Slavia – Ostrava 5:0 (kon.)
konec
SK Slavia Praha
5:0 (1:0)
FC Baník Ostrava
Sobota 04.05.2024, 18:00 • Fortuna Arena, Praha-Vršovice • FORTUNA:LIGA - Skupina o titul • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Krásný víkend všem fanynkám a fanouškům české kopané. Základní část Fortuna ligy je minulostí a my si plnými doušky můžeme začít vychutnávat nadstavbu. V rámci prvního kola skupiny o titul se v Edenu představí domácí SK Slavia Praha a FC Baník Ostrava. U sledování textového přenosu z utkání vás vítám a přeji příjemnou zábavu.
     
    SK Slavia Praha

    72 bodů za třicet kol? Paráda. Jenže když i tak o čtyři zaostáváte za rivalem v boji o titul, situace vypadá o dost kritičtěji, než se může na první pohled zdát. Slavia v pěti nadstavbových kolech nesmí ztrácet body a navrch potřebuje v derby na Letné, které je na programu příští týden, vedoucí Spartu porazit. Jen tak může pomýšlet na titul, který by ji teoreticky mohl přihrát i kolaps lídra. Sešívaní ale potřebují vkročit do nadstavby správnou nohou, doma porazit Baník a navázat na minulý týden, kdy po dvou ztrátách vyhráli 2:1 v Hradci.

    Skvělým výkonem na hřišti Votroků na sebe upozornil záložník Lukáš Provod. Levonohý středpolař po celé utkání představoval hrozbu pro defenzivu soupeře a navrch otevřel skóre střelou zpoza vápna. Jeho forma by se pro Slavii v nadcházejících týdnech mohla ukázat jako klíčový faktor ve stíhací jízdě Sparty.
     
    FC Baník Ostrava

    Jedna z nejlepších fanouškovských základen v republice, i když se nedaří. Baník na hřišti v posledních letech nebyl takovou hrozbou jako dříve, podporu tribun měl ale vždy fenomenální. Teď k tomu konečně i sbírá body. V tabulce je čtvrtý, bod před pátou Mladou Boleslaví. Pokud pozici do konce sezony udrží, po třináctileté odmlce se podívá do předkol evropských pohárů. To zní jako slušná výzva...

    Jenže v Edenu se bude muset obejít bez dvanácti gólů a pěti asistencí ofenzivního šikuly Ewertona, který v Ostravě hostuje ze Slavie a logicky tak nebude moci nastoupit. O hrozbu na útočné polovině se budou starat jiní. Na vysunutou obrannou linii Slavie by mohl platit rychlonohý forvard Abdullahi Tanko. Pětadvacetiletý Nigerijec ale úvod jara prostál kvůli trestu za červenou kartu právě z duelu se Slavií a po zimní pauze se zatím nedostal do ideální pohody, trefil se jen jednou proti Teplicím při výhře 4:1.
     
    Zpátky do minulosti aneb trápení Baníku v Edenu

    Ostravané v posledních letech v Edenu body nesbírají. Respektive tam se železnou pravidelností prohrávají. Naposledy uhráli alespoň remízu 19. července 2013. Pojďme si tedy udělat menší výlet o jedenáct let zpět a mrknout se, v jakých sestavách tehdy oba celky při remíze 1:1 nastoupily.

    19. července 2013
    SlaviaBaník Ostrava 1:1 (0:0)
    Góly: 62. Mičola – 60. Kraut
    Slavia: Čontofalský – Nitrianský, Petrák, Bortel, Čonka – Gecov – Juhar, Zmrhal, Kisel (90+2. Fenin), Mičola (86. Štěpán) – Škoda (60. Škutka)
    Trenér: Michal Petrouš
    Baník: Bárta – Zawada, Vomáčka, Frydrych, Dedič – Kukec, Lukeš, Droppa, Engelmann (84. Miloslavljev) – Rolinc, Kraut (90+9. Šichor)
    Trenér: Martin Svědík

    Ano, hádáte správně. V srdci obrany Baníku tehdy nastoupil jeho současný hráč Michal Frydrych, který od té doby stihl kopat i právě za Slavii.
     
    Posledních pět vzájemných zápasů v lize

    17.12.2023 Ostrava – Slavia 2:3 (27. Buchta, 29. Rigo – 26. Jurečka, 45+1. Van Buren, 59. Bořil)
    20.8.2023 Slavia – Ostrava 1:0 (47. Tijani)
    25.4.2023 Ostrava – Slavia 0:2 (81. a 83. M. Jurásek)
    6.11.2022 Slavia – Ostrava 3:1 (73. a 79. M. Jurásek, 53. vlastní Kaloč – 58. Fleišman)
    11.5.2022 Baník – Slavia 1:1 (32. Buchta – 5. Sor)
     
    Úvodní sestavy:

    SK Slavia Praha: Staněk – Holeš, Ogbu, Vlček – Douděra, P. Ševčík, Oscar, Bořil – Schranz, Provod – Chytil.
    Náhradníci: Mandous – Zima, Wallem, Tijani, Zafeiris, Tecl, Van Buren, Jurečka, Tomič, Zmrzlý, Jurásek.
    Trenér: Jindřich Trpišovský

    FC Baník Ostrava: Markovič – Blažek, Lischka, Pojezný – Rusnák, Grygar, Šín, Šehić – Kubala – Klíma, Tanko.
    Náhradníci: Letáček – Boula, Adediran, Buchta, Rigo, Šudák, Kpozo, Frydrych, J. Juroška, Takács, Ndefe.
    Trenér: Pavel Hapal

    Rozhodčí: Szikszay – Kříž, Volf.
    VAR: Radina – Nádvorník.
     
    No, tak kouč Baníku Pavel Hapal základní jedenáctkou hodně překvapil. Jen na lavičce nechal sedět například Patricka Kpoza, Davida Buchtu nebo Jiřího Boulu – možná proto, že by v případě žlutého trestu (které by byl čtvrtý, pro Boulu osmý v sezoně) vyfasovali stopku do veledůležitého utkání s Mladou Boleslaví, které je na programu příští víkend.

    Premiéra v prvoligové základní sestavě tak čeká Samuela Grygara. Devatenáctiletý středopolař zatím ve Fortuna lize nastoupil dvakrát a odehrál v součtu tři minuty. V Edenu tak bude moci ukázat, co se přiučil v Miláně, neboť v dorosteneckých letech kopal za tamní Inter.
     
    Do úvodního výkopu zbývá přibližně dvacet minut. V Edenu panuje pěkné, jarní počasí a oba celky se rozcvičují. O pikantní duel půjde pro Jakuba Markoviče, neboť brankář Baníku je odchovancem Slavie. Právě na stadionu sešívaných si v srpnu 2019 odbyl ligový debut a pomohl Slavii k vítězství 4:0 nad Bohemians.
     
    Trojice sudích už na trávník doprovází obě zahajovací jedenáctky, začneme za pár minut.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkopu se ujali domácí v červenobílé, kteří budou v první půli útočit směrem ke svému kotli. Baník oblékl černé dresy se zelenými prvky.
     
    1
    Hned po úvodním centru Douděry z pravé strany bylo živo. Rychlonohý bek či záložník zakroutil balon na hlavu Provoda, který ale nedokázal zakončit ideálně a dočkáme se tak pouze výkopu gólmana Markoviče.
     
    2
    Vypadalo to, že Blažek podcenil souboj s Provodem. Slávistický záložník se okolo něj prohnal, jenže kolegovi pomohl Rusnák. Balon se pak vrátil k Blažkovi, který zaseknutím obelstil Bořila a rozehrál.
     
    3
    Ostravané se ale na útočnou polovinu ani tak nepodívali.
     
    3
    Po nepřesnosti v podání sešívaných si Markovič opět střihne odkop od brány.
     
    4
    Schranz okradl o balon Pojezného, následný oblouček směrem k Chytilovi ale přečetl Lischka.
     
    5
    Slavia se opět proťukala k centru zprava. Tentokráte Chytil kroutil merunu na zadní tyč a našel hlavu Bořila, který ale zamířil jen nad břevno.
     
    6
    Pohlednou kombinační akci předvedli i hosté, jenže po Tankově sklepnutí byl Vlček k míči blíže než Klíma a výhodnější pozice dokázal využít.
     
    7
    Slavia házenkářsky obléhala branku Markoviče. Po pasu Ševčíka podél okraje vápna se Chytil obtočil okolo Lischky a vypálil, stoper Baníku ale střelu dokázal srazit a vyběhnuvší Markovič nenechal míč dojít na rohový kop.
     
    8
    Provod si navedl míč okolo Blažka středem a následně vypálil levačkou, jenže stoper Baníku napravil své zaváhání a střelu ve skluzu zpomalil tak, že Markovičovi stačilo předvést naprosto rutinní zásah.
     
    9
    Baník může zahrozit ze standardní situace, půjde o volný kop ze středu hřiště asi 40 metrů od branky.
     
    9
    Šínův centr z velkého vápna prodloužil směrem k bráně Tanko, Staněk si připisuje stejně pohodový zákrok jako Markovič před malou chvilkou.
     
    10
    Bořil zpětnou přihrávkou prohnal Vlčka, jemuž šlapal na paty rychlík Tanko. Stoper Slavie si ale dokázal poradit a ve skluzu poslal míč Staňkovi.
     
    11
    Holešově kolmici Oscarovi nechyběla myšlenka, ale přesnost scházela. Balon si na hranici malého čtverce staví Markovič.
     
    12
    Baník kvůli vysokému presinku soupeře musí startovat akce vysokými míči, dvojice Kubala-Tanko ale nemá potřebné centimetry na to, aby souboje s obránci Slavie uhrávala.
     
    12
    Ostrava se i tak dostala na útočnou polovinu. Poměrně vysoko napadal Blažek, který Provodovi vypíchl míč do autu.
     
    13
    Teď je na tahu Slavia. Schranzovu přihrávku srazil na aut Grygar. Po bleskovém vhazování a centru zprava se balon vykulil k Oscarovi, jehož ostrý pokus zpoza vápna trefil jen bránícího Lischku.
     
    14
    Rusnák na středu hřiště tělem odstavil Bořila, ten své zaváhání na poslední chvíli napravil. Slavia se ale i tak vyhnala až ke Staňkovi.
     
    15
    Šín po narážečce s Klímou rýsoval kolmici na Tanka, záměr Baníku ale přečetl Ogbu a přihrávku zachytil.
     
    16
    Baník kontroluje hru a snaží se najít okénka v obraně sešívaných.
     
    17
    Vlček skvostně předskočil Kubalu a nahrál Provodovi, který uličkou vyslal vpřed Chytila. Útočník domácích dokázal přes Blažka odcentrovat do nebezpečného prostoru, kam se ale nedostal žádný z jeho parťáků.
     
    18
    Slavia se sérií přihrávek opět dostala vpřed a Douděra s Provodem postupovali víceméně dva na osamoceného Lischku. Centr prvního jmenovaného ale Provoda zahnal až k levé lajně, odkud vyslal domácí záložník centr do vápna. Markovič ho ale dokázal efektně vyboxovat mimo šestnáctku.
     
    19
    Ogbu se ve vzdušném souboji vyšplhal přes Kubalu, hlavičkoval ale pouze mimo vymezený prostro hřiště.
     
    20
    Sziskzay vysvobodil Chytila, který se s Pojezným vrátil až k vlastnímu rohovému praporku. Kdyby po útočníkově pádu nepískl faul, Ostrava by téměř jistě měla k dispozici nebezpečnou standardní situaci.
     
    21
    Blažek zezadu na půlící čáře podsekl Bořila, tohle odporuje fotbalovým pravidlům. Míč pro domácí.
     
    21
    Douděrův střílený centr z pravého křídla přizvedl patou bránící Pojezný a Klíma jej s maximální vervou odkopl.
     
    22
    Další centr, tentokráte zleva. Schranz ale kulatou zásilku poslal přímo Markovičovi.
     
    22
    Pohyblivý Rusnák si náběhem řekl o dlouhý míč za beky, který od Pojezného dostal. Po jeho hlavičce ale Ogbu nabídl míč Staňkovi do náruče, taktéž hlavou.
     
    23
    Oscarův polovysoký centr na okraj pokutového území se pokoušel do branky usměrnit Schranz, jenže neúspěšně. Střela se dokutálela snad osm metrů vedle levé tyče.
     
    24
    Eden slavil, ale zbytečně. Lukáš Provod sice usměrnil do sítě Schranzem přizvednutý centr Douděry, jenže byl v ofsajdu, který odhalil až videorozhodčí.
    24. Neuznaný gól domácích
     
    25
    Jak už bývá zvykem, zkoumá se možný ofsajd.
     
    26
    Sudí Ladislav Szikszay zvedl levačku nad hlavu. Domácí branka neplatí pro postavení mimo hru.
     
    27
    Slavia pokračuje v útočném snažení, tentokráte kombinuje na levém křídle.
     
    28
    Slavia právě vstřelila branku!
    Poprvé Baník zachránil zásah videorozhodčího, teď si ale Ostravané nemají nač stěžovat. Nechali totiž Bořila z první vrátit balon do ohně, kam nabíhal IVAN SCHRANZ. Jeho zakončení sice napoprvé Markovič famózním reflexivním zákrokem vyrazil, na dorážku hlavou byl ale už krátký. 1:0!
    28. Ivan SCHRANZ - 1:0
     
    29
    Žlutá karta pro tým FC Baník Ostrava (Matúš Rusnák). Důvodem je nedovolený zákrok na útočné polovině.
     
    30
    Dlouhý pas na Provoda byl opravdu až příliš dlouhý. Vhazují hosté.
     
    31
    Rusnák se na pravém křídle jako vítr prohnal okolo několika soupeřů, pěkný individuální průnik chtěl vyšperkovat prostrčením na Tanka. Obrana Slavie ale byla proti.
     
    31
    Baník vystrkuje růžky. Kubala si našel centr z pravé strany a z voleje se do něj položil, balon prosvištěl těsně nad břevnem.
    31. Kubalova rána z voleje vystrašila obranu domácích
     
    32
    Douděra si na pravé straně zkoušel zaseknout Šehiće, ten mu ale dal do dráhy běhu tělo a díky tomu si splnil defenzivní povinnosti.
     
    33
    Tanko se zkoušel odpoutat od Ogbua a stihnout dlouhý pas Blažka, k míči měl ale až příliš daleko.
     
    34
    Douděra si přesně ukázal, kam by si přál dostat centr, a Schranz jeho přání do puntíku splnil. Následné zakončení hlavou se ale mezi tři tyče nevešlo.
     
    35
    Markovič ne úplně jistě vybíhal na Douděrův rohlík, který prošel až na roh malého vápna. Rusnák raději zahrál hrudí na roh.
     
    36
    Ševčíkův prodloužený centr ale nevedl ani k pokusu o zakončení.
     
    37
    Klímova fantastická přihrávka šajtlí uvolnila Tanka a už to vypadalo, že Nigerijec bude postupovat sám na Staňka. Ogbu ale předvedl milimetrový obranný skluz a vyštouchl míč na roh.
     
    38
    Mladíci Grygar se Šínem rozehráli nakrátko a centr prvního jmenovaného odvrátila obrana jen k Šehićovi. Jeho následný oblouček lízl hlavou Chytil, Baník si roh zopakuje.
     
    38
    Jenže Staněk udělil Šínově centru boxerský direkt a zažehnal nebezpečí.
     
    38
    Ne nadlouho. Ogbu v souboji zezadu s přílišnou intenzitou vrazil do Kubaly, Ostrava bude zahrávat volný kop z dostřelové vzdálenosti – asi třiadvacet metrů od Staňka a navíc kousek od osy hřiště.
     
    39
    Faulovaný Kubala to zkusil rovnou na bránu, jenže se mu nepodařilo propálit blok červenobílých těl vedle zdi.
     
    41
    Žlutá karta pro tým FC Baník Ostrava (Filip Blažek). Hostující stoper byl napomínán za faul na Lukáše Provoda.
     
    42
    Po zpackané rozehrávce domácích uvolnil Šín k centru Šehiće, jehož kroucený pas dosedl přímo na hlavu Rusnáka. Ten se ale nedokázal dostat dost vysoko a z velmi nadějné pozice zakončil vysoko nad.
     
    43
    Slavia je opět namáčklá u vápna Baníku, po odkopu Rusnáka za postranní čáru bude navíc vhazovat.
     
    44
    Vhazování domácích nebylo nijak nebezpečné, hrát může Baník.
     
    45
    Pojezného centr Bořil odvrátil na střed hřiště a následně kapitán Slavie propadl v souboji s Rusnákem. Zakončení wingbeka Baníku z hranice šestnáctky ale neprošlo ke Staňkovi díky dobře stojícímu Vlčkovi.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje tři minuty.
     
    45+1
    Tanko opět startoval za stopery Slavie, Ogbu ale i tentokráte dokázal jeho náběh pokrýt.
     
    45+2
    Po souboji Schranze a Šehiće poblíž rohového praporku na obranné polovině Baníku uvedou míč do hry z autu hosté.
     
    45+2
    Rusnák se přihrávkou podél postranní čáry pokoušel rozeběhnout Tanka, jenže tohle by forvard Baníku měl šanci stihnout leda tak za pomoci teleportu.
     
    45+3
    Po narážečce Klímy s Kubalou zkoušel skákavý míč poslat před Staňka Šehić, místo centru ale svou svící ozářil celý stadion.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Úvodních pětačtyřicet minut máme v Edenu za sebou a spokojenější půjdou do kabin hráči Slavie. Ti totiž díky trefě Ivana Schranze z 28. minuty vedou o gól. Sešívaní skórovali ještě jednou, o čtyři minuty dříve zásluhou Provoda. Jeho branka ale nebyla uznána pro ofsajd.

    Baník není otloukánkem, který by body Slavii odevzdával zdarma, naopak. Ani jedna z nadějných akcí hostí ale v brance Staňka neskončila. Ostravu povětšinou trápí nepřesná muška. Sešívaní ale každopádně měli optickou převahu, soupeře přestříleli a jejich poločasové vedení se tak jednoznačně dá považovat za zasloužené.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:04.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Lukáš Provod, přichází Václav Jurečka.
     
    46
    Slávisté to zkoušeli kombinačně, Schranzova narážečka Jurečkovi byla ale až příliš dlouhá.
     
    47
    Domácí se stále zdržují na útočné polovině. Poté, co Jurečkův centr srazil na roh Pojezný, dokonce získali možnost udeřit ze standardky.
     
    48
    Slavia právě vstřelila branku!
    Kdybych měl klobouk, už leží smeknutý vedle na zemi. MOJMÍR CHYTIL se trefil opravdu parádním způsobem. Po rohu se odrazil balon k Douděrovi, jehož ostrou přízemní ránu domácí útočník efektní patičkou tečoval mimo dosah Markoviče. Pohotové zakončení a ještě k tomu pohledné, domácí vedou o dvě branky.
    48. Mojmír CHYTIL - 2:0
     
    50
    Tohle ale pro Slavii nevypadá dobře. Po šlapáku Tanka skončil na zemi Holeš a v bolestech se svíjí. Na hřiště už spěchají lékaři.
     
    51
    Ladislav Szikszay se běží podívat na video. Řeší se případná Tankova červená karta.
     
    52
    Červená karta pro tým FC Baník Ostrava (Abdullahi Tanko). Stejně jako v prosincovém utkání proti Slavii míří nigerijský útočník předčasně do sprch. Nutno dodat, že oprávněně. Z opakovaných záběrů je zřejmé, že se červenat jednoduše muselo.
    52. Červená karta
     
    53
    Slavia cítí, že si s největší pravděpodobností stoprocentně dojde pro vítězství. Tak proč ještě nezvýraznit rozdíl ve skóre? Blízko druhé brance v utkání byl Schranz, jenže jeho zakončení po přihrávce Jurečky zlikvidoval dobrým zákrokem Markovič.
     
    54
    Chytil svedl sprinterský souboj s Grygarem, mladík Baníku nepropadl a ve skluzu poslal míč mimo hrací plochu.
     
    55
    Do brejku se po nákopu Markoviče dral Kubala, Ogbu ale odehrál míč do volného prostoru. Tam se jej zmocnil Šín, jenže Ševčík se s ním skvěle vrátil.
     
    56
    Slavia právě vstřelila branku!
    I v další trefě sešívaných sehrála klíčovou roli patička. Ivan Schranz si narazil s Chytilem a ocitl se sám před Markovičem. Brankáře Baníku obhodil patou a balon si našel VÁCLAV JUREČKA, který snad z deseti centimetrů jen dokopl merunu do sítě. 3:0, je hotovo.
    56. Václav JUREČKA - 3:0
     
    58
    Slavia právě vstřelila branku!
    Tentokráte ne tak efektně jako v předchozích případech, ale Slavia i tak navyšuje rozdíl ve skóre. Schranz si po křižném pasu Ševčíka poradil s Pojezným a odcentroval na malé vápno k MOJMÍRU CHYTILOVI, který z vyložené pozice přidává čtvrtou branku domácích.
    58. Mojmír CHYTIL - 4:0
     
    60
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava:
    ze hřiště odchází Filip Blažek, přichází Michal Frydrych,
    ze hřiště odchází Filip Kubala, přichází Quadri Adediran,
    ze hřiště odchází Jiří Klíma, přichází Tomáš Rigo.
     
    61
    Už to vypadalo, že se střídající Adediran požene do samostaného úniku. Szikszay si ale všiml, že si v souboji s Ogbuem pomohl faulem a píská proti brance Baníku.
     
    62
    Odevzdaný Baník vzadu hoří. Jurečka se ocitl sám před Markovičem, ten ale včas vyběhl a prozatím minimálně oddálil nepopulárního bůra.
    62. Jurečka přímo před Markovičem! Ale nezavršil bůra
     
    62
    Ogbu se ocitl v dalším souboji s Adediranem, do soupeře se opřel tak šikovně, že vše rezultuje jen v odkop od branky Staňka.
     
    63
    Hra se teď snad na půlminutu přesunula před střídačku Slavie, kde pod dohledem Jindřicha Trpišovského oba celky střídavě získávaly a ztrácely míč.
     
    64
    Jurečka si naběhl na malé vápno a Douděra mu adresoval centr, jenže ten byl na forvarda domácích až příliš vysoký.
     
    65
    Slavia si znovu se soupeřem kombinačně pohrála a po tečované zpětné přihrávce na puntík se do nadějné pozice dostal Bořil. Kapitán domácích ale zamířil jen do prostoru, kde stál připravený Markovič.
     
    66
    Staněk pod tlakem Riga zakopl míč mimo hřiště.
     
    66
    Nejzajímavějším počinem Baníku ve druhé půli je asi choreo jeho fanoušků s nápisem "zrušte nadstavbu". Pravda je, že nebýt jí, tak už by Baník coby čtvrtý celek tabulky po třicátém kole s jistotou mířil do předkol Konferenční ligy.
     
    67
    Oslabení hosté se pokoušeli sérií přihrávek vymanit z presinku Slavie. S Tankem ve sprchách to je ale zatraceně těžké.
     
    68
    Douděra z první razantně centroval do vápna, Šehićův blok míč sráží na roh.
     
    69
    Teď to Ostravané neprovedli vůbec zle. Rigo táhl protiakci po levém křídle a našel Grygara, který se uvolnil okolo Vlčka a pasem na puntík oslovil Šína. Jeho střela z otočky se ale do Staňkovy branky o malý kousek nevešla.
     
    69
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Tomáš Holeš, přichází David Zima.
     
    Dnešní utkání sleduje 18028 diváků.
     
    70
    Další ostrý centr letěl před Markoviče, tentokráte z kopaček Schranze. Slovenský univerzál ale jen trefil nabíhajícího Douděru, od něhož se míč odrazil do zámezí.
     
    71
    Hosté se vydali na útočnou polovinu a po centru Šehiće bude následovat rohový kop.
     
    72
    Rigův centr se točil přímo do branky, Staněk jej ale vyboxoval a následný pokus o repete stáhl ze vzduchu.
     
    73
    Slavia opět přikovala Baník před vlastní pokutové území.
     
    73
    Šín se pokusil z obležení vyjet, což se mu povedlo. Následně ale nepřesně přihrál a balon se vrací na kopačky sešívaných.
     
    74
    Po faulu na Šehiće se míče zmocní Baník.
     
    74
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Jan Bořil, přichází Matěj Jurásek,
    ze hřiště odchází Mojmír Chytil, přichází Muhamed Tijani.
     
    76
    Pojezný se pokoušel individuálním průnikem vyvézt míč, jenže jej zdvojili Ševčík s Juráskem.
     
    77
    Rusnák se proháčkoval k centru zprava, jenže jeho pas by Adediranovi maximálně tak olízl pěšinku, kdyby tedy nigerijský forvard nějakou měl.
     
    77
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava:
    ze hřiště odchází Matúš Rusnák, přichází Radim Šudák.
     
    78
    Pro dvacetiletého Šudáka jde o druhý zápas kariéry v nejvyšší soutěži. Až dosud odehrál jen čtyři minuty v únorovém duelu s Bohemians.
     
    78
    Slavia právě vstřelila branku!
    Pátý hřebíček v ostravské rakvi. Akce střídajících hráčů Slavie dokonala bůra. Tijani pasem do pravého křídla oslovil Jurečku, který pasem na střed vápna vybídl k zakončení MATĚJE JURÁSKA. Slávistický mladík zakončil přesně a Markovič tak popáté loví míč ze sítě.
    78. Matěj JURÁSEK - 5:0
     
    79
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Petr Ševčík, přichází Stanislav Tecl.
     
    79
    Je asi jen otázkou času, kdy Tribuna Sever spustí pokřik "Standa Tecl kanonýr".
     
    81
    Za skandování, vyzdvihujícího dlouholetého plejera sešívaných, se do šance propracoval Tijani. Při pokusu o obstřel Markoviče ale trefil jednoho z obránců.
     
    82
    Šudák zpětnou přihrávkou na kraj vápna našel Adedirana, jehož dělovka neprošla přes dobře postaveného Zimu.
     
    82
    Markovič pod tlakem Tijaniho napálil merunu jen do žolíka Slavie, Baník bude vhazovat necelý metr od rohového praporku.
     
    84
    Slavia v poklidu kombinuje od stoperů.
     
    84
    Jurásek se po poměrně zvláštním zpracování míče s otočkou neúspěšně pokoušel odcentrovat přes Frydrycha.
     
    85
    Zřejmě Schranz v souboji s Adediranem zahrál šlapákem, ozvala se píšťalka sudího Szikszaye.
     
    86
    Žlutá karta pro tým SK Slavia Praha (Ivan Schranz).
     
    87
    Frydrych po neúspěšném pokusu o rohlík do vápna stáhl Schranze a provinil se tak nedovoleným zákrokem.
     
    87
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava:
    ze hřiště odchází Samuel Grygar, přichází Ladislav Takács. Nový muž na hřišti se vrací na ligové trávníky po vleklých zdravotních potížích, které jej trápily přes rok a půl.
     
    88
    Šudák unikl obraně Slavie středem a pokusil se zapsat první ligový gól, Staněk byl ale proti ne úplně povedené zakončení dokázal vyrazit.
     
    89
    Po rohu a odkopu Slavie vyběhl na půlku hřiště Markovič, aby nenechal Juráska jít do samostatného nájezdu. Po jeho svíci se k míči dostal Adediran, ale ranou zpoza vápna trefil maximálně tak jednoho z polosvlečených fanoušků v kotli Slavie.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje dvě minuty.
     
    90+1
    Nákop Baníku doputoval až ke Staňkovi.
     
    90+1
    Jurečka se pokoušel patičkou uvolnit Juráska, jenže tentokráte sázka na efektnost Slavii nevyšla.
     
    90+2
    Rigovu kolmici nikdo z jeho parťáků nepochopil.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Mohli si domácí přát lepší vstup do nadstavby? Slavia v prvním kole skupiny o titul před zraky svých fanoušků deklasovala ostravský Baník poměrem 5:0. Po poločase se sešívaní prosadili hned čtyřikrát. Dvě branky zapsal Mojmír Chytil, jenž se tak s patnácti zářezy dotáhl na čelo ligové tabulky střelců. Kromě něj se trefili i střídající Jurečka s Juráskem.

    Sešívaným pomohlo i brzké vyloučení hostujícího Abdullahiho Tanka. Ten za stavu 2:0 došlápl podrážkou na kotník Holeše a po intervenci VAR putoval do sprch. Slavia čtyřicetiminutovou přesilovku v klidu proměnila v kanonádu.
     
    Na tahu je Sparta. Slavia dnešním vítězstvím stáhla rozdíl mezi ní a lídrem ligy na pouhý bod. Letenští se budou snažit odskočit zpět na čtyřbodový náskok zítra od 18:00 na hřišti Slovácka.
     
    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 9:1. Střely mimo: 4:4. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 6:9.
     
    To je ode mě pro dnešek vše. Z Edenu se s vámi loučím a přeji příjemný zbytek víkendu. Tak brzy zase na počtenou! (19:57:01)

    Michal Nussbauer

    Branky: 28. Schranz, 48. Chytil (Douděra), 56. Jurečka (Schranz), 58. Chytil (Schranz), 78. Jurásek (Jurečka)

    Karty:   86. Schranz (SLA) – 29. Rusnák (OVA), 41. Blažek (OVA)   52. Tanko (OVA)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 9:1. Střely mimo: 4:4. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 6:9.
    SK Slavia Praha: Staněk – Holeš (69. Zima), Ogbu, Vlček – Douděra, P. Ševčík (79. Tecl), Oscar, Bořil (C) (74. Jurásek) – Schranz, Provod (46. Jurečka) – Chytil (74. Tijani).
    Náhradníci: Mandous – Wallem, Zafeiris, Van Buren, Tomič, Zmrzlý.

    Trenér: Jindřich Trpišovský

    FC Baník Ostrava: Markovič – Blažek (60. Frydrych), Lischka (C), Pojezný – Rusnák (77. Šudák), Grygar (87. Takács), Šín, Šehić – Klíma (60. Rigo) – Kubala (60. Adediran), Tanko.
    Náhradníci: Letáček – Boula, Buchta, Kpozo, J. Juroška, Ndefe.

    Trenér: Pavel Hapal

    Rozhodčí: Szikszay – Kříž, Volf

    Diváci: 18028