Mimořádná tisková konference FC Zbrojovka Brno (kon.)
konec
Mimořádná tisková konference FC Zbrojovka Brno

Pátek 06.01.2012, 13:00Tiskové konference
     
    To je tedy vše, večer se přihlásím u dalšího přenosu, tentokrát hokejového Kometa - České Budějovice. Hezký páteční den. (13:35:44)
     
    Je jasné, že klub sezonu dohraje. Roman Pros každopádně chce klub prodat a do konce měsíce by se mělo jednání s novým partnerem dořešit. Vše bude ale teprve v jednání, je to čerstvá záležitost, tak uvidíme jak celá situace kolem Zbrojovky dopadne.
     
    Celkově se dá říci, že tiskovka začala hodně nečekaně. Roman Pros oznámil fanouškům, že jej oslovila česká firma, která má o klub zájem. Dluhy nejsou dle Romana Prose takové, o kterých se mluví. Potvrdil však, že se finance Zbrojovky pohybují v černých číslech. Největším problémem je dle RP tréninkové centrum mládeže, které platil majitel z vlastních peněz.
     
    Tisková konference pozvolna končí, nyní začíná individuální tiskovka.
     
    "Dokud jsme měli peníze, nakupovali jsme hráče, protože byla vize, že budeme hrát poháry. Bohužel se tak nestalo. Roman Pros prakticky potvrdil fakt, že si vybral špatné spolupracovníky. Rovněž říká, že fotbalu natolik nerozumněl, snařil se k tomu přistupovat jako podnikatel a majitel firmy. Chtěl kolem sebe mít zkušené lidi, kteří fotbal budou dělat dobře. V podstatě potvrdil, že udělal chybu ve výběru.
     
    Co se týče dluhu vůči firmě Dopaz, tak Roman Pros se vyjádřil o tom, že se rozhodně nejedná o takovou částku, která proběhla tiskem. Ale více se k tomu nechce vyjadřovat.
     
    Roman Pros ubezpečil, že klub každopádně dokončí soutěž. "Jak jsem na začátku řekl, ano máme problémy, ale takových problémů má spoustu klubů a firem."
     
    "Pokud nepříjde silný partner a já věřím, že příjde, tak jsem udělal všechno proto, abych Zbrojovku zachránil. Všechny možnosti jsou vyčerpány. Věřím, že klub půjde dál svou cestou a zachrání se."
     
    Na kolik si nyní ceníte fotbalový klub Zbrojovka? "Jedná se o částku několik miliónů korun. Nechci říkat kolik, ale ty peníze bych vzal a znovu je dal do fotbalu. Jediné co momentálně chceme, je nový zájemce pro Brno."
     
    "Co se týče mého pokračování v klubu, řekl jsem to již dříve. Vyčerpali jsme veškeré své možnosti. Do klubu jsme šli za stavu - 80 mil. Kč. S velkou vervou jsme klub oživili, chtěli jej dostat co nejvýše."
     
    "Musí přijít finanční skupina, která ekonomickou sílu, nebo bude znovu problém. Na mém místě by mohl tady zase sedět člověk, který by byl ve stejném problému. Nejsem zastáncem, aby město vlastnilo klub, ale v Hradci Králové to třeba funguje. Spíše v té výzvě bylo zmíněno to, aby se něco začalo kolem fotbalu dít."
     
    "Zájemci, kteří nás kontatovali dříve, neměli vůbec ekonomickou sílu. Zbrojovku chceme dát do rukou někoho silného, aby ten klub fungoval dál."
     
    Otázka nový majitel? Zatím vám neřeknu jméno, říci vám ho nemohu. Byl jsem kontaktován dneska ráno, můžu jen říci, že jde o českou firmu. Vzhledem k tomu, s jakým člověkem jsem mluvil, tak ta osoba projevila velký zájem. Do konce měsíce se dozvíte více.
     
    Nyní přichází na řadu otázky: Kolik jste investoval svých vlastních prostředků do klub? Na to je jednoduchá odpověd. TCM měla cenu 99 miliónů Kč. Nyní přibližně kolem 66 mil. Kč. Zkuste si tedy spočítat, kolik nás s bratrem tato hřiště stály. Jsem tu osm let pracoval, víte, že zadarmo. Nemám problém ukázat účetnictví klubu, tomu, kdo má zájem. Společnost je auditovaná, nemám tedy problém prokázat majetkové poměry Zbrojovky.
     
    "Město nezajistilo podmínky pro mládež, my jsme si vzali půjčku na tréninkové centrum mládeže a vybudovali jej. Celá tahle záležitost šla mimo, bohužel nám s tímto nepomohlo město."
     
    Nyní ekonomická stránka věci: "Vzhledem k tomu, že se spekuluje u dluzích Zbrojovky kolem 70 miliónů, je to úplná hloupost. Všechny pohledávky jsou vyšší než jejich závazky. Všechny dluhy co nejdříve uhradíme. Nejsme schopni dále fotbalový klub živit, všechny věci byly v té výzvě. Jednu z největších chyb vidím v tom, že jsme postavili tréninkové centrum v Ivanovicích."
     
    "Vedli jsme spousty jednání, oslovili jsme všechny zainteresované strany, nabídli Zbrojovku k jednání s městem a krajem, rovněž s panem Vaňkem, který zastupuje družstvo fanoušků."
     
    "Do konce měsíce bychom se měli dohodnout," říká Roman Pros.
     
    Roman Pros začíná pozitivní zprávou, dnes jej oslovila česká firma, která má eminentní zájem odkoupit brněnský klub.

    Roman Zajíček