Francie – Španělsko 2:0 (kon.)
konec
Francie
2:0 (0:0)
Španělsko
Středa 13.05.2020, 12:00 • Park princů, Paříž • Mistrovství Evropy 1984 • Finále
     
    Z roku 1984 se loučím, děkuji za pozornost a zítra se můžete těšit na další díl seriálu finálových zápasů tentokrát z dalšího ME v roce 1988, kde se utkaly celky Nizozemska a Sovětského svazu. (13:24:56)
     
    Fotbalisté Francie na domácí půdě v pařížském Parku princů slaví při své historicky první finálové účasti na velkém turnaji titul mistrů Evropy.
    Samotné finále nemělo oslnivou úroveň, v první půli byli mírně nebezpečnější hosté, ale do úplně vyložené šance se nedostali a především za celý zápas nepřinutili brankáře Batse k ostrému zákroku.
    Po přestávce už byli Francouzi lepší a po devátém zásahu Michela Platiniho v pátém zápase na turnaji vedli. Trestný kop proklouzl smolně pod tělem brankáře Arconady kousek za čáru.
    Francie měla ještě několik příležitostí zvýraznit náskok, což se povedlo v krátkém oslabení po vyloučení Le Rouxe v 85. minutě až v nastaveném čase z brejku Belloneovi.
     
    Střely na branku: 5:0. Střely mimo: 4:5. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 17:19.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Stále se hraje, nastavené minuty se ještě v 80. letech na tabuli neukazovaly. Amoros vypomohl v obraně čistým skluzem do autu.
    90+1. Bruno BELLONE - 2:0
     
    90+1
    Francie právě vstřelila branku!
    Křížnou přihrávku Jeana Tigany do brejku využil nádherným dloubáčkem tváří v tvář brankáři BRUNO BELLONE ke gólové pojistce a většina fanoušků v Parku princů vybuchla nadšením.
     
    90
    Čerstvý muž Roberto Fernández neprostřelil francouzskou hráz na velkém vápně a pak mu Vojtech Christov odpískal šlapák. Vteřiny utíkají proklatě rychle a Paříž už se těší na velkolepé oslavy titulu.
     
    90
    Z vlastní poloviny hřiště rozehrají Francouzi po nedovoleném zákroku Carlose Santillany.
     
    89
    Nejde to. López se snažil do uličky vysunout Carrasca, před ním však čistě vypíchl míč poslední z domácích obránců.
     
    88
    Křečovitě hrajícím Španělům je pískán faul na brankáře a Bats si před rozehráním samozřejmě musí řádně natáhnout stulpny.
     
    87
    Nerozchytaný Bats nejistě podběhl míč, za ním zachránili situaci spoluhráči, kteří se stáhli v plném počtu před bránu.
     
    87
    O pár chvil později už Vojtech Christov píská. Genghini postrčil Urquiagu, hosté dostávají příležitost přímého kopu ze strany z výhodného místa.
     
    86
    Penalty se po střetu ve vápně domáhali hosté marně.
     
    86
    Trenér Španělska Miguel Muñoz okamžitě reaguje posílením ofenzívy: ze hřiště odchází obránce Salvador García, opačným směrem jde útočník Roberto Fernández.
    85. Červenou kartu viděl po druhé žluté Le Roux
     
    85
    Druhou žlutou a následně červenou kartu dostává Yvon Le Roux (Francie). Ve skluzu podrazil rozběhnutého Sarabiu a Španělům se skýtá možnost přesilové hry.
     
    83
    Příliš dlouhé přihrávky do zámezí či nepřesné na kopačky soupeře. Tak vypadá snažení obou celků s blížícím se závěrem nervózního finále.

    Karel Jedlička

    Branky: 57. Platini, 90+1. Bellone

    Karty:   30. L. Fernández (FRA), 54. Le Roux (FRA) – 27. Gallego (ESP), 30. Carrasco (ESP)   85. Le Roux (FRA)


    Střely na branku: 5:0. Střely mimo: 4:5. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 17:19.
    Francie: Bats – Battiston (73. Amoros), Le Roux, Bossis, Domerque – Giresse, L. Fernández, Tigana – Lacombe (80. Genghini), Platini /C/, Bellone
    Náhradníci: Bergeroo, Rust – Tusseau, Ferreri, Bravo, Six, Rocheteau

    Španělsko: Arconada /C/ – Urquiaga, García (86. R. Fernández), Gallego, Camacho – Señor, Moreno (77. Sarabia), Muñoz – Santillana, López, Carrasco
    Náhradníci: Buyo, Zubizaretta – Goikoetxea, Maceda, Gordillo, Butragueño, Alonso

    Rozhodčí: Vojtech Christov (ČSSR)

    Diváci: 47 368
    bahis siteleri