Kerkrade – Heerenveen 1:0 (kon.) | Arnhem – Venlo 0:1 (kon.) | Willem II – Alkmaar 2:0 (kon.)
Zwolle – Den Haag 4:2 (kon.) | Feyenoord – Breda 1:0 (kon.) | Groningen – Ajax 0:2 (kon.)
Twente – Eindhoven 3:1 (kon.) | Utrecht – Heracles 3:0 (kon.) | Nijmegen – Waalwijk 1:2 (kon.)
konec
Willem II Tilburg
2:0 (0:0)
AZ Alkmaar
Neděle 12.05.2013, 14:30 • Koning Willem II Stadion, Tilburg • Nizozemská Eredivisie
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Dobré odpoledne. Dnes nás čeká poslední 34. kolo základní části nejvyšší nizozemské soutěže, kde se spolu utkají Tilburg s Alkmaarem.

    Willem II Tilburg je na posledním místě a letos sestoupí. S Eredivisí se domácí loučí sérií porážek, kterou jen před měsícem přerušila výhra nad Kerkrade. V posledním zápase si Willem II připal porážku na půdě Ajaxu 0:5. Autorem zatím posledního gólu Tilburgu byl Genaro Sneijders, který před čtrnácti dny zmírnil porážku v Arnhemu na konečných 1:3.

    AZ Alkmaar má letos už taky vystaráno. Ve čtvrtek se totiž stal vítězem nizozemského poháru, když ve finále zdolal PSV Eindhoven 2:1. O branky se postarali Maher a Altidore. V domácí lize je AZ až na desáté příčce, ale právě díky pohárovému triumfu mají jistou účast v kvalifikaci Evropské ligy. V posledním ligovém utkání zvítězil Alkmaar přesvědčivě nad Zwolle 4:0. V případě vítězství by hosté ještě mohli proniknout do play-off.

    V prvním letošním měření sil se v Alkmaaru urodila překvapivá remíza 0:0.
     
    Úvodní sestavy:

    Willem II Tilburg: Christiansen – Akouili, Haastrup, Peters, Cornelisse – Ippel, Guijt, Hofs – Misidjan, Snijders, Höcher

    AZ Alkmaar: Alvarado – Johansson, Reijnen, Viergever, Wijnaldum – Maher, Henriksen, Elm – Beerens, Altidore, Gudmundsson

    Rozhodčí: Higler – de Vree, Vandeursen.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Utkání začalo pokusem domácích o útok, ale Viergever z Alkmaaru míč ukopl Snijdersovi.
     
    3
    Wilnaldum vyřešil ošemetnou situaci na levé straně z pohledu Alkmaaru. Misidjan se daleko nedostal.
     
    4
    Centr Johanssona, který prošel podél pravé lajny až k rohovému praporku domácích, propadl až k Gudmundssonovi. Islandský křídelník už byl ve velkém úhlu a proto raději přihrával. Po jeho příhře pálil z vrcholu vápna Elm, Christiansen chytá.
     
    5
    Reijnen s Viergeverem rozehrávají. Hráči Willemu vysoko napadají. Stopeři hostů se museli ichýlit k dlouhému nákopu na Altidora, který ztrácí.
     
    6
    Peters, Cornelisse a Haastrup. V takovém pořadí si předávali míč obránci Tilburgu při zdlouhavé rozehrávce. Následně se balonu zmocnil Alkmaar, ale Maher nedostal přesnou přihrávku do brejku.
     
    7
    Úplně volný Hofs měl dost času poslat od pravé lajny dobrý centr, jeho pokus odhlavičkoval první bránící hráč.
     
    8
    Akouili by potřeboval tryskový motor, aby dostihl sklepnutí od Snijderse. Willem II lacině ztrácí míč na soupeřově polovině a zaútočit může Wijnaldum.
     
    9
    Po přenesení hry zleva doprava ztrácí i Beerens.
     
    10
    Krásná individuální akce Altidora! Americký forvard Alkmaaru prošel přes několik bránících hráčů a přešel by i přes posledního stopera Peterse, který mu však na zemi rukou míč odstrčil. Kupodivu to ale nebude za červenou a ani za žlutou kartu, přestože by Altidore šel sám na branku! Standardka pro hosty metr před vápnem.
     
    11
    Do střely se položil očividně dříve vyběhnuvší hráč Tilburgu. Ani teď nedal sudí za pravdu hostům, kteří se dožadovali žluté karty nebo alespoň opakování přímého kopu.
     
    12
    Další standardka pro Alkmaar. Beerens rozehraje zkrácený roh z levé strany.
     
    13
    Prudký centr proletěl nad hlavami všech nabíhajících hráčů až do zámezí.
     
    14
    Guijt prohrál osobní souboj na středu hřiště a Alkmaar okamžitě zaútočil. Altidore předal přes Henriksena míč doprava Maherovi, jehož střela letí nad.
     
    15
    Gudmundsson šel s Altidorem dva na dva, místo střely z úhlu přihrával a před Altidorem na polsední chvíli ukopl míč na roh Peters!
     
    15
    Z rohového neplynulo žádné nebezpečí pro branku domácích.
     
    17
    Altidore zkoušel patičkou prostrčit míč do vápna na někoho ze spoluhráčů, Hofs se oblafnout nenechal a ještě si vynutil útočný faul.
     
    18
    Hráči Alkmaaru se nadechují k dalšímu útoku. Jediný napadající hráč domácích Höcher jen pozdržel postupný útok fotbalistů v modrém.
     
    19
    Haastrup vyvezl míč z obrany až před šestnáctku Alkmaaru, přihrál doprava Misidjanovi, jenž ovšem nacentroval prachbídně.
     
    21
    Narážečka Höchera se Snijdersem nevyšla, protože ji vystihl Reijnen. Protiútok AZ byl jen krátkou epizodou, a tak mají hru pod kontrolou znovu hráči Willemu II.
     
    22
    Nepřesná přihrávka doputovala až k Alvaradovi. Další akci zápasu založí obránci hostů.
     
    23
    Hofs táhl útok Tilburgu, kousek za půlící čárou spatřil, že Alvarado je hodně vyběhnutý, a tak zkusil vystřelit z veliké dálky. Balon se snášel do branky a kostarický brankář se hodně zapotil, aby přesný lob vyrazil alespoň na roh!
     
    25
    Znovu Hofs a jeho pravačka! Snijders tentokrát z pravé strany přihrál před pokutové území přesně a Hofs po rychlém zpracování pálil hodně nebezpečně! Alvarado se vyznamenal robinzonádou.
     
    26
    Alkmaar se na útočné polovině dlouho neohřál. Poslední tým tabulky je zatím překvapivě v posledních minutách aktivnějším celkem.
     
    27
    Altidore byl u levé postranní čáry dokonce ztrojen a Peters mu míč důrazně ukopl až na tribunu.
     
    28
    Viergever se musel vrhnout pod nohy Snijdersovi, jenž se už už chystal po obhození obránců do sprintu k brance. Stoper Alkmaaru vše zvládl v souladu s pravidly.
     
    29
    Altidore si pomohl útočným faulem, pomocí kterého si odstavil před šestnáctkou dorážejícího Peterse.
     
    30
    Ippel s Akouilim vzali do presu Gudmundssona. Jasný a zbytečně tvrdý faul kousek za půlkou. Sudí Higler vše řeší domluvou.
     
    31
    Wilnaldum vhazoval dlouhý aut až do vápna Tilburgu. Tam se jako zkušený mazák zachoval Guijt, když předskočil Elma a jakmile ucítil soupeře na zádech, skácel se k zemi. Píská se další útočný faul Alkmaaru.
     
    32
    Fanoušci Willemu II sice rozhodně nezaplnili celý stadion, ale navzdory tomu, že domácí sestoupí, vytváří celkem solidní atmosféru.
     
    33
    A další útočný faul hostů, tentokrát se provinil někdo v modrém při náběhu na rohový kop.
     
    34
    Na zemi leží domácí Ippel, když se nedohodl se spoluhráčem Akouilim, od něhož dostal nechtěně ránu loktem. Po krátkém ošetření bude v pořádku.
     
    35
    Haastrupovo gesto při rozehrávce hovoří za vše. "Nemám komu," ukazoval.
     
    36
    Hosté z Alkmaaru sice začali aktivně, v posledních minutách se však kombinace svěřenců trenéra Verbeeka utápí v nepřesnostech. Tilburg navíc dobře brání.
     
    37
    Akouili to ovšem nyní přehnal s důrazem, když podkopl Gudmundssona. Standardka pro Alkmaar ze třiceti metrů.
     
    38
    Centr Mahera domácí odvrátili.
     
    38
    Rychlý brejk po levé straně v podání Alkmaaru zastavil až Haastrup, který Maherův centr před branku zblokoval na roh.
     
    39
    Christiansen sebral balon nad hlavami hráčů a dlouhým výhozem chtěl poslat dopředu Snijderse. Hrotový útočník Willemu II se neprosadil proti přesile.
     
    40
    Peters obral o míč Altidora a založil protiútok, kdy se Snijders a Hofs hnali dva na jednoho obránce! Hofs však dostal příliš dlouhou přihrávku, která jej vyhnala ze střelecké pozice. Následně ještě hledal před brankou někoho z domácích, vše končí rohovým kopem.
     
    41
    Alvarado chytá nepříliš prudký centr.
     
    42
    Tilburg bude mít další příležitost. Hofs rozehraje přímý kop zhruba z pětadvaceti metrů.
     
    43
    Hofsův centr hosté odvrátili jen ke Snijdersovi, který číhal na odražený balon. Útočník domácích měl dobrou pozici na hraně vápna, ale v záklonu vůbec nesklopil nohu a poslal balon vysoko nad branku.
     
    44
    Snijders v dalším pokusu o zakončení. Tentokrát se hlavičkou položil do centr Cornelisse. Opět míří nad, ovšem teď byl ve velmi obtížné pozici zády k brance.
     
    První poločas skončil.
     
    Rozhodčí Higler nenastavil ani minutu. V prvním poločase branka nepadla. Zatímco favorizovaný Alkmaar měl více ze hry v úvodu poločasu, v jeho závěru byli výrazně aktivnější domácí, kteří, přestože jsou jasně poslední, očividně se chtějí rozloučit v nizozemské elitní soutěži dobrým výkonem. Uvidíme, co přinese druhá půle.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Trenér Verbeek udělal jednu změnu v sestavě. Po přestávce vyběhl v dresu Alkmaaru místo Mahera Overtoom.
     
    47
    Willem II právě vstřelil branku!

    Domácí se dostávají do vedení! Obrovskou chybu udělal obránce Alkmaaru Reijnen, který se nechal u koncové čáry snadno obrat o míč. VIRGIL MISIDJAN si to poté namířil rovnou k brance a z takřka nulového úhlu prostřelil Alvarada.
     
    49
    Trochu váhavá rozehrávka Christiansena trochu pozlobila nervové soustavy domácích fandů. Altidore mu ale míč nevypíchl.
     
    50
    Misidjan znovu velmi aktivní u levé postranní čáry. Tentokrát poslal zpětnou přihrávku Hofsovi, který z hranice vápna střílí pár metrů vedle.
     
    51
    Wijnaldum vhazoval znovu až do vápna Tilburgu, balon odhlavičkoval Haastrup.
     
    52
    Nový muž na hřišti Overtoom se prezentoval hodně ostrým skluzem na Ippela. Rozhodčí Higler jej napomíná jen slovně.
     
    53
    Na hráčích Alkmaaru se zdá se projevuje nedostatek motivace po čtvrtečním vítězství v domácím poháru. Viergever nyní poslal hodně těžkou přihrávku Beerensovi, který balon zpracoval rukou. Laciná ztráta na půlce.
     
    54
    Teď ale měli hosté blízko k vyrovnání! Po rohovém kopu se přetlačovalo o míč snad osm hráčů a Reijnen byl nakonec blízko k tomu, aby míč posunul o potřebný metr do branky a napravil i tak svoji předchozí hrubku.
     
    55
    Guijt fauloval a ještě zakopl míč. Může být hodně rád, že nedostal žlutou kartu.
     
    55
    Teď už bylo žluté napomenutí nevyhnutelné. Ippel fauloval před vlastním pokutovým územím a sudí Higler tentokrát neváhá. Navíc tu bude zajímavá standardka pro Alkmaar.
     
    57
    Overtoom trefuje jen zeď. Předtím ještě rozhodčí běžel uklidnit trenéra Willemu Streppela.
     
    57
    Höcher centroval a Snijders neměl daleko k tomu, aby přidal druhý gól. Před ním navíc míč tečoval Viergever a domácí si žádali penaltu za hru rukou.
     
    58
    Druhé střídání v týmu Alkmaaru. Místo Reijnena přichází Jóhansson.
     
    59
    Beerens natahoval ke střele pravačkou z velkého úhlu, Peters se do rány položil a zblokoval ji na roh.
     
    60
    Altidore měl míč na noze na malém vápně! Propálit klubko hráčů před ním se mu však nepodařilo.
     
    62
    Centr Beerense vrátil do ohně Gudmundsson, nicméně Altidore byl zády k brance. Proto místo zakončení ještě vybídl ke střele Henriksena, kterému se rána svezla po nártu a končí hodně vedle.
     
    63
    Misidjan si ukrojil příliš velký krajíc. Beerens jej odstavil u vlastního rohového praporku a sám může zaútočit po pravé straně.
     
    64
    Beerens prošel takřka přes celé hřiště nikým neatakován. Následný centr však nenašel nikoho v modrém.
     
    65
    Jóhansson se snaží napadat někdy trochu nejistou rozehrávku Tilburgu, nemá ale potřebnou podporu od spoluhráčů.
     
    65
    Willem II právě vstřelil branku!

    Domácí odskakují už na rozdíl dvou branek! Snijders rychle rozehrál autové vhazování, Höcher nacentroval a GILIANO WIJNALDUM si vstřelil hlavou vlastní gól! Nutno dodat, že krajní bek Alkmaaru nebyl v úplně nejtěžší pozici, musel sice udržet na zádech dotírajícího soupeře, přesto mohl hlavou zamířit mnohem lépe.
     
    68
    Nemastný neslaný výkon týmu AZ pokračuje. Ve třech minutách předvedli hráči v modrém tři velmi laciné ztráty a smolař Wijnaldum ještě stihl zahrát rukou.
     
    70
    Nohejbalová vsuvka se nám vloudila do fotbalového utkání. Míč létal notnou chvíli tam a zpátky vzduchem. Až Hofs si jej dokázal zpracovat a rozehrát po zemi.
     
    70
    A právě Hofs stál na konci brejku Tilburgu čtyři na tři. Bohužel pro domácí z první nezamířil na hraně vápna přesně!
     
    71
    Jóhansson po dlouhém pasu od svého skorojmenovce Johanssona nevyzrál na Guijta.
     
    72
    Zřejmě nejlepší muž utkání Hofs přepouští své místo Derkxovi. Doprovázejí jej zasloužené ovace.
     
    73
    Poslední střídání Alkmaaru. Altidore, který byl velmi aktivní zejména v prvním poločase pustí do hry Berghuise.
     
    75
    Stadionem zní oslavné chorály. Vypadá to, že domácí fotbalisté mají i přes sestup fanoušky na své straně. Není se co divit, Willem II nevypouští v dnešním zápase vůbec nic.
     
    76
    Rohový kop AZ se snesl až na hlavu Jóhanssona, jenž ovšem nezamířil vůbec přesně. Jeho hlavičce chybělo několik metrů, aby se vešla do branky.
     
    77
    Ippel namazal soupeři do brejku tři na dva, vše z pohledu domácích vyřešil včasným skluzem Peters.
     
    78
    Gudmundsson v tvrdém souboji přišel o míč a ještě se ohnal po důrazném Akouilim. Tady mohla přijít karta.
     
    79
    Brankář Willemu Christiansem dnes neměl skoro žádnou práci. Možná proto bere za vděk i malými domů. Jen aby se mu jeho pohrávání si s míčem vyplatilo.
     
    81
    Sledujeme poněkud platonický tlak Alkmaaru, který je vyjádřen jen několika dlouhými auty. Hlavičkáři v obraně domácích pracují dobře.
     
    82
    Rychlý brejk Tilburgu musel řešit Beerens, jenž se dobře vrátil až z pozice křídelního útočníka. Rybičkou se ve vlastním vápně vrhl po míči a odhlavičkoval jej před nabíhajícími soupeři.
     
    83
    Viergever si to z pozice stopera namířil až do střelecké pozice kousek před šestnáctkou Tilburgu. Obětavý Peters mu znovu lehl do rány.
     
    84
    Rohový kop Alkmaaru rozehraje Overtoom.
     
    84
    Ani opakovaný centr se nedostal až k Berghuisovi, který byl dvakrát docela sám na penaltovém puntíku.
     
    85
    Další zblokovaný centr Gudmundssona, další roh pro hosty.
     
    86
    Zpackaná rozehrávka na krátko. Domácí se v pohodě ubránili.
     
    87
    Střídání domácích. Cornelisse nahrazuje van Kerckhoven.
     
    88
    Spíše než snaha hostů o nějaké zdramatizování zápasu sledujeme náznaky brejků Willemu.
     
    89
    Christiansen trochu pozdržel rozehrávku. Alkmaar se vlastními nepřesnostmi okrádá o možnosti postupného útoku.
     
    89
    Poslední střídání Tilburgu. Místo Guijta přijde van Zeelst.
     
    90
    Dva skvělé zákroky Christiansena proti střelám z dálky!
     
    90+1
    Nastavovat se budou dvě minuty. Alkmaar nevyužil ani jeden ze tří po sobě jdoucích rohů k ohrožení branky.
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec. Willem II poráží Alkmaar 2:0. Domácí se tak rozloučili vítězstvím s elitní nizozemskou soutěží, AZ se nedostane do play-off, ale díky vítězství v poháru bude příští sezonu hrát Evropskou ligu. Ode mě je to dnes vše, přeji vám hezký zbytek víkendu. (16:28:29)

    Michal Šíma

    Branky: 47. Misidjan, 65. Wijnaldum (vla.)

    Karty:   55. Ippel (WLM)


    Willem II Tilburg: Christiansen – Akouili, Haastrup, Peters, Cornelisse (87. van Kerckhoven) – Ippel, Guijt (89. van Zeelst), Hofs (72. Derkx) – Misidjan, Snijders, Höcher
    AZ Alkmaar: Alvarado – Johansson, Reijnen (58. Jóhansson), Viergever, Wijnaldum – Maher (46. Overtoom), Henriksen, Elm – Beerens, Altidore (73. Berghuis), Gudmundsson

    Rozhodčí: Higler – de Vree, Vandeursen
    bahis siteleri