Francie – Kanada 2:7 (kon.) | Česko – Norsko 4:3 (po s.n.) | USA – Slovensko 2:4 (kon.)
Dánsko – Švédsko 4:6 (kon.)
konec
USA
2:4 (1:3, 1:0, 0:1)
Slovensko
Pondělí 07.05.2012, 19:15 • Hartwall Arena • Mistrovství světa
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    To je tedy pro dnešní večer vše, u dalších zápasů na mistrovství světa se budu těšit na počtenou. Hezký večer a pěknou noc. (21:32:18)
     
    Celkové střely na bránu: 20:32. I zde je vidět, že střelecká převaha Slovenska byla značná. Utkání přihlíželo pouze 3948 diváků.
     
    Nejlepším hráčem slovenského mužstva je Zdeno Chára, na straně USA byl nejlepším Paul Stastny, který bude dnes spíše smutný. Měl dvakrát velkou smůlu, když orazítkoval tyč Lacovy brány.
     
    Je tu konec nádherného utkání. Slováci hráli perfektně, měli sice i velký kopec štěstí, ale to přeje připraveným. Slovenský tým držel Laco a rovněž kompaktní výkon celého týmu stojí za to zmínit. Američané nehráli špatně, ale své šance nedokázali využít. Závěrečný tlak nebyli schopni přetavit ve vyrovnávací branku a Miro Šatan dokázal trefit prázdnou bránu. Slováci vůbec podruhé v historii poráží USA a připisují si první tři body do tabulky. Jejich herní výkon je od začátku turnaje výborný, jen tomu chyběly body. Ty přišly až ve třetím utkání.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    59:23
    Slovensko právě vstřelilo branku!

    Je vymalováno a rozhodnuto! Tým trenéra Vůjtka vytěží první tři body a první vítězství na mistrovství světa. Veterán a velezkušený MIROSLAV ŠATAN se dočkal zaslouženého gólu. Střelou přes půl hřiště zamířil přesně do brány a radost slovenského týmu je obrovská a oprávněná. Bez asistence.
     
    59:00
    Howard je venku z brány, Američané to zkouší v šesti.
     
    58:43
    Šatan se zkusil šikovně zakončit, obtočil se kolem brány, ale nezasanuje do brány.
     
    58:00
    Ohlášeny dvě minuty do konce třetiny. Handzuš posílá kotouč do středního pásma. Howard se vehementně hlásí, že by rád opustil svou klec.
     
    57:32
    Stastny nahazuje do pásma a Američané se snaží usadit v pásmu.
     
    56:45
    A je to tak. Miklíkova radost byla předčasná. Bylo to znovu je břevno, rozhodčí gól v síti neviděli. Pokračuje se dál ve hře.
     
    56:45
    Slovensko se raduje, Miklík vypálil a celý stadion je ve varu. Celou situaci bude prohlížet videorozdodčí. Kotouč se totiž otřel o břevno a poté pravděpodobně na čáru. A nebo také ne, kotouč mohl být těsně za čárou. Sudí to raději jedou prověřit.
     
    56:22
    Slováci znovu jen posunují kotouč do středního pásma.
     
    55:41
    Buly před Lacem, tam se bude nyní trávit hodně času.
     
    54:42
    Atkinson v obrovské šanci, ale nedává. Laco s ním dokázal klouzat po brankovišti a trpělivě čekal až zakončí. Nakonec se to americkému střelci i povedlo, ale Laco vyráží pravým betonem kotouč na tyč a od ní míří kus černého nesmyslu ven. To je neuvěřitelné, dnes už třetí tyč Spojených států a obrovská klika Slováků, kteří stále hájí těsně vedení.
     
    54:00
    Posledních šest minut třetí třetiny a Slováci jen tak pozvolna vyhazují do středního pásma.
     
    53:37
    Američané kompletní.
     
    53:27
    Sersen míří od modré a Howard kryje.
     
    53:18
    Slováci jsou v pěti, ale přesilovku budou mít hodně krátkou.
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Roman Zajíček

    Branky a nahrávky: 16. Faulk (Okposo, Slater), 39. Stastny (Pacioretty, Fowler) - 1. Graňák (Hudáček), 16. Radivojevič (Kopecký, Handzuš), 20. Sekera (Bližňák), 60. Šatan


    USA: Howard (Bachman) - Johnson (C), Fowler, Goligoski, Faulk, Petry, Butler, Braun - Ryan, Stastny, Pacioretty - Lasch, Slater, Okposo - Atkinson, Abdelkader, Palmieri - Crabb, Brown, Dwyer, Thompson. Trenér: Scott Gordon.
    Slovensko: Laco (Hamerlík) - Baranka, Sekera, Chára (C), Graňák, Starosta, Vydarený, Sersen - Handzuš, Kopecký, Radivojevič - Šatan, Hudáček, Surový - Mikuš, Tatar, Miklík - Bližňák, Bartovič, Hossa, Haščák. Trenér: Vladimír Vůjtek.

    Rozhodčí: Morgan Johannson (SWE), Christer Larking (SWE) - Masi Puolakka (FIN), Sergei Shelyanin (RUS)

    Diváci: 3948