Aris Limassol – Raków 0:1 (kon.) | Maccabi Haifa – Slovan Bratislava 3:1 (kon.) | Sparta – Kodaň 3:3 (2:4 po pen.)
Molde – KÍ Klaksvík 2:0 (po pr.) | Dinamo Záhřeb – AEK Atény 1:2 (kon.) | Galatasaray – Olimpija Lublaň 1:0 (kon.)
Bačka Topola – Braga 1:4 (kon.) | Servette – Rangers 1:1 (kon.) | Sturm Graz – Eindhoven 1:3 (kon.)
Marseille – Panathinaikos 2:1 (3:5 po pen.)
konec
SK Sturm Graz
1:3 (1:2)
PSV Eindhoven
Úterý 15.08.2023, 20:30 • Merkur-Arena, Graz • Liga mistrů (předkola) • 3. předkolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Zdravím všechny fanoušky fotbalu, speciálně pak fanoušky evropských soutěží. Základní skupiny se velmi rychle blíží, na programu jsou totiž tento týden odvety třetího předkola. V třetím předkole Ligy mistrů jsou také týmy Grazu a Eindhovenu, které se mezi sebou utkají o postup do další fáze. Příjemnou zábavu!
     
    Sturm Graz
    Rakouský klub si, stejně jako minulý rok, zahraje třetí předkolo Ligy mistrů. Minulý rok nestačili „Die Schwoazn“ po výsledcích 0:1 s 1:2 po prodloužení na ukrajinské Dynamo Kyjev a zahráli si tak pouze Evropskou ligu. Los jim však přidělil velmi interesantní soupeře v podobě Lazia, Feyenoordu a Midtjyllandu. S italským soupeřem dokázali uhrát dvě remízy (0:0 a 2:2), s klubem z Rotterdamu vyhráli doma 1:0 a z Nizozemska si přivezli debakl 0:6. No a s tehdejším dánským mistrem zvítězili doma 1:0 a venku prohráli 0:2. Ale ani osm bodů nestačilo na postup alespoň do vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy. Ano, byla to přesně ta skupina, ve které měly všechny týmy stejně bodů a ve které se postupující měnili de facto každou minutou a dlouho nebylo jisté, jaké bude konečné pořadí. Bystrý divák si určitě vzpomene na tuto situaci, která obletěla internet. Jen pro připomenutí postoupil Feyenoord a Midtjylland, na Lazio pak čekala EKL.
    Sturm již také zahájil letošní domácí sezonu, dokázal porazit dva velmi těžké soky Austrii Vídeň a LASK Linz. Ve víkendovém zápase však zaváhal s Austrií Klagenfurt a po remíze tak získal sedm bodů z devíti možných.
     
    PSV Eindhoven
    Nizozemský velkoklub začal také jako jeho rakouský soupeř ve třetím předkole Ligy mistrů a je považován za velkého favorita tohoto dvojzápasu.
    Minulý ročník evropských pohárů začali svěřenci tehdejšího trenéra a bývalého skvělého útočníka Ruuda van Nistelrooye ve stejné fázi soutěže, jako letos, a to tedy ve třetím předkole Ligy mistrů. V tom dokázali přejít přes francouzské Monaco po celkovém výsledku 4:3 po prodloužení a v dalším zápase je čekali skotští Rangers. Na ty však hráči PSV nestačili a spadli po výsledcích 2:2 a 0:1 do základní skupiny Evropské ligy, kde narazili na trojlístek Arsenal, Bodo/Glimt a Curych. Ze čtyřčlenné skupiny dokázali i díky vysokým výhrám s Curychem (5:1 a 5:0) postoupit z druhého místa a čekalo je play-off se španělskou Sevillou. své reálné šance na postup však pohřbili červenobílí už v prvním zápase, který dopadl 3:0 v jejich neprospěch. V odvetě ale PSV dokázalo v páté minutě nastavení snížit na celkových 3:2, více toho však již hráči nizozemského klubu nestihli a z evropských pohárů se pakovali.
    Letošní sezonu rozehráli hráči PSV Eindhoven zápasem proti Utrechtu výhrou 2:0, kterou vystříleli Noa Lang a střídající Vertessen.
     
    Úvodní zápas
    V prvním střetnutí v Eindhovenu kralovali jednoznačně domácí, kteří zvítězili 4:1 a zajistili si tak relativně pohodlnou cestu do Rakouska. Nizozemský klub začal velmi dobře, když se již ve čtvrté minutě prosadil záložník Isaac Babadi a rozjásal domácí fanoušky. Ve 22. minutě to bylo už 2:0, neboť Luuk de Jong lehce tečoval centr od Bakayoka a brankář Scherpen na míč nedosáhnul. No a o deset minut později se do odraženého míče opřel znovu Luuk de Jong a i tentokrát byl brankář Grazu bez šance. Rakouský klub se však ještě nevzdával a dokonce se mu podařilo i snížitm když se po rohovém kopu trefil slovinský internacionál Gorenc Stanković a snížil na 3:1. Definitivní tečku pak zápasu dal po centru Veermana hlavičkující Sangaré a Eindhoven tak zvítězil nakonec 4:1.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Sturm Graz: Scherpen – Gazibegović, Affengruber, Wuthrich, Dante – Gorenc Stanković – Prass, Hierlander, Kiteishvili – Boving, Teixeira
    Náhradníci: Bignetti, Maric – Fuseini, Geyrhofer, Horvat, Jantscher, Johnston, Locker, Serrano, Schnegg, Stuckler, Wlodarczyk
    Trenér: Christian Ilzer

    PSV Eindhoven: Benitez – Teze, Ramalho, Boscagli, van Aanholt – Veerman, Sangare, Saibari – Bakayoko, de Jong, Vertessen
    Náhradníci: Drommel, Waterman – Babadi, Comenencia, El-Ghazi, Lang, Mwene, Pepi, Sambo, Til
    Trenér: Peter Bosz

    Rozhodčí: Jovanović – Stojković, Mihajlović.
     
    Hlavní rozhodčí, který je dnes ze Srbska, přivedl oba týmy na hrací plochu. Úvodní výkop se blíží.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Možnost prvního útoku měli domácí, dnes hrající v černých dresech. Vinou nepřesného nákopu brankáře Scherpena se ale jejich soupeři v bílých dresech dostávají zadarmo k míči.
     
    2
    Akce Grazu po levé straně byla zastavena pouze za cenu autového vhazování.
     
    3
    Gazibegović, obránce domácích, vhodil míč jen na hlavu soupeře a ten tak zakládá protiakci.
     
    4
    Ve 4. minutě měli hosté možnost prvního rohového kopu, hráči v černém se však dokázali ubránit a odvrátit míč do bezpečí.
     
    6
    Brankář domácích Scherpen teď vypomohl svému tmu s rozehrávkou.
     
    7
    Útočník Grazu Teixeira se dokázal dostat přes dva hráče hostů, při snaze zakončit však o míč zakopl a akci tak ukončil.
     
    9
    V 9. minutě první velká šance zápasu! Na centr z pravé strany si nejlépe vyskočil Luuk de Jong, jeho hlavičkový pokus však dokázal brankář Sturmu vytěsnit mimo tři tyče! Následuje roh pro Eindhoven.
     
    10
    Po rohovém kopu pálil jeden z hráčů nizozemského celku, jeho pokus však skončil jen daleko na tribuně.
     
    11
    Hráči PSV kombinují na vlastní polovině hřiště.
     
    13
    Přihrávka od Bakayoka (PSV) byla sražena na autové vhazování na levé straně.
     
    14
    Eindhoven se nedokázal dostat dopředu a ztratil míč, protiakci pak museli hasit hosté faulem na Gorence Stankoviće.
     
    15
    První těžší obranná fáze čeká také PSV, neboť jejich soupeř bude zahrávat roh.
     
    16
    Po propadnutém míči po rohovém kopu pálil Prass, jeho střela však až k brance Beniteze nedoletěla.
     
    17
    Hierlander, záložník Sturmu, se dopustil faulu a rozhodčí ze Srbska byl blízko. Míč pro hosty.
     
    18
    Po několika soubojích ve středu hřiště se k míči dostal Sangaré, Eindhoven tak může zaútočit.
     
    19
    Velká šance Sturmu! Hostující obraně utekl William Boving, brankář Benitez si však věděl rady a přízemní ránu dánského forvarda vyrazil! Z následujícího rohu však nedokázali domácí zahrozit.
     
    21
    Stoper PSV Boscagli vyhrál hlavičkový souboj a získal tak pro svůj tým míč.
     
    22
    Centr Bakyoka ze strany hřiště sbírá brankář z Nizozemska v dresu Grazu Kjell Scherpen.
     
    24
    Pravý obránce domácích Gazibegović sice velmi dobře vyvezl míč, následně jej však v blízkosti pokutového území soupeře nedokázal předat a tak ho ztratil. Brankář PSV Benitez, který v minulosti působil například v Nice, bude rozehrávat.
     
    26
    Sturm Graz právě vstřelil branku!
    Rakouský klub se dostává do vedení! Centr z levé strany od Prasse přeletěl všechny obránce PSV včetně posledního van Aanholta a dánský útočník WILLIAM BOVING se v druhém dnešním souboji s brankářem Benitezem nemýlil!
    26. BOVING - 1:0
     
    28
    Rohový kop pro rakouský celek.
     
    29
    Hostující obrana pro tentokrát dobře zafungovala a centr od rohového praporku odvrátila.
     
    31
    Forvard PSV Luuk de Jong, který v minulém zápase vyrovnal legendárního Johana Cruyffa v počtu gólů v evropských pohárech, teď byl nepříjemně zasažen a bude potřebovat ošetření.
     
    32
    Ve 32. minutě je vyrovnáno! Bakayoko rozjel akci na pravé straně, následně pak přihrál na Luuka de Jonga, který kulatý hrací předmět přiklepl přesně proti noze JOEYMU VEERMANOVI, jenž svou střelu z úctyhodné vzdálenosti namířil přesně k levé tyči Scherpenovy branky!
    32. VEERMAN - 1:1
     
    35
    Ismael Saibari dostal přesnou přihrávku mezi tři obránce Grazu a byl sám před brankou, jeho pokus však zamířil jen daleko od pravé tyče brány. Samotný hráč původem z Maroka ještě reklamoval pokutový kop, hlavní rozhodčí ale zůstal klidný.
     
    36
    Rohový kop pro PSV.
     
    38
    Po rohu pálil odražený míč směrem k brance jeden z hostujících hráčů, obrana ale u rakouského celku zafungovala a míč odvrátila.
     
    39
    Následně pálil i bývalý reprezentant Nizozemska van Aanholt, rána však šla mimo tři tyče.
     
    40
    PSV otáčí vývoj zápasu! Na centrovanou přihrávku od obránce Tezeho si naskočil LUUK DE JONG a svou gólovou hlavičkou překonává v počtu gólů v evropských pohárech Johana Cruyffa! Nizozemský útočník tak zaznamenal 34. branku v pohárové Evropě.
    40. de JONG - 1:2
     
    42
    Celkové skóre tohoto dvojzápasu je teď 2:6.
     
    44
    A Eindhoven se stále drží v blízkosti pokutového území domácích a snaží se také nějak ohrozit branku rakouského celku.
     
    45
    Z velké dálky právě zkusil své štěstí Gruzínec Kiteishvili, brankář Benitez však byl bez práce, protože tahle rána zamířila pouze do ochranné sítě za brankou.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.
     
    45+2
    I v nastavení prvního poločasu drží míč hosté, teď se do vápna soupeře probíjel Sangaré, byl však zastaven.
     
    45+3
    Střelu na branku si připsal i hostující křídelník Vertessen, pro gólmana Scherpena však lehká práce.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločase odcházejí do kabin šťastnější hosté, neboť o postup do dalšího předkola by je připravil už jen totální kolaps. Ze začátku to však vypadalo na drama, neboť v úvodním minisouboji s brankářem Benitezem dánský forvard Boving neuspěl, na podruhé však už byl úspěšný a gólmana PSV překonal. Zanedlouho nato se ale do míče po přihrávce od de Jonga opřel Veerman a svou střelou nedal brankáři domácích šanci. Skóre pak na svou stranu otočili hosté ve 40. minutě, kdy si na centr od Tezeho naskočil Luuk de Jong a svou hlavičkou definitivně překonal legendárního Johana Cruyffa v počtu gólů v evropských pohárech.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:34.
     
    Oba týmy jsou na hrací ploše, druhý poločas za chvíli vypukne.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu PSV Eindhoven:
    ze hřiště odchází de Jong, přichází Pepi.
     
    46
    Právě nově příchozí Ricardo Pepi byl nedovoleně zastaven asi deset metrů před pokutovým územím Sturmu. Následuje zajímavá standardní situace.
     
    47
    Ze standardky pálil střelec vyrovnávacího gólu za PSV Veerman, branku ale netrefil a brankář Scherpen bude mít rozehrávku.
     
    48
    Faulem se provinil zadák Eindhovenu Patrick van Aanholt.
     
    49
    Nepřesná rozehrávka od obránců Grazu kazí všechny na plány na rozjetí zajímavé protiakce.
     
    50
    Graz se ubránil útoku svého soupeře a míří do protiakce.
     
    51
    Bakayoko se nepohodl se střídajícím Pepim a PSV tak nakonec o míč díky nepřesnosti přišlo.
     
    52
    Dlouhý aut házený do pokutového území hostů odvrací stoper Ramalho.
     
    53
    Teixeira (Graz) faulovaný u postranní čáry. Standardka pro Sturm z levé strany.
     
    55
    Po přihrávce od Maročana Saibariho pálil do boční sítě dnes aktivní Bakayoko.
     
    56
    Šance pro Eindhoven! Po krásné kolmici byl sám před brankou Američan Ricardo Pepi, branku ale ohrozit nedokázal! Pálil totiž jen těsně vedle zařízení.
     
    57
    Střelu Danteho vyráží brankář Benitez jen na rohový kop.
     
    58
    A z něj Sturm Graz vyrovnává! Centr od rohového praporku, který vyslal střelec první branky domácích, skončil přesně na hlavě DAVIDA AFFENGRUBERA, který propálil brankáře hostů!
     
    60
    Střídání v týmu PSV Eindhoven:
    ze hřiště odchází Bakayoko, přichází Til.
     
    60
    Střídání v týmu SK Sturm Graz:
    ze hřiště odchází Teixeira, přichází Wlodarczyk.
     
    60
    Bude gól platit? Hlavní rozhodčí ještě přezkoumává celou situaci na videu.
     
    61
    Tak gól nakonec pro ofsajd neplatí!
     
    63
    U dlouhého nákopu byl nejrychleji střídající Guus Til (PSV), který se vzápětí snažil přelobovat brankáře Scherpena. Ten však vytáhl parádní zákrok a míč tak vyrazil na rohový kop.
     
    65
    Obrana Sturmu přerušila akci Eindhovenu odkopem do zámezí.
     
    67
    Graz se ale po zisku míče daleko nedostal, a tak bude rozehrávat od své branky gólman Walter Benitez.
     
    68
    Veerman se provinil faulem, Graz bude rozehrávat standardku.
     
    69
    Z ní pálil nepříjemně Gazibegović, brankář PSV však jen pohlídal let míče do autu.
     
    70
    Záložník Hierlander nedovoleně zastavil unikajícího Pepiho a za svůj zákrok vidí žlutou kartu.
     
    71
    Na centr si poté naskočil stoper Ramalho, zamířil však pouze vysoko nad branku.
     
    71
    Střídání v týmu SK Sturm Graz:
    ze hřiště odchází Gazibegović, přichází Johnston,
    ze hřiště odchází Kiteishvili, přichází Horvat.
     
    71
    Střídání v týmu SK Sturm Graz:
    ze hřiště odchází Gorenc Stanković, přichází Serrano.
     
    73
    Po několika odrazech míče jej dokázali hráči PSV zkrotit a vést smysluplnou kombinaci.
     
    74
    Nepřesnou přihrávku od Guuse Tila bere brankář Scherpen do rukavic.
     
    75
    Jordan Teze z Eindhovenu fauloval na pravé straně hřiště a daroval tak možnost domácím ke klidné rozehrávce.
     
    76
    Sturm Graz bude vhazovat asi na půli hřiště.
     
    77
    Střídající Til dokázal centr od Veermana přizvednout, nikoli ho však namířit na bránu.
     
    78
    Je před námi asi posledních dvanáct minut základní hrací doby a my sledujeme kombinaci stoperů rakouského týmu.
     
    79
    Po ztrátě ve středu pole mířili směrem na brankáře dva hráči PSV, obrana Sturmu se ale zvládla vrátit.
     
    80
    Po přihrávce od Bovinga pálil těsně nad branku střídající Horvat.
     
    80
    Střídání v týmu SK Sturm Graz:
    ze hřiště odchází Prass, přichází Jantscher.
     
    81
    Centr z levé strany spadl na ruku obránci Wuthrichovi, což viděl i přítomný Til. Bude se kopat penalta?
     
    82
    A hlavní rozhodčí Jovanović se jde podívat na video!
     
    83
    Penalta pro hosty!
     
    84
    Autor prohřešku Wuthrich vidí také žlutou kartu.
     
    84
    Penaltu si bere na starost Ricardo Pepi.
     
    85
    PSV právě vstřelilo branku!
    Je rozhodnuto! Americký útočník RICARDO PEPI si vybral z jeho pohledu levou stranu, brankář Scherpen skákal do pravé části branky!
    85. PEPI - 1:3
     
    86
    Po zisku míče pálil aktivní Til, jeho rána ale mířila jen do středu branky, kde stál gólman Kjell Scherpen.
     
    86
    Střídání v týmu PSV Eindhoven:
    ze hřiště odchází Teze, přichází Sambo,
    ze hřiště odchází Vertessen, přichází Babadi.
     
    88
    Dante (Sturm) důležitým skluzem obral o míč Tila. Nebýt jeho zákroku, útočník soupeře by se už blížil k ohrožení branky Grazu.
     
    89
    Rohový kop pro PSV.
     
    90
    Dlouhý nákop od van Aanholta skončil až už u brankáře rakouského klubu.
     
    90
    Serrano si v souboji s se střídajícím hráčem PSV pomohl rukama a hlavní rozhodčí mu uděluje žlutou kartu.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 5 minut.
     
    90+2
    Brankář Scherpen vykopává míč daleko od své branky.
     
    90+3
    Ve třetí nastavené minutě uvidíme rohový kop.
     
    90+4
    Sturm Graz i po rohovém kopu zůstává v držení míče.
     
    90+4
    Neuvěřitelné! Záložník Sturmu Jantscher po nádherné přihrávce z hloubi pole napálil levou tyčku branky PSV, míč se k němu odrazil zpátky, a on ji napálil úplně stejně znovu! Velká dávka smůly pro Rakušana.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Nizozemské PSV Eindhoven potvrdilo roli favorita a v součtu s dnešním vítězstvím 3:1 postupuje do čtvrtého předkola Ligy mistrů se skóre 7:2. Jako první ale v dnešním zápase inkasoval nizozemský klub, který nedokázal ubránit zakončujícího Bovinga, který se opřel do centrovaného míče a brankář Benitez byl bez šance. O šest minut později však vyrovnal po přiťuknutí od de Jonga Veerman a ve 40. minutě dokonal obrat sám Luuk de Jong, který tedy zaznamenal svou 34. branku na evropské scéně a překonal tak o gól jiného Nizozemce Johana Cruyffa. Ve druhém poločase se dokonce Grazu podařilo vyrovnat, ale branku Affengrubera z rohového kopu hlavní rozhodčí pro ofsajd neuznal. A tak si závěrečn´slovo vzali fotbalisté PSV, přesněji řečeno Ricardo Pepi, který dokázal využít nabídnutou možnost v podobě penalty.
     
    Držení míče: 34 % : 66 %.
    Střely na branku: 4:8. Střely mimo: 6:8. Rohy: 7:7. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 8:6.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, přeji hezkou noc a třeba zase někdy na počtenou. (22:34:51)

    Matěj Skula

    Branky: 26. Boving (Prass) – 32. Veerman (Jong), 40. Jong (Teze), 85. Pepi (pen.)

    Karty:   70. Hierlander (STG), 84. Wuthrich (STG), 90. Serrano (STG)


    Držení míče: 34 % : 66 %.
    Střely na branku: 4:8. Střely mimo: 6:8. Rohy: 7:7. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 8:6.
    SK Sturm Graz: Scherpen – Gazibegović, Affengruber, Wuthrich, Dante – Gorenc Stanković – Prass, Hierlander, Kiteishvili – Boving, Teixeira
    Náhradníci: Bignetti, Maric – Fuseini, Geyrhofer, Horvat, Jantscher, Johnston, Locker, Serrano, Schnegg, Stuckler, Wlodarczyk

    Trenér: Christian Ilzer

    PSV Eindhoven: Benitez – Teze, Ramalho, Boscagli, van Aanholt – Veerman, Sangare, Saibari – Bakayoko, de Jong, Vertessen
    Náhradníci: Drommel, Waterman – Babadi, Comenencia, El-Ghazi, Lang, Mwene, Pepi, Sambo, Til

    Trenér: Peter Bosz

    Rozhodčí: Jovanović – Stojković, Mihajlović
    08.08.2023
    Eindhoven - Sturm Graz 4:1

    Branky: 4. Babadi (Bakayoko), 22. L. de Jong (Bakayoko), 32. L. de Jong (Lang), 73. Sangaré (Veerman) – 40. Stankovič (Boving)

    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 10:2. Střely mimo: 6:4. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 9:10.
    bahis siteleri