Belšina Babrujsk – Dinamo Brest 0:3 (kon.) | Vitebsk – Slavia Mazyr 2:3 (kon.) | BATE – Něman Grodno 3:1 (kon.)
Soligorsk – Isloč Minsk 4:0 (kon.)
konec
FC Vitebsk
2:3 (0:1)
FK Slavia Mazyr
Neděle 03.05.2020, 15:00 • CSK Vitebskiy • Běloruská Vysšaja Liga • 7. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    FC VITEBSK

    Domácí se po nevýrazném výkonu a porážce 0:2 na stadionu Isloče Minsk vrací potřetí v sezoně před své fanoušky, kde zatím pokaždé brali hubené vítězství 1:0. Vitebsk se vloni sotva udržel mezi běloruskou elitou a jeho 10 bodů v úvodních pěti zápasech jeho příznivce příjemně překvapilo. Domácí přesto budou muset zapracovat na ofenzivě. Jejich nejlepším střelcem je moldavský útočník Ion Nicolaescu, který dal jeden ze svých dvou gólů z penalty.
     
    FK SLAVIA MAZYR

    Slavia v těchto chvílích prožívá úpadek formy ze samotného úvodu sezony a nachází se na 13. místě, tedy jen dvě pozice nad sestupovým pásmem. V posledních třech utkáních si hráči Mazyru nechali nastřílet sedm branek. Tuto středu prohráli na stadionu Bate výsledkem 0:2, čímž jim o vlásek unikla šance na postup do finále běloruského poháru. V lize čekají na vítězství od 4. dubna. Branky obstarává hlavně dvojice Čuchlej a Melnikov – oba dali dva góly. První jmenovaný však ve třech posledních zápasech v sestavě Mazyru scházel.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Vitebsk: Soroko – Skitov, Klopockij, Nazarenko, Čalov, Matvejenko, Kalenčuk, Gurenko, Volkov, Diego Carioca, Nicolaescu
    Náhradníci: Wanderson, Julio Cesar, Teverov, Drobyš, Ksenofontov, Vasiljev, Karamuška

    FK Slavia Mazyr: Baranovskij – Rajevskij, Kovalevskij, Nedaškovskij, Tymonjuk, Pantja, Potapov, Costrov, Kotljarov, Narh, Melnikov
    Náhradníci: Romanjuk, Krivošejev, Vasilevič, Malkevič, Mjakiš, Sljusar, Senko, Ševčenko

    Domácí i navzdory porážce s Isločem výrazně nemění svou zahajovací jedenáctku. Přednost tentokrát od první minuty dostává Sergej Volkov před Brazilcem Wandersonem, jinak je ale složení v porovnání s minulým duelem totožné. Na střídačce podle zápisu chybí náhradní brankář Samovič.

    To skvadra Slavie doznala oproti šestému kolu větších úprav. Ze sestavy úplně vypadl Žuk, pouze na střídačku usedla trojice Malkevič-Ševčenko-Vasilevič. Nové síly by měl dodat Nedaškovskij, Pantja, Melnikov a jeden ze čtyř Bělorusů v úvodní jedenáctce Denis Kovalevskij.

    Rozhodčí: Cinkevič – Romanov, Maljutin.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    O nákop do vápna se hned od počátku snažil Skitov, nadvakrát ale jeho pokus neprošel.
     
    2
    Chvíli se zdálo, že ostrý skluz Sergeje Volkova se obejde bez odezvy. Protože ale Alexandr Rajevskij zůstal ležet na hrací ploše, sudí Cinkevič se nakonec rozhodl odpískat.
     
    3
    Na střed hřiště zkoušel míč vracet Costrov, balón mu ale sjel z nohy a skončil v autu.
     
    3
    Odražený balon chtěl před Sorokem zasáhnout Nikita Melnikov, gólman domácích si ale poradil. V posledním utkání přitom z velmi podobného momentu vznikla penalta v neprospěch Vitebsku.
     
    4
    Costrov kombinoval s Kotljarovem, vzájemná výměna ale přerušena včasným zásahem Volkova.
     
    5
    Až příliš si s míčem pohrával u postranní čáry Gurenko. Na zemi pak znovu skončil Costrov, rozehrává se proti brance domácích.
     
    6
    Dobrou kontrolu předvedl na středu Alexandr Rajevskij. Hostům se tak podařilo vyválčit zajímavý aut blízko pokutového území.
     
    6
    Francis Nahr měl ale problém se zpracováním a odkopává Soroko.
     
    7
    Z druhé vlny podpořil útok Vitebsku naběhnutý Maxim Kalenčuk. Jeho přihrávku zvládl z nebezpečného prostoru odvrátit připravený Juri Nedaškovskij.
     
    8
    Velká bojovnost Matvejenka se vyplatila. Běloruský záložník po sprintu udržel míč na hrací ploše a ke střele z hranice vápna se tak odhodlal Artěm Gurenko. Míč míjí vzdálenější tyč.
    8. Matvejenkova střela těsně mi nula hostující branku
     
    9
    Zárodek úspěšné akce Rajevskiho okamžitě zastavil Matvejenko, který soupeře stáhl nepovoleným způsobem na trávník.
     
    10
    Následná atypický rozehrávka z přímého kopu měla šanci na úspěch, to by ale přihrávka musela propadnout na přední tyč. O dlouhý aut se včasnou hlavičkou stará obránce Klopockij.
     
    11
    Z rohu se centr Pantjy dostal nečekaně až k Sorokovi, který musel kroucený míč vyboxovat mimo dosah hráčů v červených dresech.
     
    12
    Igor Tymonjuk zkušeně nechal doputovat přihrávku soupeře za postranní linii. Vhazování opět patří Slavii.
     
    13
    Nepříjemný pohled směrem ke střídačce vrhá Jevgenij Klopockij, který pád k zemi mírnil rukou. Tu si při tom zřejmě narazil. Zatím zůstává v péči lékařů.
     
    14
    Hodně nepovedený aut a míč má Skitov. Stále čekáme na první zakončení, které by mířilo do prostoru tří tyčí.
     
    14
    Padáček Klopockiho do vápna hlavou odmítl Potapov, vzrušení je ale zbytečné, píská se ofsajd.
     
    15
    A v ofsajdové pozici se nacházel i Francis Nahr, v Česku velmi dobře známý fotbalista, který v průběhu tří sezon odehrál 46 utkání za Baník Ostrava. Ghanský záložník v nich zaznamenal 7 gólů.
     
    16
    Tentokrát už Nahr mohl předvést své technické schopnosti, ale neodcentroval přesně. O něco podobného se pak pokoušel Rajevskij, který proskočil kolem Matvejenka, nadějný průnik ale zakončil nedobrým centrem.
     
    17
    Na zadní tyči číhal nejlepší střelec domácích Ion Nicolaescu. K přesnější hlavičce mu scházely centimetry, balon hlavou nemohl umístit.
     
    19
    Jurij Pantja z Ukrajiny nadělal vrásky trenérovi hostů, když si až příliš dlouho rozmýšlel přihrávku svému brankáři. Nakonec situaci vyřešil.
     
    20
    A ani další snaha Vitebsku o rychlý přechod dopředu se nedaří. Nakopávané míče v pohodě kontroluje defenziva hostů, odkopu se zhostí brankář Michajl Baranovskij.
     
    20
    Brejk domácích ukvapenou přihrávkou pod sebe zazdil Artěm Gurenko. Z pravé strany pokutového území možná mohl zkusit zamířit rovnou na branku.
     
    21
    Na středu hřiště neudržel balanc Brazilec Diego Carioca, kterému k zemi hodně pomohl Tymonjuk.
     
    22
    Tymonjuk teď marně vybízel při svém autu spoluhráče k výraznějšímu pohybu. Je z toho dokonce aut hostů a další rozehrávka pro Vitebsk.
     
    23
    Balon dokázal před Gurenkem na poslední chvíli odkopnout Jurij Pantja. Ani z další akce z pravé strany tak nezaprší.
     
    24
    Perfektní zasekávačkou vyřadil celou obranu domácích Francis Nahr. Následný centr zamířil na kopačku Pantjy, který ale nezpracoval ideálně a pádem v šestnáctce si penaltu nevymodlil.
     
    25
    Narážečka mezi Nicolaescem a Cariocou přinesla potenciální ohrožení branky Mazyru, střelu ale brankář Baranovskij řešit nemusel, neboť šla hodně vysoko.
     
    26
    Pantja zkusil kličku proti obránci, pak ještě míč nabídl Kotljarovi, ten ho ale musí zase vrátit na půlící čáru. Prostor před Sorokem je zkrátka hodně přehuštěný a nemělo smysl do něj posílat přihrávku.
     
    27
    Gurenko od spoluhráčů nedostane děkovný dopis. Svižný kontr zbrzdil hned dvakrát, když nejprve Nicolaescovi a pak také Volkovovi poslal míč na paty. Ránu Matvejenka řeší blok před Baranovskim.
     
    29
    Domácí se šikovně pokusili o postupnou kombinaci poté, co Volkovova průniková přihrávka byla úspěšně odvrácena. Skitov načechraným centrem sice našel Gurenka, ten už ale balon nedokázal posunout dál.
     
    30
    Další možnost měl na kopačce po akci Matvejenka hrotový útočník Ion Nicolaescu. Znovu ho lákala střela na levou tyč, která ale opět skončila jen vedle ní.
     
    31
    Kapitán Vitebsku Artěm Skitov dostal ve vzdušném souboji ránu do spánku od Nikity Melnikova. Měl by být v pořádku.
     
    32
    A Skitov se hned zapojil do akce. Jeho dlouhý aut zvládl zastavit Kovalevskij, atak hostů skončil zblokovaným centrem Pantjy. Hosté předvedou rohový kop.
     
    34
    Po sérii rohových kopů rozhodčí ukazuje na střed pokutového území. Jeden ze vzdušných soubojů se neobešel bez faulu. Byla nařízena penalta ve prospěch hostí.
    34. Penaltový zákrok
     
    34
    Slavia Mazyr právě vstřelila branku!
    Z penaltového puntíku se po zbržděném rozběhu prosazuje někdejší hráč Baníku Ostrava FRANCIS NAHR. Soroko dostává gól z penalty v druhém utkání v řadě, stejně jako v předchozím případě skončil na opačnou stranu, než kam rána mířila.
    34. NAHR - 0:1
     
    36
    Nazarenko si neví rady s rozehrávkou, trefil pouze dolní končetinu střelce Nahra.
     
    38
    Příliš velké sousto si ukrojil Rajevskij, jeho ztráta mohla Slavii mrzet. Na středu si ale domácí nedovedli vyhovět.
     
    39
    Pantja je sice aktivní, ale neefektivní. Přihrávku tentokrát namířil pod tělo Kotljarova, který se tak nestihl vytočit k lepší střele a napálil blokujícího obránce.
     
    40
    Aut zařídil Ion Nicolaescu. Nazarenko mu následně nachystal míč na stříbrném podnose, chyběla ale rychlejší reakce moldavského útočníka.
     
    41
    Trochu zbytečně teď Sergej Volkov sáhl k faulu ještě před pokutovým územím soupeře. Dobře se rozvíjející útok tím byl zastaven a Cinkevič uděluje první žlutou kartu v utkání.
     
    42
    Hosté si při své kombinaci dávali na čas, Kovalevskij však nakonec našel Kotljarova stojícího v ofsajdu.
     
    43
    První zákrok hostujícího brankáře přichází až v závěru první půle. Diego Carioca trochu z nouze pálil z ostrého úhlu. Jeho střelu Baranovskij vyrazil před sebe a v pohodě míč sebral.
     
    45
    Volkov postupně oslovil centrem hned tři spoluhráče v pokutovém území, ale balon nikdy úspěšně nedoručil. Napotřetí jeho centr uzmul Nahr, který upaloval dopředu s podporou dalšího spoluhráče. Problém byl jen v tom, že přihrávku na volného kolegu namířil jen do náručí Soroka.
     
    45+1
    Nastavení první půle má dvouminutovou hodnotu.
     
    45+2
    Dobývání červeno-černé hradby se domácím nedaří. Nic na tom nemění ani Pavel Nazarenko, jehož ráně na přední tyč scházely dobré dva metry.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První půle končí vzhledem k jejímu průběhu vcelku překvapivým výsledkem. Nepříliš záživný obraz dnešního utkání se snažili hned několikrát změnit hráči Vitebsku, hosté ale úspěšně a trpělivě brání a po sérii rohových kopů si zvládli vymodlit penaltu. Tu s přehledem proměnil rodák z Ghany Francis Nahr a posunul svůj tým do vedení. Je zároveň prvním střelcem letošního ročníku běloruské ligy, který se prosadil na stadionu ve Vitebsku. Na výsledku už nic nezměnila ani střela Brazilce Diega Cariocy, který společně s Nicolaescem patřil mezi nejaktivnější hráče domácích. Stav je 0:1.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Skitov si vhazování zopakuje, první rozehra v této části zápasu bude patřit Vitebsku.
     
    46
    Akce se postupně dostala až ke Gurenkovi, který se už chystal ke střele. Na poslední chvíli mu míč od nohy uskočil a hosté odpálili balon, co nejdál to šlo.
     
    47
    Na trávníku skončil Nikita Melnikov, hosté se chvíli budou muset obejít bez hrotového útočníka.
     
    48
    Zákrok Tymonjuka se rozhodčímu nelíbil. Rozehrávky se zmocnil Anton Matvejenko, jeho přízemní pas mířící do vápna byl ale velkým zklamáním vitebských fanoušků.
     
    49
    Domácí jako by nespěchali za vyrovnáním, jejich rozehrávka v zadních řadách naopak hrozila pohromou, když míč málem zachytil Kotljarov.
     
    50
    Roh měl k dispozici Gurenko, ideálně našel hlavu stopera Kolopockiho, který ale trefil pouze střed branky. Tam už se nacházel nachystaný Baranovskij, který strávil převážnou část své kariéry v rodném Rusku.
     
    51
    Hrotový útočník Melnikov nehrál nejlepší zápas, teď ho navíc zřejmě trápí otřes hlavy z předchozího souboje. Hned z počátku půle ho vystřídá Ilja Vasilevič.
     
    52
    Francis Nahr ještě vstřebává zklamání z útoku, který mu přerušil hvizd sudího kvůli ofsajdu. Jeho další střela tak míří mimo zařízení.
     
    53
    Tak to byla skvělá práce Matvejenka, který dostal úžasný vzdušný pas přímo na nohu a obešel Igora Tymonjuka. Střela z ostrého úhlu končí na rukavici brankáře Baranovskiho, jenž podržel svůj tým.
    53. Velká šance domácích
     
    54
    Domácí zvyšují obrátky. O ránu z větší dálky se postaral Artěm Skitov a Michajl Baranovskij se musel zavěsit do vzduchu. Skvělý zásah.
     
    55
    Vitebsk právě vstřelil branku!
    Celý poločas jsme čekali na fotbalovou parádu, ale teď je konečně tady. Diego Carioca v klíčovém souboji udržel nákop brankáře Soroka a okamžitě namířil směrem k brance Slavie. Jeho přihrávka do pravé strany šla na ARTĚMA GURENKA, který včas zachytil výběh gólmana Baranovskiho a perfektním lobem z něj udělal diváka. Míč zapadl za brankovou čáru. Asistence: Diego Carioca.
    55. GURENKO - 1:1
     
    59
    Hosté si z rohu připravili hlavičku Igora Tymonjuka, který ideální pozici zahodil zakončením nad horní tyč. Jinak mají ale rozhodně více ze hry fotbalisté Vitebsku.
     
    61
    Skitov přišel do souboje u postranní čáry jako třetí hráč, a i když se snažil o regulérní zákrok ramenem, jeho důraz znamená žlutou kartu.
     
    62
    Už se rýsovala další snová přihrávka Diega Cariocy do pokutového území, hosté ji ale zachytili na poslední chvíli.
     
    63
    Prvním kartou potrestaným hráčem Slavie bude Alexandr Rajevskij, který jen dokonal práci svého kolegy na středu hřiště a srazil Matvejenka.
     
    64
    Nahr to zase zkoušel kolem brankové čáry a vybojoval další roh Slavie. Následná hlavička těsně minula vzdálenější tyč.
     
    65
    Vitebsk právě vstřelil branku!
    Obrat ve skóre jde na konto nejlepšího střelce domácích IONA NICOLAESCA, který ideálně zareagoval na odraz míče po zblokované střele Antona Matvejenka a tělem si připravil prostor k vlastní ráně. Balon se ještě odrazil od hrací plochy a skončil za zadní tyčí. Důležitou práci při rozjezdu akce znovu odvedl Diego, sám střelec se při oslavě vyhnul plánovanému sundání dresu, aby nedostal žlutou kartu.
    65. NICOLAESCU - 2:1
     
    68
    Důrazným odkopem pozdravil ochozy Pavel Nazarenko. Domácí se po vstřelení branky stáhli do obranné ulity.
     
    70
    Nahr neproskočil kolem strážné věže jménem Sergej Volkov. Na druhé straně zase zapracoval Skitov. Domácí přišli do druhé půle jako vyměnění.
     
    70
    Centr do vápna z kopačky Potapova měl najít hlavu Nahra, před ním ale zasáhl Soroko.
     
    71
    Hosté posílají na hřiště svého druhého hráče ukrajinské národnosti. Sjusar zkusí napravit ztrátu svých spoluhráčů, na trávníku nahradí Kovalevskiho.
     
    72
    Nahr se nečekán, nezván zjevil na zadní tyči, k zakončení se ale natahoval a také proto ani nemohl mířit přesně. Odkop patří Sorokovi.
     
    74
    Souhru ukrajinských kolegů v sestavě Slavie zastavil jeden z nich. Pantja totiž zbytečně poslal míč do zadních řad svého týmu, čímž zabrzdil nadějnou akci.
     
    75
    Od závěrečného hvizdu nás dělí něco málo přes čtvrt hodiny a na zemi je Jurij Pantja. Hosté dostali možnost ke srovnání, slušný centr ze strany ale na zadní tyči nikdo nezavřel.
     
    77
    Znovu měl šanci ke gólu Ion Nicolaescu, který si balon ideálně v běhu navedl na střed. Rána už takové parametry neměla a pro odražený míč si doběhl Baranovskij.
     
    78
    Hosté se v těchto chvílích spíše brání. Dvakrát defenzivní umění předvedl Igor Tymonjuk, i on si přesto určitě uvědomuje, že by se jeho tým měl tlačit kupředu.
     
    79
    Francis Nahr se dopustil nepovoleného zákroku rukou.
     
    79
    No a z přímého kopu značně vzdáleného od brankové čáry se zkoušel tvrdou ranou prosadil Jevgenij Klopockij. Jeho pokus musel Baranovskij kontrolovat pouze pohledem.
     
    80
    Po delší době se do akce dostal Kotljarov, který těžil ze skvělého přenechání Sljusara. K dokonalosti akci scházelo jen přesné zakončení.
     
    81
    Nicolaescu znovu procvičil Baranovskiho, to když perfektní centr narýsoval jeho spoluhráč Maxim Kalenčuk. Moldavský forvard se položil do hlavičky, kterou na zadní tyči zvládl brankář hostí zachytit.
     
    82
    Diego Carioca se znovu rozbíhal za míčem, zřejmě ho ale zastavily křeče. Domácí doposud ještě nesáhli ke střídání.
     
    83
    Skitov aut nabídnul Matvejenkovi, který nikam nespěchá a míč znovu vrátí k půlce hřiště.
     
    84
    Diego Carioca je mužem druhé půle. Proti dvojici strážců nejenže udržel míč, ale dokonce vybojoval faul a Vitebsk tak ušetří další cenné vteřiny.
     
    85
    O míč se hlásí Rajevskij, vhazování ale dostane znovu na starost domácí Skitov.
     
    85
    Nicolaescu předvedl, že u špatného pokusu o nůžky si může člověk pořádně nabít záda. Míč nicméně po jeho faux pas doputoval až k nohám Diega Cariocy, který svou střelu lehce otřel o levou tyč.
     
    86
    Slavia Mazyr právě vstřelila branku!
    Neskutečná situace v malém vápně domácích nakonec končí gólem v jejich brance. Po rozehrávce ze standardní situace a následném zakončení Jurije Nedaškovskiho se míč odrazil od břevna, na brankové čáře jeho opakovaný pokus ještě vyškrábl brankář Soroko, ale nakonec střídající MAXYM SLJUSAR z voleje konečně protnul síť i smůlu Slavie. Stav je rázem vyrovnaný.
    86. SLJUSAR - 2:2
     
    88
    Hosté nezaháleli a okamžitě se vrhli do dalšího útoku, který až ve vápně druhým penaltovým zákrokem v utkání zastavuje Jevgenij Klopockij. Hrdinou okamžiku je nedávný střelec Maxym Sljusar, na kterého byl prohřešek spáchán.
    88. Penaltový zákrok
     
    88
    Klopockij si ještě za svůj zákrok zblízka prohlédnul žlutou kartu.
     
    88
    Slavia Mazyr právě vstřelila branku!
    Neskutečné, neuvěřitelné, těžko napodobitelné. MAXYM SLJUSAR píše dost možná svůj životní příběh, a to během necelých dvou minut. Po svém prvním gólu dokázal vybojovat penaltu, kterou přízemní střelou k levé tyči sám proměnil. One man show a obrat ve skóre v samotném závěru zápasu patrně přisuzuje vítězství na stranu Slavie, která už vypadala po druhém gólu Vitebsku velmi odevzdaně. 2:3.
    88. SLJUSAR - 2:3
     
    89
    Ještě jedna výměna v táboru euforií zalitého celku. Slavia stahuje Tymonjuka, jehož místo na place okamžitě zaujme Malkevič.
     
    90+1
    Nastavení se bude hrát ještě tři minuty, hosté se snaží pracovat s časem u rohového praporku.
     
    90+3
    Daleký nákop domácích nemá šanci na úspěch, balon drží na kopačkách Jurij Pantja a s akciemi Vitebsku to vypadá bledě.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Fotbal je občas nespravedlivý, ale za to nádherný. Šeď z prvního poločasu, zakončenou jedním gólem z penalty, vystřídala neskutečná druhá půle, která nabídla v kopané zcela ojedinělou záležitost. Viděli jsme totiž dva obraty. Tempo obou poločasů diktovali domácí, jejich kouč Sergej Jasinskij ale až nepochopitelně neprovedl jediné střídání. Po skvělé práci Diega Cariocy v průběhu 10 minut skórovali Gurenko i Nicolaescu, dlouho to pak vypadalo, že si Vitebsk udrží na domácím stadionu stoprocentní bilanci. Jenže v 71. minutě na hřiště vyběhl Maxym Sljusar a dvěma góly v rozmezí 86. a 88. minuty ukradl veškerou slávu. Geniální tah trenéra Martinoviče vystřelil Slavii z 13. místa tabulky až na 5. pozici, kde Mazyr nahradil právě Vitebsk. Ten klesá pouze o jednu příčku, hned tři další týmy za ním však mají svůj sedmý ligový duel teprve před sebou.
     
    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 8:5. Rohy: 4:9.
     
    On-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (17:00:03)

    Patrik Czepiec

    Branky: 55. Gurenko (Diego Carioca), 65. Nicolaescu – 34. Nahr (pen.), 86. Sljusar, 88. Sljusar (pen.)

    Karty:   41. Volkov (VTB), 61. Skitov (VTB), 88. Klopockij (VTB) – 63. Rajevskij (SLM)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 8:5. Rohy: 4:9.
    FC Vitebsk: Soroko – Skitov, Klopockij, Nazarenko, Čalov, Matvejenko, Kalenčuk, Gurenko, Volkov, Diego Carioca, Nicolaescu
    Náhradníci: Wanderson, Julio Cesar, Teverov, Drobyš, Ksenofontov, Vasiljev, Karamuška

    FK Slavia Mazyr: Baranovskij – Rajevskij, Kovalevskij (71. Sljusar), Nedaškovskij, Tymonjuk (89. Malkevič), Pantja, Potapov, Costrov, Kotljarov, Narh, Melnikov (51. Vasilevič)
    Náhradníci: Romanjuk, Krivošejev, Vasilevič, Malkevič, Mjakiš, Sljusar, Senko, Ševčenko, Žuk

    Rozhodčí: Cinkevič – Romanov, Maljutin
    bahis siteleri