Andorra – Irsko 1:4 (kon.) | Švýcarsko – Lichtenštejnsko 7:0 (kon.) | Turecko – Moldavsko 2:0 (kon.)
Ukrajina – Sev. Irsko 1:0 (kon.) | Belgie – Řecko 1:1 (kon.)
konec
Ukrajina
1:0 (1:0)
Severní Irsko
Čtvrtek 03.06.2021, 20:00 • Dnipro Arena, Dněpropetrovsk • Mezinárodní přípravné zápasy
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná ve 20:00.
     
    Ukrajina ladí formu na závěrečný turnaj mistrovství Evropy, kam postoupila s přehledem z prvního místa v kvalifikační skupině bez porážky před Ronaldovým Portugalskem.
    Naopak v nejvyšší Lize národů A ukrajinská reprezentace spadla zpět do béčka po kontumační porážce ve Švýcarsku. Do rozhodujícího duelu o záchranu ji nepustil zjištěný koronavirus u osmi fotbalistů po příletu do Luzernu.
    Na jaře rozehrála Ukrajina i kvalifikaci o MS a ze třech zápasů vybojovala samé remízy 1:1. Na půdě mistrů světa ve Francii šlo o velmi cenný bod na rozdíl od domácích ztrát s Finskem a Kazachstánem. Počtvrté nastoupili svěřenci Andrije Ševčenka minulý týden v Charkově proti Bahrajnu a v přátelském utkání hráli jak jinak než opět 1:1, když aspoň tento výsledek zachraňovali gólem Cyhankova v nastavení.

    Hvězdy: Andrij Pjatov, Taras Stěpaněnko (Šachtar Doněck), Olexandr Zinčenko (Manchester City), Andrij Jarmolenko (West Ham), Ruslan Malinovskyj (Atalanta Bergamo), Roman Jaremčuk (Gent), Eduard Sobol (Bruggy)
     
    Severní Irsko nepoznalo radost z vítězství přes rok a půl – od 14. října 2019, kdy fotbalisté z Ulsteru porazili v přátelském utkání v Praze českou reprezentaci 3:2. Po dlouhých třinácti zápasech se dočkali až v neděli v dalším páteláku proti Maltě, kdy výsledkem 3:0 splnili povinnost.
    Severní Irové neuspěli v kvalifikaci ME a nevyšlo to ani v baráži o dodatečná místa z Ligy národů, kdy doma po prodloužení podlehli Slovensku. Kvalifikační cyklus do Kataru rozehráli porážkou 0:2 v Itálii, načež hráli doma bez branek s Bulharskem.
    V současném kádru je pouze jeden hráč, nastupující pravidelně v anglické Premier League. Ostatní hrají nižší soutěže v Anglii či za menší skotské kluby, z domácí ligy je nominován jen jeden fotbalista.

    Hvězdy: Kyle Lafferty (Kilmarnock), Stuart Dallas (Leeds), Niall McGinn (Aberdeen), George Saville, Paddy McNair (oba Middlesbourough), Bailey Peacock-Farrell (Burnley)
     
    Vzájemné zápasy
    V kvalifikaci o Euro 2004 skončila obě utkání bez branek, obě země se pak utkaly v základní skupině na minulém mistrovství Evropy, kam Severní Irové postoupili díky jeho rozšíření poprvé v historii a nad Ukrajinou překvapivě zvítězili 2:0.
    Posledním Ukrajincem, který zavěsil do severoirské sítě, byl někdejší nejlepší fotbalista světa a současný trenér národního mužstva Andrij Ševčenko při výhře 2:1 v kvalifikaci o MS 1998. Od té doby čekají žlutomodří na další gól 290 minut hry.
     
    Úvodní sestavy:

    Ukrajina: Buščan – Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko – Jarmolenko /C/, Malinovskyj, Sydorčuk, Šaparenko, Zubkov – Jaremčuk
    Náhradníci: Pjatov, Trubin – Popov, Sudakov, Kryvcov, Stěpaněnko, Marlos, Makarenko, Dovbyk, Ledněv, Bezus, Besedin

    Severní Irsko: Peacock-Farrell – Ballard, Cathcart, Brown, Ferguson – Dallas /C/, McNair, McCann, Saville – Mageniis, McGinn
    Náhradníci: Hughes – Bradley, McCalmont, McClelland, Galbraith, Boyce, Lafferty, Thompson, Whyte, Smyth, Charles

    Rozhodčí: Marciniak – Sokolnicki, Listkiewicz (POL).
     
    Domácí trenér Andrij Ševčenko ještě po finále Ligy mistrů nechal odpočívat Zinčenka, který se připojí k reprezentaci až zítra. Chybí také zraněný Cygankov. Naopak v sestavě jsou dva pamětníci porážky z ME 2016 Jarmolenko a Sydorčuk a hned šest fotbalistů kyjevského Dynama.

    Jeho protějšek Ian Baraclough nominoval většinu základní jedenáctku z anglické Championship. Brankář Peacock-Farrell a kapitán Dallas hrají Premier League, naopak se dostalo i na útočníka Magenise z třetiligového Hullu. Zbylí dva fotbalisté si vydělávají ve Skotsku.
     
    Hosté nastupují na slušně zaplněný dněpropetrovský stadión celí v bílém, domácí budou hrát v modrých dresech. Zní britská hymna, po ní bude následovat ukrajinská.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Ve 40. vteřině poprvé zahrozili domácí. Zpětnou přihrávku od Jaremčuka napálil bez přípravy kapitán Andrij Jarmolenko, křížná střela proletěla po zemi vedle pravé tyče.
     
    3
    Mykolenko vyplul po rychlé výměně míče na levém křídle za severoirskou obranou, ale nedokázal přesně odcentrovat do šestnáctky.
     
    4
    Ukrajinský nápor pokračuje, v šestnáctce upadl Karavajev ze souboje s Fergusonem, který ho odtlačoval rukou. Polský rozhodčí Marciniak kroutí hlavou, penalta se nekoná.
     
    6
    Hosté se vymanili ze sevření a uklidňují hru přízemními přihrávkami na vlastní polovině.
     
    8
    Severoirský kapitán Dallas si nasprintoval na pravé křídlo pro dlouhý křížný pas, který posílal z voleje před bránu. Tam ovšem nebyl nikdo v bílém dresu.
     
    9
    Jarmolenko marně dotíral na riskantně rozehrávajícího brankáře Peacocka-Farrella, který se vydal až za velké vápno.
     
    10
    Obrovská šance domácích. Zubkov si naběhl za obranu, ale místo střely přes obránce naservíroval pod sebe Jaremčukovi. Jeho střelu k tyči fantasticky vyškrabuje Peacock-Farrell na roh.
    10. Jaremčuka po Zubkovově přihrávce skvěle vychytal Peacock-Farrell
     
    10
    Ukrajina právě vstřelila branku!
    Přetažený rohový kop zachytil Olexandr Karavajev a jeho centr posílá přesnou hlavičkou z malého vápna do sítě zcela volný OLEXANDR ZUBKOV. Pro záložníka Ferencvárose Budapešť je to premiérový gól v národním mužstvu!
    10. Olexandr ZUBKOV - 1:0
     
    13
    Ukrajinci drží míč a trpělivě kombinují proti zataženému bloku hostů.
     
    14
    Saville dostihl míč ještě na koncové čáře a hosté se nějakou dobu naháněli kolem domácí šestnáctky ve snaze nalézt střeleckou pozici. Nakonec po Dallasově přiťuknutí střílel z úhlu Brown pouze do obránce.
     
    15
    Na druhé straně neprostřelil bílou obrannou hráz z hranice šestnáctky Jaremčuk.
     
    16
    Odražený míč z hlavičkového souboje napálil prudce vysoko nad břevno Ruslan Malinovskyj.
     
    18
    Na půlící čáře šlápl Jarmolenko na nohu Savilleovi, bolestivý zákrok volal po žluté kartě.
     
    19
    Během minuty další zákeřný šlapák zezadu, tentokrát v podání Malinovského. Obětí byl McNair. Ani teď rozhodčí v přátelském utkání netahá kartu z kapsičky.
     
    22
    V ofsajdu byl přistižen autor zatím jediného gólu Zubkov. Severoirská čtveřice vystoupila vpřed jako jeden muž.
     
    24
    Stuart Dallas kroutil centr do pokutového území a hosté reklamovali ruku Mykolenka. Místo toho se píská útočný faul Magennisovi.
     
    25
    Brankář Buščan založil dlouhým výkopem akci, na jejímž konci pálil rozběhnutý Jaremčuk křížně metr vedle severoirské brány.
     
    28
    McGinn na pravém křídle marně hledal nabízející se spoluhráče a ostrované se postupnou kombinací dopracovali až k vlastnímu brankáři.
     
    30
    Trestný kop pro domácí po faulu McGinna na Malinovského.
     
    31
    Jarmolenko si narazil s Jaremčukem a pěknou točenou střelou zpoza velkého vápna těsně minul.
     
    33
    Karavajev našel po postupné rozehrávce standardky Jarmolenka, ale klubový spoluhráč Coufala a Součka střílel jen do výtečně skluzujícího Fergusona. Ten se tak vykoupil za své předchozí hrábnutí do obličeje protihráče.
     
    36
    Trestný kop ze slibné pozice bude kopat McNair.
     
    37
    První zákrok ukrajinského brankáře Buščana stál za to. Prokázal výborný postřeh a Brownovu prudkou hlavičku po přímém kopu vytahuje na roh.
    37. Buščan vyškrabuje Brownovu hlavičku
     
    37
    Po prvním rohovém kopu Severního Irska je pískán útočný faul Fergusonovi.
     
    40
    Ukrajina se ke konci poločasu nikam nežene, modrým stačí rozvážné přihrávky na jistotu na vlastní polovině.
     
    41
    Přihrávku vystihl McNair a po Matvijenkově faulu si hosté zopakují trestný kop ze stejného místa jako před čtyřmi minutami.
     
    43
    Z 25 metrů to zkusil Šaparenko, ukvapený pokus letí na tribunu.
     
    45
    Malinovskyj posílal do uličky Zubkova, před kterým vypíchl míč na rohový kop Cathcart.
     
    45
    Nastavuje se jedna minuta.
     
    45+1
    Po Malinovského centru vyzkoušel Peacocka-Farrella poprvé od 10. minuty skákavou střelou z velkého vápna Sydorčuk. Severoirský brankář gól do šatny nepřipustil.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Ukrajina má zápas většinu času pod kontrolou, hosty pustila jen k jedné šanci po přímém kopu. Skóre otevřel v 10. minutě po rohovém kopu Zubkov a do přestávky se již navzdory několika slušným příležitostem nezměnilo.

    Statistiky první půle:
    Držení míče 68% – 32%, střely na bránu 3:1, střely mimo 5:0, rohy 2:1, fauly 4:4, ofsajdy 1:0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ukrajina vyrukovala se dvěma změnami v sestavě: Jaremčuka a Zubkova nahradili Marlos a Besedin.
     
    46
    V mužstvu Severního Irska vystřídal McGinna Thompson.
     
    48
    Domácí obrana musela zpozornit po Besedinově zákroku na Savillea, ale soupeř rozehrává dozadu.
     
    50
    Začátek druhého poločasu je zatím neurovnaný, s častými ztrátami míče na obě strany.
     
    51
    Uprostřed hřiště uzmul míč Magennis a namířil si to přímo na bránu. Po rychlé zasekávačce vyslal útočník z třetí anglické ligy tvrdou střelu, do které mu včas skočil Matvijenko.
     
    53
    Před severoirskou akcí zůstal ležet po nepotrestaném faulu Malinovskyj. Zhruba minutu se nehrálo, po ošetření rozehrávají domácí.
     
    55
    Ostrované získali druhý rohový kop. Rozhodčí Marciniak uklidňoval strkanici před bránou, ze samotné standardky pak žádné nebezpečí nevzešlo. Ballard při výskoku strčil do Karavajeva a rozehrávají domácí.
     
    57
    Dnešní utkání sleduje 15 000 diváků.
     
    58
    Druhý poločas zatím nenabral tempo, nic zajímavého se v Dněpropetrovsku neděje.
     
    61
    U hostů nahradil Magennise zkušený Kyle Lafferty, který nastupuje k 83. reprezentačnímu startu.
     
    62
    Thompsonovi vypíchl míč při kličce Jarmolenko a severoirský náhradník domácího kapitána podrazil těsně za velkým vápnem.
     
    63
    Trestný kop půl kroku za velkým vápnem nasměroval Ruslan Malinovskyj výrazně nad břevno. To je promarněná šance na zvýšení náskoku.
    63. Malinovskyj přestřeluje trestným kopem ze 17 metrů
     
    65
    Na druhé straně se útočným faulem provinil Jarmolenko, míč si k trestnému kopu staví Peacock-Farrell, spoluhráč Matěje Vydry z Burnley.
     
    66
    Prudkou hlavičku vedle bližší tyče vyslal nejmladší hráč na trávníku Ali McCann, kterého za sebou zapomněl Zabarnyj.
     
    67
    Na druhé straně střílel Šaparenko do zad hostujícího Browna, který se pak rozhlížel, kam se míč odrazil. Z výšky dopadl Peacockovi-Farrellovi do koše.
     
    68
    V týmu Severního Irska střídá Fergusona Smyth.
     
    70
    Dvoumetrový Lafferty odstrčil prudce loktem o hlavu menšího Karavajeva. Hra pokračuje.
     
    72
    Střídání v mužstvu Ukrajiny. Místo Šaparenka přichází teprve osmnáctiletý záložník Šachtaru Doněck Heorhij Sudakov.
     
    72
    Smythova střela ze střední vzdálenosti míří do zámezí za bránou.
     
    74
    Ukrajině vyšel rychlý protiútok. Peacock-Farrell vyráží Jarmolenkovu střelu z otočky, čerstvě příchozí Sudakov, který kapitánovi předtím nabil, doráží z úhlu do boční sítě.
    74. Jarmolenko střílel z otočky, neujala se ani dorážka Sudakova
     
    76
    A další změna hráče kyjevského Dynama za fotbalistu konkurenčního Šachtaru: Sydorčuka nahrazuje Stěpaněnko.
     
    78
    Ukrajinská ofsajdová past nachytala Laffertyho.
     
    79
    Malinovského střelu srazil hostující Ballard na roh.
     
    81
    Z protiútoku střílel ze střední vzdálenosti neškodně nad břevno McNair a čelí vyčítavým pohledům spoluhráčů.
     
    81
    Střídání v týmu Severní Irsko: ze hřiště odchází McCann, přichází Whyte.
     
    83
    Dallas odtáhl akci po pravé postranní čáře, jeho centr vracel na zadní tyči do ohně Lafferty, ale ukrajinští hlavičkáři si snadno poradili.
     
    86
    Domácí krátkými přihrávkami lákají soupeře z obranného bloku. Vypadá to, jako by spíše výsledek bránilo Severní Irsko.
     
    87
    Další pokus aktivního Jarmolenka přišel pozdě, úplně volný kapitán měl zakončit z první a zbytečně nezasekávat míč 10 metrů od brány. Slabý křížný pokus mířil mimo a Besedin ho navíc tečoval z ofsajdu.
     
    89
    Browna a Dallase střídají v sestavě Severního Irska McClelland a Charles. Prvně jmenovaný hraje za dorost Chelsea, spoluhráč je dalším zástupcem třetí nejvyšší anglické soutěže.
     
    90
    Rozhodčí Marciniak nastaví 3 minuty.
     
    90+1
    Vzruch při závaru před severoirskou bránou byl zbytečný, Artěm Besedin si před zakončením znovu nepohlídal ofsajd.
     
    90+2
    Hosté dostali příležitost rohového kopu, ovšem na malém vápně opět vládli ukrajinští hlavičkáři.
     
    90+2
    Žlutou kartu dostává Artěm Besedin (Ukrajina) za faul na Whytea. Hosté kopou přímák, modrá zeď se staví přesně na velké vápno. Zde rozhodčí ani nepotřebuje sprej.
     
    90+3
    McNair obstřelil zeď a o půl metru i ukrajinskou bránu.
     
    90+3
    Žlutou kartu dostává Paddy McNair (Severní Irsko).
     
    90+3
    Do brejku utekl v plné rychlosti Marlos Bonfim, křížná střela naturalizovaného Brazilce z rohu malého vápna se ale také mezi tyče nevešla.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Ukrajina poráží v přípravném utkání v Dněpropetrovsku neoblíbené Severní Irsko, kterému nedokázala dát gól ve třech zápasech po sobě, nejtěsnějším poměrem 1:0. Výhru zařídil v 10. minutě hlavičkou po rohovém kopu svým premiérovým reprezentačním gólem Olexandr Zubkov. Druhý poločas svou úrovní zaostal za prvním dějstvím a příliš zajímavých okamžiků, natož šancí, v něm k vidění nebylo. Favorit si hubené vítězství pohlídal bez větších komplikací.
     
    Držení míče: 61 % : 39 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 9:4. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 14:7. (21:56:18)

    Karel Jedlička

    Branky: 10. Zubkov

    Karty:   90+2. Besedin (UKR) – 90+3. McNair (NIR)


    Držení míče: 61 % : 39 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 9:4. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 14:7.
    Ukrajina: Buščan – Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko – Jarmolenko /C/, Malinovskyj, Sydorčuk (76. Stěpaněnko), Šaparenko (72. Sudakov), Zubkov (46. Marlos) – Jaremčuk (46. Besedin)
    Náhradníci: Pjatov, Trubin – Popov, Kryvcov, Makarenko, Dovbyk, Ledněv, Bezus

    Severní Irsko: Peacock-Farrell – Ballard, Cathcart, Brown (89. McClelland), Ferguson (68. Smyth) – Dallas /C/ (89. Charles), McNair, McCann (81. Whyte), Saville – Magennis (61. Lafferty), McGinn (46. Thompson)
    Náhradníci: Hughes – Bradley, McCalmont, Galbraith, Boyce

    Rozhodčí: Marciniak – Sokolnicki, Listkiewicz (POL)

    Diváci: 15 000
    bahis siteleri