Tottenham – Chelsea 1:1 (5:4 po pen.)
po penal. (5:4)
Tottenham Hotspur
1:1 (0:1)
Chelsea FC
Úterý 29.09.2020, 20:45 • Tottenham Hotspur Stadium • Anglický Ligový pohár • Osmifinále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Vítám tu všechny fotbalové příznivce! Tento týden jsou na programu osmifinálové zápasy anglického Carabao Cupu, neboli Ligového poháru. V úterý večer je na programu londýnské derby mezi Tottenhamem a Chelsea. Domácí Kohouty však čeká už ve čtvrtek zápas play off Evropské ligy a manažer Jose Mourinho již dopředu vyhlásil, že upřednostní právě evropskou konfrontaci.
     
    Chelsea FC:
    Chelsea vstoupila do nové sezóny značně posílená. Z Lipska dorazil kanonýr Timo Werner, z Leverkusenu jednadvacetiletý ofenzivní záložník Kai Havertz, z Ajaxu přišel křídelník Hakim Zijach a z Leicesteru levý obránce Ben Chilwell. Zatím poslední posilou je senegalský brankář Édouard Mendy, k jehož přestupu z francouzského Rennes výrazně přispěl Petr Čech. V úvodu ročníku ale Blues stále nepodávají očekávané výkony. Premier League začali vítězstvím 3:1 v Brightonu, pak ale doma podlehli 0:2 mistrovskému Liverpoolu a naposledy remizovali 3:3 na hřišti nováčka WBA. V poločase přitom domácí vedli už 3:0, svěřenci Franka Lamparda pak zachránili alespoň bod skvělým finišem. Minulý týden Chelsea vstoupila do Ligového poháru výhrou 6:0 nad druholigovým Barnsley.
     
    Tottenham Hotspur:
    I Spurs se v létě snažili posílit kádr. Do týmu přišli obránci Sergio Reguilón z Realu Madrid a Matt Doherty z Wolves. V Southamptonu si Mourinho vyhlédl středního záložníka Pierra-Emila Höjbjerga a dotáhnout se nakonec podařil i návrat ztraceného syna z Realu Madrid – Garetha Balea. Za zmínku stojí i bývalý reprezentační brankář Anglie Joe Hart. Kohouti se v úvodu ročníku musejí vypořádat s náročným programem, jelikož hrají také předkola Evropské ligy. V Premier League mají stejnou bilanci jako Chelsea. Na úvod doma padli 0:1 s Evertonem, poté zvítězili 5:2 na Southamptonu a naposledy remizovali na svém hřišti 1:1 s Newcastlem. V předkolech EL sehráli dva venkovní zápasy. Bulharský Plodiv zdolali 2:1, makedonskou Škendiji 3:1. V Ligovém poháru postoupil Tottenham přes Leyton Orient bez boje, jelikož soupeře postihl koronavirus.

    Ve čtvrtek Tottenham čeká utkání play off Evropské ligy proti Maccabi Haifa. Manažer José Mourinho se nechal slyšet, že anglická FA termínem osmifinálového duelu Ligového poháru již rozhodla o postupu Chelsea, čímž naznačil, že nejsilnější sestavu nasadí proti Izraelcům a v úterý si zahrají hlavně mladíci.
     
    V soubojích tradičních rivalů se momentálně mnohem více daří Chelsea, která vyhrála poslední čtyři zápasy. V minulé sezóně zvítězila v rámci Premier League 2:0 na stadionu Kohoutů a 2:1 na domácím hřišti. V předloňském ročníku se oba soupeři potkali právě v Ligovém poháru. Chelsea prohrála na Tottenhamu 0:1, ovšem před svými fanoušky pak dokázala zvítězit po řádné hrací době 2:1 a následně uspěla na penalty.
     
    Sestava Tottenhamu byla dlouho záhadou, jelikož už za dva dny čeká tento celek zápas play off Evropské ligy. José Mourinho ale nakonec nominoval poměrně silnou zahajovací jedenáctku s brankářem Llorisem, stoperem Alderweireldem, křídelními obránci Aurierem a Reguilónem, středními záložníky Fernandesem a Sissokem a na hrotu má operovat také Érik Lamela. Na lavičce navíc bude připraven naskočit v případě potřeby do hry i Harry Kane. Také Frank Lampard postavil silný tým, můžeme se tedy těšit na velmi zajímavé derby.
     
    Úvodní sestavy:

    Tottenham Hotspur: Lloris (C) – Alderweireld, Dier, Tanganga – Aurier, G. Fernandes, NDombèlé, Moussa Sissoko, Reguilón – Bergwijn, Lamela.
    Náhradníci: Hart – Lucas Moura, B. Davies, P.-E. Höjbjerg, Doherty, Kane, D. Sánchez.

    Chelsea FC: Mendy – Azpilicueta (C), K. Zouma, Tomori, Chilwell – Jorginho, Kovačić – Hudson-Odoi, Mount, Werner – Giroud.
    Náhradníci: Arrizabalaga – Kanté, Barkley, Havertz, T. Abraham, R. James, Emerson.

    Rozhodčí: Mason – Scholes, Wood.
     
    V brance Chelsea dnes debutuje posila z Rennes Edouard Mendy. Poprvé v základní sestavě si zahraje Ben Chilwell.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První defenzivní práce pro Bena Chilwella. Po jeho zákroku bude Chelsea vhazovat.
     
    2
    Hudsonovi-Odoiovi nevyšla předávka na nabíhajícího Azpilicuetu. Ani Tottenham se ale daleko nedostal a poté si mohl zahrát Edouard Mendy, jemuž spoluhráč adresoval malou domů.
     
    4
    Zápasu přihlíží i Gareth Bale. Vynikající velšský fotbalista, který se vrátil do Tottenhamu po letech v Realu Madrid, ještě zasáhnout do hry ze zdravotních důvodů nemůže.
     
    5
    Hudson-Odoi centroval z pravé strany. O chvíli později Timo Werner zase zleva. Na zadní tyč si zabíhal právě Callum Hudson-Odoi, který ale na balón hlavou nedosáhl.
     
    7
    Steven Bergwijn získal míč na levé straně a rozběhl se s ním dopředu. Poté hledal na hrotu čekajícího Érika Lamelu, ovšem o toho se postaral hostující stoper Kurt Zouma.
     
    8
    Kolmá přihrávka na levé křídlo měla hledat Tima Wernera, který ale nemohl na míč dosáhnout. Vhazují domácí.
     
    10
    Zatím je to vyrovnané utkání. Chelsea je asi o něco více na míči, kombinuje však spíše ve středu hřiště.
     
    12
    Nyní si balón už dlouho vyměňují hostující obránci.
     
    12
    Nakonec míč směřoval na pravé křídlo na Hudsona-Odoie, který byl ale ustrážen a hosté budou jen vhazovat.
     
    13
    Blues nadále hrají s balónem a zvyšují tak svou statistiku držení míče. Ta je teď někde na 75 procentech.
     
    14
    Spurs v bloku vyčkávají na případnou chybu soupeře a možnost na rychlý brejk. Hosté nadále obehrávají prostor na útočné polovině. Chybí ale finální přihrávka.
     
    15
    První střelecký pokus hostů. Po odraženém míči to zdálky zkusil Mason Mount, který bránu Tottenhamu netrefil.
     
    17
    Tohle už byla šance Chelsea! Mason Mount převzal na levém křídle přihrávku do běhu a posílal míč před bránu. Tam nejistě zasáhl Tanganga, který balón odehrál jen k nohám Calluma Hudsona-Odoie, jenž naštěstí pro domácí zamířil jen do náruče Huga Llorise!
    17. Hudson-Odoi zamířil v dobré příležitosti jen do středu brány.
     
    19
    Chelsea právě vstřelila branku!
    Hosté se ujímají vedení! Vše začala chyba Sergia Reguilóna, který na levé straně z pohledu Spurs ztratil míč. Toho se pak ujal César Azpilicueta, který svou zpětnou přihrávkou našel TIMA WERNERA. Ten si na hranici šestnáctky balón připravil na pravačku a přízemní střelou na přední tyč zaskočil Llorise. Werner se raduje z prvního zásahu v dresu Chelsea.
    19. Timo WERNER - 0:1
     
    22
    Domácí mohli rychle vyrovnat! Gedson Fernandes se dostal s balónem za obranu Chelsea. Po souboji se Zoumou balón propadl za vybíhajícího brankáře Mendyho a domácí záložník byl před prázdnou bránou. Ztratil ale rovnováhu a než se srovnal, Zouma mu stačil balón vypíchnout!
    22. Gedson Fernandes nebyl daleko od vyrovnání, neudržel ale rovnováhu a pak ho definitivně odzbrojil Zouma.
     
    23
    Domácí zahrávali rohový kop. Centr Lamely ale další šanci nepřinesl.
     
    25
    Hosté dosud měli velkou převahu v držení míče. Tottenham hrál z bloku, ale pokud chce uspět, bude muset začít hrát více ofenzivně.
     
    27
    Zdravotní problémy má Eric Dier, který skončil na trávníku. Zatím je v péči lékařů.
     
    28
    Hra už opět pokračuje. Tentokrát se ocitl na zemi NDombèlé, kterého dohrál Giroud.
     
    29
    Ani tady to nebude nic vážného. Hra opět pokračuje.
     
    30
    Callum Hudson-Odoi vběhl z prvé strany do pokutového území. Tam ale podklouzl.
     
    31
    Právě Hudson-Odoi si dal míč daleko od nohy a ve snaze se k němu opět dostat smetl Reguilóna. Křídelníkovi Chelsea byl odpískán útočný faul.
     
    33
    Držení míče – 26 % : 74 %
     
    35
    Hra se v posledních minutách uklidnila. Domácí nyní rozehrávají akci z vlastní poloviny.
     
    35
    Érik Lamela dostal míč na pravou stranu pokutového území, kde se uvolnil přes Jorginha a po zemi vypálil. Edouard Mendy se poprvé výrazněji předvedl a vykopl balón zpět do pole pravou nohou!
    35. Lamelovu střelu vyrazil nohou Mendy.
     
    37
    Domácí začínají přebírat iniciativu. Rozhodně by pro ně bylo příjemné do přestávky vyrovnat.
     
    39
    Hosté ale nechtějí pustit soupeře do tlaku a sami přešli s míčem až na útočnou polovinu, kde ho drží.
     
    40
    Hudson-Odoi sprintoval na pravém křídle zbytečně. Byl v ofsajdu.
     
    41
    Na střídačce Tottenhamu se začíná pomalu chystat do hry Harry Kane. Možná se zapojí do zápasu hned na začátku druhé půle!
     
    42
    Je pravda, že Érik Lamela není klasickým hrotovým útočníkem a Steven Bergwijn je spíše křídlo. Typická devítka by tedy měla hře Kohoutů pomoci.
     
    43
    Lamela na rohu šestnáctky protihráče neumotal a dopředu mohla Chelsea. Reguilón však čistě zastavil Girouda a hra se zase otáčí.
     
    44
    Hosté momentálně nikam nepospíchají, míč drží u půlící čáry. Poločas teď chtějí především bez komplikací dohrát.
     
    45
    Azpilicueta hledal dlouhým nákopem Oliviera Girouda. Míč to nebyl vůbec špatný, možná ho ale Giroud potřeboval o trochu níže, třeba na hrudník. Hlavou si ho nedokázal připravit tak, aby mohl zakončovat.
     
    45+1
    Sudí Lee Mason nastaví poločas o dvě minuty.
     
    45+1
    Střely na bránu – 1:2
     
    45+2
    Žlutou kartu dostal hostující záložník Mateo Kovačić, který taktickým faulem ve středu hřiště zastavil unikajícího Lamelu.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas dopadl lépe pro Chelsea, která vede na půdě Tottenhamu 1:0. Hosté si počínali velmi rozvážně na míči. Ten drželi mnohem častěji než soupeř, ale nikam se s ním nehnali. Z trpělivé hry využili nejdříve šanci Hudsona-Odoie, který mířil jen do středu brány a o chvíli později je už poslal střelou z hranice šestnáctky do vedení Timo Werner. Ten si připsal první gól za Chelsea po přestupu z Lipska. Kohouti mohli rychle srovnat. Gedson Fernandes s ocitl s míčem už za vybíhajícím brankářem Mendym, ovšem v té chvíli padal a balón odklidil do bezpečí Zouma. Poté se ještě prezentoval nebezpečným zakončením Lamela, Mendy byl však na místě.
    Do konfliktu se během první půle dostali manažeři svých týmů Frank Lampard a José Mourinho. Mourinho přitom Lamparda vedl jako hráče a v Chelsea spolu dosáhli velkých úspěchů.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    O přestávce neproběhlo žádné střídání. Harry Kane, který se začal na konci první půle připravovat, se rozcvičuje u postranní čáry.
     
    48
    Serge Aurier dostal přihrávku na pravou stranu a následně balón posouval do šestnáctky Sissokovi. Ten však balón obdržel dále od nohy než potřeboval a ve skluzu ho posunul jen ke stoperům soupeře.
     
    49
    Steven Bergwijn se dostal k míči už uvnitř pokutového území. Zvolil tvrdou střelu, která však Mendyho bránu poměrně výrazně minula.
     
    50
    Výborná spolupráce křídelních obránců Tottenhamu! Serge Aurier zatáhl balón dopředu po pravé straně a krásnou přihrávkou našel Sergia Reguilóna, který celou situaci na druhé straně výborně zavřel. Ránu Španěla, který do Spurs přišel z Realu Madrid, však vytlačil nad bránu Eduard Mendy, který ukázal, že by mohl být pro Lamparda velmi platnou posilou.
    50. Reguilónovu střelu vyrazil nad bránu Mendy.
     
    51
    Následný roh soupeře fotbalisté Chelsea ubránili.
     
    53
    Domácí ve druhém poločase přidali. Na dlouhý pas Diera za obranu si naběhl Steven Bergwijn. Ten ještě nahrával Sergeovi Aurierovi, který pálil slabší levačkou vedle vzdálenější tyče.
     
    55
    Rychlá akce domácích na levé straně rezultovala v rohový kop...
     
    56
    NDombèlé ho rozehrál nakrátko, nic velkého z toho ale nebylo.
     
    58
    César Azpilicueta převzal na útočné polovině míč od Jorginha, udělal s ním pár rychlých kroků a zkusil to zdálky. Bránu domácích ale netrefil.
     
    60
    Mendy zakládal akci Chelsea přesným dlouhým nákopem, Kovačić a následně ani Giroud však nedokázali balón dobře zpracovat. Míče se tedy ujímají Kohouti.
     
    61
    Japhet Tanganga držel rukama Masona Mounta. Za to domácí obránce obdržel žlutou kartu.
     
    61
    Standardní situaci rozehrával Mount. Míč padal na zadní tyč k Azpilicuetovi, který byl ale v ofsajdu.
     
    62
    Mason Mount byl atakován Fernandesem u postranní čáry a zůstal ležet na trávníku. Rozhodčí faul nepískal, pak ale hru raději přerušil.
     
    63
    Střídání v týmu Tottenham Hotspur: ze hřiště odchází Gedson Fernandes, přichází Pierre-Emile Höjbjerg.
     
    64
    Brzy bude střídat i Chelsea. Do hry se chystá Emerson.
     
    65
    Timo Werner si počínal nedovoleně v souboji s Tangangou. Rozehrávat bude domácí celek.
     
    66
    Střídání v týmu Chelsea FC: ze hřiště odchází Ben Chilwell, přichází Emerson.
     
    67
    Zajímavá narážečka domácích fotbalistů v šestnáctce soupeře. Lamelovu finální nahrávku ale odklidil Zouma do autu.
     
    68
    Bergwijna zastavil pro změnu Fikayo Tomori. I on poté hrál do autu.
     
    68
    Dalekonosný pokus Sergeho Auriera byl sražen na roh. Ten rozehraje Lamela...
     
    69
    Lamelův centr od rohového praporku Mendymu vypadl z rukavic. Pomohli mu ale obránci.
     
    70
    Ve druhém poločase má více ze hry Tottenham, který se snaží vyrovnat. Až na šanci Reguilóna ale nemá územní převaha Spurs nějaké větší vyústění.
     
    70
    José Mourinho výrazně posiluje ofenzivu. Stopera Japheta Tangangu nahrazuje anglický reprezentační útočník Harry Kane!
     
    70
    Střídání v týmu Chelsea FC: ze hřiště odchází Mateo Kovačić, přichází N'Golo Kanté.
     
    71
    Podruhé dnes přišla domácí příležitost po spolupráci křídelních obránců. Serge Aurier odcentroval na zadní tyč, kam si naběhl Sergio Reguilón, který v pádu hlavičkoval vedle.
     
    73
    Rohový kop pro Chelsea. Ten zahrával Mason Mount, jehož centr na přední tyč si pohlídal Reguilón.
     
    73
    N'Golo Kanté získal u postranní čáry míč, předal ho Azpilicuetovi a ten ho poslal do poutového území na Tima Wernera. Jeho přízemní střelu dokázal pokrýt Hugo Lloris!
    73. Werner si nepřišel na brankáře Llorise.
     
    74
    Po sraženém centru Girouda budou hosté zahrávat další roh.
     
    75
    Po Mountově centru balón boxoval do bezpečí brankář Lloris.
     
    76
    Střídání v týmu Tottenham Hotspur: ze hřiště odchází Steven Bergwijn, přichází Lucas Moura.
     
    76
    Střídání v týmu Chelsea FC: ze hřiště odchází Olivier Giroud, přichází Tammy Abraham.
     
    77
    Hosté mohou využívat otevřenější obrany Tottenhamu! Callum Hudson-Odoi si na hranici šestnáctky navedl míč na pravačku a z této dobré pozice přestřelil bránu.
    77. Šance Hudsona-Odoie.
     
    79
    Tohle Mason Mount pokazil! Spolu s Wernerem totiž postupovali pouze proti obránci Dierovi, který ale dokázal Mountovu přihrávku na německého útočníka zablokovat! Werner by jinak šel sám na Llorise.
     
    81
    Harry Kane snad poprvé u míče a hned z toho byla šance! Domácí útočník obehrál v pokutovém území zasekávačkou Tomoriho, bohužel pro Spurs však zamířil nad břevno!
    81. Kane se zbavil Tomoriho, ale pak přestřelil.
     
    82
    Oba manažeři se pohybují u postranní čáry a dirigují své svěřence. José Mourinho by rád porazil svůj bývalý klub, Frank Lampard by zase chtěl předčít svého někdejšího lodivoda.
     
    83
    Žlutou kartu dostává Jorginho (Chelsea FC).
     
    83
    Tottenham právě vstřelil branku!
    Domácím se podařilo vyrovnat! Míč dostal na levou stranu Sergio Reguilón. Ten následně vymyslel centr na zadní tyč, kde balón přistál u nohou ÉRIKA LAMELY a ten zblízka překonal bezmocného Mendyho – 1:1.
    83. Érik LAMELA - 1:1
     
    86
    Přihrávka Hudsona-Odoie nenašla Abrahama. Míče se tak ujal Lloris.
     
    87
    Érik Lamela si dělal prostor na pravé straně pokutového území. Jeho střelu ale zablokoval Emerson.
     
    88
    Aurier odletěl od Kantého, který si dle sudího počínal nedovoleně. Standardní situace pro domácí, kteří jsou nabuzeni a věří, že by mohli utkání rozhodnout ještě v řádné hrací době.
     
    89
    Rozehrávka nakrátko. Z pravé strany pak odcentroval Aurier, míč v pokutovém území nezkrotil Lucas Moura.
     
    90+1
    Rozhodčí nastaví tři minuty!
     
    90+2
    Hosté kombinují na své útočné polovině. Uvidíme, zda si ještě dokáží připravit nějakou šanci...
     
    90+3
    Zouma se vydal na útočný výlet a pokusil se narazit Wernerovi, ovšem domácí obrana byla pozorná. Následně nepřekvapil defenzivu Tottenhamu ani centr Wernera. Rozhodnou penalty!
     
    90+3
    Druhý poločas skončil.
     
    Zápas skončil po 90 minutách remízou 1:1 a rozhodovat tedy bude penaltový rozstřel. Chelsea byla lepší v první půli, Tottehham zase ve druhé, kdy se mu podařilo vyrovnat. Výsledek po řádné hrací době je tedy zasloužený.
     
    Střílení penalt začíná.
     
    1. série
    1:0
    Jako první šel Eric Dier, který překonal Mendyho střelou do protipohybu.
    Eric DIER
     
    1. série
    1:1
    Tammy Abraham to kopl úplně stejně jako Dier. I Lloris skočil na stejnou stranu jako před ním Mendy.
    Tammy ABRAHAM
     
    2. série
    2:1
    A zase! Mendy skočil doleva, Érik Lamela střílel doprava z jeho pohledu.
    Érik LAMELA
     
    2. série
    2:2
    Proměnil také César Azpilicueta, rovněž s přehledem.
     
    3. série
    3:2
    Pierre-Emile Höjbjerg to kopl po zemi na druhou stranu, než kterou si vybral Mendy.
    Pierre-Emile HÖJBJERG
     
    3. série
    3:3
    Lloris vystihl směr penalty Jorginha, na míč ale nedosáhl.
    JORGINHO
     
    4. série
    4:3
    Mendy skáče vytrvale na jednu stranu, domácí to kopou na druhou. Nyní to udělal i Lucas Moura.
    Lucas MOURA
     
    4. série
    4:4
    Emerson rovněž s přehledem. Brankáři zatím nemají moc šanci.
    EMERSON
     
    5. série
    5:4
    Mendy poprvé skočil napravo, jenže Harry Kane mu to poslal nalevo!
    Harry KANE
     
    5. série
    5:4
    Skvělý Hugo Lloris! Penaltu Masona Mounta vytěsnil kapitán Tottenhamu vedle své brány a Tottenham slaví postup do čtvrtfinále Ligového poháru.
    Mason MOUNT
     
    Konec zápasu.
     
    V penaltovém rozstřelu se nakonec radují z postupu fotbalisté Tottenhamu! Až do páté série všichni exekutoři s přehledem proměňovali. Nemýlil se také Harry Kane. Pak však Hugo Lloris vychytal Masona Mounta a Kohouti mohli začít slavit.

    V řádné hrací době jsme viděli dva různé poločasy. V tom prvním byli lepší hosté, které poslal v 19. minutě do vedení Timo Werner. Po změně stran ale Kohouti přidali, vynutili si převahu a v 83. minutě zužitkoval Reguilónův centr Érik Lamela.
     
    Statistiky zápasu:
    Držení míče: 37 % : 63 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 5:3. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:14.
     
    To už je z mé strany vše. Přeji krásný zbytek večera! (23:06:46)

    Martin Augustin

    Branky: 83. Lamela – 19. Werner

    Karty:   61. Tanganga (TOT) – 45+2. Kovačić (CHE), 83. Jorginho (CHE)

    Penaltový rozstřel:

    1. série:
    1:0   Eric Dier (TOT)
    1:1   Tammy Abraham (CHE)
    2. série:
    2:1   Érik Lamela (TOT)
    2:2   César Azpilicueta (CHE)
    3. série:
    3:2   Pierre-Emile Höjbjerg (TOT)
    3:3   Jorginho (CHE)
    4. série:
    4:3   Lucas Moura (TOT)
    4:4   Emerson (CHE)
    5. série:
    5:4   Harry Kane (TOT)
    5:4   Mason Mount (CHE)


    Držení míče: 37 % : 63 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 5:3. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:14.
    Tottenham Hotspur: Lloris (C) – Alderweireld, Dier, Tanganga (70. Kane) – Aurier, G. Fernandes (63. P.-E. Höjbjerg), NDombèlé, Moussa Sissoko, Reguilón – Bergwijn (76. Lucas Moura), Lamela.
    Náhradníci: Hart – Lucas Moura, B. Davies, P.-E. Höjbjerg, Doherty, Kane, D. Sánchez.

    Chelsea FC: Mendy – Azpilicueta (C), K. Zouma, Tomori, Chilwell (66. Emerson) – Jorginho, Kovačić (70. Kanté) – Hudson-Odoi, Mount, Werner – Giroud (76. T. Abraham).
    Náhradníci: Arrizabalaga – Kanté, Barkley, Havertz, T. Abraham, R. James, Emerson.

    Rozhodčí: Mason – Scholes, Wood
    bahis siteleri