Kazachstán – Finsko 0:1 (kon.) | Litva – Černá Hora 2:2 (kon.) | Nizozemsko – Řecko 3:0 (kon.)
Francie – Irsko 2:0 (kon.) | Česko – Albánie 1:1 (kon.) | Polsko – Faerské ostrovy 2:0 (kon.)
Srbsko – Maďarsko 1:2 (kon.) | Slovinsko – Sev. Irsko 4:2 (kon.) | Dánsko – San Marino 4:0 (kon.)
konec
Kazachstán
0:1 (0:0)
Finsko
Čtvrtek 07.09.2023, 16:00 • Astana Arena, Astana • Kvalifikace ME • Skupina H
Předzápasové kurzy
     
    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 1:3. Rohy: 4:9. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 16:11. (18:31:41)
     
    Finsko si pojistilo první místo v kvalifikační skupině H o postup na evropský šampionát, z horké půdy Kazachstánu si na sever Evropy odváží hubené vítězství 1:0.

    Rozhodující moment střetnutí byl k vidění v 78. minutě, kdy čerstvý Källman přihrál na levou stranu velkého vápna Oliveru Antmanovi, jenž sám před gólmanem uspěl přízemní střelou na zadní, levou tyč. Závěrečný nápor domácího celku se nekonal, hosté bez výraznějších problémů udrželi těsné vítězství až do závěrečného hvizdu.

    Svěřenci kouče Kanervy se ziskem tří bodů osamostatnili na prvním místě se ziskem dvanácti bodů. Kazachstán zůstává s devíti body druhý, ale je klidně možné, že se s dalšímu odehranými zápasy propadne za Dánsko či Slovinsko.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Finy dělí poslední vteřiny od zisku cenných třech bodů ze stadionu soupeře. Přestáli s velkou pravděpodobností poslední akci soupeře, po neúspěšné kličce Maxim Samorodov fauloval Ivanova.
     
    90+4
    Z velké vzdálenosti centroval od levé lajny Islambek Kuat, za smutného povzdechu z hlediště zažehnal Arttu Hoskonen nebezpečí dlouhým odkopem.
     
    90+3
    Finové rozumně rozehráli rohový kop na krátkou vzdálenost, Kaan Kairinen potom u lajny nastřelil Islambeka Kuata a získal pro změnu autové vhazování.
     
    90+2
    Nikolai Alho si krásně narazil s Taylorem, ale pak mu vůbec nevyšel střílený centr na hranici malého vápna na Källmana, dobrý obranný zákrok udělal Alexandr Maročkin.
     
    90+1
    Joel Pohjanpalo prohrál hlavičkový souboj s Maratem Bystrovem, který hrál do lajny na volného Nuralyho Alipa. Čas Kazachstánu na vyrovnání se krátí.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby pět minut.
     
    89
    Arttu Hoskonen pod tlakem nakopával po pravé lajně do země nikoho, Marat Bystrov začíná další akci Kazachstánu od vlastního rohového praporku.
     
    88
    Naprosto zasloužená žlutá karta pro Islama Česnokova, který pozdě přiběhl do souboje s Jensenem a ostře soupeři přišlápl kotník.
     
    87
    Dlouhý odkop Lukáše Hrádeckého propadl až k nově příchozímu Robertu Taylorovi, tomu nevyšla klička na posledního bránícího Bystrova.
     
    86
    Kazachstánu se nedaří získat potřebný tlak. Maxim Samorodov vyzkoušel průnikovou nahrávku na Aschata Tagybergena, toho pokryl skluzující Glen Kamara.
     
    85
    Střídání v týmu Finsko:
    ze hřiště odchází Oliver Antman, přichází Robert Taylor.
     
    84
    Roh Kazachstánu způsobil velký rozruch v pokutovém území soupeře. Odražený míč si hledal a našel Islambek Kuat, z bezprostřední blízkosti napálil jenom obránce.
     
    83
    Z velkého úhlu vypálil zprava Ramazan Orazov pěkně mířenou ránu na zadní tyčku, Lukáš Hrádecký s problémy, ale přece vyrážel na roh.
     
    82
    Střídání v týmu Kazachstán:
    ze hřiště odchází Baktijor Zajnutdinov, přichází Islam Česnokov.
     
    82
    Střídání v týmu Kazachstán:
    ze hřiště odchází Jan Vorogovskij, přichází Timur Dosmagambetov.
     
    81
    Tlak Finska pokračoval rohovým kopem. Kaan Kairinen hledal hlavu Arttu Hoskonena, ještě o něco výše vyskočil Nuraly Alip.

    Milan Huppert

    Branky: 78. Antman (Källman)

    Karty:   60. Samorodov (KAZ), 88. Česnokov (KAZ)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 1:3. Rohy: 4:9. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 16:11.
    Kazachstán: Šackij – Bystrov, Maročkin, Alip – Skvorcov (66. Tapalov), Tagybergen (C), Darabajev (66. Orazov), Vorogovskij (82. Dosmagambetov) – Zajnutdinov (82. Česnokov), Ajmbetov (46. Samorodov), Kuat.
    Náhradníci: Šajzada, Zaruckij – Bejsebekov, Jerlanov, Kajrov, Malyj, Prokopenko.

    Trenér: Magomed Adijev

    Finsko: Hrádecký (C) – Alho, Ivanov, Hoskonen, R. Jensen – Kairinen, Schüller (67. G. Kamara), Niskanen – Pukki (67. Källman), Pohjanpalo, Antman (85. R. Taylor).
    Náhradníci: Joronen, Sinisalo – Mäenpää, Pallas, Peltola, Soiri, Tenho, Tomas, Uronen.

    Trenér: Markku Kanerva

    Rozhodčí: Petrescu – Ghinguleac, Grigoriu (ROU)

    Diváci: 30 019
    bahis siteleri