Itálie – Dánsko 1:2 (kon.) | Česko – Rakousko cz 1:2 (0:1 po s.n.) | Švýcarsko – Kazachstán 3:2 (kon.)
Švédsko – Velká Británie 6:0 (kon.)
konec
Itálie
1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Dánsko
Úterý 17.05.2022, 15:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Že to ale byla makačka! Dánové nastupovali do utkání proti Italům v roli obrovského favorita, ale s outsiderem skupiny A měli až nečekaně velké problémy, zvítězili o jediný gól 2:1.

    Mužstvo ze severu Evropy poslal v 16. minutě do vedení Nikolaj Ehlers. Italové ovšem nesložili zbraně a na sklonku 39. minuty vrátil skóre do vyrovnané podoby Alex Petan. Dánové přeci jen urvali všechny tři body, a to zásluhou Mathiase Bau Hansena, jenž si ve 42. minutě vyměnil kotouč s Meyerem a z bezprostřední blízkosti propálil bezmocného Bernarda. Itálii v závěru výrazně zkomplikoval cestu za vyrovnáním svým faulem Frigo, v posledních dvaceti vteřinách už se outsider k žádné zajímavé příležitosti nepropracoval.

    Dánsko se díky vítězství vyšvihlo na čtvrtou příčku skupiny A, která zaručuje postup do čtvrtfinále. Italové zůstávají sedmí, záchraně mezi elitou se i přes bojovný výkon nepřiblížili. (17:44:24)
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na branku – 14:45 (4:18, 4:18, 6:9)
    Vyhraná vhazování – 24:22
    Trestné minuty – 12:6
     
    Utkání přihlíželo 2 557 diváků.
     
    Nejlepší hráči: Diego Kostner – Matias Lassen
     
    Konec zápasu.
     
    59:38
    Už to vypadalo, že Frans Nielsen pošle touš do prázdné brány, ale v poslední chvíli k němu ještě dostoupil jeden z italských obránců a zkušenému dánskému útočníkovi v zakončení zabránil.
     
    59:23
    Pěknou akci předvedl Phil Pietroniro. Z levého kruhu nahrával stříleně před bránu, Alex Petan ovšem na hrací předmět těsně nedosáhl.
     
    58:57
    Hráči v bílách dresech kontrolují puk v útočném pásmu. Pokračuje trest Daniela Franka, italské šance na kýžené body jsou zase o něco nižší.
     
    58:24
    Italové vyhodili přes všechny čáry. To jim ovšem za současné situaci nestačí. Potřebovali by útočit, a to nejlépe i v oslabení, pokud by se naskytla příležitost.
     
    57:58
    Tvrdý projektil od levého mantinelu kryl pozorný Andreas Bernard. A co bylo nejdůležitější, kotouč nepustil, postaral se tedy o přerušení hry.
     
    57:34
    Obrovská a zbytečná komplikace pro italské mužstvo. Dvě minuty si ojíždí odsedět Daniel Frank, ten se provinil podrážením za bránou dánského soupeře.
     
    56:50
    Nikolai Myer je zpět, Dánsko kritické oslabení přestálo. Itálie nicméně zůstává na dostřel jednoho gólu, můžeme tedy očekávat brzké Bernardovo odvolání z brány.
     
    56:43
    Od modré čáry to zkoušel Peter Spornberger, duní zadní mantinel za brankou Sebastiana Dahma.
     
    56:16
    Velké nedorozumění v italské komunikaci. Marco Insam přenechával puk Spornbergerovi, který s tím ale nepočítal a kotouč sebral až za modrou čárou.
     
    55:32
    Dánové se osvobozují vyhozením přes všechny čáry, do konce jejich oslabení zbývá něco málo přes minutu.
     
    55:04
    Italové se po vhazování udrželi v útočném pásmu a na konci akci stál Phil Pietroniro, tvrdou ránu forhendem k levé tyči Dahm vyrazil betonem.
     
    54:47
    Nikolai Meyer je na trestné lavici s menším trestem za hákování, Italy čeká v závěru třetí třetiny možná klíčová přesilovka.
     
    54:24
    Nikolai Meyer v útočné pásmu zcela zbytečně fauloval a Italové mají signalizovanou výhodu.

    Martina Sikorová

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 39. Petan (Hannoun, Miglioranzi) – 16. Ehlers (Blichfeld, Bau Hansen), 42. Bau Hansen (Meyer)


    Itálie: Bernard (Fadani) – Pietroniro, Miglioranzi, Di Perna, Spornberger, Gios, Glira, Casetti – Petan (A), Mantenuto, Frank (C) – Sanna, S. Kostner, Frigo (A) – McNally, Hannoun, Deluca – Insam, D. Kostner, Traversa – Magnabosco.
    Trenér: Greg Ireland

    Dánsko: Dahm (Dichow) – M. Lauridsen, Lassen, Kristensen, Jensen Aabo (A), Larsen, N. Jensen, M. Jensen – Blichfeld, Nielsen (A), Ehlers – Storm, Regin (C), Scheel – Bau Hansen, Bjorkstrand, Meyer – Aagaard, Jakobsen, Poulsen – Asperup.
    Trenér: Heinz Ehlers

    Rozhodčí: Dehaen (FRA), Šír (CZE) – Seewald (AUT), Špůr (CZE)

    Diváci: 2 557
    ocianews.com