Bohemians 1905 – Plzeň 2:1 (kon.) | Mladá Boleslav – Slovácko 1:0 (kon.) | Sparta – Jablonec 2:1 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
2:1 (2:1)
FK Jablonec
Neděle 07.08.2011, 19:30 • Generali Arena • Gambrinus liga
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:30.
     
    Příjemný nedělní podvečer z pražské Letné, kde se ve šlágru druhého kola Gambrinus ligy představí domácí Sparta proti Jablonci.
     
    Jedná se o duel druhého týmu loňské ligové sezóny se třetím a tím také dvou českých pohárových zástupců.
     
    Oba celky již do pohárové Evropy vstoupily, Sparta si poradila se Sarajevem, když po domácí vysoké pětibrankové výhře zvítězila i ve čtvrtek v bosenské metropoli 2:0 brankami Kweukeho a Matějovského, v závěrečném předkole Evropské ligy ji pak čeká rumunské Vaslui. Pro Jablonec je letošní účast v této soutěži minulostí, neboť po vyřazení albánského Flamurtari již Severočeši nestačili na nizozemského favorita z Alkmaaru.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Blažek - Vidlička, Zápotočný, Řepka, Pamič - Hušek - Sionko, Vacek, Matějovský, Juhar - Kweuke

    FK Baumit Jablonec: Špit - Jablonský, Beneš, Štochl, Kopic - Pavlík, Loučka - Piták, Vaněk, Kovařík - Lafata

    Rozhodčí: Královec - Gallo, Marek.
     
    Před týdnem oba týmy rovněž vstoupily do letošního ročníku Gambrinus ligy, Jablonec remizoval bez branek s Mladou Boleslaví, oproti tomu v zápase Sparty v Českých Budějovicích nouze o střelecké úspěchy nebyla a Sparta zvítězila 4:2, největší zásluhu na tomto vítězství měl autor dvou přesných zásahů Kamil Vacek, do střelecké listiny se zapsali i Zápotočný a Kweuke.
     
    Hosty v úvodu sezóny postihla rozsáhlá marodka, k dispozici trenéru Komňackému tak dnes nebudou Krajčík, Haurdič, Novák, Eliáš, Jarolím či Vošahlík.
     
    Oproti tomu duo sparťanských trenérů Chovanec - Hašek může počítat i dnes s takřka kompletním kádrem a proto je základní jedenáctka ve zcela stejném složení, v jakém Sparta deklasovala v úvodním zápase Sarajevo i zvítězila v Českých Budějovicích.
     
    Letenským stadiónem zní sparťanská klubová hymna "Zpívej, kdo jsi Sparťanem!", ochozy Generali Areny se mezitím zlehka plní, očekává se zde návštěva kolem osmi tisíc diváků.
     
    Za potlesku fanoušků přivedla na hrací plochu trojice trojice rozhodčích v čele s Pavlem Královcem všech dvaadvacet fotbalistů zahajujících dnešní zápas.
     
    Ještě před úvodním výkopem bylo na hřišti oceněno klubovým vedením všech šest sparťanských stříbrných medailistů na nedávném evropském šampionátu do devatenácti let, jmenovitě tedy Jánoš, Polom, Brabec, Skalák, Kadeřábek a Krejčí. Všichni rovněž nastoupili již včera do úvodního kola druhé nejvyšší fotbalové soutěže, ovšem sparťanská rezerva nestačila v domácím prostředí na Znojmo, jemuž podlehla 1:4.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Již po čtyřiceti minutách provětral Kweuke rukavice brankáře Špita! To když po Vackově přihrávce mířil z dvaadvaceti metrů pod břevno a jablonecký brankář se musel pořádně natáhnout, aby letící projektil vytěsnil nad vlastní branku.
     
    2
    Co minuta v úvodu zápasu, to velké ohrožení pro Špita! Tentokrát před branku centroval Vidlička a Kweuke z hranice brankového území mířil hlavou o pár decimetrů vedle jablonecké branky.
     
    4
    Až po třech a půl minutách se hosté dostali poprvé k míči a zároveň na útočnou polovinu, ovšem Kovařík neobelstil Vidličku, jenž protihráče poměrně snadno ubránil a vykopávat od své branky bude moci Blažek.
     
    6
    Kweuke si pro kombinaci na útočné polovině vybral obsazeného Huška, čehož mohli hosté využít k rychlému protiútoku, ten ovšem rychle ukončil výrazně nepřesnou přihrávkou Vaněk.
     
    7
    Juharovi se otevřel prostor na levé straně pole, slovenský křídelní poté hledal před brankou přízemním pasem Kweukeho, ten se neprosadil v souboji se Štochlem, Sionko už měl poté k dorážce daleko.
     
    8
    Na druhé straně se z úhlu pokusil ohrozit domácí branku Piták, mířil však přímo do připraveného Blažka.
     
    10
    Vackův třicetimetrový pas si nedokázal mezi dvěma protihráči zpracovat Kweuke.
     
    11
    Další sparťanský útok zahájil neohroženým průnikem středem pole Řepka, Matějovský posunul na Juhara, pro jehož nákop na hranici pokutového území si doběhl Špit před Kweukem.
     
    12
    Sparta právě vstřelila branku!
    Letenským stadiónem poprvé zní čím dál populárnější oslavné zvolání "Leo! Leo!". Sionko potáhl míč po pravém křídle, od brankové čáry předložil přesný pas kamerunskému ostrostřelci Kweukemu, jenž se zblízka nemýlil a poslal míč do jablonecké svatyně!
     
    14
    Fotbalisté v rudém jsou při útočné chuti, Sionko centroval tentokrát z levé strany na vzdálenější tyč, kde proti Vackově hlavičce předvedl výborný zákrok Špit, nutno však podotknout, že pomeznímu rozhodčímu Markovi neuniklo ofsajdové postavení sparťansého křídelníka.
     
    15
    Po Vidličkově centru se ještě v souboji se Štochlem neprosadil Sionko, odražený míč poté zaskočil Pavlíka, jenž z blízka mířil nechtíc na vlastní branku, naštěstí pro hosty přímo do Špita.
     
    17
    Sparťanský tank Kweuke vyslal přihrávku za hostující obranu, jenž byla na první pohled pro Sionka příliš dlouhá, ovšem nakonec měl Špit co dělat, aby byl u míče dříve než mnohonásobný český reprezentant.
     
    19
    Jablonského centr odvrátil před nabíhajícím Lafatou Zápotočný.
     
    21
    Na druhé straně se pokusil Špita zaskočit z úhlu Vacek, jablonecký brankář stačil jeho oblouček nadrazit a posléze také zachytit.
     
    23
    Pamič poslal hlavou těžkou "malou domů" Blažkovi, kterou již nestačil sparťanský brankář zkrotit na hrací ploše, rohový kop hostů.
     
    24
    Před sparťanskou brankou však kraloval Řepka, jenž nekompromisně míč odhlavičkoval z dosahu všech hostujících hráčů, následně z dálky střílel Jablonský, ovšem nepřesně.
     
    25
    Žlutou kartu si do svých statistik připisuje sparťanský odchovanec v dresu Jablonce, Luboš Loučka.
     
    26
    Zápotočného padesátimetrový pas si zpracoval na svoji hruď Juhar, proběhl středem pole až před jabloneckou "šestnáctku", kde byl faulován a Sparta má možnost zajímavé standardní situace.
     
    27
    Letnou to pouze zahučelo, když Sionko zakroutil svoji technickou střelu jen těsně vedle bližší tyče Špitovy branky.
     
    29
    Sionko s Vackem a Kweukem prchli jablonecké obraně, před Sionkem však měl k míči blíže Špit, jenž jej stihl zachytit na samé hranici pokutového území.
     
    30
    Sparta právě vstřelila branku!
    Letná podruhé bouří! Velmi pohlednou fotbalovou souhru zahájil Kweuke kolmicí na Vacka, toho hosté ještě stihli vyhnat ze střelecké pozice, ovšem sparťanský záložník si všiml z druhé vlny nabíhajícího Matějovského, přesně mu přihrál a kapitán Letenských mířil přesně k tyči Špitovy branky!
     
    32
    Sparťanští fanoušci si hlasitě přejí vidět ve fotbale tolik populárního "bůra" do jablonecké sítě.
     
    33
    K němu však domácí mají zatím daleko, naopak se budou muset bránit rohovému kopu Jablonce.
     
    33
    Před Blažkem si naskočil na dobře zahraný centr Beneš, po jehož souboji s Řepkou míč doplachtil mimo sparťanskou branku.
     
    34
    Jablonec právě vstřelil branku!
    Hosté se vrací zpět do hry o ligové body! Kopicův povedený centr prodloužil hlavou za Blažkova záda David Lafata a snižuje na 2:1.
     
    36
    Vaňkův dalekonosný pokus ohrozil místo brankáře Blažka televizního kameramana stojicícho se svým aparátem zhruba pět metrů od domácí svatyně.
     
    38
    Lafata podkopl Řepku při zpracování míče a je druhým žlutě napomenutým Severočechem v dnešním zápase.
     
    40
    Sionko centroval od levé postranní čáry před branku, Kweuke na míč nedosáhl před Štochlem, odražený míč vystřelil z voleje Vacek, ovšem sestřelil pouze blokujícího jabloneckého hráče.
     
    42
    Žlutá karta i na straně domácích, provinil se Luboš Hušek.
     
    44
    Jablonský takřka až ragbyovým pokusem výrazně přestřelil sparťanskou branku.
     
    44
    Kopicův skákavý centr zkrotil na svoji hruď připravený Blažek.
     
    45
    Matějovský patičkou uvolnil Juhara, jehož centr si zpracoval Sionko, následné prodloužení našíř pokutovým územím na nabíhajícího Vidličku hosté srazili za vlastni branku.
     
    45
    Z následného rohového opu si domácí připravili ještě jednu zajímavou příležitost, to když z rohového kopu a hlavičce Zápotočného ke vzdálenější tyči se před brankou zjevil zcela osamocený Sionko, ovšem v těžké pozici mířil do boční sítě.
     
    První poločas skončil.
     
    Po pětačtyřiceti minutách vede Sparta nad Jabloncem 2:1, domácí se prosadili až do dvoubrankového vedení prostřednictvím střeleckých zásahů Kweukeho a Matějovského, hosté brzy po druhé brance stačili zdramatizovat utkání prostřednictvím Lafaty a to je ta nejlepší pozvánka pro sledování i druhého poločasu dnešního duelu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Pamičův centr ukryl před Juharem do svých rukavic Špit.
     
    47
    Po ostrém vzájemném střetu zůstali ležet na zemi Sionko s Jablonským.
     
    48
    Sionko již vstal, viditelně otřesenější je jeho protivník, ten by však také měl být v pořádku.
     
    49
    Kopic se pokusil posunout si míč kolem Pamiče, chorvatský obránce jej poté fauloval.
     
    49
    Nebezpečně vyhlížející Pavlíkův centr pouze proletěl sparťanským pokutovým územím.
     
    51
    Efektní i efektivní fotbalovou akci zároveň předvedl Kopic, jenž se s míčem otočil kolem dvou protihráčů a vytvořil si prostor na pravém křídle, následně však neúspěšně vnikl do pokutového území.
     
    53
    Hušek vybojoval míč na útočné polovině, Kweuke vybídl přesnou přihrávkou Sionka, jehož střelecký pokus z dvaceti metrů stačili hosté zblokovat.
     
    53
    Matějovského centr mířený na vzdálenější tyč odhlavičkoval Beneš před Kweuem za vlastní branku.
     
    54
    U rohového praporku se míče ujal tradičně Matějovský, před brankou hlavičkoval Řepka v záklonu nad Špitovu svatyni.
     
    57
    Kovaříkův centr odvrátil za vlastní branku Řepka, následný rohový kop hostů k žádnému ohrožení sparťanské branky nevedl.
     
    59
    Beneš ve středu pole fauloval v hlavičkovém souboji minimálně o hlavu nižšího Sionka.
     
    60
    Do letenské Generali Areny se dnes dostavilo 9 913 fotbalových fanoušků, kteří sledují určitě zajímavý duel dvou týmů aspirujících na nejvyšší ligové příčky.
     
    61
    Lafata před sparťanskou brankou atakoval Blažka, načež mu velmi důrazně promluvil do duše nesmlouvavý stoper Řepka.
     
    63
    Vackův centr stačil před nabíhajícím duem Kweuke - Sionko odvrátit Loučka.
     
    64
    Na Matějovského centr ze standardní situace si naskočil Kweuke, hlavou mířil mimo prostor ohraničený třemi tyčemi.
     
    66
    Kweuke v rohu hřiště obelstil kličkou Beneše, ten mu poté stačil zatarasit cestu a skluzem odvrátit míč za vlastní branku, sparťanské publikum se však mohutně dožadovalo odpískání nedovoleného zákroku a tím pokutového kopu, sudí Královec však jasně ukázal na rohový praporek.
     
    67
    Střídání domácích, místo Juhara si zahraje Podaný.
     
    68
    Kweuke neúspěšně hledal před brankou Vacka, k odraženému míči se posléze ještě probojoval Vidlička, z první jej však vyslal příliš vysoko.
     
    70
    Vackův centr srazil Štochl k brankáři Špitovi.
     
    72
    Podaný na levém křídle přesprintoval Štochla, přihrávku mířenou Vackovi před branku zblokoval Jablonský.
     
    74
    Kweukeho taneček s míčem ve středovém kruhu uťal až nedovoleným zákrokem Vaněk.
     
    75
    Hosté chtěli poprvé vystřídat, Pitáka měl nahradit Třešňák, sudí Královec však zatím střídání kvůli prodlení ze strany hostů oddálil. Právě připravované Pitákovo střídání zburcovalo ochozy letenského stadionu k hromadnému pískotu na adresu bývalého slávistického stadiónu.
     
    76
    Kweuke pronikl po pravém křídle kolem jablonecké obrany, zpětnou přihrávkou před branku však nenašel nikoho ze svých spoluhráčů.
     
    78
    Krásná fotbalová akce Podaného po levém křídle měla téměř gólové parametry, zakončení však mířilo těsně vedle vzdálenější tyče Špitovy branky.
     
    79
    Lukáš Třešňák se po pětiminutovém čekání u postranní čáry přeci jen dočkal vstupu na hřiště, nakonec mu však místo přepouští místo Pitáka Kopic.
     
    81
    Pitákův centr ze standardní situace se v závaru před Blažkem odrazil mimo jeho branku a vykopávat od své brany bude sparťanský brankář.
     
    82
    Z dálky napřáhl Beneš, z domácího pohledu včas zblokoval jeho střelu Zápotočný.
     
    83
    Dalekonosný pokus Pavlíka proletěl nad domácí brankou.
     
    84
    Kweuke u postranní čáry obelstil Beneše, ten poté musel takticky faulovat svého kamerunského střelce a vidí od sudího Královce žlutou kartu.
     
    86
    Druhé střídání Sparty, ze hry odstupuje Libor Sionko, na závěrečné minuty nastupuje Václav Kadlec.
     
    87
    Domácí zahodili obrovskou příležitost k definitivnímu potvrzení tří bodů! Odkopnutý míč ze sparťanské "šestnáctky" si na polovině hřiště zpracoval Kweuke a mířil ve společnosti Vacka do rychlého brejku, na hranici pokutového území Kweuke viděl zcela volného spoluhráče, předložil mu přesnou přihrávku, ovšem Vacek vstříc brankáři Špitovi mířil do boční sítě!
     
    87
    Na druhé straně mohl velké Vackovo zaváhání krutě potrestat Lafata, ovšem z deseti metrů mířil mimo sparťanskou branku.
     
    89
    Kadlec si hledal střelecký prostor uvnitř pokutového území, cestu míče k brankáři Špitovi však zblokoval Pavlík.
     
    90
    Kweuke odstavil od míče Loučku, což sudí Královec vyhodnotil jako faul sparťanského útočníka.
     
    90
    Sparťané mířili ve čtyřech proti dvěma protihráčům, pokusili se o efektní souhru, to se však ukázalo chybou, když celou akci doslova prokombinovali a sami zamezili třetí brance v jablonecké síti. Matějovský vysunul na levé křídlo Podaného, jenž vracel míč před branku Kadlecovi, ten před odkrytou svatyní míč netrefil.
     
    Konec zápasu.
     
    Sparta na Letné vítězí nad Jabloncem 2:1, čímž i ve druhém ligovém kole zaznamenává tříbodový zisk a před papírově největšími pronásledovateli v boji o titul, Plzní a Jabloncem, získává velmi rychle pětibodový náskok. Všechny branky dnešního zápasu jsme viděli již před změnou stran, skóre otevřel Leonard Kweuke, na jehož trefu navázal střeleckým úspěchem Matějovský, gólový účet zápasu pak uzavřel již ve 34. minutě Lafata. Z pražské Letné se pro dnešek loučím a přeji úspěšný vstup do nového týdne. (21:23:01)

    Tomáš Kohlmann


    Hledáme zpravodaje pro tým FK Jablonec. Více informací zde.

    Branky: 12. Kweuke, 30. Matějovský - 34. Lafata

    Karty:   42. Hušek (SPA) - 25. Loučka (JAB), 38. Lafata (JAB), 84. Beneš (JAB)


    AC Sparta Praha: Blažek - Vidlička, Zápotočný, Řepka, Pamič - Hušek - Sionko (86. Kadlec), Vacek, Matějovský, Juhar (67. Podaný) - Kweuke
    FK Jablonec: Špit - Jablonský, Beneš, Štochl, Kopic (79. Třešňák) - Pavlík, Loučka - Piták, Vaněk, Kovařík - Lafata

    Rozhodčí: Královec - Gallo, Marek

    Diváci: 9 913
    bahis siteleri