Columbus – Carolina 4:3 (3:2 po s.n.) | Toronto – Detroit 4:1 (kon.) | Buffalo – Minnesota 6:5 (po pr.)
Ottawa – Seattle 4:8 (kon.) | Montreal – St. Louis 5:4 (kon.) | Vegas – Los Angeles 1:5 (kon.)
Edmonton – Colorado 2:3 (po pr.) | San Jose – Boston 2:4 (kon.) | Winnipeg – Vancouver 7:4 (kon.)
Dallas – Florida 5:1 (kon.) | Washington – Columbus 1:0 (kon.)
konec
Toronto Maple Leafs
4:1 (0:1, 2:0, 2:0)
Detroit Red Wings
Neděle 08.01.2023, 01:00 • Scotiabank Arena, Toronto • NHL
Předzápasové kurzy
Partner:
    Toronto proti Detroitu potvrdilo roli favorita
     
    Statistika
    Střely na bránu: 29 – 23 | Přesilová hra: 1/5 – 0/4 | Trestné minuty: 8 – 10

    Kdo se postavil do brankoviště?
    Ilja Samsonov (TOR) – 22 zákroků, 1 OG, úspěšnost 95,7 %, odchytal 59:28
    Magnus Hellberg (DET) – 25 zákroků, 3 OG, úspěšnost 89,3 %, odchytal 58:39

    Česká a slovenská stopa
    David Kämpf (TOR) – 0+0, -1 účast, 4 střely na bránu, TM 0, čas na ledě 15:19
    Filip Hronek (DET) – 0+1, 0 účast, 2 střely na bránu, TM 0, čas na ledě 20:36
    Dominik Kubalík (DET) – 0+0, -2 účast, 1 střela na bránu, TM 0, čas na ledě 11:29

    Tři hvězdy utkání
    1. Mitchell Marner (TOR) – 1+1
    2. John Tavares (TOR) – 2+0
    3. Ilja Samsonov (TOR) – 22 zákroků (03:55:08)
     
    Utkání přihlíželo 19 101 diváků.
     
    Toronto potvrdilo roli favorita, na domácím stadiónu porazilo Detroit výsledkem 4:1.

    Střetnutí přitom začalo lépe pro Detroit, který se dostal do vedení zásluhou Jakea Walmana, ale od té doby už stříleli do černého pouze domácí. Vyrovnával svým 500. bodem v NHL Mitchell Marner, obrat dokonal kapitán John Tavares. Zbylé dvě branky padly v závěrečné dvacetiminutovce, když nejprve navýšil náskok Pontus Holmberg, vítězství definitivně zpečetil trefou do prázdné brány soupeře John Tavares, pro nějž se jednalo o druhý zásah v zápase.

    Svěřenci kouče Keefeho přerušili sérii dvou porážek v řadě a v Atlantické divizi se přiblížili vedoucímu Bostonu na rozdíl devíti bodů, Detroit zůstává na šesté příčce o skóre před Ottawou.
     
    Konec zápasu.
     
    59:47
    Na pátý gól Maple Leafs měl políčeno Alexander Kerfoot. V mezikruží si připravil kotouč na střelu zápěstím, proti svižnému projektilu do levé šibenice Hellberg včas nastavil lapačku.
     
    59:12
    Hráči v bílých dresech obsadili útočné pásmo ve snaze alespoň zmírnit porážku. Lucas Raymond ale neuspěl kličkou proti Justinu Hollovi.
    58:21 John TAVARES - 4:1
     
    58:21
    Toronto právě vstřelilo branku!
    Je rozhodnuto, Toronto zvítězí! Mitchell Marner by se rozhodně neztratil ani ve fotbale, když vysoký puk patičkou skvěle posunul k JOHNU TAVARESOVI. Kapitán Maple Leafs měl před sebou posledního protihráče v podobě Velena, jemuž udělal kličku do bekhendu a kus černé gumy s přehledem nasměroval do prázdné brány. Asistence: Mitchell Marner a Justin Holl.
     
    58:13
    Tohle přesně domácím stačí. John Tavares nabral kotouč na čepel hole a vyhodil je do středního pásma, kde ho Moritz Seider zpracoval rukavicí.
     
    57:40
    Kotouč získal Mark Giordano a pokusil se jej nasměrovat do odkryté brány, ve vzduchu však parádně zpracoval hrací předmět na hokejku Jake Walman.
     
    57:08
    Hosté získali útočné pásmo, co byl jasný signál pro Magnuse Hellberga k opuštění brány. Detroit zkouší powerplay.
     
    56:51
    Morgan Rielly si vyměnil touš s Williamem Nylanderem, aby se následně pod tlakem Oesterleho nechal vytlačit ze střelecké pozice, pošetřil tedy alespoň pár vteřinek v rohu kluziště.
     
    56:23
    Přečíslení dvou na jednoho řešil William Nylander individuálně. Pálil ze zápěstí do bližšího horního rohu, Magnus Hellberg se blýskl pěkným zákrokem lapačkou.
     
    55:55
    O přenesení hry na levou stranu se pokusil Lucas Raymond. Do cesty se mu ovšem přimotal spoluhráč Michael Rasmussen, ten pas zastavil levou bruslí.
     
    55:18
    Po zisku kusu černé gumy Timothy Liljegren zazmatkoval a vyhodil na zakázané uvolnění, přestože měl dost času a nabízel se mu třeba Bunting.
     
    54:45
    John Tavares při forčekinku podklouzl, dopřál tak Jakeu Walmanovi čas, ten přes svým dlouhým pasem našel pouze hokejku Giordana.
     
    54:20
    Přečíslení dvou na jednoho neznamenalo pojistku na vítězství Toronta, Zach Aston-Reese totiž vyslal nezpracovatelnou nahrávku Holmbergovi na pravou brusli.
     
    53:47
    V obranné třetině získal kotouč Jake Walman a po levé straně nastartoval Adama Erneho, ten se nedokázal zbavit Morgana Riellyho.

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 21. Marner (Matthews, Rielly), 27. Tavares (Järnkrok, Giordano), 47. Holmberg (Rielly, Brodie), 59. Tavares (Marner, Holl) – 12. Walman (Määttä, Hronek)


    Toronto Maple Leafs: Samsonov (M. Murray I) – Brodie, Rielly (A), Holl, Giordano, Liljegren, Sandin – Nylander, Matthews (A), Bunting – Marner, Tavares (C), Järnkrok – Engvall, Kämpf, Kerfoot – D. Hunt, Holmberg, Aston-Reese.
    Trenér: Sheldon Keefe

    Detroit Red Wings: Hellberg (Husso) – Seider, Walman, Hronek, Chiarot (A), Määttä, Oesterle – Perron (A), Larkin (C), Rasmussen – Raymond, Copp, Berggren – Sundqvist, P. Suter, E. Söderblom – Kubalík, Veleno, Erne.
    Trenér: Derek Lalonde

    Rozhodčí: Hebert, MacDougall – Murchison, Alphonso

    Diváci: 19 101
    thejrc.org