Nominační TK Rakouska před OH v Soči (kon.) | Nominační TK Finska před OH v Soči (kon.)
Tlač. konferencia SZĽH pred ZOH (kon.) | Nominační TK Švédska před OH v Soči (kon.)
Nominační TK Kanady před OH v Soči (kon.)
konec
Nominační tisková konference Rakouska před OH v Soči

Úterý 07.01.2014, 11:30Tiskové konference
     
    Rakouská sestava nemá příliš mnoho překvapení. U našich jižních sousedů věří i s poměrně neznámým kádrem v úspěch, udivíme, jak se nakonec s rolí outsidera poperou. Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy nashledanou. (12:42:35)
     
    Tisková konference právě skončila.
     
    Pro české fanoušky, zejména pro ty chomutovské, je zajímavé určitě jméno Andre Lakos, který za Piráty hrál ještě nedávno, než přestoupil do Vídně.
     
    Většinu kádru tvoří převážně hráči z domácí EBEL ligy, pouze Vanek s Grabnerem (oba N.Y. Islanders) a Michael Raffl působí ve slavné NHL. Gólman Bernhard Starkbaum je jedničkou švédského Brynäs IF, jediným obráncem hrající mimo Rakousko je pak Stefan Ulmer (HC Lugano, Švýcarsko). Z útočníků pak můžeme jmenovat Raphaela Herburgera, hájící barvy švýcarského Bielu, Thomase Hundertpfunde ze švédské Timry a Olivera Setzingera z Lausanne.
     
    Oficiální seznam náhradníků:

    Brankář: Matthias Lange (Iserlohn Rooster)

    Hráči: Dominique Heinrich (EC Red Bull Salzburg), Andreas Nödl (EC Red Bull Salzburg), Markus Peintner (Villacher SV), Benjamin Petrik (Villacher SV), Rafael Rotter (Vienna Capitals), Michael Schiechl (Vienna Capitals), Gregor Baumgartner (Black Wings Linz)
     
    Manny Viveiros rovněž oznámil i oficiální náhradníky, kteří v případě zranění některého z nominovaných můžou ihned naskočit. Celkem je na seznamu osm hráčů.
     
    Brankáři: Bernhard Starkbaum (Brynäs IF), Rene Swette (EC KAC), Fabian Weinhandl (EC KAC)

    Obránci: Mario Altmann (Villacher SV), Florian Iberer (EC KAC), Andre Lakos (Vienna Capitals), Robert Lukas (Black Wings Linz), Thomas Pöck (EC KAC), Matthias Trattnig (EC Red Bull Salzburg), Stefan Ulmer (HC Lugano), Gerhard Unterluggauer (Villacher SV)

    Útočníci: Michael Grabner (New York Islanders), Raphael Herburger (HC Biel), Thomas Hundertpfund (Timra IK), Matthias Iberer (Black Wings Linz), Thomas Koch (EC KAC), Andreas Kristler (EC Red Bull Salzburg), Manuel Latusa (EC Red Bull Salzburg), Brian Lebler (Black Wings Linz), Daniel Oberkofler (Black Wings Linz), Michael Raffl (Philadelphia Flyers), Thomas Raffl (EC Red Bull Salzburg), Oliver Setzinger (HC Lausanne), Thomas Vanek (New York Islanders), Daniel Welser (EC Red Bull Salzburg)
     
    Jak už jsme zmiňovali předem, samozřejmě že na olympijské hry jede Thomas Vanek spolu s Michaelem Grabnerem z N.Y. Islanders, chybět nebude ani Michael Raffl. Po zveřejnění seznamu, který vám přineseme za malou chvilku, nastává prostor pro otázky novinářů.
     
    Manny Viveiros o konečné nominaci: "Vybírali jsme opravdu podle našeho nejlepšího zvážení," upřesnil hned na začátku svého projevu. Na stole nyní má seznam dvaceti pěti hráčů, které postupně čte!
     
    Také Alpo Suhonen se rozpovídal o úspěšné kvalifikaci Rakouska na OH Soči a úspěších rakouského hokeje, předal poté slovo Mannymu Viveirosovi.
     
    Úvodní slovo si vzal dr. Dieter Kalt, který popřál týmu vše nejlepší nejen na Olympijských hrách v Soči. Zároveň oznámil, že mužstvo pravděpodobně absoluvuje dva přátelské zápasy těsně před začátkem turnaje – 8. února proti Slovinsku a 10. února proti Lotyšsku.
     
    Tisková konference právě začala.
     
    Tiskové konference se dnes účastní předseda svazu dr. Dieter Kalt spolu se sportovním ředitelem Alpem Suhonenem, chybět samozřejmě nebude ani muž číslo jedna Manny Viveiros.
     
    Rakouský trenér nehodlá hrát v Soči druhé housle. Věří, že s mančaftem může udělat dobrý výsledek. "Naše cíle jsou velmi jednouduché. Nemusíme se olympiády jenom zúčastnit. Chceme být úspěšní!" hlásil na konci října. "Hráči musí pochopit, že Rakousko může být úspěšné. Jsem přesvědčen, že dosáhneme na dobré umístění."
     
    Největší hvězdou Viveirosova týmu bude pochopitelně Thomas Vanek, dlouholetá opora Buffala Sabres, dnes již hráč New Yorku Islanders, a také jeho kolega z klubu Michael Grabner. Dále by měl určitě jet obránce Thomas Pöck, jenž má rovněž zkušenosti z NHL, a stoprocentně také Michael Raffl, jenž nově obléká dres Philadelphie Flyers. "Trenér mi volal minulý týden a řekl, že jedu," uvedl pětadvacetiletý Rakušan těsně před Novým rokem. "Jsem rád. Samozřejmě jsem si myslel, že pojedu, ale nikdy nevíte, jak to bude. Byla to pro mě skvělá zpráva."
     
    Rakušané se do Ruska museli probojovat přes kvalifikační turnaj, a ačkoli ve skupině byli favorizovanější pořádající Němci, účast si nakonec získali trochu překvapivě oni. V Soči se postupně utkají s Finskem, Kanadou a Norskem, s nímž se zřejmě poperou o třetí příčku.
     
    Nominační výběr na Olympijské hry zveřejní po USA, Slovinsku, Česku a Švýcarsku také Emmanuel "Manny" Viveiros, rakousko-kanadský trenér, který se bude snažit do Soči poslat co nejsilnější možnou sestavu. Naši jižní sousedé můžou jen překvapit, budou totiž patřit na turnaji k outsiderům.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:30.

    Patrik Sandev