Švýcarsko – Norsko 5:2 (kon.) | Slovensko – Německo 4:6 (kon.) | Česko – Finsko cz 1:0 (2:0 po s.n.)
Švédsko – USA 5:2 (kon.)
po s.n. (2:0)
Česko
1:0 (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0)
Finsko
Pátek 10.05.2024, 20:20 • O2 arena, Praha • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:20.
     
    Sportu zdar a hokeji zvlášť! Vítám vás u textového přenosu z prvního zápasu české reprezentace na letošním domácím MS v ledním hokeji, který odehraje v pátek 10. května proti Finsku. Utkáním, které začne na ledě O2 areny v Praze ve 20:20, vás provedeme přímo z místa.
     
    ČESKO


    Český národní tým čeká vrchol sezóny i posledních let. Na domácím mistrovství si Češi zahrají poprvé od roku 2015, kdy se po prohře s USA umístili čtvrtí. Bez medaile skončili také na předchozím šampionátu v Praze a Ostravě v roce 2004. A pokud to jako motivace nestačí, tak na titul mistrů světa čeká reprezentace od roku 2010, za posledních deset získala jedinou medaili, předloni ve Finsku.

    Právě svěřenci Jukky Jalonena budou v pátek večer prvním soupeřem Čechů. Ti se s Finy na MS střetli naposledy před dvěma lety, ve skupinovém utkání prohráli 0:3. V rámci utkání EHT v letošní sezóně je bilance vyrovnaná – Česko vyhrálo duely v listopadu (7:3) a prosinci (2:1), hokejisté Suomi uspěli v únoru (4:2) a minulý čtvrtek v Brně. Svěřenci Radima Rulíka je sice naposledy přestříleli vysoko 39:16, jediný gól Jáchyma Kondelíka z 57. minuty už ale porážce 1:4 nezabránil. Čechům se nedařilo ani v dalších dvou zápasech Českých hokejových her. Proti Švédsku vyšli naprázdno 0:2 (s poměrem střel 34:12) a se Švýcary brankou v 57. minutě znovu pouze snižovali na konečných 1:2.

    Je tak jasné, že koncovka byla v posledních zápasech hlavní bolístkou mužstva, jak ostatně přiznávají i hráči. Naopak v brance by měla být síla týmu – Petr Mrázek, Lukáš Dostál i Karel Vejmelka chytají v NHL. Z nejlepší ligy světa do Prahy ve středu dorazil také útočník David Kämpf, jehož Toronto o víkendu vyřadil Boston s Davidem Pastrňákem a Pavlem Zachou. Ti tak reprezentaci alespoň prozatím neposílí, kouč Rulík se ale může spolehnout na další zámořské posily Dominika Kubalíka, Ondřeje Paláta a Radka Gudase. Poslední dva jmenovaní pak budou asistenty kapitána Romana Červenky, kterého čeká už jedenácté mistrovství světa. Debutovat na šampionátu by měli jednadvacetiletý obránce David Špaček a forvardi Ondřej Kaše, Michal Kovařčík a zmiňovaný Kondelík. Navázat na výkony v play-off by zase mohli soupeři z extraligového finále Daniel Voženílek a Lukáš Sedlák.
     
    NOMINACE ČESKA:

    Brankáři: Lukáš Dostál (Anaheim), Petr Mrázek (Chicago), Karel Vejmelka (Utah)

    Obránci: Michal Kempný (Sparta Praha), Radko Gudas (Anaheim), Jan Rutta (San Jose), Tomáš Kundrátek (Třinec), Libor Hájek (Pardubice), Jan Ščotka (Brno), Jakub Krejčík (Sparta Praha), David Špaček (Iowa, AHL)

    Útočníci: Ondřej Beránek (Karlovy Vary), Radan Lenc (HV71), Matěj Stránský (Davos), Michal Kovařčík (Jukurit), David Kämpf (Toronto), Roman Červenka (Rapperswil), David Tomášek (Färjestad), Jakub Flek (Brno), Jáchym Kondelík (České Budějovice), Ondřej Kaše (Litvínov), Dominik Kubalík (Ottawa), Ondřej Palát, (New Jersey), Lukáš Sedlák (Pardubice), Daniel Voženílek (Třinec).
     
    FINSKO


    Na tři finálové účasti v řadě v letech 2019 až 2022 (z toho dvě vítězné) Finové loni nenavázali. Před domácím publikem tentokrát narazili ve čtvrtfinále na později zlaté Kanaďany. Letos se budou chtít do bojů o medaile znovu vrátit. Čtvrtfinále by mělo být jistotou, bude tedy záležet na pořadí a soupeři z druhé skupiny.

    I letos Finové spoléhají hlavně na hráče působící v Evropě. Výjimkami jsou obránce Olli Määttä z Detroitu a útočníci Jesse Puljujärvi a Valtteri Puustinen z Pittsburghu a opora San Jose Mikael Granlund. Řada hráčů má zkušenosti jak ze zmíněných vítězných šampionátů, tak z předloňské zlaté olympiády – jmenujme brankáře Harriho Säteriho, obránce Mikka Lehtonena nebo forvarda Hannese Björninena. Ze sestavy stojí za zmínku ještě teprve sedmnáctiletý útočník Konsta Helenius, který nedávno hrál na MS do 18 let.

    V přípravě před šampionátem se Finsku dařilo. Na Českých hokejových hrách vyhrálo všechny tři zápasy (Čechy porazilo 4:1) a i v dubnových utkáních zvítězilo v pěti ze šesti duelů (jediná porážka 0:4 přišla proti Švédsku).
     
    NOMINACE FINSKA:

    Brankáři: Emil Larmi (Växjö), Lassi Lehtinen (MoDo Hockey), Harri Säteri (Biel),

    Obránci: Juuso Riikola, Vili Saarijärvi (oba Langnau), Jesper Mattila (KalPa Kuopio), Veli-Matti Vittasmäki (Tappara Tampere), Oliwer Kaski (HV 71), Mikko Lehtonen (Curych), Olli Määttä (Detroit), Rasmus Rissanen (Örebro),

    Útočníci: Konsta Helenius, Pekka Jormakka, Patrik Puistola (všichni Jukurit Mikkeli), Juha Jääskä, Iiro Pakarinen (oba IFK Helsinky), Jesse Puljujärvi, Valtteri Puustinen (oba Pittsburgh), Arttu Hyry (Kärpät Oulu), Oliver Kapanen (KalPa Kuopio), Hannes Björninen (Örebro), Mikael Granlund (San Jose), Jere Innala (Frölunda), Saku Mäenalanen (Langnau), Ahti Oksanen (Oskarshamn).
     
    POSLEDNÍCH 5 VZÁJEMNÝCH ZÁPASŮ:
    02.05.24 Česko – Finsko 1:4
    10.02.24 Finsko – Česko 4:2
    14.12.23 Česko – Finsko 2:1
    11.11.23 Finsko – Česko 3:7
    04.05.23 Finsko – Česko 3:2p
     
    Čeští hokejisté dnes absolvovali dopolední rozbruslení. Na ledě nebyl útočník Dominik Kubalík, který odjel k porodu své partnerky. „Budeme čekat, jak se situace vyvine. Ale pokud to stihne, tak by večer určitě mohl nastoupit,“ řekl k tomu asistent trenéra Jiří Kalous. Sestavu včetně toho, kdo začne v brance, prozradit nechtěl. „Nechceme úplně odkrývat karty,“ uvedl.

    S výjimkou druhého útoku, kde Kubalíka nahradil Radan Lenc, se na rozbruslení objevily stejné formace jako v předchozích dnech:

    Gudas – Krejčík
    Ščotka – Špaček
    Kundrátek – Hájek
    Kempný – Rutta

    Kaše – Sedlák – Červenka
    Palát – Tomášek – Kubalík
    Stránský – Kämpf – Voženílek
    Beránek – Kondelík – Flek
     
    Oba týmy už daly k dispozici sestavy pro dnešní zápas. Vyplývá z nich, že dnes nastoupí útočník Dominik Kubalík, který se tak stihl vrátit od porodu své partnerky. Na prvním místě české sestavy je brankář Lukáš Dostál (druhým je Petr Mrázek), je ale potřeba upozornit, že zatím není k dispozici grafické znázornění formací, ve kterém se role startujícího gólmana občas od sestavy liší. Pro finální potvrzení si tak musíme ještě chvíli počkat.
     
    Na předzápasové rozbruslení právě dorazili hokejisté Česka, kteří dnes nastoupí v bílých dresech. Vedl je brankář Lukáš Dostál, jenž tak začne v brance. Na ledě je i navrátilec Dominik Kubalík. O chvíli později přijeli na led také Finové.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Dostál (Mrázek) – Gudas (A), Krejčík, Kempný, Rutta, Hájek, Kundrátek, Špaček – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Palát (A), Tomášek, Kubalík – Voženílek, Kämpf, Stránský – Beránek, Kondelík, Flek.
    Trenér: Radim Rulík

    Finsko: Säteri (Larmi) – Määttä (A), Lehtonen (A), Rissanen, Kaski, Riikola, Saarijärvi, Vittasmäki, Mattila – Jääskä, Granlund (C), Puustinen – Innala, Kapanen, Puljujärvi – Puistola, Hyry, Jormakka – Mäenalanen, Björninen, Pakarinen.
    Trenér: Jukka Jalonen

    Rozhodčí: Ansons (LAT), Holm (SWE) – Briganti (USA), Durmis (SVK).
     
    Čeští hráči už pomalu odcházejí z rozbruslení do šatny. Střely ještě pilují Roman Červenka, David Tomášek, Michal Kempný, Jakub Krejčík a Jáchym Kondelík. Finů je na ledě ještě o trochu víc.
     
    Během hlášení sestav obou celků už se na ledě připravuje jeviště pro zahajující ceremoniál. V rámci něj vystoupí česká zpěvačka Lenny s hitem Hell.o, který se stane neoficiálním hymnou letošního světového šampionátu.
     
    Na tabuli už probíhá odpočet do začátku zahajovacího ceremoniálu. Podle čísel odpočítávají i fanoušci v hale.
     
    Arénou už rezonuje skladba Hell.o od zpěvačky Lenny.
     
    Následuje vzpomínkové video na mistrovství světa 2015, na kterém česká reprezentace dokráčela pro konečné čtvrté místo.
     
    Následně fanoušky ze střídačky společně s maskoty Bobem a Bobkem zdraví česká hrající legenda Jaromír Jágr.
     
    Fanoušky z kostky nad ledem ve videozdravici pozdravil prezident republiky Petr Pavel. Mezitím přišli na koberec na ledě prezident Českého hokeje Alois Hadamczik a prezident IIHF Luc Tardif. Ten oficiálně odstartoval letošní MS v ledním hokeji.
     
    Fanoušci už na tribunách ladí hlasivky. Atmosféra v hale se stupňuje.
     
    Čeští hokejisté nastupují na led za obrovských ovací, finský tým zase doprovází pískot.
     
    Před zápasem zazněla česká hymna, teď už se vše chystá na úvodní buly.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:26
    První útok začal aktivním forčekingem. Po nepřesné nahrávce Finů chtěl ihned vystřelit Ondřej Kaše, jeho pokus ale byl zblokován.
     
    00:47
    Fini se momentálně sami dostali z pásma, ale puk mají pod kontrolou.
     
    01:09
    Po kombinaci s Tomáškem se před brankou objevil Ondřej Palát, jeho střelu však finští beci usměrnili do rohu.
     
    01:59
    Nepřesná rozehrávka Tomáše Kundrátka na Libora Hájka stála Čechy útočné pásmo, nicméně domácí v klidu střídají.
     
    02:17
    Beránek objel branku a nahrál na modrou Davidu Špačkovi, který ihned posílal puk směrem na branku. Další blok hráčů Suomi.
     
    03:16
    Útok Čechů teď zastavil ofsajd, do kterého se kvůli pádu na led dostal Ondřej Palát.
     
    03:45
    Zatím fanoušci v hale viděli jediný pokus, a to z hokejky domácích hráčů. Nyní jsou na kotouči Fini a snaží se projít přes modrou čáru.
     
    04:03
    Kapanen obral o puk Gudase a předal ho Puljujärvimu. Ten ho ale na bránu nedostal, stejně dopadl o chvíli později od modré střílející Kaski, který minul.
     
    04:25
    Tentokrát se český tým nedohodl a sudí píská úmyslný ofsajd.
     
    05:23
    Finský hráč během zpracování puku ztratil rovnováhu, hostující celek tak přišel o útočné pásmo. Nicméně o chvíli později se do něj zase dostal.
     
    06:07
    Po úvodní aktivitě domácích se o slovo přihlásili Finové. Při střídání jejich první lajny pálil dvakrát od modré Lehtonen. Nebezpečný byl hlavně jeho první pokus, který nakonec mířil mimo, před Dostálem se ho ale snažil tečovat mimo jiné Jääskä.
     
    06:43
    Komerční přestávka.

    Střely na branku:
    1 – 0.
     
    07:17
    Finové nejdříve vyzráli na rozehrávku Čechů za brankou, ti se ale poté velmi rychle dostali do protiútoku, který na levém křídle zakončoval Lukáš Sedlák. Zařízení netrefil, bude se ale vhazovat po pravici Säteriho.
     
    07:36
    Na opačnou stranu rychle vyrazil Vili Saarijärvi, který se dostal až do prostoru mezi kruhy. Jeho pokus ale zamířil mimo brankovou konstrukci. Finové tak nadále čekají na svou první střelu na branku do statistik.
     
    08:36
    Rychlé akce na obou stranách. Po té neúspěšné české obrátil hru Iiro Pakarinen, dalekonosnou střelu přes obránce však nenasměroval přesně.
     
    09:19
    Ondřej Beránek zatím působí na ledě velmi aktivně. Teď znovu hbitě obkroužil branku a prudkým centrem přes brankoviště málem našel u pravé tyčky Jáchyma Kondelíka. Tomu ale puk projel pod hokejkou.
    09:19 Beránek vybízel před odkrytou brankou Kondelíka, ten ovšem nenasměroval ideálně hůl.
     
    09:50
    Češi lehce momentálně dostávají své soupeře pod tlak. Fini vyhazují kotouč přes všechny čáry, sudí píská zakázané uvolnění.
     
    10:12
    Češi po buly kombinovali v útočné třetině, nakonec je z toho střela Jakuba Krejčíka z levé strany a zákrok Harriho Säteriho.
     
    10:12
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 5 – 0.
     
    10:54
    Tvrdý souboj o puk u mantinelu. David Tomášek popostrčil Pekku Jormakku, za účel získání kotouče. To se mu podařilo, Češi nadále zůstávají v pásmu a kombinují.
     
    11:42
    Třetí český útok zamkl Finy v jejich obranném pásmu. Několikrát střílel obránce Tomáš Kundrátek, který se obkroužil kolem levé tyčky a mířil do horních pater finské branky. Tu nicméně přestřelil.
     
    11:54
    Aréna poté, co viděla Jaromíra Jágra na kostce, ožila.
     
    12:39
    Lukáš Dostál teď vůbec nic neviděl. Puk po střele jednoho z finských hráčům před ním tečovalo několik těl, nicméně kotouč následně změnil trajektorii a objevil se u pravého mantinelu.
     
    13:49
    Další útok podnikli Finové, narazili ale na připravenou českou obranu, která si nahrávku do mezikruží pohlídala a odpálila puk do středního pásma.
     
    14:44
    Matěj Stránský si to od pravého mantinelu namířil na střed a přímo k finské brance. Na tu puk nakonec nahodil bekhendem, Säteri ho i s pomocí obránců dostal z nebezpečného prostoru pryč.
    14:44 Obrana Finů dokázala vyřešit zmatky před brankou po průniku Stránského.
     
    15:00
    Ruttův pokus se odrazil od brusle jednoho z hráčů, Češi se tak museli vzdát pásma.
     
    Roman Červenka projel do útočné třetiny, kde uhájil kotouč před dotírajícím obráncem. V následné situaci nabídl přihrávku Davidu Špačkovi na modrou čáru, okusil český obránce okusil štěstí a zamířil na finskou klec.
     
    16:50
    Druhá česká formace nejprve kombinovala v útočném pásmu, poté mohl díky dobrému forčekingu potrestat chybu v rozehrávce Kubalík, jehož kličku ale zneškodnil obránce Määttä.
     
    17:28
    Daniel Voženílek zpoza branky připravil puk pro Davida Kämpfa, který se pokusil zadovkou překvapit Harriho Säteriho. Ten byl pozorný a navíc pokus Kämpfa neměl rychlý ráz.
     
    17:28
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 9 – 1.
     
    18:16
    Fini střídají a připravují se na útok.
     
    18:30
    Ten nakonec zastavuje ofsajd.
     
    19:01
    Oznámena poslední minuta úvodní periody. Hraje se momentálně v obranném pásmu národního týmu.
     
    19:35
    Gudasova nahrávka na spoluhráče nebyla přesná, píská se zakázané uvolnění.
     
    19:56
    Tomášek zpoza branky našel na levém kruhu Libora Hájka, jehož tvrdý projektil vyráží Säteri do rohu. Další velká šance české reprezentace.
    19:56 Säteri se ke konci úvodní třetiny vytáhl proti Hájkovi.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní třetina žádnou branku nenabídla.

    Nutno ale dodat, že český výběr jednoznačně Finy přestřílel, a to poměrem 10:1. Měl také řadu dobrých příležitostí – v desáté minutě Beránek málem našel před prázdnou brankou nehlídaného Jáchyma Kondelíka, o pět minut později předvedl hezké sólo Matěj Stránský a v samém závěru pálil nebezpečně Libor Hájek.

    Podle aktuálních statistik ukazujících se na kostce nad ledem zaznamenal nejrychlejší jízdu Jakub Flek, konkrétně 37,8 km/h, nejrychlejší střelu měl Vili Saarijärvi v rychlosti 126,4 km/h.

    Jak se změní hra ve druhé dvacetiminutovce?
     
    Další třetina začne přibližně ve 21:06.
     
    Přidám ještě několik statistických zajímavostí z první třetiny. Nejpilnějším českým střelcem byl s dvěma pokusy na branku obránce David Špaček. Pozitivní bilanci na vhazování mají David Tomášek (3 ze 4) a David Kämpf (1 z 1), na 50 procentech je Jáchym Kondelík (1 ze 2), naopak v mínusových hodnotách skončil za úvodní dvacetiminutovku Lukáš Sedlák (1 ze 6). Nejvíce času na ledě pak za český tým strávili Michal Kempný (7:49), Radko Gudas (6:40) a Libor Hájek (6:29), z útočníků pak Lukáš Sedlák (6:07) a Ondřej Kaše (6:04).
     
    Oba týmy už se pomalu vracejí na led, za chvíli začne druhá třetina.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:30
    Po prvním českém útoku Finové obrátili hru, od modré, ale nepřesně střílel obránce Määttä.
     
    21:18
    Češi rozehrávají z obranného pásma, následně za finskou bránou bojuje o puk David Tomášek.
     
    21:51
    Finové si museli dávat pozor na střelu Michala Kempného, jež ale na bránu nakonec nedoputovala. Zblokoval ji jeden z beků.
     
    22:30
    Začátek druhé třetiny zatím moc slibných akcí nenabídl. Češi se nyní snaží rozehrát a dostat se do útoku.
     
    22:45
    Hned po vhazování si k modré čáře sjel Iiro Pakarinen a poslal nahození na Dostála. Tomu puk propadl, naštěstí u něj ale první byl český obránce.
     
    23:36
    Roman Červenka nejprve na levém kruhu zkusil zakončit, puk mu ale z hokejky sjel. Následně se dostal kotouč na modrou čáru, odkud vypálil přes clonící hráče Radko Gudas, jeho slibný pokus ale na poslední chvíli směr.
     
    23:44
    Češi pokračují v tlaku. Z pravé strany nejprve posílal puk na Säteriho Rutta, o chvíli později z mezikruží zakončoval Ondřej Palát. Přestřelil.
     
    24:11
    Daniel Voženílek se z pravé strany natlačil kolem finského obránce až před Säteriho, těsně před ním ale poslal puk nad branku.
    24:11 Voženílek se protlačil před obránce, ale nakonec přestřeluje.
     
    24:59
    Domácí fanoušci už málem slavili! Tomáš Kundrátek nejprve od modré nahodil bekhendem kotouč na Harriho Säteriho, před ním následně ve Jáchym Kondelík dorážel těsně vedle levé tyče.
    24:59 Kondelík nedokázal dorazit do branky bekhendové nahození Kundrátka.
     
    25:15
    Jáchym Kondelík dobře přibrzdil hru a předal puk Davidu Špačkovi, který si sjel od modré čáry a svojí už třetí střelou v dnešním zápase prověřil Säteriho. Ten vyrazil kotouč do ochranné sítě.
     
    25:52
    Rasmus Rissanen v rohu mantinelu podrazil Lukáše Sedláka a za pískotu českých příznivců odchází na dvě minuty na trestnou lavici.
     
    26:15
    Finové podruhé vyhazují do českého obranného pásma, přechod totiž nevyšel Davidu Tomáškovi.
     
    26:50
    Dominik Kubalík z pravé strany nahazoval na finského gólmana, před ním postával Daniel Voženílek, který znepříjemnil výhledový prostor. Přesto se Finům podařilo akci zastavit.
     
    27:17
    Čechům se zatím nedaří usazení v útočném pásmu. Na zlepšení v této přesilovce už mají jen asi půl minuty.
     
    27:53
    Zatímco se už z trestné lavice vrátil vyloučený Rissanen, tak musel Säteri řešit střelu Davida Kašeho z levého kruhu. Finský gólman žádnou dorážku nedovolil.
     
    27:53
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 13 – 2.
     
    28:15
    Puk po teči končí v ochranné síti. Vhazování proběhne po levici Harriho Säteriho.
     
    28:24
    Třetí finskou střelu na branku zařídil Jere Innala, šlo ale spíše o nahození, s nímž Dostál neměl problém. Přesto puk raději podržel.
     
    29:02
    Palát hned po vjetí do útočného pásma pozdravil Säteriho, další pokus Špačka už byl zblokován.
     
    29:20
    Tohle byla zajímavá přihrávka! David Špaček poslal dlouhý pas na Lukáše Sedláka, který se ocitl téměř osamocen před finským strážcem. Mikko Lehtonen ale na poslední chvíli českému rychlíkovi puk vypíchl.
     
    30:32
    Säteri měl před svoji brankou bohatou společnost, takže nahození Voženílka od modré čáry dávalo smysl. Puk byl ale právě chumlem hráčů přizvednut do ochranné sítě.
     
    30:34
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 14 – 4.
     
    31:30
    Průnik druhého finského útoku do pásma zastaven pískotem čárového rozhodčího kvůli ofsajdu, do něhož se dostal příliš netrpělivý Puljujärvi.
     
    32:06
    Zatímco arénou probíhá první mexická vlna dnešního utkání, tak Finové kombinují v útočném pásmu.
     
    32:13
    Pokus Olliho Määttäha od modré schytal v těsné blízkosti do nohdy bránící David Tomášek, který se následně v bolesti zvedal.
     
    32:53
    David Kaše si najel na pravém křídle a mířil na bližší tyč finské branky. Säteri prostor utěsnil.
     
    33:09
    Obrovská šance Finů! Arttu Hyry dostal přesnou přihrávku a objevil se sám před Dostálem. Branku ale minul.
    33:09 Hyry v obrovské šanci netrefuje českou svatyni.
     
    34:17
    Střely na bližší tyč jsou dnes oblíbené. Na tu pravou teď mířil Kundrátek, dorážet se snažil ještě Kämpf. Puk zůstal nekrytý, Säteri po něm ale nakonec skočil.
     
    34:18
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 15 – 5.
     
    35:21
    David Tomášek nejprve projel do útočného pásma, kde bojoval na levém kruhu o kotouč s Mikkem Lehtonenem, následně si sjel ke druhému kruhu, odkud poslal nepříjemnou jedovku. Tu finský gólman vytěsnil krajíčkem pravého ramena.
    35:21 Okružní jízda Tomáška končí na masce Säteriho.
     
    35:34
    Tomášek vyhrál buly zpátky na obránce. Po Ruttově přistrčení pálil Špaček, puk po bloku končí v ochranné síti.
     
    36:37
    Lehtonenovo nahození ze středního pásma končí ve výstroji Lukáše Dostála. Následuje vhazování po jeho pravici.
     
    37:30
    Ondřeji Beránkovi sice utekl kotouč, následně ho ale vybojoval u mantinelu. Češi tak nadále zůstávají na puku.
     
    38:18
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češi minutu a tři čtvrtě před koncem druhé třetiny otevírají skóre! Ruttova tečovaná střela se od zadního mantinelu odrazila k pravé tyčce, kde puk sebral ONDŘEJ PALÁT a mezi nohama ho nahodil před branku na Tomáška. Ten sice kotouč pořádně netrefil, k další dorážce se ale dostal Palát a z ostrého úhlu uklidil touž do odkryté klece. Asistence: David Tomášek a Jan Rutta.
    38:18 Neuznaná branka Ondřeje Paláta.
     
    38:18
    Češi slaví úvodní branku, na ni si ale finský tým bere ještě trenérskou výzvu.
     
    38:18
    Rozhodčí po konzultaci u videa gól neuznávají kvůli nedovolenému bránění brankáři, kterého se dopustil David Tomášek. Vhazuje se ve středním pásmu.
     
    38:48
    Čeští fanoušci se proti rozhodnutí sudích bouří, avšak nadále podporují svůj tým.
     
    39:17
    Ohlášena poslední minuta druhé třetiny. Češi se dopouští zakázaného uvolnění.
     
    39:45
    Finové v závěru třetiny ještě kombinují. Määttä nejprve minul, do střely Lehtonena pak obětavě skočil Voženílek.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    V pražské O2 aréně uběhlo dalších dvacet minut. Přestože stále platí bezbrankové skóre, tak se diváci rozhodně nenudili, protože k vidění byla řada šancí a ve 39. minutě i nakonec neplatný český gól Ondřeje Paláta. Ten rozhodčí neuznali po trenérské výzvě Finů kvůli nedovolenému bránění brankáři od Davida Tomáška.

    Svěřenci trenéra Rulíka ovládli střelecky i druhou periodu, tentokrát poměrem 7:5. Měli i celou řadu šancí – ve 25. minutě nebezpečně hrozili Voženílek s Kondelíkem, ve 36. minutě se pak hezkou individuální akcí prezentoval Tomášek. Největší šanci Suomi v celém zápase měl ve 34. minutě na holi Arttu Hyry, přímo před Dostálem ovšem přestřelil.
     
    Třetí třetina začne přibližně ve 22:02.
     
    Celkem vedou Češi na střely na branku 17:6. Nejvíce pokusů má stále obránce David Špaček, který ve druhé třetině přidal svoji třetí střelu. Po dvou střelách pak zatím zaznamenali Ondřej Kaše a Matěj Stránský. Nejvytěžovanějšími Čechy jsou Radko Gudas (13:33) a Michal Kempný (13:12), z útočníků Ondřej Kaše (12:49) a Roman Červenka (11:57). Na vhazování se daří Davidu Tomáškovi (7 z 10), svoji statistiku vylepšil Lukáš Sedlák (5 ze 12).

    Přidejme i pár statistik Finska. Nejčastěji střílí obránce Mikko Lehtonen (2 pokusy), další čtyři hráči mají po jedné střele na branku. Nejvíce je na ledě Olli Määttä (14:03), nejlepší úspěšnost na vhazování má Hannes Björninen (4 z 5).
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:17
    První přesilovka Finů, Radko Gudas (CZE) totiž na modré čáře podrazil jednoho z jejich hráčů.
     
    40:49
    Čechům se nepodařilo zpoza rohu mantinelu vyhodit. Puk zachytil Mikko Lehtonen, který ho následně poslal na Valtteri Puustinen. Finský obránce vzápětí vypálil, Dostál ale i tentokrát svůj tým podržel.
     
    41:17
    Mikael Granlund se pozorně díval, komu může nahrát, až natáhl ke střele, která orazítkovala horní tyč!
    41:17 V přesilové hře trefuje Granlund brankovou konstrukci.
     
    41:39
    Domácímu celku se nyní podařilo dostat puk přes všechny čáry a může jet vystřídat.
     
    42:20
    Češi ubránili první přesilovku Finů a zakládají útok.
     
    42:38
    Radko Gudas projel po levé straně pomalu až k bráně a zvolil zakončení bekhendem, avšak ani nyní finského maskovaného muže nepřekonal.
     
    43:13
    Po chybě v rozehrávce Suomi pálil od modré Jan Rutta. Finsko následně vyhazuje na zakázané uvolnění.
     
    43:38
    David Kämpf při obranném manévru ztratil hokejku, Fini se ale nedokázali přesně sehrát a možnost nezužitkovali.
     
    44:19
    Arénou se nyní rozléhá: "My chceme gól!" Utkání ale zatím stále zůstává bezbrankové.
     
    44:33
    Beránek znovu ukázal svoji hbitost, protáhl se kolem finského obránce a prudkou střelou pozdravil Säteriho.
     
    45:35
    Ztrátu puků Čechů využili Finové velmi rychle, Dostál si musel povyjet proti střele Jormakky.
     
    45:35
    Za potyčku před českou brankou si jdou sednout Ondřej Kaše (CZE) a Arttu Hyry (FIN). Hrát se bude dál 5 na 5.
     
    46:03
    Finové propouští kotouč na zakázané uvolnění. Vhazuje se po levé ruce Harriho Säteriho.
     
    46:47
    Spodní sektory aktuálně se slovy: "Kdo neskáče, není Čech" rozeskákaly arénu. Pomalu se přidávají i příznivci v horních ochozech.
     
    46:58
    Pozor na hbitého Valtteriho Puustinena, který se objevil v mezikruží a rychlou střelou ohrozil Dostálovu bránu.
     
    47:28
    Po ztrátě ve středním pásmu střílel z levé strany Jere Innala, jehož pokus přizvedl do ochranné sítě obránce Hájek.
     
    47:28
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 20 – 10.
     
    48:27
    Fini získali puk a zajeli za svou bránu, oba celky střídají.
     
    49:09
    V útočném pásmu spadl po souboji s obráncem Saarijärvim na led útočník Palát. Podle diváků finský bek fauloval, rozhodčí, z nichž ten blíže u situace se právě v okamžiku střetu otáčel, ale vylučovat nebudou.
     
    50:10
    Gudasovo nahození tečoval u pravé tyčky Voženílek, puk končí za brankou. Následně Finové dostávají puk do středního pásma.
     
    50:43
    Jääskä viděl prostor na středu kluziště, tak k němu od mantinelu sjel a prověřil Dostála.
     
    50:43
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 20 – 11.
     
    Dnešní utkání sleduje 17 413 diváků.
     
    50:57
    Kempný si vyměnil puk se Sedlákem a z levého kruhu chtěl vypálit na Säteriho. Puk přizvedl do ochranné sítě blokující Granlund.
     
    51:06
    Kundrátkovo nahození od modré čáry dorážel před brankovištěm Ondřej Kaše, v souboji s finským bekem ale ztratil rovnováhu a puk pořádně netrefil. Säteri si pak pro kotouč skočil.
     
    51:20
    Po Kaskiho nahrávce střílel nadvakrát Oliver Kapanen. Jeho druhý pokus by byl nebezpečnější, pokud by tečoval před brankou stojícího českého obránce, naštěstí ale zamířil do rohu.
     
    52:36
    Domácí ztratili v útočném pásmu kotouč, dopředu tak spěchal Patrik Puistola . I jemu následně puk utekl.
     
    53:27
    Kondelík zachytil nahrávku Finů v útočném pásmu a dobře zklidnil hru. Češi rozehrávají od vlastní branky.
     
    54:13
    Juha Jääskä si od mantinelu sjel přímo před branku a v jedné z největších šancí Finů v zápase nechal vyniknout brankáře Dostála.
    54:13 Dostálova lapačka byla nachystána na nebezpečí od Jääsky.
     
    55:42
    David Kämpf dostal pěknou přihrávku k levé tyči, puk se ale mezi tři tyče nedostal.
     
    57:15
    U levého mantinelu v útočném pásmu probíhá souboj několika hráčů o puk, který zatím nebere konce.
     
    57:19
    Souběžně na trestnou lavici míří Jakub Krejčík (CZE) a Veli-Matti Vittasmäki za zdržování hry. Hra pokračuje v pěti na obou stranách.
     
    58:03
    Dominik Kubalík se vydal do útoku, neměl už ale příliš sil a tak vyslal pouze propagační střelu, navíc zblokovanou od Määtty.
     
    58:45
    Mezi střídačkami zůstal po hitu Gudase ležet Saku Mäenalanen, který se jen velmi těžko zvedá a okamžitě míří do šatny.
     
    59:04
    Po zaváhání Sedláka se ve velké šanci před Dostálem ocitl Hannes Björninen, na hranici brankoviště pak ještě dorážel Arttu Hyry. Český brankář teď svůj tým minutu před koncem třetí třetiny podržel.
    59:04 Lukáš Dostál nepustil ve velkém zmatku kotouč za svá záda.
     
    59:04
    Obrovská možnost pro Finy. Radko Gudas (CZE) se v obranném pásmu držel protihráče a necelou minutu před koncem základní hrací doby míří na trestnou lavici.
     
    59:45
    Dostál zlikvidoval střelu Granlunda i následnou dorážku Vittasmäkiho.
     
    59:58
    V posledních vteřinách ještě do brejku ujel David Kämpf a Ondřej Beránek. První jmenovaný poslal žabičku na Beránka, který se po dlouhém puku natahoval, ale i kdyby se dostal k pořádnému zakončení, puk by se do brány nedostal včas.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Šedesát minut zápasu mezi Českem a Finskem o vítězi nerozhodlo. Diváci zatím viděli pouze jeden neuznaný gól Čechů na konci druhé třetiny, jinak se na úvodní branku čeká. Jisté je, že pokud ji někdo vstřelí v pětiminutovém prodloužení, jež se hraje ve formátu 3 na 3, tak získá bonusový bod navíc.

    Krátce ještě zrekapitulujme třetí třetinu, v níž měli šance jak domácí, tak hokejisté Suomi, kteří hrozili zejména v závěru v přesilovce. Tu si ve formátu 4 proti 3 zahrají i na začátku prodloužení, z trestu Gudase zbývá ještě 63 vteřin.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:04
    Puk získal Rutta a ihned vyhazuje za finskou branku.
     
    60:20
    Dobrá práce Čechů u pravého mantinelu, Kempný posílá puk k Säterimu.
     
    60:41
    Finové se usadili v útočném pásmu, Granlund z pravého kruhu pálí těsně vedle levé tyčky.
     
    60:56
    Nahození Granlunda těsně před Dostálem tečoval Pakarinen.
     
    61:09
    Velká příležitost hostujícího celku na konec zápasu. Mikko Lehtonen se ocitl téměř sám u pravé strany, proti jeho pokusu se ale vytáhl český gólman.
    61:09 Včasný přesun Dostála drží Česko v zápase.
     
    61:28
    Z trestné lavice se navrátivší Gudas zařídil Čechům vhazování v útočném pásmu, když přinutil Säteriho k zákroku proti své dalekonosné střele.
     
    61:57
    Sedlák s Kašem kombinovali v útočném pásmu, nakonec jdou střídat.
     
    62:09
    Tomášek přijel čerstvý ze střídačky a zahrozil střelou z mezikruží.
     
    62:32
    Opět v akci Tomášek, který se na středu útočného pásma zbavil finského beka a tváří v tvář brance trefil připraveného Säteriho.
     
    63:04
    Kubalík uháněl na finskou branku s Palátem. Přečíslení nakonec vyřešil střelou po ledu, kterou Säteri vyráží.
     
    63:30
    Na druhé straně se ukázal finský šikula Granlund, střílel ale z příliš ostrého úhlu.
     
    63:42
    Po Červenkově nahrávce střílel sám před Säterim David Kämpf, finský gólman včas sklapl betony.
    63:42 David Kämpf nedokázal v úniku prostřelit Säteriho.
     
    63:59
    Velké drama nyní na obou stranách. Jere Innala nebyl daleko od gólu, jeho pokus poskakoval kolem Dostálovy svatyně, nakonec skončil vedle levé tyče.
     
    64:28
    Akce ze strany na stranu, diváci se rozhodně nenudí. Teď střílel Lukáš Sedlák, další zákrok Säteriho.
     
    65:00
    Prodloužení skončilo.
     
    Na konci prodloužení ještě zakončoval z pravé strany Oliver Kapanen, ani on ale Lukáše Dostála nepřekonal. Ten stejně jako na druhé straně Harri Säteri předvedl v zatím nejnapínavější částí zápasu spoustu důležitých zákroků. Gól tak nepadl a vítěze určí až samostatné nájezdy.
     
    Samostatné nájezdy začínají.
     
    1. série
    0:0
    Oliwer KASKI začal nájezdy střelou mezi betony, se kterou si Dostál bez potíží poradil.
    Oliwer Kaski (FIN)
     
    1. série
    1:0
    Ondřej KAŠE zvolil bekhendový blafák a otevírá skóre nájezdů!
    Ondřej KAŠE
     
    2. série
    1:0
    Finský kapitán Mikael GRANLUND také vytáhl bekhendový blafák, on ale narazil na Dostála.
    Mikael GRANLUND
     
    2. série
    1:0
    Překvapivě obránce Jakub KREJČÍK zvolil rovněž bekhendové zakončení, to mu ale těsně před gólmanem nevyšlo.
    Jakub KREJČÍK
     
    3. série
    1:0
    Jesse PULJUJÄRVI zakončoval podobně jako Kaše, trefil však boční síť.
    Jesse PULJUJÄRVI
     
    3. série
    1:0
    Ondřej PALÁT mířil na vzdálenější pravou tyč, minul.
    Ondřej PALÁT
     
    4. série
    1:0
    Oliver KAPANEN hledal skulinku mezi betony Dostála. Neúspěšně.
    Oliver KAPANEN
     
    4. série
    2:0
    Český kapitán Roman ČERVENKA si nabruslil z pravé strany a trefil pravý horní růžek! Češi tak vítězí!
    Roman ČERVENKA
     
    V samostatných nájezdech zvítězil tým Česko.
    Autorem vítězného nájezdu je ONDŘEJ KAŠE.
     
    Konec zápasu.
     
    Češí hokejisté vítězí v úvodním zápase domácího MS v ledním hokeji 1:0 po samostatných nájezdech. V utkání bohatém na šance, ale chudém na góly musela rozhodnout až nájezdová loterie, v níž Lukáš Dostál zastavil všechny tři pokusy hráčů Suomi, zatímco za Čechy skórovali Ondřej Kaše a Roman Červenka.

    Nejlepšími hráči zápasu byli vyhlášeni Harri Säteri (Finsko) a Lukáš Dostál (Česko).
     
    Svěřenci trenéra Radima Rulíka byli v prvních dvou třetinách jednoznačně lepším týmem a přestříleli Finy 17:6. Na konci druhé periody dopravil puk do sítě Ondřej Palát, podle rozhodčích ale předtím překážel finskému gólmanovi David Tomášek. Ve třetí třetině se hra srovnala, zejména na jejím konci pak Čechy proti několika šancím soupeře podržel Lukáš Dostál. Rozuzlení nepřineslo ani divoké prodloužení a rozhodly tak až zmíněné nájezdy, v níž jako jediní skórovali domácí.
     
    Další utkání odehraje česká reprezentace už zítra v sobotu, kdy je od 20:20 čeká Norsko, které v prvním duelu prohrálo se Švýcarskem. Právě u přímého přenosu z tohoto zápasu se na vás budeme těšit. Děkujeme za pozornost a dobrou noc. (23:04:05)
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Šimon Rogner

    Adéla Kvapilová

    Branky a nahrávky: rozh. náj. Kaše

    Samostatné nájezdy:

    1. série:
    0:0   Oliwer Kaski (FIN)
    1:0   Ondřej Kaše (CZE)
    2. série:
    1:0   Mikael Granlund (FIN)
    1:0   Jakub Krejčík (CZE)
    3. série:
    1:0   Jesse Puljujärvi (FIN)
    1:0   Ondřej Palát (CZE)
    4. série:
    1:0   Oliver Kapanen (FIN)
    2:0   Roman Červenka (CZE)


    Česko: Dostál (Mrázek) – Gudas (A), Krejčík, Kempný, Rutta, Hájek, Kundrátek, Špaček – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Palát (A), Tomášek, Kubalík – Voženílek, Kämpf, Stránský – Beránek, Kondelík, Flek.
    Trenér: Radim Rulík

    Finsko: Säteri (Larmi) – Määttä (A), Lehtonen (A), Rissanen, Kaski, Riikola, Saarijärvi, Vittasmäki, Mattila – Jääskä, Granlund (C), Puustinen – Innala, Kapanen, Puljujärvi – Puistola, Hyry, Jormakka – Mäenalanen, Björninen, Pakarinen.
    Trenér: Jukka Jalonen

    Rozhodčí: Ansons (LAT), Holm (SWE) – Briganti (USA), Durmis (SVK)

    Diváci: 17 413