TK k zakončení MS juniorů (kon.)
konec
Tisková konference k zakončení MS juniorů

Neděle 05.01.2020, 13:55 • Direktoriátní místnost, Ostravar Aréna, Ostrava • Tiskové konference
     
    Adam Steiss se loučí se všemi účastníky. René Fasel bude podstupovat ještě individuální rozhovory. Ode mě je to z Ostravar Areny vše, přeji hezký zbytek dne. (14:25:25)
     
    René Fasel: Máme zprávy od WADA, že žádné změny ohledně pořadatelství se v kontextu dopingové aféry Ruska dělat nebudou. Šampionát v roce 2023 v Novosibirsku by se měl uskutečnit podle plánu.
     
    René Fasel: Pamatuji si z juniorského mistrovství ve Švýcarsku, že na jednom zápase bylo jen asi 50 fanoušků v aréně. To se za ty roky změnilo. A hlavně i díky zásluze TSN.
     
    Martin Urban: Zisk vstupenek není pro nás klíčový, zaobírá asi jen 25 % z celého rozpočtu.
     
    Frank Gonzalez: Je neuvěřitelné, že se do Česka vydalo přes 3000 Kanaďanů. Že dodržují tradici a tráví Vánoce s hokejem. Snad se podobně Evropané vypraví do Red Deeru v příštím roce.
     
    René Fasel: Bettman je výborný businessman. Ale na druhé straně, pokud je chytrý, může v případě hráčů NHL na olympiádě propagovat ligu v celé Asii. Jsem optimistický. Doufám, že se nám pro fanoušky hokeje podaří hráče z NHL do Pekingu dostat.
     
    René Fasel: Zatím od Garyho Bettmana nemáme žádné informace, zda budou hráči z NHL hrát na olympiádě v Pekingu v roce 2022. Popřáli jsme si spolu jen přání do Nového roku. Chceme ale konečné rozhodnutí už velmi brzy. Jednání s NHLPA nadále probíhají. Otázkou zůstává, jak budeme řešit ubytování a zázemí pro hráče. Zůstává to otevřené. Naším úkolem je propagovat hokej po světě. I proto chceme to nejlepší z nejlepšího na olympiádě, která má obrovský dosah v mnoha zemích.
     
    René Fasel: Pravidla jsou nyní nastavená podle mého dobře. V NHL jsou i peněžní tresty i stopky, to je velmi tvrdé. My snažíme také v tomto duchu navazovat. Naším cílem je, aby hra byla rychlá a dynamická. Chceme hráče mít na ledě, ne mimo hru.
     
    (po dotazu ohledně faulů na hlavu) René Fasel: Pracujeme na tom už dlouhodobě. Snažíme se potírat tvrdými tresty. Jedinou cestou, jak tyto prohřešky omezit, je edukovat hráče. Tak se děje třeba v NHL.
     
    Martin Urban: Máte pořadí z tohoto roku, od prvního do desátého místa po umístění na šampionátu. Nasazuje se střídavě do různých skupin. Je to odlišné od dospělých, kde se uplatňuje žebříček. Já doporučuji IIHF tuto rozdílnost přehodnotit.
     
    (Ruský novinář ze SportExpressu se ptá na rozlišnost síly skupiny v Ostravě a Třinci) Frank Gonzalez: Vždy je to založeno na nějakém pořadí. Je ale velmi těžké nastavit nějaké v uvozovkách spravedlivé podmínky. Nejspravedlivěji mi připadá aktuální systém. I tak jsme ovšem viděli vyrovnané skupiny, pět týmů v Ostravě mělo v jednu chvíli po třech bodech.
     
    Adam Steiss nyní vyzývá přítomné novináře k dotazům.
     
    René Fasel i Frank Gonzalez děkuje společnosti TSN za dlouhodobou spolupráci, stejně tak dalším vysílatelům. Podle Gonzaleze může medailové boje sledovat až 50 milionů Kanaďanů. Zápas Česka se Švédskem sledovalo přes milion českých televizních diváků.
     
    Martin Urban: Naše vstupenky byly levnější než bývá zvykem na tomto turnaji. Chtěli jsme je ale nastavit ceny na takovou úroveň, aby byly dostupné i pro místní obyvatele. Velkým zážitkem byl pro mě závěr čtvrtfinálového duelu Česka se Švédskem, kdy čeští fanoušci i po prohře 0:5 hromadně skákali a fandili. To bylo výborné!
     
    René Fasel: Musím pochválit Martina Urbana, že nechal mistrovství pořádat v Ostravě a ne třeba v Praze. Toto město má unikátního ducha, pořádalo šampionát už v roce 1992. Pořadatelé nastavili i dostupné ceny vstupenek, byl to dobrý krok. Hráči hráli ve výborné atmosféře a ne před prázdnými tribunami.
     
    Martin Urban: Co se týče návštěvnosti, nemůžeme se rovnat Kanadě. Nebo Finsku v roce 2016. Tyhle pořadatelské země ale měly větší arény. My si ale na tuto stránku příliš nehrajeme, je důležité, že jsme byli dobrými hostiteli.
     
    Martin Urban: Každý, kdo organizuje podobnou událost, má mnoho výzev. Máte určitou alokovanou částku peněz, se kterou musíte hospodařit. To se nám povedlo. Další výzvou je ovšem být dobrým pořadatelem. Hostit týmy, hráče, novináře, funkcionáře. A my jsme s touto stránkou neměli žádný problém. Byli jsme dobrými hostiteli. To je pro nás nejdůležitější.
     
    Frank Gonzalez: Jsem potěšen, že mohu být v České republice. Viděli jsme fantastické zápasy sv Ostravě a Třinci, na zápasech byli výborní fanoušci. Máme všichni nezapomenutelné vzpomínky, musím poděkovat Českému hokeji za výbornou práci.
     
    Celou tiskovou konferencí provází Adam Steiss, šéf komunikace IIHF, který také představuje tři funkcionáře.
     
    Do sálu vstupují vystupující činovníci, začínáme za malinký okamžik.

    Johan Čáp

    Účastníci tiskové konference
    René Fasel, prezident Mezinárodní federace ledního hokeje
    Martin Urban, generální sekretář Českého hokeje
    Frank Gonzalez, předseda organizačního výboru Mistrovství světa juniorů v ledním hokeji 2020
    bahis siteleri