Turné Oberstdorf Jacobsen (kon.)
konec
1. závod Turné 4 můstků - Oberstdorf

Jacobsen

Neděle 30.12.2012, 16:00Turné čtyř můstků
     
    Jacobsen vítězí, Schlierenzauer je druhý a Freund třetí. Viděli jsme úvodní závod Turné čtyř můstků ve velké větrné loterii. Trenéři neustále snižovali nájezd, protivětr však dalekým skokům napomohl. Pořadí po prvním kole tak zůstalo zachováno i po druhém kole. Lukáš Hlava skončil i v ostrém větru do zad na 28. místě, Roman Koudelka si připisuje bod za 30. místo. Na Nový rok v Ga-Pa se s vámi těším opět na počtenou. (18:05:27)
     
    1
    Skokanská loterie dopadla pro Anderse Jacobsena šťastně! Neuvěřitelných 139 metrů, navíc ještě z nižšího nájezdu. Překrásný dopad do telemarku. Jacobsen vítězí o jedenáct bodů a šest desetin. Skvělý výkon tohoto norského navrátilce.
     
    2
    Fenomenální skok Gregora Schlierenzauera! 138,5 metru navíc v krásném doskoku zařadí Rakušana na první místo. Jacobsen to bude mít hodně těžké.
     
    3
    Freund už půjde do čela. Má obrovskou náhradu za nájezd, dává 135,5 metru s dobrým stylem. Je v čele o osm bodů před Vassilijevem.
     
    3
    Jdeme ještě níž, freund pojede ze sedmnáctky!
     
    4
    Hilde dal skvělých 138,5 metru, měl ale nízké body za styl a je druhý. Bod a tři desetiny zaostává Hilde za Vassilijevem.
     
    4
    Norský trenér Stöckl riskoval. Hilde jel dokonce z nájezdu č. 18, což je ještě o okno nižší než měl k dispozici Kamil Stoch.
     
    5
    Kamil Stoch už neměl tak dobré podmínky jako Vassilijev nebo Ammann. Výsledkem je 125 metrů, nízké body za styl a srážka za protivítr. Polák je momentálně až desátý.
     
    5
    Před skokem Kamila Stocha jde opět nájezd dolů.
     
    6
    Ammann jde také daleko! 139 metrů od švýcarského skokana, kterému však hodně fouklo pod lyže. Stylově nic moc, Ammann je kvůli obrovské bodové náhradě zatím druhý.
     
    7
    Vassilijev letěl hodně daleko, ale měl obrovský problém na dopadu. Neuvěřitelných 138,5 metru je sice délkově O.K., Rus si ale sáhl. Přesto mu to stačí na průběžné vedení.
     
    8
    Manuel Fettner je příjemným překvapením dnešního závodu! Rakušan doletěl na 131 metrů, ale měl mnohem lepší vítr. Na vedení to nakonec stačí. Skok byl čistý stylově a Rakušan vede.
     
    9
    Andreas Wellinger ustál tíhu okamžiku a zvládl i druhé kolo. Tentokrát doplachtil na 127 metrů, dostává navíc slušnou bodovou náhradu za vítr. Je čtvrtý před Bardalem.
     
    10
    Anders Bardal trochu zklamal. Nedokázasl se popasovat s trochu horšími podmínkami a zapsal jen 125,5 metru. Průměrné stylové známky k tomu a Nor je až čtvrtý.
     
    11
    Útočí také Andreas Kofler! 134 metry ve výborném stylu budou na vedení stačit. Kofler útočí možná i na první pětku.
     
    12
    Neumayer skočil skvěle. 134,5 metru ve sníženém nájezdu dostane domácí naději do čela. Je první! Náskok necelých dvou bodů na Veltu.
     
    12
    Nájezd jde před Neumayerovým skokem o okno dolů.
     
    12
    Na skok se připravuje Michael Neumayer, opět musel trochu čekat, než se dostal na nájezdovou lavici.
     
    13
    Slušný závod má za sebou Wolfgang Loitzl. Ale opravdu jen slušný. Třetí muž kvalifikace předvedl tentokrát 130,5 metru a trochu si pohorší. Zatím je třetí.
     
    14
    Doba kralování Jaky hvaly na čele průběžného pořadí je u konce. Vystřídá jej Nor Rune Velta. 134,5 metru vynese Veltu možná až někam k první desítce. Skvělý výkon tohoto seveřana.
     
    15
    Gregor Deschwanden nenavázal na svůj skvělý výkon z prvního kola, ale nezklamal! Slušných 124 metrů mu ovšem stačí až na dvanácté místo. Poprvé ale boduje na Turné.
     
    16
    Peter Prevc svého krajana Hvalu rovněž nesesadí! 128,5 metru stačí na pátou pozici.
     
    17
    Japonci měli špatnou kvalifikaci, Takeuči tu plní roli nejlepšího Japonce. 130 metrů mu v protivětru momentálně dává čtvrté místo. Hvala se stále škrábe výsledkovou listinou směrem vzhůru.
     
    18
    Také Ilja Rosliakov si udělal v neděli na můstku v Oberstdorfu radost. Svoje výborné představení z prvního kola podpořil i ve druhé rundě. 128 metrů a Rus je aktuálně pátý.
     
    19
    Martin Schmitt předvedl i druhý skok krásný. 132,5 metru mu stačí momentálně na třetí místo. Hvala se drží na čele.
     
    20
    Němci už mají dole své velké želízko pro druhé kolo. Richard Freitag tentokrát zaznamenal 129 metrů a je druhý. V čele stále zůstává Hvala.
     
    20
    To bude propad Klemense Murańky. 118,5 metrů už opět v ostřejším větru do zad. Je aktuálně devátý, až za Lukášem Hlavou.
     
    22
    Jaka Hvala svůj útok ze zadních pozic prozatím zvládá. 132,5 metrů vynáší Slovince na první místo průběžného pořadí. Sedmibodový náskok na druhého Quecka.
     
    23
    Průměrný výkon Denise Kornilova. Jen 126 metrů navíc v slušných povětrnostních podmínkách řadí Rusa až na čtvrté místo.
     
    24
    Dobrý závod pro Dannyho Quecka! 128,5 metrů je nejdelším skokem, který jsme dosud viděli. Velký náskok na čele pro německého skokana.
     
    25
    Průměrný skok předvedl David Kubacki. Jen 124,5 metrů v dobrém větru ho sesazuje na čtvrtou pozici.
     
    26
    Anders Fannemel má také za sebou svůj druhý skok. Tentokrát 125,5 metru. Nor jde na druhou pozici.
     
    27
    Opět dobrý skok od Stefana Huly. Tentokrát 126 metrů, ale už v mírnějším větru do zad, než jaký měl Hlava nebo Roman Koudelka.
     
    28
    Maxmilian Mechler měl rovněž těžký vítr, ale předvedl 123,5 metrů. Je samozřejmě v součtu obou kol první.
     
    29
    Lukáš Hlava si oproti prvnímu kolu polepšil, 122,5 metrů rovněž v těžkých podmínkách není špatným výsledkem.
     
    30
    Roman Koudelka předvedl v těžkých podmínkách skok na hranici 116 metrů. Tak snad budeme mít příště větší štěstí na vítr.
     
    30
    Roman Koudelka je opět odvolán z lavičky, opět to vypadá na ostrý vítr do zad pro české skokany.
     
    Druhé kolo začíná.
     
    Jacobsen vede po prvním kole nad Schlierenzauerem, třetí je Severin Freund. Už po prvním kole v Oberstdorfu naopak končí naděje Thomase Morgensterna, který prohrál svůj souboj s Rusem Rosliakovem a v dalším průběhu závodu si už nezaskáče. Dál jde i česká dvojice Lukáš Hlava a Roman Koudelka, oba však z úplného závěru třicítky. Jan Matura po prohře s Fannemelem závod opouští.
     
    1
    Schlierenazuer svůj pokus z nižšího nájezdu zvládl. Dal totiž 134,5 metrů a řadí se na druhé místo za Jacobsena o pět bodů a dvě desetiny. Tak to je zajímavé první kolo zde v oberstdorfu!
     
    50
    Kaliničenko bojuje o postup! 128,5 metrů s větrem proti. Kaliničenko se ale nakonec mezi tu pětku šťastných poražených. Co na to poslední rakouská naděje Gregor Schlierenazuer?
     
    2
    Anders Jacobsen narozdíl od Loitzla do předních pozic promluví! 138 metrů s drobnou větrnou náhradou vynese Nora hodně vysoko. Jacobsen vede o šest bodů.
     
    49
    Korejec heung Chul Choi už je dole. 122,5 metrů v lehkém větříku do zad, to na postup nebude.
     
    3
    Wolfgang to zvládá! Kvalitních 130,5 metrů ho ovšem nezařadí mezi ty úplně nejlepší. Zatím je Loitzl jedenáctý.
     
    48
    Domácí Felix Schoft měl sice vynikající nájezdovou rychlost, jinak byl ovšem krátký. Jen 121 metrů znamená konec. Loitzl tohle musí skočit.
     
    4
    Richard Freitag neměl narozdíl od svých kolegů dobré podmínky. 126 metrů v lehkém větru do zad sice na Swensena stačit bude, žádný pronikavý výsledek ale nečekejme.
     
    47
    Vegard Swensen Freitaga příliš nevylekal. Dal totiž 123,5 metru a to je prakticky no chance v souboji s Richardem Freitagem.
     
    5
    Rus Dmitrij Vassilijev také založil Turné dobrým skokem. 137,5 metru v solidním stylu zařadí Rusa na momentální pátou pozici.
     
    46
    Ital Bresadola rovněž svůj pokus zvládl. 125 metrů v protivětru je dobrý počin do začátku.
     
    6
    Fantastický pokus v podání Severina Freunda. Nejlepší vítr ze všech vynesl Freundovi 138,5 metru!! Němec je o 2,7 bodu v čele před Hildem.
     
    45
    Další superskok polského outsidera. Mietuse donesl vichr na 129 metrů, to bude mít těžké Severin Freund.
     
    7
    Simon Ammann je zpátky! Perfektní skok a Švýcar je momentálně na třetím místě. Ale v těchto podmínkách je opravdu možné všechno.
     
    44
    Watase předvedl 118,5 metru a je třiadvacátý.
     
    8
    Fantastický pokus Toma Hildeho! 135,5 metrů pro norského favorita. Díky výbornému stylu jde Nor do čela závodu.
     
    43
    Rune Velta dává v tomto divném závodě 132,5 metru a je sedmý. Neskutečné vzepjetí outsiderů.
     
    9
    Peter Prevc se prolétl na 127,5 metru! Osmé místo pro Prevce.
     
    42
    Slovinská dvojice Tepes - Prevc začala skokem prvně jmenovaného. Tepes předvedl pouze 118,5 metru a je ze hry venku.
     
    10
    A Piotr Žyla bude mít problém. 125 metrů sice se solidní větrnou náhradou, ale tohle Deschwanden vyhraje. Žyla je až osmnáctý a do druhého kola se nejspíš nepodívá. Momentálně je až pátý mezi šťastnými poraženými.
     
    41
    Neuvěřitelný skok Gregora Deschwandena! Větrná loterie v Oberstdorfu pokračuje. Mladý Švýcar dává 130 metrů!
     
    Máme za sebou prvních třicet skoků a jedno velké překvapení. Do druhého kola jde i duo Hlava, Koudelka. Oba však z chvostu první třicítky.
     
    11
    Thomas Morgenstern v závodě končí. Jen 119,5 metru! To vypadá na neuvěřitelný konec nadějí Morgensterna. Rosliakov jde dál, favorizovaný Rakušan končí.
     
    40
    Další dobrý skok! Tentokrát v podání Rusa Rosliakova. 127,5 metrů je pro Rusa určitě sympatickým výsledkem, stále žije šance na postup mezi poraženými.
     
    12
    Michael Neumayer předvedl vynikající skok! 136,5 metru v protivětru znamená momentálně nejdelší skok společně s Manuelem Fettnerem. Němec Japonce porazí, ale aktuálně je až šestý.
     
    39
    Takeuči předvedl vynikající výkon a snaží se trochu pozvednout splihlou japonskou vlajku po včerejší kvalifikaci. 134 metrů řadí Takeučiho na šestou pozici. Co na to Michael Neumayer?
     
    13
    Anders Bardal se prolétl můstkem v Oberstdorfu. 136 metrů trochu kazí protivítr a horší styl, ale Nor bude vysoko. Aktuálně je čtvrtý.
     
    38
    Slušný skok Dannyho Quecka, který byl outsiderem dvojice s Andersem Bardalem. 126 metrů v lehounkém větru do zad rozhodně není špatný počin.
     
    14
    Kornilov do druhého kola postoupí. Stejný vítr jako Stjernen, skok však o tři metry delší. Je to jasné.
     
    37
    Stjernen předvedl spíše průměrný výkon. Doletěl na 121,5 metru, ale má vysokou náhradu za vítr. Je šestnáctý.
     
    15
    Dawid Kubacki předvedl slušný skok. 127 metrů bez nějakého silného větru. Kubacki jde do druhého kola. Zatím je osmý a bude oěpt na bodech.
     
    36
    Kochovi skok nevyšel. Pouze 118,5 metru řadí Rakušana do hlubin průběžného pořadí. Kubacki má velkou šanci.
     
    16
    Stoch roli favorita potvrdil a Hvalu poráží. 132,5 metru v průměrných podmíkách. Polák je v čele.
     
    35
    Jaka Hvala už je dole. 127 metrů není žádný přelomový výkon a Slovincovi nepomůže ani větrná kompenzace.
     
    17
    Hayböck předvedl 124,5 metru a je patnáctý. Do druhého kola se nevejde.
     
    34
    Dobrý skok Klemense Murańky. Ten zaznamenal v bezvětří 129,5 metru a s vysokou pravděpodobností skočí do druhého kola. Uvidíme však ještě, co na to Hayböck.
     
    18
    Hula Colloreda porazí. 128,5 metrů v lehce ostřejším protivětru dává Polákovi šesté místo.
     
    33
    Dole už je Sebastian Colloredo, který dává 126,5 metru ale už v protivětru, je to smutné.
     
    19
    Organizátoři zkazili Lukáši Hlavovi závod. Ten skočil 117,5 metrů, což v ostrém větru do zad na postup do druhého kola stačí. Ale žádné dobré umístění z toho nebude.
     
    19
    Lukáš Hlava má opět silný zadní vítr. České skokany provází smůla v dnešním závodě.
     
    32
    Bulhar Vladimir Zografski Lukáše Hlavu příliš nevylekal. Zapsal totiž jen 119,5 metru, což by pro českého skokana neměl být problém.
     
    20
    Andreas Kofler má za sebou svůj první soutěžní skok. 128 metrů v podání Rakušana znamená postup, on sám však možná chtěl více. Je zatím až třetí.
     
    31
    Robert Kranjec dává v ostrém zadním větru 125,5 metrů a rozhodně nezklamal. Zatím je Slovinec pátý.
     
    21
    Manuel Fettner rovněž létá hodně daleko! 136,5 metru v protivětru! Ze závodu se stává větrná loterie, Fettner vede před Wellingerem.
     
    30
    Wellinger se prolétl, vítr se tu točí trochu jako na horské dráze. 131 metrů řadí Němce s velkým náskokem před Schmitta do čela závodu.
     
    22
    Schmittovi byl snížen nájezd, pak dal 125 metrů, což mu dává průběžné vedení.
     
    29
    Dole už je také Andreas Wank. Ten předvedl 127 metrů, stejný vítr jako Fannemel.
     
    23
    Jan Matura neskočil špatně. Podobné podmínky jako Fannemel přinesly 126 metrů, Matura však zatím vede mezi poraženými.
     
    Druhý český zástupce zatím čeká na svůj premiérový skok v soutěži.
     
    23
    Jan Matura nakonec nebyl vpuštěn do stopy, fouká za hranou příliš ostrý vítr.
     
    28
    Fannemel se rovněž prolétl velmi daleko. 127,5 metru rovněž ve srovnatelných podmíkách s Mechlerem a Nor jde do čela.
     
    24
    Mechler jde zcela jasně do čela závodu. 126 metrů, ale v bezvětří. Průběžné vedení pro Němce.
     
    27
    Daleko neletěl ani Polák Maciej Kot, jehož soupeřem je Maximilian Mechler. Pouze 111,5 metrů z dílny polské skokana. Jak odpoví Němec?
     
    25
    Roman Koudelka poprvé v sezoně postoupí do druhého kola. Předvedl 116 metrů, což rovněž v ostrém větru na finského soupeře stačí.
     
    26
    Lauri Asikainen se vůbec netrefil do odrazu a v těžkých podmínkách s větrem do zad dává jen 114,5 metru.
     
    Roman Koudelka se představí hned v první dvojici s Lauri Asikainenem z Finska.
     
    V Oberstdorfu je relativně velké teplo, možná nás trochu pozlobí silnější vítr než ten, který panoval během sobotní kvalifikace.
     
    Ve zkušebním kole plachtil nejdál Polák Kamil Stoch, který tak potvrdil stoupající tendenci svých výkonů. Dařilo se i Čechům, všichni tři by se v případě zopakování svých výkonů i v závodním kole dostali do druhého kola. Nejlepší byl jedenáctý Lukáš Hlava. Startujeme ve čtyři, nenechte si tuto podívanou ujít.
     
    Na Turné se první kolo skáče tradičním K.O. systémem. Hned v první dvojici se představí Roman Koudelka, který vyzve Fina Lauriho Asikainena. Jan Matura poměří síly s Norem Fannemelem a Lukáš Hlava v pozici nejlepšího Čecha z kvalifikace se o postup popere s Bulharem Vladimirem Zografskim. DO druhého kola postoupí 25 vítězů K.O. dvojic a pět šťastných poražených.
     
    Máme před sebou další Turné čtyř můstků a můžeme očekávat opět souboj těch aktuálně nejlepších skokanů o celkový primát. Své si určitě bude chtít říct Gregor Schlierenzauer, na paty mu budou šlapat Němci Freund s Freitagem, bez šaní není ani další Rakušan Kofler či Nor Bardal. V Oberstdorfu jsou navíc ve hře také tři Češi!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 16:00.

    Radek Barkman