Pütz – Mertl 1:2 (kon.) | Fabbiano – Gombos 2:0 (kon.)
Pavlásek – Veselý 0:2 (kon.)
konec
Tim Pütz
Tim Pütz
1
3 6 2  
Jan Mertl
Jan Mertl (7)
2
6 1 6  
Středa 31.07.2013, 13:05Challenger Liberec - Svijany Open by Moneta Money Bank (antuka)
Předzápasové kurzy
     
    Po zápase nám český tenista Jan Mertl poskytl v Liberci exkluzivní rozhovor. Hovořil o zápasech s Crivoiem v 1. kole, s Puetzem ve 2. kole, o vyhlídkách ve čtvrtfinálovém duelu s Delbonisem, dalších turnajových plánech a vrátil se i k turnaji kategorie challenger v Praze, kde ze tří mečbolů prohrál s Ukrajincem Nedověsovem, se kterým hraje v Liberci čtyřhru.

    O zápase 1. kola s Rumunem Victorem Crivoiem, který Mertl vyhrál 6:4, 6:7 (6:8), 6:3
    Věděl jsem, že Crivoi je zdaleka nejlepší na antuce. Většinu svých bodů uhrál na tomto povrchu, nekazí a dobře se hýbe. Měl jsem kliku, že jsem se mohl spolehnout na servis. Dobře jsem servíroval a zahrál jsem okolo 20 es. To mi hodně pomohlo, protože si myslím, že byl odzadu lepší a trošku mě přehrával. Zápas jsem měl dobře rozehraný. Vyhrál jsem první set, ve druhém jsem vedl 3:1 a pak 3:2 a 30:0 při svém podání, pak jsem měl tři brejkboly na 4:3 a v tiebreaku jsem vedl 5:2 a měl i mečbol za stavu 6:5. Nemyslím si, že bych při mečbolu udělal něco špatně, šel jsem na síť a fakt dobře mě prohodil. Bylo to trochu smolné. Ve třetím setu jsem se chtěl soustředit na servis a zkusit ho brejknout. Naštěstí se mi povedl brejk hned na začátku. Chodil jsem hodně servis – síť, protože o něm vím, že nemá rád ty krátké výměny a špatně se přehrává od základní čáry. Tady v Liberci je to umocněné místním povrchem. Kurty tady jsou hodně rychlé a kloužou, takže když dáte balón do protipohybu, tak je de facto skoro vždycky bod. Je to jak na ledě. Kurty jsou hodně rychlé, což mi pomohlo při servisu.

    O zápase 2. kola s Němcem Timem Puetzem, který Mertl vyhrál 6:3, 1:6, 6:2
    Dneska to byl trochu jiný zápas, protože Puetz do toho hodně chodil a hodně riskoval. V prvním setu jsem ho hned brejknul a dobře jsem servíroval, všechno klapalo, jak mělo. Ve druhém setu jsem trochu vypadl z tempa. Možná jsem až moc do toho chtěl chodit, protože jsem se cítil po tom prvním setu dobře. Spadlo mu tam ale pár míčků, brejkl mě, dostal se nahoru a začal hrát trochu vabank. Buď to tam spadne nebo ne a začal mě přehrávat. Ve třetím setu jsem si říkal, že ho spíš nechám hrát a sám nebudu kazit, a to se mi vyplatilo. Na těchhle kurtech každý dlouhý míč potenciálně špatně odskočí, takže ho nejde hrát moc aktivně. Soustředil jsem se na to, abych hrál dlouhé míče, moc nekazil a on pak začal dělat chyby.

    O deblu s Nedověsovem a vystoupení na challengeru v Praze, kde proti pozdějšímu vítězovi Ukrajinci Nedověsovovi neproměnil tři mečboly
    My jsme s Nedověsovem kamarádi už dlouho a během onoho challengeru na Štvanici u mě už od soboty spal, aby nemusel platit za hotel. Bylo nepříjemné, že nás nalosovali proti sobě hned do prvního kola. Hrajeme tu spolu debl a bereme ho spíš jako trénink na servis a na return. Samozřejmě ho hrajeme naplno, ale bereme ho jako kvalitní zpestření.

    O čtvrtfinále s Federico Delbonisem
    Já jsem ho porazil loni na antuce v Miláně, což bylo pro mě velké překvapení, ale byly úplně jiné podmínky. Bylo 30 stupňů, teplo, rychlé kurty a on nemohl hrát tu svou hru, byl to napůl beton. Člověk musí dobře servírovat a hrát mu to do bekhendu, protože když má čas na forhend, je to špatné. On hraje takovou vrtuli, rychlý lift a jakmile si soupeře topspinem rozběhá, je těžké s tím něco dělat.

    Delbonis nedávno porazil Federera...
    Federer zkouší nové rakety. Hrál s hlavou rakety 90 a v Hamburku, kde ho Delbonis porazil, nastoupil Federer poprvé s hlavou rakety 98, což je velká změna. Neříkám, že je to kvůli tomu, ale asi není Federer v úplně ideálním rozpoložení.

    Další program Jana Mertla
    Záleží, jak tu budu hrát. Kdybych prohrál ve čtvrtfinále, tak v neděli hraju ještě první bundesligu v Německu a hned v pondělí letím do San Marina, kde hraju challenger s dotací 75 tisíc euro (s hospitality), nastoupím tam i v deblu znovu s Nedověsovem. Pak mě čeká challenger v Německu v Meerbuschi (kousek od Düsseldorfu, dotace 30 000 euro s hospitality). A pak už letím na kvalifikaci US Open. (18:19:00)

     
    Děkujeme za pozornost a někdy příště, nejen u tenisové zábavy, na počtenou !
     
    Mertlův soupeř pro čtvrtfinále vzejde až z později hraného utkání mezi Argentincem Delbonisem a Nizozemcem Schoorelem.
     
    Statistiky utkání

    Esa: 3 : 9
    Dvojchyby: 3 : 4
    Bodů po 1. podání: 85% : 71%
    Proměněných brejkbolů:29% : 57%
     
    Zápas je u konce a z postupu se raduje český tenista, který zdolal Němce Puetze 2:1 na sety. Za klíčový moment lze označit situaci z konce třetí sady, kdy za stavu 4:2 pro Mertla Puetz zahrál křižný úder na čáru, který byl označen jako milimetrový aut. Puetz poté při konci gemu šel za rozhodčím si stěžovat a šel se podívat na dopad zmiňovaného míčku, přičemž protestoval proti výroku rozhodčích. Kdyby výměnu vyhrál, snížil by tak na 3:4 a šel servírovat.
     
    Konec zápasu
     
    2:6
    Zápas Mertl – ve výměně nedominoval německý tenista. Puetz chtěl zahrát křižný bekhend, který posílá do sítě.
     
    30-40
    První mečbol odvrácen – Prudký servis Mertl ještě vrací, ale druhý úder již český tenista do kurtu nedostal.
     
    15-40
    Dva mečboly pro Mertla – Němec byl zatlačen do defenzivy a z bekhendu posílá míček mimo.
     
    15-30
    Nevynucená chyba Puetze.
     
    15-15
    Puetz srovnává skóre v osmé hře.
     
    0-15
    Míček získává Mertl.
     
    2:5
    Konec přestávky, podávat bude Tim Puetz.
     
    2:5
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:5
    Eso českého tenisty opět do středu dvorce – Mertl vede 5:2 a Němec bude podávat na udržení se v zápase.
     
    40-A
    Mertl otáčí – Puetz se snažil napálit return, který končí v plotě – po dvou brejkbolech je tu gembol.
     
    40-40
    Shoda – Puetzův úder končí znovu ve velmi těsném autu.
     
    40-30
    Milimetrový aut Němce, který v e výměně hodně zlobil, ale klíčový úder posílá za.

    Milan Ouředník

    Tim Pütz
    Stát: Německo
    Datum narození: 19.11.1987
    Věk: 36 let
    Držení: pravák

    Jan Mertl
    Stát: Česká rep.
    Datum narození: 03.01.1982
    Věk: 42 let
    Držení: pravák
    Výška: 190 cm
    Váha: 82 kg
    Nasazení: 7