Finsko – Irsko 1:0 (kon.) | Bulharsko – Wales 0:1 (kon.) | Norsko – Sev. Irsko 1:0 (kon.)
Rumunsko – Rakousko 0:1 (kon.) | Skotsko – Česko 1:0 (kon.) | Slovensko – Izrael 2:3 (kon.)
Turecko – Srbsko 2:2 (kon.) | Rusko – Maďarsko 0:0 (kon.)
konec
Bulharsko
0:1 (0:0)
Wales
Středa 14.10.2020, 20:45 • Nacionalen Stadion Vasil Levski, Sofia • Liga národů UEFA - Liga B • Skupina 4
Předzápasové kurzy
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (22:47:51)
     
    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 0:5. Střely mimo: 3:5. Rohy: 4:7. Ofsajdy: 0:4. Fauly: 15:16.
     
    Wales dokázal zvítězit na půdě Bulharska nejtěsnějším možným rozdílem 1:0 a udržel se tak v čele skupiny 4 o bod před Finskem. Giggsova družina tak stále může pomýšlet na postup mezi evropskou elitu.

    Dlouho se zdálo, že v Sofii skončí střetnutí bezbrankovou remízou. První poločas byl bez šancí, ale v tom druhém hosté výrazně zabrali. Marně však dobývali domácí defenzivu, na kterou našli recept až v 85. minutě, kdy se po centru z pravé straně prosadil střídající Jonathan Williams, jenž zároveň vstřelil premiérovou branku v reprezentaci. Zbytek utkání si fotbalisté s drakem ve znaku pohlídali, Bulhaři nedokázali přijít s rychlou odpovědí.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    90+6
    Wales vyhraje. Poslední možnost útoku zazdil Todor Nedelev, ofenzivní záložník ve skluzu minul balón, trefil pouze nohy protihráče.
     
    90+5
    Slibně vypadající protiútok Walesu zastavil zdvižený praporek pomezního rozhodčího signalizující ofsajd. Matondo nahrával Jonathanu Williamsovi příliš pozdě.
     
    90+4
    Domácí znovu zkusili štěstí levou stranou. První pokus Jomova o centr zblokoval Neco Williams, ten druhý zase přeletěl všechny přítomné hráče ve vápně.
     
    90+3
    Autor dosud jediného gólu Jonathan Williams připisuje do statistik rovněž žlutou kartu. Vysloužil si ji za faul na polovině hřiště, kde zajel do nic netušícího Isy.
     
    90+2
    Z levé strany přiletěl do pokutového území Walesu centr od Nedjalkova. V přehuštěném prostoru se nejrychleji zorientoval Mepham, balón odkopl mimo nebezpečí.
     
    90+1
    Bulharsko drží balón na kopačkách, avšak nic velkého zatím vymyslet nedokázalo. Obrana protivníka působí jistým dojmem.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby šest minut.
     
    89
    Cicinho toho má dost. Navzdory faktu, že jeho mužstvo prohrává, sedl na zem. Důsledkem jsou křeče v pravé noze.
     
    88
    Dermendžijevova družina bojuje v posledních minutách o kýžený bod, jehož možný zisk před malou chvíli dočasně ztratila.
     
    87
    Hosté pokračují v útočení. Z dvaceti metrů vypálil prudkou ránu letící těsně zad zemí Rabii Matondo, Mihajlov zasáhl nadvakrát.
    85. Jonathan WILLIAMS - 0:1
     
    85
    Wales právě vstřelil branku!
    Svěřenci trenéra Giggse se dočkali! Po pravé lajně utekl Neco Williams, jenž přízemním centrem vybídl k zakončení JONATHANA WILLIAMSE. Střídající záložník střelou z voleje poslal balón neomylně pod břevno. Sedmadvacetiletý fotbalista vsítil svou první reprezentační branku!
     
    84
    Střídání v týmu Bulharsko: ze hřiště odchází Kiril Despodov, přichází Bircent Karagaren.
     
    83
    Kiril Despodov v posledních chvílích patří k nejlepším hráčům na hřišti. Dnes poněkolikáté zajímavě odcentroval z pravé strany, Jomova přehlavičkoval Ampadu.
     
    82
    Ačkoli je pravda, že zranění jedničky tempo fotbalistů v červených dresech poměrně dost narušilo. Naopak to jsou Bulhaři, kteří zkoušejí využít herního vápadku soupeře.
     
    81
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Skóre mezi Bulharskem a Walesem zůstává i nadále bezbrankové, avšak tlak hostů stoupá každou minutou víc a víc.
     
    80
    Centr z rohového kopu nepřinesl nebezpečí pro hostující svatyni a pro příchozího Daviese. Osmadvacetiletý gólman si odbývá v národním dresu soutěžní premiéru.
     
    79
    Střídání v týmu Wales: ze hřiště odchází Wayne Hennessey, přichází Adam Davies.
     
    78
    Wayne Hennessey opouští hrací plochu za pomoci zdravotníků, kteří jej podpírají. Za postranní čárou se mezitím připravuje Adam Davies.
     
    77
    Tak to je velká nepříjemnost pro Wales. Hennessey si při sprintu natáhl pravý zadní stehenní sval, zbytek zápasu zřejmě bude muset odchytat rezervní gólman.
     
    76
    Gólman Wayne Hennessey zareagoval příliš pozdě na složitou malou domů, kterou mu adresoval Mepham. Strážce svatyně již nestihl míč na hrací ploše.
     
    75
    Střídání v týmu Bulharsko: ze hřiště odchází Božidar Krajev, přichází Ismail Isa.
     
    74
    Rabii Matondo mohl být hrdinou. Z pravé strany si naběhl na centr Jonathana Williamse, jenže hlavou o kousek přestřelil.
     
    73
    Ryan Giggs vyslal do závěrečných zhruba dvaceti minut dvě čerstvé tváře. Tlak Walesu stoupá každou minutou, Bulhaři bojují z posledních sil.
     
    72
    Střídání v týmu Wales: ze hřiště odchází Harry Wilson, přichází Jonathan Williams.
    Střídání v týmu Wales: ze hřiště odchází Matthew Smith, přichází Dylan Levitt.
     
    71
    A opět Matondo. Tentokráte raději nezpracovával, rovnou dával kulatý nesmysl pod sebe na Robertse. Útočník bojoval ze všech sil, přesto doběhl k míči až po Nedjalkovovi.
     
    70
    Mizerný centr na přední tyč pohlídal Georgi Terziev, avšak hlavičkou poslal balón jen do míst, kde byl Rhys Norrington-Davies. Ten při zpracování použil ruku.
     
    69
    Rabii Matondo selhal při zpracování dlouhého nákopu Smithe. Zprvu se zdálo, že balón po cestě mimo hrací plochu nikdo netečoval, sudí však přisoudili Walesu roh, míč nejspíše ještě tečoval Dimitrov.
     
    68
    Pravé křídlo Bulharska, Kiril Despodov, stahovačkou obelstilo Daviese a centrovalo do šestnáctky. Před Nedelevem zakročil v posledním okamžiku Ampadu.
     
    67
    Wilson to ještě zkusí, bolest zřejmě nebyla tak vážná, jak to na první pohled vypadalo. Po překročení postranní čáry se okamžitě zapojil zpátky do hry.
     
    66
    Na polovině hřiště se zničehonic posadil na trávník Harry Wilson a vypadá to, že mladíka trápí křeče. To by znamenalo konečnou.
     
    65
    Protiútok Ostrovanů táhl levou stranou znovu Rabii Matondo. Ve finále akce vyslal přízemní centr za paty Robertse, který tím pádem nedokázal vystřelit.
     
    64
    Nohou to nešlo, a tak Todor Nedelev přiťukl míč Krajevovi až na druhý pokus hlavou. Útočník zakončením z otočky zasáhl pouze Rodona.
     
    63
    Zajímavý signál, Božidar Krajev poslal prudkou přihrávku na hranici šestnáctky, kde stál nikým neatakovaný Janis Karabeljov. Balón však trefil vnějším nártem, málem místo odkopu hosté vhazovali.
     
    62
    Rychle na druhou stranu. Georgi Jomov totiž dokázal uprchnout Williamsovi a nástřelem do Mephama získal po dlouhé době standardku v podobě rohu.
     
    61
    Rabii Matondo po příchodu na trávník působí velmi dobrým dojmem. Pěknou individuální akce, kdy si přes dva hráče navedl balón z levého křídla na střed, zakončil technickou střelou, jež proletěla kousek vedle pravé části brankové konstrukce.
     
    60
    Nově příchozí Matondo se dlouho nerozmýšlel, druhým dotekem poslal kulatý nesmysl na střed Robertsovi. Přízemní střela na střed připomínala spíše malou domů.
     
    59
    Ve druhém poločase se rozhodčí Ağayev rozhodně nenudí. Tentokráte udělil žlutý kartónek stoperu Dimitrovovi za skluz proti Wilsonovi.
     
    58
    Pravý obránce domácích Cicinho by si měl dávat velký pozor na fauly, protože jednu žlutou už na kontě má. Po zásahu loktem do hlavy Smithe mu sudí druhý trest ještě odpustil.
     
    57
    Druhý poločas zatím nabízí o poznání záživnější podívanou než ten první. Wales, vědom si ubíhajícího času, začal o poznání více útočit.
     
    56
    Božidar Krajev potřeboval ještě pár centimetrů navíc. Zleva přiletěl povedený centr od Jomova, na nějž útočník těsně nedoskočil.
     
    54
    Střídání v týmu Wales: ze hřiště odchází Daniel James, přichází Rabii Matondo.
     
    54
    Bulhaři zkoušejí zklidnit hru kombinací na vlastní polovině. Soupeř jim to ale vůbec neulehčuje, presink vysunul opravdu vysoko.
    53. Mihajlov si poradil s Wilsonovým přímým kopem
     
    53
    Harry Wilson si opět vzal na starost exekuci přímého kopu. Balón poslal šikovně přes zeď, ovšem příliš pomalu, Mihajlov byl na zemi včas.
     
    52
    Janis Karabeljov zaváhal při rozehrávce, o balón ho připravil Matthew Smith. Chybující hráč vzápětí za dres stáhl soka na zem, za což obdržel kartu žluté barvy.
    51. Norrington-Davies při zakončení špatně trefil balón
     
    51
    Rhys Norrington-Davies mohl okořenit debut v reprezentaci gólem, avšak situaci zakončil mizerně. Roberts spoluhráče našel krásným pasem zprava, ale středopolař míč poslal vysoko nad.
     
    51
    Levý obránce Cicinho požadoval pro Jamese za jeho ostrý zákrok přímé vyloučení. Rozhodčí rozhodnutí nezměnil, naopak za příliš hlasité protesty udělil domácímu fotbalistovi taky žlutou kartu.
     
    50
    Druhá žlutá karta v rozmezí jedné minuty, tentokráte pro pravého křídelníka hostujícího celku. Daniel James může být za šlapák, který předvedl proti Despodovovi, ještě rád za žlutou.
     
    49
    Levé křídlo Walesu Harry Wilson obdržel kartu žluté barvy za přišlápnutí Karabeljova kotníku. Fotbalista působící v Liverpoolu se tímto momentem vykartoval pro další střetnutí národního mužstva v Lize národů.
     
    48
    Levou stranou nastartoval motory Daniel James. Cicinho jej stíhal marně, ale zastoupil ho Terziev, který zblokoval dobře vypadající centr.
     
    47
    Zatímco hostující trenér Ryan Giggs po poločasové přestávce ponechal na hraní ploše původní jedenáctku, tak domácí kouč Dermendžijev jednu změnu udělal, Malinova nahradil Cvetkovem.
     
    46
    Střídání v týmu Bulharsko: ze hřiště odchází Kristijan Malinov, přichází Aleksandar Cvetkov.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:47.
     
    Máme za sebou první, velmi nudný, poločas zápasu mezi Bulharskem a Walesem. Sledujeme opravdu hodně nezáživné střetnutí, které zatím nepřineslo jedinou větší příležitost. Pár náznaků měl o něco lépe hrající Wales, avšak defenziva soupeře v čele s gólmanem Mihajlovem je s přehledem pokryla.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Poslední vteřiny první půle probíhají na polovině Walesu, kde kombinují hráči v červených dresech. Bulhaři už ani nezkoušejí presovat.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu jednu minutu.
     
    44
    Nejvíce nahrávek má v prvním poločase s největší pravděpodobností bulharská stoperská dvojice Terziev – Dimitrov. Opět si několikrát vyměnili míč mezi sebou.
     
    43
    Bulharsko zkusilo štěstí středem. Malinov přihrál Karabeljovi, jenž chtěl z jedničky předat Jomovi, avšak balón trefil špatně, našel jen kopačky Williamse.
     
    42
    Ale bez úspěchu. Po sérii přihrávek zkusil samostatný průnik Harry Wilson, proti dvojici protihráčů nevymyslel nic převratného.
     
    41
    Welšané ještě zkoušejí v závěru úvodního dějství zabojovat o vedoucí branku. Aktuálně kombinují na obranné polovině soupeře.
     
    40
    Do konce prvního poločasu zbývá pět minut. Dočkáme se gólu nebo půjdou celky do kabin za bezbrankového stavu?
     
    39
    Dlouhé autové vhazování obrana v červených dresech ubránila bez větších problémů. Božidar Krajev podlehl nátlaku Ampadua.
     
    38
    Daniel James postupoval z levé strany sám na bránu, jenže ho zastavil hvizd hlavního arbitra, který reagoval na zdvižený praporek pomezního. Ofsajd.
     
    37
    Hodně naivní nástřel vyslal na bránu Todor Nedelev. Trojblok Welšanů neustoupil, balón ve finále zasáhl Chrise Mephama.
     
    36
    Svěřenci trenéra Dermendžijeva zapojili do hry nohama také brankáře Mihajlova. Strážce svatyně dlouho neotálel, bleskově přihrál Cicinhovi.
     
    35
    Premiérový roh Bulharska jistil s velkým přehledem Wayne Hennessey. Gólman vystartoval z brány, balón sebral do rukavic.
     
    34
    V blízkosti rohového praporku odvedl dobrou práci Božidar Krajev. Forward zkusil na Ampadua kličku po levé straně, stoper odvrátil míč do bezpečí pouze za cenu rohového kopu.
     
    33
    Stoper Dimitrov pěkným obloučkem dokázal poslat balón do běhu Nedjalkovi. Toho ale zradilo zpracování, Wales bude vhazovat.
     
    32
    Znovu Bulharsko kombinuje, zase na vlastní polovině. Osobní obrana hostujícího mužstva je velmi účinná, akce domácích většinou končí velmi brzy.
     
    31
    Půl hodina střetnutí je pryč a my stále čekáme na úvodní gól. Více ze hry má Wales, avšak žádná gólová příležitost k vidění, zatím, nebyla.
     
    30
    Po obstřiku postiženého místa Karabeljov vyskočil zpátky na nohy, zranění na něm není patrné. Kvůli zásahu lékařů však musí na chvíli opustit hrací plochu.
     
    29
    Bulharský defenzivní záložník zůstává sedět na trávníku, hlavní rozhodčí již vpustil na hřiště zdravotníky. Vypadá to na problém s pravým kotníkem.
     
    28
    První žlutou kartu střetnutí obdržel welšský kapitán Ben Davies. Levý obránce při přihrávce podklouzl a přitom tvrdě smetl Karabeljova.
     
    27
    Giggsova družina je přeci jen o něco aktivnějším mužstvem, ale rozhodně ne nijak výrazně. Obrana Bulharska zatím nedovolila favoritovi žádnou větší šanci.
     
    26
    Neco Williams obranným odkopem našel přesně místa, kam nabíhal Tyler Roberts. Útočník nevystřelil, přesto by případný zásah neplatil kvůli ofsajdovému postavení.
     
    25
    Nakonec podnikl výpad Kiril Despodov. Křídelník krásně prohodil míč mezi nohama Smithe, vzápětí ovšem pálil velmi nepřesně.
     
    24
    Domácí se snaží zklidnit hru kombinační hrou na polovině hřiště. Balón si zatím vyměňují stopeři, kolem šestnáctky Walesu je přehuštěno.
     
    23
    Útočný prohřešek rovněž na straně hostů. Matthew Smith si při zpětném pohybu neodpustil podražení vůči Nedelevovi.
     
    22
    Zajímavý úmysl Rhyse Norrington-Daviese, jenž průnikovou přihrávkou hledal Robertse. Útočník sprintoval do dobré pozici, Terziev zakročil ve skluzu doslova na poslední chvíli.
     
    21
    Wilson rychlé selhání napravil, když podpořil obrannou složku týmu a ještě vybojoval faul. S útočnou agresivitou to přehnal Krajev.
     
    20
    Harry Wilson umí zahrávat přímé kopy z podobných vzdáleností. Avšak v tomto případě mu pokus vůbec nesedl, kulatý nesmysl prosvištěl nad břevnem.
     
    19
    Daniel James si rozmyslel centr, raději přihrál pod sebe Smithovi. Středopolař přehodil soupeře, který ho následně srazil k zemi. Uvidíme standardní situaci.
     
    18
    Navzdory drobnému zatažení pokračoval Neco Williams v pohybu vpřed. Nakonec přihrál na střed Robertsovi, jenž ztroskotal na posledním obránci.
     
    17
    Zatím můžeme sledovat poměrně nudné utkání, které postrádá náboj. Wales ovšem musí zabojovat, protože Finsko v podvečer porazilo Irsko a vystřídalo Welšany na první místě tabulky.
     
    16
    Tyler Roberts to zamýšlel velmi chytře, jeho pokusu chybělo pár centimetrů. Místo složitého zpracování hlavičkou z hranici šestnáctky plánoval přehodit vyběhnuvšího gólmana, jenže vysoko přestřelil.
     
    15
    Bulhaři začínají víc a víc útočit. Dlouhý nákop za obran vyslal Kristijan Malinov, avšak brankář Wayne Hennessey včas zareagoval a vyboxoval balón ven z šestnáctky.
     
    14
    Obrana hostujícího mužstva neriskuje, v případě ohrožení raději zakopne balón do zámezí. Přesně to udělal Ethan Ampadu, na nějž dotíral Jomov.
     
    13
    Hodně sebevědomě zkoušel Todor Nedelev patičkou přehodit osobního strážce v podobě Mephama. Ten soka za svá záda nepustil.
     
    12
    Tentokráte žádný z fotbalistů s drakem na prsou nedokázal hlavičkovat na bránu. Nejvýše totiž vyskočil bránící fotbalista Božidar Krajev.
     
    11
    Cicinho při snaze o obranný zákrok podklouzl a míč již nestihl. To znamená, že Wales místo autového vhazování bude zahrávat roh.
     
    10
    Odvážná rozehrávka gólmana Mihajlova na krátko. Překvapeného spoluhráče Terzieva dostal do úzkých, obránce si pomohl dlouhým odkopem na útočnou polovinu.
     
    9
    Následoval rohový kop, James přetáhl centr na zadní tyč. V tomto prostoru naskakoval stoper Rodon, který zasáhl soupeře stojícího před ním.
     
    8
    Kapitánovi Benu Daviesovi se centr vůbec nepomohl. Zásluhu na tom měl ovšem také Kristian Dimitrov, jenž hlavičkou přizvedl balón mimo dosah ostatních.
     
    7
    Hrotový útočník Tyler Roberts vypomohl spoluhráčům s kombinací na pravém křídle. Sám si pak hodil míč po lajně, načež ho nedovoleně atakoval Karabeljov.
     
    6
    Dobrou práci odvedl Rhys Norrington-Davies. Středopolař byl sám proti dvěma protivníkům, přičemž dokázal jednoho z nich nastřelit a získat aut.
     
    5
    Nedovolený zákrok rovněž na druhé straně. Chris Mepham se chtěl na malém prostoru probojovat před Nedeleva, v souboji si pomohl rukama.
     
    4
    Exekuce přímého kopu se chopil Daniel James. Křídelník působící v Manchesteru United dal balónu malou výšku, trefil jenom obránce.
     
    3
    Svěřenci trenéra Giggse od prvního okamžiku útočí. Matthew Smith unikal pravou stranou, zezadu jej podrazil Anton Nedjalkov.
     
    2
    Domácí vstoupili do utkání v bílých dresech. Hostující Wales zvolil pro dnešní střetnutí Ligy národů dresy barvy červené.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Bulharsko: Mihajlov (C) – Cicinho, Terziev, K. Dimitrov, Nedjalkov – Malinov, Karabeljov – Despodov, Nedelev, Jomov – Krajev.
    Náhradníci: P. Iliev, Lukov – Božikov, D. Iliev, Isa, Karagaren, F. Krastev, Cvetkov, Velkovski, Panov.

    Wales: Hennessey – N. Williams, Mepham, Rodon, Ampadu, B. Davies (C) – D. James, Norrington-Davies, Smith, H. Wilson – T. Roberts.
    Náhradníci: A. Davies, D. Ward – Cabango, Gunter, Johnson, Levitt, Matondo, Ramsey, C. Roberts, Vaulks, Jonathan Williams, Woodburn.

    Rozhodčí: Ağayev (AZE) – Əmirəli (AZE), Zeynalov (AZE).
     
    Wales

    Fotbalisté Walesu řeší o poznání příjemnější situaci. Jsou to právě oni, kteří okupují první místo v tabulce a mají tak výborně nakročeno k postupu mezi elitu, tedy Ligu A, kde hrají ty nejlepší evropské reprezentace. Avšak hráči s drakem ve znaku ještě musí zabojovat, protože náskok na druhé Finsko činí jediný bod. Situace mohla být příjemnější, kdyby svěřenci kouče Giggse pouze neremizovali v Irsku 1:1. Co se týče Eura, tak tam si Welšané zajistili postup zásluhou druhé postupové příčky ve skupině E, lepší byli pouze Chorvaté.
     
    Bulharsko

    Bulhaři jsou po třech zápasech skupiny 4 nejblíže sestupu do Ligy C. Nacházejí se totiž na prozatímní poslední, tedy čtvrté pozici s ziskem jediného bodu, který Dermendžijevova družina vybojovala hned v prvním utkání za domácí remízu 1:1 s Irskem. Bulhaři v pondělí prohráli 0:2 na stadiónu Finska a o víkendu definitivně padly jejich šance účastnit se evropského šampionátu, doma totiž podlehli Maďarsku 1:3.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásný středeční večer! Vítám vás při sledování Ligy národů UEFA – Ligy B, u zápasu mezi Bulharskem a Walesem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    Milan Huppert

    Branky: 85. Jonathan Williams (N. Williams)

    Karty:   51. Cicinho (BUL), 52. Karabeljov (BUL), 59. K. Dimitrov (BUL) – 28. B. Davies (WAL), 49. H. Wilson (WAL), 50. D. James (WAL), 90+3. Jonathan Williams (WAL)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 0:5. Střely mimo: 3:5. Rohy: 4:7. Ofsajdy: 0:4. Fauly: 15:16.
    Bulharsko: Mihajlov (C) – Cicinho, Terziev, K. Dimitrov, Nedjalkov – Malinov (46. Cvetkov), Karabeljov – Despodov (84. Karagaren), Nedelev, Jomov – Krajev (75. Isa).
    Náhradníci: P. Iliev, Lukov – Božikov, D. Iliev, Isa, Karagaren, F. Krastev, Cvetkov, Velkovski, Panov.

    Wales: Hennessey (79. A. Davies) – N. Williams, Mepham, Rodon, Ampadu, B. Davies (C) – D. James (54. Matondo), Norrington-Davies, Smith (72. Levitt), H. Wilson (72. Jonathan Williams) – T. Roberts.
    Náhradníci: A. Davies, D. Ward – Cabango, Gunter, Johnson, Levitt, Matondo, Ramsey, C. Roberts, Vaulks, Jonathan Williams, Woodburn.

    Rozhodčí: Ağayev (AZE) – Əmirəli (AZE), Zeynalov (AZE)
    bahis siteleri