USA – Česko 6:1 (kon.) | Švédsko – Finsko 2:1 (kon.)
konec
Švédsko
2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Finsko
Sobota 30.04.2022, 18:30Mistrovství světa do 18 let • Semifinále
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Vítám všechny fanynky a fanoušky mládežnického hokeje. Ve druhém semifinále na MS hráčů do 18 let v německém Landshutu změn v severském derby síly výběry Švédska a Finska.
     
    Švédsko

    Tre Kronor budou vstupovat do utkání v roli favorita, protože už Suomi ve skupině přehráli. Na úvod šampionátu sice nejprve ztratili zápas s Lotyšskem, což bylo obrovské překvapení, a výrazně to mohlo zamíchat s kartami ve skupině B. Ve druhém utkání skupiny už ale roli favorita potvrdili a Švýcary přehráli 6:2.

    V závěrečném klání tak v již výše zmíněném souboji hráli s Finy a díky těsnému vítězství 4:3 obsadili ve své skupině první místo. Díky němu šli ve čtvrtfinále na domácí Němce, s nimiž si poradili hladce 7:1 a podle očekávání jsou v semifinále. Teď budou znovu platit za favority.

    Výsledky na turnaji:
    Lotyšsko – Švédsko 3:2 (1:0, 2:2, 0:0)
    Švédsko – Švýcarsko 6:2 (0:0, 1:2, 5:0)
    Švédsko – Finsko 4:3 (2:1, 2:1, 0:1)
    Švédsko – Německo 7:1 (3:0, 1:1, 3:0)

    Nejproduktivnější hráči na turnaji:
    Jonathan Lekkerimaki – 10 bodů (3+7)
    Mattias Haveli – 9 bodů (4+5)
    Noah Ostlund – 7 bodů (2+5)
     
    Finsko

    Finská účast v semifinále je lehkým překvapením, nutno však dodat, že Suomi si o medaile zahrají právem. Turnaj odstartovali dvěma povinnými výhrami nad Švýcarskem (6:2) a Lotyšskem (4:1), ovšem v závěrečném klání skupiny padli v severském derby, jak jsme zmiňovali níže, se Švédskem, což pro ně znamenalo druhé místo ve skupině B.

    Ale hlavně to, že ve čtvrtfinále půjdou na favorizovanou Kanadu s hvězdným Connorem Bedardem. V nádherné bitvě Finové dlouho tahali za kratší konec a dokonce ještě v poslední desetiminutovce prohrávali o dvě branky, jenže javorové listy darovaly soupeři přesilovku a Finové dokázali srovnat na 5:5. V úvodu prodloužení navíc využili momentu euforie, Joakim Kemmel završil hattrick a poslal svůj tým mezi nejlepší čtyřku.

    Výsledky na turnaji:
    Finsko – Švýcarsko 6:2 (1:1, 3:1, 2:0)
    Finsko – Lotyšsko 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
    Švédsko – Finsko 4:3 (2:1, 2:1, 0:1)
    Finsko – Kanada 6:5p. (2:2, 1:2, 2:1 – 1:0)

    Nejproduktivnější hráči na turnaji:
    Joakim Kemmel– 5 bodů (4+1)
    Kasper Halttunen – 5 bodů (3+2)
    Kasper Kulonummi – 5 bodů (0+5)
     
    Utkání začne přibližně v 18:38.
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: H. Hävelid (Swedin) – Norén, M. Hävelid, Lindstein, Odelius, Good Bogg, E. Pettersson, Fransson – Öhgren, Östlund, Lekkerimäki – Stenberg, Bystedt, O. Pettersson – Tell, Wagner, Almgren – Hemström, Born, Suzdalev – Rudslätt.
    Trenér: Magnus Hävelid

    Finsko: Leinonen (Kokko) – Kiviharju, Kulonummi, Grönlund, Minkkinen, Laakso, Kärki, Heinonen – Kaskimäki, Lassila, Kemell – Halttunen, Rönni, Nyman – Uronen, Bau, Hämeenaho – Vuorio, Raiman, Hokkanen – Männistö.
    Trenér: Mika Marttila

    Rozhodčí: Schlittenhardt, Šindel – Rozitis, Wyonzek.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:13
    V semifinálovém utkání mezi Švédskem a Finskem pravděpodobně nebudou chybět emoce. Östlund a Lassilou začali strkanici už na úvodním buly a pokračují také v útočném pásmu Finsku, kde právě Lassila zakončoval z pravého křídla.
     
    01:47
    Zatím se hraje bez větších střeleckých příležitostí. Finskou branku nahozením ohrozil Elias Pettersson a Leinonen ukrývá kotouč ve své výstroji. Jenže Elias Pettersson byl dne finského útočníka Raimana až příliš blízko brankovišti a vidíme další strkanici.
     
    02:50
    Brankáři nemají příliš mnoho práce. Zatím se hraje v pomalém tempu a velmi opatrně.
     
    03:06
    Hugo Hävelid rozehrál zpoza své branky. Švédové sice kotouč protečovali až do útočného pásma, zde však o puk v souboji přišli. Na tahu jsou hráči Finska.
     
    03:56
    Finové se chystali k zahájení kombinace v útočném pásmu, ale Kärki byl vytlačen za útočnou modrou čáru. Finský obránce je tak s pukem na holi ve střední třetině.
     
    04:27
    Bystedt vystřelil ihned po vhazování, ale jeho pokud se zastavil o prvního finského bránícího hráče.
     
    05:02
    Švédům se nepovedla rozehrávka z vlastního pásma a puk končí mimo hrací plochu. Obraz hry se nemění a žádnou gólovou příležitost jsme ještě neviděli.
     
    05:38
    Lekkerimäki objel branku a chtěl přihrát Öhgrenovi do mezikruží. Nahrávka se ovšem švédskému útočníkovi nepovedla, kotouč mu sjel z hole a rovnou zamířil směrem k pravé tyči finské brány. Leinonen měl beton na správném místě a pokus zastavil.
     
    06:06
    Halttunen na hranici brankoviště dorážel střelu z vrcholu levého kruhu za rozpohybovaného gólmana. Švédský brankář měl štěstí a při přesunu zasáhl pravým betonem.
     
    07:05
    Herní tempo se zrychlilo. Svého soupeře sevřeli v útočném pásmu Švédové a daleko od toho nebyli ani Fini. Těm se ovšem nepodařilo začít s útočnou kombinací.
     
    07:23
    Finové vyhráli vhazování ve svém pásmu, uklidnili hru a rozehráli. O puk však přišli těsně po přechodu přes útočnou modrou čáru.
     
    07:57
    Ani tentokrát přechod středního pásma finskému celku nevyšel. Kotouče se chopila dvojice švédských obránců, která má u své branky klid na založení útočné akce. Ani jeden celek se nyní příliš nežene do kontaktní hry..
     
    08:16
    Elias Pettersson vystřelil od modré čáry. Jeho prudká rána letěla mimo a Leinonen se pouze ohlédl okolo levé tyče své branky.
     
    09:29
    Finské přihrávky nejsou přesné a často končí na hokejkách soupeřů. To se teď stalo i Bauovi, který o puk přišel a v následném souboji jej nedokázal vybojovat zpět.
     
    09:50
    Hämeenaho mohl otevřít skóre. Finský útočník se ocitl sám před Hugem Hävelidem, švédský brankář ale zakončení mezi betony dokázal včas zastavit.
     
    10:44
    Na druhé straně se velmi ofenzivní hrou prezentuje obránce Elias Pettersson, jenž nyní prokličkoval po pravém křídle a ocitl se sám v mezikruží. Jeho zakončení vykopl finský gólman levým betonem.
     
    11:34
    Hämeenaho mohl využít zaváhání Huga Hävelida, který zůstal u své pravé tyče a chvíli byl i v pozici mimo brankoviště. Finský útočník objel branku a chtěl poslat puk k nehlídané levé tyči, ale jeden ze švédských obránců střelu tečoval, puk změnil směr a po ose hřiště klouzal k modré čáře. Kdyby tam stál některý z Hämeenahových spoluhráčů, měl by také možnost vystřelit do prázdné brány, jenže Finové zaujali své pozice spíše okolo mantinelu.
     
    12:22
    Švédové se stali aktivnějším týmem a drží svého soupeře pod tlakem. Hodně střel hráčů v modrých dresech ovšem končí mimo prostor třech tyčí.
     
    12:40
    Švédové jsou stále na kotouči, ale v tomto případě zakládají útok z hloubi vlastního pásma. Finové navíc začali s aktivním napadáním, takže to budou mít Švédové těžší.
     
    13:02
    Öhgren pálil bez přípravy z mezikruží. Finský gólman si se střelou poradil a vyrážečkou puk uklízí do rohu kluziště.
     
    13:58
    Obrana Finska získala puk na pravém kruhu svého pásma a na druhou stranu kluziště pouze nahodila. Souboj o kotouč za brankou Huga Hävelida vyhráli jeho spoluhráči.
     
    14:43
    Hraje se převážně ve středním pásmu, ani jednomu celku se nedaří propracovat do útoku.
     
    15:21
    Další finské nahození do útočného pásma. Hráči v bílých dresech mají kotouč pod kontrolou, ale nedaří se jim usadit v útočné třetině.
     
    16:18
    Born se ocitl sám v mezirkuží útočného pásma proti přesile. I přesto vystřelil a jeho pokus by směřoval někde pod horní tyč, kdyby Hämeenaho puk netečoval nad bránu.
     
    17:37
    Také Finům se poprvé povedlo vytvořit si delší tlak před gólmanem soupeře. Ani v tomto případě ale nemusel Hugo Hävelid řešit žádnou složitější situaci.
     
    18:03
    Laakso prudce nahodil do útočného pásma, kde se ke střele z levého křídla dostal Nyman. U pravé tyče ještě Hämeenaho a Vuorio trpělivě čekali na dorážku a taky, že se dočkali. Ani jeden z pokusů ale přes beton Huga Hävelida neprošel.
     
    18:50
    Tentokrát vystřelil Laakso, který pro svůj tým získal útočné pásmo. Švédský brankář na jeho zakončení od modré příliš neviděl, ale kotouč jej trefil.
     
    19:43
    Lassila neprošel kolem mantinelu přes Lindsteina. Jenže Lindstein si při bránění finského útočníka počínal nedovoleně a dostává menší trest za
     
    19:51
    Finové stihli jednu střelu, která šla z pravého kruhu od Lassily. Mířila na vzdálenější tyč, kam Hugo Hävelid na poslední chvíli vložil svůj pravý beron.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    V první třetině semifinále mezi Švédskem a Finskem jsme branku neviděli a není divu. Ani jeden tým se v úvodní části periody nemohl propracovat do větší střelecké příležitosti. Hrálo se opravdu hodně opatrně a hra postrádala rychlejší tempo. Postupem času se ale jako aktivnější začali jevit Švédové, kteří svého soupeře několikrát zamkli v pásmu. Možnost otevřít skóre ovšem teď mají Finové, kterým na kostce svítí hra v početní výhodě, která bude trvat ještě minutu a třiačtyřicet sekund.
    Druhá třetina začne cca v 19:28.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:03
    Finové startují druhou třetinu v početní výhodě, okamžitě po vyhraném vhazování proto nahazují do pásma.
     
    20:30
    Střelu od modré čáry zblokoval jeden ze švédských hráčů, a ten také vyhazuje puk přes všechny čáry.
     
    21:10
    Tentokrát už pokus Kulonummiho od modré čáry k Hugu Hävelidovi prošel a švédský brankář zasáhl vyrážečkou. K dalším střele z pravého křídla se dostal Lassila a Kaskimäki ještě jeho pokus dorážel z hranice brankoviště.
     
    21:43
    Švédsko hraje v plném počtu.
     
    22:25
    Männistö nahrál do jízdy Hokkanenovi, který na branku poslal bekhendový pokus z pravého kruhu. Na protějším křídle si k dorážce odraženého kotouče dojížděl Raiman, ale nebyl dostatečně rychlý, aby kotouč zasáhl.
     
    23:04
    Švédské oslabení skončilo, a tak jsou právě hráči Tre Kronor opět aktivnější a drží svého soupeře pod tlakem.
     
    23:18
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    A dobrá práce v útočném pásmu přináší také první branku v tomto utkání. Oskar Pettersson vystřelil z levého křídla a finský brankář se do jeho střely položil. Kotouč však zůstal vedle něj nehlídaný, čehož si všiml OTTO STENBERG, jenž jej poslal do prázdné brány. Asistence: Oskar Pettersson.
    23:18 Otto STENBERG - 1:0
     
    24:07
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Lauri Raiman – 2 min., držení.
     
    24:38
    Suzdalev vybídl zpoza branky Almgrena, který právě na tuto přihrávku čekal v předbrankovém prostoru. Druhého jmenovaného hráče si ale finská čtveřice dobře strážila a nedovolila mu vystřelit. Finové se osvobozují.
     
    25:05
    Po zakončení z levého křídla má Leinonen kotouč pod kontrolou. Proti další střele Oskara Petterssona z mezikruží následně zasahovat nemusel, jelikož pokus zblokovali bránící hráči.
     
    26:07
    Finové jsou v plném počtu. Ještě předtím ovšem od modré čáry vystřelil Odelius, jehož ránu vytěsnil Leinonen vyrážečkou.
     
    26:40
    Bornova přihrávka na Tella neprošla a ke kotouči se tak dostali hráči finského týmu. Finové kotouč protečovali až do útočného pásma, jako jsme to u nich viděli už v první třetině, ani nyní ovšem před Hugem Hävelidem nezůstali dlouho.
     
    27:42
    Bauova střela z ostrého úhlu prosvištěla brankovištěm a končí u mantinelu. FInové si musí puk zpátky vybojovat v souboji.
     
    28:14
    Herní tempo se mírně uklidnilo a centrum dění se z obranného pásma Finů přesunulo mezi modré čáry. Oba celky se střídají na kotouči.
     
    28:52
    Raiman získal volný kotouč na levém kruhu a okamžitě vystřelil. Švédský brankář zasahuje pravým betonem. Finové s pukem na hokejkách zůstávají v útočném pásmu.
     
    29:12
    Nyní už jsou ovšem na druhé straně v útočném pásmu Švédové. Jenže Finové přidali na aktivitě a začali více napadat, proto začínají mít, jinak herně lepší, Švédové problémy. Odelius na poslední chvíli udržel útočné pásmo.
     
    29:52
    Hraje se nahoru dolů, do útoku se dostávají oba dva týmy, ale stejně tak jakou obě dvě ofenzivy bezzubé a příliš střel k vidění není.
     
    30:22
    Tellovu střelu zablokoval finský obránce Minkkinen, který okamžitě přesměroval hru na druhou stranu, kde z vrcholu levého kruhu zakončoval Kemell. Hugo Hävelid puk zastavuje betony a hra je přerušena.
     
    30:34
    Kulonummi vyřešil situaci tři na tři střelou z levého křídla do vzdálenějšího horního rohu. Švédský gólman na střelu příliš neviděl, ale i tak proti ní vytasil svou lapačku.
     
    30:56
    Hokkanen po kombinaci s Männistöm vystřelil z první, čímž Huga Hävelida trochu zaskočil. Brankář Švédska má kotouč ve své výstroji a hra je znovu přerušena.
     
    31:35
    Ke kotouči se po kratší pasáži opět dostali Švédové, kteří nyní mají problém s přechodem do útočného pásma.
     
    32:02
    Švédský celek se nakonec k ofenzivě nepropracoval a v útoku jsou opět Finové. Kulonummi střelil od modré k levé tyči a Hugo Hävelid si tento prostor pohlídal.
     
    33:20
    Najednou na ledě vidíme úplně jiné Finsko než v první polovině zápasu. Nyman nejprve projel okolo brankoviště a pokusil se zasadit kotouč mezi gólmanovy betony. Svůj další pokus vystřelil z mezikruží do prostoru nad lapačku.
     
    34:11
    Kärki obral o kotouč Oskara Petterssona, který na modré čáře řídil švédskou rozehrávku, a rychlými tempy se vydal dopředu. Finskou akci zastavilo postavení mimo hru.
     
    34:19
    Kombinace Finů končí kotoučem na jejich střídačce. Hra je přerušena.
     
    34:53
    Öhgren to v přečíslení s Lekkerimäkim vzal na sebe a z levého křídla vystřelil. Leinone zastavuje puk svým pravým betonem.
     
    35:12
    Další velká šance Švédů na navýšení svého vedení. Rudslätt z pravého kruhu nastřelil břevno finské brány.
     
    35:29
    Odelius nahazuje puk do útočného pásma, kde jsou Švédové u puku rychleji a mohou tak znovu začít se svou útočnou kombinací.
     
    36:08
    Švédové sehráli rychlou kombinaci ihned po vyhraném vhazování a na jejím konci stál Mattias Hävelid. Obránce stál na modré čáře úplně sám a měl na střelu hodně prostoru. Jeho zakončení ovšem nakonec nebylo přesné a končí mimo branku.
     
    37:18
    Přestřelil také Rönni na druhé straně. Finský útočník střílel z vrcholu pravého kruhu ke vzdálenější tyči. Švédský gólman se za pokusem jen ohlédl a zasahovat nemusel.
     
    38:06
    Lekkerimäki se v situace dva na dva dostal před bránícího Kulonummiho, ale také tato střela letěla nad. Už je to dlouho, co některý z brankářů naposledy řešil složitější situaci.
     
    38:47
    Nic se nemění ani teď po střele Kaskimäkiho. Jeho rána z mezikruží letěla vysoko nad švédskou bránu.
     
    39:38
    Švédové drží kotouč za vlastní brankou a vypadá to, že s rozehrávkou v posledních sekundách druhé třetiny nespěchají.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina se herně podobala té první. Gólových příležitostí bylo poskrovnu, ale nutno podotknout, že herní projev obou týmů se vyrovnal. Prosadit se ovšem dokázali jen Švédové. Konkrétně to byl ve 24. minutě Otto Stenberg, který našel vedle ležícího Leinonena volný kotouč a dopravil jej do prázdné brány. Blíže k finále jsou tak po čtyřiceti minutách hry hráči Tre Kronor, kteří drží hubený jednobrankový náskok.
    Třetí třetina začne cca v 20:19.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:41
    Po vhazování ve středovém kruhu se do útoku nahrnuli Švédové, ale o puk brzy přišli. Jenže úspěšný nebyl ani jejich soupeř, který se z pásma nedostal a vše tak skončilo střelou Lekkerimäkiho z pravého kruhu do bližšího horního rohu. Leinonen zasahuje lapačkou.
     
    Dnešní utkání sleduje 1430 diváků.
     
    41:35
    Zasahovat už ve třetí třetině musel i Hugo Hävelid, na něhož šla střela po ledě z pravého kruhu. Zároveň se bude vylučovat, a to na obou stranách po vzájemné potyčce.
     
    41:35
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Calle Odelius – 2 min., hrubost.

    Vyloučení v týmu Finsko:
    Jani Nyman – 2 min., hrubost.
     
    42:23
    Finsku se nepovedla přihrávka na modrou čáru a hráči Suomi tak museli opustit útočné pásmo. Další ofenzivu zakládají Finové zpoza vlastní branky.
     
    43:02
    Aktivnější jsou sice Finové, ale více nebezpečných střeleckých příležitostí se naskytlo Švédsku. Nejprve z vrcholu kruhů pálil Mattias Hävelid a jeho střelu vyrazil gólman vyrážečkou před sebe. Následně z ostrého úhlu na levém křídle zakončoval Bystedt.
     
    43:35
    Obě mužstva hrají v plném počtu.
     
    44:23
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Tuomas Uronen – 2 min., krosček.
     
    44:51
    Švédům se v přesilovce nedaří usadit v útočném pásmu. Můžou za to jejich nepřesné přihrávky. Östlundova nahrávka zpoza branky nebyla přesná a končí až ve středním pásmu.
     
    45:30
    Až nyní se reprezentaci Švédska podařilo zahájit přesilovkovou kombinací. Rána od modré končí na zadním mantinelu.
     
    46:00
    Finové ve znovu osvobodili, tentokrát vlastním vyhozením kotouče z pásma.
     
    46:23
    Finové hrají v plném počtu. Švédům se přesilová hra příliš nevyvedla, do tlaku se dostali až v posledních sekundách a střela a z mezikruží byla zablokována.
     
    46:32
    Švédové si nepohlídali Uronena, který naskočil do hry z trestné lavice. Finský útočník se tak ocitl sám před gólmanem, zakončením mezi betony ale na Huga Hävelida nevyzrál.
     
    48:03
    Švédové pokračují tam, kde ve své přesilovce skončili. Nastěhovali se do útočného pásma a kombinují v mezikruží.
     
    48:46
    K ofenzivě se dostali také Finové, jejichž střely a dorážky z bezprostřední blízkosti končí na bránících hráčích.
     
    48:51
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Dennis Good Bogg – 2 min., krosček.
     
    48:58
    Vyhrané vhazování šlo z levého kruhu přímo na Kemella, jenž po zpracování kotouče vystřelil přes bránící hráče. Puk trefil připraveného Huga Hävelida.
     
    49:31
    Opět pálil Kemell. Finsku se daří v přesilovce držet v útočném pásmu a při kombinaci nedělají finští reprezentanti žádné větší chyby. Nechybělo mnoho a mohlo být vyrovnáno.
     
    49:51
    Švédové se osvobodili, ale Finové jsou rychle zpět a jejich první přesilovková pětice už obsadila své pozice.
     
    50:31
    Kemell řídí přesilovku z vrcholu levého kruhu a je také její hlavní tváří. Během této početní výhody vyslal už čtyři střely, o dorážky se postarali hráči v mezikruží.
     
    50:51
    Švédsko hraje v plném počtu. Ze strany Finska šlo o povedenou přesilovou hru, které chybělo jen gólové zakončení.
     
    51:37
    Švédové hrají po dvou minutách zase v pěti a snaží se co nejdříve dostat ke slovu. Oskar Pettersson se ovšem kolem obránce u mantinelu na pravém křídle neprotáhl, povedlo se to až Öhgrenovi, jenž z levého kruhu zakončil.
     
    52:05
    Hráči Švédska neudrželi u modré čáry útočné pásmo a Lassila vyslal Kemella, aby se po pravém křídle dostal před švédskou branku. Tam ovšem hlídal Elias Pettersson, který Kemella v rohu kluziště tvrdě zastavil.
     
    52:59
    Nahození Oskara Petterssona vypadlo Leinonenovi z lapačky a finský brankář měl velké štěstí, že se k řádnému zakončení z předbrankového prostoru nedostal žádný z přítomných švédských hráčů.
     
    53:58
    Herní tempo se opět zpomalilo. U kotouče jsou Finové, ale nedaří se jim projít přes střední pásmo.
     
    54:44
    Odelius vybojoval kotouč v rohu kluziště, ale sám do útočného pásma neprošel. Slova se opět chopil finský celek, který má klid na rozehrávku zpoza vlastní branky. Čas už se ovšem Finům krátí. Do konce základní hrací doby zbývá pět minut.
     
    55:34
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Rána od modré ani následná dorážka od levé tyče ještě v brance neskončily. Pak se ale kotouče chopil JANI NYMAN, najel si na pravý kruh a trefil se přesně k bližší tyči. Necelých pět minut před koncem třetí třetiny je srovnáno. Asistence: Elmeri Laakso, Aron Kiviharju.
    55:34 Jani NYMAN - 1:1
     
    57:02
    Kulonummi zastavil švédské tažení do útočného pásma a ihned posílá kotouč směrem dopředu. Finové uklidňují hru ve středním pásmu.
     
    57:25
    Bau zakončoval z bezprostřední blízkosti švédského gólmana. Jeho rána z první Huga Hävelida trefila a hra je přerušena. Finové jsou po vstřelené vyrovnávací brance aktivnějším týmem a tlačí se do brankoviště.
     
    57:57
    Tell hledal dlouhou přihrávkou skrz střední pásmo Rudslätta. Pas byl ovšem příliš prudký a hokejku druhého jmenovaného přeskočil. Do individuálního zakončení se tak švédský útočník nedostal.
     
    58:37
    Minutu a třiadvacet sekund před koncem základní hrací doby putuje na trestnou lavici finský útočník Joakim Kemell. Ve čtvrtfinále byl u klíčových momentů a vstřelil hattrick, teď může být jeho vyloučení také rozhodující. Dostává menší trest za hákování.
     
    58:37
    Oddechový čas pro tým Švédsko.
     
    59:04
    Grönlund zablokoval přihrávku na Lekkerimäkiho, ten se však je kotouči přece jen dostal a švédská kombinace, i když s malou přestávkou, pokračuje.
     
    59:28
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédové jdou 32 sekund před koncem třetí třetiny do vedení. Na konci přesilovkové kombinace stál JONATHAN LEKKERIMÄKI, jenž svou střelu z první poslal z vrcholu levého kruhu k bližší tyči za přemisťujícího se gólmana. Asistence: Noah Östlund, Liam Öhgren.
    59:28 Jonathan LEKKERIMÄKI - 2:1
     
    59:28
    Oddechový čas pro tým Finsko.
     
    59:38
    Topias Leinonen míří na střídačku. Finsko hraje v šesti.
     
    Konec zápasu.
     
    Třetí třetina přinesla drama, ale zároveň také rozuzlení celého semifinálového zápasu. Finové šli svou hrou naproti vyrovnání, a na to také necelých pět minut před koncem třetí třetiny zásluhou Jani Nymana dosáhli. Už se zdálo, že utkání dospěje do prodloužení, jenže hrdina čtvrtfinálového duelu Finska proti Kanadě, Joakim Kemell, usedl na trestnou lavici a Jonathan Lekkerimäki prudkou ranou z první 32 sekund před koncem zápasu využil přesilovou hru. Švédsko tak postupuje do finále a Finsko se s českým výběrem střetne v utkání o bronz.
     
    Nejlepšími hráči utkání byli vyhlášení oba gólmani. Za Finsko Topias Leinonen a za Švédsko Hugo Hävelid.
     
    Třemi nejlepšími hráči Finska byli vyhlášeni:
    Joakim Kemell
    Kasper Halttunen
    Aron Kiviharju

    Třemi nejlepšími hráči Švédska byli vyhlášeni:
    Mattias Hävelid
    Noah Östlund
    Hugo Hävelid (20:59:53)
    Marken.cz

    Helena Hegeďová

    Branky a nahrávky: 24. Stenberg (O. Pettersson), 60. Lekkerimäki (Östlund, Öhgren) – 56. Nyman (Laakso, Kiviharju)


    Švédsko: H. Hävelid (Swedin) – Norén, M. Hävelid, Lindstein, Odelius, Good Bogg, E. Pettersson, Fransson – Öhgren, Östlund, Lekkerimäki – Stenberg, Bystedt, O. Pettersson – Tell, Wagner, Almgren – Hemström, Born, Suzdalev – Rudslätt.
    Trenér: Magnus Hävelid

    Finsko: Leinonen (Kokko) – Kiviharju, Kulonummi, Grönlund, Minkkinen, Laakso, Kärki, Heinonen – Kaskimäki, Lassila, Kemell – Halttunen, Rönni, Nyman – Uronen, Bau, Hämeenaho – Vuorio, Raiman, Hokkanen – Männistö.
    Trenér: Mika Marttila

    Rozhodčí: Schlittenhardt, Šindel – Rozitis, Wyonzek
    bahis siteleri