Tisková konference SK Sigma Olomouc (kon.)
konec
Tisková konference SK Sigma Olomouc

Pátek 31.05.2019, 10:00 • Tiskové centrum Androva stadionu, Olomouc • Tiskové konference
     
    Tiková konference s představením nového trenéra je u konce s konstatováním, že spekulace ohledně angažování Radoslava Látala se potvrdily. Ode mě je to z Olomouce pro dnešek vše, přeji hezký zbytek pátku. (10:25:24)
     
    49letý Radoslav Látal patří mezi hráčské legendy Sigmy, patřil do výjimečné generace kolem kouče Karla Brücknera 90.let. Zahrál si i v Dukle, za německé Schalke vybojoval Pohár UEFA (1996/1997), na konci kariéry vybojoval v ostravském Baníku český pohár i ligový triumf.

    Coby trenér pak vedl Frýdek-Místek, Opavu, Sokolov, půlsezónu i Baník, největší úspěchy ale slavil v Košicích a polských Gliwicích. Na Slovensku i v Polsku byl vyhlášen Trenérem sezóny. Krátké angažmá si vyzkoušel i v běloruském Brestu, kde musel uvolnit místo Diego Maradonovi. Naposledy vedl Trnavu, odkud odešel po finančních problémech klubu.
     
    Alice Zbraňková ukončuje tiskovou konferenci, Radoslav Látal ještě podstupuje rozhovor s Českou televizí.
     
    Ladislav Minář: Pan Látal má smlouvu na dva roky.
     
    Ladislav Minář (k Jílkovi): Vaška musím hodnotit pozitivně, byly někdy špatné okamžiky, sestoupil, ale dokázal připravit mužstvo na postup. Dokázal hned poté připravit tým na parádní sezónu s prezentaci v Evropské lize. Musím Vaškovi poděkovat, nikdy jsem s nikým jiným tak dlouho nepracoval. Za mě velká spokojenost. Přeji Radkovi, abych měl tak dlouhou šňůru jako s Václavem.
     
    Radoslav Látal: Nějakou osu mužstvo má. Kvalitu bezesporu také, víme, kde nás tlačí bota, kde máme problémy. Můžeme stavět na obraně, na krajích zálohy. Trápí nás trošku útočník a střed zálohy. Pokusíme se to trošku vyladit.
     
    Ladislav Minář: Může se stát, že kromě Kalvacha může přijít na řadu ještě nějaká výměna, ale spíše nic zásadního. Všechny hráče máme pod smlouvou. Šum je kolem Kuby Yunise, který snad nechtěl prodlužovat smlouvu. Není snaha, aby někdo odešel. Ale třeba může přijít na řadu výměna hráč za hráče, abychom to trošku provzdušnili. Nicméně opor se to týkat určitě nebude. Miloš Buchta i Václav Jemelka bude na sto procent pokračovat.
     
    Ladislav Minář: Co se týče hráčské kompenzace nebo jakéhokoliv jiného barteru, za Václava Jílka jsme žádnou akvizici nenašli. Musel by to být pouze hráč do základní sestavy nebo mladý hráč na hostování. Zůstalo tak jen u finanční kompenzace.
     
    Radoslav Látal (k zahraničním angažmá): V běloruském Brestu jsem naučil, co je to opravdový stres. Majitel nechtěl vyhrávat třeba 2:0, ale 6:0. Hodně mě to zocelilo. Do české ligy jsem se chtěl dlouho vrátit, je to pro mě velká výzva. Určitě bych chtěl něco dokázat s týmem.
     
    Radoslav Látal: Pokusím se, aby mé spojení mezi juniorkou, respektive B-týmem, bylo silné, nicméně říkat, že ten a ten hráč skočí hned do A-týmu, je velice předčasné. Budu je mít v hledáčku, nechci je ale nechat zbytečně pod tlakem.
     
    Ladislav Minář: Můžete se upnout k člověku, ale nevíte jaké má plány, jak to má nastavené. Je to na Radkovi. Čas na adaptaci příliš není. Radoslav Látal je správná volba, zná regionální specifika, zná mladé hráče díky synově působení. Z tohoto pohledu jsou jasné argumenty pro angažování právě Radoslava Látala.
     
    Ladislav Minář: Pokračujeme v naší koncepci v přestupové politice. Nečekám velké nákupy, sice jsme dostali finanční prostředky z odchodu Kalvacha a Venci Jílka, ale z těchto příjmů půjde asi jen 50 % na hráče. Snažíme se o efektivní posily, levné. Cesta je pořád stejná, už šestý rok.
     
    Radoslav Látal (k posilám): Máme vytipované hráče, je teprve začátek přestupového období. Pomalinku začneme jednat. Jsme bez Lukáše Kalvacha.
     
    Radoslav Látal: (o synovi Radkovi v kádru Sigmy) Můj příchod je hůř pro něj (smích) Budu se k němu chovat stejně jako k ostatním hráčům, vždy jsem k němu byl kritický. Musí se ukázat všichni, bez výjimky.
     
    Radoslav Látal: Co se týče realizačního týmu, nějaká jednání probíhají. Během příštího týdne bychom to měli finalizovat, několik změn určitě bude, ale nic závratného.
     
    Radoslav Látal: Mám rád dynamičnost, nasazení. Mám spíše rád agilní, možná i problémovější hráče. Sprostě řeknu magoři, ty, co nechají na hřišti všechno. Na začátku budeme určitě nabírat kondici.
     
    Radoslav Látal: Mužstvo potřebuji v prvé řadě poznat, hráče znám z mého pozorování. Chci do nich dostat týmovost, ta je zásadní. Uvidíme dál, je brzo na nějaké větší dohady.
     
    Ladislav Minář: Už jsme věděli, že při podepisování kontraktu s Václavem Jílkem nemusí jeho pokračování dopadnout. Co se týče Radoslava. Každý trenér je jiný, určitě donese do klubu něco nového. Je to i motivace pro hráče, někteří mohou dostat více prostoru.
     
    Radoslav Látal: Nějaké nabídky jsem měl, ale rozhodně jsem neváhal. Táhlo mě to domů, chtěl jsem si vyzkoušet znovu českou ligu. Nějaký vztah k Olomouci mám, nějaké výrazné váhání to nebylo. Můj poslední hráčský odchod nijak už nerozebírejme, tohle je za námi. Těším se na tu prací, je to motivace něco dokázat.
     
    Rovnou se začíná s dotazy.

    Johan Čáp

    Účastníci tiskové konference
    Radoslav Látal, nový trenér A-týmu
    Ladislav Minář, sportovní manažer
    Alice Zbraňková, PR manažerka
    bahis siteleri