SP v letech na lyžích - Bad Mitterndorf Vítěz: N. Kasai (JPN) (kon.)
konec
SP v letech na lyžích - Bad Mitterndorf

Vítěz: N. Kasai (JPN)

Sobota 11.01.2014, 14:00Skoky na lyžích
     
    Konečné pořadí:
    1. N. Kasai (JPN) 391,6
    2. P. Prevc (SLO) 381,5
    3. G. Schlierenzauer (AUT) 380,3
    4. S. Freund (GER) 358,4
    5. R. Kranjec (SLO) 357,2
    6. K. Stoch (POL) 354,2
    7. J. Tepeš (SLO) 354,0
    8. A. Wellinger (GER) 352,2
    -------------------------------------------
    13. MATURA (ČR) 335,5
    21. HÁJEK (ČR) 326,9
    22. HLAVA (ČR) 326,6 (16:04:43)
     
    Závod skončil.
     
    No, kdo ví, čeho se ještě od Noriakiho Kasaie dočkáme na blížících se olympijských hrách. Japonští skokani zkrátka a dobře mohou skákat až do důchodu. Sám si ještě pamatuji, jak další veterán Takanobu Okabe vyhrál v roce 2009 závodu v Kuopiu. Tehdy mu také bylo zhruba 39 let.
     
    Tak to je velká paráda! Noriaki Kasai jakožto čtyřicátník triumfuje v závodě Světového poháru. Připisuje si tak šestnáctou výhru v kariéře.
     
    1
    Jenže Noriaki Kasai všechny pobil! Také on měl těžké podmínky, jenže doletěl na 197 metrů! O parník porazil Prevce i Schlierenzauera. Jednačtyřicetiletý veterán se může radovat z neuvěřitelného vítězství. Kasai vítězí o deset bodů.
     
    2
    Jenže Peter Prevc vzápětí také předvádí snový skok. Předvedl 190,5 metrů a má slušnou náhradu za vítr. Prevc udělal Schlieriho o bod a dvě desetiny! Má šanci poprvé v životě vyhrát závod SP.
     
    3
    Gregor Schlierenzauer letěl ohromně daleko! V zadním větru dal 194 metrů a navíc dostává dobře zaplaceno za svůj skok! Gregor vede před Freundem o 22 bodů! Třetí zůstává zatím Kranjec.
     
    4
    Se silným větrem a celkově obtížnými podmínkami si těžko radil také Robert Kranjec. 180,5 metru na Freunda nestačí, protože Kranjec už neměl tak velkou větrnou náhradu.
     
    5
    Severin Freund vystřídá Stocha na čele závodu. Také mu foukalo opačným směrem, než bylo zapotřebí. 181 metrů je ovšem dostačující hodnota. O více než čtyři body.
     
    6
    Jurij Tepeš musel bojovat už dokonce ve velmi silném zadním větru. 178 metrů není rozhodně v těžkých podmínkách špatným výsledkem. Tepeš je o dvě desetiny druhý.
     
    7
    Andreas Wellinger se rovněž potýkal se silným větrem do zad. Dal 182 metrů a měl velké problémy na odjezdu. Kvůli nim je až druhý za Stochem.
     
    8
    Kamil Stoch bojuje o udržení žlutého trikotu a vypadá to, že mu to vyjde. 182,5 metru Polákovi pochopitelně stačí na vedení v závodě.
     
    9
    Kanada může slavit! Mackenzie Boyd-Clowes se proletěl na neuvěřitelných 180 metrů a dostává velkou kompenzaci za vítr do zad. O bod vede před Hayböckem a bude nejhůře devátý.
     
    10
    Michael Hayböck už měl na Ammanna obrovský náskok. I 182 metrů mu tudíž stačí s větrnou kompenzací 5,2 bodu na první místo.
     
    11
    Manuel Poppinger letěl i ve druhém kole fantasticky! Člen národní skupiny předvedl 183,5 metru a pozice Simona Ammanna se zatřásla v základech. Nakonec je o dva a půl bodu za Ammannem.
     
    12
    Jan Matura ve vzduchu bojoval. Měl také vítr do zad a dal 177 metrů. Aktuálně dělí druhé místo s Wolfgangem Loitzlem.
     
    13
    Anders Fannemel šel do těžkých podmínek. 175,5 metrů je logickým vyústěním jeho letu. Je osmý těsně před Hájkem.
     
    14
    Simon Ammann opět postupuje výše. Piotr Žyla předvedl 185 metrů a je třetí za Loitzlem, který se také výrazně posunul.
     
    15
    Juta Watase letěl hezky. Předvedl 182 metrů, nicméně jeho výkon zhatil vysoký bodový odpočet. I proto je až devátý.
     
    16
    Simon Ammann stále trůní na čele závodu. Martin Koch Švýcara neohrozí. Je pátý.
     
    17
    Antonín Hájek bohužel má za sebou hodně nepovedený závod. Dostal se sice dobře ve vzduchu, ale rychlost neměl. Jen 178,5 metru stačí na šesté místo. Body do Světového poháru to budou, ale není to žádný zázrak.
     
    18
    Jan Ziobro má za sebou slušný závod. 183,5 metru mu stačí na čtvrté místo. Co Antonín Hájek?
     
    19
    Lukáš Hlava neletěl špatně. 182,5 metru je ve stejných podmínkách jako měl Kot solidním výsledkem. Jenže Hlava dostal nezvykle nízké body za styl a proto je až pátý.
     
    20
    Maciej Kot ve vzduchu bojoval a nakonec předvedl 181 metrů. Měl ale výrazně lepší podmínky, tento výkon ho řadí na čtvrté místo za Krause.
     
    20
    Simon Ammann má namířeno do elitní dvacítky. Němec Andreas Wank ho totiž nesesadí určitě. Za 172,5 metru jde na páté místo.
     
    Podmínky na můstku Kulm jsou konstantní, což dělá tento závod spravedlivějším.
     
    22
    Simon Ammann ještě nějaký čas bude stoupat vzhůru. Nesesadí ho totiž ani Wolfgang Loitzl. Rakušan dal 182,5 metru a bude druhý.
     
    23
    Jaka Hvala měl za hranou velké problémy, ale svůj let ještě dokázal natáhnout. 175,5 metrů zařadí Slovince na třetí místo za Marinuse Krause.
     
    24
    Simon Ammann půjde nahoru! Let ve druhém kole mu totiž sedl parádně. Švýcar byl dobře ve vzduchu a předvedl 191,5 metru! Navíc v poměrně silném větru do zad. Vede o 13,5 bodu před Krausem.
     
    25
    Daleko to nebylo ani od Runeho Velty. Ten předvedl i ve vyšším nájezdu 173 metrů a je druhý. Stále suverénně vede Kraus.
     
    26
    Michi Neumayer Marinuse Krause na čele závodu neporazí. Je na třetím místě, prohrává také s Jarkko Määtou.
     
    27
    Jarkko Määtää má dnešní závod z sebou a připíše nějaké body do Světového poháru. Za 173,5 metru jde teď na druhé místo.
     
    28
    O jedno okno se zvýšil nájezd a bylo to znát na letu Marinuse Krause! Němec předvedl 185 metrů a pochopitelně vede.
     
    29
    Gregor Deschwanden měl podobné podmínky a dal 171 metrů. Slušný výkon Švýcara.
     
    Druhé kolo začalo. Tomaž Naglič na úvod předvedl 156,5 metru.
     
    Druhé kolo začne zhruba v 15:15.
     
    Japonský veterán Noriaki Kasai jede na výhru v dnešním závodě! O dvě desetiny bodu vede před Peterem Prevcem ze Slovinska. Třetí je obrozený Gregor Schlierenzauer. Čeští letci potěšili trojím postupem do druhého kola. Jan Matura je na dvanáctém místě, Antonín Hájek je sedmnáctý a lukáš Hlava devatenáctý. Čestmír Kožíšek těsně nepostoupil do druhého kola, skončil jako dvaatřicátý. Jakub Janda byl až 39.
     
    První kolo skončilo.
     
    40
    Ani Kamil Stoch nemá formu. V Kulmu se rovněž nezlepšil. Dal sice 180,5 metru, ale to není úplně moc. Po prvním kole zaujme až osmé místo.
     
    39
    Simon Ammann nezvládl svůj skok v prvním kole! Sympatický Švýcar měl hned za hranou problémy a dal pouze 171,5 metru. Je třiadvacátý a druhé kolo si zaskáče. Spokojený ovšem určitě nebude.
     
    38
    Gregor Schlierenzauer se polepšil. Rakušan dal 194 metrů a bude v popředí výsledkové listiny po prvním kole. Je třetí.
     
    37
    Je úžasné, jaké lety i skoky předvádí letos Noriaki Kasai! Trápící se Japonci se mohou o tohoto veterána opřít. Kasai dokonce vede! Dostal výraznou bodovou náhradu za vítr.
     
    36
    Andreas Wellinger zakončuje německou sérii v prvním kole. Tentokrát ukázal dobrý skok a doletěl si pro 185 metrů. Je na páté pozici.
     
    35
    Severin Freund se prolétl velmi daleko. Německý borec zapsal 190 metrů a bude ve špičce závodu. Je třetí, prohrává s Kranjecem.
     
    34
    Slovinci létají jako orlové! Peter Prevc předvedl úžasných 199 metrů, což ho vynese do čela závodu. Velmi slušný náskok před Kranjecem. Třetí je Tepeš.
     
    33
    Leteckou závodní premiéru má za sebou rovněž Marinus Kraus. Také on měl ve vzduchu problémy. Za 172 metrů je až jednadvacátý. Měl už vítr proti.
     
    32
    Jan Ziobro předvedl solidní pokus. Polský mladíček doletěl na 176 metrů. Zatím je dvanáctý, rozděluje dvojici Hájek – Hlava.
     
    31
    Piotr Žyla se s tím ve vzduchu hodně pral. Nakonec předvedl 177,5 metru, Poláci nemají zrovna velkou formu. Je osmý těsně před Hájkem i Hlavou.
     
    30
    Slovinci zatím kralují prvnímu kolu! Robert Kranjec potvrdil, že je skutečně úchvatným letcem. Dal 189,5 metru a o parník vede. Druhý je Tepeš a třetí Kanaďan Boyd-Clowes!
     
    29
    No, Maciej Kot postupuje do druhého kola, ale na stylu ztratí hodně. Výsledkem bylo 176 metrů, jenže odečet za špatný dopad bude markantní. V letech to hraje docela velkou roli. Je jedenáctý za dvojicí Hájek – Hlava.
     
    28
    Anders Fannemel měl hned za hranou poměrně výrazné problémy a musel hodně pracovat tak, aby to nakonec vše zvládl. Nakonec předvedl 176 metrů a je šestý za Janem Maturou.
     
    27
    Jurij Tepeš je ovšem úchvatný letec! I z těchto podmínek vydřel let dlouhý 185,5 metru a suverénně vede!
     
    26
    Kanaďan Boyd-Clowes zůstává na čele závodu! Wolfgang Loitzl sice byl ve zkušebním kole vynikající, teď ovšem dal "jen" 171,5 metru a je desátý.
     
    25
    Michael Neumayer se s tím svým letem pořádně pral, ale druhé kolo se ho nejspíš týkat bude. Let dlouhý 168,5 metru ho k tomu opravňuje. Je dvanáctý, prohrává i s dvojicí Hájek – Hlava. Matura je čtvrtý a vypadá to, že by mohl být okolo patnáctého místa.
     
    24
    Podmínky jsou psí. Stefan Kraft doletěl na 162,5 metru, s tím nepůjde nic dělat. Je sedmnáctý. Nejspíš neprojde ani do druhého kola.
     
    23
    Andreas Wank ovšem předvedl let velice slušný! Německý borec totiž přistál až na hranici 171 metrů aj e devátý. Druhé kolo se ho týkat bude.
     
    22
    Nepopasoval se s tím ani Jakub Janda. Ten doletěl jen na 156 metrů. Je předposlední.
     
    21
    Podmínky jsou i nadále velmi těžké. Klemens Murańka odevzdal svůj pokus, dal 157,5 metru. Bude bez druhého kola.
     
    20
    Ani Rune Velta neletěl daleko. Jen 169,5 metru a to je pro tohoto norského letce málo. Zatím je desátý.
     
    19
    Podmínky jsou velmi těžké. Nepopasoval se s nimi ani Ole Marius Ingvaldsen. Za 159,5 metru je až sedmnáctý, druhé kol ose ho týkat nebude.
     
    18
    Gregor Deschwanden posunul do druhého kola rovněž Lukáše Hlavu. Švýcarský skokan číslo dvě dal 167,5 metru a je jedenáctý.
     
    17
    Jan Matura předvedl celkem slušný let. Dopadl na 177 metrů a vypadá to, že podmínky nejsou v Kulmu úplně ideální. Zatím je čtvrtý. Dostal solidní body za styl.
     
    16
    Jaka Hvala dává jen 170 metrů a Antonín Hájek postupuje do druhého kola!
     
    15
    Michael Hayböck letěl daleko! Rakouský borec předvedl 185 metrů a doletěl až na konstrukční bod můstku! Kvůli bodovému odečtu za vítr jde však těsně na druhé místo.
     
    14
    Jarkko Määtää ještě zvyšuje šanci Hájka s Hlavou. Fin dal v lepších podmínkách pouze 172,5 metru a je sedmý. Hájek pátý, Hlava šestý.
     
    13
    Tomaž Naglič předvedl 170,5 metru, měl problémy na odjezdu a je sedmý. Prohrává s Hájkem i Hlavou. Jejich šance na postup do druhého kola stále žije.
     
    12
    Juta Watase dal 174,5 metru a o půl bodu jde před Hájka na třetí místo. Poppinger postoupil do druhého kola.
     
    11
    Boyd-Clowes je jistojistě ve druhém kole. Robert Johansson dal pouze 163 metrů a prohrává dokonce s Čestmírem Kožíškem.
     
    10
    Kanaďan bije Čechy! Mackenzie Boyd-Clowes předvedl 181,5 metrů ve větru do zad a jde do vedení.
     
    9
    Z průměru nevybočil ani Lukáš Hlava. Ten předvedl 173 metrů a je o bod za Hájkem čtvrtý. Za chvilku se bude postupovat, Manuel Poppinger to má rozjeté skvěle.
     
    8
    Jernej Damjan ovšem předvedl ještě kratší let. Zatím je až šestý za Kožíškem.
     
    7
    Antonín Hájek bude se svým výkonem hodně zklamaný. Předvedl pouze 173,5 metru, zapospíchal na lyže v letové fázi a musí se spokojit až se třetím místem za Martinem Kochem, který se dotkl při odjezdu země. To je velké zklamání.
     
    6
    Andreas Stjernen nepředvedl dlouhý skok. Pouze 162,5 metru, Nor nebude v popředí závodu.
     
    5
    Martin Koch sice letěl hodně daleko, jenže si hrábl do sněhu! Dostává známky po 14,5 a ačkoliv doletěl na 184 metrů, Poppingera neporazil.
     
    4
    Let bohužel nevyšel ani Čestmíru Kožíškovi. Český závodník dal 166 metrů a je na třetím msítě za Tandem.
     
    3
    Heiskanen ani Tande nezazářili, letěli oba pod 170 metrů.
     
    1
    Manuel Poppinger dal na úvod velmi slušných 181 metrů.
     
    Závod začal.
     
    Všechny ale vyděsil tréninkový pád Thomase Morgensterna, kterého poryv větru smětl z nájezdové hrany a rakouský skokan zůstal s vážným poraněním hlavy v nemocnici. Stále není jeho osud jistý. Podle mého názoru však má minimálně po této sezoně.
     
    Antonín Hájek navíc zářil také v trénincích. V prvním z nich skončil druhý, ten druhý dokonce vyhrál! Na můstek v Bad Mitterndorfu má navíc tradičně skvělé vzpomínky.
     
    Antonín Hájek opět v páteční kvalifikaci potvrdil, že je vynikajícím letcem! Skončil totiž na třetím místě a určitě by se v sobotu rád podíval do desítky. Postoupili ale další čtyři Češi. Dobré skoky předvedli také Lukáš Hlava, Jan Matura, Jakub Janda a Čestmír Kožíšek, kteří prošli úzkým sítem a kvalifikovali se mezi elitní čtyřicítku.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:00.

    Radek Barkman