Tisková konference ČOV (kon.)
konec
Tisková konference Českého olympijského výboru

Úterý 27.08.2013, 13:40Tiskové konference
     
    Ještě jednou přeji hezký den a někdy u dalšího onlajnu na počtenou. (14:08:13)
     
    To je ode mne z hotelu InterContinental vše. Doplňující informace by měly nabídnout Česká televize a TV Barrandov, které natáčejí rozhovory s pány, kteří dnes hovořili.
     
    14:04
    Tisková konference skončila právě tímto podpisem. Ale z rozhovoru Jiřího Kejvala pro média mohu dodat, že ČOV ještě jedná s Fortunou a Tipsportem o pětiprocentní zisk z jejich příjmů. Kejval si myslí, že zákon je v této podobě ideální, že by peníze neměly putovat jiným směrem. Český olympijský výbor je prý respektovaná a především jednotná organizace. Dále dodal, že finance v žádném případě nesmí být využity k marketingu "dárců".
     
    13:59
    Pánové Kejval a Chvátal právě podepsali memorandum, které obsahuje to, co dnes bylo řečeno.
     
    13:54
    Podle Roberta Chvátala v drtivé většině členských států Evropské unie funguje podobný model zdanění příjmů loterijních společností ve prospěch sportu. Do třetice se dočkáváme slov o transparentnosti programu. Pan Chvátal řekl, že podle něho bude v příštím roce Sazka největším podobným finančním přispěvatelem.
     
    13:52
    Libor Varhaník: "Na jednání jsme se shodli, že peníze musí jít především na mládež. Druhé pravidlo je 'peníze pro všechny'." I Kejvalův kolega dále zdůrazňuje průhlednost financování sportu.
     
    13:50
    Jiří Kejval: "Vím, že si možná bude někdo stěžovat, že peníze nejdou pro jeho sport, ale my se budeme snažit každou korunu co nejefektivněji a hlavně nejtransparentněji využít."
     
    13:48
    Pan Smutný, bývalý učitel tělocviku a ředitel základní školy, vypíchl důležitost podpory mládeže a "masovosti", jak sám říká. Na tom prý záleží to, že čeští sportovci vozí z velkých akcí medaile.
     
    13:45
    Jiří Kejval nejdřív upozorňoval na níže zmíněná čísla. Podotkl, že v Německu sportuje 49% obyvatel. Nyní hovoří o důležitosti kroku Jana Smutného, který nebyl pouze politický. Děkuje mu a předává mu slovo.
     
    13:41
    Přítomen je i Jan Smutný (poslanec), který spolu s Pavlem Svobodou předložili poslední novelu loterijního zákona.
     
    13:41
    Dnes budou hovořit tito pánové: Jiří Kejval (předseda ČOV), Robert Chvátal (generální ředitel Sazky), Libor Varhaník (místopředseda ČOV).
     
    Zajímavá čísla pro ilustraci důležitosti sportování: V České republice se sportu věnuje 28 % obyvatel. Počet obézních dětí se od roku 1995 zpětinásobil.
     
    Předseda ČOV Jiří Kejval: „Se zástupci celého sportovního prostředí připravujeme jasná a transparentní pravidla rozdělování těchto prostředků. Na webu olympijského výboru budeme zveřejňovat, kolik financí jsme dostali a jak jsme je použili. Peníze z odvodů nejsou skrytý marketing. To zde už bylo a my to odmítáme. Žádná loga na dresech, VIP boxy nebo vratky."
     
    V březnu roku 2011 vydaná novela loterijního zákona znamenala silný zásah do této problematiky, když většinu peněz z hazardu odklonila do rozpočtu obcí.

    Díky červnové změně loterijního zákona může opět část odvodů směřovat na podporu sportu, a to prostřednictvím Českého olympijského výboru. Provozovatelé loterií a kurzových sázek mají zákonem předepsané dílčí odvody ve výši 20 %. Podle schválené novely teď mohou čtvrtinu z těchto odvodů poskytnout jako peněžitý dar Českému olympijskému výboru.

    Jako první tuto možnost využije společnost Sazka. V roce 2014 má přinést 200 milionů korun, určených pro olympijské, ale i neolympijské sporty, neprofesionální sport a tělovýchovu. Sazka by měla Českému olympijskému výboru "povolit kohoutek" v dubnu příštího roku.
     
    Ještě jednou vás srdečně vítám z nejvyššího patra hotelu InterContinental v Praze. Dnes se tu bude mluvit o věci důležité, o tom, bez čeho by sport prakticky nemohl existovat, a tím je financování sportu v naší zemi.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:30.

    David Bohata