Dopolední program (kon.) | Odpolední program (kon.)
konec
Odpolední program

Čtvrtek 05.08.2021, 10:00Olympijské hry - Karate
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:00.
     
    Karate se jakožto olympijský sport objevuje na Olympijských hrách vůbec poprvé v historii. A právě dnes započnou vůbec první dny tohoto nového sportu, který může bezpochyby připomínat bojové umění podobné souboji dvou bojovníků, ale také umění mnohorůzných sestav, které se dají hodnotit i na bodové úrovni. Jak disciplínu zvanou kumite, čili boj, tak katu, tedy umělecké sestavy, v nynějším programu uvidíme.
     
    A odpoledne se budou rozdávat také první medaile v rámci tohoto premiérového olympijského sportu. Začneme sice souboji do 55 kilogramů v rámci kumite žen, od 12:30 zhruba až do druhé hodiny odpolední se každopádně medaile budou rozdávat v disciplíně katy žen, mužského kumite do 67 kilogramů a také právě toho ženského do 55 kilogramů.
     
    Českého závodníka v rámci této disciplíny neuvidíme. I tak by si fanoušci karate měli přijít na své, na programu je hned devatenáct soubojů kumite v rámci elimnací a bojů o medaile, další tři v rámci ženské katy a také tři během mužského kumite.
     
    Hlavní fáze žen do 55 kg (kumite) začala
     
    1 - B
    Moldir Žangbyrbajová (KAZ) měla tuhle utkání pod kontrolou. Zaznamenala už po 24 sekundách dvě waza-ri, které jí pomohly k dostání se do optimální pohody, a ačkoli se Radwa Sayedová (EGY) snažila a zapsala dvě juka, nakonec padla o pět bodů.

    Radwa Sayedová (EGY) – Moldir Žangbyrbajová (KAZ) 2:7
     
    2 - B
    V této váhové kategorie se představila taktéž domácí závodnice, Miho Mijaharaová (JPN) sice v úvodu prohrávala, souboj byl dlouho vyrovnaný, až nakonec ve třetí minutě boje zasadila klíčový ippon. Bettina Planková (AUT) sela nemusí za svůj výkon rozhodně stydět.

    Miho Mijaharaová (JPN) – Bettina Planková (AUT) 6:2
     
    3 - A
    Tak tohle byla pořádně vyostřená bitva o každý bod a Serap Özçeliková (TUR) nakonec podlehla své soupeřce o jeden jediný. Přitom ještě sedm vteřin před koncem vedla o dva. Jenže Sara Bahmanyarová (IRI) zabrala opravdu na poslední chvíli, povalila soupeřku na zem a zaznamenala ippon.

    Sara Bahmanyarová (IRI) – Serap Özçeliková (TUR) 5:4
     
    4 -A
    Wen Tzu-yun (TPE) byla v tomhle souboji tou horší, ovšem vlastně jen po výsledkové stránce. Ivet Goranovová (BUL) vedla po jednom juku a waza-ri už o tři body, její soupeřka se ale dotáhla na dostřel, a nakonec Bulharka až v závěru rozhodla druhým waza-ri.

    Wen Tzu-yun (TPE) – Ivet Goranovová (BUL) 2:5
     
    5 - B
    I takové těsné souboje můžou v karate nastat. Anželika Terljugaová (UKR) zaznamenala už po devatenácti sekundách juko, další bod přitom nepadl. Možná že Radwa Sayedová (EGY) byla zkrátka unavenější, absolvovala totiž na rozdíl od Ukrajinky už jeden zápas. Tak jako tak africká karatistka zapsala už druhou porážku ve skupině.

    Anželika Terljugaová (UKR) – Radwa Sayedová (EGY) 1:0
     
    6 - B
    Po minutě a půl byl stav vyrovnaný, pak si však Moldir Žangbyrbajová (KAZ) zapsala v rychlé kombinaci dvě juka za sebou. Ale nakonec vedení neudržela. Kazaška byla blízko k udělání velkého kroku při postupu do semifinále, to by ovšem Bettina Planková (AUT) nesměla dvanáct sekund před koncem zapsat ippon. Rakušanka se pořádně zaradovala.

    Bettina Planková (AUT) – Moldir Žangbyrbajová (KAZ) 4:3
     
    7 - A
    Serap Özçeliková (TUR) začala sice dobře tenhle zápas, a to jukem, pak se však její soupeřka činila a během krátké chvíle vyprodukovala pět bodů za ippon a waza-ri. Bulharka nakonec pohodlné vedení udržela až do konce a slaví už teď po dvou soubojích postup do semifinále!

    Ivet Goranovová (BUL) – Serap Özçeliková (TUR) 5:1
     
    8 - A
    Tenhle zápas byl pro obě karatistky nesmírně důležitý. Především Wen Tzu-yun (TPE) měla nůž na krku po první porážce, ale situaci zvládla. Dvacet jedna sekund před koncem definitivně zlomila odpor své soupeřky po waza-ri. A v tuhle chvíli má blíže k urvání druhé postupové pozice ona. Sara Bahmanyarová (IRI) bude muset na závěr skupiny zabrat proti již postupující Goranovové.

    Wen Tzu-yun (TPE) – Sara Bahmanyarová (IRI) 5:1
     
    9 - B
    Tak tohle je poměrně překvapení! Domácí závodnice Miho Mijaharaová (JPN) padla s karatistkou, která prohrála předchozí dva zápasy. Radwa Sayedová (EGY) zabrala po dvou minutách zaznamenala ippon a vrátila se do bojů o postup do semifinále.

    Miho Mijaharaová (JPN) – Radwa Sayedová (EGY) 3:5
     
    10 - B
    První remíza tohoto programu karate je na světě. Anželika Terljugaová (UKR) přitom zachránila aspoň plichtu dvě sekundy před koncem zaznamenaným jukem. Byla to přetahovaná o každý bod. Moldir Žangbyrbajová (KAZ) byla blízko úspěchu, nakonec se však dočkala jen částečného.

    Anželika Terljugaová (UKR) – Moldir Žangbyrbajová (KAZ) 4:4
     
    11 - A
    Ivet Goranovová (BUL) stvrdila svůj suverénní postup i třetí výhrou v řadě. Sara Bahmanyarová (IRI) v klíčovém souboji nestačila na bulharskou favoritku, která si v závěru připsala waza-ri a definitivně rozhodla o svém vítězství. Íránská karatistka v Hrách díky této porážce končí.

    Ivet Goranovová (BUL) – Sara Bahmanyarová (IRI) 5:2
     
    12 - B
    Tohle byl tak vyrovnaný souboj, až v něm nakonec ani jedna karatistka nezaznamenala bod. V závěru se ještě přezkoumávala jedna situace, skóre však nakonec zůstalo neměnné. Bettina Planková (AUT) a Anželika Terljugaová (UKR) stále budou muset o postup do semifinále tvrdě bojovat.

    Bettina Planková (AUT) – Anželika Terljugaová (UKR) 0:0
     
    13 - B
    Miho Mijaharaová (JPN) si přece spravila chuť po poslední porážce a v nynějším duelu neměla větší potíže. Moldir Žangbyrbajová (KAZ) naopak předvedla asi svůj nejhorší výkon a prohrála opravdu vysokým rozdílem. Je možné, že se během jejího čtvrtého zápasu již zkrátka projevila únava. Už teď je jasné, že na těchto Hrách končí.

    Miho Mijaharaová (JPN) – Moldir Žangbyrbajová (KAZ) 11:2
     
    14 - A
    Tohle byl přímý souboj o druhou postupovou příčku ve skupině A. A opravdu o chlup ho lépe zvládla Wen Tzu-yun (TPE). Ještě čtyřicet šest sekund před koncem byl stav vyrovnaný, rozhodující juko si zapsala na své konto právě závodnice z Čínské Tchaj-peje. Naopak Serap Özçeliková (TUR) skončila ve čtyřčlenném uskupení poslední.

    Serap Özçeliková (TUR) vs. Wen Tzu-yun (TPE) 4:5
     
    15 - B
    Bettina Planková (AUT) udělala aktuálně pro postup vše. Vyhrála svůj druhý zápas v rámci základní skupiny B a dostala se na první místo, musí však počkat, jak dopadne ještě poslední souboj, a teprve poté se dozví, zda se účastní souboje o medaile či ne. Radwa Sayedová (EGY) naopak padla potřetí a propadla se na poslední příčku. Nutno ale podotknout, že výrazně zaskočila právě domácí závodnici Mijaharaovou během tohoto odpoledního programu. I v tomto zápase Egypťanka nepředvedla špatný výkon, dvě juka získala její soupeřka až v posledních sedmadvaceti sekundách.

    Radwa Sayedová (EGY) – Bettina Planková (AUT) 1:3
     
    16 - B
    Anželika Terljugaová (UKR) získala ke dvěma remízám a jedné výhře přidala i klíčové druhé vítězství. Zhruba minutu před koncem se ještě Miho Mijaharaová (JPN) držela ve hře o semifinále, prohrávala jen o bod, pak ale Ukrajinka zasadila ippon a zlomila odpor Japonky. Ukrajinka se naopak zaradovala z postupu, přičemž mezi čtyřku nejlepších proklouzla i Planková.

    Anželika Terljugaová (UKR) vs. Miho Mijaharaová (JPN) 4:0
     
    Hlavní fáze žen do 55 kg (kumite) skončila
     
    Tři Evropanky a jedna asijská závodnice, to je složení semifinále karate žen do 55 kilogramů. Domácí fanoušci určitě musejí smutnit, že se dál nedokázala kvalifikovat Miho Mijaharaová (JPN), která nezvládla závěrečnou důležitou bitvu o postup.
     
    Konečné pořadí skupin (ženy do 55 kg):

    Skupina A:

    1. Ivet Goranovová (BUL) – 6 bodů (Q)
    2. Wen Tzu-yun (TPE) – 4 body (Q)
    3. Sara Bahmanyarová (IRI) – 2 body
    4. Serap Özçeliková (TUR) – 0 bodů

    Skupina B:

    1. Anželika Terljugaová (UKR) – 6 bodů (Q)
    2. Bettina Planková (AUT) – 5 bodů (Q)
    3. Miho Mijaharaová (JPN) – 4 body
    4. Moldir Žangbyrbajová (KAZ) – 3 body
    5. Radwa Sayedová (EGY) – 2 body
     
    Souboj o bronz žen (kata) začal
     
    Jako první předvedla svou sestavu Dilara Bozanová (TUR) a dohromady získala 26,52 bodů. Následovala se svým vystoupením Grace Lau (HKG) a předvedla po bodové stránce dost podobné vystoupení. Nakonec se radovala reprezentantka Hongkongu, získala totiž 26,94 bodů. Slaví tak na úkor své soupeřky bronz.
     
    Sakura Kokumai (USA) získala celkový součet 25,40 bodů, ve druhém souboji o bronz tak neměla úplně nejlepší pozici. A to se nakonec potvrdilo, Viviana Bottarová (ITA) odpověděla bodovým ziskem 26,48 bodů a slavila zisk cenného kovu.
     
    Souboj o bronz žen (kata) skončil
     
    Grace Lau (HKG) a Viviana Bottarová (ITA), to jsou premiérové medailistky nového olympijského sportu karate v disciplíně kata. Za chvilku se rozběhne také bitva o zlato.

    Výsledky souboje o bronz žen (kata):

    Dilara Bozanová (TUR) vs. Grace Lau (HKG) – 26,52 bodů / 26,94 bodů
    Sakura Kokumai (USA) vs. Viviana Bottarová (ITA) – 25,40 bodů / 26,48 bodů
     
    Souboj o zlato žen (kata) začal
     
    Premiérovou olympijskou vítězkou v disciplíně zvané kata se stává Sandra Sánchezová (ESP). Porazila přitom hodně těžkou soupeřku, a to domácí závodnici. Kijou Šimizu (JPN) každopádně zaznamenala "jen" 27,88 bodů, zatímco Španělka hned 28,06 bodů! Přitom v eliminacích se nikdy nedostala nad hranici osmadvaceti bodů. Vystřihla perfektní výkon zkrátka ve správnou dobu.
     
    Souboj o zlato žen (kata) skončil
     
    Fanoušci tohoto sportu museli plesat, na oko byly finálové sestavy jak po technické stránce, tak po té atletické opravdu náročné. Obě soupeřky bezpochyby odvedly maximum. Ale radovat se mohla jen jedna. Nakonec byla úspěšnější evropská karatistka Sandra Sánchezová (ESP). Stříbro brala Kijou Šimizu (JPN).

    Výsledky souboje o zlato žen (kata):

    Sandra Sánchezová (ESP) vs. Kijou Šimizu (JPN) – 28,06 bodů / 27,88 bodů
     
    Medailové pořadí (kata – ženy):

    1. Sandra Sánchezová (ESP)
    2. Kijou Šimizu (JPN)
    3. Grace Lau (HKG)
    3. Viviana Bottarová (ITA)
     
    Semifinále mužů do 67 kg (kumite) začalo
     
    SF1
    Steven Da Costa (FRA) se stává prvním finalistou kategorie do 67 kilogramů v rámci kumite. Ačkoli Darchan Assadilov (KAZ) vedl díky waza-ri, Francouz si hned zapsal ippon a následně stvrdil svůj úspěch zásluhou waza-ri. Na kazašského reprezentanta tak "zbyl" jen bronz.

    Darchan Assadilov (KAZ) – Steven Da Costa (FRA) 2:5
     
    SF2
    Druhým finalistou pro kategorii do 67 kilogramů mužů se stal Eray Şamdan (TUR). Ten zaznamenal sice pouhá dvě juka, i ty ale mohou stačit na vítězství. Abdelrahman Al-Masatfa (JOR) nedokázal ani jednou zaútočit úspěšně, a musí se tak také spokojit pouze s bronzem.

    Abdelrahman Al-Masatfa (JOR) – Eray Şamdan (TUR) 0:2
     
    Semifinále mužů do 67 kg (kumite) skončilo
     
    Dnešní odpolední program karate nabídne už pouze čtyři další zápasy, a to v rámci kumite. Na řadu přichází kategorie žen do 55 kilogramů, v jejímž semifinále se, připomeňme ještě jednou, představí tři Evropanky a jedna asijská karatistka.
     
    Semifinále žen do 55 kg (kumite) začalo
     
    SF1
    Ivet Goranovová (BUL) zvládla tuhle těsnou bitvu a po třech vítězstvích v základní skupině A si připsala už čtvrtou v řadě. Bettina Planková (AUT) ale hodně odolávala. Sedmnáct vteřin před koncem vyrovnala díky ipponu, avšak Bulharka nakonec ještě stačila do časového limitu zaznamenat juko jen osm vteřin do samého závěru a radovala se z postupu do finále! Rakušanka bere bronz.

    Ivet Goranovová (BUL) – Bettina Planková (AUT) 4:3
     
    SF2
    Také druhá semifinálová bitva nabídla parádní drama! Anželika Terljugaová (UKR) zhruba minutu před koncem bodovala na ippon a vytvořila si tříbodový náskok, Wen Tzu-yun (TPE) stačila jen vteřinu před koncem také zaipponovat a vyrovnala. Nakonec ale rozhodlo pravidlo hantei, a tak do finále prošla Ukrajinka, protože to byla ona, kdo získal první bod. Reprezentantka Čínské Tchaj-peje tak musela vzít v potaz, že uzme bronz.

    Anželika Terljugaová (UKR) – Wen Tzu-yun (TPE) 4:4
     
    Semifinále žen do 55 kg (kumite) skončilo
     
    A pojďme na bitvy o zlato. Rozdávat se bude v kategorii mužů do 67 kilogramů a také v kategorii žen do 55 kilogramů. Kumite dnes jednoduše nabídne své poslední dva duely.
     
    Finále mužů do 67 kg (kumite) začalo
     
    Steven Da Costa (FRA) je olympijským vítězem! Zlato získal díky povedenému waza-ri a závěrečnému ipponu. Eray Şamdan (TUR) se nedokázal dopracovat ani k jednomu bodu, musel zkrátka uznat, že jeho soupeř byl tím lepším. Turek tak sebral stříbrnou medaili.

    Steven Da Costa (FRA) – Eray Şamdan (TUR) 5:0
     
    Finále mužů do 67 kg (kumite) skončilo
     
    Medailové pořadí (kumite do 67 kg – muži):

    1. Steven Da Costa (FRA)
    2. Eray Şamdan (TUR)
    3. Darchan Assadilov (KAZ)
    3. Abdelrahman Al-Masatfa (JOR)
     
    Finále žen do 55 kg (kumite) začalo
     
    Zlato jde do Bulharska! Ivet Goranovová (BUL) vyhrála hned o čtyři body. Stříbro nakonec brala Anželika Terljugaová (UKR). I když zpočátku byl stav vyrovnaný, následovalo bulharské juko, waza-ri a znovu ještě jedno juko, a o vítězi tedy bylo rozhodnuto. Nutno podotknout, že za výkony v celém programu nejcennější kov poputoval zřejmě na správná místa.

    Ivet Goranovová (BUL) – Anželika Terljugaová (UKR) 5:1
     
    Finále žen do 55 kg (kumite) skončilo
     
    Medailové pořadí (kumite do 55 kg – ženy):

    1. Ivet Goranovová (BUL)
    2. Anželika Terljugaová (UKR)
    3. Bettina Planková (AUT)
    3. Wen Tzu-yun (TPE)
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (16:08:41)

    Patrik Sandev

    bahis siteleri