Van Assche – Kolář 2:0 (kon.)
konec
Luca Van Assche
Luca Van Assche
2
6 6  
Zdeněk Kolář
Zdeněk Kolář
0
2 2  
Úterý 25.10.2022, 11:11 • Centrální kurt, Brest (FRA) • Challenger Brest (krytý tvrdý povrch) • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Luca Van Assche potvrdil aktuální velmi dobrou formu, když v 1. kole domácího challengeru v Brestu porazil Zdeňka Koláře po setech 6:2 a 6:2.

    Důležitý první brejk získal osmnáctiletý francouzský talent ve třetím gemu. Podruhé konkurentovo podání prolomil v sedmé hře, načež úspěšně dopodával, když využil druhý ze tří dostupných setbolů. Úvod druhého setu zvládl Luca Van Assche taktéž na výbornou, během pár minut si vypracoval vedení 4:0. Posléze podání sice ztratil, ale Kolář brejk nepotvrdil a rodák z Woluwe-Saint-Lambert posléze ukončil střetnutí na servisu čistou hrou.

    V osmifinále se Luca Van Assche utká s nasazenou dvojkou, Portugalcem Nunem Borgesem. (12:28:10)
     
    Konec zápasu
    2:0; 6:2 - Luca Van Assche
     
    6:2
    Je konec! Luca Van Assche vyslal ostrý první servis na téčko, který český tenista nezvládl zreturnovat na soupeřovu stranu.
     
    40-0
    Tři mečboly. Po vyšším a kratším bekhendu vypálil rodák z Woluwe-Saint-Lambert forhend do levého rohu, Kolář na dlouhou ruku vracel bekhendem do sítě.
     
    30-0
    Bekhendový return dopadl těsně za pásku. Francouz sáhl ke zkrácení hry, u nějž byl soupeř včas, ale pak otevřel celý kurt, který domácí hráč s přehledem trefil.
     
    15-0
    Možná poslední gem střetnutí Luca Van Assche otevřel přímým bodem po podání na téčko.
     
    5:2
    Konec přestávky, podávat bude Luca Van Assche.
     
    5:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
    1:0; 5:2 - Luca Van Assche
     
    5:2
    Tak bohužel, brejk se Kolářovi potvrdit nepodařil a osmnáctiletý Francouz půjde podávat na vítězství v zápase. Rodák z Bystřice nad Pernštejnem po podání naběl k síti, odkud vyprodukoval nepřesný forhendový volej.
     
    40-30
    Jeden brejkbol přeci jenom přichází. Luca Van Assche využil vyššího bekhendu soka k bekhendovému útoku do pravého rohu, Čech odpověděl nepovedeným čopem hraným ještě před pásku.
     
    30-30
    Zdeněk Kolář bojuje. Forhendy proháněl protihráče ze strany na stranu, až se dočkal chyby z bekhendové strany.
     
    30-15
    Vůbec poprvé jsme měli možnost vidět kraťas, o nějž se postaral Kolář. Soupeř byl u míčku včas a zahrál povedený úder po levé lajně. Český tenista zády k síti nahrál domácímu hráči na vítězný bekhendový volej, ten nezaváhal.
     
    15-15
    Přímý bod po podání ven z kurtu.
     
    15-0
    Luca Van Assche získal kontrolu nad výměnu, kterou se vydal ukončit na síť, forhendovým volejem nezaváhal a trefil volný pravý roh.
    1:0; 4:2 - Zdeněk Kolář
     
    4:2
    Manko jednoho brejku je pryč! Výměně od základní čáry kraloval šestadvacetiletý rodák z Bystřice nad Perštejnem, Francouz hru ukončil forhendem pod pásku.
     
    40-A
    Tak že by byl druhý brejkbol úspěšný? Zdeněk Kolář byl u stopvoleje konkurenta včas a ostrým forhendem vytloukl jeho bloky.
     
    40-40
    Gem pokračuje. Už to vypadalo, že Kolář znovu bude útočit, ale v klíčový okamžik Luca Van Assche vyslal z těžké pozice vítězný forhend do jeho protipohybu.
     
    30-40
    Český tenista disponuje premiérovým brejkbolem! Získal ve výměně postavení útočícího hráče, protihráče přiměl k zaváhání z bekhendové strany.
     
    30-30
    Luca Van Assche zapisuje svou druhou dvojchybu.
     
    30-15
    V tomto případě Francouz na síti neuspěl. Zahrál přímo do konkurenta, jenž bez problémů prohazoval forhendem na pravou stranu.
     
    30-0
    Po kvalitním servisu se Luca Van Assche vydal k síti. S bekhendem si ještě soupeř poradil, bekhendový kratší volej už ale neměl šanci dostihnout.
     
    15-0
    Dlouhá výměna s vítězným koncem pro Francouze. Zdeněk Kolář se při posledním forhendovém čopu dostal pozdě pod míček, ten se vykroutil vedle levé lajny.
     
    4:1
    Konec přestávky, podávat bude Luca Van Assche.
     
    4:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
    1:0; 4:1 - Zdeněk Kolář
     
    4:1
    Je sníženo. Český tenista využil aktivnější pozice ve výměně k náběhu na síť, kde se pořádně nadřel, ale forhendovým volejem nakonec přeci jen získal pátou hru druhé sady na svou stranu.
     
    30-40
    Zbývá poslední gembol. Zdeněk Kolář se pokusil zklidnit hru bekhendovým čopem, jenže balónek vyletěl až za základní lajnu.
     
    15-40
    Čistu hru šestadvacetiletý rodák z Bystřice nad Pernštejnem nezapíše. Obdržel těžký return na tělo, forhendem hrál do zámezí.
     
    0-40
    Eso na téčko.
     
    0-30
    Rodák z Woluwe-Saint-Lambert se rozhodl zariskovat. Úder oběhl na forhend, jenže jej hrál pozdě a balónek odpálil daleko za základní čáru.
     
    0-15
    Ale ano, tohle se povedlo. Zdeněk Kolář proháněl soupeře ze strany na stranu, až Van Assche nakonec nedosáhl na forhend po pravé čáře.
    1:0; 4:0 - Luca Van Assche
     
    4:0
    Přímý bod po podání ven z kurtu, není co řešit. Osmnáctiletý Francouz potvrdil i druhý brejk a je dva gemy od postupu do osmifinále.
     
    40-15
    Dlouhé výměně kraloval Luca Van Assche. Zbytečně netlačil na pilu a vyčkal na chybu protihráče, jež přišla z bekhendové strany.
     
    30-15
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    15-15
    Přichází rychlé srovnání skóre. Zdeněk Kolář využil tlaku k náběhu na síť, kde vyslal nechytatelný bekhend do pravého rohu.
     
    15-0
    Luca Van Assche otevřel čtvrtou hru druhého setu svým šestým esem.
     
    3:0
    Konec přestávky, podávat bude Luca Van Assche.
     
    3:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
    1:0; 3:0 - Luca Van Assche
     
    3:0
    Se Zdeňkem Kolářem to nevypadá vůbec dobře. Po servisu sice vyprodukoval u sítě velmi kvalitní volej, jenže Luca Van Assche se fantasticky dostal pod balónek a vykouzlil světový forhendový prohoz po pravé lajně s boční rotací směrem do kurtu.
     
    A-40
    Brejkbol. Rodák z Woluwe-Saint-Lambert vymyslel zajímavý dlouhý forhend s vysokým odskokem od země, Kolář hrál bekhend s raketou hodně vysoko pod pásku.
     
    40-40
    Snížení se nekoná. Luca Van Assche byl ve výměně aktivnějším hráčem, Kolář si nakonec neporadil s jeho bekhendem po levé čáře.
     
    30-40
    Forhendový return spadl do území pro čtyřhru.
     
    30-30
    Zdeněk Kolář si nepřipustil tíhu okamžiku a odehrál jednu z nejlepších výměn utkání zakončenou nechytatelným forhendem posazeným do pravého růžku.
     
    30-15
    Osmnáctiletý tenista z Francie je blízko dalším brejkbolům. Bekhendem na základní čáru dostal konkurenta po tlak, ten vyslal příliš daleký forhend.
     
    15-15
    Další dobře trefený servis, který ovšem rodák z Bystřice nad Perštejnem nedoplnil o přesný forhend, míček zastavila páska.
     
    0-15
    Kvalitním podáním ven z kurtu si český tenista připravil dobrou pozici pro náběh k síti, kde proměnil forhend ve vítězný míč.
    1:0; 2:0 - Luca Van Assche
     
    2:0
    Brejk potvrzen. Luca Van Assche se po kvalitním servisu vydal k síti, kde Kolář první forhend vrátil, na následný volej už byl krátký.
     
    A-40
    Forhendový return spadl o kousek vedle pravé čáry.
     
    40-40
    Další shoda. Zdeněk Kolář dostal protihráče do těžké defenzivy forhendem do pravého růžku, Francouz zareagoval nepřesným bekhendem.
     
    A-40
    Luca Van Assche vykompenzoval dvojchybu esem trefeným ven z kurtu.
     
    40-40
    Dvojchyba posouvá gem do shody.
     
    40-30
    Forhendový return skončil v síti.
     
    30-30
    Luca Van Assche chtěl přejít z obrany do útoku bekhendem po levé lajně. Odvážný krok, jemuž se postavila do cesty páska.
     
    30-15
    Fantastická obrana domácího hráče. Ten nejenže oběhal všechno u základní čáry, ale byl včas i u stopvoleje, načež proti lobu smečoval z těžké pozice na tělo Koláře, který odehrál bekhend do koridoru pro debl.
     
    15-15
    Nyní si rodák z Woluwe-Saint-Lambert poradil o poznání lépe. Udržel přesnou ruku, dělový vítězný forhend vyslal po pravé čáře.
     
    0-15
    Druhou hru otevírá lépe Kolář. Poradil si s nelehkým forhendovým returnem, načež Van Assche minul forhend.
     
    1:0
    Konec přestávky, podávat bude Luca Van Assche.
     
    1:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
    1:0; 1:0 - Luca Van Assche
     
    1:0
    Luca Van Assche dělá další důležitý krok směrem k vítězství, neboť získává brejk okamžitě v prvním gemu druhé sady. Dostal se z hluboké defenzivy, aby nakonec pustil konkurentův bekhend za základní čáru.
     
    40-30
    Brejkbol hned v úvodu druhého setu a opět jej má Francouz. Český hráč útočil, aby nakonec v závěru přetáhl forhend.
     
    30-30
    Přestřelku od základní čáry ovládl Luca Van Assche, Zdeněk Kolář chyboval křižným bekhendem zleva do sítě.
     
    15-30
    Přímý bod po servisu na střed kurtu.
     
    15-15
    Eso na téčko.
     
    15-0
    Úvodní bod druhé sady patří domácímu hráči. V tlaku byl soupeř, jenže ten u sítě vyprodukoval příliš dlouhý forhend.
     
    0:0
    Začíná druhý set.
    1:0; 6:2 - Luca Van Assche
     
    6:2
    Úvodní dějství je minulostí! Zdeněk Kolář obdržel nepříjemný míček na tělo, forhendový return odpálil daleko za základní čáru.
     
    40-15
    Čistá hra se nekoná. Osmnáctiletý tenista z Francie byl v tlaku, jenže finální forhend napálil do území pro čtyřhru.
     
    40-0
    Druhé eso v řadě, tentokráte po dělovce ven z dvorce. Tři setboly!
     
    30-0
    Eso na téčko.
     
    15-0
    Forhendový return doletěl do koridoru pro debl.
     
    5:2
    Konec přestávky, podávat bude Luca Van Assche.
     
    5:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:0; 5:2 - Luca Van Assche
     
    5:2
    Luca Van Assche půjde po krátké přestávce podávat na vítězství v setu! K proměnění gembolu mu stačilo zvládnout return a následný forhend, Kolář posléze ukončil výměnu nevynucenou forhendovou chybou.
     
    40-30
    Přímý bod po servisu ven z kurtu.
     
    40-15
    Domácí tenista možná nebude muset smutnit, protože má k dispozici dva brejkboly. V nouzi vytáhl parádní křižný bekhend k základní čáře, překvapený Kolář reagoval forhendem pod pásku.
     
    30-15
    Brejkboly se, zatím, nekonají. Luca Van Assche byl ve výměně, jenže ve finále zkazil zdánlivě nejjednodušší úder ve výměně, křižný bekhend.
     
    30-0
    První dvojchybu střetnutí trefuje Zdeněk Kolář.
     
    15-0
    Osmnáctiletý Francouz se kvalitním returnem ostal do výměny a byl aktivnějším hráčem, konkurent se nakonec vyhodil bekhendem.
    0:0; 4:2 - Luca Van Assche
     
    4:2
    Až do shody se Zdeněk Kolář nedostal. V doposud nejdelší výměně utkání zariskoval forhendem na pravou stranu, míček spadl těsně vedle boční čáry.
     
    40-30
    Gem pokračuje. Luca Van Assche zkusil přejít do útoku agresivním forhendem po pravé čáře, tomu se však postavila do cesty páska.
     
    40-15
    Další dělové podání Kolář zreturnoval forhendem až za základní lajnu.
     
    30-15
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    15-15
    Podáním ven z kurtu si rodák z Woluwe-Saint-Lambert otevřel levou stranu kurtu, jenže bekhend poslal o centimetry vedle levé čáry.
     
    15-0
    Šestý gem otevřel Luca Van Assche esem na téčko.
     
    3:2
    Konec přestávky, podávat bude Luca Van Assche.
     
    3:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:0; 3:2 - Zdeněk Kolář
     
    3:2
    Pátou hru uzavřel Zdeněk Kolář odvážným náběhem na síť, odkud vyprodukoval nechytatelný forhendový volej na pravou stranu.
     
    15-40
    Včas si osmnáctiletý francouzský tenista všiml, že protihráč směřuje k síti, křižný bekhendový prohoz ovšem skončil pod páskou.
     
    15-30
    Forhendový return na tělo měl velmi dobré parametry. Zdeněk Kolář hrál v pokleku bekhendem do středu sítě.
     
    0-30
    Luca Van Assche se dostal do výměny, leč zisk fiftýnu neslaví. Byl to totiž on, kdo v závěru nezvládl přehodit bekhend přes pásku.
     
    0-15
    Varianta servis – síť byla úspěšná. Zdeněk Kolář prvním volejem ještě výměnu nezabil, to až druhým forhendovým stopvolejem.
    0:0; 3:1 - Luca Van Assche
     
    3:1
    Gembol proměněný s ledovým klidem. Osmnáctiletý Francouz vyslal servis ven z dvorce, za následným forhendem na opačnou stranu se český soupeř jenom podíval.
     
    40-15
    Po returnu těsně za síť byl Luca Van Assche nucen vystartovat k síti, kde si poradil na jedničku, ostrým forhendem prolomil defenzivu konkurenta.
     
    30-15
    Zdeněk Kolář bojuje, rád by si vzal ztracený servis rychle zpět. Nyní završil útok na síti, kde vyprodukoval nechytatelný forhendový stopvolej těsně za pásku.
     
    30-0
    Přímý bod po podání na téčko.
     
    15-15
    Okamžitě z returnu převzal Zdeněk Kolář pozici útočícího tenisty, na třetí forhend už Francouz nenašel přesnou odpověď.
     
    15-0
    Po podání ven z dvorce vyslal Luca Van Assche bekhend na opačnou stranu a vystartoval k síti, kde však hrát nemusel, protože soupeřův čop nepřeletěl přes pásku.
     
    2:1
    Konec přestávky, podávat bude Luca Van Assche.
     
    2:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:0; 2:1 - Luca Van Assche
     
    2:1
    Brejk je na světě. Zdeněk Kolář si solidním podáním připravil pozici na útok, jenže hned následný forhend napálil pod pásku.
     
    A-40
    Pozor, je tu premiérový brejkbol! Získal jej francouzský mladík poté, co Čechův bekhend vyletěl o kousek za základní čáru.
     
    40-40
    Jde se do shody. Zdeněk Kolář měl navrch, jenže závěrečný bekhend nezvládl, balónek dopadl výrazně vedle levé čáry.
     
    30-40
    Eso na téčko.
     
    30-30
    Při dalším náběhu na síť byl Zdeněk Kolář neúspěšný. Luca Van Assche se skvěle dostal pod míček a vykouzlil forhendový prohoz po pravé lajně.
     
    15-30
    Šestadvacetiletý rodák z Bystřice nad Pernštejnem po většinu výměnu tlačil, proto se v jejím závěru vydal k síti, kde zahrál kvalitní bekhendový stopvolej, konkurent odpověděl na dlouhou ruku úderem do zámezí.
     
    15-15
    Odvážný forhend vypálený z rakety českého hráče spadl těsně před základní čáru. Francouz musel hrát brzy po odskoku a pouze rozvlnil síť.
     
    15-0
    Luca Van Assche se dostal do výměny a odměnou mu je získaný fiftýn. Ve forhendové přestřelce poslal Kolář ve finále příliš dlouhý úder.
    0:0; 1:1 - Luca Van Assche
     
    1:1
    Skvěle odservírovaná hra v podání osmnáctiletého mladíka z Francie. Po další dělovce z podání Kolář returnoval ještě před pásku.
     
    40-0
    Eso na servisu na střed kurtu.
     
    30-0
    Dělový servis na téčko Kolář rámem ztlumil jenom před sebe.
     
    15-0
    Luca Van Assche začíná na podání přímým bodem, forhendový return sok pustil do autu.
     
    0:1
    Konec přestávky, podávat bude Luca Van Assche.
     
    0:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:0; 0:1 - Zdeněk Kolář
     
    0:1
    První gem střetnutí patří servírujícímu Zdeňku Kolářovi, jenž při gembolu trefil servis na téčko a soupeř returnoval bekhendem za zadní lajnu.
     
    15-40
    Bekhendový return vyletěl o kousek za základní čáru.
     
    15-30
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    15-15
    Tentokráte slaví zisk fiftýnu Francouz. Před Zdeňkem Kolářem se otevřela pravá strana, jenže forhend zamířil do deblového koridoru.
     
    0-15
    První bod střetnutí patří českému tenistovi. Ten si konkurenta výborně rozběhal, Van Assche nakonec chyboval forhendem do sítě.
     
    0:0
    Utkání právě začalo.
     
    Na kurtu probíhá tradiční předzápasové rozpinkávání. Na podání začne Zdeněk Kolář.
     
    Vzájemné zápasy

    Tenisté proti sobě sehrají první zápas.
     
    Zdeněk Kolář se po solidně odehraném French Open herně trápí. Na antukovém grandslamu aktuálně 235. nejlepší hráč světa nejprve porazil Francouze Pouilleho, načež ve čtyřech setech vypadl se Stefanosem Tsitsipasem poté, co v posledním čtvrtém dějství nevyužil ani jeden ze čtyř setbolů v řadě. Minulý týden rodák z Bystřice nad Pernštejnem poprvé po čtyřech měsících vyhrál na turnaji alespoň dva zápasy. V litevském Vilniusu došel do čtvrtfinále, v němž proti Italovi Belluccimu uhrál pouhé čtyři gemy.
     
    Luca Van Assche je členem třetí světové stovky, konkrétně se nachází na 233. místě žebříčku. Talentovaný osmnáctiletý Francouz se minulý týden představil v Antverpách na turnaji kategorie ATP 250, když v kvalifikaci zdolal Rakušana Miedlera a krajana Blancaneauxe, v prvním kole pak po třísetové bitvě prohrál s Japoncem Nišiokou. Van Assche se letos dočkal jednoho titulu, už v lednu ovládl domácí turnaj kategorie ITF v Bagnoles de l'Orne. V rámci challengeru se nejdále probojoval v Lisabonu, kde byl ve finále nad jeho síly Marco Cecchinato.
     
    Všem fanynkám a fanouškům tenisu přeju krásné úterní dopoledne. Vítám vás při sledování challengeru v Brestu, u zápasu 1. kola mezi Lucou van Asschem a Zdeňkem Kolářem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 11:00.

    Milan Huppert

    Čas utkání: 1:06

    2. set: 0:37

    Van Assche Kolář
    2. set Utkání 2. set
    Získané body celkem
    32 59 39 21
    Nejdelší série získaných bodů
    6 6 3 3
    Setboly
    1 3 0 0
    Mečboly
    1 1 0 0
    Vítězné údery *
    0 0
    Nevynucené chyby *
    0 0
    Úspěšnost na síti *
    0 %
    0 %
    Statistiky na podání
    Čas her při vlastním podání
    0:15 0:25 0:28 0:15
    Esa **
    2 6 3 2
    Dvojchyby **
    2 2 1 0
    Udržená podání
    3 / 4
    75 %
    7 / 8
    88 %
    3 / 8
    38 %
    1 / 4
    25 %
    Odvrácené brejkboly
    1 / 2
    50 %
    1 / 2
    50 %
    1 / 6
    17 %
    0 / 3
    0 %
    Body při vlastním podání
    17 / 27
    63 %
    33 / 48
    69 %
    24 / 50
    48 %
    11 / 26
    42 %
    Body po 1. podání *
    27 / 34
    79 %
    18 / 37
    49 %
    Body po 2. podání *
    6 / 14
    43 %
    6 / 13
    46 %
    Úspěšnost 1. podání *
    71 %
    74 %
    Úspěšnost 2. podání *
    0 %
    0 %
    Průměrná rychlost 1. podání *
    Průměrná rychlost 2. podání *
    Nejrychlejší podání *
    Statistiky na příjmu
    Proměněné brejkboly
    3 / 3
    100 %
    5 / 6
    83 %
    1 / 2
    50 %
    1 / 2
    50 %
    Body při soupeřově podání
    15 / 26
    58 %
    26 / 50
    52 %
    15 / 48
    31 %
    10 / 27
    37 %
    Body po příjmu 1. podání *
    19 / 37
    51 %
    7 / 34
    21 %
    Body po příjmu 2. podání *
    7 / 13
    54 %
    8 / 14
    57 %
    Informace ke statistikám

    Aktuálnost statistik označených *: po 2. setu

    Ostatní statistiky jsou počítány průběžně automaticky.

    ** Počty es a dvojchyb v průběhu setu jsou neoficiální.

    Luca Van Assche
    Stát: Francie
    Datum narození: 11.05.2004
    Věk: 20 let
    Držení: pravák
    Výška: 178 cm
    Váha: 70 kg

    Zdeněk Kolář
    Stát: Česká rep.
    Datum narození: 09.10.1996
    Věk: 27 let
    Držení: pravák
    Výška: 185 cm
    Váha: 76 kg
    Xavier Boiteau (FRA)
    bahis siteleri