TK k hokejovému MS U20 (kon.) | TK Českého paralympijského výboru před Soči 2014 (kon.)
konec
TK Českého paralympijského výboru před Soči 2014

Pondělí 16.12.2013, 14:00Tiskové konference
     
    Tisková konference skončila. (14:26:59)
     
    Pro tuto chvíli děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dne spojený s úspěšným startem do nového týdne.
     
    Tím také oficiální část tiskové konference skončila a probíhají rozhovory mezi jejími účastníky a novináři. Hlavním bodem tedy byl podpis prodloužení spolupráce mezi Českým paralympijským výborem a Českou televizí a bližší informace ohledně nominace na březnové Hry, která se uskuteční v pátek 20. prosince.
     
    Komentátor ČT a moderátor tiskové konference Jakub Bažant právě upozornil přítomné účastníky za to, že budou vysílány přímé přenosy ze sledge hokejového turnaje v rámci zimních paralympijských her. Chystat se na ně bude známý komentátor Robert Záruba.
     
    Zdeněk Krupička: Moc se těšíme na atmosféru. Ve Vancouveru to bylo úžasné v tom směru, že když jsme stáli v tunelu pod tribunou, slyšeli jsme dupot lidí a mysleli jsme si, že nám vyskočí srdce z těla. Nepopsatelný pocit.
     
    "Pokud by došlo ke zranění u sledge hokejistů, byl by to problém. Přihlášeno je zatím čtrnáct reprezentantů, kteří jsou v takové situaci, že se dokonce ani zranit nesmí. Pokud by k tomu skutečně došlo, museli bychom požádat organizátory o výjimku," říká vedoucí výpravy Roman Suda na otázku týkající se možného zranění.
     
    Roman Suda: Závěrečná nominace proběhne v pátek 20. prosince. Samozřejmě až do 14. února je možné provádět změny. To bude žhavé zejména v alpských sportech.
     
    Tomáš Váverka: No, dobrým výsledkem by asi byla nějaká ta olympijská medaile. Asi bych nebyl dobrým sportovcem, pokud bych nepovažoval za úspěch zisk zlaté medaile. Musíme mít ty nejvyšší ambice.
     
    Padla otázka na Tomáše Váverku ohledně toho, co si představuje pod pojmem dobrý výsledek.
     
    Padla také řeč na to, že se na paralympiádě představí kampaň: Jsme tím, čím se stáváme na ledě. Reprezentant Zdeněk Krupička přijal označení pantera vzhledem ke své rychlosti.
     
    Alena Erlebachová: Od Londýna úzce spolupracujeme s Českým olympijským výborem, a proto i tentokrát budeme oblečeni stejně jako olympijští sportovci.
     
    Vladislav Hamrla (manažer sledge hokejové reprezentaci): Skončili jsme čtvrtí na mistrovství světa v Koreji, patříme mezi nejlepší mužstva na světě. Upravila se PSG Aréna ve Zlíně, která má sledge hokejové parametry. V lednu navíc jedeme do Podolsku na další mezinárodní turnaj a pak nás čekají ještě tři utkání s Ruskem a ve Zlíně se střetneme s Korejci a právě odtud také Korejci poletí na paralympiádu v Soči. Na další turnaj jsme navíc pozvali ještě na závěr roku Italy a Švédy. Kluci se připravovali kvalitně, pouze sportovní neštěstí by nás mohlo připravit o hodnotný výsledek
     
    Zdeněk Krupička (reprezentant ve sledge hokeji): Trénujeme, máme soustředění. Navíc jsme se zúčastnily také turnajů, kde porovnáváme síly s dalšími týmy, s nimiž bychom se měli utkat v Soči. Trénujeme také individuálně, snažíme se hodně využít posilovny.
     
    Tomáš Váverka (reprezentant ve snowboardcrossu): Pocity to jsou pro mě vynikající. Velice se těším a jsem vděčný za příležitost se zúčastnit.Doufám, že budu příkladným reprezentantem a bude se mi dařit. Poprvé jsem se o možnosti startovat na paralympiádě dozvěděl zhruba před rokem a půl. Nebyla to úplně jednoduchá cesta. S podporou paralympijského výboru jsem se dostal na závody a tam jsem si vyjel možnost startovat. Nebylo to ovšem takto snadné. V našem odvětvé to byl takový běh na dlouhou trať.
     
    Roman Suda: Už 8. března mají svůj zápas sledge hokejisté proti Norsku, kdy také celé Hry budou otevřeny. Zakončeny budou 16. března.
     
    Roman Suda (vedoucí výpravy v Soči): Co se týká příprav na paralympijské hry, je tu ta standardní příprava, kdy se zhruba rok připravuje cesta výpravy do Soči. Spolupracujeme intenzivně s Českým olympijským výborem a koordinujeme věci zejména týkající se dopravy. Odlétáme 2. března 2014 a přilétáme 18. března. Díky vládě České republiky můžeme využít vládní letky a poletíme speciálem.
     
    Petr Dvořák: Jsem rád, že Česká televize obecně podporuje sport. Vysíláme nejenom na ČT Sport, ale také na ČT Déčko. Tato olympiáda mohla být první, kde by Česká televize nevysílala všechny sporty a neusínalo se nám klidně. Jsem rád, že se nakonec povedlo objednat hokej. A chci, aby bylo jasné, že olympiádou mínime také její druhou část, tedy paralympiádu. Já přeji všem paralympikům, aby byly co nejúspěšnější. Když je nepřivezou, chceme, aby se alespoň řídili tím známým heslem: Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.
     
    Erlebachová: Jsme velice rádi za to, že jsme generálními partnery České televize. Věříme, že to bude mít pro paralympijský sport velký význam. Naše výprava v Soči bude mít zhruba 38 osob, nominaci budeme schvalovat až v pátek. Máme sledge hokejový tým, máme tři místa pro alpské lyžování, v klasickém lyžování jsme zažádali o divokou kartu pro sportovkyni se zrakovým postižením Mirku Sedláčkovou, pro ženské alpské lyžování divokou kartu nežádáme. Vedoucím výpravy bude potvrzen Roman Suda.
     
    Moderátor České televize Jakub Bažant právě vyzval Petra Dvořáka s Alenou Erlebachovou k podpisu smlouvy o vzájemné spolupráci České televize a Českého paralympijského výboru.

    Radek Barkman