Znojmo – Opava 2:1 (kon.)
konec
1. SC Znojmo FK
2:1 (1:0)
Slezský FC Opava
Pátek 21.09.2012, 17:00 • HOSTAN ARÉNA - Městský stadion Znojmo (kapacita 5000 diváků) - Výstavba začala roku 1948 a stadión b • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Předzápasové kurzy
     
    Pěkný páteční den. Vítáme vás u on-line přenosu ze zápasu osmého kola 2. ligy mezi Znojmem a Opavou. Utkání začíná v 17:00.
     
    ZNOJMO se i po sedmém kole drží stále na špici druholigové tabulky. Poslední jeho utkání se Sokolovem skončilo remízou a vyvolalo trochu rozmrzení vzhledem k vývoji utkání. Hosté totiž dohrávali v devíti lidech, přesto dokázali vybojovat cennou remízu. Domácí se dlouho nemohli prosadit, skórovali až z rohového kopu zásluhou Radka Buchty.
     
    OPAVA se nachází ve složité situaci a z jihu Moravy by si ráda odvezla alespoň bod. Zatím má v tabulce pouze tři body, je poslední a má hrozivé skóre 7:20. Sezóna je však ještě dlouhá a pro Slezany není nic ztraceno. Pouhé dva body ztrácejí na Karvinou a Čáslav, a ani další týmy nemají zrovna komfortní náskok. Od zápasu ve Zlíně vede tým po odvolaném trenéru Mazurovi ještě nedávno kouč Příbrami David Vavruška.
     
    DAVID VAVRUŠKA je trenérem známým svou nesmlouvavostí a útočným pojetím hry a v Opavě se ihned pustil do práce, první zápasy pod jeho vedením však ukázaly, že to chvíli bude trvat. Slezané nejprve ukořistili cennou remízu ve Zlíně. Domácí utkání však nezvládli a dostali od Bohemky čtyři branky. Výsledek 1:4 byl ale pro Opavu velmi krutý a rozhodly především chyby po standardních situacích.
     
    TRENÉŘI PŘED UTKÁNÍM:

    LEOŠ KALVODA (ZNOJMO) - Hra Opavy je pro nás velkou neznámou. Angažovala nového trenéra a má dvě nové posily. Znám hráče, kteří tam hrají. Je to zkušené mužstvo, a tak se divím, že jsou až na konci tabulky. (zdroj: Romana Holišová/deník.cz)

    DAVID VAVRUŠKA (OPAVA) - Nečekal jsem, že neplecha v našich hlavách bude tak velká. Ale zabalit to nemůžeme, hráčům věřím. Musíme to zlomit co nejdříve, tak ať nemáme krušnou zimu a ještě krušnější jaro. (zdroj: Roman Brhel/deník.cz)
     
    SESTAVA ZNOJMO: Hrubý - Hříbek, Avdič, Yonov (K), Sukup - Helísek, Buchta, Lacko, Okleštěk, Šilinger - Vašíček.
    Trenér: Kalvoda.
     
    SESTAVA OPAVA: Květon - Hrabina, Kostelný, Kuděla, Pomp - Partyš, Metelka, Sedláček (K), Ficek - Mrázek, Radzinevičius.
    Trenér: Vavruška.
     
    LAVIČKA ZNOJMO: Doleček (GK), Mandula, Cihlář, Odehnal, Lukáš, Hnaníček.
     
    LAVIČKA OPAVA: Novák (GK), Wirth, Schaffartzik, Lokša, Uvíra, Swiech, Žmolík.
     
    Pěkný den ze Znojma. Na jihu Moravy panuje pěkné podzimní počasí. Fotbalisté tak budou mít ideální podmínky. Znojmo dnes čeká sportovní večer. Za chvíli se rozehraje fotbalové utkání mezi Znojmem a Opavou a od 19:15 se hokejoví Orli střetnou v rámci EBE Ligy proti Linzi.
     
    V základní sestavě Opavy dnes nastoupí i čerstvé posily - stoper Jarosav Kostelný a útočník Tomáš Mrázek.
     
    Do Znojma zamířili i věrní opavští fanoušci, kterých jsem v hostujícím kotli napočítal zhruba sedmnáct. Uvidíme, kolik se sejde domácích fanoušků v tento pro Znojmo netradiční hrací den.
     
    Někteří znojemští fanoušci si sebou na hokej přinesli i hokejové šály a jistě mají v plánu zamířit po fotbale přímo na hokej. Z fotbalového stadiónu to není k tomu hokejovému daleko.
     
    Oba týmy již na hrací ploše. Domácí v tradiční modrobíle, hosté v červenočerné kombinaci.
     
    Hostující fanoušci zdraví trenéra Vavrušku. I když je dnes Znojmo vzhledem k postavení v tabulce jasným favoritem, jednoduché to rozhodně mít nebude.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Opava rozehrála dnešní utkání a mohla se jako první řítit do útočné akce, která však skončila v autu.
     
    2
    Znojmo šlo dopředu, ale Helísek dostal přišli dlouhou přihrávku, sice ji stihl, ale pak nepřesným zpracováním míč skončil v autu.
     
    2
    Yonov chvíli na trávníku rozdýchával střet s jedním z opavských hráčů, ale bude v pořádku a pokračuje ve hře.
     
    3
    Opavští fanoušci hned od úvodu svůj tým povzbuzují, od domácích se to dá čekat jen velmi těžko. Teď se Helísek dostal na hranici vápna ke střele, ale ta mu příliš nesedla a se skákavým pokusem doprostřed branky neměl brankáře Květon problémy.
     
    4
    Opava zahrávala standardní situaci, která byla přetažená na zadní tyč, kde však Znojmo míč odvrátilo a poslalo míč do bezpečí. Opava ale rozhodně nepřijela na jih Moravy bránit.
     
    5
    Znojmo rozehrávalo postupný útok, Opava však znojemské hráče zatím velmi dobře pokrývá. Po chvíli si však museli hosté přece jen pomoci odkopem na rohový kop...
     
    6
    ...Opava měla v minulém utkání velké problémy se standardními situacemi, s touhle znojemskou si však hosté i s většími problémy dokázali poradit. Vašíček se dral na hranici malého vápna k míči, ale byl trochu přidržen.
     
    7
    Radzinevičius se s míčem otáčel ve znojemském vápně, z otočky však trefil pouze znojemského hráče.
     
    8
    Na druhé straně nebezpečný pas Znojma z levé strany do vápna, na který si nabíhal Vašíček, chybělo mu jen málo k zakončení.
     
    9
    Radzinevičius faulovaný při přebírání míče, standardka pro Opavské...
     
    10
    ...Partyš však nezahrál standardku vůbec dobře a trefil pouze hráče před sebou.
     
    10
    Znojmo právě vstřelilo branku!

    Domácí založili protiútoku a k míči se ve vápně dostal VÁCLAV VAŠÍČEK. Ten si poradil s Pompem i Kostelným, vypracoval si přes ně střelu a následně rozvlnil síť pokusem k levé tyči.
     
    11
    Znojmo si většinou s rolí favorita neví rady, ale tato branka by mu mohla velice pomoci, naopak opavský tým nemá sebevědomí na rozhazování a tenhle moment jim také moc nepřidal.
     
    12
    Znojmo se tedy na začátku uklidnilo a teď může hrát daleko pohodlněji. Každopádně máme ale teprve začátek utkání a Opava se určitě nevzdá.
     
    13
    Znojemskou akci po levé straně nyní zastavil ofsajd, u míče tak budou hostující hráči, kteří zatím čekají na nějakou větší šanci.
     
    14
    Odkop brankáře Hrubého, zůstal jeho spoluhráčům jakoby nepovšimnut. Přesto se však Znojemští dostali k míči. Helískovi se však centr z pravé strany nepovedl.
     
    15
    Květon si teď trochu zavařil, když při rozehrávce napálil napadajícího Vašíčka, pro Opavu ale vše dobře skončilo.
     
    16
    Hosté se provinili při své útočné akci faulem, k míči se tak dostali znojemští hráči, kteří ihned pošlou míč na polovinu Opavy.
     
    17
    Další problém Opavy při rozehrávce, poměrně riskantní malou domů teď posílali hosté na brankáře Květona, a ten podruhé v krátké chvíli napálil Vašíčka.
     
    17
    Opava se ubránila druhému znojemskému rohu v utkání. Bránění standardek zatím hostům jde, teď budou mít další možnost si to vyzkoušet...
     
    18
    ...Chytře rozehrál přímý kop Yonoc, který lehkým obloučkem poslal do velké šance Vašíčka, jenž však při zakončení nakopl drn a tak jeho šance skončila neslavně.
     
    19
    Znojmo chtělo po faulu rychle rozehrávat, ale rozhodčí jasně naznačil, že se bude rozehrávat na píšťalku...
     
    20
    ...S Vašíčkem má opavská obrana zatím nemalé problémy. Po centru se znojemský útočník dostal do vápna, zbavil se obránce a zastavit ho musel až výborným zákrokem brankáře Květon.
     
    21
    Opava se vydala do rychlého brejku. Ficek si zpracoval míč, odzbrojil ho však vrátivší se obránce Yonov.
     
    22
    Další standardka Znojma, která začala centrem, na nějž si nabíhal Vašíček, tentokrát se k míči nedostal, ovšem odražený míč se pokusil trefit z voleje Helísek. To se mu nepovedlo, Znojmo však u míče zůstalo a vybojovalo rohový kop...
     
    23
    ...Po závaru na hranici vápna se k míči dostal Okleštěk a vypálil, jeho ostrá střela šla však pouze doprostřed brány.
     
    24
    Trenér Opavy David Vavruška už musí zvyšovat hlas. Hlavně v obraně to nešlape příliš dobře.
     
    25
    Pěkný centr Hrabiny z levé strany do znojemského vápna musel uklízet na roh znojemský Yonov...
     
    26
    ...Pro míč si musel jít Hrubý, který míč vyboxoval do bezpečí a po chvíli se Znojmo dostalo do dobrého přečíslení, které však Helísek nezvládl.
     
    27
    Kostelný se dobře dostal k propadlému míči, ale ve vápně si pomohl faulem proti Yonovovi.
     
    28
    Kostelný si v ostrém hlavičkovém souboji poradil s Vašíčkem, který chvíli rozdýchával tento souboj. Po něm absolvoval ostrý střet i Lacko a Helísek. Opava do toho jde naplno.
     
    29
    Parádní individuální akce od Václava Vašíčka, který se dnes zřejmě dobře vyspal. Znojemský útočník se ve vápně zbavil obránce a následně svou křižnou střelu na vzdálenější tyč orazítkoval pravou tyč.
     
    30
    Opavské obraně se nedaří eliminovat problém jménem Vašíček. Pokud se to v průběhu nezlepší, Opavští si zadělávají na pořádný problém.
     
    31
    Šilinger se dostal do úniku, když se dostal do vápna rozhodl se pro střelu, tísněn obráncem, však jeho pokus skončil nepřesně.
     
    32
    Na Opavských jde vidět, že je poslední místo v tabulce hodně poznamenalo a je to hodně o psychice.
     
    33
    V obraně mají Znojemští zatím minimální problémy, útočné duo Radzinevičius - Mrázek zatím domácí příliš neprověřilo. Ale není to jen jejich vina, nedostávají totiž dobré míče od zálohy, vlastně nedostávají skoro žádné.
     
    34
    Helísek z první nádherné přesunul hru na levou stranu, kde byl úplně volný Vašíček, ten vybídl přihrávkou Oklešťka, přihrávka však byla o fous rychlejší.
     
    35
    Vašíček se dostal za obranu, následně se však ve vápně do míče zamotal a k zakončení už se nedostal.
     
    36
    Rohový kop pro Opavu, to by mohla být pro hosty dobrá šance na srovnání...
     
    37
    ...míč musel boxovat do bezpečí brankář Hrubý, ke střele se následně nedostal ani na hranici vápna Ficek.
     
    38
    Sukup se pokusil o střelu z dvaceti metrů, ale překvapit brankáře Květona se mu nepovedlo ani trochu. Chvíli po něm pak mířil do vápna Lacko, rozhodl se pro střelu, která však byla zblokována.
     
    39
    Mrázek faulovaný při rozvíjející se akci Opavy, standardka pro Opavu...
     
    40
    ...Po centru na zadní tyč se nikdo z Opavských k míči nedostal.
     
    41
    Vašíček snadno proti obráncům drží míč a dál ho rozehrává nebo se jde sám do akce. Je to velká rozdíl oproti minulému utkání, kdy sokolovská obrana Vašíčka dokonale eliminovala.
     
    42
    Teď si na zabíhajícího Vašíčka dali Opavští pozor, konkrétně to byl Kostelný, který zasahoval i vzápětí.
     
    43
    Vypadá to, že v první půli už se žádné branky nedočkáme. Znojmo Opavu do útoku příliš nepouští.
     
    44
    Po akci Znojma na jeden dotek se uvolnil na pravé straně Buchta, ale odcentrovat už se mu nepovedlo, bude to roh...
     
    44
    Rohový kop se povedlo Slezanům ubránit. Znojmo ale zůstalo u míče, Okleště střílel zpoza vápna pouze nad bránu.
     
    První poločas skončil.
     
    Znojmo splnilo v první půli roli favorita. Opava měla problém především s útočníkem Vašíčkem, který už v desáté minutě otevřel skóre. Pak měl ještě dvě dobré šance, nejprve ho vychytal brankáře Květon a pak nastřelil znojemský forward tyč. Opava se do žádných šancí nedostala a pokud bude chtít alespoň bod, bude se muset ve druhé půli zlepšit.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    O přestávce neproběhly v žádném z týmů změny. Na hřišti tak máme stejné hráče jako v první půli.
     
    47
    Opava měla dobrou šanci k brejku. Radzinevičiusova přihrávka na nabíhajícího Mrázka však byla příliš pomalá. Na druhou stranu pak mohl jít Vašíček, ale byl sám.
     
    48
    Mrázek to zkusil střelecky na brankáře Hrubého. Pokud se nepletu byla to snad první střela Opavy na bránu. Nicméně pokus to byl hodně nepovedený.
     
    49
    Opava právě vstřelila branku!

    Slezané začali aktivně a odměnou jim je vyrovnání. Na Fickův centr si nejvýše naskočil ZDENĚK PARTYŠ a dokázal hlavou překonat brankáře Hrubého, který si sice na míč sáhl, ale bylo mu málo platné.
     
    50
    Vidíme, jak se za malou chvíli může situace změnit. Opava neměla v první půli vůbec nic, v té druhé však hraje sympaticky a hned se dočkala. Možná je to ale i tím, že znojemští hráči si mysleli, že se to odehraje samo a do druhé půle vstoupili letargicky.
     
    52
    Znojmo zahrávalo standardku, ale neurodila se z ní. Opava se dokázala ubránit a může jít do útoku.
     
    53
    Domácí se snaží dostat do tempa z první půle, ale Opava vyrovnáním dostala sebevědomí a už to nebude tak jednoduché.
     
    54
    Okleštěk mohl jít dopředu, ale v nadějné akci ho zastavil praporek pomezního - ofsajd.
     
    55
    Šilingerovi se nepovedlo projít přes opavskou hradu, Opavští však následně nepřesně rozehráli v postupném útoku.
     
    56
    Znojmo právě vstřelilo branku!

    Domácí opět získávají ztracené vedení a bylo to po rychlém brejku. Lacko vyslal přihrávkou do šance Oklešťka. Ten věděl, že není v ideálním postavení, patičkou míč zasekl, předal spoluhráči, který následně našel na penaltě MATÚŠE LACKA, který dával do prázdné brány.
     
    57
    První žlutá karta utkání a obdržel ji opavský František Metelka (OPA).
     
    58
    Po malé domů se zřejmě brankář Květon dotkl rukou míče a byl z toho nepřímý kop, který však vůbec nevyšel. Byl rozehrán na Yonova na hranici vápna, tomu se však střela nepovedla.
     
    60
    Hra je teď hodně kouskovaná řadou faulů.
     
    61
    Opavský roh se povedlo Znojmu ubránit a mohlo jít do rychlého protiútoku, který skončil hlavičkou nad.
     
    62
    Opava se snaží v útoku něco vymyslet, ale Znojmo už nechce dopustit situaci jako před prvním gólem.
     
    63
    Žlutá karta pro Ondřeje Sukupa (ZNO) a také pro hostujícího hráče...
     
    63
    ...tím hostujícím je Tomas Radzinevičius (OPA).
     
    65
    Znojmo nyní vybojovalo rohový kop, po kterém hlavičkoval těsně vedle Tomáš Okleštěk.
     
    66
    První střídání utkání. Střídají Opavští. Hřiště opouští Radek Kuděla a nahrazuje ho Jakub Swiech.
     
    67
    Střídání by mělo oživit opavskou hru směrem dopředu, uvidíme, jak to v následujících minutách bude. Teď Opava vybojovala přímý kop...
     
    68
    ...Střelecky to zkusil Lumír Sedláček, svým technickým pokusem bránu překopl.
     
    68
    Druhé střídání Opavy. Hřiště opouští Radzinevičius a na hřiště nastupuje Jan Schaffartzik.
     
    70
    Znojmo zahrávalo standardní situaci kousek od rohového praporku. Opavská obrana míč odvrátila a následná znojemská střela byla nepřesná.
     
    72
    Dobrá kombinace Znojma, kterou však zastavuje ofsajdové postavení, do kterého se dostal Okleštěk. Hra je v posledních chvílích hodně nezáživná. Opava marně vzpomíná na podařený začátek poločasu, hru opět ovládá Znojmo.
     
    73
    Opavští se neprosadili po pravé straně a pak si Znojemští doslova vymodlili odpískání faulu.
     
    74
    Yonov dlouhým odkopem nekompromisně poslal míč z nebezpečné situace. Znojmo si nemůže dovolit žádnou chybu.
     
    75
    Dobrý znojemský centr z pravé strany do vápna. Míč však proletěl netknut penaltovým územím. Po malé chvíli pak střílel jen do náruče brankáře Hříbek.
     
    76
    Opava naposled střídá. Hřiště opustil František Metelka a nahradil ho Robin Wirth.
     
    77
    Poprvé střídá Znojmo. Ze hřiště odchází Matúš Lacko a do hry přichází Josef Hnaníček.
     
    78
    Dnešní utkání sleduje 550 diváků.
     
    79
    Dobrý míč do vápna, který teď museli hosté odvracet na rohový kop...
     
    80
    ...Opava se rohovému kopu bez problému ubránili. Už ji ale pomalu utíká drahocenný čas.
     
    81
    Vašíček dostal přihrávku na levé křídlo, stal však v ofsajdové pozici.
     
    81
    Ondřej Ficek zkoušel obstřelit brankáře Hrubého a nebylo to vůbec špatné, míč proletěl jen těsně vedle brány.
     
    82
    Tomáš Okleštěk (ZNO) zatáhl protihráče za dres a po zásluze vidí žlutou kartu.
     
    83
    Ondřej Ficek má zdravotní problémy a kulhá za postranní čáru, pro Opavu je to problém, využila už všechny tři střídání. Moc to nevypadá, že se Ficek vrátí do hry.
     
    85
    Brejková situace Znojma a už mohlo být rozhodnuto, to by ji však museli Znojemští využít. Okleštěk vybídl přihrávkou ke střele Vašíčka, jeho střela však byla zblokována.
     
    87
    Znojmo podruhé střídá. Hřiště opouští střelec první branky Václav Vašíček a na trávníku ho nahradí Dominik Mandula.
     
    88
    Poslední střídání Znojma. Hřiště opouští David Helísek a do hry jde Tomáš Lukáš.
     
    90
    Znojmo se drží na polovině Opavy, kde umě kouskuje hry a nedovoluje Opavě závěrečný tlak.
     
    90+
    Až teď se Opava dostala k míči, všechny její centr do vápna však domácí obrana dokázala odvrátit.
     
    90+
    V úplném závěru běžel sám na brankáře Mandula. Zamířil k pravé tyči, ale brankář Květon dokázal míč vyrazit na roh...
     
    90+
    ...roh byl rozehrán a hned ukončen zápas.
     
    Konec zápasu.
     
    Ani ve Znojmě se Opavě nepodařilo zlomit čekání na výhru. Navíc z jihu Moravy nevezou Slezané ani bod. Domácí byli lepším týmem, což dokumentovali vedením po trefě Vašíčka. Slabší chvilku si Znojmo vybralo pouze na začátku druhé půle, když srovnal hlavou Partyš. Jihomoravané si však výhru vzít nenechali a Lacko rozhodl o tom, že tři body zůstanou ve Znojmě. (19:52:34)

    Zdeněk Plánka

    Branky: 10. Vašíček, 56. Lacko - 49. Partyš

    Karty:   63. Sukup (ZNO), 82. Okleštěk (ZNO) - 57. Metelka (OPA), 63. Radzinevičius (OPA)


    1. SC Znojmo FK: Hrubý - Hříbek, Avdič, Yonov (K), Sukup - Helísek (88. Lukáš), Buchta, Lacko (77. Lacko), Okleštěk, Šilinger - Vašíček (87. Mandula).
    Trenér: Kalvoda.

    Slezský FC Opava: Květon - Hrabina, Kostelný, Kuděla (66. Swiech), Pomp - Partyš, Metelka (76. Wirth), Sedláček (K), Ficek - Mrázek, Radzinevičius (68. Schaffartzik).
    Trenér: Vavruška.

    Rozhodčí: Lerch - Hock, Arnošt

    Diváci: 550
    bahis siteleri