Olomouc – Karviná 3:2 (kon.) | Bohemians 1905 – Mladá Boleslav 0:0 (kon.) | Liberec – Jablonec 0:0 (kon.)
Ostrava – Teplice 3:1 (kon.) | Slovácko – Plzeň 0:1 (kon.)
konec
FC Slovan Liberec
0:0 (0:0)
FK Jablonec
Neděle 07.04.2019, 15:30 • Stadion U Nisy, Liberec • FORTUNA:LIGA • 27. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     

    FC SLOVAN LIBEREC:


    Liberec nejprve v sobotu remizoval se Slavií 1:1, následně přišel zápas v MOL Cupu proti Baníku. Začátek zápasu vypadal slibně, Slovan se ujal vedení brankou Sýkory, ovšem poté přišlo srovnání Milana Baroše. Utkání se dostalo až do prodloužení, ve kterém byla šťastnější Ostrava, která tím pádem vybojovala postup do dalšího kola.


    Další komplikací pro svěřence trenéra Hornyáka, kromě anglického týdnu, bude i absence Libora Kozáka, který dostal po 4 žlutých kartách stopku. „Nebudeme si nic nalhávat, je jedním z lídrů mužstva. Hlavně na hrotu je skvělý, ale Petar Musa dostane šanci a věřím, že ho adekvátně nahradí. I tak nám půjde hlavně o kvalitní týmový výkon," komentoval Zsolt Hornyák skutečnost, že týmu bude chybět nejlepší jarní střelec na tiskové konferenci před 50. Podještědským derby. Zajímavou zprávou je, že Slovan nastoupí v derby v nových modrých dresech, které do této doby neměl k dispozici.


    Poslední Podještědské derby dopadlo na jablonecké Střelnici nerozhodně 0:0. Hrdinou tohoto zápasu byl Filip Nguyen, který dokázal chytit penaltu Jakuba Považance ve druhém poločasu. V poslední minutě Jablonec pohrdl akcí dva na jednoho, Acosta branku pouze přestřelil. Dobré je připomenout, že Slovan U Nisy proti Jablonci poprvé a zatím naposledy prohrál v sezóně 2014/2015. Uvidíme, zda se Libereckým povede tuto statistiku potvrdit i v neděli...


    FK JABLONEC:


    Jablonci se v této sezóně daří, to potvrzuje i skvělé umístění v tabulce (4. místo). Ovšem na jaře, oproti podzimu, svěřenci trenéra Rady častěji chybují a ztrácejí body. Jmenujme například porážky 0:1 od Mladé Boleslavi a Plzně či remízy s Opavou a Slováckem. V součtu všech jarních kol získal Jablonec 15 bodů, což je pouze o tři více než liberecký Slovan.


    Jablonečtí těží hlavně z kvalitního útoku. Obávaným duem jsou především Doležal s Trávníkem, kteří dohromady nasbírali 32 kanadských bodů (každý po šestnácti). Fotbalisté Jablonce také často střílejí na bránu, celkem 148x (více ohrožení branky si připsala pouze pražská S). Avšak ofenziva není jediná věc, na kterou hráči spoléhají. Skvěle si vedou i v obraně, s 24 inkasovanými góly se v této statistice řadí za třetí Slovan Liberec.


    Poslední zápas sehrál Jablonec doma proti Příbrami. V tomto utkání dominoval a s přehledem si s týmem ze Středočeského kraje poradil, konečný výsledek byl 3:0. V zápase se trefil Vladimír Jovović, Michal Trávník z penalty a v neposlední řadě i útočník Martin Doležal. Asistenci si připsal Jakub Považanec a také velezkušený kapitán mužstva Tomáš Hübschman.


    Statistiky jsme již mírně nakousli, nicméně pojďme přidat ještě pár čísel. Nejlepším střelcem Jablonce je s deseti góly Martin Doležal, 9 branek si připsal záložník Michal Trávník a 5 dal Jan Chramosta. V počtu asistencí vede Trávník se 7, o jednu méně má Doležal. Nejvíce přihrávek do šance vymyslel Jovović a brankář Vlastimil Hrubý má na kontě celkem 10 vychytaných nul.


    PŘED UTKÁNÍM:


    Čeká nás jubilejní 50. Podještědské derby. V Libereckém kraji se jedná o velice prestižní utkání. Tato utkání nikdy nemají favorita, což ostatně platí pro všechna derby. Při příležitosti tohoto zápasu se ve čtvrtek uskutečnila tisková konference v budově libereckého Krajského úřadu za přítomnosti trenérů a kapitánů obou týmů. „Jsem si vědom toho, že jde o lokální derby, které nemá favorita. Jablonec hraje ofenzivně, což by nám mohlo vyhovovat. Bude to kvalitní zápas," řekl k utkání liberecký lodivod Zsolt Hornyák, který zažije první Podještědské derby na domácím stadionu. Radim Breite zase promluvil o anglickém týdnu. „Nemůžeme se na něj vymlouvat. Čeká nás prestižní utkání a musíme do toho dát vše. Mrzí nás, že jsme v Ostravě prohráli, ale klíčová je pro nás liga," uzavřel zkušený záložník. Jablonecký trenér už vyhlíží očekávaný duel. „Oba týmy se na derby tradičně těší, ještě když je to to jubilejní. Já věřím, že se bude hrát dobrý fotbal. Působil jsem na obou stranách, mám v Liberci spoustu známých, máme spolu dál dobré vztahy. Vždy se těším na návrat tam, kde jsem působil,“ říká Petr Rada. Jablonecký kapitán zase promluvil o dlouhodobé statistice. „Neřekl bych, že se nám U Nisy až tolik nedaří. Co si pamatuju, tak jsme tam nezvládli jeden zápas 1:4, ale jinak za posledních pět let to byly vždy hodně vyrovnané zápasy. Doma se nám proti nim dařilo. Samozřejmě, že celková bilance z těch necelých padesáti zápasů není pro nás příznivá. Ale posledních pět let tomu tak není. Budeme se snažit hrát i teď na vítězství a nespekulovat o nějakých statistikách,“ věří v bodový zisk Hübschman. Jak to nakonec celé dopadne se dozvíme v neděli večer. Utkání startuje v 15:30 a my budeme u toho!

     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Oba týmy nastupují na hrací plochu. Domácí Slovan nastupuje v nových modrých dresech. Hosté z Jablonce v klasické zeleno-černé kombinaci.
     
    Výkop obstarají hosté z Jablonce.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Dlouhý míč odhlavičkoval do autu Hybš.
     
    2
    Centr Hrubého záložník nezpracoval. Hrají domácí.
     
    3
    Zatím létají pouze dlouhé míče ze strany na stranu.
     
    3
    Jakub Považanec nedosáhl na centr Holeše.
     
    4
    Na druhé straně pálil Malinský pouze do obránce před sebou.
     
    5
    U střídaček zůstává ležet Vladimir Jovović po faulu jednoho z domácích.
     
    7
    Roman Potočný vybojoval autové vhazování na útočné polovině.
     
    7
    David Hovorka zablokoval přízemní centr Musy. Roh pro Liberec.
     
    8
    Ondřej Karafiát si našel roh rozehraný nakrátko, ale trefil jen obránce před sebou. Michal Fukala vzápětí mířil akrobaticky nad.
    8. Karafiátovu střelu na poslední chvíli zblokoval Považanec
     
    9
    Tomáš Holeš si obhodil Karafiáta a upaloval podél lajny. Liberecký obránce svou chybu napravil a zahrál míč na rohový kop.
     
    10
    Tomáš Břečka pálil z velké dálky mimo.
     
    11
    Liberec se opět přesouvá na útočnou polovinu.
     
    12
    Matěj Hybš si nepřišel na Holeše, který pohlídal míč. Hrubý bude vykopávat.
     
    13
    Dlouhý míč končí v autu. Vhazují hosté.
     
    14
    Eduard Sobol fauloval Malinského na polovině Liberce.
     
    15
    Petar Musa dojel Hovorku při odkopu a sudímu Houdkovi tento prohřešek neunikl.
     
    16
    Eduard Sobol se protáhl do vápna a vybojoval pro hosty rohový kop.
     
    17
    Z rohu nebylo žádné nebezpečí pro Filipa Nguyena.
     
    19
    Útočným faulem se provinil liberecký Matěj Hybš.
     
    20
    Máme za sebou dvacet minut hry a musím konstatovat, že se očekávala větší bitva. Zatím čekáme na vyloženou šanci a hra se odehrává především mezi vápny.
     
    21
    Fukalův vysoký míč sbírá Hrubý.
     
    22
    Žlutou kartu dostává Roman Potočný (FC Slovan Liberec).
     
    23
    Vladimir Jovović zůstal ležet po tvrdém ataku od Potočného. Už je ale opět na nohou a hra může pokračovat.
     
    25
    Tentokrát se provinil útočným faulem Jan Sýkora.
     
    26
    Zatím vidíme spíše fauly než šance. Dalším viníkem je Malinský.
     
    27
    Na zemi zůstává po souboji s Hübschmanem Tomáš Malinský. Vypadalo to na faul loktem do obličeje. Rozhodčí tuto situaci jako faul neposoudil.
     
    30
    První vážná šance zápasu a v ní hosté! Martin Doležal byl sám před bránou a už střílel v podstatě do prázdné. Na poslední chvíli ale odvrátil inkasovaný gól jeden z libereckých hráčů. Roh pro Jablonec.
     
    31
    Na šance se čekalo, ale hned vzápětí přišla druhá! Na druhé straně nacentroval krásný balón Matěj Hybš a Jan Sýkora se do toho položil polonůžkami! Míč jen těsně minul tyč Hrubého brány.
     
    33
    Prvního ofsajdu v utkání se dopustili hráči v zeleném.
     
    35
    Kromě dvou šancí z před malé chvíle sledujeme nadále velmi vyrovnaný výkon obou mužstev. Na Podještědské derby až příliš poklidný zápas na můj vkus.
     
    37
    Liberecký brankář Nguyen poslal míč pouze do autu.
     
    39
    Michal Fukala si ze vzduchu hezky stáhl míč. Posadil na zadek Sobola a vnikl do vápna. Jeho prudkou střelu ale zblokoval jeden z obránců.
     
    40
    Michal Trávník fauloval Oscara na polovině.
     
    41
    Petar Musa hlavičkoval zády k brance vysoko nad.
     
    42
    Michal Trávník v ofsajdu.
     
    42
    Žlutou kartu dostává Michal Trávník (FK Jablonec) za následné zakopnutí míče po odpískání ofsajdu.
     
    43
    Žlutou kartu dostává Jakub Považanec (FK Jablonec) za nešetrný zákrok na Musu.
    43. Žlutá karta
     
    45
    Bogdan Vatajelu fauloval Oscara.
    45. Oscar se trefil kolíky do obličeje Vatajela
     
    45
    Na konci poločasu se nám utkání dost kouskuje a z fotbalu toho moc nevidíme.
     
    45+1
    Nastavují se dvě minuty.
     
    45+2
    Oscar opět na zemi. Tentokrát se provinil Jovović.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Máme za sebou prvních pětačtyřicet minut hry. Viděli jsme po jedné velké šanci na každé straně. Nejprve ve 30. minutě vytáhl liberecký obránce střelu Doležala z brankové čáry, aby se o minutu později opřel akrobaticky Jan Sýkora do centru Hybše a těsně minul jabloneckou bránu. Do šaten se tak jde za bezbrankového stavu 0:0. Druhý poločas začne přibližně v 16:33.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Dlouhý míč Kačaraby končí až u Hrubého.
     
    48
    Jan Sýkora nemohl hrát, jelikož se nacházel v ofsajdu, a tak bude vykopávat jablonecký brankář.
     
    49
    Útočný faul domácích.
     
    50
    Michal Trávník nepropasíroval míč přes Potočného. Rohový kop pro zelené.
     
    50
    Taras Kačaraba odhlavičkoval míč mimo vápno.
     
    52
    V ofsajdu lapen liberecký Petar Musa.
     
    53
    Jablonečtí se dostali do velmi dobré příležitosti. Eduard Sobol si skvěle zpracoval míč. Poslal přihrávku do vápna na volného Vatajela, který se otočil s míčem a pálil těsně mimo vzdálenější tyče.
    53. Sobol našel Vatajela ve výborné pozici, Rumun netrefil bránu
     
    55
    Tomáš Malinský hledal Breiteho. David Hovorka ve skluzu zahrál míč na rohový kop.
     
    55
    Míč se po rohovém kopu dostal nejprve ke Kačarabovi, aby následně pálil Sýkora po zemi na bránu. Hrubý byl na zemi včas a míč lapil.
     
    57
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec: ze hřiště odchází Jan Sýkora, přichází Jakub Pešek.
     
    58
    Žlutou kartu dostává Tomáš Břečka (FK Jablonec), který zastavil slibně se rozvíjející akci domácích.
     
    59
    Roman Potočný posílal průnikovou přihrávku na Hybše, ale ještě před ním míč vystihl Holeš.
     
    59
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Bogdan Vatajelu, přichází Miloš Kratochvíl.
     
    60
    Michal Fukala zastavil nedovolené Jovoviće a Jablonec má k dispozici velmi zajímavou standardku.
     
    61
    Trávník rozehrál nakrátko, ale Považancovi střela nesedla a letěla mimo.
     
    62
    Jablonec obehrával tak dlouho pokutové území domácích, až uťal všechno snažení Oscar a odkopl míč na rohový kop.
     
    62
    Doležal hlavičkoval pouze do rukavic Nguyena. Ten okamžitě založil dlouhým výkopem protiútok. Jakub Pešek pelášil přes celé hřiště stíhán třemi protihráči. Na střelu už zřejmě neměl dostatek sil, a tak jeho pokus na zadní tyč skončil mimo.
     
    65
    Jakub Považanec se u lajny protáhl kolem hráčů soupeře. Taras Kačaraba ho následně nedovoleně zastavil v podobném místě, jako před pár okamžiky Fukala Jovoviće.
     
    66
    Přetažený centr Trávníka našel úplně volného Kratochvíla, ale liberecký brankář Nguyen ukázal, proč má nejmenší průměr obdržených branek na zápas a jabloneckého střelce vychytal.
    66. Zase skvělý Nguyen! Zasáhl proti nebezpečné Kratochvílově hlavičce
     
    67
    Rohový kop pro Jablonec.
     
    68
    Jablonec se teď usadil na polovině domácích.
     
    68
    Utkání sleduje 6856 diváků.
     
    68
    Pokus Doležala opět lapil Nguyen.
    68. Doležal si dobře zpracoval a znovu prověřil Nguyena
     
    69
    Pešek dostal dobrý centr do běhu od Karafiáta a vybojoval rohový kop pro domácí, kteří se po delší době podívali na polovinu soupeře.
     
    70
    Taras Kačaraba měl na hlavě vedoucí gól! Po rohu hlavičkoval na malém vápně těsně mimo!
    70. Kačarabovo torpédo! Hlavička však skončila vedle
     
    72
    Nguyenovi se nepovedlo stáhnout míč ze vzduchu a jen ho posunul k Jovovićovi, jeho střelu srazil jeden z libereckých na rohový kop.
     
    73
    Z rohového kopu nic vážného nebylo. Taras Kačaraba odhlavičkoval míč pryč.
     
    74
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec: ze hřiště odchází Roman Potočný, přichází Kamso Mara.
     
    74
    Nový muž na hřišti Kamso Mara poslal do vápna měkoučký míč na který si naběhl Matěj Hybš. Ten ale spíše přihrál Hrubému než aby se to dalo považovat za střelu.
     
    75
    Žlutou kartu dostává Petar Musa (FC Slovan Liberec).
     
    77
    Teď sice zazvonila tyč, ale pouze ta, která drží síť za bránou Nguyena po dalekonosné střele Jovoviće.
     
    78
    Větší vzrušení tak přinesla pyrotechnika v sektoru hostí, kterou odpálili.
     
    79
    Vladimir Jovović obešel Oscara a poslal přihrávku na volného Trávníka na hranici vápna. Ten po zpracování pálil těsně nad.
    79. Trávník neusměrnil svou střelu z dobré pozice na bránu
     
    80
    Tomáš Hübschman fauloval Malinského. I Liberec má tak k dispozici standardní situaci.
     
    81
    Jakub Pešek poslal míč do vápna, ale Fukala ho pouze lízl a ten tak skončil v zámezí.
     
    81
    Jakub Považanec vyprášil rukavice Nguyena velmi tvrdou ranou ze střední vzdálenosti.
    81. Tvrdá rána Považance, s problémy ji vyrážel Nguyen
     
    82
    Na druhé straně si pohrál s obranou jabloneckých Tomáš Malinský. Nakonec mu ale míč utekl do autu.
     
    82
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Vladimir Jovović, přichází Rafael Acosta.
     
    83
    Rafael Acosta neprošel přes Malinského u autové čáry.
     
    84
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec: ze hřiště odchází Petar Musa, přichází Jan Pázler.
     
    85
    Oscar se dopustil útočného faulu.
     
    86
    Jakub Považanec vybojoval rohový kop.
     
    87
    Centr Považance přelétl Doležala i všechny ostatní a končí v autu.
     
    88
    Tak teď to jen zahučelo na stadionu! Sobol přetáhl centr, Kratochvíl vrátil pod sebe na Holeše a jeho centr na malé vápno málem uklidil Kačaraba před Doležalem do vlastní sítě! Míč skoro lízal břevno.
    88. Domácím řádně zatrnulo! Kačaraba si málem srazil míč do vlastní sítě
     
    89
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Michal Trávník, přichází Tomáš Pilík.
     
    90
    Faul na Breiteho znamená možná poslední šanci pro Liberec na otevření skóre. K míči se staví Jakub Pešek.
     
    90+1
    Nic z toho ale nebylo. U míče opět Jablonec.
     
    90+1
    Druhá polovina bude nastavena o 3 minuty.
     
    90+1
    Jan Pázler vybojoval rohový kop pro Liberec.
     
    90+2
    Tentokrát už Taras Kačaraba hlavičkoval na správnou bránu. Opět ale jeho pokus letěl nad břevno.
    90+2. Kačaraba v šanci, ale hlavičkoval mimo bránu i na druhé straně
     
    90+3
    Jakub Pešek nastavil kozu Břečkovi ve vzdušném souboji a je mu pískán faul.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Jubilejní 50. Podještědské derby skončilo stejně jako 49., tedy 0:0. V prvním poločase byla hra vyrovnaná. Ve druhém poločase byl mírně lepší hostující Jablonec. Filip Nguyen ale opět podržel domácí Liberec a utkání tak skončilo nerozhodně. Za domácí nevyužil největší šanci v prvním poločase Sýkora, když mířil akrobaticky těsně mimo. Ode mě je to pro dnešek vše. Přeji příjemný večer. (17:22:51)

    Tomáš Honzejk


    Hledáme zpravodaje pro tým FK Jablonec. Více informací zde.

    Branky:

    Karty:   22. Potočný (LIB), 75. Musa (LIB) – 42. Trávník (JAB), 43. Považanec (JAB), 58. Břečka (JAB)


    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 6:5. Rohy: 4:10. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:14.
    FC Slovan Liberec: Nguyen – Fukala, Kačaraba, Karafiát, Hybš – Breite (C), Oscar – Potočný (74. Mara), Sýkora (57. Pešek), Malinský – Musa (84. Pázler).
    Náhradníci: Knobloch – Mikula, Pázler, Pešek, Mara, Koscelník, Vukliševič.

    FK Jablonec: V. Hrubý – Holeš, Hovorka, Břečka, Sobol – Hübschman (C) – Jovović (82. R. Acosta), Trávník (89. T. Pilík), Považanec, Vatajelu (59. Kratochvíl) – Doležal.
    Náhradníci: Hanuš – Kratochvíl, T. Pilík, R. Acosta, Chramosta, V. Kubista, Fábry.

    Rozhodčí: Houdek – Paták, Ratajová

    Diváci: 6856
    bahis siteleri