Mohuč – Stuttgart 1:4 (kon.) | Augsburg – Dortmund 0:3 (kon.) | Leverkusen – Mönchengladbach 2:2 (kon.)
konec
FC Augsburg
0:3 (0:0)
Borussia Dortmund
Neděle 21.05.2023, 17:30 • WWK Arena, Augsburg • Německá Bundesliga • 33. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu předposledního kola německé Bundesligy. Od sedmnácti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Augsburgem a Dortmundem!
     
    Borussia Dortmund

    Vestfálskému klubu se včera otevřela vrata k zisku prvního ligového titulu od jara 2012. V posledních letech bezkonkurenční Bayern podlehl Lipsku 1:3, což znamená, že pokud Borussia své dva zbývající duely s Augsburgem a Mohučí zvládne za plný počet bodů, tak hegemonii Mnichovanů přeruší. BVB se těší skvělé formě. Ve dvou předchozích zápasech preválcovali 6:0 Wolfsburg a 5:2 Mönchengladbach. S nikterak převratnými devíti góly je nejlepším střelcem Donyell Malen. Zraněné koleno do dnešní partie nepustí mladou hvězdu Bellinghama. Mimo hrou také Meunier či Coulibaly.
     
    FC Augsburg

    Domácí mužstvo jestě nemá těsně před koncem sezóny na růžích ustláno. Nadále mu hrozí sestup do druhé ligy a to před sebou má dva těžké duely s Borussiemi Dortmund a Mönchengladbach. I Kvůli nedávné prohře 2:3 s Bochumí je tým z Bavorska na čtrnáctém místě s náskokem pěti bodů na předposlední Stuttgart. Mezi těmito celky se nachází Bochum a Schalke. S devíti góly a čtyřmi asistencemi vede týmovou produktivitu Mergim Berisha. Na rozsáhlé marodce je brankář Gikiewicz a z pole například Iago, Oxford, Vargas, Baumgartlinger a Hahn. Kvůli kartám stojí i polský obránce Gumny.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Augsburg: Koubek – Veiga, Gouweleeuw (C), Uduokhai – Engels, Dorsch, Rexhbecaj, M. Pedersen – Yeboah, Beljo, Demirović.
    Náhradníci: Klein – Bauer, Berisha, Caligiuri, Cardona, Čolina, Maier, Mbuku, Sarenren-Bazee.
    Trenér: Enrico Maaßen

    Borussia Dortmund: Kobel – M. Wolf, Süle, Hummels (C), Ryerson – Malen, Brandt, Can, Guerreiro, Adeyemi – Haller.
    Náhradníci: Meyer – Modeste, Moukoko, Özcan, Passlack, Reus, Reyna, N. Schlotterbeck, Duranville.
    Trenér: Edin Terzić

    Rozhodčí: Welz – Thomsen, Weickenmeier.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Zahajovacího výkopu se zhostila Borussia, která nastupuje ve žlutočerných dresech. Augstburg je v červenobílé kombinaci.
     
    2
    Dion Drena Beljo mohl jedině rozhodit rukama, když ho Pedersenův centr přeletěl. Bude se kopat od branky Gregora Kobela.
     
    3
    Marius Wolf zabodoval v souboji s Dorschem a získal pro BVB první standardku. Míč leží nedaleko od rohu pokutového území.
     
    4
    Donyell Malen nedostatečně kroutil přímý kop do pravého vzdálenějšího rohu. Míč letěl o několik metrů mimo.
     
    5
    Haller byl podle pomezního v malém ofsajdu, takže vzrušení způsobené nepřesnou dalekonosnou střelou Brandta bylo trochu navíc. I tento pokus navíc skončil nad břevnem.
     
    7
    Hostující kombinace v zahuštěném prostoru ztroskotala na překvapivé myšlence Malena. Na přihrávku patou nikdo ve žlutém nereagoval.
     
    8
    První pozdrav pro Tomáše Koubka zařídil Wolf. Střele z ostřejšího úhlu ale scházela razance a český gólman neměl vážnější potíže.
     
    9
    Velký souboj panuje i v hledišti. Fanoušci Dortmundu se roztáhli i mimo svůj vyhrazený sektor a jsou více než vyrovnaným konkurentem pro kotel Augsburgu.
     
    10
    Malen ze zadní čáry neúspěšně hledal Karima Adeyemimo. Duchapřítomně zareagoval Pedersen a bude se kopat rohový kop.
     
    11
    Ošemetný závar před Koubkem bavorské mužstvo přestálo bez újmy. Zůstává ale bez balonu, Dortmund trpělivě kombinuje.
     
    12
    Adeyemiho běžecké schopnosti nestačily na chycení nákopu z hloubi pole. Nejdříve ze všech byl u míče český reprezentant v brance FCA.
     
    13
    Adeyemi si přes několik překážek proklestil cestu do křídla. O jeho finální přihrávku na Brandta se však postaral Renato Veiga.
     
    14
    Dortmund od prvních minut generuje maximální aktivitu. Adeyemi to nyní s důrazem trochu přehnal, Pedersen je kvůli jeho faulu v péči lékařů.
     
    15
    Mads Pedersen si kvůli přišlápnutému kolenu dlouho poležel, ale teď už je za postranní čárou připraven vrátit se zpět na hrací plochu.
     
    16
    S nákopem Gouweleeuwa nemohl Beljo nic dělat. Obránci Dortmundu ho přikryli a hlavou vrátili míč do klidnějších vod.
     
    17
    Sébastien Haller si nabíhal za obranu, ale Guerreirova přihrávka do kapsy se stala kořistí pro vyběhnuvšího Koubka.
     
    18
    Beljo nezachytil takřka geniální kolmici mezi hostující stopery. Hostům v čele s brankářem Kobelem asi spadl kámen ze srdce.
     
    19
    Sébastien Haller si vyšlápl na Dorsche a vyslechl si nejspíše poslední slovní napomenutí ze strany rozhodčího Welze.
     
    20
    Engelsův zajímavý centr minul Belja i Demiroviće, jenž se přes maximální snahu neúspěšně snažil udržet balon na hřišti.
     
    21
    Brandt si přebral nákop od Hummelse. Z druhé vlny si o míč řekl Haller, ale Koubek jeho první gólovou šanci zlikvidoval. Ofenzivní zbrani Dortmundu zmenšil střelecký úhel a reflexivně zvedl prudkou ránu nad břevno.
     
    22
    Augsburg zatím není moc ve hře, a tak se Ermedin Demirović pokusil vystrašit Kobela alespoň střelou z dálky. S přesností si však nepotykal a hrát opět bude Borussia.
     
    23
    Adeyemimu míč ve vápně krapet utekl. Jeffrey Gouweleeuw ho dostoupil a rezolutně zahrál na rohový kop.
     
    24
    Z Guerreirova centru Süle hlavičkovat na branku nemohl. Následný kolotoč krátkých přihrávek narušil zatažený Beljo.
     
    25
    Další porce bleskurychlých přihrávek z nohy na nohu. Dortmund se postupně přesouval na pravou část hřiště, odkud Malen nastřelil Veigu.
     
    26
    Tomáš Koubek sebevědomým výběhem vystavil stopku centru z pravého křídla a na pár sekund ulevil přetíženým zadním řadám Augsburgu.
     
    27
    Raphaël Guerreiro doklopýtal k ose hřiště. Vzdálenost od branky už byla kompatibilní se zakončením, nicméně pokus levačkou Koubka neznervózněl.
     
    28
    Veiga nesměle vyrazil do útoku po levé straně. Sám pro sebe získal možnost vhazování, z něhož nechal vyniknout hlavičku Hummelse.
     
    29
    Raphaël Guerreiro si vyhlédl za rozestoupenými obránci Brandta. Záložník s devatenáctkou na zádech vypálil do ruky stojícího Koubka. Navíc to vypadalo na ofsajd.
     
    30
    Držení míče: 53 % – 47 %.
     
    31
    Spolupráce mezi Dorschem a Demirovićem skončila v autu. Kobel rychle vrátil balon do hry a tím přispěl k dalšímu tlaku Borussie.
     
    32
    Engels měl před sebou volnější střed hřiště. Za lubem měl vysunutí Demiroviće, nicméně toho zkušeně zakřižoval ostřílený Hummels.
     
    33
    Překvapivá kolmice z vlastní poloviny vysunula Juliana Brandta. Koubek nestihl dostatečně vyběhnout a měl štěstí, že ho Brandt zbrklou střelou z delší vzdálenosti trefil do nohy.
     
    34
    Süle a Can vylepšovali pozici pro volnějšího Adeyemiho. Zakončení zpoza vápna bylo tečováno a plyne z něj další rohový kop.
     
    35
    Roh zleva kopal Raphaël Guerreiro. Centr byl vyhlavičkován před vápno a Adeyemi zase neprostřelil několik překážek v cestě za brankou Koubka.
     
    37
    Can se postavil do cesty rozehrávce Gouweleeuwa. Augsburg si míče znovu neužil a stále více si koleduje o inkasování prvního gólu.
     
    38
    Felix Uduokhai si rukama přidržel Hallera. Tímto faulem zabránil nájezdu na Tomáše Koubka a rozhodčí Welz mu po chvilce rozhodování udělil přímou červenou kartu.
     
    40
    Okamžitá reakce kouče Maaßena na červenou kartu pro člena obrany. Utkání končí pro zklamaného Kelvina Yeboaha a na trávník vbíhá Maximilian Bauer.
     
    41
    Další šance BVB, která volala po gólu! Na centr ze standardní situace si naskočil Niklas Süle a hlavou orazítkoval ze svého pohledu pravou tyč.
     
    42
    Účel nesplnil ani Brandtův centr z levé strany. Guerreirovi přece jenom chybělo pár centimetrů k tomu, aby mohl lépe nasměrovat hlavičku.
     
    43
    Dion Drena Beljo pravděpodobně komentoval rozhodnutí hlavního Welze a ten mu na oplátku ukázal zbytečnou žlutou kartu.
     
    44
    Wolfova nápaditá myšlenka zůstala u ostatních nepochopena. Malen se za krátkou kolmicí ani nerozběhl.
     
    45
    Chvilkové vysvobození pro Augsburg. Beljo se příkladně vrátil na vlastní půlku a u postranní čáry se nechal faulovat.
     
    45+1
    Nastavují se 3 minuty.
     
    45+2
    Demirović se zapomněl za posledním obráncem Dortmundu. Po excelentním nákopu Gouweleeuwa na Kobela stejně nevyzrál a teprve poté byl informován o svém ofsajdu.
     
    45+3
    Běžecký souboj mezi Koubkem a Adeyemim dopadl pro českého gólmana dobře. Vysoký míč hlavou odklidil do bezpečí.
     
    45+4
    Sudí Welz nejprve ponechal výhodu za faul Dorsche na Cana, ale po brzké ztrátě míče stejně dopískl faul a přímý kop. Malen z něj trefil zeď a Süle vypadený míč ve změti těl neudržel.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Augsburg od prvních minut brání drtivý tlak. Dortmund nedostatkem šancí netrpěl, ovšem žádná ze tří gólovek s bezbrankovým stavem nepohnula. Hallera vychytal Koubek. Brandt v nájezdu rovněž neuspěl a Sülemu se postavila do cesty krajní tyč. Šance Borussie na posun do čela tabulky stouply ve 38. minutě červenou kartou pro Uduokhaie.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Augsburg:
    ze hřiště odchází Mads Pedersen, přichází David Čolina.
     
    47
    Koubek možná trochu podcenil přízemní střelu Brandta. Jenom ji vyrazil k malému vápnu a proto musel se spolehnout na rychlou reakci spoluhráče Veigy.
     
    47
    Emre Can zareagoval na rychlý manévr Engelse faulem, za který byl napomenut žlutou kartou.
     
    48
    Zeď vychýlila Engelsem zakončený trestňák na roh. I o jeho realizaci se podle všeho postará devatenáctiletá neděje Augsburgu.
     
    49
    Na přetažený centr čekal pouze Guerreiro. Brandt rychle otočil hru, jenže brejková situace ztroskotala na nedoručené přihrávce Malena na Hallera.
     
    50
    Hummels donesl míč až k vápnu. Tam ho roztáhl doleva na Brandta, ale ten se marně snažil vrátit přihrávku hostujícímu kapitánovi.
     
    51
    Elvis Rexhbecaj velmi emotivně oslavil zvládnutý souboj uprostřed hřiště. Augsburgu motivace urvat dobrý výsledek rozhodně nechybí. Dortmund to nebude mít jednoduché.
     
    52
    Kondiční trenér Borussie jde pečlivě rozcvičit skupinu náhradníků. Nechybí mezi nimi ani Marco Reus, jenž by mohl Dortmundu na hřišti hodně pomoct.
     
    53
    Raphaël Guerreiro se dostal do palebné pozice uvnitř vápna. Zprava se ale netrefil k bližší tyči a Borussia musí být i nadále velmi trpělivá.
     
    54
    Střídající Čolina vyblokoval míč na roh, z něhož pramenila zablokovaná střela Ryersona. Těžiště hry zůstává v těsném okolí pokutového území.
     
    55
    Tomáš Koubek si opět dobře postavil tyče! Ta napravo od něj nyní zastavila pomalou přízemní střelu Cana, jež zprvu nevypadala vůbec nebezpečně.
     
    56
    Koubkem vykopnutý míč si Čolina ani nestihl zpracovat a už ho o něj obral Adeyemi.
     
    57
    Malen si dával záležet na centru na Hallera. Před vytáhlým Francouzem ale úřadoval Koubek a poněkolikáté si vysloužil potlesk domácího publika.
     
    58
    Veiga házel aut do křídla. Beljo se u praporku srdnatě pral s přesilou a získal další vhazování. To může Veiga adresovat přímo do šestnáctky.
     
    59
    I v oslabení se teď Augsburg na několik desítek sekund usadil na útočné třetině hřiště. Platilo to až do chvíle, kdy Demirovićovi byla písknuta hra rukou.
     
    59
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Borussii pomohla k dosažení důležitého gólu individuální chyba v domácí obraně! Střídající Bauer nešikovně zpracoval neadresnou přihrávku Malena pro SÉBASTIENA HALLERA. Ten se nečekané šance nezalekl a dokonale přesnou střelou na zadní tyč dal svůj osmý gól v sezoně.
     
    61
    Držení míče: 44 % – 56 %.
     
    62
    Střídání v týmu FC Augsburg:
    ze hřiště odchází Elvis Rexhbecaj, přichází Irvin Cardona.
     
    62
    Střídání v týmu FC Augsburg:
    ze hřiště odchází Dion Drena Beljo, přichází Mërgim Berisha.
     
    63
    To mohla být studená sprcha pro adepta na titul! Dorsch narýsoval geniální nákop. Cardona si ho pravačkou zpracoval a zhotovil se ke střele, kterou Kobel nohou vyrazil.
     
    64
    Gouweleeuw také dokázal překvapit obranu BVB přímočarou přihrávkou k Berishovi. Nejlepší střelec Augsburgu v zakončení ale zazmatkoval a vůbec netrefil bránu.
     
    65
    Demirović si na malém prostoru vyhověl s Engelsem. Následný centr ale masivně překopl a rozhodčí nařídili vhazování v podání Wolfa.
     
    67
    Nechytatelný pro ofenzivní hráče domácího týmu byl také centr Veigy. Z protější strany zkusí dlouhý aut Čolina.
     
    68
    David Čolina se dopustil netradičního přestupku. Během svého hodu přešlápl pomezní čáru a míč se stěhuje k hráčům Dortmundu.
     
    69
    Po faulu Ryersona se do sebe trochu pustili Gouweleeuw a Adeyemi. Oba viděli žluté karty, přičemž pro hráče Dortmundu byla už devátá v sezoně.
     
    70
    Vedoucí gól Dortmund neuklidnil. Paradoxně se stal přesný opak. Na obranné polovině si svěřenci Terziće počínají dost bohorovně. Jen shodou náhod nyní ubránili ve vápně aktivního Demiroviće.
     
    72
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Karim Adeyemi, přichází Salih Özcan.
     
    73
    Malen rozdal míč do strany a sám pokračoval v cestě do vápna. Wolf mu balon vrátil, ale kvůli horšímu zpracování k ohrožení domácí branky nedošlo.
     
    73
    Horkorevný Demirović v zámezí strkal do Cana. Vyřídit si to s ním přišel Marius Wolf a rozhodčí Welz se opět rozhodl trestat kartami.
     
    75
    Vůbec poprvé od Hallerova gólu se Augsburg zatáhl do hlubokého bloku a Dormund může šetřit čas zdlouhavou kombinací.
     
    76
    Raphaël Guerreiro nalevo doplnil Ryersona. Po převzetí přihrávky to ale přehnal s razancí centru a daroval balon vhazujícímu Veigovi.
     
    77
    Domácí se ve čtyřech nastěhovali k pokutovému území. Ve hře tam potenciálně byla nastřelená ruka Emreho Cana, nicméně sudí Welz se svými asistenty žádný přestupek neviděl.
     
    78
    Z vesměs beznadějného voleje vytěžil Renato Veiga rohový kop. Hummels příchozí centr rezolutně vyhlavičkoval pryč z malého i velkého vápna.
     
    79
    Haller oloupil o balon Dorsche, jenž odčinil chybu správným faulem ještě u půlící čáry. Bavorský tým může v klidu zacouvat.
     
    80
    Brandt si několik sekund užíval naprosté svobody na levém křídle. Dlouho si mohl rozmyslet variantu přihrávky do ohně, kde k jeho smůle skvěle zasáhl Veiga.
     
    81
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Raphaël Guerreiro, přichází Marco Reus.
     
    82
    Haller se schoval za záda Gouweleeuwa a ve vzduchu si našel výborný centr Mariuse Wolfa, z něhož poslal hlavičku mimo tři tyče.
     
    83
    Tomáš Koubek se natáhl po střele Brandta a ještě udržel naděje Augsburgu na zisk jednoho bodu, jenž by znamenal definitivní jistotu záchrany.
     
    84
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Jen pár minut pobytu na hřišti stačilo Reusovi k tomu, aby dal na obdiv své nesporné kvality! V originální souhře s Malenem se uvolnil ke střele. Tu mu Koubek sice vyrazil, ale SÉBASTIEN HALLER vše vynahradil banální gólovou dorážkou na 2:0.
     
    86
    S mankem dvou gólů už Augsburg těžko něco zmůže. Dortmund má tři body skoro doma a už jen jedna další výhra ho dělí od titulu.
     
    88
    Süle byl první u předčasně provedené přihrávky na Maiera. Z protiútoku Augsburgu tak je pouze rohový kop.
     
    89
    Mats Hummels se obětavě snažil zabránit zakončení Bauera. Přitom schytal nepříjemnou ránu do hlavy a kapitán BVB bude nějakou dobu v péči lékařů.
     
    90
    Obličej Matse Hummelse s nadsázkou připomíná včerejší stav Karlose Vémoly. Stoper BVB je silně otřesen a Edin Terzić jej pro nastavený čas bude muset vystřídat.
     
    90+1
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Mats Hummels, přichází Nico Schlotterbeck.
     
    90+1
    Střídání v týmu Borussia Dortmund:
    ze hřiště odchází Donyell Malen, přichází Giovanni Reyna.
     
    90+2
    Nastavuje se 5 minut.
     
    90+3
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Nico Schlotterbeck čistě sebral míč Berishovi a přiběhl s ním až před velké vápno. JULIAN BRANDT od něj dostal přihrávku do levé části pokutového území a vpádu křížnou střelou korunoval výhru BVB! Tomáš Koubek levou nohou na balon nedosáhl a dopadl stejně jako před týdnem v Bochumi, kde jeho výborný výkon zastínily tři inkasované góly.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Dortmund ve druhém poločase třikrát využil přesilovou hru a před posledním kolem vystřídal Bayern na čele Bundesligy! Herní nadvláda BVB se ve skóre projevila až v 59. minutě. Sébastian Haller využil chyby Bauera a po sympatickém zlepšení Augsburgu zlomil domácí odpor dorážkou střely Marca Reuse. Pojistku na 3:0 přidal v nastaveném čase Julian Brandt.
     
    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 1:10. Střely mimo: 3:18. Rohy: 3:8. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 12:9.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (19:40:08)

    Michal Břuchanský

    Branky: 59. Haller, 84. Haller, 90+3. Brandt (N. Schlotterbeck)

    Karty:   43. Beljo (AUG), 69. Gouweleeuw (AUG), 73. Demirović (AUG) – 47. Can (DOR), 69. Adeyemi (DOR), 73. M. Wolf (DOR)   38. Uduokhai (AUG)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 1:10. Střely mimo: 3:18. Rohy: 3:8. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 12:9.
    FC Augsburg: Koubek – Veiga, Gouweleeuw (C), Uduokhai – Engels, Dorsch, Rexhbecaj (62. Cardona), M. Pedersen (46. Čolina) – Yeboah (40. Bauer), Beljo (62. Berisha), Demirović.
    Náhradníci: Klein – Caligiuri, Maier, Mbuku, Sarenren-Bazee.

    Trenér: Enrico Maaßen

    Borussia Dortmund: Kobel – M. Wolf, Süle, Hummels (C) (90+1. N. Schlotterbeck), Ryerson – Malen (90+1. Reyna), Brandt, Can, Guerreiro (81. Reus), Adeyemi (72. Özcan) – Haller.
    Náhradníci: Meyer – Modeste, Moukoko, Passlack, Duranville.

    Trenér: Edin Terzić

    Rozhodčí: Welz – Thomsen, Weickenmeier
    bahis siteleri