazdec tímu Kaťuša – Alpecin sa tak musí uspokojiť s druhým miestom. Na stupňoch víťazov sa našlo miesto aj pre tretieho Franca Pellizottiho, ktorý finišoval s minútovým mankom.
     
    1 km
    Posledný kilometer. Alessandro De Marchi si musí dávať pozor na to, aby v závere nespadol a sám sa nepripravil o etapové víťazstvo. Talian je však natoľko skúsený, že by mal takúto situáciu bez problémov zvládnuť.
     
    2 km
    Alessandro De Marchi má solídny náskok a smeruje za etapovým triumfom. Presne pred týždňom mu to nevyšlo v súboji so Simonom Clarkom a Baukem Mollemom. Dnes zlomil odpor Jhonatana Restrepa a má 20-sekundový náskok.
    Alessandro De Marchi zaútočil na záverečnom stúpaní.

     
    3 km
    Vyzerá to tak, že Alessandro De Marchi zlomil odpor svojho kolumbijského súpera. Talian s najväčšou pravdepodobnosťou napodobní Simona Yatesa, ktorý podobným spôsobom triumfoval na tejto trati v roku 2016.
     
    4 km
    Poriadne sa rozpršalo, čo takisto môže zohrať svoju rolu. Alessandro De Marchi sa teraz trošku vzdialil svojmu konkurentovi, no Jhonatan Restrepo ide pravidelným tempom. Zatiaľ nič nie je rozhodnuté. Tempo pelotónu zvyšuje tím Education First–Drapac.
     
    5 km
    Alessandro De Marchi a Jhonatan Restrepo sú už na začiatku stúpania Pombar. To síce nie je označené rýchlostnou prémiou, no je veľmi dôležitým momentom. Meria dva kilometre a priemerný sklon dosahuje 8%.
     
    6 km
    Ďalšie dva kilometre máme za sebou a musíme konštatovať, že dvojica Franco Pellizotti a Nans Peters sa nedokáže priblížiť vedúcim pretekárov. Všetko to speje, k záverečnému taliansko-kolumbijskému súboju o víťazstvo v etape.
     
    8 km
    Jhonatan Restrepo je aktuálne favoritom číslo jeden, keďže v prípade záverečného špurtu by mal mať navrch v súboji so skúseným Talianom. Alessandro De Marchi bol v podobnej pozícii v piatej etape, no vtedy v závere nestačil na Simona Clarka a Baukeho Mollemu.
     
    10 km
    Dostávame sa na métu desať kilometrov pred cieľom. Z druhej skupiny nastúpili Franco Pellizotti (Bahrain Merida) a Nans Peters (AG2R La Mondiale). Táto dvojica sa bude snažiť dostihnúť vedúcich pretekárov, no bude to mať veľmi náročné.
    Vedúca dvojica jedenásť kilometrov pred cieľom.

     
    12 km
    Už 50 sekúnd má k dispozícii vedúca dvojica Alessandro De Marchi a Jhonatan Restrepo. Jednoznačne rýchlejším pretekárom je Kolumbijčan, a tak sa ho Talian pokúsi niekde na trati zbaviť. Ideálnym miestom bude kopec Pombar, ktorý má 8%.
     
    15 km
    Skupina Thibauta Pinota stratila ďalších desať sekúnd. Pretekári okolo spomínaného Francúza nechávajú pracovať práve neho, pretože stále môže pomýšľať na zisk červeného dresu. Pelotón, už bez Petra Sagana, stráca tri minúty.
     
    18 km
    Alessandro De Marchi získava tri body do súťaže o vrchársky dres, ale už nejazdí sám na čele dnešných pretekov. Jhonatan Restrepo sa dokázal s ním udržať a momentálne sa spolu s Talianom teší náskoku 35 sekúnd. Jeden bod na prémii získal Bauke Mollema.
     
    20 km
    Už len dvadsať kilometrov zostáva do konca dnešnej etapy. Alessandro De Marchi si vypracoval 45-sekundový náskok pred skupinou okolo Jacka Haiga či Rafala Majku. Talian to urobil šikovne a využíva nie príliš veľkú spoluprácu súperov.

    Miroslav Kováčik

    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:
    1. Alessandro De Marchi (BMC Racing) 4:52:38 hod.
    2. Jhonatan Restrepo (Katuša – Alpecin) +0:28
    3. Franco Pellizotti (Bahrain Merida) +0:59
    4. Nans Peters (AG2R La Mondiale) +1:24
    5. Dylan Teuns (BMC Racing) +1:45
    6. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) +1:46
    7. Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) +1:46
    8. Nicolas Roche (BMC Racing) +1:48
    9. Sergio Henao (Team Sky) +1:50
    10. Thibaut Pinot (Groupama – FDJ) +1:50.

    Alto del Mirador de Cabezoas (18 km):
    1. Alessandro De Marchi (BMC Racing) 3 body
    2. Jhonatan Restrepo (Katuša – Alpecin) 2b.
    3. Bauke Mollema (Trek – Segafredo) 1b.

    Šprintérska prémia Castro Caldelas (48 km):
    1. Bauke Mollema (Trek – Segafredo) 4 body
    2. Léo Vincent (Groupama – FDJ) 2b.
    3. Thibaut Pinot (Groupama – FDJ) 1b.
    Horská prémia Alto do Trives (68 km):
    1. Bauke Mollema (Trek – Segafredo) 5 bodov
    2. Pierre Rolland (Education First-Drapac) 3b.
    3. Léo Vincent (Groupama – FDJ) 1b.
    Horská prémia Alto do Covelo (106 km):
    1. Pierre Rolland (Education First-Drapac) 3 body
    2. Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) 2b.
    3. Sergio Henao (Team Sky) 1b.
    Horská prémia Puerto del Padornelo (170 km):
    1. Franco Pellizotti (Bahrain Merida) 3 body
    2. Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale) 2b.
    3. Davide Villella (Astana) 1b.
    bahis siteleri