1. etapa Tour de France (kon.)
konec
1. etapa: Passage du Gois - Mont des Alouettes

Sobota 02.07.2011, 13:00Tour de France
     
    Tak přece jen: Roman Kreuziger byl klasifikován na 99. místě se ztrátou 1 minuty a 55 sekund na vítězného Gilberta. (18:12:01)
     
    No oficiálního výsledku Romana se asi těžko dočkáme. Já se tak s Vámi pro dnešek rozloučím a sledujte náš přenos i zítra, kdy je na programu týmová časovka ve městě Les Essarts. Pěkný zbytek dne.
     
    Philippe Gilbert po dnešku vede jak celkové hodnocení, tak boj o zelený i puntíkatý trikot. Nejlepším mladým jezdcem je Geraint Thomas, který dnes dojel celkově šestý.
     
    Ještě si počkáme na umístění Romana Kreuzigera...
     
    Další neoficiální pořadí:

    4. Jose Rojas (Španělsko) - Movistar + 0' 06''
    5. Jurgen Van den Broeck (Belgie) - Omega + 0' 06''
    6. Geraint Thomas (V. Británie) - Sky + 0' 06''
    7. Andreas Klöden (Něm.) - RadioShack + 0' 06''
    8. Rein Taaramae (Estonsko) - Cofidis + 0' 06''
    9. Chris Horner (USA) - RadioShack + 0' 06''
    10. Tony Martin (Něm.) - HTC + 0' 06''
     
    Cílové pořadí, mám tedy na mysli časové odstupy, se bude ještě asi měnit. Jak jsem říkal, poslední pád totiž přišel v ochranném pásmu 3 kilometrů před cílem a měly by tak platit časy, které byly platné před tímto pádem.
     
    Pořadí v cíli 1. etapy:

    1. Phillipe Gilbert (Belgie) - Omega Pharma - Lotto 4h 41' 31''
    2. Cadel Evans (Austrálie) - BMC + 0' 03''
    3. Thor Hushovd (Norsko) - Garmin + 0' 06''
     
    191,5
    Ještě dojíždí hlavní skupina závodníků. Je tam Andy Schleck, je tam Contador.
     
    191,5
    Je to tak. Vítězí Philippe Gilbert z Omegy, druhý Cadel Evans z BMC, třetí Thor Hushovd z Garminu.
     
    191,3
    Philippe Gilbert si jde pro vítězství!
     
    190,8
    A jdeme do finiše! První je zatím Vinokourov, za ním Gilbert, Hushovd, Cancellara.
     
    190,1
    Ještě jeden pád! Tento už je však v ochranné zóně, takže na výsledky kromě vítěze by už neměl mít vliv.
     
    189,5
    Dva kilometry do cíle. Ještě nevíme, kde je Roman Kreuziger.
     
    188,3
    První skupinka má asi půl minuty náskoku na většinu závodníků!
     
    187,6
    Na čele jsou A. Schleck, Gilbert, Evans, Cunego nebo Voeckler.
     
    186,6
    Alberto Contador je až ve druhé skupině. Ta první čítá zhruba 40 jezdců.
     
    185,6
    A ještě stále se jim to nedaří, ať šlapou do pedálů sebevíc.
     
    184,2
    Cyklisté se hromadně snaží spojit zpátky dvě rozdělené skupiny.
     
    183
    Ale pozor, hromadný pád! Jeden z jezdců Astany zavadil o přihlížejícího diváka a jeho vinou zůstala více jak polovina jezdců pozadu!
     
    181,2
    Kreuziger, stejně jako Contador nebo jiní jezdci, o které se zajímáme především, jsou bezpečně ukrytí v pelotonu.
     
    180,1
    Bojovník Jurgen Van de Walle, který byl obětí jednoho z pádů a pak strávil desítky kilometrů v čele hlavního pole, ztrácí. To je poměrně smutný obrázek.
     
    179,5
    Europcar nám velice slušně stupňuje tempo pelotonu! Dvanáct kilometrů do cíle.
     
    177,8
    Jednička stáje Europcar Thomas Voeckler momentálně tvrdí muziku v čele. Není překvapením, že jeho kolega Perrig Quemeneur znaveně oddychuje na samotném chvostu.
     
    176
    Saint-Michel-Mont-Mercure zdraví celé startovní pole Tour de France hezky najednou. Na vrcholku věže zdejší katedrály jsou namačkaní nadšenci s francouzkými ne holemi, ale vlajkami.
     
    173,5
    Právě teď byla trojice, která celou etapu strávila v úniku, pohlcena pelotonem. Konec nadějí pro Roye, Quemeneura a Westru. Jejich snaha však byla sympatická a všichni tři si ještě stihli potřást rukama na znamení poděkování.
     
    171,1
    Ale i po 170 kilometrech odvádí největší porci práce Jérémy Roy, oděný do zářivě bílého trikotu stáje FDJ. Ještě má on a jeho kumpáni 17 vteřin náskoku.
     
    169,5
    22 kilometrů do cíle a přesně 30 sekund k dobru pro uprchlíky. Počítáme poslední minutky jejich úniku.
     
    168,3
    Omega Pharma - Lotto má i teď největší zastoupení na čele hlavního pole. Její záměr je jasný - vybojovat etapové vítězství pro Philippa Gilberta.
     
    164,2
    To už nám ztráta pelotonu klesla na pouhých 45 sekund!
     
    163,3
    Velezkušený Jens Voight z Leopard Treku si teď pořádně naložil. Z týmového automobilu si vyzvednul sedm lahví s pitím pro své kolegy, které si prostě nacpal pod dres. Další dvě má na rámu. Nyní se musí probít pelotonem, aby dovezl bidony na místo určení.
     
    161
    Stejně tak se musel do hlavního pole vracet i Pablo Urtasun Perez z Euskaltelu. Ten to ale rozhodně nezamýšlel, protože se předtím proti své vůli poroučel na asfalt.
     
    159,9
    Thor Hushovd si stejně jako řada cyklistů před ním musel odskočit. Dotáhnout se zpátky na peloton mu pomohl Ramunas Navardauskas.
     
    158,3
    Mouilleron-en-Pareds, ze kterého začali jezdci před chvilkou stoupat, je zajímavým místem v historii Francie. Narodili se zde totiž Georges Clemenceau, francouzský premiér během druhé světové války, a Jean de Lattre de Tassigny. Ten byl v té době jedním z generálů armády Charlese De Gaulla.
     
    155,1
    Peloton stále zrychluje a uprchlíci nestačí. Žlutá cedule jim ukazuje už pouze minutu a 35 sekund k dobru na hlavní pole.
     
    152,3
    Už jsme si připomněli nejstarší jezdce ve startovním poli, tak zmíníme také ty nejmladší. Prim v tomto ohledu drží Francouz Anthony Delaplace (Saur-Sojasun), kterému bude v září teprve dvaadvacet. Za ním jsou Arthur Vichot, Teejay Van Garderen, Egor Silin a Tony Gallopin.
     
    148
    Náskok Roye, Quemeneura a Westry už činí pouze dvě a půl minuty.
     
    144,5
    O největších favoritech Tour:

    "Jednoznačně Contador, dál je to otevřené. Uvidíme, co Andy Schleck, který toho zatím moc nepředvedl. O první desítku bojuje kolem třiceti lidí a záleží, jak to komu sedne."

    (zdroj: romankreuziger.com)
     
    143,5
    O osobních ambicích:

    "Všechno bude záležet na tom, jak se budu cítit po nějakých pěti etapách. Může se stát, že to bude hodně dobré a třeba pojedeme na celkové pořadí s Vinem oba. Ale teď je předčasné o tom mluvit. Měsíc jsem nezávodil, chybí mi konfrontace. Uvidí se během závodu."
     
    142,5
    Do cíle nám zbývá necelých padesát kilometrů. Pojďme si ještě uvést slova Romana Kreuzigera před startem 98. ročníku Tour:

    O týmových očekáváních:

    "Dá se říct, že mám volnou ruku. Prioritou je pomoc Vinovi, který je naším kapitánem. S Tiralongem bych mu měl pomáhat v horách a pro jeho psychiku je důležité, aby měl kolem sebe co nejvíc lidí z týmu. A taky bych se chtěl zasloužit o to, abychom bojovali o prvenství v klasifikaci týmů. Máme na to dobré lidi."
     
    139,1
    V chumlu jezdců potkal několik nepozorných jezdců další pád. Hodně daleko za pelotonem zůstal Linus Gerdemann z Leopard Treku a Vincent Jerome z Europcaru. Dlouho jim trvalo, než se otřepali a nasedli na opravené bicykly.
     
    137,4
    3 minuty a 37 sekund, to je momentální ztráta hlavního pole.
     
    135,9
    Vítěze loňského prologu Fabiana Cancellaru postihl defekt. Jeho tým mu však rychle přispěchal na pomoc a švýcarský šampion už zase šlape v pelotonu.
     
    133,3
    Jako bych to neříkal, Roy pořád v samotném čele závodu. V pelotonu tuhle roli tvrdí David Zabriskie (Garmin) a s roztrženým dresem jezdící Jurgen Van de Walle (Omega).
     
    130,5
    Trať vede závodníky stále více a více do vnitrozemí. Nádherný zámek v Sainte-Hermine, který leží poblíž, právě hostí nějaké šermířské klání. Zajímavé rozptýlení od cyklistiky.
     
    128,1
    Zdá se mi, že Jérémy Roy diktuje tempo po většinu času. Možná by ho měl vystřídat některý z jeho kolegů, protože jejich náskok bleskurychle klesnul na 4 minuty 30.
     
    124,2
    Tak náskok uprchlíků je zase více než pětiminutový.
     
    120,9
    Na průměrné rychlosti závodníků je znát, že poslední úseky už byly lehce zvlněné. Po třech hodinách jízdy totiž klesla na 40,3 kilometrů za hodinu.
     
    117,3
    Na úzké silničce ve stoupání se peloton zasekl a řada cyklistů toho využila k dalšímu vyživování stromů a rostlin v příkopě.
     
    115
    Phillipe Gilbert z Omegy Pharmy - Lotto zůstal na chvliku pozadu a pustil se do konverzace s realizačním týmem ve stájovém vozu. Asi probírali taktiku na zbytek první etapy.
     
    112,2
    Pojďme si ještě připomenout, kteří odvážlivci jsou ve zmiňovaném trháku. Dva Francouzi - Jérémy Roy ze stáje FDJ a Perrig Quemeneur z Europcaru - doprovázeni Nizozemcem Lieuwem Westrou z Vacansoleilu. Všichni tři jsou ročníkem narození velmi blízko od sebe; Westrovi s Royem je 28 a Quemeneurovi 27.
     
    108,1
    Odstup pelotonu se zase smrštil na 3 minuty a 20 sekund. Čeká ho znovu vzestupná tendence, nebo už se bude jen snižovat?
     
    106,2
    Někteří jezdci dokonce málem museli zastavit, jaká byla u občerstvovacího úseku tlačenice.
     
    105,6
    Cyklisté projíždějí občerstvovací stanicí v Rosnay, v letním počasí uvítají každý nápoj a každou kalorii. I když je pravda, že na počátku loňské Tour panovaly teploty přes třicet stupňů a v tomto ohledu je to tedy letos ještě v pohodě.
     
    103,1
    Omega Pharma - Lotto táhne hrozen 195 jezdců. Na samotném čele je Jurgen Van de Walle, který má jako památku po zmiňovaném pádu sedřený dres na levém rameni.
     
    99,9
    To, co jsem řekl, úzce souvisí s důležitejším poznatkem. Díky mírnému tempu hlavního pole mají tři muži v úniku náskok čtyři a půl minuty.
     
    98,7
    Dva z favoritů této etapy v čilé konverzaci. Hushovd se na čele pelotonu vesele baví s Gilbertem, ale před cílovou páskou už rozhodně žádné úsměvy čekat nemůžeme. Tam se bude tvrdě bojovat.
     
    96,9
    Už tak dost těsné uličky v Moutiers-les-Mauxfaits jsou ještě těsnější pod tíhou spousty fanoušků. Doma nezůstal snad nikdo.
     
    95,1
    No a už nám to zase roste směrem ke čtyřem minutám.
     
    93
    Díky hromadnému spurtu za prvními body v boji o zelený trikot stáhl peloton náskok tří uprchlíků. Užuž klesnul dokonce pod tři minuty, teď je zhruba 3 minuty a 20 sekund.
     
    91,2
    Další pořadí sprintu:

    4. Tyler Farrar (USA) - Garmin: 13 bodů
    5. André Greipel (Něm.) - Omega: 11 bodů
    6. Francisco Ventoso: 10 bodů
    7. Denis Galimzyanov: 9 bodů
    8. Borut Božič: 8 bodů
    9. Tom Boonen: 7 bodů
    10. Jimmy Engoulvent: 6 bodů
    11. Mark Cavendish: 5 bodů
    12. Alessando Petacchi: 4 body
    13. Mickaël Delage: 3 body
    14. Samuel Dumoulin: 2 body
    15. Fabio Sabatini: 1 bod
     
    88,6
    Z pelotonu byl nejlepší Tyler Farrar, který je tak celkově čtvrtý.
     
    Výsledky sprinterské prémie v Avrillé:

    1. Jérémy Roy (Francie) - FDJ: 20 bodů
    2. Lieuwe Westra (Nizoz.) - Vacansoleil: 17 bodů
    3. Perrig Quemeneur (Francie) - Europcar: 15 bodů
     
    87
    A největší porci bodů si připsal Jérémy Roy ze stále FDJ.
     
    86
    Kilometr do sprinterské prémie! Jak jsem již předeslal, pro prvního závodníka půjde o celých 20 bodů a z dalších se pak bude těšit ještě následujících 14 mužů. Takže i v pelotonu se bude bojovat.
     
    84,4
    To zámeček v malebném Avrillé, kde nás za chvíli čeká sprint, zažil svou největší slávu za vlády krále Ludvíka Šestnáctého. Po následném poničení nazlobených republikánů ho v 19. století pomohl zrenovovat markýz St. Denis, který se také postaral o vysazení exotických stromů v zámeckých zahradách.
     
    81,3
    Závodníky vítá polorozpadlá pevnost v Talmont-Saint-Hilaire. Ta byla zbudována už v 11. století, konec její služby pak zařídil ve století sedmnáctém kardinál Richelieu.
     
    78,6
    Do sprinterského bonusu v Avrillé nám chybí necelých 10 kilometrů a ztráta pelotonu činí 3 minuty a 48 vteřin. Takže se zdá, že si to o největší body rozdá trojice Roy, Quemeneur a Westra.
     
    77,4
    Mezi prvními v pelotonu sledujeme také Franka Schlecka, staršího z obou bratrů. Ten se loni v jedné z prvních etap stal obětí pasáží na kostkách. Poté, co ho potkal pád, musel pro zlomeninu klíční kosti závod předčasně ukončit. Nemohl tak už pomoci Andymu, jenž nakonec zaostal za Contadorem o 39 sekund. Kdyby Frank pokračoval, nejspíš by mohlo být všechno jinak.
     
    73,6
    Ještě se vrátím ke Contadorovi. El Pistolerovi, jak se mu přezdívá, rozhodně nelze upírat nesmírné cyklistické kvality. Jiného názoru ale byli francouzští fanoušci na slavnostním představení stájí a jezdců před Tour - Contadora totiž velmi hlasitě vypískali.
     
    71,5
    Sto dvacet kilometrů do cíle vidíme stále čtyři a půl minuty náskoku tří nejrychlejších.
     
    70,2
    Ve srážce byli podle všeho zapojeni také David Arroyo, lídr Movistaru, Edvald Boasson Hagen ze Sky Pro Cycling a jeho týmový kolega Rigoberto Uran.
     
    68,6
    Postiženým byl Jurgen Van de Walle. Po něm spadlo ze svých "strojů" také několik dalších, ale všichni již opět nasedli a připojili se zpět k pelotonu.
     
    66,9
    Další pád v pelotonu! Jeden z cyklistů v popředí ukazoval ostatním, že se mají vyhnout překážkám uprostřed silnice, ale sám neudržel stabilitu a velmi nepříjemně se proučel k zemi! Byl to jeden z jezdců stále Omega Pharma - Lotto.
     
    62,5
    Laboratoř by měla snad už definitivně rozhodnout v srpnu. Pokud by její verdikt zněl "vinen", pak by Contadorovi byla odebrána vítězství jak v loňské Tour, tak i v letošním Giru. Pokud by navíc potvrdil své ambice i v těchto týdnech, tak pochopitelně i letošní výhra na Tour.
     
    59,1
    Vraťme se ještě k případu Alberta Contadora. V loňské Tour mu dopingoví komisaři zjistili v krvi přítomnost látky Clenbuterol. Nalezené množství však bylo "menší než malé", běžnými prostředky nezjistitelné, a tak Světová antidopingová laboratoř ještě stále nad španělským cyklistou nevynesla verdikt.
     
    55,8
    Ale ztráta pelotonu se zatím nijak významně nesnižuje. Momentálně činí 4 minuty a 25 vteřin.
     
    51,2
    Organizátoři Tour před letošním ročníkem významně pozměnili systém sprinterských bonusů. Nyní se v každé etapě bude vyskytovat pouze jeden, a to někde kolem prostředku. Tento krok by měl vést k větší aktivitě sprinterských stájí už během etapy, aby její členové sbírali právě tyto body v půli etapy. Takže se nechme překvapit, jestli se to projeví už dnes a peloton se bude snažit uprchlíky dojet ještě před 87. kilometrem.
     
    47,5
    Na čele hlavního pole se nám mihnul americký debutant Tom Danielson z Garminu. Na opačném konci pelotonu si v poklidu jede Rob Ruijgh z Vacansoleilu, tedy týmový kolega jednoho z uprchlíků Lieuweho Westry.
     
    44,3
    Někteří jezdci již vyslyšeli "volání přírody", což svědčí o pohodovém tempu pelotonu. Ten ztrácí na uprchlíky 4 minuty a 40 sekund.
     
    42,3
    Za první hodinu stihli jezdci ujet 42,3 kilometru.
     
    39
    Jury závodu vzhledem k poměrně teplému počasí povolila jezdcům občertvení už od třicátého kilometru.
     
    37,3
    Astana na čele pelotonu. Vykukuje nám jak její lídr Alexandre Vinokourov, tak jediný Čech v závodě Roman Kreuziger.
     
    34,9
    Necelých třicet pět kilometrů znamená už pouze pětiminutový náskok pro uprchlíky!
     
    32,9
    Pojďme si zase trochu oddechnout a porozhlédnout se po krajině. Desetitisícové Saint-Hilaire de Riez nabízí díky dvanácti plážím skvělé podmínky pro surfaře.
     
    31,5
    Ve srážce byli zapojeni také Nicolas Roche (AG2R) a Andrey Amador (Movistar).
     
    29,8
    Kromě jednoho cyklisty Movistaru se již všichni zdárně připojili zpět k hlavnímu poli.
     
    29,2
    Pozor! V pelotonu vidíme první pád, který postihl jezdce Movistaru a také Europcaru. Jedním z nich je loňský vítěz vrchařské soutěže Anthony Charteau.
     
    28,1
    Náš Roman Kreuziger je stále v poklidu zařazen v hlavním poli. Zasloužilo by se připomenout jeho výsledky z předchozích Tour. Premiéru si odbyl v roce 2008 a hned skončil třináctý. O rok později se mu podařilo dostat do vysněné desítky, v cíli mu patřilo deváté místo. No a loni přesně tuto příčku obhájil.
     
    26,3
    Snad poprvé se nám náskok vedoucí trojice o něco zmenšil. Peloton zrychluje a ztrácí 6 minut a 20 sekund.
     
    23,1
    Už jsem zmínil, že Perrig Quemeneur je na své první Tour. Jeho jedinou zkušeností z podniků velké trojky je zatím loňský start na Vueltě, kde skončil přesně na 100. příčce.
     
    21,5
    Sprinterské týmy Garmin, HTC a Omega Pharma-Lotto vyslaly své jezdce do čela hlavního pole.
     
    20
    Dvacet kilometrů za námi. Roy (FDJ), Quemeneur (Europcar) a Westra (Vacansoleil) jsou necelých sedm minut před pelotonem.
     
    18,2
    Městečko Saint-Jean-de-Monts, kterým cyklisté na osmnáctém kilometru projíždějí, je známé svými nádhernými písečnými plážemi.
     
    15,7
    Na čele pelotonu jsou jezdci stájí Liquigas a Saxo Bank, ale o nějaké snaze vydat se dopředu nemůže být ani řeč. Náskok první trojice už činí 5 minut a 22 vteřin.
     
    14,1
    Fabian Cancellara se na chvíli odpojil od pelotonu a něco probíral se svým týmem v jednom z aut stáje Leopard-Trek.
     
    12,7
    Jurgen Roelandts ze stáje Omega Pharma - Lotto dnes slaví své dvacáté šesté narozeniny. Jeho týmový kolega Philippe Gilbert je jedním z favoritů dnešní etapy a své případné vítězství by jistě pojal jako oslavu pro svého kolegu.
     
    12
    Po dvanácti kilometrech vidíme již časový údaj 4 minuty a 3 sekundy jako náskok tří nejaktivnějších cyklistů.
     
    11
    Pojďme se podívat na některé zajímavosti ve startovním poli. Nejstarším účastníkem závodu je Jens Voigt (Leopard-Trek), který letos v září oslaví své čtyřicáté narozeniny. Následují ho Chris Horner, George Hincapie, Voigtův spolujezdec Stuart O'Grady a lídr Astany Alexandre Vinokourov.
     
    10,1
    Peloton se zatím nevzrušuje únikem tři "neznámých" cyklistů.
     
    9,7
    Teď už to je dokonce více než dvě minuty a mezera se bude nejspíš nadále prohlubovat.
     
    6,6
    Náskok trojice uprchlíků již činí rovnou minutu.
     
    5,1
    Roy zaznamenal nejlepší výsledek na Tour v roce 2009, kdy dojel na 48. místě. To Quemeneur a Westra startují na slavném závodu poprvé.
     
    2,5
    Jsou to Jérémy Roy ze stáje FDJ, Perrig Quemeneur z Europcaru a Lieuwe Westra z Vacansoleilu. Těší se ze zhruba půlminutového náskoku.
     
    1,0
    A hned v úvodu vidíme únik trojice jezdců ze stájí, které zrovna v popředí žebříčku favoritů nejsou.
     
    0,0
    První etapa Tour de France již byla odstartována!
     
    Počasí na západním pobřeží Francie je pro závodníky příznivé jen zčásti. Užívají si sluníčka a teploty kolem 23 stupňů, ale nepříjemný vítr jim nedopřeje odpočinku.
     
    Do ostrého startu nám zbývá ještě nějakých deset minut.
     
    Úvodní etapa může být i v takto mírném terénu velmi zrádná. Když totiž Tour startovala v La Barre-de-Monts v roce 1999, řadu závodníků potkal pád a jeden z hlavních favoritů Alex Zuelle tehdy nabral dokonce šestiminutovou ztrátu.
     
    Bývá tradicí, že Stará dáma startuje prologem. Stejně jako v roce 2008, i letos však zahajuje svou pouť klasickou etapou, ve které má šanci vyhrát daleko více závodníků než v časovce.
     
    Do pedálů dnes zašláplo 198 jezdců z 22 stájí, tedy stejný počet jako v loňském ročníku. Před rokem dokončilo Tour přesně 170 z nich a nechme se překvapit, kolik pomyslných obětí si závod vybere tentokrát. Každopádně než se první cyklista zaraduje z finiše pod Vítězným obloukem, čeká každého z nich neskutečných 3430 kilometrů.
     
    Peloton již odstaroval svou pouť první etapou. Zatím se však pouze kochá atlantským pobřežím a zdraví se s tisícemi diváků, ostrý start je totiž naplánován až na 13. hodinu.
     
    Začátek třítýdenního podniku by mohl vyhovovat méně známým jezdcům. Ti si totiž mohou udělat jméno nejen etapovým vítězstvím, ale také mohou prožít ve žlutém trikotu pro vedoucího jezdce delší okamžiky, třeba až do třetí či čtvrté etapy. Loni se něco takového podařilo Sylvainu Chvanelovi ze stáje Quick Step.
     
    Dnešní etapa Tour

    Pojďme si už představit úvodní etapu 98. ročníku Tour de France. Čeká nás 191,5 kilometru převážně po rovině, start je metr nad mořskou hladinou v letovisku La Barre-de-Monts a cíl v Les Herbiers. Jeho 228 metrů nad mořem připraví pelotonu vrcholový bonus čtvrté kategorie. Takže ačkoli se etapa jeví jako rovinatá, její závěr nebude pro sprintery úplně příznivý. Před polovinou trasy, přesně na 87. kilometru, uvidíme ještě sprinterský bonus v městečku Avrillé.
     
    Horské vrcholy

    ...jsou další kapitolou, na kterou nemůžeme zapomenout. Letos se totiž slaví rovných sto let od prvního zdolání monumentálního vrcholu Galibier a jako oslavu zařadili pořadatelé jeho 2645 metrů nad mořem do letošního programu hned dvakrát. Cíl na tomto vrcholu je naplánován na 18. etapu a bude nejvýše položeným cílem v celé historii závodu! Druhý den ho peloton navštíví opět, i když pouze na moment, a po sjezdu si rovnou vyšlápne na další legendu - Alpe d'Huez. V pyrenejském itineráři zase neschází veleznámý Tourmalet.
     
    Na programu jsou dvě časovky - týmová (23 km) se odehraje hned zítra v rámci druhé etapy a individuální bude pro změnu jako druhá od konce. 42,5 kilometru v předposledním dni Tour však už teď budí respekt a všichni vědí, jak bude závod s chronometrem u olympijského Grenoblu důležitý. Celkově se můžeme těšit na 10 rovinatých a 6 horských etap, ty zbývající pak budou patřit středně náročným výšlapům.
     
    Profil 98. ročníku Tour

    Oproti loňskému ročníku se tentokrát startuje na samém západu France. Po návštěvě Bretaně a Normandie se trasa závodu stočí k jihu a zamíří do Francouzského středohoří. Pořádné hory však závodníky čekají až od 12. etapy, která je zavede do větrných Pyrenejí. Následuje přejezd kolem Středozemního moře a pak už druhý vrchol Tour - nemilosrdné Alpy. Před posledním dnem se peloton klasicky přesune zase zpátky k hlavnímu městu a celý podnik vyvrcholí sprintem na pařížském Champs-Élysées.
     
    Letošní Giro d'Italia

    Druhý nejprestižnější závod světa se jel na Apeninském poloostrově v květnu a zcela suverénním způsobem ho ovládl kdo jiný, než Alberto Contador. Až více než šest minut za ním dojeli domácí Scarponi s Nibalim. Kreuziger se radoval z nejlepšího umístění v závodě kategorie Grand Tour v kariéře, když proťal pomyslnou pásku na šestém místě.
     
    Roman Kreuziger

    Roman letos obhajuje deváté místo a v první desítce by se mu určitě líbilo i tentokrát. Jeho hlavním cílem je však společně se svými kolegy z týmu Astana, do kterého po loňské Tour přestoupil z Liquigasu, pomáhat svému lídrovi Alexandru Vinokourovi. Také se netají ambicemi vyhrát se svou stájí týmové hodnocení. Zároveň letos naposledy zapadá do kategorie jezdců do 25 let, kde je hned po Robertu Gesinkovi největším favoritem na nejlepší umístění.
     
    Loňský ročník Tour de France

    Pojďme se v krátkosti ohlédnout za minulým ročníkem Tour. V cíli první Contador měl na druhého Andyho Schlecka náskok 39 sekund. Třetí skončil Denis Menchov a náš Roman Kreuziger byl devátý. Nejlepším spurtérem byl Alessandro Petacchi, nejlepším vrchařem Anthony Charteau a nejlepším mladíkem Andy Schleck. Všichni jmenovaní startují i letos, pouze Schleck už "trochu zestárnul" a nevejde se do kategorie jezdců do 25 let. Týmové hodnocení ovládla stáj RadioShack.
     
    Dobré poledne u sledování první etapy nejstaršího a nejslavnějšího cyklistického závodu na světě - Tour de France. Letos píše příběh Staré dámy už své 98. pokračování. Co můžeme od tohoto ročníku očekávat? Hlavní pozornost bude upřena na obhájce vítězství, Alberta Contadora, nad nímž stále visí otazník pozitivního dopingového nálezu na loňské Tour.

    Mezinárodní laboratoř však ještě nevynesla konečný verdikt, a tak španělský fenomén nechybí na startu ani letos a i tentokrát je hlavním adeptem na vítězství. Nejvíce by ho pak měl prohánět Lucemburčan Andy Schleck, i když letos možná nemá takovou formu jako vloni. Nás bude ale snad ještě víc zajímat jediný český zástupce v pelotonu - pětadvacetiletý Roman Kreuziger.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. První etapa Tour de France startuje přibližně v 13:00.

    Martin Voltr

    bahis siteleri