IFK Helsinky – Örebro HK 2:5 (kon.) | Davos – Team Canada 2:1 (kon.)
konec
HC Davos
2:1 (2:0, 0:1, 0:0)
Team Canada
Úterý 27.12.2022, 20:15 • Vaillant Arena, Davos • Spengler Cup
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:15.
     
    Hezký úterní večer přeji všem příznivcům hokeje. Včera odstartoval tradiční turnaj – Spengler Cup, jenž se hraje v Davosu a má obrovskou tradici a zároveň jde o vůbec nejstarší turnaj, jenž se pravidelně koná od roku 1923. Letos na něm po několika letech nechybí pražská Sparta, takže Spenglerův pohár má opět českého zástupce. Naposledy se hrálo v roce 2019. Předchozí ročníky 2020 a 2021 byly zrušeny ze známých důvodů. Celý svět bojoval s pandemií koronaviru a hrát se tak nemohlo.
     
    My se v tomto textovém online přenosu zaměříme na duel mezi domácím Davosem a s výběrem Kanady ve skupině 2.
     
    HC Davos

    Pro Davos to bude první utkání na letošním domácím turnaji a jeho hráči by si rádi připsali první výhru před našvihaným domácím publikem. A prahnou po skalpu vlastního turnaje. Naposledy Spenglerův pohár zdvihli nad hlavu hokejisté Davosu v roce 2011, kdy ve finále zdolali lotyšskou Rigu. Od té doby uplynulo už hodně vody a je na čase, aby se pohár zase vrátil domů na davoský led. Co se týče švýcarské ligy, tam se v současné době hráči Davosu nacházejí na šestém místě, které znamená přímý postup do čtvrtfinále této soutěže. Ale domácí celek by se rozhodně rád umístil výše.
     
    Team Canada

    To Tým Kanady už má za sebou vstup do Spenglerova poháru. Včera se utkal s pražskou Spartou, se kterou už prohrával 0:3. Ovšem dvěma góly se Kanaďané dostali zpět do zápasu, ovšem na vyrovnání už to nebylo a první tři body ve skupině 2 si zapsala právě Sparta. A Kanaďané dnes o to více prahnou po úspěchu, aby zapsali první body. Na Spengleru obhajují vítězství z roku 2019, kdy ve finále porazili třinecké Oceláře. A tohle finále bylo na další dvě sezóny tím posledním, protože jak už bylo zmíněno, kvůli zrušení dvou ročníků to byl poslední duel, který se na tomto nejstarším turnaji odehrál.
     
    Vzájemná utkání

    Oba týmy se v roce 2019 utkaly také ve skupině 2 a dominoval kanadský výběr, který Davos porazil 5:1. Domácí hokejisté tak svému soupeři mají co vracet.
     
    Česká stopa v utkání

    Jedinou českou stopou v tomto duelu bude Matěj Stránský, jenž hájí už druhým rokem barvy Davosu, kam přestoupil z Třince.
     
    Úvodní sestavy:

    HC Davos: Aeschlimann (Senn) – Dahlbeck, Fora, Nygren, Jung, Egli, Paschoud, Barandun – Rowe, Stránský, Corvi – Ambühl, Saarela, Michaelis – Rasmussen, Nordström, Bristedt – Wieser, Prassl, Knak
    Trenér: Christian Wohlwend

    Team Canada: Hughes (Hutchinson) – Gregoire, Connauton, Brook, Bisson, Leduc, Kalynuk, Beaudin – Winnik, Desharnais, Didomenico – Carr, Eakin, Connolly – Quine, Perlini, Ennis – Nash, Sceviour, Ang
    Trenér: Travis Green.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Kanaďané se hned dostali do útočné akce, ale stopku jim vystavil ofsajd. Hra se tak stěhuje zpět do středního pásma.
     
    00:31
    Davos právě vstřelil branku!
    Tak to je rychlost. Po jednatřiceti vteřinách se domácí celek ujímá vedení. Na pravém kruhu se do střely opřel ANDREW ROWE a jeho pokus končí za zády Connora Hughese – 1:0. Asistence: Enzo Corvi.
    00:31 Andrew ROWE - 1:0
     
    01:42
    Kanada se hned dostala do akce a měla snahu vyrovnat, ale obrana Davosu byla velmi pozorná.
     
    01:55
    Davos právě vstřelil branku!
    Po chybě Kanady u hrazení získal puk Dennis Rasmussen a hned ho poslal do prostoru mezi kruhy, kde ho mezi tři tyče nasměroval LEON BRISTEDT – 2:0. Asistence: Dennis Rasmussen.
    01:55 Leon BRISTEDT - 2:0
     
    03:05
    To je tedy pro javorové listy pořádná sprcha, dvě střely na branku a jsou z toho dva góly Davosu, který má velmi rychle dvoubrankový náskok.
     
    04:15
    Andres Ambühl natlačil puk do předbrankového prostoru, ale nakonec pak Paschoud střílel jen do betonu kanadského brankáře Hughes. Ten poté raději přerušuje hru.
     
    04:36
    Joakim Nordström byl před brankou soupeře hodně aktivní a Hughes musel jít znovu do akce. Hra je zastavena, buly po jeho levé ruce.
     
    04:42
    Další pořádná aktivita Davosu, mezi kruhy byl připraven Matěj Stránský, ale Corvi mu přihrávku nenasměroval ideálně.
     
    05:22
    Thomas Gregoire dostal na modrou čáru pas od Connautona, poté mu přihrávku vrátil a druhý jmenovaný pak švihem pálil jen do připraveného Sandra Aeschlimana.
     
    05:36
    Nyní je hra opět zastavena, branka Davosu je vychýlena ze svého postavení a je třeba ji usadit. Poté se bude vhazovat po pravé ruce Sandra Aeschlimanna.
     
    05:59
    Matěj Stránský nahodil touš před brankou soupeře, ale následně pak Enzo Corvi nestřílel přesně.
     
    06:08
    Kanaďané zaváželi puk do útočného pásma, ale Daniel Carr nasměroval přihrávku příliš rychlou a ta končí pouze na zakázaném uvolnění.
     
    06:55
    Další nepřesná přihrávka Kanady a puk mají opět agilní hokejisté davoského HC a míří rychle do další útočné akce.
     
    07:24
    Hned se ale Kanaďané vrátili zpět do útoku, kde chvíli kombinovali, ovšem narazili na pevnou obranu soupeře, který zastavil další kombinaci javorových listů.
     
    08:02
    Jonathan Ang dostal sice pas na paty, ale dokázal si s ním poradit a zamířil do blízkosti Aeschlimanna. Poté zpětnou přihrávkou našel Rileyho Nashe, jenž z pravého kruhu prověřil lapačku Sandra Aeschlimanna.
     
    08:45
    Simon Knak zblízka atakoval branku Hughese, ale ten roztáhl betony a kotouč do nich ukryl. Hned pak nechal hru plynout a poslal kotouč spoluhráčům.
     
    09:25
    Cody Eakin se dostal do zajímavé střelecké příležitosti, jeho rána z první však končí opět na Sandru Aeschlimannovi.
     
    10:06
    Tyler Ennis se pokoušel také ohrozit klec Davosu, ale na dostřel javorové listy nedostal.
     
    10:33
    Joakim Nordström přenechal touš Leonu Bristedtovi, ale ten svou střelu poslal mimo tři tyče.
     
    11:15
    Slibně se rodící akci Davosu zastavilo postavení mimo hru a ta se stěhuje zpět do středního pásma. Bude se tedy vhazovat v neutrální zóně blíže brance Kanady.
     
    11:35
    A ofsajd také na straně Kanady.
     
    11:46
    Kotouč Codymu Eakinovi utekl pryč z čepele a toho využili domácí, kteří po zisku puku zamířili před Hughese a ten měl znovu plné ruce práce.
     
    12:56
    Vyloučení v týmu Team Canada:
    Brendan Perlini – 2 min., sekání.
     
    13:16
    Davos má jako první přesilovou hru a má tak šanci své vedení ještě více pojistit. Už je v útočném pásmu a kombinuje.
     
    13:54
    Kanaďané získali puk a hned ho vyhodili až před branku Davosu. Šetří tak cenné vteřiny ze své početní nevýhody.
     
    14:31
    A další osvobození Kanady a vypadá to, že první oslabení javorové listy zvládnou bez úhony.
     
    14:56
    Kanada je v plném počtu.
     
    15:11
    Klas Dahlbeck zachytil rozehrávkou soupeře a snažil se puk dostat ven z obranné třetiny. Jenže se mu to nepovedlo a ten získal Cody Eakin. Jeho pokus pak skončil na domácím brankáři.
     
    15:56
    Vyloučení v týmu HC Davos:
    Magnus Nygren – 2 min., nedovolené bránění.
     
    16:15
    Přesilovka pro Kanadu, která se bude snažit o kontaktní branku, aby se v závěru první části hry dostala zpět do zápasu.
     
    16:39
    Rána Tylera Ennise byla zablokována obranou Davosu, nicméně Kanaďané stále operují před Aeschlimannem, který si nyní připsal pohotový zákrok proti jedovce Kevina Connautona.
     
    17:15
    Chris Didomenico byl zastaven obráncem domácích a ti se poté ihned dokázali osvobodit.
     
    17:56
    Davos zvládl oslabení a už je v plném počtu.
     
    18:12
    Kanaďané v závěru první třetiny mají před domácí klecí menší tlak, ale stále se nedokáží dostat se svému soupeři na dostřel jediné branky.
     
    19:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    19:22
    Andres Ambühl se natlačil až před Connora Hughese, ale ten mu nedovolil, aby svůj celek poslal do vyššího náskoku.
     
    19:48
    Blíží se finiš úvodní třetiny a už to vypadá, že se v této části hry nic nestane. Davos tak své dvoubrankové vedení patrně udrží.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První dějství zápasu mezi Davosem a Týmem Kanady je minulostí. A vyznělo lépe pro domácí celek. Už v první minutě totiž otevřel účet zápasu Andrew Rowe, jenž Hughese prostřelil z pravého kruhu. A na konci druhé minuty to už bylo 2:0. Leon Bristedt využil pas od Rasmussena a z prostoru mezi kruhy prostřelil kanadského brankáře, který musel velmi brzy lovit puk ze své sítě podruhé. Ke konci se Kanada dostala několikrát do tlaku, ale využít ho nedokázala. Sandro Aeschlimann ale prozatím udržel čisté konto.
     
    Další třetina začne přibližně ve 21:09.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:24
    Před kanadskou branku se natlačili hráči Davosu, ale Hughes ji uhájil. Na druhé straně pak před Aeschlimannem nevymyslel nic soupeř.
     
    20:41
    Vhazovalo se ve středním pásmu, nyní jsou u kotouče opět domácí hráči. Andres Ambühl si klepal o přihrávku, ale Marc Michaelis to zkusil sám a trefil přímo brankáře Hughese.
     
    21:08
    Cody Eakin táhl akci Kanady po levém křídle, ale posléze se mu nepovedlo nasměrovat puk najíždějícímu Brettu Connollymu.
     
    22:15
    Další menší tlak Kanady, Tyler Ennis stahovačkou poslal kotouč na Hughese, ale tomu pomohla pozorná obrana, která touš srazila do bezpečí.
     
    22:45
    Simon Knak se tlačil před klec Kanady, následně vystřelil, ale jeho střelecký pokus zablokovala opět pozorná obrana Týmu Kanady.
     
    23:32
    Matěj Stránský mezi kruhy napřahoval ke střele, ale o puk ho obral soupeř. Domácí tak znovu branku Hughese neohrozili.
     
    24:42
    Davyd Barandun z vrcholu levého kruhu pálil z nápřahu a proti němu vytasil další zákrok Hughes, který se opět v brankovišti rozhodně nenudil.
     
    25:41
    Klas Dahlbeck udržel puk v útočném pásmu, když ho zachytil u modré čáry a následovala ještě akce Davosu, která ale byla neúspěšná.
     
    27:10
    Vyloučení v týmu Team Canada:
    Daniel Winnik – 2 min., sekání.
     
    27:20
    Aleksi Saarela po přihrávce Andrese Ambühla pálil na branku soupeře, ale jeho ránu zablokovala obrana Kanady, která se hned osvobozuje.
     
    28:09
    Ve vlastním oslabení mohl udeřit Thomas Gregoire, ale puk mu nesedl dobře na čepel a poslal ho jen vedle branky Sandra Aeschlimanna.
     
    29:10
    Daniel Winnik je na ledové ploše a to znamená, že Kanada zvládla bez úhony další oslabení a už je v plném počtu.
     
    29:59
    Kanaďanům se stále nedaří dostat se soupeři na dostřel jediné branky. Nyní střílel Cody Eakin, ale jen mimo tři tyče.
     
    30:10
    Jsme za polovinou řádné hrací doby a domácí stále vedou 2:0, když obě branky vsítili během necelých dvou minut v úvodní části hry.
     
    31:04
    Dominik Egli poslal pas na Andrese Ambühla, ten naznačil střelu, ale ještě vyšperkoval akci přihrávkou na Saarelu, ale ten pálil mimo.
     
    31:53
    Matěj Stránský číhal před brankou soupeře, ale na teč mu nikdo ze spoluhráčů nepřihrál.
     
    32:38
    Klas Dahlbeck se snažil vypíchnout puk při rozehrávce Kanady, nepovedlo se mu to, ale po chvilce Corvimu ano. Puk je ve středním pásmu.
     
    33:23
    Tyler Ennis napřáhl na hraně levého kruhu a vyprášil betony Sandra Aeschlimanna.
     
    33:50
    Na druhé straně se utrhl Joakim Nordström, jenž tváří v tvář Hughesovi neuspěl.
     
    34:23
    Kanada se stále marně snaží o kontaktní branku, nadále tak ztrácí dva góly. Čas rychle plyne a pomalu jsme opět v závěru třetiny.
     
    35:08
    Bisson se tlačil za pukem, nakonec pak střílel David Desharnais, ale další pohotový zákrok má na svědomí Sandro Aeschlimann.
     
    35:47
    A další šance Desharnaise, ale znovu kanadský hráč neuspěl.
     
    36:23
    Kevin Connauton byl ve velké šanci a proti jeho nebezpečnému zakončení zasáhl Sandro Aeschlimann, jenž se pořádně protáhl. Znovu tak udržel čisté konto a dvoubrankový náskok Davosu!
    36:23 Connautonova střela
     
    36:47
    Na druhé straně zahrozili hráči Davosu, ale jejich šance se neujala. Hned na to zakročil znovu proti Connautonovi Sandro Aeschlimann.
     
    37:16
    Kanada právě vstřelila branku!
    Nyní už domácí brankář inkasuje a Kanada jde na dostřel Davosu. BRETT CONNOLLY si nabruslil na vrchol kruhu a poté jedovatou střelou propálil vše, co mu stálo v cestě – 2:1. Tým Kanady se tak vrací zpět do zápasu. Asistence: Wyatt Kalynuk a Thomas Gregoire.
    37:16 Brett CONNOLLY - 2:1
     
    38:40
    Kanaďané ožili a vycítili šanci na vyrovnání, proti Brookově střele ale byl další zákrok Sandra Aeschlimanna.
     
    39:00
    Hraje se poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:50
    Závěrečný tlak Kanady nepřinesl kýžené ovoce v podobě vyrovnání a už se v prostřední části hry nic nestane.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také druhé dějství je u konce. Davos dlouho držel dvoubrankový náskok a Aeschlimann hájil čisté konto. O něj ale v osmatřicáté minutě přišel, když po ráně Bretta Connollyho na jeho pokus nedosáhl. Kanada je tak zpátky ve hře a my se můžeme ještě těšit na zajímavou třetí třetinu.
     
    Další třetina začne přibližně ve 22:05.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:35
    Vyloučení v týmu HC Davos:
    Klas Dahlbeck – 2 min., nedovolené bránění.
     
    41:53
    Mezi kruhy se zjevil Tyler Ennis, jeho pokus ale končí mimo tři tyče. Následně pak se Davos osvobozuje.
     
    42:35
    Davos je v plném počtu.
     
    43:47
    Riley Nash to zkusil před Sandrem Aeschlimannem a ten si připsal další přesný důležitý zákrok. Hra je zastavena, buly po jeho pravé ruce.
     
    44:03
    A další zákrok Aeschlimanna, který je nyní hodně pod tlakem a drží těsný náskok Davosu.
     
    44:50
    Leon Bristedt získal kotouč a nasměroval ho před branku Kanady, kde se o něj ale postarala pozorná obrana javorových listů.
     
    45:29
    Connor Hughes po střele Bristedta raději přerušuje hru a bude se vhazovat před jeho brankou.
     
    45:54
    Simon Knak zastavil rozjeté kanadské hráče a dostal puk k sobě. Následně pak se pokusil o založení útoku, ovšem Kanaďané mu touš vypíchli a otáčí hru.
     
    46:50
    Brett Connolly se vydal po pravém křídle do útočného pásma, ale zblízka u bližší tyče nezakončil přesně.
     
    47:11
    A podobně se také vedlo Matěji Stránskému, který též Hughese nepřekonal.
     
    47:59
    Vyloučení v týmu Team Canada:
    Kevin Connauton – 2 min., hrubost.
     
    48:30
    Dominik Egli zavezl kotouč do útočné třetiny a Davos může založit přesilovkovou akci.
     
    48:52
    Matěj Stránský si rovnal kotouč, ale následně pak ho nasměroval jen vedle kanadské klece.
     
    49:23
    Corvi nabil Wieserovi do prostoru mezi kruhy a druhý jmenovaný z první a z pokleku pálil na branku Kanady, kde byl připraven Connor Hughes.
     
    49:59
    Kanada je v plném počtu.
     
    50:02
    Michaelis dorážel pokus spoluhráče, ale další přesný zákrok vytasil Connor Hughes.
     
    50:40
    Aeschlimann rozehrál puk a jeho spoluhráči mohli zamířit dopředu, ale soupeř jim ho vypíchl a pokračují tedy v útočné akci před domácím brankářem.
     
    51:09
    Lapačka Aeschlimanna byla připravena po střele Thomase Gregoireho.
     
    51:30
    Chris Didomenico mezi kruhy promáchl a Kanada ztratila kotouč. S ním na opačnou stranu zase míří hokejisté domácího Davosu.
     
    52:09
    Další zákrok zapsal Sandro Aeschlimann a raději přerušuje hru. Vhazovat se po komerční pauze bude před jeho svatyní.
     
    52:38
    Klas Dahlbeck zachytil puk v obranném pásmu a hned ho poslal do střední třetiny šikovně tak, aby z toho nebylo zakázané uvolnění.
     
    53:10
    Tyler Ennis se protlačil do zakončení před Aeschlimannem, ale domácí ochránce svatyně zapsal další přesný zákrok.
     
    53:26
    Rána Didomenica se neujala, ale Kanada ještě pokračuje v útočné akci.
     
    53:48
    Vyloučení v týmu Team Canada:
    Chris Didomenico – 2 min., nedovolené bránění.
     
    54:00
    Davos má k dispozici další přesilovou hru a může v ní tak definitivně zlomit odpor Kanady.
     
    54:10
    Stránského střela se odrazila k Wieserovi, ale ten pokus nasměroval jen vedle branky Hughese.
     
    54:38
    Matěj Stránský pohotově pálil z levého kruhu, ale proti byl další zákrok Connora Hughese. Následně pak se Kanada osvobozuje.
     
    55:14
    Další pokus domácích, ale ten branku soupeře míjí. Po zisku puku ho Kanada opět vyhazuje až před Sandra Aeschlimanna.
     
    55:44
    Andres Ambühl jemně tečoval pokus Marca Michaelise a lapačka Connora Hughese byla na místě. Hra je zastavena.
     
    55:48
    Kanada je v plném počtu a ještě živí naděje na úspěch v tomto duelu.
     
    56:27
    Zakázané uvolnění Davosu stěhuje hru před klec Sandra Aeschlimanna.
     
    57:40
    Davos drží puk co nejdále od branky Aeschlimanna a zatím nepouštějí svého soupeře k odvolání brankáře.
     
    57:50
    Kanaďané už jsou v šesti a zkouší to tedy bez brankáře.
     
    58:00
    Hrají se poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:16
    Kanaďané zatápějí Davosu, domácím se stále nedaří poslat puk do středního pásma.
     
    58:41
    Daniel Winnik tečoval puk před Aeschlimannem, ale ten ho přikryl pod lapačku a hra je zastavena. Vhazovat se bude po jeho pravé ruce.
     
    58:41
    Oddechový čas pro tým Team Canada.
     
    58:57
    Znovu jsou domácí pod tlakem Kanady, která se snaží urputně o vyrovnání v powerplay. Davosu se nedaří vyhodit touš ven z pásma.
     
    59:24
    Až nyní se to povedlo a puk je ve středním pásmu. Andres Ambühl se snažil trefit prázdnou klec, ale trefil jen obránce před ním.
     
    59:50
    Gregoire poslal puk za branku, Didomenico měl ale u sebe dva domácí hráče, kteří ho nepustili do další akce Kanady.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Davos nakonec i přes mohutný kanadský tlak uhájil těsné vedení a na turnaji zapisuje první výhru ve svém prvním utkání. Naopak Kanada podruhé za sebou padla a je jasné, že skončí v tabulce na posledním třetím místě. Zítra si to Davos rozdá se Spartou Praha o postup do semifinále Spengler Cupu.
     
    Díky za pozornost a u dalších online přenosů z hokeje se budu těšit opět na shledanou. (22:40:32)

    Vendula Zdražilová

    Branky a nahrávky: 1. Rowe (Corvi), 2. Bristedt (Rasmussen) – 38. Connolly (Kalynuk, Gregoire)


    HC Davos: Aeschlimann (Senn) – Dahlbeck, Fora, Nygren, Jung, Egli, Paschoud, Barandun – Rowe, Stránský, Corvi – Ambühl, Saarela, Michaelis – Rasmussen, Nordström, Bristedt – Wieser, Prassl, Knak
    Trenér: Christian Wohlwend

    Team Canada: Hughes (Hutchinson) – Gregoire, Connauton, Brook, Bisson, Leduc, Kalynuk, Beaudin – Winnik, Desharnais, Didomenico – Carr, Eakin, Connolly – Quine, Perlini, Ennis – Nash, Sceviour, Ang
    Trenér: Travis Green
    bahis siteleri