Česko – Portugalsko 0:1 (kon.)
konec
Česko
0:1 (0:0)
Portugalsko
Čtvrtek 21.06.2012, 20:45 • Národní stadion, Varšava (Polsko) • Mistrovství Evropy
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z prvního čtvrtfinálového klání Eura 2012, ve kterém se ve Varšavě utkají čeští fotbalisté s Portugalskem.
     
    Česko sice na úvod skupin dostalo pořádnou facku v podobě prohry 1:4 s Ruskem, jenže další průběh zvládlo na jedničku a do čtvrtfinále postoupilo z prvního místa. V následujících zápasech porazilo Řecko 2:1 a v rozhodujícím klání o postup domácí Polsko 1:0. Rusové, kteří se již po prvním zápase viděli ve čtvrtfinále, naopak prohráli 0:1 s řeckým týmem, a tak společně s Polskem na turnaji skončili.
     
    Portugalsko bylo nalosováno do skupiny smrti společně s Německem, Nizozemskem a Dánskem. V úvodním zápase svěřenci trenéra Paula Benta prohráli s Německem 0:1, avšak další dva zápasy vyhráli – Dánsko porazili 3:2 a neškodné Nizozemsko 2:1. Portugalci tak do čtvrtfinále postoupili z druhé příčky.
     
    Reprezentace Česka a Portugalska se na Euru naposledy utkaly v roce 2008, kdy naši fotbalisté ve skupině prohráli 1:3. Jedinou branku našeho týmu tehdy vstřelil Libor Sionko. Za Portugalce ze současného kádru vstřelili góly Cristiano Ronaldo a Ricardo Quaresma. Nejvíce se však vzpomíná na památný souboj z Eura 1996 v Anglii, kdy Češi ve čtvrtfinále Portugalce vyřadili po krásné brance Karla Poborského. Česko na turnaji došlo až do finále, kde nakonec podlehlo Německu 1:2.
     
    Čtvrtfinálové klání mezi Českem a Portugalskem bude jako hlavní rozhodčí řídit Howard Webb z Anglie, jemuž budou na čárách pomáhat krajan Michael Mullarkey a Sander van Roekel z Nizozemska. Howard Webb už jednou Čechy na letošním Euru pískal, a to v zápase proti Rusku. Portugalci budou mít s tímto rozhodčím na turnaji premiéru.
     
    Stejně jako v klíčovém utkání proti Polsku, i dnes bude v základní sestavě českého týmu chybět zraněný kapitán Tomáš Rosický. Jeho stav se ale zlepšil a narozdíl od zmiňovaného utkání bude nyní připraven do hry naskočit z lavičky náhradníků.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Čech (c) - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman, Plašil - Jiráček, Darida, Pilař - Baroš.

    Portugalsko: Patrício - Pereira, Pepe, Alves, Coentrao - Meireles, Veloso, Moutinho - Nani, Postiga, Ronaldo (c).

    Rozhodčí: Howard Webb (Anglie) - Michael Mullarkey (Anglie), Sander van Roekel (Nizozemsko).
     
    Trenér českého týmu Michal Bílek přichystal jedno překvapení v základní sestavě, když kapitána Tomáše Rosického nahradil 21letý Vladimír Darida, kterého tak čeká na Euru debut jako z říše snů. Očekávalo se, že Rosického nahradí Kolář.
     
    Hlavní rozhodčí Howard Webb z Anglie přivedl obě reprezentace na hrací plochu. Následují hymny.
     
    Hymny dozněly, do začátku zápasu zbývá už jen několik málo okamžiků.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    V úvodním čtvrtfinálovém klání se jako první míče dotkli čeští fotbalisté, kteří do zápasu naskočili v červených dresech. Portugalci celí v bílém.
     
    2
    Po akci na levé straně čeští fotbalisté vybojovali první rohový kop v zápase, avšak po centru se k hlavičce nedokázal propracovat Tomáš Sivok.
     
    4
    Úvodní minuty zápasu se odehrávají především ve středu pole, kde se oba týmy poměrně často střídají u míče.
     
    7
    Hélder Postiga se snažil z pravé strany centrovat do šestnáctky českého týmu, jenže tam nikdo z jeho spoluhráčů nebyl a navíc míč skončil v zámezí.
     
    7
    Po zblokovaném zakončení Petra Jiráčka budou Češi zahrávat druhý rohový kop v utkání.
     
    8
    Čechům roh příliš nevyšel a ke štěstí našeho týmu poté míč na hřišti nestihl Cristiano Ronaldo, který by se jinak řítil do otevřené obrany.
     
    10
    David Limberský byl u rohového praporku faulován Nanim, se kterým si poté ještě něco vyříkával. Rozhodčí vše uklidnil.
     
    12
    Dlouhý pas Miguela Velosa na Raula Meirelese raději na roh odehrál stoper Tomáš Sivok. Raul Meireles poté první roh Portugalců v zápase sám i rozehrál, Michal Kadlec centr odvrátil.
     
    13
    Portugalci následně zahrávali i roh s pořadovým číslem dvě, na konci akce stála střela Joao Moutinha doprostřed brány, kterou v pohodě kryl Petr Čech.
     
    14
    Zápasnický souboj nyní svedl Tomáš Sivok s Hélderem Postigou v nepříliš dobré pozici pro český tým, nicméně nakonec to zvládl.
     
    16
    Stoper Michal Kadlec vyvezl míč až k šestnáctce soupeře a poté centroval Václav Pilař z levé strany, Portugalci si poradili.
     
    18
    Češi o sobě směrem dopředu dali zase vědět, nakonec zahrávali dva rohové kopy, z nich byl nebezpečnější ten první. K zakončení to přesto nevedlo.
     
    19
    Vladimír Darida z pravé strany hledal v šestnáctce nabíhajícího Milana Baroše, který se k zakončení hlavně díky dobré práci Pepeho jen těsně nedostal.
     
    20
    Další roh našeho týmu kopal Jaroslav Plašil, ani nyní se žádný z hráčů nedostal k zakončení.
     
    21
    Na druhé straně zahrával rohový kop Miguel Veloso, jenže jeho centr skončil až v zámezí.
     
    23
    Milan Baroš hledal v šestnáctce soupeře Václava Pilaře, avšak centr byl příliš dlouhý a český Messi poté fauloval Joao Pereiru.
     
    24
    Tečovaný centr Fabia Coentraoa z levé strany se snášel do branky, míč v pohodě ukryl ve svých rukavicích gólman Chelsea Petr Čech.
     
    26
    Petr Čech předvedl skvělý zákrok proti nebezpečné střele Cristiana Ronalda, nicméně byl pískán faul portugalské hvězdy.
     
    26
    Ofenzivně laděný Nani si vyšlápl na Davida Limberského a za svůj čin byl potrestán žlutou kartou.
     
    27
    A přichází další žlutá karta. Tentokrát ji viděl Miguel Veloso, který se s Vladimírem Daridou vůbec nepáral.
     
    28
    V nebezpečném náběhu na své pravé straně se ocitl Theodor Gebre Selassie, míč z malého vápna musel poté odkopnout stoper Pepe.
     
    30
    Petr Jiráček hledal na pravé straně Theodora Gebre Selassieho, kterého si poté celkem bez problémů pohlídal Fabio Coentrao.
     
    31
    Akce Héldera Postigy s Nanim nevyšla, míč se ocitl až u brankáře Petra Čecha, který jej hned uvedl do hry.
     
    34
    V první vážnější šanci Portugalců v zápase se ocitl Cristiano Ronaldo, který se pokoušel v šestnáctce o nůžky. Naštěstí byly tupé.
     
    35
    Po faulu Davida Limberského na Naniho zahrál standardku z velké dálky Cristiano Ronaldo přímo na bránu. Jeho projektil skončil dva metry vedle.
     
    38
    Další pokažená rozvíjející se akce ze strany Portugalska, Fabio Coentrao trefil svého spoluhráče Cristiana Ronalda jen do zad.
     
    39
    Hélder Postiga je v nefotbalové pozici na hrací ploše, Cristiano Ronaldo zakopnul míč do zámezí.
     
    40
    S Hélderem Postigou to nevypadá dobře, čeká se na nosítka. Útočník Portugalska si poranil zadní stehenní sval a bude se střídat.
     
    40
    Zraněného Héldera Postigu na hrací ploše střídá Hugo Almeida, spoluhráč Tomáše Sivoka z tureckého Besiktase.
     
    43
    Centr Naniho mířící na střídajícího Huga Almeidu nevyšel, Tomáš Sivok míč zahrál na Petra Čecha.
     
    45
    Po nebezpečné akci Portugalců upadl Nani v pokutovém území, Howard Webb zůstal naprosto v klidu, zatímco Nani z toho doslova zešílel.
     
    45+1
    První poločas je prodloužen o 2 minuty.
     
    45+2
    Cristiano Ronaldo si skvěle zpracoval míč, zbavil se v šestnáctce obránců a následnou střelou trefil tyč brány Petra Čecha!
     
    První poločas skončil.
     
    Úvodní dějství prvního čtvrtfinále na letošním Euru nabídlo vyrovnaný fotbal z obou stran. Češi zatím předvádí velice dobrý fotbal, nejenže dobře brání, ale několikrát i zahrozili. Portugalci se do stoprocentní šance dostali až v samotném závěru prvního poločasu, kdy Cristiano Ronaldo trefil tyč. Druhý poločas začne přibližně v 21:47.
     
    Hráči obou týmů jsou již na hrací ploše, druhý poločas za malý okamžik začne.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Hned na úvod druhého dějství se snažil po centru Raula Meirelese hlavičkovat Hugo Almeida, míč naštěstí skončil vysoko nad.
     
    48
    Portugalský celek je od začátku poločasu velice aktivní, v úvodních minutách se drží na polovině našeho týmu.
     
    49
    Cristiano Ronaldo z velké dálky z přímého kopu trefil zeď, situace se bude o pár metrů blíže k bráně Česka opakovat, byla pískána ruka.
     
    50
    Nyní byla standardka o poznání nebezpečnější, Petr Čech konečky prstů vytěsnil míč na tyč, od které se balon odrazil ven. Portugalci byli ochuzeni o roh.
     
    52
    Český tým se až nyní pořádně podívá na polovinu Portugalska ve druhém poločase.
     
    55
    Raul Meireles posunul míč do běhu na Cristiana Ronalda, který se rychlými kroky přiblížil k bráně a poté do něj udeřil, ovšem ten mu sjel po noze.
     
    56
    Cristiano Ronaldo znovu zkoušel své štěstí z hodně velké dálky, po tečované střele budou muži v bílém zahrávat roh.
     
    57
    Centr Joao Moutinha byl odvrácen z šestnáctky a poté střílel hodně nad Raul Meireles. Od brány odkopává Petr Čech.
     
    58
    Už to vypadalo, že David Limberský obere o míč Naniho, jenže ten se k němu znovu dostal a následnou ránou z dálky pořádně protáhnul Petra Čecha.
     
    59
    Český tým si nyní pořádně oddychl, neboť po centru Naniho se hlavou prosadil Hugo Almeida. Naštěstí byl máván a pískán ofsajd a správně.
     
    60
    Václav Pilař se protáhnul po levé straně a poté se mu ve vápně nabízeli tři spoluhráči, jenže přihrávka neprošla. Velká škoda.
     
    61
    Češi poprvé v utkání střídají. Vladimír Darida má dnes dohráno, na hřišti jej nahrazuje Jan Rezek.
     
    63
    Milan Baroš střílel těsně za hranicí šestnáctky Portugalska pouze mimo tři tyče.
     
    64
    Joao Moutinho se pokusil o něco podobného jako na druhé straně Milan Baroš, ale vedlo se mu o mnoho lépe. Petr Čech míč vytěsnil nad.
     
    65
    Další zakončení na bránu Česka vyslal hlavou Hugo Almeida, a to po přesném centru Fabia Coentraoa z levé strany.
     
    66
    Brankář Petr Čech si nyní dovolil kličku na dotírajícího protihráče, nakonec vše v pohodě vyřešil.
     
    67
    Brankář Petr Čech vletěl do souboje Michala Kadlece s Cristianem Ronaldem a snažil se míč vyboxovat, přičemž zasáhl obránce českého týmu, který je hodně otřesený.
     
    68
    Michal Kadlec kulhá ze hřiště za postranní čáru. Vypadá to, že by měl pokračovat, což je dobrá zpráva pro družinu Michala Bílka.
     
    70
    Cristiano Ronaldo po svém zakončení žádal rohový kop, jenže ten se konat nebude. Howard Webb dal najevo, že se bude odkopávat od brány.
     
    71
    Na zemi se ocitl i Raul Meireles, který si však nakonec ošetření nevyžádal. Hra pokračuje.
     
    73
    Cristiano Ronaldo posunul ve vápně balon k Raulu Meirelesovi, jehož následná tvrdá střela skončila hodně mimo.
     
    75
    Nani obdržel přesnou přihrávku od Raula Meirelese a následné zakončení hráče Manchesteru United skončilo s tečí těsně vedle.
     
    76
    Rohový kop se Portugalsku příliš nevydařil, lépe řečeno se český tým ubránil.
     
    76
    Jan Rezek po souboji s Pepem upadl a měl se pískat faul, jenže tomu se tak nestalo.
     
    77
    Portugalský tým se začíná čím dál tím více dostávat do dobrých příležitostí, zatímco Češi se ve druhém dějství pořádně ani nepodívali k bráně Ruie Patrícia.
     
    79
    Petr Jiráček si skvěle obhodil dva protihráče, avšak následný centr do šestnáctky našel jen rukavice brankáře Ruie Patrícia.
     
    79
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Bohužel, Portugalsko se dostává do vedení. Na centr Joao Moutinha z pravé strany si v šestnáctce naběhl CRISTIANO RONALDO a z bezprostřední blízkosti razantní hlavičkou nedal Petru Čechovi sebemenší šanci.
     
    83
    Joao Pereira se z pozice pravého obránce dostal do šestnáctky ke střele, Petr Čech míč vyrazil na roh.
     
    84
    Druhé střídání týmu Paula Benta. Do hry jde Custódio, odpracováno má Nani.
     
    86
    Podruhé střídají i Češi. Tomáš Pekhart posílí ofenzívu, ze hřiště jde defenzivní štít Tomáš Hübschman.
     
    88
    V posledním střídání Portugalska jde na hřiště stoper Rolando, z pažitu odchází Raul Meireles.
     
    90
    David Limberský si počínal nedovoleně proti Joao Pereirovi a byl potrestán žlutým kartónkem.
     
    90+1
    Howard Webb v utkání nastavuje 4 minuty.
     
    90+3
    Český tým má problémy dostat se k míči a usadit se na polovině Portugalska. Zdá se, že je bohužel rozhodnuto.
     
    90+4
    Na rohový kop českého týmu přiběhl do šestnáctky Portugalska i brankář Petr Čech, jenže centr se Jaroslavu Plašilovi příliš nepovedl.
     
    Konec zápasu.
     
    Český tým hvězdám Portugalska dlouho odolával, nicméně nakonec ze zápasu odchází jako poražený a na Euru v Polsku a na Ukrajině končí. Celý čtvrtfinálový duel rozhodla branka Cristiana Ronalda ze 79. minuty. Přesto se tým Michala Bílka za své představení na turnaji nemusí stydět, ba naopak. Po úvodní prohře s Ruskem předváděl skvělý výkon, ve kterém pokračoval i dnes.
     
    Portugalsko se tedy může těšit na semifinálový boj, který svede s lepším z dvojice Španělsko – Francie. Já se s vámi loučím a přeji příjemný zbytek dnešního večera. Dobrou noc. (22:39:33)
    Internetový obchod Marken.cz vám přináší legendární sortiment Fanklubu defenzivního fotbalu! Pořiďte si originální šálu nebo triko a zařaďte se do skupiny fanoušků, která ví, že nejdůležitější jsou body.

    FB

    Branky: 79. Ronaldo

    Karty:   90. Limberský (CZE) - 26. Nani (POR), 27. Veloso (POR)


    Česko: Čech (c) - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman (86. Pekhart), Plašil - Jiráček, Darida (61. Rezek), Pilař - Baroš.
    Portugalsko: Patrício - Pereira, Pepe, Alves, Coentrao - Meireles (88. Rolando), Veloso, Moutinho - Nani (84. Custódio), Postiga (40. Almeida), Ronaldo (c).

    Rozhodčí: Howard Webb (Anglie) - Michael Mullarkey (Anglie), Sander van Roekel (Nizozemsko)
    bahis siteleri