BATE – Debrecín 1:1 (kon.) | Kirjat Šmona – Neftçi Baku 4:0 (kon.) | Šeriff Tiraspol – Dinamo Záhřeb 0:1 (kon.)
Molde – Basilej 0:1 (kon.) | AEL Limassol – Partizan Bělehrad 1:0 (kon.) | Maribor – Dudelange 4:1 (kon.)
Kodaň – Club Bruggy 0:0 (kon.) | Anderlecht – Ekranas 5:0 (kon.) | Śląsk – Helsingborg 0:3 (kon.)
Celtic – Helsinki 2:1 (kon.) | Fenerbahce – Vaslui 1:1 (kon.) | Kluž – Liberec 1:0 (kon.)
konec
FC Kodaň
0:0 (0:0)
Club Bruggy KV
Středa 01.08.2012, 20:00 • Parken, Kodaň (kapacita 38 065 diváků) • Liga mistrů (předkola)
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Na začátek něco o dnešních soupeřích. FC Kodaň většina českých fotbalových příznivců zná. Vzpomínky to jsou příjemné, protože právě tento klub byl poslední překážkou Plzně v cestě do Ligy mistrů v loňském roce. Viktoria Kodaň dvakrát porazila (3:1, 2:1). Ale trochu k historii: FC Kodaň je relativně mladý klub, letos slavící 20 let své existence. Vznikl přitom spojením nejstaršího evropského klubu Kjobenhavns Boldklub a Boldklubben 1903. O rok starší je současná dánská nejvyšší fotbalová liga, v jejíž historii je Kodaň nejúspěšnější se ziskem celkem 9 titulů. Už od první sezóny se celek s modrým lvem v emblému snažil probojovat do základních částí evropských pohárů. Počítaje pohár UEFA a Ligu mistrů, povedlo se mu to šestkrát. Nejúspěšnější éru zažili Dánové v ročníku 2010-2011, kdy se po 4 letech dostali znovu do Ligy mistrů, ve které dokonce postoupili ze skupiny. Rok předtím završili hattrick co do vítězství v domácí soutěži, se ziskem rekordních 81 bodů. Pak ale přišel pád. Ve třetím předkole v roce 2011 sice dostali přes irský Shamrock, ale jak již bylo řečeno, Plzeň pro ně byla stopkou. Protože má Kodaň vždy ty nejvyšší ambice, po "pouhém" druhém místu v lize byl odvolán švédský trenér Roland Nilsson. Letos vede tým čerstvě Belgičan Ariël Jacobs. Ten z působení ve své otčině celek z Brugg určitě moc dobře zná.
     

    Novinky pro tento rok hlásí Kodaň na trenérském postu – jak již bylo řečeno. Klub rovněž opustily 2 velké opory, ikony týmu posledních let. Dvaadvacetiletý obránce Mathias Jorgensen zvaný Zanka, do té doby kapitán mužstva, neobnovil smlouvu a zadarmo odešel do PSV Eindhoven. No a velká kodaňská star Dame N’doye odešel za zhruba 4,5 milionu liber překvapivě do Lokomotivu Moskva, ačkoli se o něj vážně zajímaly Everton či Newcastle United. Tento senegalský forvard v dánské lize nasázel ve 104 zápasech úctyhodných 59 gólů, s ostatními soutěžemi je to ještě o hodně víc. Góly tedy bude muset obstarávat César Santin, vedle něhož jsme v dosavadních 3 zápasech Superligy registrovali mladého Andrea Corneliuse, letos přeřazeného z juniorky. Z příchodů tu máme nejzajímavější jméno Nicolaie Jorgensena. Dvacet jedna let starý ofensivní univerzál, jehož můžeme nejpravděpodobněji očekávat na pozici levého záložníka, je v Kodani na hostování z Bayeru Leverkusen.
     
    Club Brugge KV je 121 let starý stařík. Při vyslovení spojení "belgický fotbal", se každému jistě vybaví slavný Anderlecht (31 ligových triumfů), jehož jsou ostatní účastníci Jupiler Pro League pouhým stínem. Za ním se co se úspěchů týká pohybují s odstupem čtyři pět klubů, které ho střídavě doprovázejí do evropských soutěží. Letos je to Club Brugge, skončiv loni druhý v lize. Ten získal druhý nejvější počet tuzemských titulů (13). Z mezinárodního pohledu je třetí nejúspěšnější za KV Mechelen. V nejslavnější fotbalové éře země v 70. a 80. letech se Club Brugge dostal do finale poháru UEFA (1976), i Evropského poháru (1978) – tehdejší Ligy mistrů.
     
    I Belgičané mají nového trenéra. Ten předešlý, Němec Christoph Daum, ale odešel z funkce sám z rodinných důvodů. Na jeho místo nastoupil Georges Leekens, jenž poslední 2 roky trénoval belgickou reprezentaci. Žádné velké odchody se tu nekonaly, Bruggy spíše posilovaly, rozšiřovaly kádr pro náročnou sezónu 2012-2013. Do základní sestavy by se z nově příchozích měl propracovat dánský stopper Jim Larsen. Dalšími, kteří by si dnes mohli kopnout, jsou záložník Jesper Jorgensen nebo rychlonohý forvard Tchité, známý ze svého působení ve Standardu Lutych. Belgická liga má za sebou zatím jedno kolo, v něm byli Leeksovi svěřenci vítězní.
     
    Za pár hodin budeme určitě svědky zajímavého a vyrovnaného měření sil. Soupeři mají několik věcí společných. Na jejich lavičkách působí belgičtí trenéři, Bruggy mají ve svém kádru tři Dány, no a pro oba je to první vstup do předkola Ligy mistrů, do jehož třetího předkola se týmy kvalifikovaly z druhých mist svých domácích soutěží.
     
    Taková malá zajímavost. Hlavní rozhodčí Hategan a jeden z jeho asistientů Sovre řídili kvalifikační utkání o Euro v březnu 2011 mezi Českem a Lichtenštejnskem.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Kodaň: Wiland - Jacobsen, Ottesen, Sigurdsson, Oviedo - Bolaňos, Claudemir, Kristensen, N. Jorgensen - Santin, Cornelius

    Club Brugge KV: Kujovič - Jordi, Donk, Larsen, Hoefkens - Blondel, Odidja, Zimling - Meunier, Refaelov - Tchité

    Rozhodčí: Ovidiu Alin Hategan - Zoltán Székely, Octavian Sovre (všichni Rumunsko).
     
    Tak Ragnar Sigurdsson dnes zaplní místo po Zankovi (M. Jorgensenovi), jenž před sezónou odešel do PSV. Konečně tak má možnost zapracovat se po roce do základní sestavy a vytvořit tak islandskou stoperskou dvojici s Ottesenem.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Bruggy tlačily útok po levé straně, volný míč ve vlastním vápně odkopával jeden z hráčů Kodaně.
     
    2
    Domácí dnes oblékají tradičně bílé dresy, hosté hrají v kombinaci připomínající Inter Milán, tedy černé trenýrky a černo-modré pruhované dresy.
     
    4
    Donk vyvezl míč na půlku, rozehrál. Ale špatně, míč se k němu vrátil. Santin v souboji s ním zpevnil tělo, Donk odpadl a brazilský forvard se hnal dopředu. Sudí ale pískají faul domácímu útočníkovi.
     
    7
    Hezký centr z pravé strany od kapitána Jacobsena! Santin si nalezl místo mezi Donkem a Hoefkensem a taktak že nezakončoval. Po míči se totiž vrhl Kujovič.
     
    8
    To bude rohový kop. Rozehraje ho Bolaňos.
     
    9
    Jenže bílí se k míči vůbec nedostali, naopak hosté rychle obracejí na polovinu soupeře.
     
    9
    Islandské duo v kodaňské obraně kontroluje balón.
     
    10
    Claudemir podržel míč, otočil se s ním, oslovil Santina, který po pár krocích vypálil z necelých 30 metrů nad a vedle. Ale hezká rána to byla, to jo.
     
    11
    Kodaňští drží míč na za půlkou hřiště.
     
    12
    Jorgensen neodcentroval z prostoru u rohového praporku. Míč se neodrazil ani do zámezí, jen na nohu Donka a ten ho posílá dopředu.
     
    13
    Bruggy už nějakou tu dobu hrají v rozestavení 4-3-2-1 a dnes to nevypadá jinak. Nasazení Tchitého na hrot znamená jediné - hru na brejky. Zatím podle toho Bruggy hrají.
     
    14
    Postupný útok Clubu netrval dlouho, už si zase přihrávají obránci v bílých dresech.
     
    14
    Pro dlouhý nákop Jacobsena si doběhl do strany nikým neobtěžovaný Kujovič.
     
    15
    Atak po levé lajně Kodani nevyšel. Oviedova snaha o přenesení hry byla šeredně nepřesná (šla Bolaňosovi na paty) a vše končí autem pro borce v tmavých dresech.
     
    16
    Claudemir zavítal mezi své stopery, aby si s nimi zahrál ťukec, a zase se vrací dopředu. Kodaň svou rozehrávku nechce uspěchat.
     
    17
    Ani Leekensovi svěřenci nemají nutkání hnát se vpřed. Atraktivita zápasu je zatím nízká.
     
    18
    Faul Kristensena, hrají Bruggy.
     
    19
    No a teď už zase Kodaň...
     
    19
    Tohle byla chyba. Jacobsen odevzdal Claudemirovi a vyrazil na výlet podél pravé strany. Claudemir se zřejmě snažil míč vrátit, ale tam stál Odidja. Ještě, že Bruggy hrají hodně zataženě a Odidja nemohl postupovat do brejku - jednak neměl komu nahrát, jednak před ním stáli ještě 3 hráči soupeře.
     
    21
    Kujovičův odkop sbírají domácí.
     
    21
    Jak se zdá, podélné tribuny Parkenu jsou slušně zaplněné, ta za Kujovičem v podstatě taky. Ale za Wilandem to zeje prázdnotou. Taky, protože tam je sektor pro hostující fandy, kterých moc nepřijelo.
     
    22
    Faul Brugg 32 metrů před bránou. Bolaňos bude rozehrávat standardku.
     
    23
    Povedený oblouček za obranný val na zadní tyč, kde zakončoval tuším Ottesen. Ale Hoefkens mu znepříjemnil pozici. Ještě tam Ottesen poukazoval na to, že byl přidržený za dres.
     
    25
    Kristensen měl místo, protivníkova obrana byla lehounce rozhozená, a tak oslovil Jorgensena na levé straně. Ale tomu byl míč záhy odebrán.
     
    25
    Nepřímý volný kop z půlícího kruhu zakončoval hlavou Larsen, ale dosti nepřesně.
     
    27
    Bruggy snad poprvé na okamžik zahnaly soupeře k jeho vápnu, ale centr zleva byl nepřesný.
     
    28
    Dlouhatánský pas na Corneliuse, jenž předeběhl Donka. Jenže ten ho vynikajícím skluzem ve vlastním pokutovém území odzbrojil. A udělal to tak šikovně, že jeho kolega mezi tyčemi bude odkopávat.
     
    30
    Cornelius faulován na půlce.
     
    31
    Bolaňos dostal dlouhý míč, dostihl ho. Ale Jordiho už neobešel. Alespoň z toho všeho vytěžil autové vhazování.
     
    32
    Dnes snad již třetí centr Jacobsena, a znovu prosvištěl vápnem soupeře bez napáchání sebemenších škod.
     
    32
    Jorgensenův faul na hranici postranní čáry, Odidja bude zahrávat.
     
    33
    Nákop od stoperů až na Tchitého zarazil čárový sudí, jednalo se o aktivní ofsajdové postavení.
     
    34
    Odidja fauluje na polovině. Kodaň to zase zkusí postupně.
     
    34
    No začala postupně, ale nakonec z toho byl zase dlouhý míč na Corneliuse, který se dopustil nedovoleného zákroku.
     
    35
    Claudemir faulovaný hned dvojicí Belgičanů.
     
    36
    Teď si zase Claudemir nerozuměl s nabíhajícími hráči a hrát může Kujovič.
     
    36
    Tak zápas je zatím dramatický asi tak jako jihoamerická telenovela.
     
    38
    Oviedo, Claudemir, Santin, a zase Claudemir...
     
    39
    Domácí ztratili míč a dopředu můžou Bruggy.
     
    39
    I když ho po Odjidjeho bídném pokusu o přihrávku na Tchitého ztratili, ihned ho zase lehce nabyli. Publikum píská.
     
    40
    Jeden ze dvou dánských fotbalistů v základní jedenáctce hostů to vzal na sebe a zakončil - konečně. Měl trochu místa, aby zamířil ze zhruba 25 metrů. Střela sice byla slabá a nepřesná, ale aspoň něco ze strany KV.
     
    41
    Claudemir hodlá vyslat dlouhý aut do vápna Brugg. Ottesen jde dopředu na zakončení.
     
    41
    No a povedlo se mu balón prodloužit na Corneliuse, který po souboji s dvěma obránci padá. Ale tohle na penaltu nebude, ať se Ariel Jacobs diví jak se diví.
     
    42
    Ottesen, Sigurdson, Jacobsen. Ten spěchá kupředu.
     
    43
    A už dospěchal. Akci zase utnula nepřesná přihrávka.
     
    43
    Nechci lhát, ale domnívám se, že budeme svědky prvního rohu Brugg. Odidja dobře protáhl kulatinu na Meuniera, kterému ho takovým poloskluzem odebral Sigurdsson.
     
    44
    Kdepak, žádné nebezpečí z něj pro Wilanda nevyplynulo. Ani to sebemenší.
     
    45+1
    Tuhle akci domácí nedokončí, rozhodčí nenastavuje ani minutu a ukončuje první poločas.
     
    První poločas skončil.
     
    A nutno říct, že to byla dosti nezáživná první půle. Kodaň sice byla opticky lepší, protože se více tlačila dopředu, ale do žádné nebezpečné šance se nedostala. Mám pochybnosti, jestli vůbec musel Kujovič jednou zasahovat proti střele. V podání Brugg to byla ještě větší bída. Hosté byli bezzubí, snad ještě více nepřesní, a hlavně jako by ani nechtěli dát branku. Snad se to v druhé periodě zlepší, snad.
     
    22
    Carl Hoefkens (BGY) žlutě napomínán.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Dobrý presing hned záhy po belgickém úvodním výkopu zajistil Kodani držení míče.
     
    46
    Dobrá narážečka a Jordiho centr na malé vápno, kde ho odklízel za brankovou čáru všudybyl Donk.
     
    47
    Z rohového kopu přímo nebezpečí nevzešlo, to až no následném centru z pravé strany, na který si skvěle naskočil Ottesen, ale v dobré pozici zakončuje mimo. Tak doufejme, že se takhle bude pokračovat a přeci jen se dočkáme nějakého gólu.
     
    52
    Bruggy to zkoušeli postupnou kombinací. Narazili na těsnou obranu a tak se s míčem otáčejí až k vlastnímu brankáři.
     
    53
    Trojice Claudemir-Santin-Cornelius zle zavařila velké přesile. Santin dostal pas za obranu, kde ostudně propadl myslím že Larsen. Ale stačil se vrátit a situaci uhasit.
     
    55
    Bruggy u míče, ale neví co s ním.
     
    56
    Útok Kodaně končí faulem domácích.
     
    57
    Znovu tam bylo agresivní napadání, které vyneslo Kodani balón. Hodně se o to zasloužil snaživý Bolaňos.
     
    58
    Claudemir si zaběhl na kolmici, kterou i dostal, ale před obráncem soupeře ji nedostihl.
     
    59
    Dlouhý pas na Santina, ale dostal ho na paty. I tak za něj děkuje.
     
    59
    Kodaňští to poslední minuty zkouší hodně přes rychlé přihrávky za obranu a pohotové náběhy.
     
    60
    Hezký oblouk dopředu na sprintujícího Meuniera, jemuž byl odebrán balón za cenu rohového kopu.
     
    60
    Ten zakončoval Larsen nepřesně.
     
    61
    Hezky to zkusil Christian Bolaňos! Dostal přistrčeno od Santina a z voleje vypálil. Projektil vyslaný ze skoro 30 metrů zaplaval ne daleko vedle tyče.
     
    63
    Islandští stopeři ukliďnují dnes už tak klidnou hru.
     
    63
    Santin to po vzoru Bolaňose rovněž zkoušel ze střední vzdálenosti. Kujovič musel na zem, aby kulatinu lapil.
     
    64
    Ještě jeden atak Kodaně, znovu zasehuje vyběhnuvší Kujovič.
     
    64
    Jorgensen neprotančil v rohu vápna přes Hoefkense. Míč se odrazil k Bolaňosovi, ten jej posunul do druhé vlny Santinovi. Jeho pokus o ránu byl zblokován.
     
    65
    Meunier posléze fauloval Bolaňose, který si sám stoupne k rozehrávce standardky.
     
    66
    Christian Bolaňos střílel. Neměl to tak daleko, aby to nevyzkoušel. Ale točený míč šel dva metry nad, Kujovič ho navíc celou dobu kontroloval.
     
    67
    Niki Zimling, jeden z těch defensivnějších záložníků, střídá. A protože přitom pokulhává, asi je to vynucené. Na jeho místo míří dvacetiletý Thibaut Van Acke (BGY)
     
    68
    Tohle je rozhodně faul. Kristensen si kryl míč, Odidja na to neměl nervy a tak ho ramenem postrčil. Faulující hráč pak ukazoval, že Kristensen pádu příliš nevzdoroval.
     
    70
    První střídání na straně domácích. Martin Vingaard (KOD) střídá Christiana Bolaňose, který dnes odehrál dobrý zápas a moc bych se nedivil, kdyby už byl unavený.
     
    73
    Tchité dál pokračovat nebude, protože při sprintu za míčem povalil Ottesena.
     
    74
    A tentýž fotbalista, tedy Mohamed Tchité odchází. Na hřiště putuje Joseph Akpala (BGY)
     
    76
    Bruggy točí míč okolo hřiště.
     
    76
    Akpalovi se ho nepodařilo přidržet, Claudemir mu ho ve spolupráci s Kristensenem sebrali.
     
    77
    Club bude zahrávat rohový kop.
     
    77
    Refaelov zdvihl ruce na znamení nějakého nacvičeného signálu, ale moc to tak nevypadalo. Pokažený míč na hranici vápna asi nenacvičovali.
     
    79
    Sigurdsson vyslal dopředu Kristensena, který nasadil turbo, prohnal se po levé straně přes dva protivníky, až ho zastavil Hoefkens faulem.
     
    79
    Ještě předtím ale vidí žlutou kartu Thomas Meunier (BGY).
     
    80
    Nebezpečná situace zažehnána.
     
    80
    Akpala číhal před vápnem na odražení míč, Ragnar Sigurdsson (BGY) ho nechtěl pustit do úniku a zatáhl ho. Bylo to za žlutý kartonek.
     
    81
    Odidjův roh dopadl tak, jako všechny ostatní v podání jeho týmu - pro Wilanda nikterak nebezpečně.
     
    83
    Jacobsen před Refaelovem pohlídal míč směřující po nepřesné křižné přihrávce do zázemí.
     
    83
    Kontr Brugg. Meunier posílal dopředu Akpalu. Jenže Kodaň je vzadu pořád v přesile. Se štěstím se Ovidiův obranný odkop odrazil zpět k Meunierovi, ale ten ho zase nepřesně poslal před bránu.
     
    85
    Borci KV drží míč, dánské obecenstvo píská.
     
    85
    Balón se po vypracované kombinaci dostal k Meunierovi, který ho od brankové čáry posílal do ohně. Centr byl zblokovaný, je z toho roh.
     
    86
    Zahrál ho Refaelov. Ze vzduchu ho sebraly vzdušné síly v bílém.
     
    87
    Santin si počkal na faul. S míčem na noze se pozastavil a nechal se zezadu srazit Larsenem.
     
    87
    Žlutí se prvně i na straně domácích. Odidja udělal dobrý manévr Martinu Vingaardovi (KOD). Změnil směr a soupeř, probíhající okolo, ho podkopl. Ale nebylo to nic dramatického.
     
    88
    Přetažený "padáček" od Vingaarda na zadní tyč, kde nabíhal Jorgensen, ale před ním v pohodě lapí míč Kujovič.
     
    90
    Teď tam byl zase faul na Jacobsena. Že sudího pusa nebolí, jak často musí foukat do píšťalky. Ale v těch faulech je místo důrazu spíš přehnaná křehkost faulovaných hráčů, abych co nejpřesněji řekl.
     
    90+1
    Nastavují se 3 minuty. Všichni na stadionu by se hodně divili, kdyby padla branka.
     
    90+2
    Larsen kryl míč, směřující za brankovou čáru. Vingaard ho ale chtěl stihnout a tak svého krajana strhl na zem.
     
    90+3
    Bruggy trochu zdržují vhazování.
     
    90+3
    No a dobře mu tak, Jonathanu Blondelovi (BGY). Kodaň totiž měla vhazovat, ale Blondel nenápadně proběhl za postranní čarou a tělem míč odrazil mimo Jacobsonův dosah.
     
    Konec zápasu.
     
    Konec nudného zápasu. Nemůžeme upřít snahu domácích, která přišla v druhém poločase. Ale odchodem Bolaňose zase ustala. Byl to nepřesný fotbal, plný faulů, které se postižení hráči snažili co nejvíce zviditelňovat - padali bez zábran na zem. To ale bylo v podstatě všechno, co nám dnes předvedli. Club Brugge byl naprosto bezmocný. Postavená taktika odpovídala tomu, že trenér Leeks prostě nechtěl inkasovat. Jeho mužstvo totiž nepředvedlo takřka nic. Je to začátek sezóny, a jak Bruggy, tak Kodaň budou muset přidat a přestat kazit, aby dosáhly na nějaký úspěch - tedy hlavně Bruggy.
     
    To je ode mne vše, velice Vám děkuji za pozornost. Přeji příjemný zbytek večer a u dalších sportovních přenosů na počtenou. (21:57:08)

    David Bohata

    Branky:

    Karty:   87. Vingaard (KOD) - 22. Hoefkens (BGY), 79. Meunier (BGY), 80. Sigurdsson (BGY), 90+3. Blondel (BGY)


    FC Kodaň: Wiland - Jacobsen, Ottesen, Sigurdsson, Oviedo - Bolaňos (70. Vingaard), Claudemir, Kristensen, N. Jorgensen - Santin, Cornelius
    Club Bruggy KV: Kujovič - Jordi, Donk, Larsen, Hoefkens - Blondel, Odidja, Zimling (67. Van Acker) - Meunier, Refaelov - Tchité (74. Akpala)

    Rozhodčí: Ovidiu Alin Hategan - Zoltán Székely, Octavian Sovre (všichni Rumunsko)
    bahis siteleri