Finsko – Švédsko 1:5 (kon.) | Kanada – Rusko 2:3 (kon.)
konec
Kanada
2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Rusko
Sobota 10.08.2019, 17:00Hlinka Gretzky Cup • Finále
Partner:
     
    Hlinka Gretzky Cup je definitivně za námi. Rusové berou zlato, Kanada stříbro a v Piešťanech bronz vybojovali reprezentanti Švédska. Pro letošní turnaj je to tedy vše, děkujeme vám za pozornost! (20:07:51)
     
    Kanadští hráči již mají pohár za druhé místo ve svých rukou a míří do kabin. Nyní pohár přebírají také vítězní Rusové a ještě jednou se všichni společně radují. Do Ruska naposledy zlatý pohár z tohoto turnaje putoval v roce 1995!
     
    Stastistiky utkání:

    Střely na branku – 37:13
    Zblokované střely – 11:8
    Vhazování – 31:35
    Trestné minuty – 6:12
     
    Ruští hokejisté propukají v jásot a společně se radují! V posledních sekundách museli ustát obrovský tlak, což se jim podařilo a nyní je čekají šťastné chvilky. Na druhé straně jsou smutní Kanaďané, kteří byli především po základní skupině pasováni do role favoritů na zisk zlata. Musí se však spokojit se stříbrem.


    Nejlepším hráčem poraženého celku byl vyhlášen Jamie Drysdale, z toho vítězného pak Daniil Čajka.
     
    Konec zápasu.
     
    59:53
    Kanada má na ledě to nejlepší, co vůbec může nabídnout. Na brankovišti nastala další nepřehledná situace. Hned několik hráčů se snažilo o dorážku, nicméně ruská obrana obrovksý nápor ustála!
     
    59:20
    Ridly Greig hledal prudkým pasem někoho před brankou. Nikdo z jeho spoluhráčů se v těchto prostorech ale nenacházel. Pak stálo štěstí i při Kanadě, když vyhozený kotouč jen těsně minul její odkrytou branku.
     
    58:14
    Quinton Byfield pálil z větší vzdálenosti, ovšem jeho pokus mezi tři tyče nedoputoval. Pak štěstí zkusil také Perfetti, po jehož pokusu nastala v brankovišti trma vrma, kterou Rusové se štěstím přestáli! Kanada také hraje bez brankáře, Garand je na střídačce.
     
    57:52
    Drysdale se dnes od modré čáry nebojí střílet, což ukázal i nyní. Navíc nestřílí vůbec špatně. Jeho pokus měl parádní parametry, ale skončil ve výstroji připraveného Askarova, který připisuje další důležitý zákrok.
     
    57:42
    Kanadská střídačka si bere oddychový čas. Poslední minuty základní hrací doby nás zřejmě čeká ještě pořádné drama!
     
    57:42
    Kanada pomalu mobilizuje všechny své síly a tlačí se do útoku. Nyní Rusové vyhodili kotouč přes všechny čáry až k brankáři, tudíž se píská zakázané uvolnění, a to vrátí hru před Askarovova.
     
    56:39
    Pavel Ťutněv se vytočil s kotoučem zpoza branky a zkoušel hledat někoho před ní. Bohužel pro něj a jeho spoluhráče ale nikoho nenašel, a tak se javorové listy mohou přesunout na opačnou stranu, neboť kotouč ukořistili.
    55:01 Jean-Luc FOUDY - 2:3
     
    55:01
    Kanada právě vstřelila branku!
    Kanadští fanoušci se radují, jejich hokejisté jsou totiž znovu jen branku od vyrovnání. JEAN-LUC FOUDY se dostal blízko k brance. Odtud pak posílá puk pod horní tyč. Askarov sice od těchto míst lapačkou máchl, puk v ní však neschoval. Bez asistence.
     
    54:42
    Ivan Didkovskij se dostal ke kotouči. Neměl ale palebnou pozici, přesto zkoušel zakončit bekhendem. Střleu ale poslal výrazně mimo horní tyč.
     
    53:51
    Mavrik Bourque dostal přihrávku na levý kruh, kde byl poměrně dlouho sám. Chvíli mu ale trvalo, než si kotouč srovnal. Pak vystřelil. Mezitím se k němu ale stačil stáhnout obránce a střelu mu ztečovat mimo nebezpečí.
     
    53:28
    Na dnešní břeclavské finále Hlinka Gretzky Cupu si našlo cestu 834 fanoušků.
     
    52:41
    Dnes to Kanaďanům v útoku příliš nevychází. Nyní měli velký problém s udržením se v pásmu a rozestavením. Pak jim jeden z Rusů dokonce málem upláchl do samostatného nájezdu. Tato situace ale byla zažehnána.
     
    51:39
    Hendrix Lapierre se zkoušel dostat do šance protáhnutím se přes dva obránce. Už ten první ho ale zastavil a nepřipustil žádné komplikace. Kanada je pak z pásma vyhnána.

    Adam Pavlíček

    Branky a nahrávky: 24. Byfield (McClennon, Lapierre), 56. Foudy – 4. Pašin (Ponomarjov), 29. Ponomarjov, 49. Pašin (Ťutněv)


    Kanada: Garand (Lennox) – Hunt, Cormier, Guhle, Drysdale, Sebrango, Poirier, O'Rourke – Rochette, Perfetti, Lapierre – Sourdif, Cuylle, Byfield – Jarvis, Neighbours, Greig – Foudy, McClennon, Bourque – Wiesblatt.
    Rusko: Askarov (Motorygin) – Čajka, Steklov, Kuzmin, Muchamadullin, Grušnikov, Kirsanov, Zotov, Bujvan – Didkovskij, Zlodějev, Šumilin – Ryčkov, Chusnutdinov, Guščin – Ťutněv, Ponomarjov, Pašin – Burujanov, Zugan, Averšin.

    Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Lhotský, Svoboda

    Diváci: 834
    ocianews.com