Zahajovací ceremoniál (kon.)
konec
Zahajovací ceremoniál

Pátek 07.02.2014, 17:00Zimní olympijské hry
Sledujte:
     
    19:54
    Olympijský oheň byl zažehnut Irinou Rodninovou a Vladislavem Treťjakem!
     
    19:26
    A stalo se, je 19:26 a Vladimír Putin zahájil Hry a nad stadionem se znovu rozzářil mohutný ohňostroj.
     
    19:24
    "Olympijské hry jsou sportovní svátek propojující rozmanitost lidstva do velké jednoty," dodává Bach.
     
    18:21
    A celé to defilé je u konce, přicházejí Rusové! A za zvuků písně populární pěvecké dvojice Tatu "Nas ne dogonyat" jsou Rusové v centru dění. Tak uvidíme, jestli opravdu budou Rusové nedohnatelní.
     
    18:18
    Do prostoru vstupuje i malý Harry Potter Simon Ammann, zářící skokan na lyžích. A s ním švýcarská parta. A hned za nimi Švédové, tedy další tradiční a početný kolektiv účastnící se Her.
     
    18:15
    Další početná "banda" vstupuje do arény, diváci vítají Francii. Vlajku nese legendární sdruženář Jason Lamy-Chappuis, olympijský vítěz z Vancouveru. Oproti jiným velkým zemím zimních her nemají Francouzi v Soči ani mužský, ani ženský hokejový tým, i tak jich tu je 105. Nejúspěšnější byly pro Francii zatím zimní hry v Salt Lake City a ve Vancouveru, teď tedy zpět mimo severoamerický kontinent, tak těžko říci, zda tentokrát bude slavit účast v Evropě větší úspěch.
     
    18:15
    Další početnou výpravou je Finsko, která právě vstupuje na stadion. Vlajku nese Enni Rukajärviová, snowboardová reprezentantka ve slopestylu, mistryně světa organizace FIS z La Moliny. Finská ekipa je však velmi pestrá, opomenout nelze hokejisty, samozřejmě běžkařské disciplíny, určitě skokanské závody, vždyť nechybí ani veterán Janne Ahonen. Finové obsadili všechny disciplíny kromě krasobruslení, což je pro tuto tradiční krasobruslařskou zemi velké zklamání. Chybí hlavně půvabní Kiira Korpiová, která se trápí kvůli zánětu Achillovy šlachy.
     
    18:14
    Další početná výprava, tentokrát Ukrajinci! A hned za ní pro změnu menší výprava, Filipíny. Mladý krasobruslař Michael Cristian Martinez tu ale do počtu určitě patřit nebude.
     
    18:10
    A pozor, Thajsko! A na ploše půvabná houslistka Vanessa Mae, tady ji však uvidíte pod svým jménem Vanessa Vanakornová.
     
    18:08
    A další významná země, tentokrát USA! Todd Lodwick nese vlajku své země, určitě známá tvář ze sdruženářských disciplín. Nechybí samozřejmě hokejisté ani hokejistky.
     
    18:07
    A pozor, jako sloup a maják se vpředu tyčí před slovenskou výpravou Zdeno Chára! Tak hodně zdaru na Slovensko!
     
    18:04
    A přichází početná výprava Polska! Vlajku nese Dawid Kupczyk.
     
    18:01
    Přicházejí Norové. Početnou partu vede Aksel Lund Svindal!
     
    17:53
    A další v pořadí je čínská parta sportovců, celkem čítající 66 hlav. Vlajku nese Tchung Ťien, rozhodně jeden z adeptů na medaili, a to jako člen krasobruslařské sportovní dvojice, kde jej doplňuje jeho snoubenka Čching Pchang. V Soči nechybí oba výběry curlingu, určitě hodně pozornosti přitahují krasobruslaři, závodníci v short tracku, ale také akrobatický skokan Kuang-pchu Čchi. Ve Vancouveru měla asijská země rekordní olympiádu, získala pět zlatých a celkem 11 medailí, v hodnocení národů byla sedmá. Letos se však tato meta zdá být těžko dosažitelnou. Hodně bude záležet právě na short tracku, kde je z historického hlediska Čína třetí nejúspěšnější zemí v rámci olympijských bojů.
     
    17:52
    A teď velké ovace, následuje totiž třetí nejpočetnější výprava Her, a to tedy Kanaďané. Čest nést vlajku má slavná hokejistka Hayley Wickenheiserová, první plně profesionální žena hokejistka z hráček v poli. Nejslavnější hokejistka světa má na svém kontě tři zlaté olympijské medaile, jedno stříbro, reprezentovala Kanadu na Letních hrách v softballu a je pro kanadské fanoušky prostě legendou. Její životopis by vydal na román, vždyť ve finsku si střihla i třetí ligu mužské kategorie, to samé poté ve Švédsku. Reprezentuje nepřetržitě od svých 15 let, atd. atd. Za sebou má nyní 219 krajanů, mezi kterými bychom také hledali spoustu slavných jmen a medailových adeptů.

    V tom početném davu nechybí ani rodák ze severomoravského Šumperku Jan Hudec, již dvaatřicetiletý sjezdař, stříbrný z mistrovství světa v Are 2007, který letos zajel druhé místo v Super-G ve Val Gardeně. Hudec emigroval v roce 1986 společně s otcem a matkou, otec postavil potají v obýváku malou loď, odjel pak na dvoutýdenní dovolenou do Jugoslávie, kde však na loďce všeci přepluli do Itálie a následně se dostali až do Německa.

    Dost ale předrevoluční historie, vraťme se k davu Kanaďanů na stadionu. Výkony reprezentantů země s javorovým listem bude dobré sledovat napříč všemi sporty, od curlingu až po akrobatické lyžování. Pro české fanoušky ale určitě v prvé řadě přichází na mysli lední hokej, a to nejen mužský.
     
    17:50
    Jedna z velkých zemí, a to Itálie! 113 sportovců, Itálie nechyběla na žádných zimních hrách.
     
    17:47
    Výpravu Dominiky přivádí Gary di Silvestri, který tak má čest být prvním vlajkonošem své malé země v historii zimních her. Společně s ním se her zúčastní i jeho žena Angelica Morrone Di Silvestriová. A vůbec příběh těchto dvou sportovců je také raritou her. Angelice je 48 let, její manžel je o rok mladší. On pochází z New Yorku, ona z italské Cosenzy. A oba se poprvé na Dominiku dostali v rámci filantropického výzkumu před sedmi lety. A ještě něco. Oba jsou prvním manželským párem v historii Her, kteří jako manželé reprezentují ve stejné olympijské disciplíně. No... I takové jsou stále olympijské hry.
     
    17:45
    Další opravdu početná výprava, přicházejí Němci. Ty vede na plochu stadionu Maria Höfl-Rieschová, slavná sjezdařka.
     
    17:42
    Velká Británie a 56 sportovců! Vlajku nese Jon Eley, závodník v short tracku.
     
    17:31
    Další videosekvence nás tentokrát provází olympijskou štafetou s ohněm až z Řecka. Oheň se během své pouti dostal prakticky všude, na severní pól, na Kamčatku, do hlubin Bajkalu, také do kosmu, a tak dále, a tak dále. Doufejme tedy, že ve zdraví dorazí dnes i na stadion Fišt.
     
    17:26
    A zní ruská hymna.

    Jaroslav Svoboda

    bahis siteleri