Bělorusko – Kazachstán 3:2 (kon.) | Lotyšsko – Itálie 5:0 (kon.) | Finsko – Švýcarsko 5:2 (kon.)
Rusko – Německo 2:0 (kon.)
konec
Bělorusko
3:2 (0:1, 3:1, 0:0)
Kazachstán
Úterý 08.05.2012, 15:15 • Hartwall Arena, Helsinki • Mistrovství světa
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Já se tedy s vámi loučím a děkuji vám za pozornost. Nezapomeňte však, že tímto utkáním rozhodně dnešní program 76. mistrovství světa v ledním hokeji neskončil. (17:36:52)
     
    Střely na branku ve třetí třetině: 7 - 13
    Celkově: 32 - 30
     
    Hráči utkání byli za vyhlášení dvojnásobný střelec Vadim Krasnoslobodcev (KAZ) a autor rozhodující branky utkání Jevgenyj Kovyršin (BLR).
     
    Kazachstán se tak dostal velmi nepříjemné situace. Ve skupině jej ještě čeká Kanada, Finsko, Slovensko a USA. Vypadá to tedy, že Kazaši jsou prvními sestupujícími a Bělorusové si mohou hodně nahlas oddechnout, protože konečně vybojovali životně důležité body.
     
    Ani zoufalá kazašská snaha u levé Mezinovy tyče nedokázala zvrátit výsledek, o němž se prakticky rozhodlo ve druhé třetině. Bělorusové do utkání vstoupili katastrofálně, když už ve třetí minutě při přesilovce inkasovali s hole Krasnoslobodceva. Ten samý hráč pak ve druhé třetině nachytal v nedbalkách i brankáře Mezina a Kazachstán tak vedl 2:0. Bělorusové ale následnými góly Kolcova, Grabovského a Kovyršina utkání otočili ve svůj prospěch.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    59:58
    Kazašský trenér Andrej Šajanov si vzal oddechový čas. Kazachstán ale má už velmi málo času.
     
    59:58
    Upperova střela Mezinovi sice vypadla, jenomže nikdo z Kazachů poskakující kotouč nezasáhl! Po následné potyčce se nevylučuje.
     
    59:50
    Krasnoslobodcevova rána trefila Romanova, Kazaši nadále v tlaku.
     
    59:31
    Puk v obranném pásmu Kazachstánu.
     
    59:20
    Kazaši honí kotouč po mantinelu v útočném pásmu.
     
    58:46
    Jeremejev spěchá na střídačku!
     
    58:23
    Kaljužnyj měl možnost rozhodnout, do střely mu ale vpadl Trošinski a běloruský útočník tak s ní počkal, nakonec se k ní vůbec nedostal.
     
    58:10
    Mezin si připsal další zákrok proti pokusu Jakovenka.
     
    57:59
    Jakovenkova rána letěla hodně vysoko, Kazaši v útočném pásmu.
     
    57:56
    Puškarjov na sílu a na moc natlačil kotouč do běloruského brankoviště, Mezin si ale ve velmi nepřehledné situaci poradil!
     
    57:25
    Ugarov před poslední čárou kotouč nedostihl a je odpískáno zakázané uvolnění Běloruska.
     
    56:59
    Všichni čekali zakázané uvolnění Kazachů, nakonec hra nebyla přerušena a Bělorusové musí nadále co nejdéle držet puk.
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Daniel Polách

    Branky a nahrávky: 29. Kolcov, 34. Grabovskij (Graborenko), 34. Kovyršin (Kulakov) - 3. Krasnoslobodcev, 28. Krasnoslobodcev (Dudarev, Jeremejev)


    Bělorusko: Mezin (Milčakov) - Denisov ("C"), Korobov, Goroško, Kostjučjonok, Stasenko, Černaok, Graborenko - Ugarov, Kaljužnyj ("A"), Grabovskij ("A") - Kulakov, Kolcov, Kovyršin - Drozd, Meleško, Stas - Kolosov, Stepanov, Kitarov
    Kazachstán: Jeremejev (Kolesnik) - Novopašin ("A"), Šemelin, Trošinski, Jakovenko, Litviněnko, Fadejev, Savčenko, Kolesnikov - Žajlauov ("A"), Upper ("C"), Puškarjov - Dudarev, Krasnoslobodcev, Rymarev - Polišuk, Bumagin, Romanov - Spiridonov, Savenkov, Voroncov

    Rozhodčí: Fraňo (CZE), Levonen (FIN) - Kilian (NOR), Wilmot (CAN)

    Diváci: 3221